Dodaj do ulubionych

Dopłata do urzędnika

• Gość: hjf Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:39
      Dopłacanie do najgłupszej i najbardziej leniwej warstwy społeczeństwa to sprawa
      horendalna!
    • Gość: alex Re: Dopłata do urzędnika IP: 195.117.227.* 24.06.05, 14:40
      użędasy wykształcone
      behehehehe
      chyba nie w Polsce
      tylo pomyłki i opieszalstwo
      to charakterystyczne cehcy użędasów
    • Gość: wróg urzednikow Re: Dopłata do urzędnika IP: 217.153.71.* 24.06.05, 14:43
      nie no to juz chyba przesada...
      ze niby mamy wspolczuc urzednikom?!
      jezeli za malo zarabiasz to sie zwolnij i idz do prywatnej firmy (skoro tam
      mozna zarobic wiecej)
      a kto Ci kazal robic te studia i kursy podyplomowe skoro to nic nie daje?
      przeciez zrobienie studiow nie moze byc zadna podstawa do podwyzki, pieniadze
      zarabia sie za to co sie robi, a nie za studia ktore sie skonczylo!
      a swoja droga 1200 zl to calkiem niezle zarobki za siedzenie, picie kawy i
      opoznianie zalatwienia spraw klientow,
      przy okazji przypominam ze klienci nie musza znac prawa i byc mili i to nie
      tylko w urzedach, ale takze w prywatnych firmach,
      na temat odpowiedzialnosci za decyzje to nawet sie nie bede wypowiadal bo
      przeciez wszyscy wiedza ze nie ma zadnej
      urzednicy jezeli Wam sie cos nie podoba to sie zwolnijcie - tylko nie strajkujcie
      reasumujac: mniej urzednikow - wiecej pracownikow
    • Gość: miszka Re: Dopłata do urzędnika IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 14:44
      Jasne, że nie jest to zbyt miłe, ale Ewito są całe zstępy zwykłych pracowników, którzy pracują w firmach prywatnych za zdecydowanie mniejsze pieniądze. I jak oni mają sobie radzić? Poza tym naszego państwa raczej nie stać na takie szastanie pieniędzmi, jak właśnie na dodatki urlopowe. Lepiej by było, gdyby te pieniądze przenaczyć chociażby na zakup wspomnianych w artykule komputerów. Jest to zdecydowanie lepsza inwestycja.
    • Gość: rik Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:46
      Zgadzam się z opinią Ewita.Urzędnicy wcale tak dużo nie zarabiają.
      Poza tym większość moich znajomych pracuje w firmach prywatnych i oni również
      dostają dodatki do urlopu z funduszu .
    • agnick Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 14:49
      Jak najbardziej popieram to co napisała Ewita! Urzednik urzędnikowi równy nie
      jest. Nie mam pojęcia dlaczego panuje przekonanie, że urzednik siedzi za
      biurkiem, pije kawe i ma pretensje do całego świata. Jesli ktoś tak bardzo
      zazdrości niech wpadnie do urzędu na jeden dzień, poobsługuje petentów -
      normalnych i takich co się tylko na księzyc nadają - nieumyci, smierdzący z
      pretensjami, wykrzykujący przekleństwa i wyzwiska. A urzędnik z uśmiechem ma
      przytakiwać. Nawet rozmawiąją ma się usmiechać przez telefon. Bo jak nie to
      krótka piłka - w kadrach wypowiedzenie czeka!
      Pewnie, ze są urzędnicze stanowiska (sama bym tak chiała pracowac) - kasy full,
      nic nie robisz, za nic nie odpowiadasz.
      Ale mam żal do autora tego artykułu - stereotyp rozpowszechniany przed tego
      autora jest niesprawiedliwy i krzywdzący. Jak pan/pani się poczuje jesli
      napisze, że mój podatek również idzie na pańską pensję, pan pisze bzdurne.,
      krzywdzące i niesprawiedliwe artykuły. Ja płace a pan mnie obraża!
      • Gość: wróg urzednikow Re: Dopłata do urzędnika IP: 217.153.71.* 24.06.05, 15:02
        podatek na pensje dziennikarza?
        nie rozumiem
        a jak sie komus praca nie podoba bo klienci smierdza - to niech sie zwolni!
        • Gość: Nroht Re: Dopłata do urzędnika IP: 212.160.172.* 24.06.05, 15:04
          następny bezmózgi osioł...
          • pkropka Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:08
            gorzej niż osioł...ciekawe co by było gdybyśmy jako pionierzy sprywatyzowali
            urzędy...jak za każdą poradę przyszło by zapłacić...wtedy było by kolorowo...
            • Gość: wróg urzednikow Re: Dopłata do urzędnika IP: 217.153.71.* 24.06.05, 16:03
              tylko nie zapominaj ze wtedy bysmy wiecej zarabiali bo podzielilibysmy sie
              urzedniczymi pensjami - no i musialaby byc konkurencja!
              na pewno wyszloby taniej
              zreszta jak cos jest za darmo to zawsze jest drogo
        • zbig72 Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:09
          to jak ci się nie podoba że twoje podatki ida na wczasy dla urzedników to też
          się zwolnij a najlepiej wyjedź gdzieś na zmywak i będziesz miał spokój...

podatki na dziennikarza tez płacimy - min ulga na samochody kupowane na firmę
          jest rodzajem podatku nałożonego na nas
    • Gość: inte Re: Dopłata do urzędnika IP: *.zetobi.com.pl / *.zetobi.com.pl 24.06.05, 14:51
      Artykuł jest płytki i wskazuje na nieznajomość podstawowych przepisów
      regulujących funkcjonowanie funduszu świadczeń socjalnych,
    • Gość: iwonaan1 Re: Dopłata do urzędnika IP: *.gdynia.mm.pl 24.06.05, 14:59
      Do Ewity.Nie zrozumiałe dla mnie jest zdenerwowanie Pani Ewity.Czym się różni
      żołądek ministra,urzędnika w Ministerstwie od żołądka rybaka czy stoczniowca
      można by wyliczac i wyliczać zawody z produkcji.Przy takim bezrobociu zakłdy
      pracy nie wyrabiają żeby można było wszystkim dać.Od bardzo dawna stoczniowcy
      nie widzieli trzynastej pensji,a począwszy od Ministrów do praconików na dole
      wszyscy dostali,bo dostali to co nam ministarswa odebrały zasilając i tak mocne
      swoje portfele.Wstyd i hańba żeby ludzie z produkcji,gdzie odprowadzają duże
      podatki nie kożystają z róznych im przysługujących dotacji,gdyż wypracowują to
      dla siebie. Ale swietnie potrafi z tego kożystac budrzetówka,gdzie i tak mają
      większe pensje od stoczniowca.Pani Ewito my tez posiadamy wykształcenia
      wyższe,nie tylko w ministerstwie są ludzie po studiach,a jakoś nikt nas nie
      wyróżnia.Czy Minister czy robotnik tak samo żeby żyć musi jeść.A tak na
      marginesie to pensja ministra i tak jest nie naruszana bo gdzieś tam na krzywy
      r..,zawsze się na żarło i popitkę załapie.
      • zbig72 Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:05
        chrzanisz...
        sekretarka w KGHM-ach, Orlenach czy innych "zakładach produkcyjnych" zarabia 3
        x więcej niż urzędnik, a w wiekszości pierdzi w stołek
    • Gość: Komentator Re: Dopłata do urzędnika IP: *.mi.gov.pl 24.06.05, 15:04
      Co za bzdury? Niech pan redaktor sam jedzie na Majorke za 300 zł. Pensje
      urzednicze nawet z tymi wszystkimi dodatkami i tak sa nieporownywalnie nizsze
      niz w prywatnych firmach. Jezeli czlowiek konczy wyzsze studia i pracuje za
      1200 zl/miesiac, to chyba dodatkowe 300 zl na wakacje nie przewroca mu w
      glowie. Swoja droga ciekawy jestem ile zarabia szanowny pan redaktor i jakie ma
      dodatki. Ten artykul to typowy zapychacz w stylu faktu czy super expresu.
      Myslalem, ze Gazeta ma wyzszy poziom, ale widac, ze sie mylilem.
    • Gość: pit kpina - taka doplata przysluguje nie tylko urzedn IP: 194.150.247.* 24.06.05, 15:09
      redaktorku kochany,
      znowu spiskowa teoria dziejow. wez sie doucz - potem pisz. taka doplata
      przysluguje kazdemu pracownikowi - nie tylko urzednikom. A moze bys napisal czy
      dostales bon do marketu na swieta, zamiast pisac glupoty
      • zbig72 Sprywatyzować urzędy!!! 24.06.05, 15:11
        Jak ten jeden z drugim "prywatny" mądrala będzie musiał zapłacic przy
        rejestracji samochodu nie tylko kasę dla Skarbu Państwa ale i parę tysiączków
        za to że go prywatny urzędnik obsłuży, to jeszcze zatęskni to tych obecnych, na
        których tak pluje...
        • Gość: podatnik Re: Sprywatyzować urzędy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:24
          > Jak ten jeden z drugim "prywatny" mądrala będzie musiał zapłacic przy
          > rejestracji samochodu nie tylko kasę dla Skarbu Państwa ale i parę tysiączków
          > za to że go prywatny urzędnik obsłuży, to jeszcze zatęskni to tych obecnych, na których tak pluje...

Proste - trzeba znieść bzdurny obowiązek rejestracji samochodu - kiedyś trzeba było rejestrować radia.
          Był sens? Nie. Tak jest też z samochodami. I urzędnik na bruku i wszyscy szczęśliwsi i bogatsi :) A
          urzędas wreszcie pozna, co to prawdziwa praca!
      • Gość: michu Re: kpina - taka doplata przysluguje nie tylko ur IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 16:33
        A wlasnie,ze nie amsz racji. Male przedsiebiorstwa zatrudniajace ponizej 10
        osob nie maja obowowiazku dawac bonow pracownikom. A te wieksze zwykle daja do
        podpisu tylko. Wrzucaja najwieksza kwote jak mozna odliczyc (w zeszlym roku
        bylo cos kolo 600 zeta) w koszty,a pracownik nie otrzymuje nic. Sprobuj nie
        podpisac to dostaniesz wypowiedzenie. Urzedom to nie grozi-zawsze dostana bony
        na swieta
    • tomek.krakow Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:10
      ja też wysłałbym PANA REDAKTORA na staż do jakiegoś urzędu.
      Ten artykuł to stereotypy i uproszczenia.
    • Gość: zła Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:12
      pan redaktor nie wie co to jest Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych - żenada
      • aurita Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:24
        Ja poprosze o namiar na wczasy na majorce za 500zl, wolalabym mauritiusa ale nie
        bede sie czepiac :)
    • Gość: gandalf Re: Dopłata do urzędnika IP: *.lodzka.policja.gov.pl 24.06.05, 15:20
      Rozdział funduszu socjalnego jest różny w różnych firmach. Jedne dopłacają do
      wczasów, inne robią z tym groszem coś innego. A co szanowna GAZETTA robi z
      funduszem socjalnym? Fundusz socjalny z tego co wiem jest tworzony z części
      pieniędzy przeznaczonych na wynagrodzenia. I wiesz co panie "Krzysztof
      Olszewski" m. in. dzięki takim dodatkom moje dzieci mają komputer w domu. I
      gwarantuję Ci, że mchem on nie zarasta. Bo w szkołach różnie z tym bywa.
    • Gość: Janosik Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:20
      eee co tam jesteśmy bogatym społeczeństwem
      podcieramy się 100 dolarówkami i zarabiamy miliony euro dziennie to co nam
      dopłaćmy biednym uczciwym i kompetentnym urzędnikom odpowiedzialnym za własne
      decyzje i nigdy nie kierującym się własnym interesem a zawsze dobrem
      społeczeństwa nawet po 10000 zł na wczasy
      stać nas
    • Gość: Sentinel Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:21
      Popieram w 100%.
      Moja mama jest urzednikiem. Te kilkaset zl miesiecznie ktore zarabia to duzo? W
      tym roku urzednicy pracujacy w tym urzedzie (nie powiem ktorym) dostali ok 30%
      obnizke. Ceny w sklepach nie poszly niestety 30% w dol. Ten aktykul jest.... nie
      napisze jaki bo bo go skasuja za zlamanie regulaminu (swoja droga nie wiem kto
      usuwa te posty ale jego algorytm usuwania jest BEZNADZIEJNY. tzn czesto usuwa
      nie to co trzeba... najlepiej napisac same wulgaryzmy na uzytkownikow myslacych
      inaczej niz pan redaktor...wtedy post na 100% zostanie)
      Druga sprawa to "antyurzedniczy" ton calego artykulu. Pan redaktor napisal go
      (zapewne umyslnie) w taki sposob aby wsrod forumowiczow rozgorzala dyskusja o
      tym ze urzednicy to darmozjady itd itp. Prawda jest taka ze wiekszosc urzednikow
      tyra (bo nie nazwalbym tego praca) jak woly za marne pieniadze. Niestety
      gazeta.pl coraz czesciej przypomina brukowiec. Pomijam ciekawe tytuly artykulow
      w stylu "O tym jak pan X ukradl Y" przypominajace tytuly lektur z klas I-III
      szkoly podstawowej.
      Musze znalezc inne wiadomosci obslugujace RSS bo tego juz sie czytac nie da.
    • Gość: kasil Re: Dopłata do urzędnika IP: 193.111.144.* 24.06.05, 15:34
      Mam wrażenie że Pan redaktor Krzysztof Olszewski nie ma pojęcia o przepisach i
      o funduszu socjalnym w zakładzie pracy. Artykuł - czysta demagogia!!!
    • Gość: Łukasz Re: Dopłata do urzędnika IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 24.06.05, 15:38
      Od lat wiadomo że w tym kraju rządzą złodzieje i świnskie mordy żyjące za nasze
      pieniądze, pieniądze zwykłych podatników!
    • panthi Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:41
      Buty w szmateksie za 200 zł ?! Też bym tak chiał się ubierać. Ja, Proszę Pani,
      już ponad rok chodzę w butach za 50 zł. Gdyby nie miała Pani pieniędzy, nie
      kupowałaby Pani tak drogich (jak dla mnie). Poza tym, 80% polskich urzędników
      pracuje przez hmmm.. 4 roboczo-godziny dziennie. Może i mniej. Reszta czasu to
      pierdułki, gadu-gadu, herbatka.
      Pracowałem w zakładzie produkcyjnym, gdzie jadło się na STOJĄCO, nierzadko
      przynosiłem chleb do domu, bo nie było kiedy zjeść. Z mojego punktu widzenia
      przeciętny urzędnik to po prostu zadbana, wypięlęgnowana osoba, z zadbanymi
      dłońmi, nie daj Boże upaćkanymi od korektora, bo to nieładnie, nie daj Boże
      przepocona, bo to już całkiem nieładnie. Już widziałem ludzi mdlejących z
      przepracowania, przy swoim stanowisku. Urzędnik pracuje większą część dnia
      siedząc, przekładając długopis z miejsca na miejsce i jawnie oczekuje, że
      dodatek na wakacje - jak najbardziej się należy. ZA CO ?
      A co ma powiedzieć kucharka w restauracji spędzająca cały dzień na szykowaniu
      dań na wesele, obsługująca je całą noc i cały czas na stojąco ? A co z
      pracownikami marketów ? Albo dajmy wszystkim, albo nikomu. Dlaczego urzędnik
      jest tym lepszym, wybranym ? Kto powiedział, że urzędnik zarabiający 1200 zł
      może dostać dodatek ? A co ma powiedzieć kobieta pracująca w markecie, gdzie
      każe jej sie dźwigać towary w zgrzewkach za połowę tego ? Pani nie może wyżyć za
      1200 zł, ja znam rodzinę, gdzie ojciec pracuje na sześcioro dzieci, wstając o 3
      nad ranem do pracy. On dodatku nie dostanie. Jemu musi starczyć na życie.
      Sprawiedliwe ?
      • towarzyszpiotrek Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:50
        po tym wpisie widać jak działa spirala nienawiści i agresji
        ludzie 1200 złotych to dla Was dużo
        opamiętajcie się!
        zawsze kucharka może iść na studia i szukać lepszej pracy
        urzedas kończy studia i chce pracowac zgodnie ze swoim wykształceniem
      • Gość: rex Hunt gdzie ty pracowales? w fabryce w Chinach? :/ IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 24.06.05, 16:47
    • Gość: clapaucius Re: Dopłata do urzędnika IP: *.adso.com.pl 24.06.05, 15:50
      przykro mi dziecko, ale zarabiasz 3 razy za dużo - nawet przy dzisiejszym
      stanie prawnym mozna 1/3 urzędoli zwolnić. Przy racjonalizacji stanu prawnego
      mozna zwolnic 90%. Miałem kiedyś przyjemność pracowac przez 1/2 roku w
      urzędzie: herbatki i herbatki. To co najbardziej zapada w pamięć, to
      trzaskające drzwi, tłum, wrzaski i przekleństwa podczas przepychanki do drzwi
      wyjściowych w porze zakończenia pracy - ewakuacja jak z tonącego okrętu.
      Uciekłem żeby nie zdemoralizować się do reszty - to co najbardziej
      przeszkadzało wszystkim to że skupiałem się na pracy, nie miałem czasu na
      pogaduchy i wykonywałem dzienne zajęcia przez 3.5 h. Wiem, że po mnie te
      zajęcia rozdzielono na dwu pełnoetatowych urzędoli.
      Znana firma konsultingowa prowadziła projekt IT. Kierowniczka (ze strony
      urzędu) wymodziła jakieś zupełnie nieczytelny komentarz do projektu
      konsultantów. Wymogłem na niej żeby napisała komentarz wprost po angielsku (bo
      polski nie nadawał się do tłumaczenia). Napisała - okazało się że zna język na
      poziomie oceny 3- z 1 klasy liceum - a pobierala dodatek za język.
      Żona pracowała w urzędzie. Kiedyś w dwie noce przygotowaliśmy budzet na duzy
      projekt. Przeszedł, bo kierownictwu opadla kopara - a opadła bo spodziewali się
      dokumentu za miesiąc. To był dobrze zrobiony budzet - normalny urzędol robiłby
      yo przez miesiac, ale spedziłby na tym 8h, my spedzilismy razem 20.
      Itd itd.
      Tak że nie współczuję ci że się ubierasz w szmateksie. Zwolnij się z urzędu i
      zacznij robić coś pożytecznego. A urlopu nie powinnaś dostawać bo dwie trzecie
      dnia pracy to urlop.
      • Gość: inna Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 16:42
        no i są w tym kraju mądrzy ludzie którzy starają się uchronić od zurzędniczenia
        umysłu, brawo życzę powodzenia i wytrwałości
      • Gość: Nroht Re: Dopłata do urzędnika IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.06.05, 21:11
        pieprzysz popaprańcu o rzeczach o których nie masz pojęcia...
    • Gość: urzędnik IDIOTYCZNY ARTYKUŁ IP: *.aster.pl 24.06.05, 15:59
      AUTOR TEGO ARTYKUŁU CHCE ZABIERAĆ BIEDNYM, ŻEBY DAĆ BIEDNYM. CZYSTY IDIOTYZM.
    • Gość: Przemo Re: Dopłata do urzędnika IP: *.miiz.waw.pl 24.06.05, 16:20
      Zgadzam się całkowicie. Może to i relikt, ale Starszemu Inspektorowi w
      Ministerstwie Środowiska (970 zł na rekę) pozwala przeżyć godnie chociaż jeden
      miesiąc.
    • Gość: clash Re: Dopłata do urzędnika IP: *.autocom.pl 24.06.05, 16:27
      Twoje IP mowi wszystko, a przede wszystkim to, ze pracujesz w administracji
      rzadowej. Wiec skoro nie mozesz byc obiektywna to z laski swojej nie udzielaj :)
    • Gość: sss Re: Dopłata do urzędnika IP: *.pacanow.sdi.tpnet.pl 24.06.05, 16:29
      W Grecji każdy pracownik, firmy prywatnej czy państwowej dostaje tzw "doro" w
      postaci 2 pensji na urlop i 1 raz na świeta !!!
    • Gość: michu Re: Dopłata do urzędnika IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 16:29
      Niestety urzednicy maja w naszym kraju za dobrze. Wcale nie uwazam tego
      artykulu za tendencyjny. Urzedasy nie dosyc,ze obijaja sie (za nasze pieniadze)
      robiac manifestuja swoja mina niezadowolenie z tego,ze maja "nas" obsluzyc.Maja
      za to szereg socjalnych przywilejow. Jestem za zlikwidowaniem wszelkich 13-tek.
      W firmach pracobiorcy tez coraz czesciej maja wyksztalcenie wyzsze,a zarabiaja
      mniej wiecej tyle samo. Tylko jest jedna zasadnicze roznica-pracuja o wiele
      czesciej. Urlop co najmniej 14 dniowy to jest jedna wielka fikcja. Podpisuje
      sie papierek,zeby moc dalej byc zatrudnionym. Tak samo z "podarunkami na
      swieta". Mniejsze firmy nie maja obowiazku nic dawac swoim pracownikom,wiec nie
      daja. Srednie zwykle prosza o zatwierdzenie,ze cos dali. Zwykle jest tam
      najwieksza suma jaka moze byc odliczona,a dostaje sie o wiele mniej, z reguly
      ok 100 zl. Nie mowie,ze jest to z niekorzyscia dla samego pracownika, bo czesto
      sie zdarza iz dzieki takim wysokim "wrzuceniem" w koszty "podarunkom" firma
      pracodawcy moze przetrwac. Pracodawca tez ma przechlapane, bo nie podlega tzw
      urlopom z kp. Moze miec 365 dni w roku urlopu, moze nie miec nic. Praktycznie
      jest tak,ze aby przedsiebiorstwo moglo przetrwac albo rozwijac sie pracodawca
      bierze w roku kilka dni wolnego. Wracajac do urzedasow - nie przesadzaj z tych
      ich podyplomowkami. Jak ktos je robi, to nie dlatego ze musi, tylko dlatego ze
      chce. Poza tym klienci zwykle sa traktowani jako ci "nie majacy racji", wiec
      gadasz pierdoly,ze jest na odwrot. Poza tym ile to juz razy widzialem jak Pani
      w urzedowym czasie pracy popija kawke i nie przerwie jej bo przyszedl petent.
      Urzedasy maja z dobrze, jest ich za duzo. Biurokracja w Polsce jest wieksza niz
      w innych krajach wspolnoty (a co do piero w porownaniu z USA). Jako osoba ktora
      przez rok byla urzednikiem a potem zaczela pracowac w prywatnych firmach z
      rzewnosciaz wspominam prace w urzedach. Byla to praca przyjemna, malostresujaca
      i konczaca sie zawsze o tej samej godzinie (15). Zwykle urzedasy juz pol
      godziny wczesniej pakowali sie a kilka minut przed 15 zamykali swoje biura.
      Urzedowe posady to mile posadki i choc placa nie jest jakos szczegolnie
      mobilizujaca to i tak nie adekwatna do wykonujacej tam pracy.

P.S. Zrezygnowalem z pracy w urzedzie, bo jak kazdy polak jestem sepem na kazda
      zlotowke. Zarabiam 500 zeta wiecej niz wtedy,ale moj czas pracy zwiekszyl sie o
      ladnych kilka godzin. Nie mowiac juz,ze musze pracowac o wiele efektywniej i
      ciezej
      • Gość: rex hunt hehe LOL gosciu, teoria darwina cie wyeliminuje :D IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 24.06.05, 16:44
    • Gość: Rex Hunt Pensja 690zl na reke w policji jako cywil... IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 24.06.05, 16:32
      i dodatek raz na rok 200-300 zł? tak duzo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka