Dodaj do ulubionych

Felieton Stommy o Rywinie

03.05.05, 16:56

polityka.onet.pl/artykul.asp?M=FS&NR=2501-2005-17
No i jak mam szanować tę burą szmatę "Politykę" po takich tekstach? Nie dość,
że straszy tam Paradowska (WSI), Passent (kontrwywiad SB) to jeszcze ten
Stomma. Kto nie czytał, niech koniecznie to zrobi, niech się przekona jak
silny, nie znający lęku przed kompromitacją jest UKŁAD. Tak więc pan
Baczyński może się teraz z panem Najsztubem złapać za rączkę i krzyknąć
radośnie - jestem w klubie!

PS. A co do ubecji pośród redakcji to może należałoby stworzyć jakiś "nacisk
moralny" na "Politykę"? Może należałoby zacząć dzwonić do reklamodawców,
zapytać ich, czy zamieszczanie reklam w TYM piśmie jest aby etyczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kidler Re: Felieton Stommy o Rywinie IP: *.demo.pl 03.05.05, 18:24
      > PS. A co do ubecji pośród redakcji to może należałoby stworzyć jakiś "nacisk
      > moralny" na "Politykę"? Może należałoby zacząć dzwonić do reklamodawców,
      > zapytać ich, czy zamieszczanie reklam w TYM piśmie jest aby etyczne?

Wydaje mi ze obciete konskie lby sa skuteczniejsze, ale rozumiem ze boisz sie
      wrzasku Brigitte Bardot i innych obroncow zwierzat.

Skoro tak, to w pierwszj kolejnosci proponuje bys zadzwonil do Unimilu, niech
      reklame swoich produktow przeniosa do... chociazby Naszego Dziennika.
    • b.krakus siedzi misiu na kanapie... 03.05.05, 19:17
      Aleś Misiu wysmażył, ja Cię przepraszam. Nie wdając się w polemikę z dosyć
      (przyznaję) karkołomnym konceptem Stommy, to jakby wziąć tysiąc takich misiów
      jak Ty, to jeszcze przywoływanym tu przez Ciebie postaciom nie sięgnęlibyście
      nawet do kostek.
      Poza tym to jest felieton, a on rządzi się swoistymi prawami. Niemniej można
      Cię trochę usprawiedliwić, bo w tzw. prasie zaangażowanej jest to gatunek
      nieznany albo zupełnie wymarły.
      • Gość: Kir Trochę anty IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 03.05.05, 20:28
        Nie zaglądam do tych wątków bo mnnie dżaźnią stronniczością.Tym razem zajrzałem
        i też sięe zdżaźniłem.Nie wiem skąd u wszystkich wzięło sięe to odwoływanie do
        zasług.Dotyczy to praktycznie każdej opcji.Na FG spotykałem się nawet z takimi
        opiniami że nie ma co porównywać afer przedstawicieli z prawicy bo są niczym w
        stosunku do tych z SLD.Niektórzy nawet twwwierdzili,żzze niee ma o czym mówić.To
        szok.Ludzie nie rozumieją że złem jest sam fakt iż ktoś daał się
        skorumpować.Przecież już w tym momencie postąpił wbrew prawu na szkodę państwa
        lub jakiejś osoby.Co usprawiedliwiać go tylko dlatego bo nie zdążył wziąć tyle
        którego złapano później?
        W przypadku Rywina też większość jego obrońców odwołuje się do jego zasług czy
        wieku.
        A czemu ludziska zapominacie o zasadach i prawach demokratycznego państwa
        prawa.Jak można je budować jeżeli się o nich nie mówi i o nie nie walczy.
        Gdzie ich opis i odwołanie się do nich u Stommy.Pisze o Rywinie i prawie łaski.
        Zapomniał o głosach protestu niektórych prawników już w czasie trwania KŚ ds Rywina.
        Albo piszę jak obywatel państwa demokratycznego odwołując się do jego zasad i
        praw jego obywateli albo uskarżam się nad jakimś obywatelem.
        Mnie zdrzaźniło nieprzestrzeganie praw i zasad demokratycznego państwa prawa
        wię napisaałem co o tym sądzę ale na podstawie przykładów a nie dlatego że żal
        mi było Rywina.
        Do jasnej cholery niech jeden demokrata z drugim przeanalizuje sobie te relacje
        z KŚ ds Rywina a później mi zacznie pieprzyć jak to on strasznie nienawidzi
        stalinizmu czy czasów PRL-owskich.Tutaj śmiał się jak kogoś poniżano bo to był
        przecież już z założenia przestępca.Wystarczy popatrzyć na filmy dokumentalne z
        czasów stalinowskich na zadowolone gęby widzów gdy prokurator lub sędzia poniżył
        albo ośmieszył oskarżonego.Ale tutaj nikt nikogo nie bił bo ludziska
        szlachetniejsze.
        Ja też mogę sobie pożartować a czemuż nie?
        Ja tylko nawołuje do przestrzegania zasad a nie tylko mwienia o nich.
        Pozdrawiam
        Kir
        • Gość: Kidler Re: Trochę anty IP: *.demo.pl 03.05.05, 22:40
          > W przypadku Rywina też większość jego obrońców odwołuje się do jego zasług czy
          wieku. ...

... Oraz jak Stomma, powoluja sie na wady "prawne" procesu i wyroku.
          Tylko ze moim zdaniem Stomma myli adresata, bo takie przeslanki maga
          interesowac ewentualnie Sad Najwyzszy przy rozpatrywaniu kasacji.
          Podstwaowym warunkiem ulaskawienia, powinno byc wyrazenie skruchy przez
          osądzonego.
          Potem dopiero Prezydent moglby odniesc sie do jego wczesniejszych zaslug i
          stanu zdrowia. Tutaj taki przypadek na razie nie zachodzi.

Chociaz byc moze w tym wszystkim chodzi o dalszy ciag igrzysk, czyli o
          wymuszenie na Michniku by uruchomil kciuk ...
          • Gość: Kir Re: Trochę anty IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 03.05.05, 23:39
            Gość portalu: Kidler napisał(a):
            > Tylko ze moim zdaniem Stomma myli adresata, bo takie przeslanki maga
            > interesowac ewentualnie Sad Najwyzszy przy rozpatrywaniu kasacji.
            > Podstwaowym warunkiem ulaskawienia, powinno byc wyrazenie skruchy przez
            > osądzonego.
            Otóż nie jest to całkiem prawdą.Prezentuje raczej swoją opinię.Mój tekst też
            nie nadawałby się jako podstawa kasacji do Sądu Najwyższego.Musiałby zostać
            dopiero dopracowany.Pisany był bowiem pod kątem obowiązujących w państwie
            demokratycznym zasad i praw.
            One mnie głównie interesowały.To na nie należy zwracać uwagę społeczeństwu.
            Społeczeństwo powinno zrozumieć,że to w jego interesie jest ich obrona.
            O Rywinie jest głośno ale kto będzie walczył o iksińskiego czy igrekowskiego.
            Organy państwa i jego funkcjonariusze winni mieć je "we krwi" i taki sam szzzum
            powinieen być gdy zostałyby złmane w przypadku tych mniej znanych obywateli.
            Oto linki do tamtych tekstów.Chcesz to czytaj.Może wtedy zrozumiesz czemu nie
            zgadzam się całkiem ze Stommą.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=645&w=22969939
            Mam nadzieję,że linki będą działały.Tylko proszę hipotez nie traktuj mi jaaako
            oskarżeń.Właściwy link o tekstu znajduje się wenątrz.Oczywiście to nie jest ten
            do Wikipedi:)
            Pozdrawiam
            Kir

• Gość: Zywago Re: Trochę anty IP: *.demo.pl 04.05.05, 22:34
              Jakis dupek sie podszywa, wiec zmienilem na chwile nicka.

Dziekuje za linki, wszystkie dzialaja.
              Interesujace materialy, nawet po pobieznym, na razie, przejrzeniu.
              Musze miec troche czasu zeby to przetrawic. Nie jest to proste, jezeli nie
              sledzilo sie sie dokladnie sprawy, ale i tak z wieloma konkluzjami nie sposob
              sie nie zgodzic.

pozdrawiam
              • Gość: Kir Re: Trochę anty IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 00:05
                Tylko uważaj abyś nie popełniłll tego saaamego błędu co więekszość.Rozpatruj
                sprawę tylko pod katem obowiązująacych praw i zasad.Osoby traaaktuj jak powietrze
                (jeżeli potrafisz).Inaczej górę weźmie subiektywizm i sentymenta i nie
                unikniesz stronniczości.
                Pozdrawiam
                Kir
    • Gość: Ender Re: Felieton Stommy o Rywinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:59

Nie sympatyzując z misiem mogę stwierdzić że mnie też felieton p.
      Stommy bardzo wkur... .Nawet myslałem żeby założyć taki wątek...
      Ludwik Stomma który podobno prywatnie jest bardzo sympatycznym człowiekiem ma
      taka dziwną inklinację żeby w swoich tekstach dawać upust swoim poglądom czy
      sympatiom politycznym- czasem nawet w tak karkołomnej formie jak ostatnio. To
      już 2 albo 3 tekst w obronie Lwa Rywina.
      Bardzo jednostronie i ex cathedra.
      Kiedyś prof. Stomma napisał że prawdziwy felietonista chce "pogwarzyć z
      czytelnikami", pytanie tylko czy czytelnicy mają ochote na taki temat rozmowy.
      • Gość: Otiss Re: Felieton Stommy o Rywinie IP: *.crowley.pl 05.05.05, 13:44
        Skoro dla pana Stomy fakt, że Lew Rywin przebywa w więzieniu jest plamą na
        honorze, to szczerze współczuję autorowi, że jest posiadaczem "takiego"
        sumienia.....
        • piotr7777 Re: Felieton Stommy o Rywinie 07.05.05, 16:22
          Stomma jest przykładem sybaryty i prowokatora w wersji soft, który
          -uważa zakaz palenia w miejscach publicznych za zamach na swoją niezależność
          -uważa Urbana za arbitra elegancji
          -bagatelizuje znaczenie pontyfikatu Jana Pawła II dla Polski i świata
          -uważa, ze polska dyplomacja nie powinna się zanadto wychylać na arenie
          światowej
          -naigrawa się z obrońców zwierząt

i tak dalej, i tak dalej w tym guście.
          W tym kontekście drugi w tak krótkim czasie tekst w obronie Rywina
          niespecjalnie dziwi.

Ale czasem napisze coś ciekawego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka