Dodaj do ulubionych

Zamieszki w Rio: zestrzelili policyjny helikopter

IP: *.enterpol.pl 17.10.09, 21:50
Rio? Co "Rio"? Jakie "Rio"? Ja wiem, o jakie miasto chodzi, ale nie oznacza
to, że pozostali użytkownicy również wszyscy wiedzą.

Troszkę bardziej się skupiajcie podczas pisania artykułów i nie zapominajcie o
tak podstawowych elementach jak nazwa miejsca, w którym miało miejsce
opisywane przez Was wydarzenie.
Obserwuj wątek
    • dyktator_bolandy Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili policyj... 17.10.09, 22:04
      witamy na Olimpiadzie w słusznym, socjalistycznym kraju.
      • flamengista po pierwsze - w RPA jest jeszcze gorzej 17.10.09, 22:12
        a MŚ w piłce już za rok.

Po drugie - podczas olimpiady takie Morro dos Macacos zostanie odseparowane
        szpalerem policji i nikt drogich turystów nie zaatakuje.
        • Gość: Montero Re: po pierwsze - w RPA jest jeszcze gorzej IP: *.dsl.bell.ca 17.10.09, 22:17
          A wiesz ilu turystow jest porywanych zaraz po przlocie do Rio? RPA
          to prawdziwa tykajaca bomba. Pamietajmy kto tam teraz rozdaje karty!
          • flamengista wiem 17.10.09, 23:30
            mam rodzinę w Rio. I gwarantuję ci, że teraz jest i tak o niebo lepiej, niż 10
            lat temu.

Dalej jednak jest to miasto niebezpieczne.
        • bu2m Re: po pierwsze - w RPA jest jeszcze gorzej 17.10.09, 22:18
          Zrozumcie że żyjemy w jednym z najbezpieczniejszych miejsc na Ziemi.
          • darr.darek Re: po pierwsze - w RPA jest jeszcze gorzej 17.10.09, 23:14
            bu2m napisał:
            > Zrozumcie że żyjemy w jednym z najbezpieczniejszych miejsc na
            > Ziemi.

Już niedługo - demografia zrobi swoje.

Kto przejął efekty setek lat rozwoju cywilizacji w RPA ? Rozwoju stworzonego tam
            przez białych.
            Odpowiedź: czarni imigranci z ostatnich kilkudziesięciu lat i ich szybciej
            rozmnażający się potomkowie.

Pozostaje mieć nadzieję, że pierwsze wojny domowe z młodzieżą muzułmańską (gdy
            będzie stanowiła 80% młodziezy ogółem) wybuchną w Holandii i Francji. Pozostaje
            mieć nadzieję, że to wystarczająco "usztywni" stanowisko (mowa o normalnej
            odsieczy przed przejęciem arsenałów nuklearnych Francji) wobec obcej imigracji i
            wobec muzułmanów w krajach Europy bardziej na wschód. Pozostaje mieć nadzieję,
            że samobójcy - ideologowie lewicy nie wymuszą przez ten najbliższe kilkadziesiąt
            lat emigracji do Polski milionów obcych
            Pozostaje mieć nadzieję.

• Gość: Soweto Re: po pierwsze - w RPA jest jeszcze gorzej IP: 62.69.217.* 18.10.09, 07:57
              darr.darek napisał:

> bu2m napisał:
              > > Zrozumcie że żyjemy w jednym z najbezpieczniejszych miejsc na
              > > Ziemi.
              >
              > Już niedługo - demografia zrobi swoje.
              >
              > Kto przejął efekty setek lat rozwoju cywilizacji w RPA ? Rozwoju
              stworzonego ta
              > m
              > przez białych.
              > Odpowiedź: czarni imigranci z ostatnich kilkudziesięciu lat i ich
              szybciej
              > rozmnażający się potomkowie.
              Skąd wziąłeś te bzdury? Każde zdanie to idiotyzm. Następny głos
              Dumnego Białego?
              • Gość: remios Re: po pierwsze - w RPA jest jeszcze gorzej IP: 92.2.211.* 18.10.09, 17:43
                Tu nie chodzi o rasizm, ja nie jestem rasistą, mieszkam w tej chwili w Anglii i
                znam wielu białych z RPA. Ludzie w Polsce są w szoku kiedy im opowiadam co tam
                się dzieje. Tam ludzie giną jak na wojnie. Każdy kto może a szczególnie biali
                uciekają z RPA. Granice są totalnie nieszczelne, setki i tysiące czarnych
                emigrantów przekracza granice, rabują i zabijają. Bogaci, których na to stać
                mieszkają otoczeni zasiekami i prywatną ochroną. Co chwila ktoś dowiaduje się o
                zaginięciu jakiegoś swojego znajomego, giną mężowie, żony. Dziadej mojego kumpla
                zginął 100m od swojego domu zatłuczony kolbą karabinu. Znaw wielw takich
                opowieści i powszechna jest opinia, że czarni (przynajmniej z Afryki) nie mają
                szacunku dla życia, czarni rabusie nawet jeśli dostają pieniądze od napadniętych
                zabijają (choć to jest cecha myślę że każdego bandyty bez względu na kolor
                skóry)Biali z RPA nie winią za to czarnych ale to, że niewyedukowani i
                niecywilizowani czarni przekraczają granice i to jest powód nie że są czarni.
                Wielu porwanych ludzi znajduje się bez róznych części ciała, języków, genitalii
                i tak dalej. Są to artykuły na czarnym rynku do "czarnej magii". Z drugiej
                strony jak czytam o przestępstwach w Londynie i w Anglii to większość z nich
                jest popełniana przez czarnych niby cywilizowanych i wyedukowanych w Anglii więc
                sami przyznacie dziwnie to wygląda...
                • darr.darek Re: po pierwsze - w RPA jest jeszcze gorzej 18.10.09, 21:00
                  Gość portalu: remios napisał(a):
                  >Tu nie chodzi o rasizm, ja nie jestem rasistą, mieszkam w tej
                  >chwili w Anglii i znam wielu białych z RPA. Ludzie w Polsce są w
                  >szoku kiedy im opowiadam co tam się dzieje. Tam ludzie giną jak na
                  >wojnie. Każdy kto może a szczególnie biali uciekają z RPA. Granice
                  >są totalnie nieszczelne, setki i tysiące czarnych emigrantów
                  >przekracza granice, rabują i zabijają. Bogaci, których na to stać
                  >mieszkają otoczeni zasiekami i prywatną ochroną. Co chwila ktoś
                  >dowiaduje się o zaginięciu jakiegoś swojego znajomego, giną
                  >mężowie, żony. Dziadej mojego kumpla zginął 100m od swojego domu
                  >zatłuczony kolbą karabinu. Znaw wielw takich opowieści i
                  >powszechna jest opinia, że czarni (przynajmniej z Afryki) nie mają
                  >szacunku dla życia, czarni rabusie nawet jeśli dostają pieniądze
                  >od napadniętych zabijają (choć to jest cecha myślę że każdego
                  >bandyty bez względu na kolor skóry)Biali z RPA nie winią za to
                  >czarnych ale to, że niewyedukowani i niecywilizowani czarni
                  >przekraczają granice i to jest powód nie że są czarni.
                  >Wielu porwanych ludzi znajduje się bez róznych części ciała,
                  >języków, genitalii i tak dalej. Są to artykuły na czarnym rynku do
                  >"czarnej magii". Z drugiej strony jak czytam o przestępstwach w
                  >Londynie i w Anglii to większość z nich jest popełniana przez
                  >czarnych niby cywilizowanych i wyedukowanych w Anglii więc
                  >sami przyznacie dziwnie to wygląda...

Mam nadzieję, że takie opisy z życia "nowej, lepszej, wyzwolonej RPA" choć
                  trochę wstrząsną takimi niewyedukowanymi wielbicielami "osiągnięć" lewicy
                  EUropejskiej.
                  Może do jednego lewego bałwana z drugim dotrze co oznaczać może hasło, że Europa
                  - jest spokojna ... do czasu.
                  A ten czas już się kończy. W skali całej historii Europy następne kilkadziesiąt
                  lat to chwila.

Może dotrze co oznacza, gdy Biały żyjący w RPA od urodzenia, którego przodkowie
                  żyli tam przez 200 lat, dziś myśli dzień w dzień o tym, że jeśli nie ucieknie ze
                  swojej ojczyzny - zostanie najpewniej zabity w ciągu najbliższych lat (a
                  statystycznie biorąc dzisiejszy wskaźnik zbrodni na Białych w RPA - na pewno w
                  ciągu paru przyszłych dekad).

Może to takiego lewego głąba dotrze, że DOKŁADNIE to samo może być w Europie.
                  Dla niego to jednak ciągle fantastyka, bo jego nie uczono kojarzyć faktów i nie
                  uczono wyciągać samodzielnych wniosków.

• Gość: Radek Re: po pierwsze - w RPA jest jeszcze gorzej IP: *.static.adsl.cheapnet.it 18.10.09, 22:15
                    Mieszkam we Wloszech, bedac Polakiem nie moge byc przeciwny imigracji czy
                    emigracji bo sam tego doswiadczylem, ale widze do czego to prowadzi. We Wloszech
                    jest pelno obywateli Maroka, Albanii i Rumunii i wlosi strasznie sie na nich skarza.
                    Marokanczycy bo muzulmanie i nieprzewidywalni, jak juz sie dobiora w grupki i
                    nie maja ochoty pracowac to stawrzaja duze problemy, co gorsze ostatnio
                    zaczynaja sie panoszyc a nigdy nie wiadomo co ktos taki ma w kieszeni (bardzo
                    prawdopodbne ze noz)
                    Albanczycy od zawsze byli tu problemem, choc ostatnio policja troche ich
                    uciszyla wylapujac najbardziej agresywnych, najczesciej dokonuja przestepstw z
                    bronia palna, noze tez sie zdarzaja, choc rzadko, moze dlatego ze zwykle
                    poruszaja sie 20 osobowymi grupkami.
                    Rumunii - we Wloszech pelnia role Polakow na Wyspach, ich jeszcze mozna
                    zrozumiec, bo gdy danej nacji jest zby duzo w danym kraju to wiekszy ich %
                    bedzie zainteresowany tylko przestepczoscia. Specjalizuja sie w gwaltach,
                    ostatnio bylo o tym glosno w jednym z wiekszych parkow w Rzymie. Kobiety baly
                    sie pojawiac tam samotnie.

Tak wiec mimo wszystko ciesze sie ze w Polsce mamy nasze dresiki, ktore pilnuja
                    porzadku, a uwage zwrocil mi na to moj kolega z Wloch, ktory ostatnio byl ze mna
                    w Polsce. Tak jak na poludniu Wloch rzadza Wlosi, tak w Polsce powinni zawsze
                    rzadzic Polacy, bo co innego bac sie zeby w nocy dostac w morde od dresa, ktory
                    moze Cie nawet oszczedzic jesli oddasz komorke lub czesc kasy z portfela, a co
                    innego byc bez pytania zaatakowanym nozem lub zastrzelonym pistoletem.
      • kosmiczny_swir Re: Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili polic 17.10.09, 22:15
        W slusznym socjalistycznym kraju narkotyki byly zalegalizowane i oblozne akcyza.
        Nie mylic socjalizmu z zamordyzmem.
        • don_cicero Re: Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili polic 18.10.09, 02:27
          kosmiczny_swir napisał:

> W slusznym socjalistycznym kraju narkotyki byly zalegalizowane i oblozne akcyza
          > .
          > Nie mylic socjalizmu z zamordyzmem.

Więc według Ciebie żyjemy w zamordyzmie?
          Cóż ma socjalizm do narkotyków? Nic. A że legalizacja [to jest wiążące z
          podatkiem], to tylko w socjaliźmie. Tu chodzi raczej o władze i nacisk ludu.
      • Gość: Montero Re: Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili polic IP: *.dsl.bell.ca 17.10.09, 22:16
        Rio to piekne miasto, plaze, sliczne polozenie, zatoka. Gdyby
        jeszcze te fawele jakos zniknely ... cos jak dawny Stadion Europa w
        skadinad i tak dosc brzydkiej Warszawie.
        • Gość: Ja Kiedys by sobie poradzono IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.09, 22:27
          Z siedliskiem patologii gdzie policja wjezdza jak wojsko. W opancerzonych transporterach i z karabinami maszynowymi. No ale traz mamy prawa czlowieka, wrazliwosc spoleczna, itd, wiec nie mozna tej holoty po prostu wytluc.
          • Gość: qq Re: Kiedys by sobie poradzono IP: *.warszawa.mm.pl 17.10.09, 22:45
            a może by tak ciebie ktoś wytłukł?
            • Gość: speed Re: Kiedys by sobie poradzono IP: *.chello.pl 18.10.09, 07:59
              U nas to byloby nie do pomyślenia. U nas szef szefów wysyła do rozmów z
              biznesmenami zaufanego człowieka na cmentarz i wszyscy są zadowoleni. Czasem
              tylko opozycja i media opozycyjne za dużo hałasu robią, ale jakoś można ich
              uciszyć i postraszyc. Dzięki temu mamy spokój, a mafia narkotykowa czy hazardowa
              nie strzela do policyjnych helikopterów.
          • flamengista hahaha 17.10.09, 23:38
            Oglądałeś film "Elitarni"?

www.youtube.com/watch?v=RoxrdMukQu0
            Parenaście lat temu też była blisko miesięczna wojna z gangami w favelach.
            Weszło wojsko. Straty były spore, głównie wśród ludności cywilnej.

Ale okazało się, że handlarze mają najnowsze ckmy i działka amerykańskiej
            produkcji, lepsze niż te którym dysponowało wojsko. Mają mnóstwo kasy z handlu
            narkotykami to ich stać.

Walka w favelach przypomina wojnę partyzancką i to w bardzo gęsto zaludnionym
            terenie. W większość miejsc nie wjedzie czołg ani transporter opancerzony. Z
            helikoptera też nie odpalisz rakiet, bo w koło pełno zwykłych, biednych ludzi.
          • Gość: k Re: Kiedys by sobie poradzono IP: *.chello.pl 18.10.09, 03:47
            Uważaj, bo może jutro ktoś ciebie weźmie za hołotę i wytłucze...
          • gonder Re: Kiedys by sobie poradzono 23.10.09, 22:24
            jakiej holoty, to biedni ludzie, ktorzy dzieki trwce i kokainie
            jakos zyja. Najwyzsza pora tak zminic prawo we wszystkich krajach
            tzw. cywilizowanych zeby kazdy narkotyk od 18 roku zycia byl
            dostepny a dystrybucja nalezala do monopolu panstwowego- prohibicja
            to juz przerabialismy a uzaleznienie, jak ze wszyskim trzeba uwazac.
            alkohol, hazard, sex, zakupy to uzaleznia tak samo jak narkotyki,
            niszczy rodziny i uzaleznionego: czy tego wszyskiego mamy zakazac?
        • flamengista co to za porównanie 17.10.09, 23:41
          Stadion Europa to było kilkanaście tysięcy handlarzy.

Favele to kilka milionów zwykłych ludzi. Co więcej, część tych slumsów została
          zalegalizowana, więc nie można ich usunąć.

A z resztą - co potem? Gdzie ci ludzie mają mieszkać? Przecież oni wrócą do
          miasta, to pewne.
        • mil1231 Bazaru na stadionie juz dawno nie ma a Warszawa 17.10.09, 23:51
          to jedno z najładniejszych i najnowocześniejszych miast Europy! Niesamowita
          ilość inwestycji jest realizowanych i miasto pieknieje w oczach!

Radzę to sobie przejrzeć:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=470776&page=86
          a tak wygląda obecnie "bazar":

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=559608&page=464
          • r_mol Przyjedź kiedyś do Warszawy, pomieszkaj trochę 18.10.09, 08:44
            zobaczysz jak to wygląda w praktyce.
            A żyć, owszem, można, ale jednak Warszawa to bardziej Rio niż Zurich.
            • zdzisiek66 Warszawa najwspanialszym miastem w Europie 19.10.09, 09:01
              A co ty wyjeżdżasz z jakimś Zurychem. Warszawa jest miastem tak innowacyjnym, że
              wszystkie Zurychy i inne Kolonie mogą się schować. No które wielkie miasto
              europejskie ma takie wynalazki, jak:
              1. Falisty asfalt.
              2. 3/4 centralnego kwartału miasta wykorzystane na parkingi.
              3. Darmowe, otwarte toalety na każdym peronie głównego dworca kolejowego.
              4. Superekologiczny system pozbywania się ścieków. Zawartość połowy stołecznych
              kibelków trafia wprost do Wisły.
              5. Rekordowa liczba obwodnic, mniejsza od 1. Dodatkowo, ruch na tej cząstkowej
              obwodnicy jest wspomagany przez 24 h buspas.

Ludzie, możecie długo szukać, ale takich innowacji w innych dużych miastach
              europejskich nie znajdziecie. Może tylko Neapol gra w podobnej lidze.
      • Gość: ktosc Re: Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili polic IP: *.ster-net.pl 17.10.09, 23:28
        Zastanów sie pierw co napisac ,a potem nie pisz tego !!!

gó...ane masz pojecie o brazylii i o socjalizmie a mądrego zgrywasz

• strikemaster Re: Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili polic 17.10.09, 23:35
        Handlarze narkotyków to kapitaliści. jak widać jest jeszcze sporo pozostałości krwiożerczego kapitalizmu wspieranego przez prawicę i USA.
      • Gość: LOL Re: Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili polic IP: 87.239.192.* 18.10.09, 00:14
        Akurat Brazylia jest prawicowa nieuku.
    • gamma_m Kraje trzeciego świata? 17.10.09, 22:30
      Od czasu do czasu słysząc takie wiadomości z Meksyku, Kolumbii a teraz
      Brazylii, zastanawiam się jakie są tam standardy bezpieczeństwa. Takie jak z
      republik bananowych? Ostatnia znajoma Brazylijka powiedziała mi, że
      przestępczość w Brazylii jest ogromna.
      • Gość: rk Re: Kraje trzeciego świata? IP: *.csn.tu-chemnitz.de 17.10.09, 23:06
        Zawsze można sprawdzić statystyki. W Niemczech też się mówi, że w Polsce
        przestępczość "jest ogromna" i jak ktoś ma służbowo jechać do Polski to wykupuje
        najdroższe ubezpieczenie (o wyjazdach prywatnych nikt nawet nie myśli). Okazuje
        się jednak, że nie jest tak źle zakładając że będzie się unikać dworców
        kolejowych, pociągów, policji i miast po zmroku
        • kosmiczny_swir Re: Kraje trzeciego świata? 17.10.09, 23:15
          > Okazuje
          > się jednak, że nie jest tak źle zakładając że będzie się unikać dworców
          > kolejowych, pociągów, policji i miast po zmroku

LOL. Czyli generalnie po zmroku należy siedzieć w domu. W sumie to prawda.
          Pewnie dlatego, życie nocne w Polsce nie ma żadnego porównania do życia nocnego
          w Kopenhadze, która jest jak by nie było nudnym miastem.
          • Gość: rk Re: Kraje trzeciego świata? IP: *.csn.tu-chemnitz.de 17.10.09, 23:42
            Powiem tak. Ja się wychowałem w Polsce i mam pewne wyczucie co jest
            niebezpieczne a na co można sobie pozwolić. To co przytoczyłem odnosi jest
            podawane dla turystów i biznesmenów udających się do Polski w zagranicznych
            biurach podróży. Mnie osobiście najbardziej daje się we znaki policja gdy
            poruszam się po Polsce na zagranicznych numerach. Praktycznie jestem
            kontrolowany przez każdy patrol i każdy stójkowy próbuje wyłudzić łapówkę -
            ostatnio nawet zatrzymano mnie dla 5 euro. Milicjant tłumaczył że dzieci, rok
            szkolny, zeszyty. Ale często nie ma tak wesoło, są bluzgi, wymachiwanie
            rewolwerem i rozmowa zaczyna się od 50 euro wzwyż
            • pamejudd Baju baj, baju baj... 17.10.09, 23:52
              Bajkopisarzu drogi - chyba ci sie Polska z Rosja pomylily (dla przypomnienia - w PL nie ma milicji). Najprawdopodobniej jednak zwyczajnie lzesz - tez jezdze bryka na obcych blachach i NIGDY jeszcze nie spotkaly mnie nieprzyjemnosci (o probach wymuszenia lapowki nawet nie wspomne).

Schowaj wiec swoje brednie dla kolegow w magazynie - mozesz im tez pooopowiadac o polarnych niedzwiedziach na Placu Defilad.
            • Gość: Jasio Re: Kraje trzeciego świata? IP: *.chello.pl 18.10.09, 00:04
              Dokładnie, pamiętaj że są biało-czerwone (te niedźwiedzie ofc).
            • habibi888-pl Ostatni raz byłeś dwadzieścia parę lat temu? 18.10.09, 09:17
              Przyjeżdżam raz do roku i nigdy nie zatrzymała mnie policja.
              A zdarzyło się, że raz machnęli ręką z rezygnacją, gdy po złapaniu mnie na radarze, zobaczyli obce tablice:)
              "Ale często nie ma tak wesoło, są bluzgi, wymachiwanie
              rewolwerem" - czym Ty przyjeżdżasz? Autobusem pełnym muzułmańskich terrorystów?
        • Gość: helmi Najpierw pojedź i dopiero się wypowiadaj IP: *.centertel.pl 17.10.09, 23:39
          To ja Ci powiem moją statystykę: Byłem w Rio w sierpniu cztery dni i
          ostatniego idąc o godzinie 19 deptakiem wzdłuż Copacabany wśród
          ludzi jak na molo w Sopocie w lipcowe popołudnie wyskoczyło do nas
          dwóch małolatów 15-20 lat z nożem i zabrali kasę. Nikt się nawet nie
          zainteresował, a policja stała 300 metrów wcześniej. Więc nie gadaj
          mi tu o statystykach, bo prawda jest taka, że jak jedziesz do Rio to
          każdy rozsądny przewodnik turystyczny pisze by nosić przy sobie
          tylko tyle pieniędzy ile potrzeba na dany dzień, ale też nie za mało
          by Cię nie posiekali jak nic nie będziesz miał... W naszym przypadku
          akurat się sprawdziło, bo straciliśmy może z 50PLN. Rio to cud
          stworzony przez naturę i syf stworzony przez ludzi. Jakbyś będąc w
          centrum nie wiedział o tym, że jesteś to miejscami byś miał problem
          by w to uwierzyć że jesteś w centrum miasta. Jedynie dzielnice
          plażowe (Copacabana, Ipanema) wyglądają całkiem nieźle a i tak nie
          uniknie się przygód jak ta nasza... Tylko nie mogę zrozumieć
          dlaczego to coś dostało olimpiadę. Okolica Maracany (skądinąd ładny
          stadion) to syf malaryczny. A tam między innymi mają być rozgrywane
          jakieś dyscypliny...
          • Gość: skrzacinho Re: Najpierw pojedź i dopiero się wypowiadaj IP: *.bstnma.east.verizon.net 18.10.09, 07:45
            Moja zona jest Brazylijka, bylismy ostatnio w Rio u jej krewnych i na podstawie
            tego co tam widzialem i doswiadczylem, w pelni zgadzam sie z toba. Jest tylko
            jedno "ale"
            • Gość: helmi Re: Najpierw pojedź i dopiero się wypowiadaj IP: *.centertel.pl 18.10.09, 09:06
              W Ouro Preto byłem i jest śliczne, i pewnie te wszystkie Diamantiny,
              Tiradentes, Sao Jao del Rei też są śliczne, ale powiem szczerze, że
              jakbym miał porównać to takie Toledo w Hiszpanii do Ouro Preto to
              jest ciekawsze, a jest dużo bliżej. Byłem też w Sao Paolo, ale mimo
              że się wydaje, że to jest "coś" to poza lasem wieżowców nic tam nie
              ma. Są ciekawsze miasta gdzie las wieżowców ma swój urok (NY, Hong
              Kong) ale tu nie ma żadnego uroku. Jakby mnie ktoś spytał czy jechać
              do Brazylii czy Argentyny (fantastyczne Buenos Aires!) to bym bez
              wahania wskazał tę drugą. Mam wrażenie że ludziom w Polsce się
              wydaje, że Brazylia jest super (Karnawał, samba, futbol, plaże),
              mojej żonie też tak się wydawało zanim pojechaliśmy. A jak już tam
              byliśmy to jak najszybciej chciała wyjechać. Na szczęście za chwilę
              była Argentyna... Prawda jest taka że od strony piękna przyrody i
              warunków naturalnych jest to rewelacyjne miejsce... (plaże są
              cudowne) Ale co ludzie z tym miejscem zrobili to w większości
              przypadków woła o pomstę do nieba i moim zdaniem niweczy wszystkie
              zalety...
              • Gość: Mariusz (Meksyk) Re: Najpierw pojedź i dopiero się wypowiadaj IP: 201.151.78.* 18.10.09, 22:29
                Z malymi wyjatkami (Argentyna, Urugwaj, Chile), miasta w Ameryce Lacinskiej sa
                b. brzydkie. W Meksyku np. tylko centra niektórych miast sa ladne. Reszta to
                niechlujne domy oblepione innymi domami ze wszystkich stron. Poza tym duza
                przestepczosc.

Pozdrawiam serdecznie
          • zdzisiek66 Re: Najpierw pojedź i dopiero się wypowiadaj 19.10.09, 09:12
            Chyba miałeś pecha z tym napadem z nożami.
            Ja niestety tam nie byłem, ale mój szef owszem, i z tego co opowiadał, nic
            takiego go nie spotkało.
            Okradziony został znacznie bardziej przyjazną metodą "na niedźwiedzia".
      • Gość: tyj Re: Kraje trzeciego świata? IP: *.chello.pl 17.10.09, 23:14
        nie bój nie bój, u nas też wszystko zmierza w tym kierunku. widząc
        działania policji - a raczej ich brak, tylko czekać aż lud weźmie
        broń w swoje ręce, a biznesy typu militaria tylko na to czekają.
        wtedy też będziesz miał co opowiadać tej znajomej z Brazylii.
      • flamengista przede wszystkim 17.10.09, 23:33
        Pamiętam, że 15 lat temu brazylijski policjant, który stał obok naszego domu na
        posterunku był wyposażony w oryginalnego colta z... 1950 roku. Takie były
        realia, jeśli chodzi o wyposażenie policji.

Jadąc do Rio trzeba wziąć najmarniejsze, poszarpane ciuchy, a na rękę założyć
        taniego casio za 70 zł. I wtedy statystyczne szanse na kradzież/napad spadają do
        tolerowanego poziomu.
      • Gość: Stalowy Casanunda Re: Kraje trzeciego świata? IP: *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net 18.10.09, 01:29
        Podziekowac USA za ciagle destabilizowanie sytuacji politycznej w krajach
        ameryki lacinskiej przez ostatnie 50 lat - dla ciekawych: United Fruit Company
        • al_paga Re: Kraje trzeciego świata? 18.10.09, 07:56
          Jak to dobrze, że jest taki kraj jak USA na swiecie, przynajmniej wiadomo na
          kogo zwalić winę za syf w Ameryce Płd. Ja ze swojej strony tylko dodam, że USA
          są też winne debilizmowi casanund i im podobnych.

Gość portalu: Stalowy Casanunda napisał(a):

> Podziekowac USA za ciagle destabilizowanie sytuacji politycznej w krajach
          > ameryki lacinskiej przez ostatnie 50 lat - dla ciekawych: United Fruit Company
          • Gość: Guest United Fruit Company, Suez... IP: *.ser.de 19.10.09, 08:56
            A ja się cieszę, że dowiedziałem się o United Fruit Company. Na całym świecie
            wielkie firmy wykorzystują ludzi. Niedawno widziałem film o walkach o wodę i
            zmonopolizowanie dostępu do niej przez wielkie firmy, np. Suez. Nie przebiera
            się w środkach.
      • Gość: xtrmntr Duży biznes - duże pieniądze IP: 71.23.104.* 18.10.09, 02:30
        To i duża przestępczość.

Przynajmniej z nią walczą.
    • estees Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili policyj... 17.10.09, 22:33
      To o narkotki chodzi, myśłałem ze o bilety na formułe 1.
    • Gość: pepe Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili policyj... IP: *.chello.pl 17.10.09, 23:11
      "tropa de elite' polecam
      • Gość: pepe Re: Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili polic IP: 87.74.17.* 18.10.09, 09:10
        "tropa de elite' polecam

ja polecam z kolei: "City of God", prawda do bólu...
        miasto.boga.filmweb.pl/
    • Gość: pugol Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili policyj... IP: *.iwacom.net.pl 17.10.09, 23:18
      A Rio dostało organizacje igrzysk olimpijskich! Może trzeba było wybrac Kabul
      lub Bagdad.Paranoja ale może w 2016 będzie lepiej
      • Gość: kazik Re: Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili polic IP: 96.18.162.* 17.10.09, 23:29
        do krajow tej kategorii Polska tez sie zalicza.do czasu,az samo
        spoleczenstwo zrozumie,ze nalezy odrzucic te cechy o ktorych mowil
        kilka dni temu marszalek sejmu.Polacy do roboty nad swa mentalnoscia
        i to po wszystkich dziedzinach zycia codziennego,poczawszy na
        prezydencie a skonczywszy na kosciele i bezrobotnych.
      • flamengista w odróżnieniu od Kabulu i Bagdadu 17.10.09, 23:45
        Brazylia ma stabilne, demokratyczne rządy, niezły wzrost gospodarczy i szanse na
        znacznie szybszy rozwój.

A opisywana w artykule bitwa jest właśnie pochodną tego, że policja bardziej się
        angażuje w zwalczanie handlarzy narkotyków. Jak siedziała spokojnie i ignorowała
        to, co się dzieje w favelach to było znacznie spokojniej. Za to rządziła mafia.
    • Gość: jj no wlasnie widac inteligencje po wpisach IP: *.range86-128.btcentralplus.com 17.10.09, 23:24
      brazylia ma obecnie jedne z wiekszych zloz ropy naftowej , wiec w miare czasu
      szybko sobie poradza z tym problemem, poza tym gosopdarka brazylii mas ie
      lepiej niz polski
      • agg Re: no wlasnie widac inteligencje po wpisach 17.10.09, 23:36
        nie wydaje mi sie by perspektywy tego kraju byly lepsze niz Polski. My wprawdzie
        polacy zawsze widzimy sie na dnie, ale to nie prawda.
        • flamengista kilka faktów 17.10.09, 23:52
          - mają ponad 190 milionów obywateli.
          - mają powierzchnię większą od UE.
          - mają wyższy wzrost gospodarczy od nas.
          - to my kupujemy ich samoloty (Embraer), nie oni od nas.
          - Petrobras jest aktualnie 5 największą korporacją na świecie (wg. wartości).
          - to oni organizują MŚ i olimpiadę.
          - to z prezydentem Brazylii chce zawsze rozmawiać i spotykać się prezydent USA.
          - mają u siebie całą tablicę Mendelejewa, w tym złoża diamentów, złota i ropę
          naftową.
          - mają rozwinięty program biopaliw - prawdziwych biopaliw, jeżdżących na
          alkoholu z trzciny cukrowej. Jeździ na nim ponad 50% samochodów. Technologię
          eksportują do wielu krajów, ostatnio do Ghany.

Brazylia jest mocarstwem regionalnym z wielkimi perspektywami. A mentalność
          podobną do ciebie mają niestety polscy politycy, którzy Brazylią się nie
          interesują, zamiast zabiegać o to by robić z nimi biznesy.

Od tragicznej w skutkach wizyty Wałęsy chyba nikt znaczący z Polski nie
          przyjechał (premier ani prezydent). A minęło ponad 15 lat.
          • agg Re: kilka faktów 18.10.09, 00:10
            Brazylia ma znacznie gorsze perspektywy gospodarcze niz Polska i rozwija sie
            rowniez dlugookresowo wolniej niz Polska a ze jest krajem wiekszym tego nie
            zaprzeczam. Nie pisze o tym kto jest silniejszy a kto bedzie bogatszy jako kraj.
            Pomimo ze nie byla zaleznym jak my krajem jest od Polski wyraznie biedniejsza.

Po drugie Brazylia lezy na peryferiach swiatowego handlu i nie wyglada na to by
            sie cokolwiek dla tego kraju moglo zmienic. Obroty handlowe mimo 190 mln
            ludnosci sa mniejszy niz Polski. Inwestycji zagranicznych jest rowniez mniej.
            Brazylia nie jest czlonkiem zadnego powaznego bloku handlowego co moglo by te
            sytuacje zmienic (ze wazgledu na antyamerykanizm nie popiera NAFTY dla obu
            ameryk) a drugimi chinami tez nie jest. Poza tym w krajach w tamtym regionie
            gwaltowne zwroty akcji jest idzie o polityke sa nadminne. Posiadanie surowcow
            nie ma zadnego praktycznego znaczenia. Rosja ma surowce i jest od nich zalezna.
            Jesli Brazylia faktycznie dokonala jakis wielkich odkryc i faktycznie powiekszy
            znacznie swoje zyski z tego tytulu to i dobrze ale rownie dobrze taka sytuacja
            moze politycznie cofnac ten kraj jak Wenezuale ktora ma surowce wiec nie musi
            sie reformowac. Pozostaje wierzyc ze Brazylia jest i bedzie krajem stabilnym
            politycznie i za tym gospodarczo.
            Wymiana handlowa Polski z tym regionem jesli znikoma dla kazdej ze stron co
            oczywiscie watro by zmieniac ale takze nasza wymiana z USA jest znikoma. Polska
            jest w europie jak by nie bral a Brazylia tez handluje glownie w swoim regionie.
            Nie rozumiem czlowieku z czym masz ze mna problem? Jezeli nie rozumiesz realiow
            swiata nie musisz pisac ze ja mam skrzywiona mentalnosc.
            • mil1231 nie mamy czego Brazylii zazdrościć 18.10.09, 00:24
              Jesteśmy duuużo bogatsi,więc wzrostem gospodarczym nam nie zaimponują, tym
              bardziej że my też mamy wzrost, mamy EURO 2012, budujemy super infrastrukturę ,
              która będzie obsługiwała cały kraj a nie tylko metropolie, jest u nas czysto i
              bezpiecznie, można by tak wymieniać....
          • mil1231 Nie mamy im czego zazdrościć 18.10.09, 00:17
          • mil1231 Nie mamy im czego zazdrościć, raczej oni nam 18.10.09, 00:21
            • Gość: Dex Re: Nie mamy im czego zazdrościć, raczej oni nam IP: 62.69.217.* 18.10.09, 07:54
              Czytam już któryś Twój post, i tak się zastanawiam, czy pracujesz w
              jakimś Wydziale Propagandy?
              Jak jest rzeczywistość w tym kraju dla przeciętnego człowieka
              wiadome jest wystarczająco dobrze, więc po co to zaklinanie
              rzeczywistości.
    • Gość: Piehoo Yeah! Sepultura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 23:29
      THIRD WORLD CHAOS!
    • Gość: janek Re: Zamieszki w Rio: zestrzelili policyjny heliko IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 18.10.09, 00:28
      jestes idiota
    • Gość: xyz Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili policyj... IP: *.lodz.mm.pl 18.10.09, 01:01
      Od razu mi się film "Miasto Boga" przypomniał. Jak ktoś nie widział to polecam obejrzeć, wtedy łatwiej zrozumieć co się tam dzieje.
    • Gość: asda Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili policyj... IP: *.user.veloxzone.com.br 18.10.09, 02:05
      pieprzenie
      rownie dobrze mozna mowic o Polsce ze na drogach gina tysiace
      kierowcow i pieszych. Gazeta schodzi na psy i nierzetelnie opisuje
      temat.
    • don_cicero Prosty, szybki i najtańszy sposób... 18.10.09, 02:30
      ... na zgniecenie tej gangsterki: dekryminalizacja narkotyków.
      Stracą dochody, a o szkodliwości środków [w tym tytoniu oraz alkoholu] można
      przeczytać w raporcie na oficjalnej stronie WHO.
    • niebored Rio to nie cala Brazylia! 18.10.09, 02:55
      Faktem jest, ze Brazylia jest samowystarczalna, ze miliony ludzi
      wyciagnieto z biedy w ostatnich 10 latach, ze mozna zaliczyc ponad
      60% ludzi do klasy sreniej, 10 lat wczesniej 40%. Konsumpcja i
      prywatne incjatywy rosna z roku na rok. Mam znajoma z Fortalezy
      miasto wieksze od Warszawy i tam nie maja ani troche takich problemow
      jak w RIO. Dwa rozne swiaty jak Detroit in San Francisco w
      USA.Ostatnio spotkalem Brazylijczykow w Manaus, miasto polozone w
      samym srodku dzungli! Kasy mieli od cholery, pieniadz ich jest teraz
      podajze 1.7 za dolara u nas 2.8 wiec przyjezdzaj nagminnie do USA na
      zakupy. Jest to ogromny kraj ktorego rozne czesci roznia sie
      zasadniczo. Kraj ma ogromne perspektywy, ludzie z normalnych rodzin
      bardzo przyjazni, bardzo oddani rodzinie.
      • Gość: srtont Re: Rio to nie cala Brazylia! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.10.09, 08:50
        Straszny bełkot. Część prawd, część półprawd, trochę bzdur i kompletnych głupot.
        Podlane oczywistościami w stylu "jest to ogromny kraj", "ma ogromne perspektywy"
        itp. Jeśli kolega niebored jest studentem, to niech trochę poćwiczy przed
        napisaniem pracy magisterskiej, a jeśli jest już po obronie, to faktycznie
        należy gruntownie zreformować szkolnictwo wyższe.
    • Gość: Bogdan Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili policyj... IP: *.dyn.optonline.net 18.10.09, 05:51
      Dzieci nie maja co lesc O czym w piszecie durnie?
    • Gość: Licznik "ponad stu policjantow":))))gazeto...masakra .... IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.09, 07:38
      "Ponad stu policjantów, wspieranych przez oddziały specjalne i pojazdy
      pancerne, stara się odzyskać kontrole nad miastem."
      Stu policjantow????????To u nas na mecze 17 ligi pilki noznej wysyla sie 500!!!!
    • Gość: licznik 2 "Ponad stu policjantow":))))Gazeto...GLEBA! IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.09, 07:42
      Ponad stu policjantów, wspieranych przez oddziały specjalne i pojazdy
      Stu policjantow????????To u nas na mecze 17 ligi pilki noznej wysyla sie 500!!!!
      • Gość: drk Re: "Ponad stu policjantow":))))Gazeto...GLEBA! IP: *.171.221.194.static.crowley.pl 19.10.09, 15:17
        Ponad stu policjantów, wspieranych przez oddziały specjalne i pojazdy

Poczytaj sobie czym są specjalne oddziały policyjne BOPE i odpowiedz sobie sam
        na pytanie.
    • r_mol No, u nas policja też na Pragę nie wejdzie 18.10.09, 08:34
      Zresztą nawet nie próbuje.
      • Gość: mefress Re: No, u nas policja też na Pragę nie wejdzie IP: 150.254.195.* 19.10.09, 07:08
        bo jest tam taki syf że nie ma po co
    • plorg Tak jak to już bywa w walkach gangów narkotykowych 18.10.09, 08:44
      Policja broni swojego monopolu, a konkurencja nie śpi.
    • Gość: karoln Zamieszki w Rio de Janeiro: zestrzelili policyj... IP: *.nitka.net.pl 18.10.09, 12:06
      O jej, aż 100 policjantów naraz. Na przeciętnym meczu ligowym jest
      więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka