Gość: rutek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 08:51 przeciez zaraz znajda sie obroncy moralnosci ktorzy zaczna krytykowac ten IMVHO bardzo dobry pomysl. ze niby okrutne i drastyczne. ALE SKUTECZNE!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plazewska Re: Krwawa lekcja 10.02.05, 11:03 Jedno ze zdjęć w dzisiejszej gazecie, to zdjęcie mojej najlepszej przyjaciółki Agnieszki, piszę o tym, bo to nie była anonimowa osoba, tylko wspaniała, piękna, miła, uprzejma, kochana, utalentowana, inteligentna, znająca biegle dwa języki studentka trzeciego roku zarządzania. Dziewczyna, która miała liczne grono przyjaciół, która robiła najlepsze imprezy, kochali ją wszyscy, którzy ją poznali, na jej pogrzeb przyszło setki ludzi, do dziś nie moga pogodzić sie z jej śmiercią. Nie mam nic przeciwko pokazywania takich zdjęć, ale... czy musieli pokazywać jak JĄ wyciągają z tego samochodu. KOSZMAR!!! Nie mniej jednak nie jestem pewna, czy te zdjęcia coś pomogą, te zdjęcia są anonimowe, dopóki człowiek nie zazna tego na własnej skórze nie wie co to znaczy stracić kogoś nagle w wypadku samochodowym, i nie zrozumie że trzeba zdjąć nogę z pedału gazu...!!! Agnieszka długo marzyła o własnym samochodzie, wydawało się jej, że kupiła bezpieczny samochód, cieszyła sie nim tylko ... MIESIĄC. Czy jest sobie winna ... zapewne tak, troszkę za duża prędkość, brak doświadczenia ... to FAKT ... ale czy ktoś napisał, że droga była źle oznakowana, czy ktoś napisał, że tego słupa tam nie powinno być ... już go nie ma ... tylko, że najpierw musiała na nim zginąć Agnieszka...!!!!!!!! Wniosek: polskie drogi to jedna wielka pułapka... w którą wpadają i młodzi, i starzy kierowcy..!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dylo Re: Krwawa lekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:19 Przykro mi że to była Twoja przyjaciółka , ale jeśli chociaż jeden człowiek widząc to zdjęcie zastanowi się chwilkę , zdejmie nogę z gazu i dzięki temu przeżyje TO WARTO POKAZYWAĆ TAKIE OBRAZY. Drogi mamy jakie mamy i nie należy braku wyobrażni tłumaczyć stanem dróg.Człowiek który otrzymuje do ręki Prawo jazdy powinien umieć nie tylko rozpędzić samochód ale przede wszystkim realnie ocenić zagrożenia występujące na drodze i opowiednio zachowywać się . Warto czasem powrócić do Przepisów ruchu drogowego i poczytać jak powinniśmy zachowywać się na drodze. POKAZYWAĆ I TO JAK NAJCZĘŚCIEJ !!!!! KU PRZESTRODZE Odpowiedz Link Zgłoś
plazewska Re: Krwawa lekcja 10.02.05, 15:11 Powiem Ci szczerze, że nie sądzę żeby to coś pomogło osobom, które nie przeżyły śmierci kogoś bliskiego w wypadku samochodowym. A wiesz skąd to wiem... Wiem z własnego doświadczenia. W co drugich wiadomościach, w programach o samochodach i transporcie, na łamach gazet (na drugi dzień po śmierci Agnieszki w Gazecie Wyborczej był o tym artykuł i było podobne zdjęcie jak tu) pokazują wypadki samochodowe, i dopóki Agnieszka żyła to wszystko przechodziło obok, zobaczyłam, pomyślałam: "smutne" i żyłam sobie dalej... No i stało sie ... Agnieszka nie żyje ... od tego dnia, coraż rzadziej prowadzę samochód, boję sie jeździć z mało znanymi mi kierowcami, przy każdym hamowaniu na drodze staje mi serce... Chciałabym, zeby to pomogło, żeby te zdjęcia dotarły do ludzi, ale nie sądzę, zeby tak sie stało...!!! W tej konkretnej sytuacji stan dróg był decydujący, jak zauważyłeś ona wpadła na słup...stało sie to na Moście Siekierkowskim w Warszawie. Tego słupa tam nie powinno być, do takiego samego wniosku doszli też radni z gminy, kiedy Agnieszki rodzice złożyli wniosek do sądu. Słupa już tam nie ma...!!! Niestety stało się to dopiero po kilkunastu wypadkach i jednej ofierze śmiertelnej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Krwawa lekcja IP: *.eranet.pl 10.02.05, 11:13 a jak skomentujesz fakt, że zdjęcie ilustrujące artykuł jest tu bez zgody rodziny i rani uczucia bliskich, przyjaciół.. obyś nigdy nie zobaczył kogoś bliskiego wyciąganego za nogę z samochodu.. odrobina szacunku umarłym i żyjącym się należy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Krwawa lekcja IP: *.bphpbk.pl 10.02.05, 12:58 ja ją także znałam, kilkanaście lat. bardzo przeżyłam jej odejście. nigdy nie widziałam tego zdjęcia. jestem wstrząśnięta. nie sądzę aby publikacja takich zdjęć pomogła. pokazują w telewizji co dzien podobne tragedie...czy to wplywa na zachowanie kierowców? NIE! na refleksję większość z nas znajduje czas dopiero wtedy, gdy tragedia dotknie jego bliskich i znajomych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Krwawa lekcja IP: *.wskiz.poznan.pl 10.02.05, 13:10 Uważam, że jest to bardzo dobry pomysł. Wszyscy jesteśmy użytkownikami dróg, niezależnie od miejsca, jakie na nich zajmujemy. Im wcześniej uświadomimy sobie zagrożenia i skutki nieprzestrzegania podstawowych zasad bezpieczeństwa ruchu drogowego tym lepiej. Kilkanaście lat wcześniej, wtedy, kiedy na ulicach zaczęły się pojawiać pierwsze Fiaty 126p, ja uczestniczyłem w kursie na prawo jazdy. Podczas zajęć z udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej - prowadzonej przez lekarza chirurga - na naszą (kursantów)prośbę, za sugestią lekarza - zjawili się milicjanci w białych czapkach z plikiem zdjęć z wypadków, głównie z udziałem pf 126p, w celu omówienia najczęstrzych przyczyn ich powstawania i sposobów zabezpieczania miejsc wypadków, prezentowali zdjęcia ze zdarzeń (niektóre pierwsze kolorowe ORWO)a lekarz omawiał co w danej sytuacji powinny, zrobić od strony pomocy medycznej, postronne osoby! Zajęcia były stresujące, ale do dziś pamiętam doskonale to jak powinienem się zachować nie będąc ofiarą wypadku. Z tego też powodu należałoby takie zajęcia również prowadzić obowiązkowo! z wszystkimi kursantami - kandydatami na kierowców. Od zakończenia kursu nie prowadziłem malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
plazewska Re: Krwawa lekcja 10.02.05, 16:34 Tym razem piszę w imieniu Rodziców Agnieszki. Rozmawiałam z nimi i sa oburzeni publikacją tego zdjęcia. Nikt ich nie pytał o zdanie, nikt nie pomyślał o tym jak oni będą sie czuli. Policja pokazywała im zdjęcia z wypadku i nie było tam tego konkretnego zdjęcia, kto więc jest jego autorem??? To SKANDAL !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Grażyna Re: Krwawa lekcja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 10:12 Uprzejmie proszę o nie pokazywanie zdjęcia mojej córki,jak jest wyciągana z rozbitego samochodu. Uprzejmie proszę o uszanowanie życzenia rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomasH Re: Krwawa lekcja IP: *.tvgawex.pl 11.02.05, 11:06 Ja powiem, że na mnie te zdjęcia wrażenia nie robią. Oglądne je, fakt, chwile pomyślę sobie co by było jakby... Ale ta chwila zaraz minie i jak wsiąde do samochodu i mam ochote troche szybciej sobie pojechac to robię to. Lepiej poprostu zainwestować w auto z kontrolowaną strefą zgniotu, ABS, SRS Airbag i kurtyny powietrzne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Krwawa lekcja IP: *.eranet.pl 11.02.05, 17:33 po pierwsze: co twój post miał wspólnego z postem matki tej dziewczyny, która nie zgadza się na bezprawne publikowanie zdjeć jej martwej córki? po drugie: jesteś bardzo pewny siebie i bardzo pewny tych wszystkich skrótowców (ABS, SRS itp.).. zupełnie jak Agnieszka.. ona tez wierzyła w swój nowy, bezpieczny samochód i w swoje umiejętności.. przemyśl to. W jej samochodzie zadziałały wszystkie wymienione przez Ciebie systemy - myslisz, że poduszka powietrzna w drzwiach kierowcy (nie mówiąc o poduszce w kierownicy) mogła ją uratować ? odpisywanie matce, która straciła córkę, że takie zdjecie nie robi na Tobie wrażenia, woła o pomstę do nieba.. zastanów się kilka razy, zanim cokolwiek napiszesz.. Odpowiedz Link Zgłoś