Gość: M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 10:38 Ciekawe o czym? Historyczne postacie. Pamiętniki niech piszą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uu1 Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 10:48 Idziemy na ryby? Nie mam czasu bo idę na ryby. A szkoda, bo poszlibyśmy na ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie sprzedaj NIE Wzgardz srebrnikami bo obraza Ojca Swietego IP: *.dyn.optonline.net 24.05.05, 13:30 NIE – obraza Ojca Swietego Dlaczego Ojciec Swiety zrezygnowal z pochowku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 14:22 Uważam że szkoda czasu antenowego TV i czasu telewidzów.Wałęsa to cienki Bolek,patrzy się tylko wybielić w oczach społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: 212.87.234.* 24.05.05, 10:48 Żałosnego widowiska cd. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 10:52 Po co??? Błagam, nie! Nie stwarzajcie Wałęsie możliwości do dalszej autodestrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie sprzedaj NIE Wzgardz srebrnikami bo NIE obraza Ojca Swietego IP: *.dyn.optonline.net 24.05.05, 13:32 NIE – obraza Ojca Swietego Dlaczego Ojciec Swiety zrezygnowal z pochowku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie sprzedaj NIE Wzgardz srebrnikami bo NIE obraza Ojca Swietego IP: *.dyn.optonline.net 24.05.05, 13:40 NIE – obraza Ojca Swietego Dlaczego Ojciec Swiety zrezygnowal z pochowku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finkelstein prawdę o Katyniu??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:01 Jaruzelski chce mówić o Katyniu??? Mam jeszcze dobrze w pamieci tego gnoja jak wrzeszczał że oskarżanie sowietów o ten mord to zbrodnia! i on ma dzisiaj czelnośc cokolwiek w tej sprawie mówić ? to człowiek bez honoru i odwagi - inaczej dawno juz by strzelił sobie w łeb Odpowiedz Link Zgłoś
milygosc Re: prawdę o Katyniu??? 24.05.05, 11:05 Brawo filkenstein. Ty za to masz honor i odwagę bo nic nie grozi za takie gadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykom Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.bg.univ.gda.pl 24.05.05, 14:56 To za przyczyną Wałęsy możemy dziś głośno mówić o Katyniu. A Jaruzelski zrobił wszystko by "bronić socjalizmu jak niepodległości" i by odsunąć na lat prawie 10 NIEPODLEGŁOŚC. Ciekawe jakby dzisiaj wytłumaczył te swoje słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redars Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:06 Ty Frankeistein - Jaruzelski po raz kolejny udowadnia swój głęboki patriotyzm i poczucie odpowiedzialności za Polskę w przeciwieństwie do prawicowych oszołomów i krzykaczy rodem z pisuaru Odpowiedz Link Zgłoś
milygosc Re: prawdę o Katyniu??? 24.05.05, 11:07 A teraz mamy wytworny przykład z lewej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykom Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.bg.univ.gda.pl 24.05.05, 14:53 To ci dopiero poczucie humoru. hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
wylkot Re: prawdę o Katyniu??? 24.05.05, 11:31 Gość portalu: finkelstein napisał(a): > Jaruzelski chce mówić o Katyniu??? wyobraz sobie szanowny panie, ze ja filozofii uczylem sie za gierka, a moim wykladowca byl pozniejszy sekretarz kw pzpr. podrecznikiem dla nas byla historia filozofii tatarkiewicza (tak, tak, ta sama), a na normalnym,oficjalnym wykladzie ten wykladowca powiedzial o katyniu mniej wiecej tyle, ile jest znane dzisiaj (oczywiscie, nie znal tak dobrze szczegolow). wiec dlaczego gledzisz glupoty, skoro nic nie wiesz o tych czasach? gdzies ty slyszal u jaruzela takie teksty? lepiej wylej na leb wiadro zimnej wody i posluchaj tej dyskusji, jezeli ona bedzie i ucz sie troche, bo nawet nie wiesz, ze wtedy tzw. czerwoni na czele z jaruzelem byli o wiele normalniejsi niz np. ich przydupasy z pax-u i wielu bezpartyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:43 ups filozof z bardzo slaba pamiecia nam sie trafil - jaruzelski to oczywiscie szubrawiec pierwszego sortu - moskiwscki janczar, pacholek i zdrajca - do tego zbrodniarz - uczestniczacy w tlumieniu : "praskiej wiosny" a potem mordujacy polskich robotnikow w 1970 roku itd itp - bydle powinno wisiec i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: prawdę o Katyniu??? 24.05.05, 12:53 Czy to Twój normalny język, czy z uwagi na publiczność nieco się mitygowałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:59 zbrodniarz powinien wisiec !- przyjdzie czas na norymberge dla czerwonych ! Odpowiedz Link Zgłoś
wimwim Re: prawdę o Katyniu??? 24.05.05, 14:08 uu1 napisała: > Fajnie. Dzięki za odpowiedź Brawo uu1, w jakiej szkole pracujesz, bo co wykładasz chyba się domyślam? A może mnie się tylko wydaje, ale na pewno bramki ( na boisku) są dwie a piłka jest okrągła. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: prawdę o Katyniu??? 24.05.05, 14:14 I, albo wygramy, albo przegramy, albo będzie remis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie sprzedaj NIE Wzgardz srebrnikami bo NIE obraza Ojca Swietego IP: *.dyn.optonline.net 24.05.05, 13:34 NIE – obraza Ojca Swietego Dlaczego Ojciec Swiety zrezygnowal z pochowku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon the prof. Re: Wzgardz srebrnikami bo NIE obraza Ojca Swiete IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:37 ojciec swiety wzgardzil pochówkiem w polsce bo polskie robaki sa zarloczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:21 Jaruzelski powtarzal kłamstwa o Katyniu jeszcze na parę dni przed przybyciem do Warszawy Gorbaczowa, który na spotkaniu z intelektualistami polskimi na Zamku Królewskim przyznał publicznie- po raz pierwszy w historii- że to sowieci ( pracodawcy szanownego generala J.) wymordowali polskich oficerów - faktycznie było tak, że Jaruelski stanowczo protestował by "powtarzano za faszystowska propagandą bezpodstawne oskarżenia" radzieckich towarzyszy, naszych oswobodzicieli - takie sa fakty - latwo to sprawdzic , pan Jaruzelski ma chyba jednak jakieś poważne problemy z rozumieniem słowa "honor" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykom Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.bg.univ.gda.pl 24.05.05, 14:51 Też mam dobrą pamięć i wiem, że w podręcznikach do historii nie było o Katyniu. To, że jeden lub drugi nauczyciel czy wykładowca powiedział coś o Katyniu nie zmienia historii tamtych czasów. A może nie wiesz, że studenci z Lublina siedzieli "na dołku" za wypisanie w bibliotece haseł o Katyniu z zagranicznych encyklopedi. Nawiasem mówiąc w bibliotekach wszystkie zagraniczne encyklopedie to były DRUKI ZASTRZEŻONE, a więc udostępniane na innych prawach niż oficjalne książki. Jeszcze w latach 70-tych z podręczników do historii wynikało, że 17 września 1939 uciekł rząd przez Zaleszczyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloneczko Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.onlink.net 24.05.05, 13:25 a ty filkenstein mow sobie co chcesz a ja i tak bede mimo wszystko darzyc olbrzymim szacunkiem Jaruzelskiego. Bez wzgledu na to jakim pomyjami zostanie oblany. To czlowiek olbrzymiej kultury i odwagi. Tak, tak wlasnie odwagi no i calkowicie pozbawiony hipokryzji w odroznieniu do innych pajacow, farbowanych lisow. Jaruzelski dla mnie jest bohaterem i czlowiekiem pomimo , ze sama kiedys uwazalam stan wojenny za skandal i hanbe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykom Re: prawdę o Katyniu??? IP: *.bg.univ.gda.pl 24.05.05, 15:20 Jaruzelski sam wszedł w pomyje i tkwi tam do dzisiaj. I chce nas przekonać, że pomyje nie śmierdzą i nigdy nie śmierdziały. (rok 1968, 1970, 1976, 1981 (polska i czechosłowacja) Odpowiedz Link Zgłoś
revoy Re: prawdę o Katyniu??? 26.05.05, 23:26 > a ty filkenstein mow sobie co chcesz a ja i tak bede mimo wszystko darzyc > olbrzymim szacunkiem Jaruzelskiego. Bez wzgledu na to jakim pomyjami zostanie > oblany. To czlowiek olbrzymiej kultury i odwagi. Tak, tak wlasnie odwagi no i > calkowicie pozbawiony hipokryzji w odroznieniu do innych pajacow, farbowanych > lisow. Jaruzelski dla mnie jest bohaterem i czlowiekiem pomimo , ze sama kiedys "Czym skorupka za młodu naisiąknie, tym na strość..." jak znalazł. Poszukaj a zapewniam Cię, że zmienisz zdanie jak przeczytasz wywiad z Twoim " bohaterem"- generałem jakiego udzielił T.Torańskiej 13 grudnia 2004. Zacytuję za (tekstem)Jego zapewnienia jakie słał w listach do swojej matki: " Mamusiu kochana, pamiętaj-zapewniał Pan matkę jesienią 1943 r-" że ja zawsze pozostanę takim, jakim byłem, i moich przekonań nikt łatwo nie zmieni". Dodam jeszcze Jego "czyn"-zaiste godny bohatera"" -rok 1966 , matka umiera: " Nie miałem wątpliwości, że pojadę. Ale to był katolicki pogrzeb. Moja matka była osobą głęboko wierz ącą. Zresztą moja siostra i szwagier też. Ona jest absolwentką KUL-u, on był tam profesorem". -Stał Pan pod kościołem. Tak jest. W mundurze? Nie, po cywilnemu. Zrobiłem jeden krok, że na pogrzeb pojechałem( prawda że iście bohaterski czyn- mój kom.), że byłem na cmentarzu i de facto uczestniczyłem w religijnym pochówku mojej matki, ale nie zrobiłem drugiego kroku: nie wszedłem do kościoła. Bardzo dzisiaj nad tym ubolewam. Ale wie PAni, to było tchórzostwo i odwaga. Nie powiem inaczej". Tyle " bohater", który nawet ze zwykłej podłości-małości dopisze na własny użytek- alibi. Nie będę komentował poza w.alibi... Odpowiedz Link Zgłoś
milygosc Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 11:13 A może okrągły stół bis Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka Jaruzelski powiedz w końcu "Bolek to nie Bolek" 24.05.05, 11:16 to się od ciebie odczepi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chłopie Chłopie, ty to zbyt przeżywasz, serio! IP: *.crowley.pl 24.05.05, 12:18 świat nie jest czarnobiały! Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka zapopmniany wywiad Lecha W. -warto przeczytać 24.05.05, 11:18 Lech Wałęsa: Jak chcieli zrobić ze mnie esbeka Rozmawiali Marek Wąs, Marek Sterlingow 23-02-2005, ostatnia aktualizacja 23-02- 2005 07:55 - Dlaczego milczą i biskup Orszulik, i arcybiskup Gocłowski, przecież oni wiedzą, jak było. Byli przy Okrągłym Stole świadkami, gwarantami porozumienia. Teraz powinni się odezwać, kiedy tamci krzyczą, że polska rewolucja to był spisek agentów. Bo jak był spisek, to rozumiem, że Kościół też był w spisku, tak? - mówi b. prezydent w rozmowie z "Gazetą" Marek Sterlingow, Marek Wąs: Czy w latach 70. był Pan tajnym współpracownikiem SB? Lech Wałęsa: - Nie byłem. To skąd ta cała historia z agentem Bolkiem? - Wszystko zaczęło się w grudniu 1970 roku, kiedy byłem przywódcą w strajku w stoczni. W styczniu przyjechał Gierek i pytał: "Pomożecie?" A stoczniowcy odkrzyknęli: "Pomożemy!" - Otóż ja nie krzyczałem. I dzień później zaczęli mnie i innych, co nie krzyczeli, odwiedzać esbecy. Przychodzili, ściągali do dyrekcji i pojedynczo z nami przeprowadzali rozmowy. Przedstawiali się jako kontrwywiad. Rozmawiałem z nimi, ale tylko pod kątem polityki, żadnych spraw personalnych. Oni mówią: - Gierek, odnowa, otwarcie na Zachód. To będzie pan przeszkadzał, burzył czy raczej wspierał? - pytali. No to jaką ja odpowiedź mogłem w tamtych czasach dać? Będę wspierał... - Ale i tak byłem chytrzejszy, bo odpowiadałem im mniej więcej tak: - Będę pomagał we wszystkim tym, z czym będę się zgadzał. Oni sobie z tych rozmów robili zapiski i tak się zaczęła tworzyć ta słynna teczka. Potem, w końcu lat 70., właśnie na podstawie tych papierów, co tam zebrali, Hodysz rozpowiedział, że jestem agentem. Kapitan SB Adam Hodysz ostrzegał gdańską opozycję przed szpiclami. Ostrzegł m.in. przed Edwinem Myszkiem i - jak dobrze rozumiemy - przed Panem. Czy dlatego w 1993 r. jako prezydent poprosił Pan szefa ówczesnego szefa MSW o zwolnienie Hodysza ze służby? Dlatego zablokował Pan wtedy lustrację? - Ja zablokowałem lustrację?! Tak mówią Pańscy przeciwnicy. Był Pan prezydentem, miał Pan swoje "prezydenckie" resorty - między innymi MSW - i mógł Pan do lustracji doprowadzić. - Wtedy patrzyłem na to trochę inaczej niż dziś. Wiedziałem, że fuksem udało się przyprzeć komunę do muru. Ale oni wciąż są silni, dużo ugrać się tu nie da. Nie wierzyłem, że się lustrację da szybko zrobić. Ale w przyszłości tak. Byłem przekonany, że kiedyś dokumenty same przemówią, nie przejmowałem się tym, że czas leci. A potem dowiedziałem się, że dokumenty poniszczono. To jak robić lustrację, gdy na przykład z mojej teczki, gdzie było 85 tomów, dziesięć kartek A4 zostało. W tym takie kartki, na których widnieje pański podpis... - Zaraz po grudniu '70 przez kilka dni siedziałem w więzieniu. Byłem młody, przestraszony. Nie wiem, czy jakby mi coś podsunęli, tobym nie podpisał. Mówię szczerze. Ale nic mi nie zaproponowano. To co Pan podpisał? - Normalnie, jak to po przesłuchaniu. Że nie będę prowokował akcji, opowiadał o zatrzymaniu. To był taki dokument, jak przy wyjściu z więzienia podpisują, że odbiera się swoje sznurowadła. Teraz wiem, że to też trafiło do mojej teczki. Ale wtedy kompletnie na to nie zwracałem uwagi. Bo przecież nie była to zgoda na współpracę z SB. A kiedy zaproponowali Panu współpracę? - Panowie! Ja w 1974 r. zostałem wyrzucony ze stoczni. Wyleciałem za polityczne sprawy. Czemu nikt się nad tym nie zastanawia?! Po co ze stoczni mieliby wyrzucać swojego agenta? Przecież to bez sensu. Ale pytamy, kiedy zaproponowali.... - No w 1976 r., przed demonstracjami w Radomiu jeszcze, znalazłem w końcu robotę, przyjęli mnie do Zrembu, do fabryki. I tam przychodzi ten facet z SB... Kto? - Ze trzech ich było. Jeden główny... Jak się nazywał? - On już nie żyje. W każdym razie w tym Zrembie przyszli, kierownik mnie woła, na szczęście ta rozmowa odbyła się przy świadkach. namawiali do współpracy. A ja mówię: panie kierowniku, ja tu pracuję, jestem zajęty, proszę mnie nie wołać, bo ja z tymi panami rozmawiać nie chcę. Oni nie mają żadnego pomysłu na Polskę. A protesty robotników będą, są nieuniknione. Tak Pan podskakiwał szefowi przy oficerze bezpieki? - Nie bałem się i tyle. Zawsze miałem szczęście. W tym 1976 roku nie wiem, czy by mnie za te podskakiwanie nie wsadzili, ale zaraz po tej naszej rozmowie u kierownika zaczął się Radom. To już ci panowie smutni mieli co robić i dali mi spokój. Ale już mieli teczkę, w niej dokumenty z Pana podpisem... Więc może Hodysz opowiadał o Panu jako o domniemanym agencie w dobrej wierze? - Mogło tak być, mógł mieć dostęp do niektórych papierów dotyczących mojej osoby, a nie widział tych, z których jasno wynikało, że nigdy nie poszedłem na współpracę. Może on z powodów patriotycznych to wszystko zrobił... Przypominam sobie taką rzecz: przed 1980 r. Bogdan Borusewicz namówił mnie, żebym opowiedział wszystko, co pamiętam z grudnia 1970: z detalami, kto jak się zachowywał, no prawie książka z tego powstała. A potem się ta relacja w papierach SB znalazła jako mój donos! Jakim cudem? - Podejrzewam, że na rewizji u Bogdana zabrali albo Borusewiczowi podebrał to jakiś agent, co się wokół niego kręcił. Sam Borusewicz mówił wam w ostatnim wywiadzie, że kręcili się wokół niego agenci ["Major Bąbel miał rację", "Duży Format", 7 lutego - red.]. A może ci, którzy chcieli się mnie w 1980 roku pozbyć, sami to esbecji podrzucili? Kto się Pana chciał pozbyć i skąd? - W sierpniu 1980, trzeciego dnia strajku, moi koledzy z opozycji: Borusewicz, Krzysztof Wyszkowski, Andrzej Gwiazda i jego żona, chcieli mnie zrzucić. Chcieli zastąpić mnie chyba Gwiazdą. Pytaliśmy już o to Bogdana Borusewicza, nie potwierdza niczego takiego. Jest natomiast wiele relacji mówiących, że Pan chciał w trzecim dniu zakończyć strajk, a oni się przeciw temu... - Słuchajcie mnie, jak było! Tego trzeciego dnia, już w nocy, Gwiazdowa wywołała mnie i poprosiła: - Słuchaj, musimy pogadać. I ciągnie, za stocznię, gdzieś w krzaki. Idziemy, ja myślę: cholera, gdzie ona mnie prowadzi? Coś tu mi nie gra, domyśliłem się i wyrwałem się kobiecie, wracam do kolegów. A ona za mną wraca i w krzyk: - Uważajcie, to agent! Myślę: zwariowała. Na moje szczęście rzeczywiście musiała zaraz jechać do szpitala, jakieś choróbska, jak się okazało, miała i już nie uczestniczyła w reszcie strajku. Wtedy po raz pierwszy ona krzyknęła publicznie, że jestem agentem. To było przygotowane usunięcie mnie. Miała wyprowadzić mnie ze stoczni. Prawdopodobnie była przygotowana grupa, żeby mnie wywieźć gdzieś. Może naprawdę wierzyli, że jest Pan agentem, przecież pańska teczka w SB leżała, Hodysz o niej opowiedział Aleksandrowi Hallowi, Borusewiczowi. Sam Pan się zgadza, że mógł w dobrej wierze... - No i ja o to wszystko nie mam do nich pretensji. Ja wtedy byłem mało znany. Hodysz im naopowiadał o moich rozmowach z bezpieką w latach 70. i zaczęli się zastanawiać, czy to dobrze będzie dla Polski, że ja będę strajkiem kierował. Może trzeba wymienić tego Wałęsę na kogoś swojego? Może ja bym też tak zrobił, jakbym nie znał faceta. Powiem wam, że taka sama próba odsunięcia mnie miała miejsce już po strajku. 3 września, na spotkaniu u Jacka Taylora, w którym uczestniczyli Gwiazdowie, Wyszkowski, Borusewicz i Kuroń. Ktoś powiedział tak: sierżanci wygrali wojnę, teraz jest czas generałów. Sierżant to znaczy Lech Wałęsa. Ma odejść. A ja więc pomyślałem sobie: Aha! Znowu wracają do starej historii z 70. lat. Wraca moja rzekoma agentura. I ona znów wraca! Grupa gdańskich radnych prawicy właśnie przygotowała projekt uchwały, która ma pozbawić honorowego obywatelstwa miasta tajnych współpracowników SB. W korytarzu radni plotkują, że to pod Pana uszyte. A Gwiazda i Walentynowicz, ostatnio Wyszkowski w Radiu Maryja otwarcie oskarżają Pana. - Kiedyś chc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wnioski Wywiad a wnioski!!! IP: *.crowley.pl 24.05.05, 12:14 Przytaczasz wywiad, a nie prezentujesz w związku z tym żadnych własnych przemyśleń i poglądów! Po cholera więc w ogóle zajmujesz głos! Czyżbyś był jednym z tych hiperpatriotów, którym żydowskie nazwiska kojarzą się wyłącznie z cwaniactwem i podobnymi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: zapopmniany wywiad Lecha W. -warto przeczytać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:56 no i wszystko jasne - nie wiem jak jeszcze mozna miec jakikolwiek watpliwosci co do bolka a jesli choidzi o "debate telewizyjna" to oby wiecej takich blazenskich wystapien - w ktorych szubrawcy sami sie demaskuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.4web.pl 24.05.05, 11:20 Jakby to powiedzieć...Jaruzelskiego można się czepiać na stan wojenny itp, co nie zmienia faktu, ze w trakcie tej rozmowy z Wałęsą to Jaruzelski pokazuje klasę, styl , inteligencję i trzyma się honorowo. Jak Wam tak zle i niedobrze to przypomnijcie sobie, że Gierek też reprezentował ten "rezim" , a jakoś jego sie nikt nie czepia..Może jeszcze gomułkę z grobu wykopaći rozrzucić prochy nad Bałtykiem? Jaruzelski to stary , schorowany człowiek i nalezy mu sieszacunek jako takiemu, a to co wyprawiają Kaczyńscy swiadczy o tym, że szacunek jest im daleki jako pojecie pragmatyczne i abstrakcyjne zarazem... Odpowiedz Link Zgłoś
milygosc Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 11:25 Jakoś dziwnie mało zwolenników ma taki pogląd na forum, przeciwnie jak w badaniach opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 11:35 Najwyraźniej na forum piszą potomkowie tych, którzy chodzili na publiczne egzekucje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tleix Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: 195.47.201.* 24.05.05, 11:57 Łatwiej Ci uwierzyć w bezoosobowy sondaż niż w głos w dyskusji. Jesteście silni w kupie a kiedy tylko pojawiają się Ci, którzy myślą inaczej od Was i są w większości szukacie pocieszenia w sondażach. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 12:03 Jesteście silni > > w kupie a kiedy tylko pojawiają się Ci, którzy myślą inaczej od Was i są w > większości szukacie pocieszenia w sondażach. Nie jestem niczyim przedstawicielem, więc pisz do mnie w liczbie pojedyńczej. Nikomu nie mam za złe, że myśli inaczej. Kieruję się własnym poczuciem przyzwoitości. A co do większości - słowo "bolszewik" pochodzi od "bolsze" czyli więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tleix Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: 195.47.201.* 24.05.05, 12:53 Masz tupet, najpierw obrażasz ludzi pisząc, że ich przodkowie chodzili na egzekucję, chwilę później obruszasz się jak ktoś wrzuca Cię do jednego worka. I daruj sobie tą etymologię. Cały system demokratyczny opiera sie na rządach WIĘKSZOŚCI!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 12:58 Z uwzględnieniem praw mniejszości. O tym warto pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tleix Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: 195.47.201.* 24.05.05, 13:10 Chwilkę!!! Zdecyduj czy chcesz bawić się w zabawę w słówka czy prowadzisz pogłębioną dyskusję polityczną. Jeśli mówisz o prawach mniejszości to przyjmij do wiadomości, że są to pojęcia płynne. Obecnie w mniejszosci są tacy jak ja i Ci co wypowiadają się pozytywnie o gen. Jaruzelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 13:18 Zdecyduj czy chcesz bawić się w zabawę w słówka czy prowadzisz > pogłębioną dyskusję polityczną. Oczywiście, że z braku miejsca i czasu traktuję to jako zabawę intelektualną. Jeśli mówisz o prawach mniejszości to przyjmij > do wiadomości, że są to pojęcia płynne. Z pojęć stałych masz jedynie śmierć i podatki. A problemem jest kiedy te granice (płynności) próbują określać tacy ludzie jak Giertych, Kaczyński czy Rokita. Dla równowagi: Oleksy, Janik czy Borowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tleix Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: 195.47.201.* 24.05.05, 13:14 Tak przynajmiej mówią sondaże ale jak sam zauważyłeś na tym forum jest ich trochę - głosów mniejszości, więc zaistniała rozbieżność między sondażem - bezoosobowym a wymianą opinii na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie sprzedaj - NIE Wzgardz srebrnikami bo NIE obraza Ojca Swietego IP: *.dyn.optonline.net 24.05.05, 13:38 NIE – obraza Ojca Swietego Dlaczego Ojciec Swiety zrezygnowal z pochowku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klasa styl Wspaniała debata!!! IP: *.crowley.pl 24.05.05, 12:09 Cóż,Wałęsa też pokazał swoją klasę i styl - robotnicze, bo innych nigdy nie zaprezentuje! Krótko mówiąc, obu wierzę, myślę że obaj kierują się szczerymi intencjami i tak naprwdę nie ma pomiędzy nimi żadnej sprzeczności ponad tą, że obaj onegdaj byli po przeciwnych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onegdaj Re: Wspaniała debata!!! IP: *.crowley.pl 24.05.05, 12:21 Onagdaj było kiedyś i odwrotnie. Na zabawie w słówka mi nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Wspaniała debata!!! 24.05.05, 12:31 To nie zabawa, to wiedza. Tak jak oportunizm to nie opór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onegdaj Re: Wspaniała debata!!! IP: *.crowley.pl 24.05.05, 12:39 > To nie zabawa, to wiedza. Tak jak oportunizm to nie opór. że niby Jaruzelski był oportunistą? Był! Oczekiwałeś, że nagle zstąpi pomiędzy masy? Absurd! I powiększ moją wiedzę, przytaczając odpowiednie definicje słownikowe "onegdaj" i "kiedyś", proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyjaśnij! Bo nie wiem, o co Ci chodzi! IP: *.crowley.pl 24.05.05, 12:42 Mówisz skrótowo, jak ci hiperpatrioci, co wszystko o żydach wiedzą! Wypowiedz się więc lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Wspaniała debata!!! 24.05.05, 12:48 Onegdaj - w dniu o d w i e doby poprzedzającym dzień dzisiejszy; przedwczoraj, Kiedyś - w nieokreślonej bliżej przeszłości lub przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onegdaj Kiedyś Re: Wspaniała debata!!! IP: *.crowley.pl 24.05.05, 13:00 Tu jeszcze bardziej przestarzała forma, którą już prawie nikt się nie posługuje: onegdaj = kiedyś www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+to+onegdaj+bywa%C5%82o&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mop Re: Wspaniała debata!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:48 onegdaj = przedwczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 13:11 gen.Jaruzelski pokazał honor i klasę w tej debacie. A Wałęsa "ptasi móżdzek" i pychę. Oby te dalsze debaty doprowadziły do czegoś konstruktywnego.Ja nie bardzo w to wierzę.Gdyby tylko Wałęsa chciał słuchać i rozumieć co do niego mówił gen.Jaruzelski? "Rozmowa mrówki ze słoniem".Jak chodzi o intelekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onegdaj Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.crowley.pl 24.05.05, 13:50 Przesada: pomyliłaś "honor" i "Klasę" z powszechnie znajomą "sztywnością kręgosłupa" generała. Obaj powiedzieli, co wiedzieli i sobie dopiero teraz uświadomili: to, że obaj byli po przeciwnych stronach, ale działali dla dobra Polski, a dotychczasowe zacietrzewienie na ten czy tamten system nie pozwalał im się wzajem dostrzec. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttw Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:59 Droga Klaro oto szacunek w pojęciu władzy ludowej: przeciwnicy ustroju to tzw "zaplute karły reakcji". Jaruzelski przedstawiciel władzy, która pacyfikowała strajki, wodą, gazem łzawiącym, pałkami, bronia palną, czołgami; która zaprowadziła stan wojenny, która biła i maltretowała człowieka dlatego tylko, że mu się socjalizm nie podobał, otóż taki człowiek w spokoju i dostatku dożywa swych dni, nikt go nie więzi, nikt go nie bije, nikt go nie maltretuje. Oto szacunek w wykonaniu wolnej III RP - poza wyzwiskami bardziej porywczych i żądaniem rozliczeń przez ogół, włos temu człowiekowi z głowy nie spadł, kiedy za jego czasów niejednej matce włosy posiwiały na wieść o losach syna działającego w opozycji. Kaczynski postuluje odebrac apanaze i przywileje przedstawicielom takiego systemu a oto co zapewniała swym przeciwnikom miłująca pokój władza ludowa: we wczesnym stadium kazamaty NKWD; nieco później obiecywano że "podniesione na tę władzę ręce, ta władza, te ręce, odrąbie" i choć inne przyrzeczenia często pozostawaly jedynie zapisem na papierze w tym jednym przypadku władza ludowa prawie zawsze słowa dotrzymywała... Kaczyńskim możesz zarzucic wiele (ja też osobiście nie jestem ich zwolennikiem) ale nie to że mordują, pacyfikują, ręce odrąbują przynajmniej narazie a gdyby i oni zaczęli to i na nich "przyjdzie kryska". W przypadku Jaruzelskiego i Kiszczaka mówią tylko to, czego pragnie chyba każdy Polak - domagają się osądzenia tych ludzi i ewnetualnego ukarania, nawet symbolicznego - sprawiedliwości. Niech wreszcie uczciwi ludzie poszkodowani w czasach PRL-u usłyszą w sądzie że Jaruzelski Kiszczak i reszta funkcjonariuszy aparatu to przestępcy którzy mieli gdzieś i łamali prawa człowieka, i na których ciązy jeszcze wiele win i za to zostaną ukarani lub przynajmniej napiętnowani; że powinni sie usunąc w cień, nie mieć wstępu do polityki czy do mediów a uczciwy czowiek powinien na jego widok z odrazą odwracac głowę tak jak kiedyś na widok Niemca przechodziło się ostentacyjnie na drugą stronę ulicy żeby tylko się takiemu nie kłaniać (co było obowiązkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykom Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.bg.univ.gda.pl 24.05.05, 15:11 U Jaruzelskiego to "nie styl i klasa" tylko: trzyma go prosto sztywna impregnacja starego komunistycznego reżymu. Przecież nie może się zaprzeć całego swojego życia i powiedzieć: Tak służyłem czerwonemu diabłu tak jak naziści służyli brunatnemu. Gdyby tak powiedział i mam choć trochę honoru to musiałby z sobą skończyć. Ale nie on musi stale bywać w mediach. A idź precz szatanie razem ze swoim piewcą Urbanem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykom Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.bg.univ.gda.pl 24.05.05, 15:14 To okaż szacunek umarłym: Hitlerowi, Berii, Stalinowi, Goebelsowi, Himlerowi , Pol Potowi, Koszczakowi Pietruszce, Piotrowskiemu i wielu innym, którzy nie żeyją (o umarłych nie mówi się źle) albo są starzy (należy im się szacunek? ciekawe za które morderstwa?) aLBO ROBILI ŹLE ALE Z POBUDEK IDEOWYCH. PARANOJA W NASZYCH POLSKICH GŁOWACH!! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Czy potrzebne następne,równie żenujące ? 24.05.05, 11:26 Obaj byli prezydenci uzyskali już w I spotkaniu założone cele: - Wałęsa -ze nie był agentem o ps "Bolek" w opinii generała - Jaruzelski - pasowanie na patriotę w opinii Wałęsy Jeszcze nam chca coś powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak Tak, Potrzebna jest druga, IP: *.crowley.pl 24.05.05, 12:16 równie wspaniała debata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Niech żyje gen. Jaruzelski! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:26 Wałęsa nawet Generałowi do pięt nie dorasta! Odpowiedz Link Zgłoś
milygosc Re: Niech żyje gen. Jaruzelski! 24.05.05, 11:29 Ale jakoś świat cały zna Wałęsę a nie Generała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Niech żyje gen. Jaruzelski! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:36 Bo jak ktoś się rozbija po świecie za pieniądze podatnikiów..... Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Niech żyje gen. Jaruzelski! 24.05.05, 11:38 A jeszcze więcej ludzi zna tego starożytnego szewca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obu zna Obu zna w miarę dobrze! IP: *.crowley.pl 24.05.05, 12:33 I dobrze, bo ktoś może w dalekim świecie doceni i wytłumaczy Polakom, że minimalizacja szkód w łonie samego reżimu może mieć taką samą wartość, jak przywództwo nad rewolucją społeczną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloneczko Re: Niech żyje gen. Jaruzelski! IP: *.onlink.net 24.05.05, 13:38 masz racje gosciu. Ten nadety , nabzdyczony pajac rozsmiesza mnie do lez.Ciagle ja, ja, ja, i mowienie o genialnych pomyslach jest zenujace.Pajacowi brakuje nie tylko wyksztalcenia ale i oglady i pokory. No coz, stare powiedzenie mowi nie ma gorszego tyrana niz ...... itd, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:43 Ciekawe po co Wałęsie potwierdzenie Jaruzelskiego że nie był agentem, czyżby jego słowo liczyło się mniej niż zaprzeczenie generała?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enio Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.toya.net.pl 24.05.05, 11:47 Oczym będą debatować? Jeden będzie przekonywał że nie chciał, ale musiał bo inaczej bracia by do nas weszli, a drugi że nie jest, a raczej nie był Bolkiem czy Lolkiem już nie pamiętam.Obaj są przekonani że mają rację,a my naród się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janko Muzykant Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 24.05.05, 11:57 Po co to wszystko! Przecież Wałęsa traci kondycję nie tylko fizyczną. Niech spokojnie przygotowuje się do obrony kolejnego doktoratu lub itp., do obchodów Swięta Solidarności. Wysoka temperatura dyskusji z udziałem dwóch staarszych panów jest niewskazana. Zbliża się lato, potrzebny jest chłód i lód. Tym bardziej że motorem napędowym I Dyskusji był "Ojciec Rydzyk i jego komando" a motorem II Dyskusji będzie "Ojciec Dworak i jego komando". Tak mi się wydaje po wysłuchaniu nocnego programu "Warto rozmawiać" oraz wywiadów, opinii wydanych na ten temat przez ludzi Solidarności. Niech o Katyniu i SB dyskutują fachowcy, a kabareciki w TVP robi nadal O.Lipińska. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 12:05 Niech o Katyniu i SB dyskutują fachowcy, Chciałeś napisać, historycy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romero Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 24.05.05, 12:01 .nieeeeeee...to będzie noc nodnych, politycznych trupów Odpowiedz Link Zgłoś
ksiundz krakanie ŚlepoWRONA i skamlenie .... 24.05.05, 12:14 ot cd. żenady - nabijają elektorat PIS-owi. I dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: krakanie ŚlepoWRONA i skamlenie .... 24.05.05, 12:16 Ty faktycznie jesteś ksiundz. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiundz Bawią się Tobą "B" - niszcząc Ciebie niszczą Nas 24.05.05, 12:28 bo było nie było jesteś/byłeś częścią naszego życia, legendy, punktem odniesienia... walki chciałbym napisać, ale i to słowo zostanie splugawione... Chciałeś "B"zamknąć pyski ? Poczytaj Trybunę Ludu, na nic się zdało świadectwo moralność udzielone z łaski ŚlepoWRONA. Zacytuję Ci "B", bo pewnie czytasz: "W kraju, w którym rozum nie da się podporządkować histerii, ewentualne incydentalne uwikłanie Wałęsy we współpracę ze służbami specjalnymi potraktowano by jako epizod pozostający bez wpływu na późniejszą działalność. Jednak nie w Polsce – tu wystarczy doczepić do nazwiska słowo „agent”, by być traktowanym na równi ze zbrodniarzami" Tak "B" Trybuna pisze o: "ewentualne incydentalne uwikłanie Wałęsy". I tak będzie pisać dopóki nie spadniesz na samo dno i nie poprosisz o łaskę. Już ICH prosisz... proś dalej Odpowiedz Link Zgłoś
widzek Re: Bawią się Tobą "B" - niszcząc Ciebie niszczą 24.05.05, 12:35 musze tu zacytowac swoj wlasny tekst, chociaz byl ulozony na inna okazje: zastanawiam sie jak to jest w prawie czysto katolickim kraju, gdzie wszyscy wiedza co wyprawial niejaki szawel z tarsu (wyjasniam: apostol i swiety), tudziez cala rzesza innych swietych i nawet doktorow kosciola. i nic im to nie przeszkadza, nie domagaja sie od kosciola rewizji ewangelii etc., etc. a od zwyklych ludzi (a nawet kubusia puchatka) wymagaja swietosci, albo nawet cos wiecej. a ja wam mowie: go..no mnie obchodzi, czy walesa,(podobnie jak jezioranski kuron i wielu innych) ma jakies grzechy mlodosci, czy nie. swoim zyciem, swoimi czynami UDOWODNILI, ze gotowi sa postawic zycie za swoje idee i ich realizacje i dlatego dla mnie sa WIELCY. a wam wara od wystawiania im stopni, dopoki sami nie zrobicie na tym swiecie cos pozytecznego, a nie tylko popyskujecie. ja wiem, ze jak sie chodzi jeszcze z pampersem, to swiat jest albo bialy (mamusia), albo czarny (cala reszta). jak troche pozyjecie, to przekonacie sie, ze sa tylko rozne odcienie szarosci, a chodzi o to zeby ta szarosc byla w miare jasna. a walesa ten warunek spelnia. takze jaruzelski nie jest caly czarny. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Bawią się Tobą "B" - niszcząc Ciebie niszczą 24.05.05, 12:41 Jeżeli chodzi o dobre uczynki, to zrobiłem dzisiaj dobrą kawę. PS. Czy świat nie powinien być kolorowy? Odpowiedz Link Zgłoś
widzek Re: Bawią się Tobą "B" - niszcząc Ciebie niszczą 24.05.05, 13:04 uu1 napisała: > Jeżeli chodzi o dobre uczynki, to zrobiłem dzisiaj dobrą kawę. > PS. Czy świat nie powinien być kolorowy 1. smacznego 2. powinien. ja jednak sie boje, ze te dzisiejsze kolory sa kolorami rzygowin Odpowiedz Link Zgłoś
widzek Re: Bawią się Tobą "B" - niszcząc Ciebie niszczą 24.05.05, 13:11 a swoja droga to jak moze byc w kraju dobrze, jesli wiekszosc wyksztalconych ludzi (chociazby na forum) podnieca sie agentami sprzed cwiercwiecza, wiedzac dobrze, ze co najmniej czesc ojcow ich kolegow i ich samych robila z ludzi agentow. i oni maja sie dobrze, zarowno ojcowie, jak i synowie. przestancie se sami robic wode z mozgu. ja wam powiadam, LEPIEJ, ZE ROZMAWIAJA, NIZ BY SIE MIELI WIESZAC. a ci co im przeszkadza to w telewizji moga zawsze zmienic program. teraz juz moga. m.in. dzieki walesie i jaruzelskiemu tez. hough! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiundz Re: Bawią się Tobą "B" - niszcząc Ciebie niszczą 24.05.05, 12:42 jak troche pozyjecie, to > przekonacie sie, ze sa tylko rozne odcienie szarosci, a chodzi o to zeby ta > szarosc byla w miare jasna. a walesa ten warunek spelnia. takze jaruzelski nie > jest caly czarny. Ja trochę pożyłem, widziałem krew na ulicy, straciłem też swoją, więc mam prawo oceniać. Śmieszy mnie powyższy argument - odwołujący się do doświadczenia. Czytając podobne posty mam nieodparte wrażenie, że piszą go ludzie wychowani na Gazecie Wyborczej - 15-sto latkowie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.altec.pl 24.05.05, 12:39 Bardzo dobrze że się spotkali i próbują porozumieć ,ustalić prawdę a nie tylko obrzucać błotem i wypominać krzywdy jak to robi większość naszych "małych" i głupich przedstawicieli ludu.Konstruktywna debata to jest coś dobrego i budującego.Myślę że duża w tym zasługa Wałęsy który pomimo kilku swoich wad jest wielkim człowiekiem.Patriotyzmu i uczciwości niejeden powinien się od niego uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrioszka Jaruzelski jest wieksza postacia jak Pilsudski IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.05, 12:42 i powinno sie nadac nazwe ulicy w Warszawie, Aleje Generala Jaruzelskiego. Przemawiaja za tym wszystkie fakty, to prawdziwy Polak i patriota. Kazdy prawdziwy Polak poprze ten apel!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:44 o qrde co za jełop :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Tak Matrioszka!~Popra cię inni"Polacy" jak Iwan, 24.05.05, 12:47 Wasyl,Igor,Jewgienij itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Polski Re: Jaruzelski jest wieksza postacia jak Pilsudsk IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.05, 12:57 popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek a ja popieram w 300% !!!! kto da wiecej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:00 a ja popieram w 300% !!!! kto da wiecej ? ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boleslaw Warszawa Re: Jaruzelski jest wieksza postacia jak Pilsudsk IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.05, 13:05 taz popieram, Jaruzelski pokazal klase i kulture obca naszym poliykom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Bolek Wojtek dwa bratanki :DDDD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:45 :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: 212.75.96.* 24.05.05, 12:50 to skandal, wszyscy abonenci powinni w akcji protestacyjnej udać się pod gmach TVP przy Woronicza, czy doprawdy brak pomysłu na program w TVP??, może lepiej rozpocząć ponownie emisje "Stawki większej niż zycie" lub "17 mgnień wiosny". Szkoda czasu antenowego i pieniędzy tych nielicznych abonentów któzy z niewiadomych powodów za ten żenujący program płacą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janko Muzykant Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 24.05.05, 14:50 Popieram w 100% ostatnie zdanie. Jednak dalszy ciąg powinien odbyć się w telewizji prywatnej POLSAT. Upoważnionym do odpytywania jest Kuba Wojewódzki, który przepytał już Jarka W. Będą pytania i odpowiedzi na wysokim poziomie .....merytorycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 12:54 Z przyjemnością wysłucham dalszego ciągu. Wreszcie wychodzi na jaw to, co Wałęsa i Jaruzelski skrywali w swych umysłach. Zwłaszcza co Wałęsa skrywał w swoim umyśle. Otóż jego główną bolączką było i jest, że część ludzi uważa go za agenta SB. Zatem nie mogąc w zadowalający sposób udowodnić swej niewinności, poszedł do Generała, aby potwierdził, że nigdy nie działał na rzecz władz komunistycznych. To tak jakby szary człowieczek na Sądzie Ostatecznym chciał udowodnić Bogu swą niewinność domagając się od Szatana wyznania, że nigdy temu Szatanowi nie służył. A co ma odpowiedzieć Szatan? Oczywiście, że "Nigdy mi nie służyłeś". Innej odpowiedzi nie ma. Jaruzelski zapewne mówi prawdę, że nic nie wiedział i nie słyszał o jakiejkolwiek współpracy Wałęsy z SB. Bo nawet, gdyby Wałęsa współpracował, to i tak Wojciech Jaruzelski nie musiał być o tym informowany. Najważniejsza była skuteczność agentów SB w manipulacji, łamaniu sumień, opłacaniu współpracowników itd. Nazwiska były nieważne, nawet lepiej było nie przykładać do nich specjalnej wagi. Stąd pseudonimy "Hejnał", "Dominik", "Olin", "Bolek", ... itd. Pseudonimem agent/informator/współpracownik zyskiwał nową tożsamość w oczach "bezpieki". Zatem teraz wszyscy mogą mówić spokojnie i bez obawy: "O niczym nie wiedziałem i nie słyszałem". Albo wygłaszać puste frazesy w rodzaju: "Jakby pan współpracował, to by pan nas nie obalił" - przecież wszyscy wiemy kto to są agenci-krety. Smutne jest to, że legenda "Solidarności" próbuje zaistnieć na scenie politycznej/Polskiej/międzynarodowej poprzez chęć wybielenia się za pomocą słów tego, którego obalał. Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Re: Będzie ciąg dalszy debaty Wałęsa - Jaruzelski 24.05.05, 12:58 Wprawdzie ten Wielki Elektryk nie bardzo opanował język polski, ale napewno ma lepiej poukładane w głowie niż ten nieszczęsny generał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrioszka Pokazcie Generala Jaruzelskiego jeszcze pare razy IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.05, 13:01 w telewizji, a ludzie wroca do komuny na kolanach. Zrobcie debate Jaruzelski-Kaczynski, to bedzie dopiero show!! Kazdy prawdziwy Polak, popiera patriotow Polski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
widzek Re: Pokazcie Generala Jaruzelskiego jeszcze pare 24.05.05, 13:16 Gość portalu: Matrioszka napisał(a): > w telewizji, a ludzie wroca do komuny na kolanach. Zrobcie debate > Jaruzelski-Kaczynski, to bedzie dopiero show!! a gdzies ty niebogo byla tyle dni? czyzbys jak zegarmistrz gierek wyjechala po wskazowki na kreml? witaj mi opcjo 40%! z radosci chyba uzyje dzisiaj tej opcji! bez przepitki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 24.05.05, 13:06 ...dla udowodnienia swych racji...bo prawda i fakty niepodaja sie nasilonej propagandzie...dwoch kolesi ))) ...Internowany w złotej klatce Nawiązując do internowania Wałęsy: w zaistniałej sytuacji cieszył się on podejrzanie wyjątkowymi przywilejami. Jakby się znalazł niemal w złotej klatce.. Z dokumentów, jakie są w posiadaniu Instytutu Pamięci Narodowej, można się dowiedzieć m.in. o tym, że żona Wałęsy miała możliwość odwiedzania go z dziećmi w dowolnym terminie. Koszty pobytu rodziny pokrywało państwo. Wałęsa mógł uprawiać sporty, łowić ryby, oglądać telewizję. Inny przywilej dotyczył zaspokajania przez SB jego potrzeb konsumpcyjnych. Przez cały okres internowania dostarczane mu były artykuły z tzw. Bazy Zaopatrzenia Specjalnego. W ciągu 7 miesięcy Wałęsa "zaliczył" samotnie lub w towarzystwie osób go odwiedzających następujące dobra konsumpcyjne: 85 butelek wódki, 35 butelek wina, 29 butelek koniaku i winiaku, 42 butelki szampana, 512 butelek piwa. Dochodzi 638 paczek papierosów, a na liście frykasów figurują wędliny, ciastka itp. Jakież bogactwo wiktuałów w porównaniu ze zwykłym chlebem, wodnistymi zupkami i makaronowymi daniami, jakie stanowiły menu internowanego Prymasa Wyszyńskiego, a także warunkami, w jakich przebywali działacze "S" w obozach dla internowanych... Reżim zdawał się okazywać Wałęsie wdzięczność i pewnie wiedział, za co! Odpowiedz Link Zgłoś
widzek Re: MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY 24.05.05, 13:14 Gość portalu: mee... napisał(a): > ...dla udowodnienia swych racji...bo prawda i fakty niepodaja sie nasilonej > propagandzie...dwoch kolesi ))) > > > ...Internowany w złotej klatce kochany, gdyby kraj sie wtedy dowiedzial, ze walesa jest ponizany w internacie, to sam, choc pacyfista, poszedlbym na komitet. takie byly czasy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 24.05.05, 13:16 ...Anna Walentynowicz czeka Gdy w latach 90. o agenturalności Lecha Wałęsy przypominała publicznie Anna Walentynowicz, onże zagroził, że pozwie ją do sądu. - Tylko na to czekałam! - powie po latach pani Anna. Nawiązywała m.in. do faktu, że SB zaaranżowała podwiezienie Wałęsy potajemnie motorówką Marynarki Wojennej, by ten wygaszał akcję strajkową. Nie było więc żadnego przeskakiwania przez płot czy mur w celu rzekomego podtrzymania strajku. Anna Walentynowicz, legenda "Solidarności", symbolizująca dorastanie duchowe i przemiany polskich środowisk robotniczych, kryształowo czysta, niejednokrotnie wypowiadała się publicznie o takiej czy innej postawie Wałęsy. Miała do tego prawo, jako że to właśnie w jej obronie wybuchł strajk w Stoczni Gdańskiej, który ona następnie podtrzymała z tysiącami stoczniowców. To od niej poczęła się "Solidarność". Gdyby nie jej działania, nie doszłoby do rozszerzenia i podtrzymania strajku, a tym samym niejaki Wałęsa pozostałby zwyczajnym elektrykiem. Uprawniona jako symbol "Solidarności" do bezkompromisowego działania, Anna Walentynowicz nie omieszkała postawić Wałęsie - w okresie jego kampanii wyborczej w 1995 roku - 17 pytań jako kandydatowi na prezydenta RP. Oświadczyła przy tym, iż bierze pełną odpowiedzialność za treść pytań i gotowa jest do przeprowadzenia dowodu prawdy przed sądem Odpowiedz Link Zgłoś
jany44 Re: MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY 24.05.05, 13:21 A jak ona mogla zauwazyc motorówke kiedy miala szkla jak pokrywki od sloi wecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 24.05.05, 13:24 ...robisz wrazenie jabys dostal te sto milionow obiecane przez walese ))) Odpowiedz Link Zgłoś
widzek Re: MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY 24.05.05, 13:34 jany44 napisał: > A jak ona mogla zauwazyc motorówke kiedy miala szkla jak pokrywki od sloi wecka > . anny walentynowicz nie bylo w stoczni. przeciez byla zwolniona i miala zakaz wstepu. Odpowiedz Link Zgłoś
jany44 Re: MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY 24.05.05, 13:17 Tu juz facet przegiales albo sobie robisz jaja. Walesa musialby palic dziennie po 50 papierosów przez 210 dni dzien w dzien i upijac sie jak swinia co dzien, pewnie dajac sie przy tym skompromitowac przez nagrania. Robisz z Lecha wala i powinien ci wytoczyc proces za takie klamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 24.05.05, 13:21 ...proces powiadasz...klamstwa powiadasz...tu sie w tym kraju jeszcze duzo wydazy ))) ... dokumentów wynika, że Lech Wałęsa został zwerbowany jako agent SB 29 grudnia 1970 roku przez starszego inspektora Wydziału II KWMO w Olsztynie kpt. E. Graczyka. Otrzymał pseudonim "Bolek" i numer rejestracyjny GD 12535. 8 lat później młody inspektor SB M. Aftyka dokonując analizy akt Lecha Wałęsy potwierdza w notatce służbowej fakt pozyskania agenta "Bolka" - na zasadzie dobrowolności. Aftyka nadmienia, że pierwotnym celem zwerbowania Wałęsy była konieczność rozeznania środowiska ludzi wrogo działających w czasie i po wypadkach grudniowych 1970 roku w Stoczni Gdańskiej. Z notatki Aftyki wynika m.in., że "Bolek" podejmował próby dotarcia z donosami do sekretarza komitetu wojewódzkiego partii oraz do komendanta wojewódzkiego MO. Odpowiedz Link Zgłoś
apropag Re: MOZE JAKIS ...STAN WOJENNY 25.05.05, 14:02 Gość portalu: mee... napisał(a): > ...proces powiadasz...klamstwa powiadasz...tu sie w tym kraju jeszcze duzo > wydazy ))) > > > ... dokumentów wynika, że Lech Wałęsa został zwerbowany jako agent SB 29 > grudnia 1970 roku przez starszego inspektora Wydziału II KWMO w Olsztynie kpt. > E. Graczyka. Otrzymał pseudonim "Bolek" i numer rejestracyjny GD 12535. 8 lat > później młody inspektor SB M. Aftyka dokonując analizy akt Lecha Wałęsy > potwierdza w notatce służbowej fakt pozyskania agenta "Bolka" - na zasadzie > dobrowolności. > > Aftyka nadmienia, że pierwotnym celem zwerbowania Wałęsy była konieczność > rozeznania środowiska ludzi wrogo działających w czasie i po wypadkach > grudniowych 1970 roku w Stoczni Gdańskiej. Z notatki Aftyki wynika m.in., > że "Bolek" podejmował próby dotarcia z donosami do sekretarza komitetu > wojewódzkiego partii oraz do komendanta wojewódzkiego MO. > Gdy Siostra moja siedziala w jednej celi z Anna Walentynowicz SBcja przeszukiwala mieszkanie mych rodzicow. Kochana Mama zwrocila sie do Mlodego SBka z prosba Panowie tylko nic nie mowcie o tym memu synowi. Dlaczego zapytal zdziwiony Bo to taki Cholerny Komunista,odpowiedziala Mama broniac mnie i moja rodzine."Cienki bolek" w tym czasie udajac sie do Pracy, walil w dach samochodu budzac pilnowaczy. Ten cholerny komunista mocno musial sie zwijac i by przezyc w 90 roku. Ukryl sie wsrod tuaregow.I do polakowa mimo naciskow juz nie wrocil. I teraz gdy slucha to co mowi ten "cienki bolek". Wierzy w jego slowa tak samo jak w to ze Sybirak Jaruzelski nie namowil Adolfa H. do tego by zostal Mesjaszem. O czym dobrze wiedzial "Pius XII". Odpowiedz Link Zgłoś