Gość: hjf Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:39 Dopłacanie do najgłupszej i najbardziej leniwej warstwy społeczeństwa to sprawa horendalna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Dopłata do urzędnika IP: 195.117.227.* 24.06.05, 14:40 użędasy wykształcone behehehehe chyba nie w Polsce tylo pomyłki i opieszalstwo to charakterystyczne cehcy użędasów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróg urzednikow Re: Dopłata do urzędnika IP: 217.153.71.* 24.06.05, 14:43 nie no to juz chyba przesada... ze niby mamy wspolczuc urzednikom?! jezeli za malo zarabiasz to sie zwolnij i idz do prywatnej firmy (skoro tam mozna zarobic wiecej) a kto Ci kazal robic te studia i kursy podyplomowe skoro to nic nie daje? przeciez zrobienie studiow nie moze byc zadna podstawa do podwyzki, pieniadze zarabia sie za to co sie robi, a nie za studia ktore sie skonczylo! a swoja droga 1200 zl to calkiem niezle zarobki za siedzenie, picie kawy i opoznianie zalatwienia spraw klientow, przy okazji przypominam ze klienci nie musza znac prawa i byc mili i to nie tylko w urzedach, ale takze w prywatnych firmach, na temat odpowiedzialnosci za decyzje to nawet sie nie bede wypowiadal bo przeciez wszyscy wiedza ze nie ma zadnej urzednicy jezeli Wam sie cos nie podoba to sie zwolnijcie - tylko nie strajkujcie reasumujac: mniej urzednikow - wiecej pracownikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszka Re: Dopłata do urzędnika IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 14:44 Jasne, że nie jest to zbyt miłe, ale Ewito są całe zstępy zwykłych pracowników, którzy pracują w firmach prywatnych za zdecydowanie mniejsze pieniądze. I jak oni mają sobie radzić? Poza tym naszego państwa raczej nie stać na takie szastanie pieniędzmi, jak właśnie na dodatki urlopowe. Lepiej by było, gdyby te pieniądze przenaczyć chociażby na zakup wspomnianych w artykule komputerów. Jest to zdecydowanie lepsza inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rik Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:46 Zgadzam się z opinią Ewita.Urzędnicy wcale tak dużo nie zarabiają. Poza tym większość moich znajomych pracuje w firmach prywatnych i oni również dostają dodatki do urlopu z funduszu . Odpowiedz Link Zgłoś
agnick Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 14:49 Jak najbardziej popieram to co napisała Ewita! Urzednik urzędnikowi równy nie jest. Nie mam pojęcia dlaczego panuje przekonanie, że urzednik siedzi za biurkiem, pije kawe i ma pretensje do całego świata. Jesli ktoś tak bardzo zazdrości niech wpadnie do urzędu na jeden dzień, poobsługuje petentów - normalnych i takich co się tylko na księzyc nadają - nieumyci, smierdzący z pretensjami, wykrzykujący przekleństwa i wyzwiska. A urzędnik z uśmiechem ma przytakiwać. Nawet rozmawiąją ma się usmiechać przez telefon. Bo jak nie to krótka piłka - w kadrach wypowiedzenie czeka! Pewnie, ze są urzędnicze stanowiska (sama bym tak chiała pracowac) - kasy full, nic nie robisz, za nic nie odpowiadasz. Ale mam żal do autora tego artykułu - stereotyp rozpowszechniany przed tego autora jest niesprawiedliwy i krzywdzący. Jak pan/pani się poczuje jesli napisze, że mój podatek również idzie na pańską pensję, pan pisze bzdurne., krzywdzące i niesprawiedliwe artykuły. Ja płace a pan mnie obraża! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróg urzednikow Re: Dopłata do urzędnika IP: 217.153.71.* 24.06.05, 15:02 podatek na pensje dziennikarza? nie rozumiem a jak sie komus praca nie podoba bo klienci smierdza - to niech sie zwolni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nroht Re: Dopłata do urzędnika IP: 212.160.172.* 24.06.05, 15:04 następny bezmózgi osioł... Odpowiedz Link Zgłoś
pkropka Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:08 gorzej niż osioł...ciekawe co by było gdybyśmy jako pionierzy sprywatyzowali urzędy...jak za każdą poradę przyszło by zapłacić...wtedy było by kolorowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróg urzednikow Re: Dopłata do urzędnika IP: 217.153.71.* 24.06.05, 16:03 tylko nie zapominaj ze wtedy bysmy wiecej zarabiali bo podzielilibysmy sie urzedniczymi pensjami - no i musialaby byc konkurencja! na pewno wyszloby taniej zreszta jak cos jest za darmo to zawsze jest drogo Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:09 to jak ci się nie podoba że twoje podatki ida na wczasy dla urzedników to też się zwolnij a najlepiej wyjedź gdzieś na zmywak i będziesz miał spokój... podatki na dziennikarza tez płacimy - min ulga na samochody kupowane na firmę jest rodzajem podatku nałożonego na nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inte Re: Dopłata do urzędnika IP: *.zetobi.com.pl / *.zetobi.com.pl 24.06.05, 14:51 Artykuł jest płytki i wskazuje na nieznajomość podstawowych przepisów regulujących funkcjonowanie funduszu świadczeń socjalnych, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonaan1 Re: Dopłata do urzędnika IP: *.gdynia.mm.pl 24.06.05, 14:59 Do Ewity.Nie zrozumiałe dla mnie jest zdenerwowanie Pani Ewity.Czym się różni żołądek ministra,urzędnika w Ministerstwie od żołądka rybaka czy stoczniowca można by wyliczac i wyliczać zawody z produkcji.Przy takim bezrobociu zakłdy pracy nie wyrabiają żeby można było wszystkim dać.Od bardzo dawna stoczniowcy nie widzieli trzynastej pensji,a począwszy od Ministrów do praconików na dole wszyscy dostali,bo dostali to co nam ministarswa odebrały zasilając i tak mocne swoje portfele.Wstyd i hańba żeby ludzie z produkcji,gdzie odprowadzają duże podatki nie kożystają z róznych im przysługujących dotacji,gdyż wypracowują to dla siebie. Ale swietnie potrafi z tego kożystac budrzetówka,gdzie i tak mają większe pensje od stoczniowca.Pani Ewito my tez posiadamy wykształcenia wyższe,nie tylko w ministerstwie są ludzie po studiach,a jakoś nikt nas nie wyróżnia.Czy Minister czy robotnik tak samo żeby żyć musi jeść.A tak na marginesie to pensja ministra i tak jest nie naruszana bo gdzieś tam na krzywy r..,zawsze się na żarło i popitkę załapie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:05 chrzanisz... sekretarka w KGHM-ach, Orlenach czy innych "zakładach produkcyjnych" zarabia 3 x więcej niż urzędnik, a w wiekszości pierdzi w stołek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komentator Re: Dopłata do urzędnika IP: *.mi.gov.pl 24.06.05, 15:04 Co za bzdury? Niech pan redaktor sam jedzie na Majorke za 300 zł. Pensje urzednicze nawet z tymi wszystkimi dodatkami i tak sa nieporownywalnie nizsze niz w prywatnych firmach. Jezeli czlowiek konczy wyzsze studia i pracuje za 1200 zl/miesiac, to chyba dodatkowe 300 zl na wakacje nie przewroca mu w glowie. Swoja droga ciekawy jestem ile zarabia szanowny pan redaktor i jakie ma dodatki. Ten artykul to typowy zapychacz w stylu faktu czy super expresu. Myslalem, ze Gazeta ma wyzszy poziom, ale widac, ze sie mylilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit kpina - taka doplata przysluguje nie tylko urzedn IP: 194.150.247.* 24.06.05, 15:09 redaktorku kochany, znowu spiskowa teoria dziejow. wez sie doucz - potem pisz. taka doplata przysluguje kazdemu pracownikowi - nie tylko urzednikom. A moze bys napisal czy dostales bon do marketu na swieta, zamiast pisac glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Sprywatyzować urzędy!!! 24.06.05, 15:11 Jak ten jeden z drugim "prywatny" mądrala będzie musiał zapłacic przy rejestracji samochodu nie tylko kasę dla Skarbu Państwa ale i parę tysiączków za to że go prywatny urzędnik obsłuży, to jeszcze zatęskni to tych obecnych, na których tak pluje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Sprywatyzować urzędy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:24 > Jak ten jeden z drugim "prywatny" mądrala będzie musiał zapłacic przy > rejestracji samochodu nie tylko kasę dla Skarbu Państwa ale i parę tysiączków > za to że go prywatny urzędnik obsłuży, to jeszcze zatęskni to tych obecnych, na których tak pluje... Proste - trzeba znieść bzdurny obowiązek rejestracji samochodu - kiedyś trzeba było rejestrować radia. Był sens? Nie. Tak jest też z samochodami. I urzędnik na bruku i wszyscy szczęśliwsi i bogatsi :) A urzędas wreszcie pozna, co to prawdziwa praca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: kpina - taka doplata przysluguje nie tylko ur IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 16:33 A wlasnie,ze nie amsz racji. Male przedsiebiorstwa zatrudniajace ponizej 10 osob nie maja obowowiazku dawac bonow pracownikom. A te wieksze zwykle daja do podpisu tylko. Wrzucaja najwieksza kwote jak mozna odliczyc (w zeszlym roku bylo cos kolo 600 zeta) w koszty,a pracownik nie otrzymuje nic. Sprobuj nie podpisac to dostaniesz wypowiedzenie. Urzedom to nie grozi-zawsze dostana bony na swieta Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.krakow Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:10 ja też wysłałbym PANA REDAKTORA na staż do jakiegoś urzędu. Ten artykuł to stereotypy i uproszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zła Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:12 pan redaktor nie wie co to jest Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych - żenada Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:24 Ja poprosze o namiar na wczasy na majorce za 500zl, wolalabym mauritiusa ale nie bede sie czepiac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gandalf Re: Dopłata do urzędnika IP: *.lodzka.policja.gov.pl 24.06.05, 15:20 Rozdział funduszu socjalnego jest różny w różnych firmach. Jedne dopłacają do wczasów, inne robią z tym groszem coś innego. A co szanowna GAZETTA robi z funduszem socjalnym? Fundusz socjalny z tego co wiem jest tworzony z części pieniędzy przeznaczonych na wynagrodzenia. I wiesz co panie "Krzysztof Olszewski" m. in. dzięki takim dodatkom moje dzieci mają komputer w domu. I gwarantuję Ci, że mchem on nie zarasta. Bo w szkołach różnie z tym bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:20 eee co tam jesteśmy bogatym społeczeństwem podcieramy się 100 dolarówkami i zarabiamy miliony euro dziennie to co nam dopłaćmy biednym uczciwym i kompetentnym urzędnikom odpowiedzialnym za własne decyzje i nigdy nie kierującym się własnym interesem a zawsze dobrem społeczeństwa nawet po 10000 zł na wczasy stać nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sentinel Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:21 Popieram w 100%. Moja mama jest urzednikiem. Te kilkaset zl miesiecznie ktore zarabia to duzo? W tym roku urzednicy pracujacy w tym urzedzie (nie powiem ktorym) dostali ok 30% obnizke. Ceny w sklepach nie poszly niestety 30% w dol. Ten aktykul jest.... nie napisze jaki bo bo go skasuja za zlamanie regulaminu (swoja droga nie wiem kto usuwa te posty ale jego algorytm usuwania jest BEZNADZIEJNY. tzn czesto usuwa nie to co trzeba... najlepiej napisac same wulgaryzmy na uzytkownikow myslacych inaczej niz pan redaktor...wtedy post na 100% zostanie) Druga sprawa to "antyurzedniczy" ton calego artykulu. Pan redaktor napisal go (zapewne umyslnie) w taki sposob aby wsrod forumowiczow rozgorzala dyskusja o tym ze urzednicy to darmozjady itd itp. Prawda jest taka ze wiekszosc urzednikow tyra (bo nie nazwalbym tego praca) jak woly za marne pieniadze. Niestety gazeta.pl coraz czesciej przypomina brukowiec. Pomijam ciekawe tytuly artykulow w stylu "O tym jak pan X ukradl Y" przypominajace tytuly lektur z klas I-III szkoly podstawowej. Musze znalezc inne wiadomosci obslugujace RSS bo tego juz sie czytac nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasil Re: Dopłata do urzędnika IP: 193.111.144.* 24.06.05, 15:34 Mam wrażenie że Pan redaktor Krzysztof Olszewski nie ma pojęcia o przepisach i o funduszu socjalnym w zakładzie pracy. Artykuł - czysta demagogia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Dopłata do urzędnika IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 24.06.05, 15:38 Od lat wiadomo że w tym kraju rządzą złodzieje i świnskie mordy żyjące za nasze pieniądze, pieniądze zwykłych podatników! Odpowiedz Link Zgłoś
panthi Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:41 Buty w szmateksie za 200 zł ?! Też bym tak chiał się ubierać. Ja, Proszę Pani, już ponad rok chodzę w butach za 50 zł. Gdyby nie miała Pani pieniędzy, nie kupowałaby Pani tak drogich (jak dla mnie). Poza tym, 80% polskich urzędników pracuje przez hmmm.. 4 roboczo-godziny dziennie. Może i mniej. Reszta czasu to pierdułki, gadu-gadu, herbatka. Pracowałem w zakładzie produkcyjnym, gdzie jadło się na STOJĄCO, nierzadko przynosiłem chleb do domu, bo nie było kiedy zjeść. Z mojego punktu widzenia przeciętny urzędnik to po prostu zadbana, wypięlęgnowana osoba, z zadbanymi dłońmi, nie daj Boże upaćkanymi od korektora, bo to nieładnie, nie daj Boże przepocona, bo to już całkiem nieładnie. Już widziałem ludzi mdlejących z przepracowania, przy swoim stanowisku. Urzędnik pracuje większą część dnia siedząc, przekładając długopis z miejsca na miejsce i jawnie oczekuje, że dodatek na wakacje - jak najbardziej się należy. ZA CO ? A co ma powiedzieć kucharka w restauracji spędzająca cały dzień na szykowaniu dań na wesele, obsługująca je całą noc i cały czas na stojąco ? A co z pracownikami marketów ? Albo dajmy wszystkim, albo nikomu. Dlaczego urzędnik jest tym lepszym, wybranym ? Kto powiedział, że urzędnik zarabiający 1200 zł może dostać dodatek ? A co ma powiedzieć kobieta pracująca w markecie, gdzie każe jej sie dźwigać towary w zgrzewkach za połowę tego ? Pani nie może wyżyć za 1200 zł, ja znam rodzinę, gdzie ojciec pracuje na sześcioro dzieci, wstając o 3 nad ranem do pracy. On dodatku nie dostanie. Jemu musi starczyć na życie. Sprawiedliwe ? Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszpiotrek Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 15:50 po tym wpisie widać jak działa spirala nienawiści i agresji ludzie 1200 złotych to dla Was dużo opamiętajcie się! zawsze kucharka może iść na studia i szukać lepszej pracy urzedas kończy studia i chce pracowac zgodnie ze swoim wykształceniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Hunt gdzie ty pracowales? w fabryce w Chinach? :/ IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 24.06.05, 16:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clapaucius Re: Dopłata do urzędnika IP: *.adso.com.pl 24.06.05, 15:50 przykro mi dziecko, ale zarabiasz 3 razy za dużo - nawet przy dzisiejszym stanie prawnym mozna 1/3 urzędoli zwolnić. Przy racjonalizacji stanu prawnego mozna zwolnic 90%. Miałem kiedyś przyjemność pracowac przez 1/2 roku w urzędzie: herbatki i herbatki. To co najbardziej zapada w pamięć, to trzaskające drzwi, tłum, wrzaski i przekleństwa podczas przepychanki do drzwi wyjściowych w porze zakończenia pracy - ewakuacja jak z tonącego okrętu. Uciekłem żeby nie zdemoralizować się do reszty - to co najbardziej przeszkadzało wszystkim to że skupiałem się na pracy, nie miałem czasu na pogaduchy i wykonywałem dzienne zajęcia przez 3.5 h. Wiem, że po mnie te zajęcia rozdzielono na dwu pełnoetatowych urzędoli. Znana firma konsultingowa prowadziła projekt IT. Kierowniczka (ze strony urzędu) wymodziła jakieś zupełnie nieczytelny komentarz do projektu konsultantów. Wymogłem na niej żeby napisała komentarz wprost po angielsku (bo polski nie nadawał się do tłumaczenia). Napisała - okazało się że zna język na poziomie oceny 3- z 1 klasy liceum - a pobierala dodatek za język. Żona pracowała w urzędzie. Kiedyś w dwie noce przygotowaliśmy budzet na duzy projekt. Przeszedł, bo kierownictwu opadla kopara - a opadła bo spodziewali się dokumentu za miesiąc. To był dobrze zrobiony budzet - normalny urzędol robiłby yo przez miesiac, ale spedziłby na tym 8h, my spedzilismy razem 20. Itd itd. Tak że nie współczuję ci że się ubierasz w szmateksie. Zwolnij się z urzędu i zacznij robić coś pożytecznego. A urlopu nie powinnaś dostawać bo dwie trzecie dnia pracy to urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 16:42 no i są w tym kraju mądrzy ludzie którzy starają się uchronić od zurzędniczenia umysłu, brawo życzę powodzenia i wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nroht Re: Dopłata do urzędnika IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.06.05, 21:11 pieprzysz popaprańcu o rzeczach o których nie masz pojęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik IDIOTYCZNY ARTYKUŁ IP: *.aster.pl 24.06.05, 15:59 AUTOR TEGO ARTYKUŁU CHCE ZABIERAĆ BIEDNYM, ŻEBY DAĆ BIEDNYM. CZYSTY IDIOTYZM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Dopłata do urzędnika IP: *.miiz.waw.pl 24.06.05, 16:20 Zgadzam się całkowicie. Może to i relikt, ale Starszemu Inspektorowi w Ministerstwie Środowiska (970 zł na rekę) pozwala przeżyć godnie chociaż jeden miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clash Re: Dopłata do urzędnika IP: *.autocom.pl 24.06.05, 16:27 Twoje IP mowi wszystko, a przede wszystkim to, ze pracujesz w administracji rzadowej. Wiec skoro nie mozesz byc obiektywna to z laski swojej nie udzielaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Dopłata do urzędnika IP: *.pacanow.sdi.tpnet.pl 24.06.05, 16:29 W Grecji każdy pracownik, firmy prywatnej czy państwowej dostaje tzw "doro" w postaci 2 pensji na urlop i 1 raz na świeta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: Dopłata do urzędnika IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 16:29 Niestety urzednicy maja w naszym kraju za dobrze. Wcale nie uwazam tego artykulu za tendencyjny. Urzedasy nie dosyc,ze obijaja sie (za nasze pieniadze) robiac manifestuja swoja mina niezadowolenie z tego,ze maja "nas" obsluzyc.Maja za to szereg socjalnych przywilejow. Jestem za zlikwidowaniem wszelkich 13-tek. W firmach pracobiorcy tez coraz czesciej maja wyksztalcenie wyzsze,a zarabiaja mniej wiecej tyle samo. Tylko jest jedna zasadnicze roznica-pracuja o wiele czesciej. Urlop co najmniej 14 dniowy to jest jedna wielka fikcja. Podpisuje sie papierek,zeby moc dalej byc zatrudnionym. Tak samo z "podarunkami na swieta". Mniejsze firmy nie maja obowiazku nic dawac swoim pracownikom,wiec nie daja. Srednie zwykle prosza o zatwierdzenie,ze cos dali. Zwykle jest tam najwieksza suma jaka moze byc odliczona,a dostaje sie o wiele mniej, z reguly ok 100 zl. Nie mowie,ze jest to z niekorzyscia dla samego pracownika, bo czesto sie zdarza iz dzieki takim wysokim "wrzuceniem" w koszty "podarunkom" firma pracodawcy moze przetrwac. Pracodawca tez ma przechlapane, bo nie podlega tzw urlopom z kp. Moze miec 365 dni w roku urlopu, moze nie miec nic. Praktycznie jest tak,ze aby przedsiebiorstwo moglo przetrwac albo rozwijac sie pracodawca bierze w roku kilka dni wolnego. Wracajac do urzedasow - nie przesadzaj z tych ich podyplomowkami. Jak ktos je robi, to nie dlatego ze musi, tylko dlatego ze chce. Poza tym klienci zwykle sa traktowani jako ci "nie majacy racji", wiec gadasz pierdoly,ze jest na odwrot. Poza tym ile to juz razy widzialem jak Pani w urzedowym czasie pracy popija kawke i nie przerwie jej bo przyszedl petent. Urzedasy maja z dobrze, jest ich za duzo. Biurokracja w Polsce jest wieksza niz w innych krajach wspolnoty (a co do piero w porownaniu z USA). Jako osoba ktora przez rok byla urzednikiem a potem zaczela pracowac w prywatnych firmach z rzewnosciaz wspominam prace w urzedach. Byla to praca przyjemna, malostresujaca i konczaca sie zawsze o tej samej godzinie (15). Zwykle urzedasy juz pol godziny wczesniej pakowali sie a kilka minut przed 15 zamykali swoje biura. Urzedowe posady to mile posadki i choc placa nie jest jakos szczegolnie mobilizujaca to i tak nie adekwatna do wykonujacej tam pracy. P.S. Zrezygnowalem z pracy w urzedzie, bo jak kazdy polak jestem sepem na kazda zlotowke. Zarabiam 500 zeta wiecej niz wtedy,ale moj czas pracy zwiekszyl sie o ladnych kilka godzin. Nie mowiac juz,ze musze pracowac o wiele efektywniej i ciezej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex hunt hehe LOL gosciu, teoria darwina cie wyeliminuje :D IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 24.06.05, 16:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Hunt Pensja 690zl na reke w policji jako cywil... IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 24.06.05, 16:32 i dodatek raz na rok 200-300 zł? tak duzo? Odpowiedz Link Zgłoś