Dodaj do ulubionych

Ktoś z was pamięta "Płomyk"?

03.02.05, 07:53
W porównaniu z dzisiejszymi szmatławcami, to była super gazeta. Chyba
dwutygodnik, nie pamiętam. Szkoda że wywaliłem wszystkie egzemplarze Płomyka
do śmieci. Pewnie myślałem że gazeta będzie się zawsze drukować..
Obserwuj wątek
    • Gość: Jola Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 08:51
      Miś, Świerszczyk, Płomyczek, Płomyk, Świat Młodych, Na przełaj, Razem, Radar,
      Itd, Filipinka, a póżniej Ekran, Film, Kobieta i życie, Zwierciadło, Panorama
      (śląska) Panorama Północy, WIK, Magazyn Polski, to moja "droga prasowa".
      • Gość: cytrusowa Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.pool.mediaWays.net 03.02.05, 13:10
        Miś, Świerszczyk, Płomyczek, Płomyk, Świat Młodych, Razem, Filipinka, Kobieta i
        życie - to moja droga:-)
        Szkoda, że żadnej z nich już nie ma - teraz same przedruki z zachodnich
        kolorowych pism, dublujące się w dodatku w różnych gazetach.
        Czemu ja wyrzuciłam wszystkie nry Swiata Młodych, Płomyka i ostatnio
        Filipinki??? Nie zakładałam, że ich już nie będzie...Szkoda
        Ta ostatnia dość długo trzymała się na rynku - chyba jakieś dwa trzy lata temu
        sie poddała...
        • ant777 Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 03.02.05, 13:47
          Gość portalu: cytrusowa napisał(a):
          > Czemu ja wyrzuciłam wszystkie nry Swiata Młodych, Płomyka i ostatnio
          > Filipinki??? Nie zakładałam, że ich już nie będzie...Szkoda
          > Ta ostatnia dość długo trzymała się na rynku - chyba jakieś dwa trzy lata
          temu sie poddała...

Też żałuję że wywaliłem Płomyka i Świat Młodych i na chwilę zachwyciłem się
          Popcornem i Bravo. Po Ś.P. Płomyku została mi książka "Polacy światu" za udział
          w sondzie chyba pod koniec lat 80-tych...
          • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 17:09
            A 'Świat Młodych' byl jedyna kolorowa gazeta - mowie o formie gazety oczywiscie.
            I redakcja tez byla kolorowa - kupa mlodych ludzi z kupa zapalu i pomyslow:)
            No i komiksy byly, dobre, chociaz wladza bala sie komiksow
            jako 'imperialistycznego' wymyslu.
        • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 17:03
          Cytrusowa,

a wiesz kto zalozyl 'Misia'?
          Wspaniale nazwiska:
          @ Jan Brzechwa,
          @ Czesław Janczarski
          @ Zbigniew Rychlicki, znakomity ilustrator, laureat swiatowej nagrody imieniem
          J.Ch. Andersena oraz
          @ wieloletni redaktor 'Płomyczka' (redagował to czasopismo już w latach
          trzydziestych), Stanisław Aleksandrzak.
          :)
        • troijnis Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 12.07.05, 21:29
          MIŚ jest!!!
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 20:10
        Gość portalu: Jola napisał(a):

> Miś, Świerszczyk, Płomyczek, Płomyk, Świat Młodych, Na przełaj, Razem, Radar,
        > Itd, Filipinka, a póżniej Ekran, Film, Kobieta i życie, Zwierciadło, Panorama
        > (śląska) Panorama Północy, WIK, Magazyn Polski, to moja "droga prasowa".

A skoro mowa o 'Plomyku'...
        Cztery pierwsze wymienione przez Ciebie tytuly wydawala 'Nasza Ksiegarnia' (w
        PRL-u - Instytut Wydawniczy NK').
        Nasza Ksiegarnia powstala w 1921 roku, 'Plomyk' w 1917.
        Zamkniety zostal - niestety - z poczatkiem lat 90. chociaz mogl nadal sie
        ukazywac; mozna go bylo uratowac reklamami (wowczas 'NK' sie prywatyzowala), o
        co sie staralem, jednakze redaktor naczelny postanowil 'Plomyk' zgasic.
        Uratowal sie natomiast 'Plomyczek'.
        Pracowalem w czasopismach 'Naszej Ksiegarni' na etacie fotoreportera, najpierw
        w l.70., potem w l.80. (ukrylem sie w 'Naszek Ksiegarni',
        bo 'narozrabialem'politycznie przez fakt pracy w Regionie Mazowsze
        NSZZ "Solidarnosc, w '81.
        Pracowałem też, przez dwa lata, w 'Na przelaj', wspolpracowalem ze 'Swiatem
        Młodych', na tzw. ryczalcie z 'Kobieta i Życiem', gdzie robilem fotoreportaze
        podobne w swej stylistyce do tych z tygodnika 'Swiat', ktory zlikwidowano po
        Marcu '68 (w '69'). Takze wspolpracowalem z 'itd' i 'Filipinka'
        To se ne wrati:DDD

• Gość: jan Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: 212.160.172.* 03.02.05, 15:17
      pamiętam że płomyk był potwornie drogi
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 20:12
        Akurat:)

gdy byl jeszcze dwutygodnikiem (w ostatnich latach zostal m-cznikiem) kosztowal
        zlotych polskich...3,50.
        Tyle, co bochenek chleba. No, 50 groszy wiecej.
    • Gość: ewa Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 22:31
      Mam nawet przeswojenne "Płomyki".
      • Gość: ZbigniewEndek Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.web.vodafone.de 19.11.23, 14:44
        W moim posiadaniu znajdują się egzemplarze Płomyka z lat 1937 do 1939.Babcia w zimowe miesiące zszywala je w książkę. Ciekawe ilustracje i tematy.Na pewno nie takie jakie dzisiaj oferują nam kolorowe brukowce.
      • pijatyka Re: Mam nawet przedwojenne "Płomyki" 28.06.25, 23:33

Wow ;)

• Gość: jaija Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.02.05, 00:08
      Miś, Świerszczyk, Płomyczek, Świat Młodych i Płomyk, potem zaś, o zgrozo, jakiś
      Popcorn (za dobre mieli zdjęcia i plakaty:), coś takiego jak 10/20 (ktoś to
      jeszcze pamięta?), Bravo, Dziewczyna, Filipinka (z okresu przejściowego, ale
      raczej ta "mądra", a nie salon kosmetyczny i pokaz mody dla smarkul)... ale te
      nie budzą takich miłych wspomnień, jak te z komuny, mimo podłego papieru i
      jakości zdjęć. Chociaż Płomyk akurat był niezły nawet pod tym względem.
      A pamiętacie Dziennik Ludowy i plakaty w piątek?:D:D:D:D:D
      • Gość: dfg Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.ipt.aol.com 04.02.05, 00:29
        pamietam plakat w sobotnim Swiecie Mlodych. W sob.-czerwone logo, we wt-
        niebieskie, w czw-zielone. Dobrze pamietam?

PS. No i z innej bajki, byl jeszcze Bajtek
        • Gość: zarranna Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:34
          Było jeszcze Okienko! Ktoś pamięta- koniec 80- tych zdaje się. Byłam
          uzależniona przez parę miesięcy, potem zmienił się format i pismo straciło na
          wartości w moich oczach, albo wyrosłam. Ciekawe kiedy skończyli wydawać?
          • Gość: jaija zarranna, ja pamiętam! Miałam! IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.02.05, 00:26
            Pamiętam też przepisy kulinarne, które w nim zamieszczali, np. w wydrążonym
            jabłku wyciąć buźkę z oczkami i nasypać do środka cukru, nałożyć odciętą
            czapeczkę z ogonkiem i zapiec:D kto to teraz takie rzeczy robi... albo był też
            przepis na herbatę z chmurką...
          • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 20:18
            Uzalezniona od Okienka...
            A to ci dopiero.
            Ja cale zycie duzo pracuje, nigdy nie wiedzialem i nie chcialem wiedziec, co to
            znaczy urlop, czyli ze jestem pracoholikiem, taaaak:)))
            Nie poddawajmy sie tak modom, psia krwia!:)
        • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 20:16
          A komiksy!!!:)))
          • Gość: Kaziubar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.015-61-6e6b7010.cust.bredbandsbolaget.se 20.02.05, 07:11
            No wlasnie. Nikt tutaj nie wspomnial jeszcze tygodnika PRZYGODA ukazujacego sie
            w latach 1957 - 58.
            Prosze zajrzec tutaj:
            tytusdezoo.republika.pl/
            wlodekbar napisał:

> A komiksy!!!:)))
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 20:15
        Dziennik Ludowy wydawalo Zjednoczone Stronnictwo Ludowe, a tam bylo sporo
        zupelnie ciekawych ludzi, podobnie, jak w Stronnictwie Demokratycznym:)
        Iczywiscie, ze wszystko bylo pod ta zakichana partia, ale jakis tam luz mysli i
        dzialan istnial.
      • Gość: Marta W dzienniku ludowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:00
        plakaty były w sobotę. Wiem bo trzeba było wcześnie wstać żeby nabyć rzeczony
        tytuł. Gazetę zawsze wyrzucałam pod kioskiem a kolorową wkładkę brałam do domu.
        Podobnie było z Nową Wsią:-))
    • poziomka8 Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 04.02.05, 04:40
      pewnie,że pamiętam,Płomyk,Płomyczek
      ostatnio trafiłam na nie na Allegro i...mam!Powrót do przeszłości ;)))
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 20:19
        Na Allegro kupisz wszystko, to prawda:)
    • ant777 było jeszcze coś takiego jak Gazeta Młodych 04.02.05, 07:43
      Chyba tak się to nazywało. Kupowałem jak byłem w 7-8 klasie podstawówki w
      1989r., bo były tam notowania listy przebojów programu trzeciego. Ogólnie
      gazeta była "czerwona". Jedyne co z niej zapamiętałem, to artykuł krytykujący
      jakiekolwiek skrócenie służby wojskowej: "I może by jeszcze chcieli żeby
      skrócić służbę wojskową do roku"- drwił sobie jakiś dziennikarzyna.
      Nie orientowałem się, które zespoły muzyczne są stare a które nowe. I jak w
      Trójce w liście Niedźwiedż puścił Pink Floyd-ów "Learnig to fly", myślałem że
      to jakiś nowy zespół :))
      • Gość: jaija Re: było jeszcze coś takiego jak Gazeta Młodych IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.02.05, 00:23
        Mało kto wiedział, co się działo na Zachodzie, tak nam to skutecznie
        uniemożliwiali:D:D:D
      • wlodekbar Re: było jeszcze coś takiego jak Gazeta Młodych 15.02.05, 20:21
        Oj, masz racje, 'Gazeta Mlodych' byla cholernie czerwona, az do bolu.
    • Gość: mirka Filipinka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 09:16
      Wychodzi coś pod tym tytułem, ale strach sie dotknąc. Czytałam/mam starszą
      siostre/ od 6-7 roku zycia /Od Anny do Zuzanny-to Siesicka chyba pisała,
      jeszcze pamietam niektóre / qrna też powyrzucane. Mam teraz corki 12 i 14 lat
      i by sie przydalo takie mądre pisemko. Teraz to strach i w "Szczęśliwej 13-
      latce" pozycje znaleźć, a ja jestem starej daty. A z Płomyka pamietam, że byly
      historyjki o JOlce-Czolgu i jej kumplach.
      • Gość: jaija Re: Filipinka... IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.02.05, 00:15
        Mama mi opowiadała, że rodzice długo nie pozwalali jej ściąć włosów, mimo, że
        miała mikre i chciała mieć krótkie. Napisała więc do Filipinki o swoim
        problemie. Przyszedł list z odpowiedzią - przechwycony przez rodziców, bo moi
        dziadkowie byli surowi (nad wyraz, z tego, co słyszałam, bo nie dane mi było
        ich poznać, oboje zmarli przed moim urodzeniem), kiedy przeczytali go...
        zgodzili się, żeby ścięła! Takie to były czasy!!! A teraz? Widziałam Filipinkę
        i strach się bać - makijaże, ciuchy, fryzury i kosmetyki dla co najmniej
        dwudziestoparolatek, a nie dla takich siks 15-letnich. No cóż, Filipinka się
        skończyła.
        • Gość: Jola Re: Filipinka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 08:03
          O mowo ludzka (wcale nie cytat). :)
      • wlodekbar Re: Filipinka... 15.02.05, 20:23
        Taaaa. teraz to konsumizm kwitnie, niestety.
        Jak sie upudrowac orac chleba i igrzysk.
        I sredniowiecze astrologiczne i okolice.
    • ant777 "Razem" 08.02.05, 08:05
      Pojechałem z ciotką w 1983r. nad morze. Z nudów zacząłem czytać jakieś
      historyjki w "Razem". Nawet mnie to zaciekawiło. Ale ciocia w trosce o moje
      dobre wychowanie zabrała mi gazetę mówiąc: "to gazeta nie dla ciebie"
      (conajmniej jakby to był jakis CKM :) Potraktowała mnie jak dziecko a miałem
      juz 11 lat. :) Wobec powyższego zadowoliłem się Przekrojem.
      • wlodekbar Re: "Razem" 15.02.05, 20:25
        I, niewykluczone, nie na zle Ci to wyszlo...?:)
    • Gość: inspira Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 11:14
      Zbierałem namietnie "Płomyk", akurat z okresu druku powieści w
      odcinkach "Błekitni z latającego talerza" Janusza Minkowskiego . Wśród różnych
      porad w piśmie, także dobra poezja. Pamiętam do dziś "Pierwszą miłość"
      Różewicza z którą zrobiłem falstart na konkursie recytatorskim, bo jury doszło
      do wniosku, że mając 15 lat jestem za młody na podejmowanie takich tematów :)
      Z tego samego okresu pamiętam "Świat Młodych" i wycinanie kolorowych zdjęć
      Janosika i wszystkiego co kojarzyło się z podbojem kosmosu.
      Kilka lat później przyszła moda na "itd" z powodu artykułów Lwa-Strowicza:)
      Pozdrawiam wszystkich "weteranów";)
      • Gość: chochlik Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.lublin.mm.pl 14.02.05, 20:19
        Płomyczek i Płomyk, to były pisma towarzyszące mi w latach przedwojennych.
        Utkwił mi w pamięci numer Płomyka, a własciwie jego strona tytułowa ze
        zdjęciem Marszałka Piłsudskieg, już starego, w mundurze, maciejówce i
        płaszczu, z sumiastymi wąsami. Zdjecie było otoczone czarną obwódką, w zwiazku
        ze śmiercią "Dziadka", a cały numer był jemu poświęcony
        • Gość: Kasia Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:18
          Ja pamiętam "Świerszczyk" i chyba "Płomyczek", ale jakie lata przedwojenne???
          Nie jestem taka stara - to dlaczego pamiętam? Wychowałam się
          na "Świerszczykach", no... ale tych edukacyjnych. Krzyżówki, opowiadania,
          zagadki - fajne były. Teraz modne są maszkary i inne poczwary.:DDD
          Pozdr
          • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 20:37
            'Plomyczek' powstal na dlugo przed wojna jako dodatek do 'Plomyka'; potem sie
            wyodrebnil jako oddzielne czasopismo - to bhylo tez przed wojna.
            zas 'Świerszczyk' powstal juz po wojnie, w '45.
          • Gość: arturus@wp.pl Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:01
            szczerze się z panią solidaryzuję
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 20:31
        "Błekitni z latającego talerza" Janusza Minkowskiego'
        Chyba Aleksandra Minkowskiego?:)
        • Gość: inspira "Błekitni z latającego talerza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:36
          sorki, lata lecą. Racja, przepraszam, oczywiście chodziło o Pana Aleksandra
          Minkowskiego. Zaczytywałem się w tym czasie w jego książkachi i w książkach
          pisanych przez Pana Janusza Domagalika, stąd pomyłka
          • wlodekbar Re: "Błekitni z latającego talerza" 16.02.05, 15:56
            Jeszcze Edmund Niziurski na przyklad...:)
            • Gość: inspira Re: "Błekitni z latającego talerza" IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.02.05, 17:27
              Niziurski, Nienacki pozostali moimi Guru. Chylę czaszkę przed wszystkimi
              ówczesnymi autorami łącznie z panią Siesicką :)
              • wlodekbar Re: "Błekitni z latającego talerza" 18.02.05, 19:22
                Bo byli dobrzy:)))
    • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 15.02.05, 19:54
      Ja pamietam 'Plomyk', bo figurowalem tam w stoce redakcyjnej jako fotoreporter.
    • mantha Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 12:20
      Pamietam takie gazety z czasow jak bylam mala (rocznik 75 :-):
      na polce u rodziców: nieslychanie trudny w czytaniu (jak na moje lata wtedy)
      magazyn "Problemy" - format A4, dosyc gruby, poruszajacy tak skomplikowane
      tematy, ze odrzucalam ze wstretem. Nastepnie: "Magazyn Polski" i "Magazyn
      Rodzinny" - ten pierwszy maly format, przedruki z zarganicznych gazet, troche
      kawalow rysunkowych, fajnych zdjec - uwielbialam, drugi format duży i chyba
      nieciekwy bo nic nie pamietam :-))
      opisalam akurat te gazety, bo nie padly te tytuly, wszystkie plomyki, plomyczki
      i misie oczywiscie tez kojarze.
      Aha i jeszcze jedna rzecz, ciekawe czy ktos to pamieta: cyklicznie (chyba co
      miesiac) ukazywaly sie "wesole minuty" - zeszyt zagadek, kolorowanek, rebusów
      itd, uwielbialam, mama tez uwielbiala ten dzien kiedy to wychodzilo, bo miala
      mnie i brata z glowy na kilka ladnych godzin.
      pozdrawiam :-)
      • gagunia Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 12:45

• Gość: kokos Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:44
          Hmm.. ja pamiętam "Płomyczka" i "Misia" z połowy lat 90. Ostatni
          numer "Płomyczka" miałam w rękach w 2000 r. Był zawsze swieży bumer na dziale
          dziecięcym w bibliotece. :) Wychodzeniem "Misia" przestałam interesować sie
          trochę wcześniej, nie pamiętam, żebym kiedykolwiek widziała go w kiosku w
          przeciagu ostatnich 5 lat. Stary dobry "Świerszczyk" chyba się jeszcze trzyma?
          • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 15:18
            www.swierszczyk.pl/redak.php
    • amoniak2 Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 14:42
      1. Miś :)
      2. Płomyczek :) - pamiętacie książki w odcinkach?
      3. Płomyk :)
      4. Świat młodych :) (czy to tam był komiks z kleksem?) :)
      5. Sam na Sam - strona prawie początkowa z zagadkami logicznymi
      6. przekrój (bo rodzice)
      7. polityka (bo rodzice)
      8. życie warszawy (j.w.)
      9. Filipinka (jaka to była mądra gazeta... ech....)
      • Gość: naine Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.pool80182.interbusiness.it 16.02.05, 15:15
        Czytalam i Misia, i Plomyczek i Plomyk... Pani w kiosku nie chciala odkladac do
        teczki a o prenumeracie nie bylo co marzyc. Co 2 tygodnie oblatywalam kioski
        Ruchu w poszukiwaniu plomyczka czy Plomyka
        • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 15:59
          Chocicaz na przyklad 'Plomyk' to, co pamietam mial... 300 tysiecy egzemplarzy
          nakladu:)
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 15:43
        '> 9. Filipinka (jaka to była mądra gazeta... ech....)'
        Filipinka byla wydawana pod jedna batuta z 'Kobieta i Życiem' - Pani Red.
        Barbary Sidorczuk, swietnej organizatorki, dziennikarki i madrej kobiety.
        No i caly zespol redakcyjny. podobnie jak zespol redakcyjny KiŻ byl przedni:)
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 15:48
        amoniak2 napisała:

> 1. Miś :)
        > 2. Płomyczek :) - pamiętacie książki w odcinkach?
        > 3. Płomyk :)
        Tu byly ksiazki w odcinkach:)
        > 4. Świat młodych :) (czy to tam był komiks z kleksem?) :)
        Tam:)
        > 5. Sam na Sam - strona prawie początkowa z zagadkami logicznymi
        > 6. przekrój (bo rodzice)
        > 7. polityka (bo rodzice)
        > 8. życie warszawy (j.w.)
        > 9. Filipinka (jaka to była mądra gazeta... ech....)
        >
        • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 16:49
          Przepraszam za poprzedni post - coś mi sie w komputerze 'zacięlo':D
      • Gość: iica Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:32
        A "Małą Fantastykę" ktoś pamięta? Wersja "Fantastyki" dla młodzieży... Całkiem
        mądre artykuły popularnonaukowe i nie tylko, pamiętam artykuł o Cortazarze,
        który mnie zachęcił do sięgnięcia do jego książek. Drukowali opowiadania
        czytelników, sama kilka wysłałam, ale kolejny numer się nie ukazał już ;)
        • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 18:51
          Gość portalu: iica napisał(a):

> A "Małą Fantastykę" ktoś pamięta? Wersja "Fantastyki" dla młodzieży... Całkiem
          > mądre artykuły popularnonaukowe i nie tylko, pamiętam artykuł o Cortazarze,
          > który mnie zachęcił do sięgnięcia do jego książek.
          Drukowali opowiadania
          > czytelników, sama kilka wysłałam, ale kolejny numer się nie ukazał już ;)
          Ja pamietam, ale nie czytalem.
          Natomiast chodzi mi o wazna kwestie, ktora poruszylas. O kulture uczestniczaca,
          nie zas kulture biernosci.
          Bylo wiele czasopism, ktore publikowaly tworczosc czytelnikow.
          Wlasnie takze 'Plomyk', no, 'Radar' byl temu calkowicie poswiecony (Miesiecznik
          Pracy Tworczej 'Radar' - pelna nazwa; potem to byl tygodnik na gazetowym
          papierze).
          Teraz tego mniej, wiecej zas sensacyjek.
          A szkoda.

• wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 18:53
          I lukru.
        • ant777 Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 08:00
          Gość portalu: iica napisał(a):

> A "Małą Fantastykę" ktoś pamięta? Wersja "Fantastyki" dla młodzieży... Całkiem
          > mądre artykuły popularnonaukowe i nie tylko, pamiętam artykuł o Cortazarze,
          > który mnie zachęcił do sięgnięcia do jego książek. Drukowali opowiadania
          > czytelników, sama kilka wysłałam, ale kolejny numer się nie ukazał już ;)

Faktycznie, była jeszcze "Mała Fantastyka" jak przez mgłę pamiętam że były
          jakieś konkursy na opowiadania czytelników. Ludzie mieli nawet ciekawe pomysły.

Płomyk i później Fantastyka, to była dla mnie odskocznia od ponurych lat
          osiemdziesiątych i szarego blokowiska...
    • umfana Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 20:48
      Był jeszcze Miś i Świerszczyk ;o)
    • asieek Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 16.02.05, 21:52
      Aż łza się w oku kręci. "Miś", "Świerszczyk", "Płomyczek", "Płomyk", "Świat
      Młodych", "Filipinka" w międzyczasie "Okienko" i "Wesołe minuty" - przeszłam
      przez wszystkie. A co teraz jest dla najmłodszych? :((
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 00:02
        asieek napisała:

> Aż łza się w oku kręci. "Miś", "Świerszczyk", "Płomyczek", "Płomyk", "Świat
        > Młodych", "Filipinka" w międzyczasie "Okienko" i "Wesołe minuty" - przeszłam
        > przez wszystkie. A co teraz jest dla najmłodszych? :((

Nie jest tak tragicznie, jak piszesz:)
        'Mis' (chyba) istnieje. Napisalem w nawiasie 'chyba', bo na jego www widze
        wizerunek numeru z...21 listopada 2004, ale, sadze, to opoznienie przygotowania
        strony, nie zas zlikwidowanie pisma:) 'Świerszyk' istnieje. 'Płomyczek'
        też. 'Płomyk', jak w ktoryms z postow napisalem, nie, bo red. naczelny go
        zgasil, bo mu nerwy nawalily przy prywatyzacji; trudno. 'Filipinke' wydaje
        Bauer (zupelnie inny sklad personalny niz ta 'stara', czy - dawna).
        Linki:
        www.filipinka.pl/redakcja.html
        www.mis.edu.pl/index.php
        www.swierszczyk.pl/index.php (wydaje go nadal 'Nasza Ksiegarnia')
        A 'Świat Młodych'?
        Bardzo proszę - jest strona poswiecona 'ŚM' - lepszy rydz niz nic!:))):
        www.swiatmlodych.republika.pl/teksty/index.html
        Nawet jest troche rysunkow z komiksow Chmielewskiego...:)))

• the_dzidka Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 13:25
          > 'Filipinke' wydaje
          > Bauer

I od tego momentu "Filipinka" się skończyła - stała sie jeszcze jednym pismem
          dla durnych nastolatek. A te mądre zostały na lodzie :-(

(super wątek, dzięki!)
          • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 19.02.05, 01:03
            Dobrze, ze jeszcze madre sa:D
            Czas najwyzszy dac im wreszcie jakas sensowna 'pozywke prasowa' dla rozwoju
            osobistego!
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 00:43
        Nadmieniam, ze nikt mi nie zaplacil/zaplaci za podanie owych tajnych(:D)
        linkow, leniuszki:))))))
        • mafik Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 09:23
          Dlatego włodku, nie wykasowuje Twoich postów z linkami :D A wręcz przeciwnie,
          skrzętnie je zapisuje :)). Pozdrawiam i dzięki za fachową pomoc :))
          • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 15:47
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 02:16
        Przeoczylem jeden jeszcze tytul:
        plomyczek.amos.waw.pl/:D
        • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 02:17
          Przepraszam - emoticon postawilem za blisko.
          A wiec jeszcze raz podaje link:
          plomyczek.amos.waw.pl/
    • ant777 ech, a może szanowna Wyborcza druknęła by.. 17.02.05, 08:12
      ..jakiś historyczny numer Płomyka. Skoro gazeta nie istnieje, to nie byłoby
      żadnego zagrożenia, że Wyborcza straci czytelników. Tak sobie piszę ale wątpię
      żeby coś z tego wyszło.
      Zszokowa mnie informacja że ta gazeta powstała przed drugą wojną światową.
      Niejedno czasopismo chciałoby mieć taką historię.
      • Gość: kokos Re: ech, a może szanowna Wyborcza druknęła by.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:39
        A "Młodego Technika" nikt ze szanownych forumowiczów nie czytywał? Sama z
        chęcią przeglądam stare numery, szkoda, że nie wychodzi obecnie żadne
        czasopismo o technice dla młodzieży o tak wysokim poziomie!
        • wlodekbar Re: ech, a może szanowna Wyborcza druknęła by.. 20.02.05, 23:43
          "Mlody Technik' wychodzi:
          www.mt.com.pl/
        • Gość: Doctor Re: ech, a może szanowna Wyborcza druknęła by.. IP: *.demo.pl 04.03.05, 15:35
          > A "Młodego Technika" nikt ze szanownych forumowiczów nie czytywał

Jak to nie ????!!!!!
          Czytalem, latami, nawet bedac juz "stary".
          A gdy bedac juz "calkiem stary", dowiedzialem sie ze zmarl Witold Szolginia,
          odczulem to naprawde bolesnie.
          - Jakby zmarl ktos bliski...
      • wlodekbar A ja sobie mysle, ze dobrze byloby... 26.02.05, 00:31
        ant777 napisał:

> ..jakiś historyczny numer Płomyka. Skoro gazeta nie istnieje, to nie byłoby
        > żadnego zagrożenia, że Wyborcza straci czytelników. Tak sobie piszę ale
        wątpię
        > żeby coś z tego wyszło.

A ja sobie mysle, ze dobrze byloby, jesliby moze 'Agora' 'przymierzyla sie' do
        wydawania jakiegos czasopisma dla dzieci?
        Madre, dobre w swej tresci i formie pismo, nawiazujace do najlepszych tradycji
        pisarstwa dla dzieci oraz ilustracji, jednoczesnie zaadaptowane do warunkow i
        wymagan wspolczesnosci, mialoby, sadze, dobry rynek:)
        • Gość: Bździum Chyba nie IP: *.ijp / *.ijp-pan.krakow.pl 25.03.05, 11:11
          po tym, jak zarżnęli Wiedzę i Życie, która musiała uciekać do Prószyńskiego,
          żeby nie zostać tylko pozycją w historii prasy, nie uwierzę już w żadne ambitne
          pomysły Angory. Metro, Avanti, to i owszem, ale WiŻ? Płomykopodobna prasa dla
          dzieci? coś, co się sprzeda w mniej niż 100 000 egz.? eeeee, raczej nie...
    • maitri Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 12:04
      Cale moje dziecinstwo bylo zwiazane z "Misiem" pozniej
      z "Misiem"i "Swierszczykiem",moja mlodsza siostra rowniez "Misia"
      uwielbiala.Pozniej zaczytywalam sie "Kobieta i Zyciem" "Przyjaciolka"i "Twoim
      Stylem"bo moja babcia prenumerowala.Kiedys to mozna bylo czytac-teraz "KiZ"nie
      wychodzi "Przyjaciolka" zeszla na psy strasznie a "Twoj Styl"mimo ze dlugo
      trzymal forme od czasu odejscia K.Kaszuby z fotela red.naczelnej zmienil sie w
      lukrowana pelna zdjec i plotek gazetke dla niewymagajacych-szkoda
      gadac.Pamietam tez ze zbieralam komiksy "Kajko i Kokosz","Tytus,Romek i Atomek"
      i "Przygody kleksa".Ostatnio w EMPiK-u widzialam wznowienia tych dwoch
      pierwszych ale Kleksa nie ma:/
      • Gość: ultra75 Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: 212.160.93.* 17.02.05, 12:18
        Ach, łza się w oku kręci ;-). Moja "droga prasowa" była bardzo podobna do
        wczesniej już wymienionych - rocznik `75 :-). Od siebie dorzucę jeszcze - chyba
        wcześniej nie wymieniany - miesięcznik JESTEM. Całkiem fajne i mądre pismo
        (przynajmiej wczesniej - nie wiem czy w ogole jeszcze wychodzi) - trochę
        podobne do starej Filipinki.
        • Gość: ven.tus Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: 213.77.91.* 17.02.05, 13:55
          Cóż za piękny wątek.. dzięki :))

"Jestem" było wydawane przez PCK, tez miało swoja historie. Chyba w połowie lat
          90-tych zmieniło format, jeszcze sie dało czytać, ale potem to juz porażka.
          Jakies trzy lub cztery lata temu, kupiłam numer, i .. podziękowałam. teraz
          nawet nie wiem, czy istnieje, i kto go wydaje- bo na pewno nie PCK.
          Filipinka była naprawę ok, madra i na poziomie, rzekłabym "z klasą"; moja 17 -
          letnia siostra teraz podczytuje stare numery, dobrze, ze je jeszcze mam !
          Dzisiejsza Filipinka, to nieporozumienie.
          "Wesołe minuty" pamietam- były super.
          "Okienko"- czy to nie było wydawane przez Telewizje?
          No i wszytskie wspomniane wczesniej.. ech.. to se ne wrati.
          Pozdrawiam,
          ven.tus.(
          pierwszy raz aktywnie na forum):)

• elinka88 Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 17.02.05, 19:11
      Ja jak byłam mała to czytalam "Ciuchcie" fajne czasopismo - Kulfon i Monika :-D
      :-D, oprócz tego później pojawił sie "Disney i ja", gazetka do mojej ulubionej
      bajki "Sailor Moon", bylo tez pare innych tytułów ale niestety nie pamietam -
      nie chce sie przyznawać, że z zapałem czytałam "Kaczora Donalda" zresztą on do
      teraz istnieje, hehe fajnie byłooo :-D:-D
      • andrzej105 Re: Ktoś z was pamięta "Szpilki" ? 17.02.05, 21:18
        • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Szpilki" ? 17.02.05, 21:24
          No ja to mozna ''Szpilek' nie pamietac.
          Brakuje, brakuje czegos takiego dzisiaj!
          Najlepsze moim zdaniem byly za Toeplitza, Filler sie za bardzo bal, niestty.
          Pamietam, jak sie wyklul ptak Dudzińskiego, pamietam Mleczke (ktoru nb.
          drukowal takze w 'Plomyku'.
          Byla jeszcze 'Laruzela' (Lódź), ale to nie to samo.
          'Szpilki' - prawdziwa cnota kryty sie nie boi:D
          • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Szpilki" ? 17.02.05, 21:25
            Mini-errata: 'Prawdziwa cnota krytyK sie nie boi'
          • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Szpilki" ? 17.02.05, 21:30
            Ojej, najmocniej przepraszam za ogromna ilosc literowek; dzisiaj caly czas
            pisze, i juz na oczy prawie nie widze.
            No, tu mi sie udalo napisac lepiej, o dziwo:)
    • Gość: mańka Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 23:20
      A pamietacie miesięcznik "Mała delta", zmieniona potem w "Szkiełko i oko"?
      To było pismo dla małych naukowców, matematyczno-przyrodnicze. Nie starzeje
      się, zatem gdy ktoś ma (lub ma mieć) dzieci, niech szuka starych egzemplarzy.
      (Swoich nie oddam, sama lubię poczytać).
      Były jeszcze "Horyzonty techniki" i "ABC techniki".
      Teraz też jest sporo mądrych książeczek dla dzieci.

A co do "Filipinki" - może powinniśmy zawołac głosem wielkim,żeby wróciła na
      rynek jako pismo "dla dziewcząt z dobrego domu"? Będzie popyt , bedzie i podaż.
      A troche snobizmu nie zaszkodzi.
    • Gość: BYL TEZ PLOMYCZEK Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.adsl.hansenet.de 18.02.05, 00:05
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 18.02.05, 22:22
        'Płomyczek' istnieje, wychodzi; w jednym z powyzszych postow jest link:)
    • Gość: jaszczomp Ja pamiętam nawet Płomyczek dla jeszcze młodszych. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.02.05, 01:09
      • wlodekbar Re: Ja pamiętam nawet Płomyczek dla jeszcze młods 18.02.05, 02:01
        To znaczy jakich?:D
        • wlodekbar Re: Ja pamiętam nawet Płomyczek dla jeszcze młods 18.02.05, 02:21
          Aha...:)
          Dzisiejszy jest przeznaczony dla dzieci i mlodych ludzi 10 - 15 lat, a
          wczesniej dla dzieci klas 2-4 szkol podstawowych (wynikalo to z tego, ze
          w 'Naszej Ksiegarni' byly 4 czasopisma dla 4. grup wiekowych; bylo o tym wyzej
          w tym watku:)

• wlodekbar Re: Ja pamiętam nawet Płomyczek dla jeszcze młods 18.02.05, 02:30
            Errata:
            3-4 klasy:)
            • Gość: elaf Re: Ja pamiętam nawet Płomyczek dla jeszcze młods IP: *.adsl.hansenet.de 18.02.05, 03:39
              A co ze Swierszczykiem ?
              • wlodekbar Re: Ja pamiętam nawet Płomyczek dla jeszcze młods 18.02.05, 22:23
                Wychodzi nadal, w jednym z powyzszych postow jest link:)
    • Gość: Jola Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:50
      Jeżeli chodzi o pisma satyryczne: Szpilki były takie bardziej elitarne,
      a "prościejsza" była Karuzela.
      Z tamtego czasu pamiętam "konflikt rysunkowy" pomiędzy panami rysownikami z
      komentarzem "Mleczko Potoczkiem płynące".
      Pan Mleczko wtedy (chyba lata 70.) był początkującym rysownikiem, i zdarzył mu
      się "wypadek przy pracy". Tak to pamiętam. A teraz pan Mleczko jest uznanym
      twórcą, a p. Potoczek (oczywiście jeżeli było to jego nazwisko, ale tak się
      podpisywał)?
      • ant777 jakie rysunki pamiętacie z Karuzeli? 18.02.05, 09:35
        Faktycznie była Karuzela. Ale się zrobił pogrobowy wątek :)
        Pamiętam taki rysunek w Karuzeli:
        W pokoju tatuś siedzi przed telewizorem. Z drugiego pokoju zalanego krwią i z
        leżącymi odrąbanymi rękami przychodzi dziecko i pyta się:
        -Tato, czy kończyny ludzkie odrastają?

Inny makabryczny rysunek:
        Kat - uczeń przez pomyłkę ścina głowę sędziemu.
        -Nie temu!!!- drze się na niego kat nauczyciel.

Ale mam humor...
        • wlodekbar Re: jakie rysunki pamiętacie z Karuzeli? 19.02.05, 01:15
          Kaszmar, jakby powiedziala moja kolezanka z St. Petersburga:D:(
        • Gość: jaszczomp Re: jakie rysunki pamiętacie ze Szpilek ? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.02.05, 09:15
          Do dziś pamiętam a było to w czasach kiedy do kraju wrócił niejaki Czechowicz, który "rozpracowywał" RWE. W TV, w prasie, szeroko reklamowany jako as polskiego wywiadu.
          I wtedy w Szpilkach ukazał się taki oto dowcip rysunkowy:
          karta do gry - walet treflowy [w żargonie - dupek żołędny] a pod nią krótki podpis : As.
          Jakimś cudem to przeszło.
          • wlodekbar Re: jakie rysunki pamiętacie ze Szpilek ? 25.02.05, 23:39
            Heheh, rzeczywiscie to byl As. As wywiadu, Tuz intelektu (mozna tak
            powiedziec?).
            Tak, jak byli nimi zazwyczaj cenzorzy, i nie tylko wszak oni:D
            Pamietam tego zalosnego faceta w stopniu kapitana, z wyrysowanym na twarzy
            plaskostopiem duchowym, gdy cUś w TV gadal, chwalił sie swymi wiekopomnymi
            wyczynami.
    • Gość: munia Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 13:58
      A Świat Modych: Kajko i Kokosz? To dopiero był komiks!
      • Gość: munia A Świat Modych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:01
        A Świat Modych: Kajko i Kokosz? To dopiero był komiks
        • Gość: chochlik Re: historia literatury dla dzieci IP: *.lublin.mm.pl 19.02.05, 17:06
          Wracam do dawnych czasów W czasie zaboru rosyjskiego o wychowanie dbały
          systematycznie wydawane pisma: "Przyjaciel dzieci" i "Moje pisemko" .
          "Przyjaciela dzieci" na ktorym wychowała sie moja matka nie widziałam, ale
          miałam okazję czytać opowiadania w "Moim pisemku" oprawionym w roczniki.
          Wracając do Płomyka, to utkwiła mi w pamięci powieść drukowana w odcinkach
          autoratwa "Jima Pokera" (pseudonim) o losach chłopca, który przeżył fascynujące
          przygody poszukując rodziców, zagubionych w rewolucyjnej zawierusze.
          Oczywiście poszukiwania zostały uwieńczone sukcesem. W latach trzydziestych
          istniało wydawnictwo (Biblioteka groszowa) które wydawało bardzo tanie , zawsze
          w tej samej cenie (95 grosz) książki dla dzieci młodszych i starszych.
          Ksiazki dla dzieci młodszych miały grzbiet czerwony, dla starszych niebieski,
          Chyba to wydawnictwo w jakis sposób współpracowało z wydawnictwem Płomyka i
          Płomyczka.
          • wlodekbar Re: historia literatury dla dzieci 19.02.05, 18:04
            Wpisalem do Google.pl 'Biblioteka groszowa' - sa tam jakies ksiazki:):
            www.google.pl/search?hl=pl&q=biblioteka+groszowa&btnG=Szukaj+z+Google%21&lr=
          • wlodekbar Re: historia literatury dla dzieci 19.02.05, 19:02
            Aha:)
            'Przyjaciel Dzieci':
            www.google.pl/search?hl=pl&q=Przyjaciel+dzieci&btnG=Szukaj+z+Google%21&lr=
            'Moje Pisemko':
            www.google.pl/search?hl=pl&c2coff=1&q=Moje+pisemko&btnG=Szukaj&lr=
            :)))
    • Gość: Gość portalu Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.piotrkow.net.pl 20.02.05, 13:16
      ja też czytalem "PLOMYK", wczesniej "PLOMYCZEK"

a teraz czasem w bibliotece gdzie kumpela pracuje - przegladam "FILIPINKE" -
      mozna sie posmiac, jakie to naiwne pisemko dla nierozgarnietych nastolatek z
      PRL, i jakim jeszcze 20 lat temu bylismy biednym i zacofanym pod kazdym
      wzgledem krajem... jak dobrze ze zyjemy w normalnym swiecie...
    • blubelle Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 20.02.05, 19:02
      Ja uwielbiałam mamie podbierać "Magazyn Polski"-ciekawe przedruki z
      zagranicznej prasy, no i świetne rysunkowe żarciki np. z Puncha-pure nonsens.
      No i jeszcze wiadomo Płomyk, Świerszczyk a potem Filipinka-niezrównana, teraz
      to nic ciekawego, ale kiedyś trzymała poziom.
      • Gość: mayessa Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? IP: *.inds.pl / *.inds.pl 20.02.05, 20:49
        Plomyczka nie lubilam ale Misia, Okienko to bardzo
        • chochlik5 Re: Ksiazki dla dzieci 22.02.05, 10:24
          Do Włodekbar. Dziekuję za informacje. Wyajaśniam w sprawie Bibioteki groszowej.
          Ksiazki z bibioteki groszowej to wydawnictwo dla dorosłych w tym samym
          formacie i chyba cenie co ksiażki rózowe (dla młodszych dzieci) i ksiązki
          niebieskie (dla dzieci starszych)Moze właśnie w nazwie wydawnictwa był podany
          kolor płóciennego grzbietu. W Bibiotece groszowej grzbiet płócienny miał kolor
          granatowy i o ile pamiętam na okładce u góry chyba po stronie prawej znak
          firmowy" W kółku (95 gr)
          • wlodekbar Re: Ksiazki dla dzieci 22.02.05, 20:33
            Dziekuje:)
      • wlodekbar Re: Ktoś z was pamięta "Płomyk"? 13.05.05, 18:32
        To ktora 'Filipinka wg Was lepsza - ta dawna czy wspolczesna?

Wg.mnie dawna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka