Dodaj do ulubionych

Kablówki kontra złodzieje sygnału

IP: *.intermedia.net.pl 09.07.05, 11:44
nie tracą, tylko nie zarabiają a to różnica.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 13:24
      emar! Oglądają za darmo coś, za co należałoby zapłacić - czyli kradną. Firmy
      dostarczają sygnał (i ponoszą koszty z tym związane), za który nikt nie płaci -
      czyli tracą. Inaczej mówiąc: koszty są, przychodu nie ma - powstaje strata. Tak
      trudno to zrozumieć? Ekonomia, mój drogi, nie jest taka straszna, jak się już
      ją pozna :-)
      • Gość: fred flinston Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.lublin.mm.pl 09.07.05, 13:40
        Brak tu logiki w takim tlumaczeniu. Podobnie jak probuje tlumaczyc swoje rzekome
        straty BSA na dostepnosci pirackiego oprogramowania. Tez pisza o
        wielomilionowych stratach, ale nigdy sie nie przyznaja ze to straty tak na
        prawde fikcyjne (moze w malym % nie), bo przychodu nie bedzie jak klient jest
        zbyt biedny zeby sobie, takie a nie, inne oprogramowanie kupic. Logika, moja
        droga, nie jest taka straszna :) Najpierw powinni uczyc logiki pozniej ekonomii.
        • Gość: tralala Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 16:58
          w zupełnośći się zgadzam
          --
          voip.dxp.pl
          • Gość: swerd sam mam na lewo, tylko nikomu nie mówcie, psssst IP: *.ny325.east.verizon.net 10.07.05, 20:22
            ;)
          • heureka7 Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 10.07.05, 22:11
            i ja tyz ;)
        • taxi.wroclaw Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 09.07.05, 17:35
          Straszna jest ta "logika". Najlepiej nie płacić, niech płaci
          kilku/nastu/dziesięciu sąsiadów, bo to są frajerzy, ale dzięki nim ja mam w
          zasięgu ręki kabelek do którego mogę się podpiąći mieć to co oni za friko w
          imię sprawiedliwości społecznej. A za karę niech frajerzy mają gorszy sygnał.
          To jest logika wolnego człowieka? Tojest logika pasożyta. Proszę wziąść pod
          uwagę, że gdyby z tego rozciągniętego kabla w klatce schodowej, lub programu
          komputerowego legalnie korzystała większość, to on byłby znacznie tańszy i
          bardziej dostępny. Na razie jest to żerowanie na legalistach, czyli uczciwych.
          • Gość: pacal haha tańszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 17:55
            > Proszę wziąść pod
            > uwagę, że gdyby z tego rozciągniętego kabla w klatce schodowej, lub programu
            > komputerowego legalnie korzystała większość, to on byłby znacznie tańszy i
            > bardziej dostępny.
            ???
            jeszcze nie słyszałem żeby kablówki zaproponowały komuś obniżenie abonamentu po
            zdobyciu większej liczby abonentów.

Prawda jest taka, że koszty kablówki są praktycznie takie same bez względu na to
            czy korzysta z niej 100 czy 1000 osób w danej lokalizacji.

W sporej ilości przypadków ludzie którzy po piracku podłączają się do kablówki
            nie są w stanie płacić tego abonamentu - dla większości te 20-30zł to gra nie
            warta świeczki (ryzyka). Dlatego tak czy tak kablówki na nich by nie zarobiły.

Zatem gadanie o stratach, czy dodatkowych kosztach to wierutne bzdury. Koszty
            zabaezpieczeń? Pokażcie mi kraj gdzie Canal+/HBO/Premiere jest niekodowane...
            • taxi.wroclaw Re: haha tańszy? 09.07.05, 18:25
              Zatem kradnijmy dalej nie kosztem sąsiadów. Oni mogą płacić, więc niech płacą.
              Każdemu według potrzeb! Już kiedyś to słyszałem.
              • Gość: andy Re: haha tańszy? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.07.05, 14:46
                Czy sasiadowi ubylo z konta ze wzgeldu na kradziez syglu? Nie!
                Strate ponosi nie sasiad tylko operator.
                Ktos kto sam nie bedac operaterotem czuje sie okradany ma mentalnosc psa
                ogrodnika.
                • Gość: ETET cZYLI JESLI JA OBROBIE TWOJE MIESZKANIE IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.07.05, 23:29
                  A TWÓJ SĄSIAD MNIE WYKAPUJE TO ON JEST PSEM OGRODNIKA!
                • Gość: Alex Re: haha tańszy? IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 11.07.05, 18:59
                  Ale operator, aby "wyjść na swoje" podnosi cenę (już teraz płacę za pakiet
                  podstawowy 53 zeta), co przenosi się automatycznie na abonentów. Chyba nie
                  sądzisz, że operator będzie sam wykładał na wszystko z własnej kasy? To nie
                  fundacja dobroczynna. Na pohybel ze złodziejami sygnałów!
            • Gość: Policyjant " Polak potrafi" ....KRASC !!!!!!! IP: *.qld.bigpond.net.au 10.07.05, 10:03
              COZ INNEGO POTRAFI POLAK ??? Krasc, oszukiwac...oj jakiez to polskie !!!
              Dlatego nigdy w tym kraju nie bedzie dobrze...... pic, krasc, naciagac,
              oszukiwac.... wrrrrrrrrr szlag mnie trafia na mysl o tym narodzie !!!!!
              • Gość: Herman Re: " Polak potrafi" ....KRASC !!!!!!! IP: *.crowley.pl 10.07.05, 16:48
                A co się dziwisz,idziesz do pracy harujesz jak wół i co gó.. ci płacą.I to też jest kradzież?
              • mike-great Re: " Polak potrafi" ....KRASC !!!!!!! 10.07.05, 18:57
                Najwięcej kradnie mi z wypłaty państwo, nakazując płacić ZUS-y i srusy, z
                których i tak nic nie będzie w przyszłości, bo to palcem na wodzie pisane.
                Dlaczego obciążenia podatkowe w tym kraju są tak duże? I koszty pracy?

Gość portalu: Policyjant napisał(a):

> COZ INNEGO POTRAFI POLAK ??? Krasc, oszukiwac...oj jakiez to polskie !!!
                > Dlatego nigdy w tym kraju nie bedzie dobrze...... pic, krasc, naciagac,
                > oszukiwac.... wrrrrrrrrr szlag mnie trafia na mysl o tym narodzie !!!!!
                • Gość: gucio Re: " Polak potrafi" ....KRASC !!!!!!! IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 10.07.05, 19:12
                  Tak, to prawda, ale przykład idzie z góry, i ryba psuje się od głowy -
                  lekceważenie najwyższych lotów dla prawa pokazał "kandydat" na prezydenta
                  Cimoszewicz - to się przekłada na lekceważenie prawa przez społeczeństwo, ale
                  nie jest tak źle - kradnie i olewa niewielki procent Polaków, zaś niestety
                  niewielki procent polityków jest uczciwych i tu tkwi problem!!!! Dlatego na
                  Zachodzie tak nas lekceważą i poniżają! Silne i uczciwe państwo to uczciwi i
                  bogaci obywatele, a tacy nie kradną. Pozdrawiam Pana Janusza Korwina-Mikke!
            • Gość: gość portalu Re: haha tańszy? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.07.05, 10:53
              > W sporej ilości przypadków ludzie którzy po piracku podłączają się do kablówki
              > nie są w stanie płacić tego abonamentu - dla większości te 20-30zł to gra nie
              > warta świeczki (ryzyka). Dlatego tak czy tak kablówki na nich by nie zarobiły.

Nie sądzę. Akurat abonament za kablówki jest ustalony na tak niskim poziomie, że
              tam, gdzie kablówki w ogóle mogą dotrzeć (bo przecież nie chodzi o
              postpegieerowskie wsie) każdy praktycznie jest w stanie zapłacić. Poza tym można
              zazwyczaj wybierać z różnych pakietów różniących się znacznie ceną. Dla każdego
              się coś znajdzie.
              To nie jest sytuacja jak z oprogramowaniem czy muzyką z cenami z amerykańskiego
              sufitu, gdzie rzeczywiście taką argumentacja jest uprawniona. W tym wypadku jest
              to po prostu sposób myślenia "a co będę płacił, jak nie muszę" Btw. Do mnie też
              przychodzili monterzy proponując lewe łącze :/ Nie skorzystałem. Ale
              niewykluczone, że ktoś z sąsiadów skorzystał - nie u wszystkich w skrzynkach
              leżą co miesiac rachunki :D A zdecydowanie każdego, przynajmniej u mnie, stać na
              te 20-30 zł za miesiąc...
              • Gość: Manitu Re: haha tańszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:22
                Gdzie tak tanio ja płacę 49,50zł
          • Gość: jaroooo Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 21:36
            Każdy orze, jak może. Jeżeli chcesz coś obejrzeć i potrafisz to zrobić tak, żeby
            nie zapłacić to korzystaj. Nie silmy się na moralizatorstwo i uczciwość bo po
            drugiej stronie nie ma człowieka. Jest tylko korporacja. A korporacja skorzysta
            zawsze z każdej sposobności by cię wycyckać. Ona nie rozumie słów: uczciwość,
            lojalność, etyka. Nie płać jej nigdy dobrowolnie. Tylko jeśli naprawdę ale to
            naprawdę inaczej nie możesz. Walić się z argumentami, że piractwo czyni każdą
            usługę droższą. Tak naprawdę, my nie potrzebujemy produktów korporacji. To
            system potrzebuje nas jako konsumentów by się umacniać, centralizować (fuzje
            korporacji, agresywny marketing, kreowanie trentów wzmagających konsumpcję itp).
            Ale co ja wam tu będę truł. Przecie to banały znane przedszkolakom.
            • Gość: brrrr Jeśli uznam że masz wredny ryj to powinien ci IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.07.05, 23:33
              zapieprzyć radio z samochodu. Ale co tam nie przejmuj sie zawsze mozesz je
              odkupić na giełdzie za 100zł
          • Gość: galliano Re: za drogie uslugi w stosunku do zarobkow.. IP: *.midicom.loc / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:35
            Czlowieku,nawet jakby 1000 nowych klientow otrzymali kazdego roku,zapewniam Cie ze abonament ani 1zl nie bylby mniejszy. Zrozum,ze caly problem polega na tymk,ze Polska jest biednym krajem. Placimy za uslugi nieporownywalnie wiecej niz spoleczenstwa w innych krajach oczywiscie w stosunku do wlasnych zarobkow. Powiedz mi czy przecietny amerykanin placilby legalnie abonament np: canal+ jesli cena wynosilaby 1/6 jego zarobkow??? Czy jesli amerykanin zarabiajac miesiecznie 6000tys dolarow placilby miesiecznie 1000 dolarow za kilkanascie programow w telewizji?????? NIGDY!!! Wiesz jakie tam bylo by piractwo gdyby takie ceny byly??!!!!! Ja ludziom wcale sie nie dziwie,wiekszosc Polakow zarabia do 800zl miesiecznie (w moim rejonie -poludniowo-wschodnia Polska,Krosno,wyzsze wyksztalcenie-przecietnie 600zl zarabia sie) Czyli jesli chcialbym zaplacic miesiecznie 100zl to musialbym 1/6 swoich pieniedzy przeznaczyc na pare programow!!! Czy to jest uczciwe????? Zlodziejsto i piractwo nigdy nie zginie,dopoki Polacy nie beda godnie zarabiac,aby zjesc cos i przezyc.
            • Gość: brrr Ciekawe gdzie pracujesz? IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.07.05, 23:35
          • Gość: andy Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.07.05, 14:42
            Nie chodzi o ocene pewnych postaw tylko o precyzje jezykowa i zdrowy rozsadek.
            Niedlugo sie okaze, ze telewizje kablowe traca wiecej pieniedzy niz niz Polacy
            zarabiaja i nic z tego nie wyniknie.
            Wszystko zalezy od tego, jak liczymy potencjalne straty. Jesli student ma 200 zl
            stypendium, i skopiuje gre z programem, to producent gry bedzie krzyczal ze
            stracil 200 zl,bo tyle gra kosztuje, student powie, ze nie stracil nic, bo
            gdyby nie mial mozliwosci skopiowania gry to by jej za 200 zl nie kupil, a
            normalnie myslacy czlowiek powie, ze strata jest, ale nie wynosi 200 zl tylko
            30 zl, bo tyle student sklonny by byl zaplacic.
          • mike-great Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 10.07.05, 19:00
            Cena wciąż taka sama, choć technologia idzie do przodu (jest tańsza) i ilość
            abonentów większa, więc? "Kablówki', i inne firmy "satelitarne" okradają
            klientów

taxi.wroclaw napisał:

> Straszna jest ta "logika". Najlepiej nie płacić, niech płaci
            > kilku/nastu/dziesięciu sąsiadów, bo to są frajerzy, ale dzięki nim ja mam w
            > zasięgu ręki kabelek do którego mogę się podpiąći mieć to co oni za friko w
            > imię sprawiedliwości społecznej. A za karę niech frajerzy mają gorszy sygnał.
            > To jest logika wolnego człowieka? Tojest logika pasożyta. Proszę wziąść pod
            > uwagę, że gdyby z tego rozciągniętego kabla w klatce schodowej, lub programu
            > komputerowego legalnie korzystała większość, to on byłby znacznie tańszy i
            > bardziej dostępny. Na razie jest to żerowanie na legalistach, czyli uczciwych.
            • Gość: brrr Kradnijmy co się da!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.07.05, 23:36
              A frajerów dymać w d...
        • Gość: UFO Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.ztpnet.pl 09.07.05, 23:26
          czyli jak mi ukradli samochod to odnioslem same korzysci-nie ponosze kosztow
          eksploatacji.ubezpieczen itp.
        • Gość: el_triste Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 00:49
          > przychodu nie bedzie jak klient jest
          > zbyt biedny zeby sobie, takie a nie, inne oprogramowanie kupic.

O o o, wlasnie o tym sobie teraz mysle. Te straty jakie zglaszaja w Polsce
          operatorzy tv kablowej, producenci oprogramowania, producenci markowej odziezy,
          organizacje zrzeszajace piosenkarzy, aktorow, poetow i grom wie kogo jeszcze...
          Gdyby te straty wszystkie posumowac to przeciez wyjdzie wiecej niz polski
          przychod brutto... Jak mozna stracic wiecej pieniedzy niz w ogole istnieje?

W ogole to ciekawe, gdyby tak wziac i za wszystkie pieniadze jakie sa na swiecie
          nakupic CDRy i nagrac na nich cos drogiego.... Ciekawe ile wynioslyby straty :]
        • lokalny7 Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 10.07.05, 16:06
          Gość portalu: fred flinston napisał(a):

> Brak tu logiki w takim tlumaczeniu. Podobnie jak probuje tlumaczyc swoje
          rzekom
          > e
          > straty BSA na dostepnosci pirackiego oprogramowania. Tez pisza o
          > wielomilionowych stratach, ale nigdy sie nie przyznaja ze to straty tak na
          > prawde fikcyjne (moze w malym % nie), bo przychodu nie bedzie jak klient jest
          > zbyt biedny zeby sobie, takie a nie, inne oprogramowanie kupic. Logika, moja
          > droga, nie jest taka straszna :) Najpierw powinni uczyc logiki pozniej
          ekonomii
          > .

Powinni uczyć się rachunków, bo wychodzi ,że w zeszłym roku
          144złodzieji sygnału naraziło ich na stratę 60mil zł.
          A czemu nie n.p.2miliardów zł.
      • mike-great Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 09.07.05, 14:50
        To niech nie dostarczają sygnału. Jeśli ktoś robi cyrk na ulicy, a ty patrzysz,
        to nie muszisz płacić. TVP też chce jakiś abonament, a ja ich wcale oglądać nie
        chcę, to mi każą płacić za odbiornik. Dobre. I może nawet za PC, laptopa,
        palmtopa, a może i komórkę?
        • Gość: Zenon Re: Pochwala zlodziejstwa IP: *.chello.pl 10.07.05, 06:13
          Zlodziejowi nie dostarczaja sygnalu. On go kradnie idioto. Stosujac twa
          pokretna logike wszyscy mieliby mozliwosc robic "zakupy" nie placaca za towar.
          Jak uczciwego czlowieka nie stac na produkt, to po po prostu go nie nabywa.
          • mike-great Re: Pochwala zlodziejstwa 10.07.05, 18:38
            Idiotom jesteś sam - wtedy kiedy piszesz, że ktoś jest idiotom
      • Gość: rapid Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 15:19
        Czy np. PKP , budując całą sić połaczeń między miastami może stwierdzić, że traci pieniądze ponieważ Kowalski kupił sobie samochód i terz sam jest sobie przewoźnikiem.
        Czy np. ZUS moze powiedziec że ma wielomilionowe straty, ponieważ były prognozy, że w tym roku ok. 20 tys młodych absolwentów miało otworzyć swoja działalność gospodarczą.
        Propaganda nie tylko skutkuje w polityce.
        • Gość: ja Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 23:23
          Bajki piszesz !! Jeśli używasz przenośni to w tym wypadku Kowalski nie kupił
          samochód ale jeździ na gape. Wszyscy dookoła płacą za bilety a więc dokładają
          sie także do jego biletu.
      • Gość: O-lexy Gadanie dla gadania... IP: *.udn.pl 09.07.05, 15:45
        Zgadzam sie, ze ogladanie "na lewo" jest kradzieza i jest jednoznacznie zle.
        Natomiast nie zgadzam sie, ze jest to strata, bo sa koszty dostarczania sygnalu
        a nie ma zysku. Zlodziejowi przeciez kablowka nie dostarcza specjalnie sygnalu,
        wiec nie ponosi zwiazanych z tym kosztow, chyba ze mowimy o minimalnych kosztach
        wynikajacych ze strat "energetycznych", powstajacych wskutek wiekszego
        obciazenia sieci.
        Podobna sytuacja jest w przypadku np. kserowania ksiazek: czy ktos ponosi straty
        i koszty z tytulu tego, ze ja skseruje ksiazke?
        • Gość: Zenon Re: Pochwala zlodziejstwa IP: *.chello.pl 10.07.05, 06:28
          Pozbawiasz autora ksiazki naleznych mu tantiemow, a wydawnictwo
          przychodow.Ergo:kradniesz. Niczym sie to nie rozni od kradziezy batona w
          lokalnym sklepiku.I ksiazka i baton sa bowiem produktami przeznaczonymi na
          sprzedaz. Dawno juz to zauwazono. Stad istnienie w wiekszosci panstw stosownych
          ustaw chroniacyh prawa autorskie m.in. przed zlodziejaszkami probujacymi
          zlodziejstwu dobr intelektualnych dorabiac ideologiczna gebe.
          Nie stac cie na kupno czy to batona, czy tez ksiazki lub sygnalu telewizyjnego
          to nie kupuj.Jedz chleb, korzystaj z biblioteki publicznej, zamontuj sobie
          antene na dachu.
          • mike-great Re: Pochwala zlodziejstwa 10.07.05, 18:40
            Kupiłem książkę = mogę z nią zrobić co chcę: czytać, spalić, lub xerować

Gość portalu: Zenon napisał(a):

> Pozbawiasz autora ksiazki naleznych mu tantiemow, a wydawnictwo
            > przychodow.Ergo:kradniesz. Niczym sie to nie rozni od kradziezy batona w
            > lokalnym sklepiku.I ksiazka i baton sa bowiem produktami przeznaczonymi na
            > sprzedaz. Dawno juz to zauwazono. Stad istnienie w wiekszosci panstw
            stosownych
            >
            > ustaw chroniacyh prawa autorskie m.in. przed zlodziejaszkami probujacymi
            > zlodziejstwu dobr intelektualnych dorabiac ideologiczna gebe.
            > Nie stac cie na kupno czy to batona, czy tez ksiazki lub sygnalu
            telewizyjnego
            > to nie kupuj.Jedz chleb, korzystaj z biblioteki publicznej, zamontuj sobie
            > antene na dachu.
      • Gość: arek Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: 141.30.202.* 09.07.05, 18:24
        smieszni sa ci pseudoekonomisci...sa koszty a nie ma przychodu=strata...a gdyby
        10 agentow podlaczonych pod kablowke na lewo, nie byloby podlaczonych...czy
        koszty "kablowki" bylyby mniejsze?...chyba nie...no ale mowisz ze jest
        strata(wedlug twojego troche tepego rozumowania)...a skoro nie byloby
        straty...nadawcy zarobiliby wiecej,w koncu brak strat powoduje wzrost zysku...a
        czy zarabiaja...nie biarac po uwage innych czynnikow(...bo gdyby nie ciagneli na
        lewo to pewnie placiliby za kablowke itd)...chodzi o teorie...bo praktyka jest
        taka ze nadajesz sie na rysia z klanu a nie na pozowanie na ekonomiste
      • Gość: Lisica TO KABLÓWKI OSZUKUJĄ!!! IP: *.idea.pl 09.07.05, 20:39
        W której kablówce w pakiecie socjalnym jest TVN? W żadnej? A dlaczego, przecież
        jest to program niepłatny. Śpieszę wyjaśnić. Bo jest zmowa tych "biednych"
        okradanych kablówek mi. UPC, VECTRA,itp, żeby tego programu nie dawać w
        socjalu, bo drastycznie spadłaby ilość płatników wyższych pakietów. Ludzie nie
        mają pieniędzy! Tłumaczenie, że takie są ustalenia KRRiT to KŁAMSTWO. A
        dlaczego np Vectra co pół roku podnosi abonament? Bo jej się koszty zwiększają?
        Nie, bo ludzie biednieją i ich po prostu nie stać płacić ponad 40zł za
        kablówkę, aby oglądać TVN. A niestety muszą, bo większość SM i ADM zwaliła im
        anteny dbając(zresztą słusznie) o dachy i elewacje. Tylko, że kablówki miały
        grać uczciwie. Czy w świetle powyższego są uczciwe...? Oni są od Ciebie lepsi z
        ekonomii droga Mario i to kosztem Twojej kieszeni! Vectrę np. jako Zakład Pracy
        Chronionej obsługuje KILKANAŚCIE niepełnosprawnych osób, a ma 600tys abonentów.
        CUD co?! DZIĘKI TAKIM NAIWNIAKOM I NIE TYLKO TEN KRAJ TAK WYGLĄDA JAK WYGLĄDA!
        • Gość: ALF Re: TO KABLÓWKI OSZUKUJĄ!!! IP: *.ztpnet.pl 09.07.05, 23:37
          nie ma prawa nakazujacego korzystania z oszukanczych kablowek.Mozna korzystac z
          anteny zbiorczej,z anteny satelitarnej.Prawde mowiac to kazdy zlodziej ma mase
          usprawiedliwien
          • Gość: galliano Re: TO KABLÓWKI OSZUKUJĄ!!! IP: *.midicom.loc / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:25
            Mylisz sie,wcale nie moge korzystac z anteny zbiorczej,nie mam alternatywy. Spoldzielnia przy zmowie z kablowka postanowila usunac na moim osiedlu anteny zbiorcze,po to aby ludzie zaczeli korzystac z kablowki. Ja nie chce korzystac z kablowki,chcialbym z anteny zbiorczej,jednak nie moge,sciagneli ja. Tak wiece nie badz taki pewien,kablowki i cala reszta kombinuja jak sie da.
        • Gość: Animag Re: TO KABLÓWKI OSZUKUJĄ!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:08
          Do Lisicy.
          Wyobraź sobie, że nie wszyscy dostawcy sygnału telewizyjnego zdzierają kasę za
          sygnał TVN. Mieszkam w Tychach na nowym osiedlu, gdzie w gniazdku tv mam sygnał
          TVP1,2,3,Polonia, TVN, Polsat, BBC Word, MTV 2, Trwam całkowicie ZA DARMO!!!
          Operator kusi mnie również innymi programami, oczywiście za opłatą. Do głowy mi
          nie przyszło kraść sygnału, choć technicznie jest to dziecinnie proste. Nie stać
          mnie więc nie kradnę. I pieprzenie o zarabiających na mnie korporacjach tego nie
          zmnieni.
      • Gość: boms Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 22:28
        Emar droga Mario ma rację. Nie tracą a nie zarabiają. Emar nie rozstrzyga
        kwestii kradzieży tylko ewentualne straty firmy. A o takich możemy mówi gdyby
        założyc, że ci co kradną, kupiliby by abonament aby te programy oglądac. Co nie
        jest takie pewne. W grę wchodzą tzw. utracone zyski (vide KC). Tak więc nie
        patrz na każdą rzecz przez pryzmat ekonomii domowej ukradzionego mleka spod
        drzwi. Nawet jeżeli dobrze prowadzisz gospodarstwo domowe to swoich doświdczeń
        nie stosuj w szeroko pojętej ekonomii przedsiębiorstw bo tonie to samo.
      • rydzyk_fizyk Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 09.07.05, 23:54
        Ciekawe czy upomną się też że niepłacenie abonamentu na rzecz telewizji publicznej to kradzież? :P
      • Gość: ciekawy Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.sympatico.ca 10.07.05, 00:15
        a skad oni mieli na to zeby zalozyc te firmy?
        przez 50 lat ludzie zyli z pensji do pensji!
        a czy ci towarzysze nie kradli?
    • user0001 Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 09.07.05, 14:21
      Po części rozumiem kablówki, podłączanie się do cudzego kabla bez zgody
      operatora może spowodować pogorszenie sygnału u innych użytkowników.

Ale nadawców satelitarnych proszę o odwalenie się od użytkowników. Wasz sygnał
      bez mojej zgody przechodzi przez moje ciało. Jakim cudem mogę kraść coś co
      wysyłacie do mnie niezależnie od tego czy chcę was odbierać czy nie?
      • mike-great Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 09.07.05, 14:52
        Dokładnie - sygnał z satelity jest jak internet - masz narzędzia dostępowe to
        hulasz. Jak VF w McDonaldach w Niemczech

user0001 napisał:

> Po części rozumiem kablówki, podłączanie się do cudzego kabla bez zgody
        > operatora może spowodować pogorszenie sygnału u innych użytkowników.
        >
        > Ale nadawców satelitarnych proszę o odwalenie się od użytkowników. Wasz sygnał
        > bez mojej zgody przechodzi przez moje ciało. Jakim cudem mogę kraść coś co
        > wysyłacie do mnie niezależnie od tego czy chcę was odbierać czy nie?
        • Gość: Zenon Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.chello.pl 10.07.05, 06:31
          Bredzisz kolego. By korzystac z Internetu musisz zaplacic jakiemus ISP.
          • user0001 Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 10.07.05, 08:24
            Właśnie o to się rozchodzi, że nie koniecznie ;-)

W wielu miejscach powstają "hotspot", czyli dostęp do internetu przy użyciu
            WiFi. Kawiarnie i fastfoody ściągają w ten sposób klientów. Gdzieniegdzie da się
            korzystać z hotspota poza lokalem.

Również wiele osób które kupują routery z WiFi (głównie do Neostrady),
            zaniedbuje zabezpieczenie WiFi przez autoryzację. W rezultacie sąsiedzi mogą
            korzystać z ich łącza. (o ile masz Windows XP <SP2 to system sam spróbuje wykryć
            sieci WiFi w pobliżu i połączyć się z którąś z nich).
          • mike-great Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 10.07.05, 18:43
            Mylisz się. W hot spot'cie wystarczy mi laptop z kartą. Cała sieć Mc ma to już
            w Niemczech, a i w centrach handlowych się pojawia

> Bredzisz kolego. By korzystac z Internetu musisz zaplacic jakiemus ISP.
    • Gość: Pitum Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 09.07.05, 16:04
      :) hehe z Borysem Szycem chodzilem razem do L.O. bardzo popularna postac byla,
      milo slyszec,ze sie powiodlo dalej tez
    • Gość: dziad No a co z fatalna jakoscia sygnalu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 16:10
      Fatalnie wykonana siec, przez dyletantow ktorym wydaje sie ze to kabelek od
      lampki...
      Dlaczego mam placic za tak fatalna jaksoc sygnalu skoro moge odbierac sygnal
      zacznie lepszej jakosci za darmo (koszty abonamentu)...
    • Gość: norbi Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 17:53
      Czy jesli rozwizalem umowe z kablówka, a mimo to mam nadal sygnal, to tez
      jestem zlodziejem sygnalu?
    • Gość: ja Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 09.07.05, 20:01
      im wyzszy abonament tym wiecej ludzi kradnie sygnal, im wiecej kradnie sygnal
      tym wyzszy abonament. kolko sie zamyka. najgorsze jest to, ze firmy traca
      miliony na technologie "zabezpieczajace" sygnal, ktore to technologie krotko po
      wprowadzeniu "dla sportu" sa lamane. a moze lepiej zdecydowanie obnizyc ceny
      abonamentu niz wydawac ogromne pieniadze na walke z wiatrakami?
      • Gość: LichtTrager Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.it-net.pl 10.07.05, 01:08
        >najgorsze jest to, ze firmy traca
        > miliony na technologie "zabezpieczajace" sygnal, ktore to technologie krotko
        po
        > wprowadzeniu "dla sportu" sa lamane

Otóż one są łamane po upływie okresu gwarancyjnego - po to aby interes się
        kręcił. Kto wydałby kasiorę na nowe zabezpieczenia gdyby stare były dobre? A
        tak i wilk syty i owca cała i podwyżkę na abonament można strzelić i popłakać
        na wrednych piratów. Rąsia rąsię myje byle by była kasa i biznes się kręcił.
        Jak u Mrożka - brak złodziei to kradnie policja.
      • Gość: galliano Re: zgadzam sie w 100% IP: *.midicom.loc / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:53
        Masz racje,jesli obnizyliby abonament nie byloby takiego problemu. Oczywiscie nie obniza bo w Polsce ciagle powtarzaja,ze wszystko robia po cenach produkcji:) Absurd i manipulacja spoleczenstwem. Zywnosc,jedzenie,rtv,agd ...itp na zachodzie kosztuje tak samo, a czesto o wiele mniej a do tego ludzie wiecej zarabiaja. Jedz do Wloch i kup sobie makaron,zaplacisz polowe euro,czyli 2zl,u nas tyle samo kosztuje tylko taka jest mala roznica ze Polak zarabia kilka razy mniej. Jak tu sie nie dziwic,ze nie kupil legalnie abo canal+ za 110zl miesiecznie,skoro zarabia 600zl. Za co utrzymac rodzine,dzieci,mieszkanie,wiecznie drozejacy prad i gaz. Przykladow mozna mnozyc mnostwo: komorki,nowe samochody w salonach na zachodzie (czesto tam kosztuja kilka tysiecy mniej)..niz te Polsce,a przeciez ile oni zarabiaja,a ile my???? Ile kosztuje utrzymanie tam pracownika w salonie a ile u nas??? Przeciez to jest ten sam samochod od producenta. A jednak u nas ceny drozsze. Zawsze drozej w stosunku do naszych zarobkow. Niestety bieda i wyzysk i wszystko zaczyna sie na gorze...u politykow. Zapewniam Was ze jezeli abonament wynosilby zalozmy 1/40 przecietnych zarobkow Polaka (tak jak to jest na zachodzie) to zdecydowanie mniej byloby piractwa) Jesli Polak zarabia 700zl i placilby 15zl za pakiet canal+ (ten za 110zl) to prawie nikt by nie oszukiwal!!! Ale skoro kosztuje 1/6 zarobkow to jak nie oszukiwac??? Tylko nie mowcie mi,ze abo jest po cenie oplacalnosci,bo nie chce mi sie tego sluchac!! Skoro tak by bylo to abo ten sam w jakimkolwiek innym kraju musialby kosztowac tak jak u nas przypuscmy 1/6 zarobkow czyli np we WLoszech 1000zl ,1500zl (przecietny Wloch zarabia po studiach na polskie od 6000zl wzwyz) czy ktos tyle, chociaz jeden Wloch placi za telewizje???
        • Gość: dodatek Re: zgadzam sie w 100% IP: *.midicom.loc / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:05
          Podsumowujac dodam,ze po prostu na zachodzie koszty pracy sa kilka razy wieksze niz w Polsce a jednak ceny zywnosci,rtv,agd,kablowek,abonamentow na telefon sa bardzo podobne. Czyli ktos tu klamie albo jak zwykle wyzyskuje Polakow. Skoro tam potrafia za ta sama cene sprzedawac abonament przy wiekszych kosztach pracy,to logicznie myslac w Polsce ceny powinny byc nizsze skoro tutaj kazdemu pracownikowi nie placi sie kilka tysiecy za prace tylko 600zl (mniejsze koszty pracy,skoro mniejsze koszty pracy,to koszt utrzymania,wytworzenia...dzialalnosci...itp jest nizszy,zatem cena powinna byc nizsza dla klienta.Jednak okazuje sie,ze nie w Polsce, lepiej z ludzi robic murzynow,wyzyskiwac ich i wmawiac ze taniej sie juz nic nie da i podwyzszac (przy braku podwyzek pensji) prad,gaz,telefon (zniesli najnizsze abonamenty w tpsa ktore byly dwa lata temu),woda i centralne ogrzewanie.
        • Gość: dodatek Re: zgadzam sie w 100% IP: *.midicom.loc / 80.50.19.* 10.07.05, 14:06
          Podsumowujac dodam,ze po prostu na zachodzie koszty pracy sa kilka razy wieksze niz w Polsce a jednak ceny zywnosci,rtv,agd,kablowek,abonamentow na telefon sa bardzo podobne. Czyli ktos tu klamie albo jak zwykle wyzyskuje Polakow. Skoro tam potrafia za ta sama cene sprzedawac abonament przy wiekszych kosztach pracy,to logicznie myslac w Polsce ceny powinny byc nizsze skoro tutaj kazdemu pracownikowi nie placi sie kilka tysiecy za prace tylko 600zl (mniejsze koszty pracy,skoro mniejsze koszty pracy,to koszt utrzymania,wytworzenia...dzialalnosci...itp jest nizszy,zatem cena powinna byc nizsza dla klienta,ale nie w Polsce lepiej z ludzi robic murzynow,wyzyskiwac. Oni sami kradna i wyzyskuja Nas.
    • Gość: baltazar Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.kaskada.info.pl 09.07.05, 23:12
      a ja mam to gdzieś nie płace abonamentu i oglądam za darmo wszystkie telewizje
      poco przepłacać
      • Gość: telewidz Re: straszne ze ... IP: *.ztpnet.pl 09.07.05, 23:44
        to straszne ze tylu ludzi przyznaje sie do tego ze sa zlodziejami i na dodatek
        sa z tego dumni
        • Gość: Zenon Re: straszne ze ... IP: *.chello.pl 10.07.05, 06:33
          Taki kraj i tacy ludzie.
        • mike-great Re: straszne ze ... 10.07.05, 18:46
          A ilu ludzi kradnie, a mówi, że są uczciwi? Zwłaszcza ci z Wiejskiej...

Gość portalu: telewidz napisał(a):

> to straszne ze tylu ludzi przyznaje sie do tego ze sa zlodziejami i na
          dodatek
          > sa z tego dumni
    • Gość: Lichttrager Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie IP: *.it-net.pl 10.07.05, 00:52
      Nie popieram piractwa ale kombinacje, które wyprawiają kablówki i platformy
      cyfrowe z opłatami za poszczególne pakiety i zawartością tych pakietów to jest
      większy szwindel niż piractwo. Sprzedają programy, któte po zakupieniu tunera
      cyfrowego można mieć za darmo. I dziwnie te co ciekawsze są w droższych
      pakietach. Żerują szczególnie na blokowiskach, gdze nie bardzo można postawić
      sobie indywidualną antenę i dają w tzw pakiecie darmowym pr. 1 i 2 tv gdzie z
      anteny zewnętrznej byłoby tych programów co najmniej o kilka więcej. Biorą od
      SM opłaty eksploatacyjne gdy tymczasem powinny im płacić za łatwego w
      przyłączeniu klienta - inna rzecz czemu SM się z nimi tak dogadały. Dla mnie
      osobiście to jest skandal i powinien się tym zająć urząd antymonopolowy.
    • Gość: yka Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.chello.pl 10.07.05, 02:19
      Kradzież sprzętu, to również nie rozliczenie się z udostępnionych urządzeń po
      rozwiązaniu umowy, jak rozumiem? Musiałam prosić UPC ponad pół roku, żeby było
      uprzejme zabrać swój dekoder wraz z firmowym pudełkiem. Być może inni dają
      sobie spokój i przestają prosić, a później kwalifikuje się to jako kradzież.
      Później tak niefortunnie zakładali mi kablówkę, że odłączyli zasilanie
      domofonu, musiałam wzywać serwis na koszt spółdzielni, a więc i mój. Może niech
      najpierw operatorzy wyeliminują swoje własne błędy, a dopiero później czepiają
      się abonentów. Niesmaczne, doprawdy...
      • Gość: yka Aha, IP: *.chello.pl 10.07.05, 02:30
        kiedyś rozwiązałam z Asterem umowę, bo pewnego dnia zniknęły wszystkie kanały
        francuskojęzyczne. Stwierdzili, że zapewniają generalnie odbiór jakiś 30
        kanałów bez okreśelnia, jakie to dokładnie są stacje. Na moje pytanie, czy
        gdyby było to 30 kanałów w języku rosyjskim, czeskim i rumuńskim też uznaliby,
        że są w porządku i wszystko jest o.k., jakoś nie uzyskałam odpowiedzi.
        Odmówiłam zapłaty abonamentu za okres między wyłączeniem sygnałów francuskich a
        rozwiązaniem umowy i nasłali na mnie windykację Ultimo (które z resztą zabiłam
        śmiechem).
        No, i kto tu kogo okrada???
        • Gość: Zenon Re: Aha, IP: *.chello.pl 10.07.05, 06:45
          I mialas racje. Aster bowiem dokonal zmian w umowie nie powiadamiajac Cie o
          tym.Bylas wiec w prawie odstapic od umowy w trybie natychmiastowym bez
          oplacania abonamentu za okres od czasu zmian przez Ciebie niezaakceptowanych.
          Pamietajmy jednak: zlodziejstwo jednych (kablowek) nie jest usprawiedliwieniem
          zlodziejstwa innych czyli piratow (to drugie jak sadze Ciebie nie dotyczy).
          • mike-great Re: Aha, 10.07.05, 18:50
            Mam własną antenę satelitarną, własny satelitarny odbiornik (satellite
            receiver), zainstalowane przez firmę którą sam opłaciłem - i co? Mam płacić za
            abonament telewizji satelitarnej? Bzdura !!!

> I mialas racje. Aster bowiem dokonal zmian w umowie nie powiadamiajac Cie o
            > tym.Bylas wiec w prawie odstapic od umowy w trybie natychmiastowym bez
            > oplacania abonamentu za okres od czasu zmian przez Ciebie niezaakceptowanych.
            > Pamietajmy jednak: zlodziejstwo jednych (kablowek) nie jest
            usprawiedliwieniem
            > zlodziejstwa innych czyli piratow (to drugie jak sadze Ciebie nie dotyczy).
    • Gość: ja Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.ntvk.com.pl 10.07.05, 08:14
      ja znam takich co kradna sygnal jest to KRTiR.

• Gość: traksmetal Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 08:56
      Bardzo lubię takie opowięści, że kradzież sygnału przekłada się na wyższy
      abonament,to pewnie gdyby łapali więcej tych co kradną, obniżyli by abonament.
      Już to widzę, o chyba mi nawet kaktus wyrasta na dłoni:)))
    • Gość: maciej i tak nie obniżą cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:32
      Dokładnie - i tak nie ma szans na obniżenie abonamentów - to całe gadanie o
      ponoszeniu kosztów przez abonentów płacących jest tylko robieniem szumu wokół
      sprawy. To tak samo jak z piractwem komputerowym. Niech Bill G. i jemu podobni
      obniżą ceny programów - wtedy zobaczą jak najlepiej walczyć z piractwem.
      Podobnie powinny zrobić stacje telewizyjne. Nadal cena kilkudziesięciu do ponad
      100 złotych miesięcznie za TV jest dla większości Polaków za wysoka. Ale gdyby
      kształtowała się na poziomie 30 zł... wtedy jak najbardziej. Iluż byłoby
      legalnych abonentów...
    • Gość: Agnes Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: 62.69.200.* 10.07.05, 14:07
      Proszę udostępnić numer telefonu do kablowania
    • Gość: ula relatywizm naciagany zlodziejaszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:33
    • Gość: kk Jest wyjscie-zmieniac kod co 2 dni IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.05, 14:34
      ...,a nie jak ma to miejsce teraz co m-c. Dzieki temu nie bedzie sie oplacac
      uruchamianie na lewych kablowek
      • Gość: okradany Re: Jest wyjscie-zmieniac kod co 2 dni IP: *.inteko.com.pl 10.07.05, 18:07
        Kablówki są za drogie - abonament ponad 45 zł dla ludzi zarabiających po 800 zł
        miesięcznie to duzo. Na kablówkę stać ludzi zarabiających po 2000 zł
        miesięcznie i więcej. Kto więc jest złodziejem?/Abonament RTV +abonament za
        kablówkę/?Takie idiotyzmy wystepują tylko w naszym kraju.
    • Gość: Nygus Czegoś tu nie rozumien IP: *.p.lodz.pl 10.07.05, 18:10
      Skoro tracą uczciwi bo płacą więcej, by pokryc to co "ukradną" piraci, to w
      jaki sposób tracą kablówki. Logiczne byłoby, gdyby abonament był w normalnej
      wysokości, wtedy kablówki traciłyby, a tak podniosą abonament i co ich obchodzą
      piraci. Oj coć mi się zdaje, że ktoś znów zalazł sposób na łatwe zarobienie
      pieniędzy, abonament pozostanie taki jaki jest (czyli na lichwiarskim poziomie)
      a może po tej pożałowania godnej kampanii znajdzie się paru frajerów, którzy
      łatwo dadzą kablówkom dodatkową kasę.
      • mike-great Re: Czegoś tu nie rozumien 10.07.05, 18:53
        To tak samo jak z podatkami - niskie podatki-to ludzie płacą, bo chcą mieć
        spokój ze skarboną, wysokie podatki-ludzie kombinują jak je ominąć

Gość portalu: Nygus napisał(a):

> Skoro tracą uczciwi bo płacą więcej, by pokryc to co "ukradną" piraci, to w
        > jaki sposób tracą kablówki. Logiczne byłoby, gdyby abonament był w normalnej
        > wysokości, wtedy kablówki traciłyby, a tak podniosą abonament i co ich
        obchodzą
        >
        > piraci. Oj coć mi się zdaje, że ktoś znów zalazł sposób na łatwe zarobienie
        > pieniędzy, abonament pozostanie taki jaki jest (czyli na lichwiarskim
        poziomie)
        >
        > a może po tej pożałowania godnej kampanii znajdzie się paru frajerów, którzy
        > łatwo dadzą kablówkom dodatkową kasę.
    • pw_51 Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału 10.07.05, 18:20
      Niech operatorzy kablówek obniżą abonament to nie będą mieli złodziei.Ja
      jestem obiorcą sygnału UPC i czuję się okradany przez tą firmę.Dlaczego już
      wyjaśniam, druga telewizja kablowa działająca moim na osiedlu w Bydgoszczy
      która nazywa się Ogrody bierze od ludzi o połowę niższy abonament za tą samą
      ilość programów( ja płacę uczciwie 44zł).Jest następna, nazwy nie przytoczę bo
      nie znam , moi znajomi też płacą o wiele mniej.Mało tego mam zły sygnał na TVN,
      przeszedł serwisant i co powiedział że mam zły telewizor, ciekawe wszystkie
      programy są dobre a TVN zły , telewizor jeden z nowszych.Po drugie dlaczego UPC
      daje nam tylko mozliwość wyboru dwuch pakietów mały i najwyższy.Dlaczego nie
      ma pośrednich,ja niechcę ogladać fracuskich , angielskich .Na siłe mi wciskaja
      tego czego nie chcę.Chytry dwa razy traci to ma to co chce UPC i inni.Na
      miejcu właściciela UPC tych z markietingu wszystkich bym pozwalniał.Bo
      zamiast przynosić zyski dla firmy przynoszą straty.Trzeba by było tak podzielić
      pakiety odbioru żeby odbiorcy mieli mozliwośc dopasowania do swoich potrzeb
      finansowych i zapotrzebowania na oglądanie. Daję gwarancję że firma zyskuje
      finansowo.Ubywa złodzieji sygnałów, przybywa nowych abonentów.Ja nie umię
      kraść , i czekam tylko jak telewizja publiczna wprowadzi cyfrówkę i będzie
      konkurencyjna dla kablówek od razu zmykam z UPC.
      • Gość: kuba Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 10.07.05, 18:38
        A czy są jakieś nowości w programach ?? na czym obławiaja się złodzieje na
        STRYCH I POWTARZAJĄCYCH SIĘ PROGRAMACH I WYSWIETLANE OD ROKU JEDNEGO I TEGO
        SAMEGO PROGRAMU W POWTÓRKACH ( NP MECZY)
    • Gość: brrr Jak to się dzieje że tyle narzekań IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.07.05, 23:40
      na złodziejstwo a z drugiej strony tyle wywodów na usprawiedliwienie
      złodziejstwa. Schizofremia!!!!
    • Gość: kk Re: Kablówki kontra złodzieje sygnału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:37
      SKYPE-MONOPOL
      Używam skypeout już prawie rok i wydałem już na rozmowy do moich klientów
      blisko 1000 zł. Uważam ze skype celowo wykorzystuje popyt na usługi VOIP a
      także swoja pozycję dobrego komunikatora z względnie dobra jakością rozmów i
      nie obniża cen do poziomu, jaki jest ogólnie przyjęty w zachodniej europie.
      Tym bardziej teraz, gdy podpisał umowę z jednym z największych poortali-
      onetem i będzie starał się utrzymać wysokie ceny mając duzego partnera za
      sobą. Nieprawdą jest że ceny dla operatorów VOIP na poszczególnych rynkach są
      uzależnione przez operatorów lokalnych (narodowych), bo przecież już dawno
      koszty rozmów ze zwykłych telefonów np. do Polski z Niemiec były porównywalne
      z kosztami rozmów np. z Niemiec do Anglii.
      Skype na swojej stronie i stronie onetu podaje ze wśród 43 milionów
      użytkowników na świecie jest 3 miliony Polaków a to jest prawie 10% całości.
      Mając taka grupę użytkowników już dawno powinien zrównać ceny z zachodnimi i
      wprowadzić sekundowe naliczanie. Teraz jest w Polsce 12gr/min dzwoniąc np.
      międzymiastowe a na zachodzie jest 1,7 centa, co daje 6gr/min. Przyjmując ze
      z pośród 3 milionów użytkowników w polsce średnio 500 000 osób wydaje 25 Euro
      miesięcznie tak jak w moim przypadku a to daje 600 000 000 zł!!! Rocznie.
      Dlatego apeluję do wszystkich użytkowników skype wysyłajmy regularnie, co dwa
      tygodnie począwszy od 15 lipca (a potem 01.08 i znowu 15.08 itd...aż do
      skutku) jak największa ilość maili bezpośrednio do skype w Luksemburgu z
      żądaniem obniżenia taryf na Polskę.Przyjmijmy ze uczciwa cena za min.
      połączenia nie powinna przekraczać więcej niż 6gr/ min brutto. Mam tez
      nadzieje ze skype za naszymi plecami nie wchodzi w jakieś monopolistyczne
      układy np. z TPSA i innymi operatorami komórkowymi na polskim rynku.
      ROZESLIJCIE TEGO MAILA DO WSZYSTKICH SWOICH ZNAJOMYCH I UZYTKOWNIKOW SKYPE BO
      TYLKO RAZEM MOŻEMY COŚ OSIĄGNĄĆ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka