Dodaj do ulubionych

Przemycanie reklamy

IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17.06.05, 18:32
To kolejny powod zeby wiedze o swiecie czerpac tylko z internetu i wlasnej
biblioteki. Rezygnujac przy tym z niadmiernie uzaleznionych od reklamodawcow
prasy i telewizji, jako zrodla informacji.
Obserwuj wątek
    • 2yoo4yoocorne2 Bardzo obiecujaca jest tez kryptoreklama 17.06.05, 18:38
      Wielka przyszlosc ma tez kryptoreklama.W Polsce np.uprawia ja nie tak malo
      dziennikarzy.Pomyslodawca byl dawno temu niejaki Janusz Atlas,ktory szybko
      znalazl nasladowcow.Czesto spotkac mozna kryptoreklame w tygodniku dawnej
      sluzby bezpieczenstwa"NieWprost".Wolkowe Zycie tez slynelo z
      kryptoreklamy.Mistrzem jednak zostal dziennikarz Gazety Wyborczej,ktory
      kilkanascie lat temu,gdy Grobelny kiwal cala Warszawe swoja Bezpieczna
      Kasa,dal czolowke z oferta oszusta na pierwsza strone.Redaktorzyna,kupiony
      przez cwaniaka,nastepnego dnia poplynal z redakcji,bo szybko sie zorientowano
      na Czerskiej,ze to wlasnie bezczelna kryptoreklama...
    • Gość: łlkjh Re: Przemycanie reklamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:51
      To reklamy są powodem, dla którego pozbyliśmy się z domu telewizora (no, prócz kościelnej
      indoktrynacji...) Internet spowodował, że nie kupujemy żadnych czasopism czy gazet. Wszyscy wiemy, że
      komunikat reklamowy nie ma nic wspólnego z prawdziwymi cechami produktu, i dlatego reklama straciła
      znaczenie doradcze przy zakupach. Myślcie panowie reklamiarze, bo wprowadzanie treści reklamowych
      do artykułów (vide lobbying Kublika) spowoduje tylko odejście czytelników. Ulotka reklamowa nie jest tak
      interesująca, jak dobry artykuł!
      • Gość: PND Jest ucieczka od reklam, bedzie ucieczka od tresci IP: *.chello.pl 18.06.05, 01:13
        > Myślcie panowie reklamiarze, bo wprowadzanie treści reklamowych
        > do artykułów (vide lobbying Kublika) spowoduje tylko odejście czytelników. Ulot
        > ka reklamowa nie jest tak interesująca, jak dobry artykuł!

Pamietacie scene z Dnia Swira, w ktorej Adaś Miauczyński rozpaczal nad wyrebem
        drzew odkladajac na makulature dodatki Gazety Wyborczej? Minely zaledwie trzy
        lata, a widze coraz czesciej ludzi, ktorzy zachowuja sie podobnie, lecz na
        odwrot - Wyborczą kupuja tylko dla dodatkow i ogloszen, a sama Gazeta laduje od
        razu w koszu.

Media sa same sobie winne wiklajac sie w polityke czy redukujac sie do roli
        dodatku do jakies ksiazki, gadzetu albo wabika na widza, w ktorego trafic sie
        chce reklama. Komercjalizacja mediow mi nie przeszkadza, ale nie bede za to
        placic, podobnie jak nie place za ulotke wciskana mi do reki, ktora zaraz
        wyladuje w koszu.

Tym bardziej nie bede placil za media, ktore udaja rzetelnosc i beztronnosc, ani
        chodzil do multipleksow na polskie (i nie tylko) filmy, w ktorych co druga scena
        zostala nakrecona tylko po to, zeby pokazac produkt jakiegos browaru.

Na szczescie jest internet, na szczescie jest pilot, na szczescie wchodzi TiVo.
        I tylko szkoda tych drzew zamienianych w makulature.
    • Gość: gosc Zadna nowosc - GW przemyca reklamy od dawna!!! IP: *.molgen.mpg.de 17.06.05, 20:19
      Ostatnio np. centrum Arkadia w Stolecznej.

Zwlaszcza denerwowala reklamowka Disney'a dla dzieci pt. wkladka z komiksami.
      Zawierala urywki i plakaty, ktore samodzielnej tresci nie mialy, ale zachecaly
      do kupienia filmu, kasety itp.

"Wprost" od lat jest zespolem reklamowek, tylko mniej pojedynczych produktow i
      firm, a bardziej np. kierunkow inwestycji.
    • Gość: xegar Re: Przemycanie reklamy IP: *.ruda.kropka.net / *.wroclaw.mm.pl 17.06.05, 22:11
      Gość portalu: josef napisał(a):

> To kolejny powod zeby wiedze o swiecie czerpac tylko z internetu i wlasnej
      > biblioteki.

Internet jest lepszy niż radio i TV, bo pozwala WYBRAĆ interesujące treści bez
      bombardowania niepotrzebnymi. Dlaczego jednak, zamiast poprzestać na
      umieszczaniu wystarczająco dobrze widzianych bannerów, umieszcza się wku..ające
      pop-upy, pop-undery i różne inne pałętające się po ekranie gówna, których nie
      czytam, tylko natychmiast szukam [nie zawsze od razu obecnego] guzika
      zamykającego? Czy internetowa reklama musi wku..ać, żeby była skuteczna? Mam
      wrażenie, że osoby zlecające lub godzące się na taką reklamę nie "czują", na
      czym polega to medium. W radiu nie ma wyboru - trzeba nadać i już. W Internecie
      - można kliknąć lub nie. Nie musi reklama od razu przesłaniać treści artykułu.

Z przykrością stwierdzam, że Wyborcza, do spóły z Onetem, celuje właśnie w
      denerwujących formach reklamy. To zniechęca mnie do czytania jej, choć jeszcze,
      jak widać, zdarza mi się tu bywać. Reklama w treści niby-artykułu też tu się
      zdarza (że wspomnę kilka pseudoartykułów z "rewolucyjnym" iPodem) - Onet
      przynajmniej napisze na czerwono, że tekst jest sponsorowany.

Zastanówcie się, panowie z działu publikacji reklam, nad tym co robicie: czy
      Wyborcza nie przekroczyła tej granicy, za którą wyłącznie dostarcza odbiorców
      reklamodawcom, a przestaje być dziennikiem dostarczającym interesującą treść,
      połączoną z reklamami z konieczności, gdyż tylko w ten sposób zarabiacie na
      funkcjonowanie. Spójrzcie na Google - tam reklamy nie skaczą i nie migoczą, a
      mimo to Google działa i odnosi wielki sukces. Google nie sprzedaje lipy,
      tymczasem Wasi czytelnicy wcześniej czy później się zorientują, że każdy artykuł
      u Was jest reklamą.

Xe.

PS. Wiem, wiem. Wkurzająca reklama to emocje, emocje to lepsze zapamiętywanie.
      Ja się jednak nauczyłem już treści powiązanych z tym, co mnie wkurzyło. Odejdę
      od Was. Nie zbiedniejecie. Ale takich jak ja będzie coraz więcej.

Zeby było jasne: nie robię sobie najmniejszej nadziei, że kogokolwiek przekonam
      do stonowania reklam. Nie, nie liczę na to. Po prostu przestanę tu przychodzić.
      Nawet nie wiem, czy ten post się pojawi, bo są "słówka". Nie dbam o to.
      • Gość: Piotr Uzyj Firefoksa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:46
        Nie ma co liczyć na to, ze sami sie ograniczą. Reklamy będą oglądac tylko Ci co
        chcą albo nie umieją ich uniknąć. Ja juz dawno wywalilem wszystkie reklamy z
        przegladarki: wystarczy Firefox www.firefox.pl, roszerzenie adblock i
        odpowiednie filtry, np: www.mozillapl.org/forum/about-11879.html Od razu
        lepiej
        • Gość: fiu-bździu Re: Uzyj Firefoksa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 10:22
          hihi, ja już nie pamiętam nawet, jak wygląda Gazeta z reklamami :) adblock daje
          czysty CONTENT, bez śmiecia. Tak samo wszystkie inne częściej odwiedzane
          serwisy: bez fleszów migających, popunderów wyskakujących itp...
          • generalf polska reklama to śmiech 18.06.05, 10:34
            nasza branża reklamowa powinna krowy paść a nie zajmować sie marketingiem.
            Zgarniają grubą forsę za dogrywanie polskiego dubbingu do niemieckich spotów,
            ewentualnie zmienią muzykę i trochę przemontują (vide: dacia logan). Jest też
            kilka reklam, które moim zdaniem spokojnie mogłyby być uznane za dywersję
            konkurencji, jak na przykład ostatni spot reklamujący jogurty dr Oetkera (pani w
            różnych perukach, bo są różne smaki...).

Rodzimej branży reklamowej, poza nielicznymi wyjątkami, gratuluję dobrego
            samopoczucia. Brak konkurencji i panujące w gremiach decyzyjnych klientów
            buractwo, nie oznacza, panie i panowie, że możecie produkować chłam, a potem
            podniecać się, że red. Mikołajewski z Wybiórczej przyznał wam kubek.
          • Gość: liriel Re: Uzyj Firefoksa IP: *.arcor-ip.net 18.06.05, 13:29
            chwal sie czesciej, a w niedlugim czasie adblock przestanie byc skuteczny
            pozdrawiam
        • Gość: xegar Re: Uzyj Firefoksa IP: *.ruda.kropka.net / *.wroclaw.mm.pl 18.06.05, 11:06
          Dzięki za radę (używam, choć nie zawsze), natomiast chciałem podkreślić bezsens
          tej wojny. Poza tym w sytuacji, gdy reklama przenika do treści, techniczne
          środki nie wystarczą. Dojdzie do sytuacji takiej, że wobec KAŻDEJ treści
          będziesz się zastanawiał, czy to news, czy reklama. Ja już pomalutku popadam w
          taką paranoję.
          Dlatego coraz rzadziej czytam newsy.

Xe.
      • grlt Użyj Opery 18.06.05, 20:05
        Użyj Opery; najszybsza, najbezpieczniejsza i też pozwala na odfiltrowanie reklam. Trio: userscript.js+filter.ini+user.css pozwala wyciąć wszystkie reklamy, a zazwyczaj już jedna metoda usuwa zdecydowaną większość bannerów i flashy. [jako ciekawostkę podam że blokują też banner reklamowy opery ;) ]
        Tu masz dokładny opis : nontroppo.org/wiki/BlokowanieReklam
        Pod Windowsem dodatkowo możesz wykorzystać Proxy, a pod linuxem ifconfig+hosts.deny, ale to działa dla wszystkich przeglądarek ;)
    • wicurpix Re: Przemycanie reklamy 17.06.05, 22:27
      Niech sobie reklamuje kto chce, ile chce i gdzie chce. Im wiecej reklam tym większe szanse, ze nastapi pzresyt reklama i brak wrazliwosci na nie. To normalne zjawisko jak np z zapachami, ze gdzie wystepuje nadmiar tam zachodzi zjawisko niewrazliwosci, po prostu receptory wechowe przestaja funkcjonowac.
      • zezen Brak reklamy w Necie 18.06.05, 06:31
        Z Gazetą Wyborczą sprawa jest łatwa. Na przykład nawet w najnowszym IE dodaj
        *.gazeta.pl do witryn z ograniczeniami, by wyłączyć tzw. "formanty ActiveX i
        dodatki plug-in" czyli wtyczki po ludzku mówiąc, i nic ci nie będzie przed
        oczami latać.

A ukryta reklama i indoktrynacja w treści jest wszędzie - na tym polega
        przecież gazeta, by czyjąś piosnkę śpiewać, jak to już Rej pisał. Przecież na
        czymś muszą zarobić. Sam wybór umieszczenia danego tematu jest już jego
        reklamą: decyzją ideową, a idea też towar.
        • Gość: xyz Re: Brak reklamy w Necie IP: *.ds1.tuniv.szczecin.pl 19.06.05, 15:11
          Jeszcze prosciej dla uzywajacych IE - wystarczy zainstalowac nakladke Maxthon i
          juz nic nie lata i nie wyskakuje na zadnej stronie
    • feliks-50 Reklamy w 99,9% są kretyńskie !! 18.06.05, 11:22
      I w tym jest największy problem.
      Na mnie dziłają odwrotnie niż ich zamierzony cel, po prostu unikam
      reklamowanych towarów i usług.
      To jest moja odpowiedź na ich wku....ce i nachalne reklamy tworzone przez
      debili.
    • Gość: Jurek GW reklamuje agentow i straszy populizmem IP: *.hsd1.ma.comcast.net 19.06.05, 06:26
      nie widze roznicy
    • bartekz1 Re: Przemycanie reklamy 19.06.05, 15:40
      A mnie i tak najbardziej wkurzają reklamy na stronie internetowej Gazety
      Wyborczej, które rozwijają się i zasłaniają tekst, nie pozwalając go spokojnie
      przeczytać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka