Dodaj do ulubionych

Uwaga, konkurs! Szukamy Prawdziwej Metrostolicy...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 09:21
wiem ze nie chcialbym zeby stolica zostal Wrocław. zyje tu i jest mi z tym
dobrze. a jak sobie pomysle o wiejskiej to caly zapal na "stolycowanie" mi
mija. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: thebutcher Re: Uwaga, konkurs! Szukamy Prawdziwej Metrostoli IP: *.acn.waw.pl 30.05.05, 23:50
      Wrocław rules! Nawet po burzy i bez miana stolicy. Jak nie wierzycie wpadnijcie
      zobaczyć.
      • Gość: jjj co za debilny konkurs!!! IP: *.aster.pl 02.06.05, 19:25
        co za jelop to wymyslil????
        • Gość: Slowak w polsce Re: co za debilny konkurs!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:16
          Krytykanctwo jest najłatwiejsze, bo wy polacy potraficie tylko krytykowac.
          Bierzcie przyklad z nas słowaków. Daleko wam do nas. hi hi hi, buraki
    • Gość: Arek Re: Uwaga, konkurs! Szukamy Prawdziwej Metrostoli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 19:13
      Jasne, że Wrocław jest najwspanialszy, ale broń Boże nie róbcie nam z Wrocka
      stolicy.
      • Gość: Nikus Re: Uwaga, konkurs! Szukamy Prawdziwej Metrostoli IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 31.05.05, 21:19
        Masz na myszli stary nemiecki Breslau!!!
        Tak to pekne miasto
    • Gość: aiclo88@gazeta.pl Re: Uwaga, konkurs! Szukamy Prawdziwej Metrostoli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 22:13
      ja tam uwazam ze wroclaw jest bardzo tolerancyjnym i dobrym miastem, jest
      fajnym i kulturalno interesujący. Kocham to miasto, urodzilam sie tu, zyje tu
      od 17 juz lat. Mamy piekne laki, parki lasy, odre!, rynek itd. Nie to co w
      krakowie.. 20 minut zwiedzania. U nas mozna lazic i lazic i zycia na tro nie
      starczy! WROCLAW RULES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Lulu POZNAŃ polecam IP: 195.205.156.* 01.06.05, 00:37
      Poznań to jest to!!!
      Miasto nowoczesne, pełne życia i wigoru.
      Wymarzonje dla młodych, ambitnych i nie znoszących nudy!
      • Gość: leonidas Mieszkalem w Poznaniu i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 01:41
        ...nie wytrzymalem panujacej tam nudy i spokoju. Niestety, to miasto emerytow i
        emerytek. Teraz mieszkam w Szczecinie. Super miasto!!!
        • Gość: jestem wspolczuje serdecznie, przyjedz do ZIELONE GORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:42
          to jest zycie!!!
    • Gość: hematemesis Warszawa to jedyne miasto - stolica IP: *.mgh.harvard.edu 01.06.05, 17:01
      Problem polega na tym ze w polsce jak i w innych krajach mam dwa panstwa Warszawe-panstwo-wyspa i reszete kraju POlske. I puki co nie ma drugiego takiego miasta ktore sporostaloby wymogom miasta-stolicy. Warszawa to jedyny obszar gdzie bezrobocie jest1%, gdzie poput na uslugi rosnie, gdzie naplywajaca fala migrantow nadal jest pochlaniana. NO a poza tym jest jedynym miastem zdolnym pomiescis wszystkie instytucje panstwowe, eurtopejskie i swiatowe. NO bo gdzie to wszystko upchnac w Krakowie Wroclawiu czy Kielcach?? Chyba na obrzezach jako jednow ielkie centrum rozrywki.
      Wiec najpierw pomyslcie zanim zaczniecie przenosic stolice do ....
      POzaostale wielkie miasta sa za to wpanialymi stolicami wlasnych regionow i puki co ten status to dla nich ogromne wyzwanie - dla mieszkancow, wladz i infastruktury. Wydaje mi sie ze to nawet lepiej bo w tych "stolicach" mieszkancy sa mniej anonimowi i moga miec wiecej wplywu niz na stolice panstwa.
      Wiec nie zazdroscie warszawie tylko budujcie wlasne regionalne stolice tak aby zostaly docenione nie tylko przez fanatycznych mieszkancow ale przez caly swiat. A wtedy bycie stolica POlski traci na znaczeniu.
      • Gość: Sputnik Re: Warszawa to jedyne miasto - stolica IP: *.crowley.pl 09.06.05, 16:41
        hm czym tu sie chwalić ??? Bezrobocie w Katowicach wynosi 7,7% .
        A Warszawa to najbrzydsza stolica europejska. Z Kato. bliżej jest do Pragi...
        • luke19 Re: Warszawa to jedyne miasto - stolica 11.06.05, 07:26
          co ty za głupoty gadasz? Warszawę ja bym typował raczej na najpiękniejszą stolicę europejską... Poza tym ja też jestem z Kato i uważam że jest się czym chwalić - zobacz posta "Drugie miasto w Polsce"...
    • Gość: mysl314 chyba Lodz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.06.05, 01:34
      Polska ma jedna stolice i to ona wlasnie jako jedyna zasluguje na to miano w kontekscie naszego kraju. Jak dla mnie to umieszczenie Warszawy w tym rankingu jest niejako pomylka bo gra ona w troche wyzszej lidze niz reszta naszych rodzimych "metropolii". A wiec ktore sposrod pozostalych miast mogloby dac poczuc choc troche klimat stolicy gdyby Warszawa nagle zniknela z powierzchni ziemi...? W moim przykonianiu jest to Lodz, czyli drugie najwieksze polskie miasto. Rozmiar i polozenie to potezne atuty. Do tego dochodzi klimat Piotrkowskiej i rozwijajacy sie tam (z tego co slyszalem) przemysl elektroniczny. Lodz lezy na skrzyzowaniu przyszlych autostrad przecinajacych nasz kraj i to wlasnie tam widze najwieksza przyszlosc rozwojowa sposrod wszystkich pozostalych miast Polski. A pieniadze przyciagaja wszystko inne, kulture, rozrywke, itp.
      • Gość: vg Re: chyba Lodz IP: *.toya.net.pl 02.06.05, 16:41
        racja racja. Do tego jest tu miło, przyjemnie i zielono (bardzo duzo parków).
        Łodz to super miasto.
    • yarecki21 Uwaga, konkurs! 02.06.05, 13:03
      "Jedne miasta chwalicie, inne krytykujecie, a o tych ukochanych przysyłacie
      wiersze."
      To jak konkurs z PRLu jakiś, cos w stylu "kto wyrąbie więcej niż ja?".
      I tak chodzi tylko o promocje gazety Metro. Wybór miasta, wybór wioski i wybór
      sołtysa roku, phii.
      Klimat miasta tworzą ludzie a nie urzędy, gospodarka czy plebiscyty. Smiechu warte.
      Jarek z Wrocławia.
      • karmin-cynober Re: Uwaga, konkurs! 02.06.05, 14:58
        Zgadzam sie, konkurs wywolujacy lokalne nacjonalizmy i nic innego. Wiadomo, ze
        nikt nie lubi Warszawy. Warszawiacy tez nie sa winni za komunistyczny centralny
        system i jego skutek: wszystko w Wa-wie i dalej prowincja. Takie przekonanie
        wytworzylo sie w PRL-u i nikomu nic dobrego nie przynosi.
        • Gość: eMeL Przynosi (niestety) IP: *.nlb.si 02.06.05, 15:36
          > Takie przekonanie
          > wytworzylo sie w PRL-u i nikomu nic dobrego nie przynosi.

Przynosi dobre... samopoczucie bandzie kretynow z calej Polski (wlacznie ze
          stolica) - "pojada" sobie po 'warszawce', 'prowincjach', etc. i czuja sie
          wielcy, madrzy, wpaniali i wszechwladni, podczas gdy jest dokladnie odwrotnie -
          sa malymi glupimi gnojami, majacymi co prawda mozg, tyle ze nie uzywany do
          myslenia.
        • icegirl Re: Uwaga, konkurs! 02.06.05, 15:49
          A stolicą zostanie to miasto, którego sympatycy wydadzą więcej na sms. SUPER
          barometr.
      • Gość: mysl316 Re: Uwaga, konkurs! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.06.05, 20:33
        yarecki21 napisał:

> Klimat miasta tworzą ludzie a nie urzędy, gospodarka

Prawda jest taka, ze prosperujaca gospodarka przyciaga wszystko inne, zwlaszcza
        kulture. Tak niestety jest, ze tam gdzie sie nie przelewa nie ma srodkow na
        sztuke i artysci czesto musza ciagnac do innych miast, zazwyczaj do Wawy.
        • Gość: martiss Re: Uwaga, konkurs! IP: *.sggw.waw.pl 04.06.05, 13:43
          i tak i nie!!!
          bo historia mojego miasta swiadczylaby o czyms zupelnie odwrotnym. tuz po przegranej batalii o wojewodztwo kazdy myslal, ze sie cofniemy, zwlaszcza, ze dolaczyli nas do katowic (jak przyjechali do cz-wy to im galy na wierzch wyszly co my tu mamy i... dluzej sie nie zastanawiajac pozabierali, co mogli: komputery, samochody, telefony i in.sprzety/urzadzenia, nawet kable z centrali tel.w komendzie policjii!! w zamian podnoszac oplaty!!), w dodatku upadla huta(ale to dobrze, bo przez to jest czysciej i pobliski przecudny cmentarz zydowski mniej sie niszczy). ktos powiedzial, ze przegralismy, bo nie ma u nas za duzo szkol wyzszych. ale wtedy stalo sie cos zadziwiajacego, bo zaczely one wyrastac jak grzyby po deszczu i... zaczelo sie cos dziac. rodowici czestochowianie nieraz sa w szoku przegladajac "42-200"<taki nasz aktivist ;)> bo przywykli do tego, ze tu sie nic nie dzieje. w ogole to wszyscy mysla, ze u nas jest tylko jasna gora i pielgrzymki, a tylko u nas jest takie odjechane muzeum zapalek, najwieksza <zaraz po sanoku> kolekcja obrazow beksinskiego, kino okf, ktore rok temu dostalo nagrode od ue za promowanie europejskich <ambitnych> filmow zamiast amerykanskich gniotow, czy specyficzne stare budownictwo, ktore laczy czerwona cegle z bialym kamieniem wapiennym (np.wełnopol, niestety ten kamien wytrzymuje ok.100-150 lat, niektore bloki pamietaja jeszcze cara, wiec to moze byc ostatnia okazja ich zobaczenia!!), a tuz rogiem jest ojcowski park narodowy z licznymi jaskiniami. poza tym to u nas sa w maju dni gaude mater <koncert muzyki islamskiej w tym roku byl super!!> i to my wpadlismy na pomysl zorganizowania nocy kulturalnej!! a zreszta to przeciez nuda jest przyczyna pomyslu <i tez mamy tu artystow!> -ostatnio ide sobie ulica i widze pelno stuningowanych samochodow, a na rynnie kilkanascie misternie wykonanych motylkow z papieru -powiedzcie komu by sie chcialo, gdyby mu sie nie nudzilo <a wygladalo extra!!>, gdyby mieszkal np. w takiej pedzacej na leb, na szyje, niewiadomo gdzie w-wie, bo osobiscie ja w niej nie mam czasu nawet sie wyspac, czy cos zjesc i dopiero jak wroce do domu, spotkam sie ze "swoimi" ludzmi i troche poobijam to wiem, ze zyje!!!!!! <dlatego nie wysle smsa na swoje miasto, bo nie chce by sie cos zmienilo, ale mysle, ze ten konkurs jest spox, jesli jego zadaniem jest przekaznie nam wiedzy o polskich miastach -a wdzisiejszych czasach jest z nia ciezkawo, zwlaszcza ze wiele sie pozmienialo>
    • Gość: michal normalne miasta w Polsce nie bawią się w te bzdury IP: 62.233.134.* 03.06.05, 09:30
      Kraków, Lublin, Warszawa nie wysyła durnych SMSów, żeby dać zarobić gazecie!
    • Gość: agi Zabierajcie tę stolicę IP: 62.29.253.* 03.06.05, 09:44
      Jestem warszawiakiem z dziada pradziada i powiem wam tak - zabierajcie sobie tę
      stolicę. Może wreszcie Warszawa stanie sie spokojnym miastem w którym bedzie
      mozna i mieszkac i pracowac i wychowywać dzieci. I bardzo proszę - razem ze
      stolicą zabierzcie cały ten napływowy motłoch ...
      • Gość: piotr Re: Zabierajcie tę stolicę/Brawo IP: *.aster.pl 03.06.05, 13:56
        Masz racje- zabierajcie sobie stolice! ale tez tych wszystkich napływowych....
        A swoją drogą , ktos kto wymyslił ten konkurs chyba jest ofiarą ostatnich
        upałów;)
    • Gość: goranka CHCE GDYNIE, A NIE TROJMIASTO!!! IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.05, 12:46
    • Gość: hhj Re: Uwaga, konkurs! Szukamy Prawdziwej Metrostoli IP: *.it-net.pl 04.06.05, 14:30
      bez sensu, po co marnować kase na smsy?
    • Gość: VS LUBLIN IP: *.chello.pl 04.06.05, 15:07
      LUBLIN,Lublin-"nowa życia jest dziedzina"
      Kocham to miejsce,szanuje je,a tych co na nie plują głęboko w d.... mam!
      • Gość: chelm Re: LUBLIN-to widoczna wszedzie NEDZA!!! i bieda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:43
        wspolczuje niestety to prawda
    • Gość: aytor Tylko ZIELONA GORA!!! moze wygrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:41
      reszta sie nie lyczy
    • Gość: Arthas Re: Uwaga, konkurs! Szukamy Prawdziwej Metrostoli IP: *.localdomain / 83.16.102.* 09.06.05, 23:49
      Wszystko byloby dobrze, gdybym mogl dostac Metro w Czestochowie. Codziennie
      poruszam sie po centrum i nikogo nie widzialem kto rozdaje ta gazete. Raz
      zauwazylem panie na skrzyzowaniu, ale nie w srodmiesciu. Prosze cos z tym
      zrobic...Pozdrawiam!
    • malaszaramysz Wrocław na metrostolicę może być:-)) 10.06.05, 09:01
      Tę prawdziwą z Wiejską i nnymi niech sobie w Warszawie zostawią:-))
    • luke19 Drugie miasto w Polsce... 10.06.05, 17:48
      W Polsce narazie nie ma i myśle że nigdy nie będzie miasta które mogłoby zastąpić Warszawę jako stolicę czy jej dorównać pod wieloma względami. Warszawa jest po prostu z każdej perspektywy the best i miażdży wszystkie inne polskie miasta razem wzięte pod każdym względem. Mamy naprawdę piękną stolicę zdecydowanie na europejskim a nawet światowym poziomie i nie ma po co tego zmieniać. Niestety ale może i stety stereotyp "Warszawa i reszta Polski" jest prawdziwy. Bo chyba fajnie mieć jedno ogromne, przodujące miasto niż kilka dużych miast rywalizujących o tytuł największego. I nie ma sensu na siłę szukać lepszego miasta i próbować łamać stereotyp który przecież jest prawdziwy. I tak zawsze Warszawa będzie najlepsza bo na samo doścignięcie Warszawy na takim poziomie jaki trzyma dzisiaj np. Wrocławowi zajęłoby dziesiątki lat a przecież nasza stolica nie stoi w miejscu a na dodatek rozwija się zdecydowanie szybciej od innych miast. Dlatego wg. mnie ten konkurs jest bez sensu. Dużo lepiej by było zrobić np. konkurs na drugie po Warszawie polskie miasto. Co wy na to? Dlatego korzystając z okazji chciałbym zachwalić moje rodzime miasto :) Pewnie wielu z Was typowałoby na to miejsce Kraków, Łódź, Wrocław czy Poznań ale wg. mnie zdecydowanie są to zdecydowanie Katowice - i to nie ze względu na to że tu mieszkam, mówię całkiem obiektywnie. Katowice są od nich dużo mniejsze lecz porównajcie sobie te miasta - Katowice rozwijają się znacznie szybciej i za kilka lat "ważnością" mogą prześcignąć inne, większe miasta. Tam ciągle się coś buduje, jeszcze rok temu centrum miasta wyglądało jak gigantyczny plac budowy i po części jeszcze tak jest. Cały czas trwa budowa Drogowej Trasy Średnicowej która w momencie ukończenia (już niedługo) będzie najnowocześniejszą trasą w Polsce (podziemną też), trwa ogromna przebudowa ronda im. Ziętka nad którym powstanie szklana kopuła, zaraz obok buduje się gigantyczne centrum handlowe Silesia City Center które w momencie ukończenia będzie również największe w Polsce, a za nim mają powstać dwa 100-metrowe biurowce i osiedle apartamentowców, właśnie powstaje też Polski oddział NBP w sporym kilkupiętrowym biurowcu, i jak dobrze pójdzie to już niedługo ruszy dokańczanie prestiżowego biurowca Katowickie Centrum Biznesu (tak do 20 pięter), trwają też przygotowania do ogromnej przebudowy rynku w przyszłości. Dalej natomiast panuje ważniejszy do złamania stereotyp niż "Warszawa i reszta Polski" czyli to że Katowice są miastem brudnym, zaniedbanym, zakorkowanym i górniczym - to że on jeszcze nie wymarł pokazuje w jakim tempie zmieniają się Katowice. Może brudne i zaniedbane są tylko niektóre miejsca jak np. okolice Dworca ale takie miejsca są w każdym nawet najpiękniejszym mieście natomiast zdecydowanie więcej jest miejsc takich jak np. rejon ulic Chorzowskiej i Sokolskiej najlepiej pokazujących że Katowice to supernowoczesne miasto których problem korków za maks. rok W OGÓLE nie będzie dotyczył za sprawą przebudowy ronda i budowy DTŚ-ki. Problem miasta górniczego też już nas nie dotyczy bo kopalnie są już dawno pozamykane a jakby jeszcze było mało to SCC powstaje właśnie na terenach dawnej kopalni - fajny paradoks :) Weźcie sobie fotki jakiegokolwiek polskiego miasta (z wyjątkiem Warszawy oczywiście) sprzed 20-30 lat i z dnia dzisiejszego i zróbcie to samo z Katowicami - w innych miastach nie zmieniło się prawie nic a Katowice są nie do poznania. Popatrzcie też na jeden zastanawiający fakt który bardzo dobrze określa "ważność" miasta - ilość wieżowców. Mam tu na myśli budynki o wysokości powyżej 50 metrów czyli co najmniej kilkunasto piętrowych (wysokość przeciętnego polskiego bloku 10 piętrowego to 30-35 metrów). W Warszawie jest takich budynków ponad 100. W Katowicach jest ich około 45 a ile w innych miastach? Poznań i Kraków po ok. 15-20, Wrocław ok. 10, Łódź ok. 10... nie zastanawia was fakt że 350 tysięczne miasto kilkakrotnie pod tym względem przewyższa najważniejsze polskie "metropolie" :D?. Na dodatek dysponujemy najwyższym poza Warszawą wieżowcem Altus - 30 pięter i 125 m. wysokości (wybudowanym w 2003 roku). Jakby tego było mało najwięcej tych biurowców powstało po roku 2000 - Altus - 2003 r., Chorzowska 50 - 2002 r., 2 17 piętrowe kukurydze - 1999 i 2000 r., Millenium - ok. 2000 r, biurowiec ING - ok. 2000 r. co najlepiej potwierdza jak od pewnego czasu rozwijają się Katowice. Do tego dysponujemy najsłynniejszymi i najwyższymi poza Warszawą budynkami mieszkalnymi - 3 25-piętrowe kukurydze (są też 2 te nowe, niższe 17 piętrowe) na os. Tysiąclecia (a Tysiąclecie to z kolei jedno z największych a może i największe osiedle w Polsce) i 7 też 25-piętrowych gwiazd na os. Gwiazdy. I co wy na to? Czekam na odpowiedzi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka