Dodaj do ulubionych

Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac...

IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.12, 16:35
Ten artykuł się trzyma, a gdzie strajki w Izraelu... nie było zainteresowania z powodu braku możliwości wypowiedzi na forum???

Mam następujące pytanie .Dlaczego Redakcja zdjęła możliwość komentowania strajków w Izraelu...Dlaczego w ogóle nie można komentować tematów dotyczących tego państwa , lubnp. tematów takich jak rzekomo antysemicki plakat???
BOICIE SIĘ PRAWDY?

@an_konta Racja. Wszystkich nam gazetka pozwala osadzac , ale zy.tk.ow nie :P O nich tylko DOBRZE, a jak nie dobrze , to anty cos tam... smieszne male ,z rozbieganymi slepkami....no wiesz ;)

@neti13
No tak. Krytykujemy Greków, Rosjan, Niemców, Holendrów i zapewne we wszystkich przypadkach z wzajemnością. I nikt nie robi z tego problemu. Jak skrytykujemy tą nację to chyba nic by się nie stało. Jak krytykujemy to nie oznacza wrogości. W czasach inkwizycji to do nas z zachodu wiele ludzi się chroniło. Niech nikt nie gada że jesteśmy tacy źli.

@an_konta
No pewno że sie boją... lepiej rozbijać jedność Polaków i wmawiac im jaka to nasza historia zła.... a to historia naszych Dziadków i Ojców....
Obserwuj wątek
    • sselrats Przeciez na zdjeciu wyraznie widac, ze to jest 09.02.12, 16:37
      Swietokrzyska Pasta a nie PAST-a. Po co dorabiac ideologie?
    • Gość: Jonek Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.12, 16:39
      Jestem z Wrocławia i nazwa tej stacji kojarzy mi się z pastą do zębów albo do butów. Skąd taka dziwna i niezrozumiała nazwa?
      • sselrats Pasta niezrozumiala? A berecik w glowke nie cisnie 09.02.12, 17:00
        ?
      • loczek62 Re: Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co ozn 09.02.12, 17:46
        Gość portalu: Jonek napisał(a):

> Jestem z Wrocławia i nazwa tej stacji kojarzy mi się z pastą do zębów albo do b
        > utów. Skąd taka dziwna i niezrozumiała nazwa?
        Wypowiedź Jonka graniczy z totalną ignorancją.
        A ile osób z poza Wrocławia wie co to Gasplatz (Pl. Pereca) i ZOOMo strase (ul. Grabiszyńska)?
        Jeśli się orientuję to historia Powstania Warszawskiego nie jest tylko historią jednego miasta, ale historią całego Państwa i Narodu nierozerwalnie związana z historią Pa}staw Podyiemnego I Armii Krajowej...
        • Gość: lol Re: Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co ozn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 15:29
          loczek -pośmiałeś się to wyjazśnij bo ja też nie kumam chociaż o powstaniu troszkę wiem. wyjąśnisz- objaśnisz?, czekamy
    • stenrw Re: Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co ozn 09.02.12, 16:44
      To miejsce, w którym powstanie niebawem główna polska świątynia PASTAfarian - wyznawców Latającego Potwora Spaghetti :))
      • Gość: Michał Macki Latającego Potwora Spaghetti są wszędzie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.12, 09:38
        Pamiętajcie, że tylko On jest prawdziwym Potworem, a inne potwory są fałszywymi potworami.
    • Gość: Toni Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 09.02.12, 16:49
      Przy obecnej pisowni nie ma watpliwosci, ze chodzi o jakas paste. A przeciez chodzi o nazwe PASTa i tak powinna byc ta stacja opisana. Znak PW (kotwica) tez nie zaszkodzi, natomiast "Swietokrzyska" juz mniej potrzeba, jezeli to na koncu nazwy.
    • Gość: Gość Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... IP: 83.12.114.* 09.02.12, 16:53
      Hm, czego bądź kogo ci radni się boją, koniecznie trzeba manipulować w nazwach stacji metra, bo są najbardziej wyeksponowane. Ciekawe, dlaczego nikt nie proponuje zmian nazw zapyziałych przystanków kolejowych (tak, tak, z PKP nie byłoby żadnych szans...) albo pętli autobusowo-tramwajowych.
      Z drugiej strony nie zgodzono się na znacznie bardziej trafną nazwę "Uniwersytet" (w sumie ciekawe, czy gmach chyba bliżej się znajduje niż gmach Politechniki od "Politechniki"). Można było pójść na kompromis...
    • Gość: Anna Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 16:55
      Skoro niektórzy mają takie skojarzenia, tym bardziej trzeba wprowadzić nazwę PAST-a.
    • Gość: radoslaw Wiocha zjechala do Warszawy i "im sie nie kojarzy" IP: 62.233.210.* 09.02.12, 17:01
      .
      • Gość: Lex Re: Wiocha zjechala do Warszawy i "im sie nie koj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 18:26
        No niestety taka jest prawda ((( moze nie uzywajmy okreslenia wiocha ale fakt jest faktem ze dla gigantycznej ilosci osob z "desantu "na Warszawę ta nazwa nic nie mowi..ale to efekt fatalnego szkolnictwa i braku znajomosci historii wlasnego kraju ,zreszta nawet mlode pokolenie nieukow bedacych z dziada pradziada mieszkancami stolicy ma takie braki w wyksztalceniu historycznym ze pewne nazwy i terminy sa dla nich albo niezrozumialym pustosłowiem albo je przeinaczaja w/g swojego nieuctwa i prymitywizmu.
    • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Ignorancja kilku napływowych na temat miasta IP: *.jmdi.pl 09.02.12, 17:06
      które wybrali jako miejsce do zarabiania na chlebek nie jest ŻADNYM argumentem. Gazeto, omieszyłaś się.

P. S. Budynek PAST był swego czasu najwyższą budowlą w Imperium Rosyjskim. Najwyższym budynkiem mieszkalnym w Europie. Był także pierwszym w Polsce budynkiem wyposażonym w centralny układ wentylacji. Nie jest znany tylko z powstania, więc możecie sobie darować ideologiczną walkę.
      • Gość: lol Re: Ignorancja kilku napływowych na temat miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 15:34
        no widzę że jeden (xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx) potrafi wyjaśnić, a powiedz mi czy on jeszcze stoi????????, będę bardzo dźwięczny. jeżeli nie to nazwa do kitu.
    • Gość: tomtg123 Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... IP: *.pl.netia.com.pl 09.02.12, 17:11
      Skoro w teście zacytowano połowę mojej opinii spod innego artykułu na ten temat, to ja dodam tutaj drugą połowę: pomimo, że mi nazwa PAST-a kojarzy się jednoznacznie z Powstaniem Warszawskim (a nie z pastą do butów), to uważam, ze akurat taka zmiana nazwy stacji metra jest kiepskim pomysłem.
      "Świętokrzyska PASTa" po prostu raczej kiepsko brzmi wg mnie.
    • Gość: kloss Oszukiwanie turystów! IP: *.home.aster.pl 09.02.12, 17:15
      Wysiądą na stacji Świętokrzyska Pasta z nadzieją na makaronowe rozkosze podniebienia a tam dookoła same kebaby!
      • Gość: tomtg123 Re: Oszukiwanie turystów! IP: *.pl.netia.com.pl 09.02.12, 18:11
        Już nie. "Zagłębie seks-shopowo/kebabowe" w pobliżu stacji metra Świętokrzyska zostało zlikwidowane jakiś czas temu (chyba już rok mija ?)
    • Gość: Henryk65 Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... IP: *.180.207.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.02.12, 17:34
      Myślałem, że radni PO- nie będą rywalizować z PiS-em, kto lepszy w ,,oszołomstwie"- ale się sromotnie przeliczyłem. Teraz wypada nam, Warszawiakom, poczekać jeszcze niecałe 3 lata, by to wszystko ,,odkręcić" i postawić z powrotem ,,na nogi" (po prostu- nie wolno wybierać ich w następnych wyborach do Rady W-wy).Nazwy stacji Metra, nie powinny być- z całym szacunkiem- ,,historyczne" , ale komunikacyjno-informacyjne (związane z ulicami, placami, dzielnicami, osiedlami- w których się znajdują ,itp). To co zaserwowali nam ,,upolitycznieni" radni, jest wielkim skandalem - wymagajacym szerokiego publicznego napiętnowania.
      • Gość: niepoliszDesign&Co Polisz dizajn. IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.12, 19:09
        Chciałbym tu zwrócić uwagę na inny, moim zdaniem równie ważny aspekt tej sprawy. Ozdabianie obcymi elementami ("kotwica") przeczy jednej z naczelnych zasad komunikacji wizualnej a mianowicie unifikacji systemów oznakowania! Pamiętajmy, że informacja musi błyskawicznie(podświadomie) dotrzeć do KAŻDEGO !
        Wprowadzenie dodatkowego elementu w oznakowaniu sugeruje odbiorcy jakąś szczególną sytuacje i wysyła sygnał powodujący szukanie wyjaśnienia i powoduje dodatkowy stres -a każdy węzeł komunikacyjny jest już i tak ze swej natury miejscem wystarczająco stresogennym! Projektowanie systemów komunikacji wizualnej to nie "namalowanie literek i strzałek" to również psychologia, fizjologia percepcji i wiele innych, zdawałoby się odległych dziedzin.
        I nie powinien zajmować się tym ktoś, kto nie ma o tym pojęcia. Wprowadzanie zmian graficznych w oznakowaniu jest pomysłem indolentów! Wyobraźmy sobie znak drogowy, w którym-głosem radnych-zmieniono grafikę przyjętego systemu!
    • tamara5tania Re: Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co ozn 09.02.12, 18:22
      Czy mozemy dodac na koncu np " z serem", zeby brzmialo bardziej apetycznie:)
      "Świętokrzyska PASTa z Serem"
    • Gość: Saskokępianin Świętokrzyska Pasta... IP: 178.73.49.* 09.02.12, 18:53
      Trzeba się cieszyć, że obok nie ma ulicy Jajecznej! Pasta Jajeczna - prawda, że mogło być gorzej?
      • Gość: Zacisznista To jeszcze nic, a gdyby... IP: 83.238.101.* 09.02.12, 21:43
        ... w pobliżu znajdowała się ulica Szlifierska? Względnie Ananasowa czy Biskupia? Boleść? Albo - uczciwszy uszy - Bruzdowa?? Kotlarska, Krowia, Matki Teresy z Kalkuty, Mrówcza, Na Krańcu, Posag 7 Panien (o Jezu!), Profesorska, Saperska (to chyba tajne...), Smolna, Tylżycka (nawet smacznie)? I wreszcie nasza polska, powstańcza, PASTA Walecznych - to by nawet pasowało do pierwotnej intencji nazwodawców.
    • Gość: zapytnik Re: Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co ozn IP: *.play-internet.pl 09.02.12, 20:55
      A nie można zmienić na BAGNO? Też ulica w pobliżu.
    • pamejudd Ciekawe czy gdyby tych prostakow zapytac... 09.02.12, 21:04
      ...o Plac Starynkiewicza czy Imielin, to potrafiliby udzielic prawidlowej odpowiedzi?
    • adam.2x PASTujmy dalej 09.02.12, 22:04
      Należy wprowadzić zasadę że wszystkie przystanki metra, autobusów i dworce kolejowe powinny być nazwane czymś co po wsze czasy będzie kojarzone z martyrologią, klęskami, cierpieniem itd. Polska musi z czymś walczyć bo narodek zgnuśnieje. Krew jest smarem historii.
    • Gość: RoGer Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... IP: *.acn.waw.pl 10.02.12, 08:36
      Moim zdaniem n ie każdy musi pasjonowac się wydarzeniami i ich uczestnikami z zamierzchłej przeszłości. Nazwę stacji Świętokrzyska PAST-a uważam za delikatnie mówiąc nietrafioną mogącą wywołac humorystyczne skojarzenia.Gdybym ja był w komisji nazewnictwa zaproponowałbym dla nowobudowanej stacji nazwę ŚWIĘTOKRZYSKA-BIS ( II-ga linia metra)zostawiając dla dotychczasowej stacji nazwę ŚWIĘTOKRZYSKA. Ale kto mnie będzie słuchał? Przecież jestem szaraczkiem - warszawiaczkiem korzystającym z internetu. Pozdrawiam .
      • Gość: lol Re: Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co ozn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 15:38
        RoGer, szacun dla ciebie, mądra głowa i nazwa zdrowa
    • macuser72 Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... 10.02.12, 09:35
      Moja Mama urodziła się w Warszawie i meszkała w kamienicy blisko PAST-y stąd zawsze pamiętam że to Polska Akcyjna Spółka Telefoniczna, choć nie mieszkam w Stolicy:-) A swoją drogą to przykro że mieszkańcy warszawy tego nie wiedzą.
    • Gość: 1qw2 Moze PASTA i zrozumiala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 10:19
      Chcialbym poruszyc odmienny aspekt danego tematu. Dla mnie jest rownie niezrozumiala nazwa Swietokrzyska jak i Swietokrzyska PASTA. Natomiast zdecydowanie jestem za Swietokrzyska PASTA. Dlaczego nikt nie bierze pod uwage przy ustalaniau nazewnictwa, niemalo waznego faktu jakim jest mozliwosc przeczytania danej nazwy przez obcokrajowcow ???
      Czy nazwy metro beda dublowane jak w Chinach albo Rosji i bedzie pod napisem Swietokrzyska malymi literkami napisane Shventokhshiska??? Macie znajomego Anglika? - Zapytajcie go czy jest w stanie to przeczytac? wypowiedziec? by zapytac wspolpasazera o droge, o wyjscie z metro.
      Znow bedzie jak z Ryanairem, nie poleci do Rzeszowa, bo nie sposob wymowic nazwe miasta, zamiast Chopin Airport - O'Leary mowil caly dzien shocking airport....
      Smutne i zalosne. Myslcie o pieniadzach, turystach.
      • Gość: P. Re: Moze PASTA i zrozumiala IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.02.12, 13:17
        Tak!!! Popieram!!! Właśnie dlatego pod nazwą holenderskiego lotniska Schiphol jest małymi literkami dopisane "Zhiphall", a pod tablicami z nazwą niemieckiego miasta Kiel napisane jest "Keel", prawda?
        Martwi mnie tylko ta sprawa z Chopinem. Miał tak pokręcone, trudne do wymówienia polskie nazwisko, że obcokrajowcy łamią sobie na nim do dziś języki.
        Natomiast z Rzeszowem rzecz jest prosta - trzeba zwyczajnie zmienić nazwę miasta na RW (polska wymowa: ardablju). I wtedy przylecą tam wszystkie samoloty świata.
        P.
      • Gość: lool Re: Moze PASTA i zrozumiala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 15:41
        1qw2, a spróbój w hiszpani, angli , nowej zelandji czy w inszym kraju wypowiedzieć miejscowe nazwy, nie będę przepisywał, poszukaj sobie sam na necie a potem posyp główkę popiołem,
    • Gość: gość ja wolę pastę z łososia IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 12:30
    • asia.096 Świętokrzyska PAST-a? Zapytaliśmy Was, co oznac... 10.02.12, 12:38
      W sumie dobry pomysł z tą nazwą. Może przy okazji ktoś zainteresuje się czym była PASTa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka