Gość: Piotrek IP: *.chello.pl 24.08.10, 07:29 Województwa lubuskie i zachodniopomorskie to Polska C! Jest tam gorzej niż na wschodzie Polski i większy syf. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikiqu Zachód biedny jak Polska B IP: *.chello.pl 24.08.10, 07:39 niech przyjadą na wschód i porównają na własne oczy... łatwo mówić że jest tak samo, ale ja żyję w Polsce B na co dzień i jest naprawdę ciężko. Poziom życia prawdopodobnie nigdy się tu nie wyrówna z resztą kraju :/ Odpowiedz Link Zgłoś
joannemarie Re: Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 09:07 Porównajmy stan dróg (gotowych i w budowie) na obszarze Polski A i Polski B -> img251.imageshack.us/img251/6937/istniejacewbudowie.png a tutaj z uwzględnieniem przetargów -> img248.imageshack.us/img248/5441/autostradyidrogiekspres.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu U mnie linki coś słabo działają, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 09:37 więc jeszcze raz wklejam, po ręcznym wykasowaniu części, która chyba przeszkadzała: img251.imageshack.us/img251/6937/istniejacewbudowie.png img248.imageshack.us/img248/5441/autostradyidrogiekspres.png Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: U mnie linki coś słabo działają, 24.08.10, 10:34 wqu...ające mapki. a jak pomyslę że Tusku ledwo siadł na tronie premiera natychmiast "wstrzymał" (na zawsze?) wschodnią S19 (viakarpatia) to odczuwam cholerną potrzebę natłuczenia ryła dowolnemu wyborcowi PO. Jak ludzie mogą być tak głupi by nie dostrzegać że to partia kapitału!? Coś niewyobrażalnego. I coraz częściej wraca mi to pytanie - na co mi TAKA Polska? Mnie to ona już do niczego nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: U mnie linki coś słabo działają, 24.08.10, 10:44 alem się wnerwił. Tuska mi będzie ofiarowywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pleban A Re: U mnie linki coś słabo działają, IP: 89.174.219.* 24.08.10, 11:08 Mama w dupie Polskę B. Z chęcią bym podzielił ten kraj wzdłuz Wisły. Na lewo Polska na prawo PISpolita. Moglibyście mieć wieśniaki krzyzy ile dusza zapragnie. Gdybyście nie głosowali na ten wrzód na dupie jakim jest PIS, byłoby lepiej, a tak musimy przez was dziadować. Odpowiedz Link Zgłoś
matheews Re: U mnie linki coś słabo działają, 24.08.10, 11:22 @Pleban A Dokładnie! Zgadzam się z Tobą! Nawiąże do EURO2012. Gdyby PiSiaki zaczęli budować autostrady i całą infrastrukturę na turniej na pewno byśmy zdążyli ze wszystkim ! Powtarzam - ze wszystkim! Właśnie brakuje nam tego jednego roku zaprzepaszczonego przez PiSiaków. I NIK nie miałby się do czego przyczepić! A tak to PiSaurowce będą gadać jak to rząd PO i PSL spieprzył sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Bo PO pieprzy IP: 109.243.212.* 24.08.10, 22:59 Bo pieprzą. Grabarczyk to najgorszy minister infrastruktury od wielu lat, może tylko Pol był gorszy. To co potrafią to nagadać w mediach - teraz wielu administratorów dróg ma wybór - narazić się szefowi lub narazić się prawu. Zgadnijcie co wybierają - łamią prawo zrąbane nowelizacjami rozporządzeń Grabarczyka. Swoją drogą - co to za partia która wygrawszy wybory oddaje flagowe ministerstwo (gospodarki) koalicjantowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eithel Re: U mnie linki coś słabo działają, IP: 89.167.15.* 24.08.10, 15:42 Spokojnie. Akurat wśród ludzi młodych, zdecydowana większość głosowała na PO. Nie traktuj wszystkich, którym przyszło się urodzić na tych terenach, jak oszołomów spod krzyża. My tutaj też ubolewamy patrząc na to, co tam się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjhutu Re: U mnie linki coś słabo działają, IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 17:53 U ciebie nie tylko linki słabo działają -mózg także.Polska B to teraz Polska A a więc do roboty ,nie dziadować. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_z_krwia_na_rekach Mam w rzyci twoją s17 24.08.10, 11:10 Mam w rzyci twoją s17 i ciebie. Jedź bronić krzyża, a nie tam o jakieś drogi będziesz się szarpał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu Kaczorów do władzy wywindowali mieszkańcy Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 11:20 Bo dla błyskotliwej kariery Lecha prezydentura w Warszawie była krokiem milowym. Krzyż postawili warszawscy harcerze. Ale co złego to nie my jak co. To ta cholerna Polska wschodnia. W nomen omen odwracaniu kota ogonem, Polska na wschód od Wisły faktycznie nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Kaczorów do władzy wywindowali mieszkańcy War IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 12:12 A kto wykreowal cudaka, czyzby przyjaciele za odry? To co robi obecna wladza nadaje sie do rozwazenia postawienia jej przed TS. Cudaki doskonale opanowali pijarowska metode tumanienia wyborcow tak ze nie potrafia odroznic zeczywistosci od falszywego mamienia. Obecnie wszystkie strukturypanstwa dzialaja pod dyktando rzadzacych, o czym miedzy innymi swiadczy iz dopiero niemiecki adwokat zarzuca wladzy brak wlasciwego dzialania po tragedii smolenskiej. Jak obecnie uwielbiana wladza wlasciwe dziala widac to na przykladach dbania o interes polski. Nie potrafia pokonac blokad germancow w finasowaniu inwestycji na zachodzie Polski czy udzialu dyplomatow w reprezentowaniu UE na swiecie, jedynie ograniczajac sie do usmiechow i poklepywan. A moze cos wiecej, o czym po czasie sie dowiemy? przykladem sa A3 obnizona do S3 powstajaca z takim trudem czy S5 nie mowiac S11. Likwidacja stoczni polskich bedacych konkurencja dla rynku niemieckiego czy beneluxu. blokowanie rozwoju Okecia jako habu dla kierunku wschodniego i poludniowego. Ostanio narodzila sie druga opcja kremlowska umizygiwania poza ta zakorzeniona za odry. Jak widac wedrujemy od sciany do sciany, od przyjazni do przyjazni ktore nic nam nie przyniosly poza frustracja i stratami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio A3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.10, 21:18 Gość portalu: kaczor napisał(a): przykladem sa A3 obnizona do S3 powstajaca z takim trudem czy S5 nie > mowiac S11. Obniżenie rangi A3 na S3 było bardzo trafnym posunięciem. Dla polski Zachodniej ważniejsza jest S5 i S11, oraz S10, które są w powijakach. Nie oszukujmy się na szlaku DK3 jest tylko jedno miasto 400+ poza nim 3 ledwie stutysięczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mściwy Re: U mnie linki coś słabo działają, IP: *.chello.pl 24.08.10, 11:18 no to spadaj. Niech ksiundz pruboszcz da. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-zgrzyt Re: U mnie linki coś słabo działają, 25.08.10, 03:28 Siema Olias. Ty a gdzie miała być ta Twoja (viakarpatia)? Bo ja jestem z Suwałk i ma być u nas (viabaltika). Może zróbcie rozróbę taką jak u nas i Tusk nie będzie miał wyjścia? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 10:26 a jednak w zyciu i za Chiny ludowe nie wyprowadzę się z MOJEGO Podkarpacia do jakiejś Warszawy. Ni chu-chu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubasek Re: Zachód biedny jak Polska B IP: 85.222.87.* 24.08.10, 10:50 Skoro siedzisz na Podkarpaciu i glosujesz na PiS, to dlaczego masz pretensje do Tuska, ze wstrzymal budowe S19? Nie jego target, nie jego wyborcy; nie obiecywal, ze zbuduje te droge - a nawet gdyby obiecal, to przeciez nie tobie... Skad te nerwy? Na PO zaglosowali ci, ktorym PO poprawia byt. Logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mściwy Re: Zachód biedny jak Polska B IP: *.chello.pl 24.08.10, 11:19 świnte słowa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z rzeszowa Re: Zachód biedny jak Polska B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 13:10 a skąd kolego wiesz na kogo głosowałem? w moim mieście akurat wygrał Komorowski. A poza tym skoro uważasz że ci którzy głosowali inaczej niż ty są zacofani i gorsi? zobacz ilu ludzi głosowało inaczej niż ty w twoim mieście, zobacz ilu "zacofanych" jest wokół ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
klaun.szyderca Re: Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 13:27 No niekoniecznie. Mieszkam na wschodzie, głosowałem na PO. Nie w nadziei na inwestycje u nas (bo wiadomo było, że w związku z bzdurnym Euro2012 u nas ich nie będzie), ale w nadziei na liberalne rządy i podatek liniowy. Zagłosowałem na PO a ona byt mi pogorszyła. Nie uogólniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Zachód biedny jak Polska B IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 24.08.10, 16:52 chrzanisz "młotku",Tusk nie ma wyjścia,musi pompować w Polskę B,to jedyny sposób na pozyskanie nowych wyborców.dziś nie istnieje coś takie jak żelazny elektorat PO.a jeżeli już,to na tyle liczny aby zapewnić jedynie miejsce w opozycji.pytanie na jak długo.młodzi są dość niecierpliwi,a to znaczy że łatwo mogą zmienić preferencje.średnie pokolenie też się powoli starzeje i moherze je. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXXX Re: Tam żyją nieroby z Polski B!!! IP: *.static.xdsl-line.inode.at 24.08.10, 10:44 Goovno im dać!!! Tam od czasu zakończenia wojny żyję te same ciemniackie nieroby z Polski B!!! Jak tam zajechałem w pierwszy raz w życiu w ubiegłym roku to się zastanawiałem czy mi się śni, czy może II Wojna Światowa się skończyła pół roku wcześniej!!! Bo oprócz uprzątnięcia gruzu zniszczonych domów, dworów i kościołów (do tego należy dodać że na dodatek zniszczonych przez nich samych!!!), to albo coś stoi bez remontu jak Hitler uciekł i zostawił, albo sterczą fundamenty po tym co po Hitlerze stało a zniszczyli!! Poza samym ścisłym Centrum Szczecina i Koszalina to zieje niedbalstwem gospodarzy, a nie brakiem kasy. Tam nie robi się nic, nawet japrostszych reperacji bo w tych pustych głowach po dziś dzień siedzi teoria, że i tak może Niemiec przyjdzie po swoje to mu nie będziemy remontować i tak już 60 lat!!!!!!! Nic im nie dać bo szkoda kasę wyrzucić darmozjadom!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadek Re: Tam żyją nieroby z Polski B!!! IP: 195.245.213.* 24.08.10, 11:14 Z chęcią wrócimy pod skrzydła Berlina. Bo lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Tam żyją nieroby z Polski B!!! IP: *.cable.smsnet.pl 24.08.10, 13:26 wrócim? a kiedy byliście? w 43? jak szedł na Moskwę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadek Re: Tam żyją nieroby z Polski B!!! IP: 195.245.213.* 24.08.10, 14:48 W XVII stuleciu to może i byliśmy pod Moskwą i również w mieście. Wracając do poprzedniego stulecia to jestem przekonany, że rok 41 to termin wyprawy Adiego na wschód - choć mogę się mylić wielki nauczycielu z centrali:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Tam żyją nieroby z Polski B!!! IP: *.cable.smsnet.pl 24.08.10, 15:43 no ok, ale dawna ludność Szczecina siedzi w od dawna nad Renem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winci Re: Tam żyją nieroby z Polski B!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.01.14, 12:49 jako polak czuje sie jak bydlece gowno. w polsce zrobiono z ludzi zwierzeta, i wyslano je zebry i szaber za granuice by w polsce z glodu nie pozdychali. to gorzej niz zwierzeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadek Re: Tam żyją nieroby z Polski B!!! IP: 195.245.213.* 24.08.10, 15:06 Mam nadzieje, że masz stały kontakt z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuuuu autostrady lekarstwem na wszystko IP: *.jjs-isp.pl 24.08.10, 07:43 Tak się bajeruje ciemnego luda. Autostrady jedne z najdroższych w Europie, bez winietek, i ciągłe przekonywanie nas że to całe głupie EURO jest sprawą naszego honoru. Autostrada nic nie pomogła na przykład Grudziądzowi, nie pomoże Łodzi, z bezrobociem trzeba walczyć zupełnie inaczej. Kolej jest zaniedbana po prostu tragicznie, Tusk wierzy chyba podobnie jak Fuehrer kiedyś że masowa autostradyzacja zapewni narodowi należną mu dumę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmx Re: autostrady lekarstwem na wszystko IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 10:09 A właśnie, że Fuhrer wiedział co robi. Dawał wówczas bezrobotnym pracę, wybudował autostrady, a dziś Niemcy cieszą się, że mają tyle darmowych autostrad, które przyczyniły się do poziomu rozwoju tego kraju. Co do Grudziądza to nie mów hop, bo jeżeli w 2013r. autostrada zostanie wybudowana do granicy z Czechami i A2 za 2 lata do Warszawy wtedy mógłbyś powiedzieć, że A1 w Grudziądzu to niewypał. Sieć autostrad to inwestycja długoterminowa i tylko dureń twierdzi, że zmieni się coś w przeciągu roku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuuu dobrobyt przyjedzie autostradą IP: *.jjs-isp.pl 24.08.10, 10:16 i co da owa autostrada do granicy z Czechami dla miasta Graudenz? Może port na tym zyska, ale dobrobyt od samego zbudowania nie przyjedzie. Ceny za przejazd będą takie że większość osób po dawnemu pojedzie po lokalnych drogach, celowo niedoinwestowanych by inwestor autostradowy nie był stratny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poyeb Re: dobrobyt przyjedzie autostradą IP: *.cable.smsnet.pl 24.08.10, 13:28 nic bo nie ma takiego miasta :) Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: autostrady lekarstwem na wszystko 24.08.10, 10:36 rozumiem że jesteś z zachodniej części PL. szkoda że dopiero teraz uważasz autostrady za niepotrzebne. można było 20 lat temu zaczć je budować u nas - bo na co wam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuuu chyba się mylisz IP: *.jjs-isp.pl 24.08.10, 10:48 Jestem z Warszawy i nie planuję jeździć autostradami płacąc po kilkadziesiąt złotych za przejazd. Za skandal uważam że porównywalnej jakości drogi ekspresowe są za darmo - wszystko bez sensu, bez logiki. Przebudowa gierkówki na autostradę to jak dla mnie jeden z największych przekrętów IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: chyba się mylisz 24.08.10, 11:33 Gierkówka będzie drogą S8, a nie autostradą, więc przekręt to masz chyba w głowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: chyba się mylisz IP: *.cable.smsnet.pl 24.08.10, 13:29 część będzie autostradą, przekręt to masz w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybieram ciebie Re: autostrady lekarstwem na wszystko IP: *.pools.arcor-ip.net 24.08.10, 11:39 Tak się bajeruje ciemnego luda. Autostrady jedne z najdroższych w Europie, bez winietek, i ciągłe przekonywanie nas że to całe głupie EURO jest sprawą naszego honoru. Autostrada nic nie pomogła na przykład Grudziądzowi, nie pomoże Łodzi, z bezrobociem trzeba walczyć zupełnie inaczej. Kolej jest zaniedbana po prostu tragicznie, Tusk wierzy chyba podobnie jak Fuehrer kiedyś że masowa autostradyzacja zapewni narodowi należną mu dumę! Napisz jak to cie wybierzemy, czy tylko mlec jezykiem potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuuu To Polska D IP: *.jjs-isp.pl 24.08.10, 07:45 Wschód Polski ma wielką zaletę, nienaruszoną od wieków strukturę społeczną, biednie tam ale (mimo oczywistych problemów) życie jest spokojniejsze, poziom bezpieczeństwa znacznie lepszy, domy są zadbane (w przeciwieństwie do terenów poniemieckich)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwi Re: To Polska D IP: *.3s.pl 24.08.10, 08:23 Proponuję wizytę na Opolszczyźnie. Zaniedbanych jest niewiele miejscowości, a już na pewno nie te, które są zamieszkiwane przez miejscowych. Gorzej wyglądają te, w których mieszkają potomkowie przesiedleńców ze wschodniej Polski. Ale i tak nie da się tych terenów nazwać Polską B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuuuu Opolszczyzna to inna sytuacja IP: *.jjs-isp.pl 24.08.10, 08:34 Tam wymiana ludności nie była całkowita. Dramat to dolnośląskie, lubuskie i miejscami zachodniopomorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
midwi80 Jak czytam "bogate Dolnośląskie" to mnie skręca 24.08.10, 14:44 To wytwór wyobraźni zakompleksiałych pseudo elit, które zobaczyły poniemieckie pałace i już im się bogactwo śni. Że niby zawsze był taki bogaty. A prawda jest taka, że Dolny Śląsk już w okresie między wojennym gospodarczo nie był tak rozwojowy jak w pierwszej połowie XIX wieku. A teraz tak samo. Odjąć od dochodów parę spraw i wyjdzie obraz zwyczajnej nędzy. Czym jest Dolny Sląsk bez pkb KGHMu w Lubinie i Głogowie oraz Wrocławia, który wreszcie się rozwija i dogonił bogactwem Kraków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hghuy Re: To Polska D IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 18:00 Przykład do kitu,gros ludzi z opolszczyzny wyjechało do RFN,częśc ma podwójne obywatelstwo,bo tam są ludzmi 2 kategorii a zarobione pieniądze pompują w domy .Zresztą wystarczy "objechać" niektóre miejscowości zamieszkałe przez tubylców-tam Polska Z.Nie pisz głupot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: To Polska D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 09:12 Niech zachodnie województwa się cieszą, że rząd nie traktuje ich tak jak województwa tzw. Polski B. Bo póki co Polska B ma tylko programy, czyli marzenia lub chciejstwo (jak kto woli) zapisane na papierze! Na stronach Ministerstwa Rozwoju Regionalnego zamieszczona jest mapa Polski ilustrująca wielkość dotacji unijnych w poszczególnych województwach. I tak w województwie Zachodniopomorskim przypada 4007 zł na mieszkańca, w Lubuskim 3950, w Dolnośląskim 3750. Dla porównania w Lubelskim 2408, w Podkarpackim 2690 a w Podlaskim 3060. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: To Polska D 24.08.10, 10:38 być może ludzie z zachodniej PL zakładają że dotacje dla nich winny pozwolić im zrezygnowac z pracy i zapewnić standard klasy A? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: To Polska D 24.08.10, 17:32 tylko, ze te srednie sa A) na mieszkanca B) zawieraja tez dotacje dla uczelni oraz prywatnych firm jak i samych samorzadow - to nie sa bezposrednie inwestycje C) wynikajace z poprzedniego - prywatne firmy robia szkolenia za pieniadze z Unii, samorzady podnosza kwalifikacje pracownikow itp. nie jest wina przedsiebiorcow i naukowcow z Zachodniopomorskiego czy Lubuskiego, ze potrafia wyciagnac reke po unijne pieniadze. na bezposrednie inwestycje w infrastrukture czy miejsca pracy jest jednak w Zachodniopomorskim i Lubuskim o wiele gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: To Polska D IP: 91.123.169.* 24.08.10, 20:52 Jeżeli przytoczone przeze mnie dane nie przekonywują to proszę spojrzeć na mapę ilustrująca inwestycje drogowe. Tutaj jeszcze ciekawiej. www.gddkia.gov.pl/article/sprawdz_na_mapie_przygotowanie_drog_i_autostrad/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkopolanin Polska MUSI się podzielić na autonomiczne IP: *.chello.pl 24.08.10, 07:48 okręgi . Wg klucza wyborczego . Tusek zwariował na tle wykupywania elektoratu z kołtuńskiej części Polski , kosztem zachodniej częsci - bo ma doradców ciemnogrodzian . Te pięć województw zachodnich powinno ogłosić autonomię z zagrożeniem wyjścia do niepodległości !!!! Nie po drodze nam z kołtunami ze sztetla Krakówek czy Przemyśl . My , Wielkopolanie zawsze umielismy walczyć o niepodległość . Katowice miały nawet swój Sejm . A teraz co ? Niech tusek i gowin rządzą w Bieszczadach albo w hrubieszowie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryn Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne IP: 83.136.224.* 24.08.10, 08:00 przeprowadź się do Katalonii albo do Flandrii jak Ci sie nie podoba. Przez takich jak ty w Polsce były zabory! powinieneś płacić dodatkowe podatki za swoją głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 08:55 Piszesz tak, bo pewnie nie wiele wiesz o autonomii. Prawda jest taka, że kraje federacyjne radzą sobie lepiej niż zarządzane z stolycy. A tobie marzy się Polska "od morza do morza", centralizm i zamordyzm. To jednak nie przejdzie ani w Wielkopolsce, ani na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
midwi80 Federacyjną Polskę! Dość Warszawocentryzmu! 24.08.10, 14:50 Pomijając Wielkopolanina (to chello.pl już jest w Wielkopolsce? jeszcze niedawno nie było ;) Nie ważne, w Poznaniu pod dostatkiem jest mądrych ludzi) to to jest bardzo dobry pomysł. Wystarczy spojrzeć na dynamikę krajów jak Niemcy, Hiszpania, Włochy i porównać do Francji i Anglii. W 20 lat te scentralizowane zostały dogonione, tylko regiony stołeczne tam się szybko rozwijają. Ale u nas Warsiawa wszysko chce dla siebie. Imperializm ery Ligi Morskiej i Kolonialnej wiecznie żywy. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne 24.08.10, 10:27 Gość portalu: ryn napisał(a): > Przez takich jak ty w Polsce były zabory! powinieneś płacić > dodatkowe podatki za swoją głupotę. Powiedzmy sobie szczerze. Zycie w Polsce jest trudne z uwagi na rodakow. To sami sobie gotujemy nienawisc wobec siebie, wiec takich jak on jest wiecej. Chca normalnosci. Wola niemieckie autostrady niz mordercze jednopasmowki ucikane fotoradarami, ktore sluza do sciagania kasy (a nie poprawy bezpieczenstwa) i upodalania rodakow poprzez sciganie po 2 latach od wykroczenia drogowego poprzez odebranie prawa jazdy, bo 2 lata temu przekroczyl punkty. W Niemczech sa fotoradary, ale TYLKO w niebezpiecznych punktach i okolo 10 razy mniej niz w Polsce. W Niemczech sa autostrady, ktore uniemozliwaiaja czolowki, w Polsce ginie 4000 tysiace ofiar czolowych zderzen z Tirami, ktore musza jezdzic po tych samych jednopasmowych drozkach. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8286876,Wypadek_w_Lubuskiem__Dwie_osoby_nie_zyja__Trasa_Warszawa_Berlin.html Pomiedzy zjazdem z niemieckiej autostrady i wjazdem na platna co 12 kilometrow kulczykowke stoi z 25 fotoradarow na odcinku 100 km. Uratowaly te dwie osoby? Wcale sie nie dziwie rebeliantom, oni chca zyc w normalnych warunkach. Najblizsze sa za zachodnia i poludniowa granica. Nam sie nie udalo i nie uda. Nie ma szans. Ani komunizm, ani 20 lat demokracji oraz wolnego rynku nic nie zmieni. Wolny rynek rozumiemy poprzez uklady, oligarchie i pokretne dzialania sfery urzednikow. Demokracji nie rozumiemy w ogole, autonomie moze by wymusily przynajmniej lokalnie dorastac do obu cennych wartosci nowego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne 24.08.10, 10:45 a ja tam wolałbym zabory. ja jestem z c.k. austro-węgier i na ch.. mi warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 08:47 Sama prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.10, 11:23 Polska NIE MOŻE się nigdy podzielić i się nie podzieli, bo nie ma w ogóle takich tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne 24.08.10, 12:19 ależ owszem, ma. jak mało które państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne 24.08.10, 10:43 ale Cię pieprznęło. Nie wiem co piłeś, ale nie rób tego nigdy więcej. Tusek i PO na Podkarpaciu nie istnieją, młocie. wybacz że Cię obrażam, ale jak pomyślę że jakiś ..... proponuje Tuska województwu wrogiemu Tuskowi to mnie szlag trafia. Nie po to łażę na wybory by głosować przeciw tuskowi i PO by mi jakiś .... qrwa mać tuska dawał. To WY gosujecie na partię sciewojadów, wy ją sobie weźcie do rządzenia. A Tusek i ty - wyp.. mi z Podkarpacia!!! Paniali?! (tak na marginesie - wyniki u nas to tusek ma takie że po każdych wyborach za karę coś nam z inwestycji zabiera). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Polska MUSI się podzielić na autonomiczne IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 24.08.10, 11:52 Wulgaryzmy,żenujący poziom powyższej wypowiedzi świadczą o tym, że to rzeczywiście z Polski B i Pislandi jest ten 100% narodowosocjalistyczny polak-"katolik" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Zachód biedny jak Polska B IP: 109.243.1.* 24.08.10, 07:49 No to lubelskie to Polska D........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frontkampfer Re: Zachód biedny jak Polska B IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.08.10, 08:06 Takiej nędzy jak w lubuskiem, zachodniopomorskim, czy w niektórych częściach dolnośląskiego nie ma nawet w hucznie zwanej Polsce B. Wpadnijcie kiedyś na wioski powiatu żarskiego, krośnieńskiego, żagańskiego w lubuskim aby zobaczyć jak wygląda trzeci świat, Somalia. W ogóle uważam, że podział na Polskę A zachód i B wschód to bzdura. Polska A to kilka dużych miast i okręgi przemysłowe, reszta to Polska B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Oddać Małopolskę i Podkarpacie Rosji! IP: *.chello.pl 24.08.10, 07:52 ZSRR ciągle żyje! U nas w krakowie kołchoźnicza mentalność jest nie do zdarcia.. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 07:57 Czegoś nie rozumiem. Od jakiegoś czasu rząd przygotowuje mieszkańców Polski wschodniej do zmiany zasad przyznawania funduszy pochodzących z UE. Tłumaczy, że należy wspierać rozwój metropolii (zamiast terenów zapóźnionych cywilizacyjnie), które pociągną tereny sąsiednie. Berlin jest ogromną metropolią i nie ciągnie za sobą Zachodniopomorskiego czy Lubuskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieh Kujawsko-Pomorskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.10, 07:57 ciągnięte w dół przez Toruń województwo straconych szans, paradoksalnie Bydgoszcz wywalczyła Toruniowi województwo i nic z tego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
kontestatorbg Re: Kujawsko-Pomorskie 24.08.10, 08:06 Podniesie się VAT do 325 % i wszystko się w Polsce wyrówna. By żyło się lepiej wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Zachód biedny jak Polska B IP: 109.231.56.* 24.08.10, 07:59 a dlaczego zachod ma byc traktowany na rowni ze wschodem? Zasadą UE jst raczej wyrownywanie szans i warunkow między regionami, wiec może niech najpierw bedzie jedna Polska A. Odpowiedz Link Zgłoś
spoogie Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 08:01 Trzeba było zrobić jeszcze mniejsze województwa podczas reformy. :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublin Zachód biedny jak Polska B IP: *.um.lublin.pl 24.08.10, 08:14 A ile się zarabia po studiach w Lubuskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Tragedią jest scentralizowane państwo! IP: *.siec2000.pl 24.08.10, 08:15 Cała reszta na temat Polski A i B to brednie. Różnice dochodów pomiędzy Podlaskim a Lubuskim albo pomiędzy Podkarpackim a Zachodniopomorskim nie przekraczają 15%. To jest w statystykach. Na zachodzie sa za to trochę wyższe ceny i wieksze bezrobocie. Natomiast w woj Mazowieckim średnie zarobki sa ponad 5 tys i są o 100% wyższe niż w najbiedniejszych województwach. Głowny w tym udział Warszawy i miejscowości podwarszawskich gdzie mieszkają setki tysięcy urzędników, którzy szkodzą Polsce za olbrzymie pensje. To oni narzucili centralistyczny system rozdzielnictwa. To oni przyzwyczajają całą Polskę, ze nie liczy się własna pracowitość, inicjatywa i praca na swoim, a tylko wycieranie progów centralnych urzędów i wydzieranie sobie ochłapów z centralnego budżetu, który jest setki razy większy od regionalnych. Taki system to paranoja w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazo Re: Tragedią jest scentralizowane państwo! IP: 94.254.160.* 24.08.10, 09:56 @tomek: 100% racji! Z ust mi to wyjołeś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas_misiura Re: Tragedią jest scentralizowane państwo! 24.08.10, 14:37 Paranoja to system, gdzie uczciwie pracujący obywatel utrzymuje ze swojej pracy rolnika, księdza, górniczo-mundurowego emeryta, związkowca, urzędnika, i last but not least polityka. Ale nie, tępe polaczki dalej będą glosować na socjaluchów, którzy OBIECAJĄ wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Polska to Europa Ba albo i C 24.08.10, 08:22 więc smieszne jest to licytowanie się polskich dziadów kto gdzie kieszka i kto ma lepiej/gorzej - macie w sumie średnio kilkadziesiąt tysięcy zł długu na łeb, stoicie po szyje w szambie, które zaczyna falować. Zyjecie w Mordorze zwanym Polską, więc co to za różnica, gdzie pędzicie swój żałosny los nieumnego polactwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ch..jligan Re: Polska to Europa Ba albo i C IP: 216.245.202.* 24.08.10, 09:33 Wiesz co ch..jliganie, proponuję ci byś się zdecydował czy udajesz, że nadajesz z Polski czy nie. Bez tego twoje posty, zestawione ze, sobą wyglądają nieco schizofrenicznie. Widać, że należysz do jakiejś rozgoryczonej utraconymi wpływami mniejszości, nie wiem czy narodowościowej, religijnej, politycznej a może seksualnej. A teraz proponuję ci skok do szamba twoich "dobrych rad" i spływ w kierunku dowolnego Vaterlandu uważanego za swój własny. (Mam dziwne przeczucie, że są to farbowane Niemcy, w kolorku rezunowo-moskalskim lub lewantyńskim) Poszoł won do Wikipedii! Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: Polska to Europa Ba albo i C 24.08.10, 09:47 do jakiej wikipedii? idź spuść z krzyża, bo ci chyba za mocno ciśnie na rdzeń. utracone wpływy? nie wiem o co chodzi :( generalnie nie wiem co się dzieje w twojej głowie, ale współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Polska to Europa Ba albo i C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.10, 11:24 Ty masz tyle samo długu albo i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wersy Zachód biedny jak Polska B IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 08:25 'Zachód liczy na nowe drogi ekspresowe, które połączą południe z Bałtykiem. Ważna jest budowa S3 z Czech do Świnoujścia - trwa już budowa kilku odcinków - bo ma być alternatywą do podobnej trasy na wschodzie Niemiec, którą Czesi wożą swoje towary do portu w Rostocku. Poza tym dzięki S3 np. z Wrocławia nie trzeba będzie już jeździć do Szczecina wygodną i szybszą autostradą przez... Niemcy.' Super, to mamy az tyle kasy na drogi, zeby dublowac niemieckie autostrady? Moze zamiast silic sie na konkurowanie sasiadem lepiej najpierw wybudowac drogi tam, gdzie mieszkancy nie maja zadnej alternatywy? Rozumiem, ze chodzi tu tez o bezpieczenstwo narodowe etc., ale chyba poki co powinnismy miec inne priorytety inwestycyjne? Jak Wroclawianie maja taka wygodna, komfirowa i darmowa autostrade do Szczecina, to niech podziekuja sasiasom i niech sie im milo jej uzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemny lud Re: Zachód biedny jak Polska B IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.10, 08:47 Wy chyba nigdy nie byliście na wschodzie poza Mikołajkami, Augustowem i Białymstokiem. Zapraszam do innych miejscowości. Byłem w te wakacje w woj. lubuskim i stwierdzam, że jeśli tam jest Polska B, to u nas, w warmińsko-mazurskim, jest Polska D lub E. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 08:47 > Jak Wroclawianie maja taka wygodna, komfirowa i darmowa autostrade > do Szczecina, to niech podziekuja sasiasom i niech sie im milo > jej uzywa Wygodna droga na Pomorze Zachodnie jest potrzebna także mieszkańcom okolic Zielonej Góry, Poznania, Gorzowa, Piły... Na początku lat 90. miała być autostrada A3. Później plany okrojono do S3. Niechby powstała chociaż ta S3, ale niech ona będzie, bo jak tacy jak ty będą ujadać i zazdrościć Wrocławiowi, to nic się nie ruszy z miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu W Warmińsko Mazurskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 09:01 Nie ma ani kilometra drogi choćby szybkiego ruchu (no może poza Berlinką, która budowana za III Rzeszy miała połączyć Elbing z Koenigsbergiem, a teraz prowadzi znikąd donikąd). Za to bezrobocie na poziomie prawie 20% (o prawie 5 więcej niż w najbardziej dotkniętym bezrobociem województwie tej nowej Polski "B"). Najniższe przeciętne wynagrodzenie w kraju. Także to zwykły skok na kasę. A że musi być jakieś uzasadnienie to i takie właśnie sobie wymyślili. Jak tak będziecie się cofać w literkach, to alfabetu w końcu zabraknie, bo my jesteśmy jakieś 2 - 3 litery za wami. Wstydu nie macie. Ta inicjatywa to taka kupa moralna, że smród przenika nawet przez barierę ekranu komputerowego. Jak wam tak źle, to się przeprowadzić do nas zawsze możecie. U nas może i bidnie, ale ludzie przynajmniej serdeczni i poczucie żeny mają, czego inicjatorom tej akcji najwyraźniej zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: W Warmińsko Mazurskim 24.08.10, 10:51 kłamiesz. najniżesz średnie wynagrodznie ma Podkarpacie. chyba drugie kolejne to lubelskie. kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu Re: W Warmińsko Mazurskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 11:32 Sobie poczytaj zanim komuś kłamstwo zarzucisz: www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_pw_zatrudnienie_wynagrodzenia_1kw_2010.pdf s. 41 Podkarpackie i Warmińsko Mazurskie na remisie (w zależności od tego jak liczyć wynagrodzenie najbiedniejsze albo WM albo Podkarpackie). Lubuskie bogatsze. O Wielkopolsce, czy Zachodniopomorskim nie wspominając. A też się czują Polską B. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: W Warmińsko Mazurskim 24.08.10, 15:15 masz racje, sorry. przynajmniej w I kw. bo jak to będzie wyglądać w dłuższym horyzoncie czasowym to zobaczymy. pozostaje podstawowy problem tego zabawnego państweka - standard życia zależy od miejsca zamieszkania. nie od pracy, jej efektywności, zdolności, etc. RP III wyroło na coś co jest sprzeczne z jakąkolwiek teorią gospodarczą Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: W Warmińsko Mazurskim 24.08.10, 16:58 problem w tym, ze w wojewodztwach wschodnich praktycznie cala konsumpcja jest tansza... od jedzenia, przez paliwa po elektronike konczac. Jestem ze Szczecina, kilka razy w roku bywam w Warminsko-Mazurskim i prawda jest taka, ze u mnie jest marazm, drozyzna i ciagle pytanie kiedy bedzie lepiej, a u Was cos sie buduje, jest taniej, a jak sie komus nie podoba to i tak pojedzie do Warszawki dorobic, bo to rzut beretem. My takich perspektyw nie mamy. Upadla stocznia, wymieniona w artykule strefa ekonomiczna to mrzonki, tak samo jak modernizacja tych 6km autostrady laczacej Polske z Niemcami - po za planami nikt nie slyszal zeby bylo robione w tym kierunku cokolwiek. na skraju bankructwa za zaklady chemiczne w Polcach (ok. 20km od Szczecina), coraz wiecej firm bankrutuje, albo sie ze Szczecina wynosi (ostatnio Euroafrica). Ceny sa tu robione pod Niemca i przez to sa o kilka procent wyzsze niz w calej wschodniej Polsce. Prosty przyklad: widziales gdzies kolo Olsztyna E95 za 4,89-4,99zl? albo gaz za 2,39-2,49zl? bo ja widze prawie na codzien, a pod Ostroda tankowalem ostatnio gaz na orlenie za 2,04zl... E95 na auchan w Bialej-Podlaskiej ostatnio widzialem za 4,20zl, gdzie nawet w Szczecinie ta sama siec sprzedaje te sama benzyne za 4,50zl. a od cen paliw zaleza ceny kazdego innego dobra... co z tego ze zarabia sie tu SREDNIO kilka procent wiecej (kogo ze znajomych nie zapytam to nie zarabia wiecej niz 1500zl na reke), skoro jest tez o wiele drozej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: W Warmińsko Mazurskim IP: 91.123.169.* 24.08.10, 22:10 Statystyka jednak wskazuje, że średnie ceny paliw Zachodniopomorskim są niższe niż w Warmińsko-Mazurskim czy Lubelskim. www.e-petrol.pl/index.php//notowania/rynek-krajowy/ceny-stacje-paliw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: W Warmińsko Mazurskim IP: *.static.espol.com.pl 25.08.10, 16:50 srednio to ja i Bill Gates mamy po 25 mliliardow dolarow. prawda jest natomiast taka, ze im dalej na wschod tym paliwo tansze, a w odniesieniu do duzych miast w Szczecinie czy Gorzowie jest drozej niz w Przemyslu czy Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wersy Re: Zachód biedny jak Polska B IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 12:14 No to trzeba było tak odrazu:) Ja się czepiam tego artykułu, bo napisany jest w ten sposób, że wynika z niego, że Wrocław jest niesamowicie skrzywdzony przez wschodnią Polskę "B" tym, że musi korzystać z obrzydliwego dojczowskiego Autobahnu i patrzeć na te paskudne niemieckie mordy. Moja teza jest taka, że skoro niemieckie drogi zapewniają dobre połączenie Wrocaławia ze Szczecinem, to droga po polskiej stronie nie jest Wrocławiowi niezbędna (może i by się przydała, ale nie powinna być priorytetem dla państwa, w którym wiele miast nie ma ŻADNEGO porządnego połaczenia między sobą i na pomoc Niemców liczyć nie może). Jeśli autostrada/ekspresówka jest potrzebna innym regionom, to ok, ja tu wytykam idiotyczną argumentację Gazety wg. której Wrocławoiwi trzeba koniecznie wybudować autostradę, bo inaczej bidni muszą pchać się przez Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DukeofBolanda Re: Zachód biedny jak Polska B IP: 216.245.202.* 24.08.10, 09:46 > Super, to mamy az tyle kasy na drogi, zeby dublowac niemieckie > autostrady? Już rozumiem wszystko. Polska przepadła i nie ma szans. Polacy uważają, że są za biedni, żeby zacząć zarabiać i się bogacić. Uważają, że bogacenie się jest zarezerwowane dla bogatych a nie dla biednych. Biedni mogą się zacząć bogacić dopiero wtedy gdy jakiś cud uczyni z nich bogatych. Wtedy zbudują sobie autostrady, jak przystało na bogaczy. Z takim zapętlonym myśleniem to koniec. Tylko co na to takie narody jak Koreańczycy i Chińczycy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Zachód biedny jak Polska B IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 24.08.10, 12:51 > Jak Wroclawianie maja taka wygodna, komfirowa i darmowa autostrade do Szczecina > , to niech podziekuja sasiasom i niech sie im milo jej uzywa. To nie alternatywa, tylko czysta koniecznosc. Trasa przez Polske jest o ponad 120 kilometrow krotsza, ale jedzie sie przecietnie po 2 godziny dluzej... Zadna niemiecka autostrada nie jest dublowana, bo zeby z Wroclawia dostac sie przez Niemcy do Szczecina trzeba jechac az pod sam Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Zachód biedny jak Polska B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.10, 21:22 Jesteś pewny, że ze Szczecina do Pragi jest bliżej przez Gorzów-Legnicę niż Berlin? Mi kiedyś wyszło 50km na korzyść niemieckich autostrad ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klaun.szyderca Re: Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 08:33 Po wypowiedzi kolegi widać, że faktycznie nawieźli tam po wojnie Karguli i Pawlaków z ukraińskich stepów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Za Tuska nawet Polska A dziadzieje. IP: *.centertel.pl 24.08.10, 08:47 A poczekajcie jeszcze na podwyżki podatków w nowym roku, dopiero uderzy was po kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pykaczu A ja mieszkam pod Warszawą i też mi ciężko IP: *.mofnet.gov.pl 24.08.10, 08:53 Pociągi się spóźniają, w środku tłok, korki, wszędzie daleko, w sklepach drogo, nie stać mnie na własne mieszkanie, a ludzie są chamscy, bo mają te same problemy i każdy myśli tylko o sobie. Na jaki program pomocowy mogę liczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: A ja mieszkam pod Warszawą i też mi ciężko IP: *.netcologne.de 11.06.15, 17:47 Nic sie nie martw ze jestes biedny i glodny polski zebrak, jak padniesz z glodu, ale musi to byc w polsce, to idziez prosto do nieba, jako polski sw MECZENNIK. To dotyczy tez wszystkich kryminalistow, zlodziei i zbrodniarzy w Polsce. Niedawno zbrodniarza Polakow, rozpruwacza jaruzelskiego pogrzebano jak polskiego bohatera, i ma szanse zostac swietym w Polsce. Polski sad uznal, ze zbrodniarz jaruzelski jest niewinny, bo przeciez jest chory i stary,i jako taki nie moze byc sadzony za zbrodnie na Polakach.Pozatym ludzie ktorzy zgineli pewnie sami sie pozabijli, i dlatego zbrodniarz jest niewinien. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamyszka Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 08:55 Ci co mówią , że jest im źle niech jednak przyjadą na białostocczyznę . Chyba nie wiedza co mówią . Umyślnie EURO 2010 zostalo przeniesione na zachod od Wisly zeby tam zrobic pieknie . U nas sie tylko wstrzymuje prace pod pozorem żabek , motylków i innych swistaków zeby pieniądze przetransferowac na zachód od Wisły . A nam sie bajdurzy ze to niby brak uzgodnien z "zielony" Zileno to nam sie z glowach robi od tych przekretow i wykretow . Mialo byc lotnisko i cisza . pewnie pieniadze pojda na inne lotnisko bo co tam lepiej wydac pol miliona na opracowanioa , plany i inne i nie kiwnac paluszkiem niz wziac sie do roboty . Zreszto narod głupi wszystko kupi . Nie narzekajcie Ci od niemieckiej granicy . Przez lata pompowano w Was pieniądze zeby pokazac zachodowi , ze u nas w Polsce tez jest pięknie . Wschod Polski to czarna dziura , bo i przed kim bylo sie chwalic skoro po drugiej stronie puszczy Bialowieskiej , sami swoi zyli . Teraz tez u nich niby gorzej niz u nas wiec ... A tak na prawde to wcalenie gorzej tylko nam sie w glowach poprzewracalo . Mam nadzieje , ze przed wyborami samorzadowymi pasibrzuchy zaczna bac sie o swoje miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Zachód biedny jak Polska B IP: 217.116.100.* 24.08.10, 10:09 Przecież wy tam w Białymstoku macie wystarczającą ilość lokalnych pseudoekologów, którzy blokują każdą inwestycję (np pan Kosno). Co do lotniska tu masz wszystko: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=249871&page=45 lotnisko-sanniki.pl/nowinki/101-sprzeciwy-przeciwko-lokalizacji-regionalnego-portu-lotniczego-w-sanikach.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuuu lotnisko w Białymstoku to absurd IP: *.jjs-isp.pl 24.08.10, 10:21 tylko chore ambicje lokalnych władz. Nie lepiej doinwestować kolej by w 2 godziny dojechać na Okęcie? Jaki będzie ruch z tego lotniska? Marszałek zapłaci Ryanairowi by było jedno połączenie dla gastarbaiterów, jak w innej wielkiej metropolii Bydgoszczy. Owszem, powinien być betonowy pas dla samolotów dyspozycyjnych, i na razie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333D Zachód biedny jak Polska B - QRWAAA!!! IP: *.147.109.95.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.08.10, 09:03 Jak czytam propagandę że czechom jest potrzebna S3 to wówczas będą woźić towary do Szczecina to mi się nóź w kieszeni otwiera, oni wożą towary do Hamburga a nie do Rostocu bo tylko do portów na morzu północnym są bezpośrednie dostawy kontenerów np z Azji. Wałbrzychowi i Świdnicy jest potrzebna S3 i S8 tak jak na mapce na str. www.wndrzej-bak.net/index.text.drogi.html Odpowiedz Link Zgłoś
hektorspyke Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 09:03 A jak rząd traktuje ścianę wschodnią? Hahaha dobre. Co poniektórym to się coś pomieszało, niech sobie przyjadą i pooglądają, tu nawet nie ma planów autostrad, nawet drogi do Warszawy, niedługo to będzie skansen. Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Mediom nałatwiej podzielić Polskę... 24.08.10, 09:05 a najtrudniej o obiektywność. Odpowiedz Link Zgłoś
von_hugoberg Zachód biedny jak Polska B 24.08.10, 09:16 To po prostu "ziemie wyzyskane" a nie "odzyskane" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 Zgodzić się trzeba z jednym: 65 lat ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.08.10, 09:38 Zgodzić się trzeba z jednym: 65 lat wyrównywania dysproporsji pomiędzy Polska "A" i "B" najzupełniej wystarczy! Nawet w bogatych Niemczech, po zjednoczeniu uznano że wystarczy dwadzieścia kilka lat podatku solidarnościowego na zrównanie poziomu życia RFN i NRD. A przepaść była tam większa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaart Zachód biedny jak Polska B IP: 109.243.70.* 24.08.10, 09:40 Hm... czy to nie Wyborcza w czasie niedawnej kampanii prezydenckiej grzmiała, że nie ma żadnej Polski A i B, a używający czasami tych pojęć (straszni PiS-owcy) dzielą Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Podkarpacie składa wniosek do Trybunału IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 09:57 Podkarpacie składa wniosek do Trybunału Europejskiego na Rząd RP i centralę NFZ za to że mieszkańcy są dyskryminowani przy podziale środków finansowych przez centralę NFZ na szpitale na Podkarpaciu.Nie może być tak, ze mieszkaniec Podkarpacia ma utrudniony dostęp do publicznych placówek służby zdrowia tylko dlatego że mieszka na Podkarpaciu.W wyniku tzw algorytmu podkarpackie szpitale otrzymywały od kilku lat mniej srodków finansowych na jednego pacjenta.Zapytanie , czy na Podkarpaciu leki są niższe czy inne składnik cenotwórcze jak prąd, woda,ciepło wiec dlaczego szpitale otrzymują mniej na 1 pacjenta, czy to nie jest jawny przejaw dyskryminacji.Zapewne trybunał europejski w Strasburgu zajmie stanowisko w tej sprawie, czy to jest zgodne z dyrektywa unijną o równym traktowaniu obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Podkarpacie składa wniosek do Trybunału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 10:55 Nakłady na jednego pacjenta w różnych regionach nie mogą być jednakowe, bo różny jest w tych regionach poziom usług medycznych. Tam, gdzie wykonuje się dużo zaawansowanych zabiegów i wiecej placówek fundusze muszą być większe. A nierealnym jest, żeby każde województwo i powiat miały wysokospecjalistyczne placówki. To dlatego tak wielu ludzi z innych regionów leczy się w Warszawie i na Górnym Śląsku, gdzie medycyna ma najlepszy poziom. Problem w tym, że śląski oddział NFZ jest najbardziej poszkodowany przy podziale środków (w du.ę dostaje też np. wielkopolski). Wzrost funduszy jest tu najmniejszy w kraju, a procedury wyceniane sa najniżej.Już w czasach kas chorysch śląska, najbogatsza i najlepiej zarządzana, musiała odprowadzać znaczne kwoty do innych oddziałów. A dziś śląski oddizał co roku czeka i czeka, aż inne iddziały raczą zwrócić kasę na leczenie pacjentów spoza regionu. Wiec może tak na tym Podkarpaciu nie marudźcie, że ktoś was dyskryminuje, że kolejki, bo na zachodzie kolejki jeszcze większe, a w dodatku trzeba transferować kasę na wschód, m.in. na Podkarpacie. Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś