Gość: lemano IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 14.03.06, 21:21 Igor Janke OK! Prawicowy ale obiektywny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_nice_guy Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" 14.03.06, 21:27 Przeciwko Igorowi Janke jest cały zespół rzepy, wszyscy dobrze poznali jego kwalifikacje, kiedy pracowal jako szef dzialu krajowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: openmind.desk.pl dobrze się stało, jak można obrażać uczucia religi IP: *.jjs.pl 14.03.06, 22:17 dobrze się stało, jak można obrażać uczucia religijne, wolność słowa przyjmuje postać zwykłego chamstwa i prostactwa Odpowiedz Link Zgłoś
fruchtzwerg Re: dobrze się stało, jak można obrażać uczucia r 14.03.06, 22:41 "Religia", ktora - propaguje i pochwala mord i przemoc - zezwala na gwalty i niewolnictwo - propaguje dykryminacje i przesladowania ze wzgledu na plec i orientacje seksualna nie jest warta jakiejkolwiek ochrony. Islam to przemoc i ciemnota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliveira "Na krótkiej liście kandydatów" IP: *.atman.pl / *.atman.pl 14.03.06, 23:44 Ubóstwiam kalki językowe. On jest, czyż nie jest on? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepoprawny Niech ci ludzie o dziwnych nazwiskach nie wciągają IP: *.icpnet.pl 15.03.06, 08:09 Polski w międzynarodowe konflikty. Bardzo dobrze że dochodzi do zmiany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perkuc Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 02:11 A ja wiem, że w Rzepie jest wielu ludzi, którzy bardzo go ceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perkuc Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 02:15 A ja wiem, ze w Rzepie jest wielu ludzi, ktorzy bardzo go ceni - jego, czyli Jankego Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" 14.03.06, 21:30 O ile naczelnym "Rzepy" zostanie Igor Janke, to dziennik ten straci jednego czytelnika - mnie. Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
blok-buster To byłaby rzeczywiście wielka strata. Ale może 14.03.06, 21:32 przemyślisz swoją decyzję jeszcze raz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawik222 Jesli dla Was to strata,to dla nas zysk,aj waj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:41 I niech ten Janke zostanie,choc nie jest to orzel i bedzie mozna otwierac okna w Rzepie, bo nie poleci... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Wroblewski z Newsweeka nalezacego do Springera 15.03.06, 01:22 to natychmiastowe przeksztalcenie Rzepy w niemiecka gadzinowke. To by bylo bardzo zle. Przy tym trzeba oddac uczciwosc Gaudenowi, ze przeprowadzajac linie Rzepy od Wildsteina do ... Majcherka, praktycznie osiagnal juz poziom gadzinowki na lini politycznej poprawnosci niemieckiej prasy. Doskonalym kandydatem bylby... Wildstein albo Rybinski!!! Rzepa stalaby sie stara Rzepa, jak z okresu przed gaudenowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Jakis argument ? 15.03.06, 10:18 > O ile naczelnym "Rzepy" zostanie Igor Janke, to dziennik ten straci jednego > czytelnika - mnie. > Kaczory11 Jakis argument lub argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos gdyby tego nie zrobili, rzepa poszla by na dno 14.03.06, 21:35 tak jak powoli robi to wyborcza. Mala informacja w tekscie, mowiaca wszystko o sytuacji w rzeczpospolitej: "(...)pomysł ze zmianą na stanowisku naczelnego wyszedł od Norwegów i zyskał błyskawiczną akceptację państwowego udziałowca." Ktos tu musi miec rozsadek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: gdyby tego nie zrobili, rzepa poszla by na dn 15.03.06, 01:25 wysokiktos napisał: > tak jak powoli robi to wyborcza. > Mala informacja w tekscie, mowiaca wszystko o sytuacji w rzeczpospolitej: > "(...)pomysł ze zmianą na stanowisku naczelnego wyszedł od Norwegów i zyskał > błyskawiczną akceptację państwowego udziałowca." Ktos tu musi miec rozsadek ;) dokladnie to. Tez mnie to zaskoczylo, ze to wlasnie Norwedzy wyszli z ta propozycja. Pytanie tylko dlaczego? Mam nadzieje, ze nie na prosbe Springera, ktory najchetniej widzialby tam Wroblewskiego!!! To by znaczylo, ze Rzepa stanie sie w najblizszym czasie gadzinowka. Ciekawe, czy SP nie ma prawa pierwokupu akcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josif Re: gdyby tego nie zrobili, rzepa poszla by na dn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 09:55 Taka hipoteza: Jeżeli wybiorą Wróblewskiego - Orkla sprzeda "Rz" Springerowi, który wyda "Nowy Projekt" z logo "Rz". I 129 związków zawodowych w Presspublice będzie się miało z pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
dobry_kumpel Janke byl odpowiedzialny za publikacje 14.03.06, 21:46 skandalicznego tekstu o KGHM. To byla jedna z najwiekszych, o ile nie najwieksza wpadka w historii Rzepy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slavik222 Wpadki Rzepy(m.in.) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:13 Wpadka dzieciaczków-pismaczkow RZ,ktorzy (chyba dostali,,gotowca) utopili prezesa ZUS-u St.Alota za grzechy ,,informatyka" Krausego,przyjaciela Prezia. Ale takich wpadek nie ustrzeze sie nawet Independent, bo chyba w kazdej redakcji sa orły i prostytutki dziennikarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodnik trzymaj się Igor!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:21 nie wszyscy cię lubią, co chociażby widać na tym forum, ale ja i jeszcze parę osób cieszymy się, że jest szansa na gazetę, która będzie się istotnie różnić od "gw" i "naszego dziennika"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepoprawny Trzymaj się Igor. W powietrze wylecą tramwaje IP: *.icpnet.pl 15.03.06, 08:19 a nie nasze limuzyny w razie czego. Trzymaj się Igor!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porabana Re: Janke byl odpowiedzialny za publikacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 10:42 a na czym ów skandal polegał, bo ja pamiętem, że tekst był ok Odpowiedz Link Zgłoś
pontormo Re: Janke byl odpowiedzialny za publikacje 15.03.06, 12:18 Jaki skandaliczny?Owczesny prezes KGHM Stanislaw Speczik sam z wlasnej inicjatywy wycofal wlasny pozew przeciwko "Rz" i autorowi tekstu, zanim proces wszedl na wokande. W aktach sprawy, ktore sa przechowywane w sadzie, Speczik stwierdza, że nie kwestionuje zadnego fragmentu artykulu. Wieslaw Kaczmarek, ktory jako minister skarbu pomowil autora artykulu sugerujac mu uwiklanie w interesy z AWS-owskim zarzadem KGHM, odpowiedzial za to przed sadem. W procesie nie pomogl mu nawet jego adwokat Andrzej Kratiuk.Musial przeprosic autora artykulu publikujac na wlasny koszt przeprosiny w "Rzeczpospolitej". Bylo to we wrzesniu ub.r. Gdzie wiec jest ten skandal, zwlaszcza, ze artykul dostal nominacje do Grand Press w kategorii dziennikarstwa sledczego w 2002 r.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Janke byl odpowiedzialny za publikacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 19:48 No tak, ale z tego co wiem, to on chciał miec "swojego" dziennikarza śledczego, czyli Jarosława Jakimczyka (tego od afery z King-Kongiem ;-) w GP), jako przeciwwage dla Anny M. i Bertolda K. A Jakimczyk, który nawet ni ebył na etacie w RZ, puscił "lewy" tekst, był skandal i JJ zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo10 Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" 14.03.06, 21:57 Kiedys komunisci sie panicznie bali tego kto zostanie redaktorem Rzepy po smierci Fikusa i po nabyciu jej przez Orkle (to bylo w 1996 r.), a teraz pewnie boja sie kaczysci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.chello.pl 14.03.06, 23:06 To koniec - rozpiep...ją gazetę z 80-letnią tradycją . Oszołomy z pissu myslą że się zemścili , ale jak zwykle zostaną z tego pomyje . Pozostaje świerszczyk . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilij Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.net-serwis.pl 14.03.06, 23:20 czytam rzepe od okolo 2 lat i po smierci Pana Lukaszewicza zauwazam slabnacy poziomi i niebezpieczne zblizanie sie linii redakcyjnej Wyborczej. Uwazam ze Gauden jest slaby i czas na zmiane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurozerca Gauden to padaczka IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.06, 00:58 Mniejszy pluralizm i wieje nuda. Kiedy rzepa byla tak, ze rozni dziennikarze tam byli, lewo i prawo myslni, a teraz .. szkoda gadac. Nie bylem fanem Romka, ale jego odejscie i Rybinskiego pograzylo ten dziennik. I forma nie ta. Choc wyborcza tendencyjna, ale newsy online to jest jednak przewaga. A do rzepy zagaldam zeby poczytac komentarze i inne spojrzenie, bo newsy juz znam z wybiorczej z poprzedniego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" 15.03.06, 01:28 Zgadza sie. Rzepa stala sie lepsza GW. Zmiana kierunku Rzepy zaczela sie bardzo szybko po przyjsciu Guadena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saewolfie pierdnales? A gdzie Galba? IP: *.dsl.look.ca 15.03.06, 03:20 idz na odwyk wraz z Dornem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saewolfie pierdnales? A gdzie Galba? IP: *.dsl.look.ca 15.03.06, 03:22 czerwona zaraza, towarzysze partyjni kaczorow, lepperow i giertychow..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosy Prawicowy zajazd na Rzeczpospolitą IP: *.nfb.pl / *.nfb.pl 14.03.06, 23:19 Prawicowy zajazd na Rzeczpospolitą... Wśród kandydatów sami "prawomyślni". Brakuje tylko wielkiego inkwizytora Wildsteina i kilku innych "dworzan" Kaczyńskiego: Skowrońskiego, Skwiecińskiego, Łęskiego, Rybińskiego, Ziemkiewicza i Semki. Już można zmieniać tytuł gazety na "IV Rzeczpospolita" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieprawomyślny Re: Prawicowy zajazd na Rzeczpospolitą IP: *.chello.pl 14.03.06, 23:45 A dla czego we wszystkich gazetach mają być tylko "lewicowe zajazdy"? Właśnie pięknem pluralizmu mediów jest również pluralizm poglądów i postaw. I stanowczo nie mogę się zgodzić na stawianie w jednym rzędzie panów Skowrońskiego, Rybińskiego i Ziemkiewicza z panami Semką i Skwiecińskim (wydaje mi się, że do tej drugiej grupy można by zaliczyć również i Igora Janke). Tacy ludzie jak Rafał Ziemkiewicz mają swoje poglądy, w niektórych sprawach zbliżone do PiS-uarowców, ale nie są względem tej partii całkowicie bezkrytyczni (czego już o drugiej grupie publicystów nie odważę się powiedzieć). Moim zdaniem problemem nie jest to, że kandydaci mają poglądy prawicowe (mam na myśli prawdziwie prawicowe, a nie takie jak prezentuje PiS), tylko to, że część z nich jest takimi piewcami i obrońcami wszystkiego co robi PiS (choć ewidentnie wiele rzeczy robi ta partia źle). Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoskacd Re: Prawicowy zajazd na Rzeczpospolitą 15.03.06, 08:52 Każdy zajazd jest zły sam w sobie. Skoro Kaczyński chce PiS chce mieć swoje media, to nich Kaczyński założy nową gazetę i stara się o uzyskanie przychylności czytelników (swoją drogą to chyba byłoby niemozliwe, pamiętając jak rozłożył Tygodnik Solidarność w 1990 roku) a nie przejmuje gazetę z takimi tradycjami. Rzeczpospolita jak każda dobra gazeta powinna krytycznie patrzeć na rządzących. Tak było, kiedy rządziły AWS i SLD. Najwyraźniej PiS w mediach chce mieć tylko klakierów w postaci Jankego, Wildsteina, Skowrońskiego czy Pospieszalskiego. Dariusz Fikus pewnie patrzy z trwogą na to, co robią z jego dziełem... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Prawicowy zajazd na Rzeczpospolitą 15.03.06, 01:29 Rzepa byla prawicowa konserwatywna gazeta, jedna z najlepszych na swiecie: po przejeciu przez Gaudena zaczela sie staczac w blyskawicznym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saewolfie nawet jak dobrze mowisz to smierdzi........... IP: *.dsl.look.ca 15.03.06, 03:24 czerwona zaraza, towarzysze partyjni kaczorow, lepperow i giertychow..... a gdzie galba, kataryna i inne smieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Prawicowy zajazd na Rzeczpospolitą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 19:52 To, niestety, prawda. Odeszli dobrzy dziennikarze, nieliczni dobrzy zostali. Awansowały miernoty i przydupasy kierownictwa - daleko ni etrzeba szukac - kierowniczka działu krajowego, nowy "szefunio" w dziale prawny ("odkrycie" gaudena), kombinatorzy na innych etatach... A Gauden do pięt nie dorasta panu red. śp. maciejowi ł. i dariuszowi F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: Prawicowy zajazd na Rzeczpospolitą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 10:46 Nazwac jednych z najlepszych polskich dziennikarzy dworzanami Kaczyńskiego, to tak jak napisać, że Wyborcza jest obiektywna. Co za brednie! Zerknij na teksty prawdziwych dworzan: masz pod ręką Politykę, a tam Paradowską i Zakowskiego, ze o Toeplitzu nie wspomnę. To jest dopiero dupowłaztwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whatever Szkoda IP: *.chello.pl 14.03.06, 23:26 szkoda, Gauden odpowiadał za neutrealną linię pisma. Podpadł paru oszołomom bo zwolnił z pracy Wildsteina. Nie szkodzi, że Gauden wielokrotnie tłumaczył powody swojej decyzji. Kaczyński, Kurski i jemu podobni będą wciąż powoływać się na to wydarzenie jako dowód na brak wolnych mediów w Polsce. Goebbels znajduje coraz liczniejszych naśladowców... Karykatury to tylko wygodny pretekst... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanibaal Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:44 Wróblewski -skandalista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roko baroko Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: 217.79.151.* 15.03.06, 00:13 ciekawe, że nikt nie pisze o Wróblewskim. może i dobrze. mam nadzieję, że to oznaka, iż nikt nie traktuje go jako powaźnego kandydata. to jak rozegrał sprawę J.Sroki świadczy o jego dużych zdolnościach manipulatorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.adnap.net.au 15.03.06, 00:36 A kto moze miec wplyw na zmiane naczelnego GAZETY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUBU A kto moze miec wplyw na zmiane naczelnego GAZETY? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 02:38 Będę strzelał...Kneset? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" 15.03.06, 00:42 Gość portalu: lemano napisał(a): > Igor Janke OK! Prawicowy ale obiektywny. hue! hue! hue! Ech ci kaczyści! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyhu2005 Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 01:00 Orkla wyprzedaje swoje aktywa prasowe, w tym polskie. Dlatego praca naczelnego RZ to raczej part time job. Wróblewski nie rzuci Newsweeka, stawiam więc na Jankesa i Lisieckiego, którzy są obecnie bezrobotni. Jankes jest blisko PiS, więc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zet Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 02:29 Igor! Jedyny który nie dał się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kafka Igor Janke!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 02:41 mam nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historykii Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 06:31 Panu G. Gaudenowi przepowiedziałem(...) taki finał w ub roku, po odwołaniu B. Wildsteina. Po co to Panu było, chcialoby sie dodać(!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary czytelnik Głosujcie za pozostaniem Gaudena !!!! IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 07:43 Ja czytam Rzepę od samego początku. Powiem krótko,jako długoletni czytelnik. Obecny redaktor jest zupełnie w porządku. Nic lepszego chyba sie nie znajdzie. Zresztą stare powiedzenie mówi,ze lepsze jest wrogiem dobrego. Głosujcie za pozostaniem Gaudena !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 08:01 Dwa tygodnie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.06, 08:37 Dobrze, że nie będzie Gaudena. Drukiem karykatur uwikłał najlepszy polski dziennik w niepotrzebną (dla "Rz") awanturę i tym się skompromitował. Wyrazy uznania należą się za to za szatę graficzną "Rz", ale mimo wszystko jest to element mający marginalne znaczenie w ocenie gazety. Najważniejsza jest zawartość, a ta ostatnimi czasy zaczęła lekko, aczkolwiek niebezpieczenie zmierzać w kierunku gazetowyborczej jedynie słusznej prawdy. Mam nadzieję, że nowy naczelny to naprostuje. I mam nadzieję, że nie będzie to p. Wróblewski, bo jakoś on mi tu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: 195.94.201.* 15.03.06, 08:48 Blajer na naczelnego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.rzeczpospolita.pl 15.03.06, 13:18 aniu, zluzuj dzide bo Cie namierzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 19:55 Blajerek??? To ty pisałes w waszym intranecie te kalumnie o nowym szefe "żółtych stron", że niby preferuje chłopców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4krzych1 Gauden "kretyn kulturowy" - out!!! IP: *.aster.pl 15.03.06, 09:10 Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Tylko Igor JANKE 15.03.06, 10:17 Znakomity dziennikarz, uczciwy czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: *.nll.se 15.03.06, 10:27 Byle nie Wroblewki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derobson Re: Kto nowym naczelnym "Rzeczpospolitej" IP: 5.5R* / 193.194.132.* 15.03.06, 11:09 a ja mam nadzieję że Paweł Lisicki - bardzo przyzwoity człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan fan Tylko jeden kandydat brany jest powaznie: IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 15.03.06, 12:12 TO oczywiście Lesław Maleszka, który ma objąć tę funkcję pod jakimś wymyślnym nickiem, żeby nie było głupich skojarzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Tylko jeden kandydat brany jest powaznie: IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.06, 12:26 Maleszka jest szefem "GW", co wyraźnie widać w linii prezentowanej przez tę gazetę - choć jego oficjalna działka to "adiustacja". Odpowiedz Link Zgłoś