facet123 Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 14:41 Popieram zakaz palenia całym sercem. I niech nikt nie argumentuje ile to Państwo straci na zmniejszeniu obrotów firm tytoniowych, bo nikt dokładnie nigdy nie wyliczył ile państwo płaci za leczenie chorych na raka - szacuję, że przeprowadzenie pełnej terapii - chemia, naświetlania, ewentualnie jakaś operacja kosztuje kilkanaście lub więcej tysięczy złotych. W ogóle uważam, że bezpłatna opieka zdrowotna należy się, jeżeli w ogóle, to tylko osobom które same sobie nie szkodzą - no bo czy nie uważacie, że niesprawiedliwe jest płacić tysiące złotych za leczenie kogoś kto zaraz po zakończeniu znowu zaczyna palić? To tak samo jakby wynisił leki ze szpitala i wyrzucał na smietnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.eu.rsa.net / *.rsasecurity.com 10.05.06, 14:43 Moze na przystankach niewiele, ale np. w centrach miast, w knajpach jak najbardziej. Przeciez teraz pobyt w kanjpie = smierdzisz. Wlosy, ubranie, skora, nawet jesli nie zapalisz pol papierosa. W Norwegii bylam zachwycona, gdy moglam napic sie w knajpie piwa i nie wdychac smrodu tytoniu. Palacze wychodzili na zewnatrz. Poza tym to kwestia kultury - ile razy widzialam palaczy wydmuchujacych ostatni dymek juz w autobusie, zapalajacych papierosa w drzwiach lub na klatce schodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ikarius Re: Dadzą popalić palaczom IP: 213.199.201.* 10.05.06, 14:45 Palacz też człowiek!!!!!!!!!!!!!! Dlaczego na przykład w barze nie mogę sobie zapalić ?? Albo na ulicy?? Zakaz palenia na świeżym powietrzu jest głupotą...W knajpach ok, niech bedą wydzielone miejsca, nie przeszkadza mi to, tylko niech owe miejsca będą!! Taka ustawa to zamach na wolność osobistą palaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betah Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 14:48 a jak to się ma do dymu z rury wydechowej autobusu????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonpalacz Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.olsztyn.net.pl 10.05.06, 14:54 > a jak to się ma do dymu z rury wydechowej autobusu????? tak się ma, że za zakazem palenia w miejscach publicznych jest ok 80 poc. spoleczenstwa, natomiast za zakazem jeźdżenia autobusów i samochodów prawdopodobnie jest jakaś niewielka ilość spoleczenstwa. musialbym sprawdzic ilu w Polsce jest nawiedzonych ekologów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.05.06, 15:42 Tak to się ma, że z autobusu jest jakiś pożytek. Z papierosów nie ma żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A mam astme i nie moge isc do pubu :( IP: *.obr.pl / *.obr.pl 10.05.06, 14:58 mam astme i przez to jestem wykluczona praktycznie z zycia towarzyskiego. Dym papierosowy powoduje u mnie ostre dusznosci. Nie moge wiec isc do pubu czy gdziekolwiek, bo wszedzie jest mnostwo dymu papierosowego. Nawet w pracy jest niewiele lepiej- ale jak mam postawic sie kierownikowi, ktory pali w pracy, mimo ze powiadomilam go o swojej chorobie? Jest tym bardziej ciezko, ze choruje od niedawna, a musze przyznac, ze wczesniej nie przeszkadzali mi palacy, teraz dopiero. Takie zakazy powinny byc wprowadzone, mysle ze to dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:05 Bardzo by mnie ucieszył ten fakt wprowadzenia takich właŚnie ograniczeń, osoby palące nie zdają sobie sprawy jak bardzo może przeszkadzać dym z papierosów. Moim zdaniem powinny być do tego wyznaczone miejsca. Pracowałam przez dłuższy czas z osobami palącymi, bardzo dobrze wiedziały że nie można palić w miejscu pracy a i tak to robiły, sam kierownik był osobą palącą i również nie przestrzegał tego. Wejście na zaplecze, do magazynu, czy nawet do pokoju w którym mogłyśmy zjeść śniadanie i w którym wisiały nasze kurtki/ubrania było istnym koszmarem. Jedzenie w takim zadymionyjm pomieszczenie nie było realne, natomiast kurtki i ubrania okropnie śmierdziały. Wiem, że osoby palące nie zdają sobie z tego sprawy że tak własnie jest. Nie wspomnę o klubach, dyskotekach, po godzinie zaczynają mi łzawić oczy, włosy, ubranie, cała śmierdzę papierosami. To naprawdę bardzo przeszkadza!!!!! Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem takiej ustawy i powinny być upomnienia i kary pieniężne. Odpowiedz Link Zgłoś
aarichia Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 15:09 To może zakarzemy picia piwa w pabach? Mnie drażnią pijane osoby, a co! Sama pale i wiem, że za dużo dymu przeszkadza, ale apsolutnie nie jestem za tym, żeby wprowadzić takie zakazy, są miejsca z salami dla palacych i takimi, gdzie zapalic nie wolno i tak właśnie powinno być. A jak ktoś palić lubi to nie przestanie tylko dlatego, ze bedzie to robił we własnym domu... Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 15:37 ja np nie spotkaam sie jeszcze z zadnym pubem gdzie nie wolno bylo by palic poprostu nie mam gdzie pojsc zeby nie przesmierdnac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.05.06, 15:17 Mnie też wku..a to, że muszę sobie niszczyć zdrowie na spółkę razem z jakimś debilem-palaczem. Choduj swojego raka gdzie indziej, nie przy mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
amk64 A proszę bardzo... 10.05.06, 15:43 1) Zakaz palenia na ulicach? Nie palę na ulicy - wisi mi to 2) W pracy? Ok - i tak nie mam czasu. 3) W knajpach? Dobra - piwo można wypić w domu ze znajomymi - troche knajp padnie. 4) Droższe papierosy? Spoko - mogę mniej kupować, a blokady dróg przez plantatorów tytoniu, nie na mnie spadną - nie mam samochodu, a z pracy w fabryce papierosów, też nie mnie zwolnią, bo tam nie pracuję Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 15:19 czas najwyrzszy.rzad polski powinien wprowadzic zakaz palenia papierosow w miejscach publicznych.nigdy tego nie rozumialem ze ten barbarzynski nawyk opanowal prawie caly swiat.papierosy i alkochol niszcza spoleczenstwo w polsce.ciekawe ze palacze i alkocholicy potrzebuja najwiecej opieki lekarskiej.najwyrzszy czas zeby skonnczyc z tym barbarzynstwem! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-bozena jak chce palic to dlaczego mi nie wolno 10.05.06, 15:22 czym będą kawiarnie i puby bez dymu unoszącego sie w powietrzu? pustymi kawiarniami i pubami! ja wlasnie tylko tam pale! to mój wybór że sobie szkodze! to chyba moja sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: jak chce palic to dlaczego mi nie wolno 10.05.06, 15:32 idiotyzm do potegi!! ktos nie chce palic ani wdychac dymu to dlaczego masz mu tego prawa bronic?? jak chcesz palic to pal w domu a nie gdzies gdzie ograniczasz swobody innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcik Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:30 A kogo to obchodzi ze pale jak ide sobie chodnikiem? przeciez nie chucham ostentacyjnie komus w twarz! A zakaz w dyskotekach,pubach to dla mnie czysty absurd!!!!! jak pale to nie staje obok ludzi zeby im specjalnie zatruwac swieze powietrze.. tak samo mogliby sie przyczepic do samochodow, wszak to one w najbardziej efektywny sposob zatruwaja zycie miejskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Dadzą popalić palaczom IP: 212.160.172.* 10.05.06, 15:31 ja tam z radością zobaczyłbym przepis, który pozwalałby strzelać do debili jarających śmierdziuchy na balkonach i w oknach swoich mieszkań. Sobie taki osioł w domu nasmrodzić nie chce, ale że innym leci do mieszkań smród jego faji to już o tym nie pomyśli. Mam takiego delikwenta piętro niżej. I regularnie około 22 wychodzi na balkon żeby sobie zaczadzić swój pusty łeb. On po 5-10 minutach wraca do siebie, a u mnie w mieszkaniu wali jeszcze z pół godziny. Lał bym gnoja i patrzył czy równo puchnie... mam nadzieję, że ten zakaz obejmował będzie również tego typu przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balkonowa Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.aster.pl 10.05.06, 15:43 Słówko do Pani Kopacz (z artykułu): to bardzo nieładnie z pani strony, że wychodzi pani na balkon żeby palić. My, sąsiedzi, nie mamy ochoty wąchać pani "dymka", zwłaszcza rano tuż po przebudzeniu i wieczorem. Skoro już ktoś pali, niech ściska się z tym we własnym domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiha Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 18:09 Zgadzam się. Sąsiadowi się urodziło potomstwo i zaby go nie podtruwać chyba zaczął palic na klatce schodowej podtruwając sąsiadów ( ich w końcu wolno), prawda? Zaprzestał procederu po wyklejeniu przez anonimowego niezadowolonego :) informacji że na klatce się nie pali. Za to zaczał na balkonie. Rzecz jasna kilka razy dziennie mam dokumentnie zasmrodzoną sypialnię. Ale cóż go to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dori Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:52 Witam. Co z palaczami kierowcami i ich pasażerami również palącymi? Oczkekujac na zielone światło np.przy wiacie palą sobie a dym wylatuje na zewnątrz. Zakazać palenia w prywatnych samochodach? Palenie pod wiatami to chamstwo. Za chamstwo uważam również zaśmierdzanie mojego samochodu przez miejskie autobusy i pks-y. Nie mozna otworzyć okna bo taki np.Ikarusik zasmrodzi całą tapicerkę. Jeżeli chodzi o restauracje to przecież najlepsze rozwiazanie żeby jedne były tylko dla palących a drugie tylko dla niepalących. Rozwiązanie wychodzenia na zewnątrz jest głupotą-palacz stoi a niepalący przechodzi obok niego i wdycha, więc rozwiązanie powyższe jest chyba sensowniejsze. Jestem osobą palącą, ale nie palę w samochodzie(czyli nie zasmradzam ludzi na przystankach itp.),nie palę na ulicy(bo dziewczyna z papierosem na ulicy dziwnie mi się kojarzy, no i co potem zrobić z tym petem).Palę u siebie w domu, bo lubię. Chce zapalić w restauracji tylko dla palących(nie zatruję niepalących). Reasumujac proszę nie generalizować, palacz=cham. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maria_luiza Do pana Kwiatkowskiego 10.05.06, 16:02 Widocznie nigdy nie pracował Pan jako niepalący przez 8 godzin z palaczem w jednym pomieszczeniu. Proszę spróbować, zapewniem, że szybko zmieni Pan zdanie dot. ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe_male Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 16:03 CHOLERA JASNA!!!!! SŁABO MI SIĘ ROBI, JAK CZYTAM TAKIE BZDURY, JAK WYPOWIEDŹ MŁODEGO WAŁĘSY!!! ŚWIETNY POMYSŁ, BO PALACZE BĘDĄ ŻYĆ ZDROWIEJ I MNIEJ WYDAWAĆ NA FAJKI!? TO MOŻE ZABRONIĄ W POLSCE SPOŻYWANIA LANDRYNEK, BO SĄ PRZECIEŻ NIEZDROWE DLA ZĘBÓW!!! MOŻE ZABRONIĄ KOBIETOM NOSZENIA BIELIZNY ZE SZTUCZNYCH MATERIAŁÓW, BO TO NIEZDROWE DLA CIAŁA!!! A MOŻE WSTRZYMAĆ PRODUKCJĘ SAMOCHODÓW, BO PRZECIEŻ SPALINY SĄ NIEZDROWE! A CO! NIECH POLACY JEŻDŻĄ DO PRACY ROWEREM, ALBO NA HULAJNODZE - ŻEBY BYŁO ZDROWIEJ!!! WŁADZE DOPROWADZĄ DO TEGO, ŻE LUDZIE BĘDĄ PALIĆ ZABUNKROWANI ZA ŚMIETNIKAMI, MURAMI I BUDYNKAMI! DOPROWADZĄ DO BANKRUCTWA WŁAŚCICIELI KNAJP, RESTAURACJI I KLUBÓW, BO NIKT TAM NIE BĘDZIE PRZYCHODZIŁ! DOPROWADZĄ DO JESZCZE WIĘKSZEJ NIENAWIŚCI SPOŁECZEŃSTWA WOBEC RZĄDZĄCYCH!!! TRACĄ AUTORYTET W ZASTRASZAJĄCYM TEMPIE! A W OGÓLE JAKIM PRAWEM WAŁĘSA INTERESUJE SIĘ TYM, NA CO POLACY WYDAJĄ WŁASNE PIENIĄDZE?? JA PRACUJE CIĘZKO I CHCĘ SAMA ROZPORZĄDZAĆ SWOIM FUNDUSZEM, NIECH NIKT MI SIĘ W TO NIE WPIEPRZA!!!! ŻAŁOSNE I PRZYKRE!!! A USTAWA MAM NADZIEJE -NIE ZOSTANIE PRZYJĘTA!!! JESTEŚCIE ŻAŁOŚNI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z tego podniecenia Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.fbx.proxad.net 10.05.06, 16:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.fbx.proxad.net 10.05.06, 16:18 Z tego podniecenia usiadlas na capslocku.Nie obchodzi mnie ze swoje zapewne ciezko zarobione pieniadze puszczasz z dymem ale nie masz prawa mnie w to mieszac.Smierdzij sobie sama! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe_male Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 16:24 jasna, chyba niezbyt dokladnie przeczytalas, co napisalam. nie dymkam ci w twarz, a jak nie chcesz smierdziec, to w ogole nie wychodz z domu, zeby przypadkiem nie wpasc pod rure wydechowa jakiegos pojazdu, nie wdepnąc w psią kupe od ktorej smierdza buty i nie stac w autobusie kolo kogos kto nie myl sie od miesiaca. nie wmowisz mi ze smierdzisz od samego stania obok osoby palacej. tobie nie podoba sie ze smierdze fajkami i musisz to wdychac, a mnie nie podoba sie twoja krwistoczerwona bluzka od ktorej bola mnie oczy i ktora godzi w moj zmysl estetyczny. zawsze znajda sie tacy, ktorych jakiekolwiek zachowanie, bedzie ci przeszkadzac. chociazby fakt ze ktos wchodzi do autobusu z malym dzieckiem ktore natretnie sie w ciebie wpatruje. nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 16:30 nie bylas chyba nigdy w pubie skoro twierdzisz ze siedzac obok osoby placej nie mozna przesmierdnac pozatym jesli chcesz palic to pal u siebie w domu a nie tam gdzie inni przebywaja... to ze "nie dymkasz mi w twarz" nie oznacza, ze dym z twojego papierosa poleci tam gdzie sobie zazyczysz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe_male Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 16:41 owszem, wyobraz sobie ze bylam w pubie wiele razy, ale nie mam problemow tej natury bo sama pale. mnie faktycznie nie interesuje, gdzie leci dym z mojego papierosa, ale ciebie najprawdopodobniej nie interesuje czy komus kto stoi obok ciebie podoba sie zapach twoich perfum, nie wspominajac juz o sytuacji gdy sie spocisz. jezeli w pubach nie zabraniaja nam palenia to dlaczego sami na siebie mamy nakladac zakazy? moze jak nie podoba wam sie sytuacja w pubach, to wykorzystajcie opcje inicjatywy ludowej i walczcie aby w knajpach byly wydzielone miejsca dla palaczy! a jezeli wprowadza ten zakaz, to straci na tym najbardziej nie palacz, tylko nasz piekny, mlekiem i miodem plynacy kraj, bo jestesmy panstwem w europie gdzie najwiecej pieniedzy ludzie wydaja na papierosy. a pieniadze z fajek to dodatkowy fundusz dla panstwa Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 16:54 po pierwsze nie chodzi o smrod papierosuw tylko o substancje ktore z tym tymem dostaja sie do mojego ormanizmu... zapach z perfum albo z pod pach nie roznosi sie po calym pomieszczeniu i przede wszystkiem nie szkodzi pozatym panstwo nic a nic nie straci..ale juz nie bede ci tlumaczyc mechnizmow ekonomii i to nie niepalacy maja walczyc o miejsca dla palacych...tylko palacy powinni walczyc o takie miejsca dla siebie bo w krajach demokratycznych panuje cos takiego jak wolnosc osobista, ograniczona prawem innego czlowieka do wolnosci i podstawowymi prawami chroniacymi zycie innych osob oczywiscie jesli chcesz mozesz popelnic samobojstwo..ale tylko tak zby to dotknelo tylko ciebie..czyli mozesz sie powiesic albo skoczyc z bloku...nie mozesz natomist odkrecic butli z gazem i wysadzic pol bloku w powietrze... tak samo z paleniem..mozesz palic ale tylko tak aby nie narazac innych na utrate zdrowie... tak wiec to w Twoim interesie jest to aby byly wydzielone miejsca dla palacych w systemem wentykacji takim aby dym sie nie rozprzestrzenial...takie systemy sa drogie...zastanow sie ilu wlascicielom sie bedzie chcial poniec taki koszty myslisz,ze jak wprowadzi sie zakaz to ludzie przestana chodzic do dyskotek i pubow?? poptrz na Irlandie o ktorej trabia juz 2 dziej w radiu i wszedzie...tam to prawo jest od roku?? nie pamietam dokladnie...dane sa takie,ze nikt nie zrezygnowal z zycia towarzystkiego tylko temu ze nie mogl zapalic..za to 10% ludzi zrezygnowalo z palenia... jak juz wprowadza ta ustawe (a to jest tylko kwestia czasu..jak nie teraz to za kika lat) to zamkniesz sie w domu kiedy twoi niepalacy znajomi beda sie bawic, bo nie bedziesz mogla palic w pubie?? jak widzisz postulat o tym,ze puby straca jest bezsensowny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.fbx.proxad.net 10.05.06, 16:37 Nic nie rozumiesz.Dokladnie przeczytalam twego posta ale nie doszukalam sie tam zadnych rewelacji.Psie kupy ani spaliny nie maja z tym nic wspolnego,mowimy o moim prawie do pubu czy restauracji i oddychania czystym powietrzem,szczegolnie jesli jestem w ciazy.Twoj nalog jest bardzo szkodliwy dla zdrowia ,niestety nie tylko twojego(jak to jest w wypadku alkoholikow)ale bezposrednio tez mojego niestety!Czas zeby wam uswiadomic ze to wy jestescie w jakis sposob gorsi i ze palenie jest obrzydliwe i niemodne.Nie pozdrawiam bo pewnie nic ci juz nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe_male Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 16:45 samochod tez zabronisz mi prowadzic? przeciez to spaliny bardziej szkodza twojemu nienarodzonemu dziecku niz kilku palaczy stojacych na przystanku, od ktorych mozesz zawsze kawalek odejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.fbx.proxad.net 10.05.06, 17:41 Juz niedlugo wszyscy sie przestawimy na pojazdy zasilane alternatywnymi zrodlami energii,w przeciwnym wypadku doprowadzimy te planete do calkowitej degradacji.Ale nie o tym jest ten watek.Widze ze nadal nic nie kumasz wiec pal sobie bo juz niedlugo miejmy nadzieje ustawa wejdzie w zycie.Jestescie jednym z najpodlejszych gatunkow ludzi uzaleznionych,dla mnie nie roznicie sie od narkomanow.Milego wieczoru:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:13 Jako paląca uważam: 1. fakt, na przystankach jest to nieznośne (ale w tej chwili zakaz palenia tez jest i co???? wszyscy wiemy....) 2. nie widzę powodu, dla którego nie mam zapalić w knajpce, pubie itp. Jestem z Poznania i wiem, że są lokale dla niepalących. Więc owe osoby mają dokąd pójść- ja się tam z fajami nie pcham. 3. Cymański...Boże! najgorszy jest neofita. sam rzucił i go =drażni, że inni palą. zauważyłam taki objaw u byłych palaczy. Zrezstą, nie sadzę, że miał prawo o moim zdrowiu (ta fałszywa troska!!) decydować facet, który żonę do rejestru korzyści majątkowych wpisał. 4. Bo w sumie...Jak palę, to się truję. I chciałabym (takie nieśmiałe zyczenie), aby rządzący, zamiast się zajmować takimi duperelami, zaczęli zajmować się np.: w kwestii zdrowia tym, co się dzieje w tej materii w kraju. Myslę, że większość ludzi byłaby znacznie szczęśliwsza. 5. Poiza tym: zarabiam na siebie i nikomu do decydowania co mam robić z moja kasą!!! I proszę mi bez fałszywej troski wyjeżdżac o stan moich finansów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.fbx.proxad.net 10.05.06, 16:29 O rany,nikotyna chyba wam mozgi zaczadza!A niby z jakiej racji mamy byc skazani na banicje w pewnych lokalach skoro to wy jestescie uzaleznieni?I czemu mamy placic na wasze leczenie raka na ktorego pracujecie latami z wlasnej i nie^przymuszonej woli?Dobrze ze ktos sie za was wezmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:41 Wszystkich ich chyba popie..lo w tym rzadzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak mom to pale Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:44 kretyn to z ciebie jest.. jak ktoś pali to nie znaczy że ma coś z głową, takim jak ty powinni uprzykrzać życie.. Odpowiedz Link Zgłoś
goededag Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 16:51 taaa, najlepiej to wszystko zabronic: papierosy bo zmierdza, alkohol bo uzaleznia, ludzi nie myjących sie bo śmierdza, wyperfumowanych ludzi bo jeszcze gorzej smierdza itp. Jestem palaczka i co?? czasem wbrew pozorom to ja sie czuje dyskryminowana.. W Wawrszawie jest duzo miejsc gdzie mozna sie napic piwa i nie palic. czasem tez tam zagladam.. A jak chce zapalic wychodze na zewnatrz. dajcie spokoj. Powinny byc wprowadzone juz lepiej przepisy o obowiazkowej sali dla niepalacych z idealna wentylacja sprawdzana minimum raz na miesiac. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dawny_wuuj Faszyzm. Chlopcy sie obudza, gdy wplywy z akcyzy 10.05.06, 16:47 spadna. Zaraz zaczna nawolywac do obowiazku palenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wsydzący się rządu Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:50 tak na wstępie to nie jestem palaczem, wcale nie popieram palenia, ale jak tylko pomyśle o naszym obecnym rządzie to scyzoryki mi się otwierają w kieszeniach. Kraj rządzony przez imbecyli, zmierzający do totalitaryzmu. Jak się pytałem w czasie wyborów na prezydenta, to każdy głosował na Tuska, a wybrali Kaczego i teraz mamy Leppera w Izbie Poleskiej i Giertycha Ministra Edukacji, szczerze powiedziawszy niejedna osoba z L.O ma większego kompetencje to wykonywania takiego zawodu. I teraz będą dawać ustawy, powoli zniewalać każdego obywatela. Zakaz palenia, lol , może wódki jeszcze zabronią pić, bo chyba alkohol większą liczbe ludzi doprowadził do śmierci, pozatym na przystanku przeszkadza mi bardziej nawalona osoba niż paląca. Jak poprosisz kolesia żeby niedymił na ciebie to zależnie od jego charakteru może cię posłuchać, a koleś na bani choćby bardzo chciał to w moment nie wytrzeźwieje. Zresztą urodziłem się patriotą, może inaczej człowiekiem dumnym z narodowości, ale teraz jedyne o czym myśle to pryskanie z tego syfu... Odpowiedz Link Zgłoś
postka1 Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 16:57 jestem calym sercem za tym zakazem, tylko zeby jeszcze byl respektowany! Ja przestalam zupelnie chodzic do kawiarni, pubow itp. wlasnie ze wzgledu na dym. I wiem, ze nie jestem w tym odosobniona. Wlasciciele takich miejsc poniesli wiec obiektywne straty. Inna rzecz - przeczytalam ten watek dosyc dokladnie i jest kilka glosow krytykujacych pomysl zakazu palenia na tzw. swiezym powietrzu, czyli na ulicy. Otoz uwazam, ze pomysl jest swietny. Osoby palace bardzo czesto w ogole nie zdaja sobie sprawy z tego, co robia - np. ida do pracy, palac, i w ogole sie nad tym nie zastanawiaja. Tymczasem, jesli akurat mja droga wypadnie za takim palacym, to wrazenia sa paskudne i mam wybor - albo gwaltownie przyspieszyc i wyprzedzic (zapewne za kilka metrow bedzie i tak nastepny palacy), albo skrecac, kluczyc, zmieniac trase itd. Takie wlasnie jst uzasadnienie zakazu palenia na ulicy = zeby uchronic niepalacych przed takimi manewrami. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiha Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 18:27 Nie palę a smród tytoniu jest wszechobecny również w knajpkach z żarciem i odbiera mi apetyt. Wiekszość miejsc, gdzie można zjeśc coś dobrego we Wrocławiu "mam poobrażanych". Postka1 słusznie zauważyła, że restauratorzy mają w nosie potencjalnych konsumentów oraz ich pieniądze. Prym wiedzie chyba Agawa w parku płd. Byłam tam (zimową porą) dwa razy -pierwszy i ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 17:02 Zakaz palenia w knajpach jest ograncizeniem wolności.Przeciez osoba niepaląca nie musi tam wchodzic, moze wybrac inny lokal Natomaist jak najbardziej popieram zakaz palenia na ulicy bo to narzucanie smrodu innym Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 17:05 zastanow sie co napisalas??? raczej narzucanie wdychanie taksyn innym jest ograniczeniem wolnosci... osoba palaca nie musi chodzic do lokali gdzie nie wolno palic..moze sobie zostac w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 17:10 ale nie chodzi mi o nakaz palenia w lokalach!!! Po prostu to powinno zależeć od właściciela lokalu czy chce zrobić miejsce dla palących czy dla niepalących. Przecież mogłyby istnieć 2 rodzaje lokali.Tak samo jak są takie gdzie podaja sie alkoho i takei gdzie go sie nie podaje. Alkoholik na odwyku nie musi isc do pubu.Ma wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Dadzą popalić palaczom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 16:17 Oczywiście! Powinno zależeć od: 1.właścicieli sklepów czy chcą sprzedawać w SWOICH sklepach alkohol nieletnim, handlować narkotykami, bronią maszynową, pornografią z udziałem dzieci i zwierząt etc; 2. kierowców - czy chcą jeździć 50 czy 150 kmh/h, zapinać pasy, wozić apteczkę trójkąt, jeździć na przegląd techniczny SWOICH samochodów etc.; 3. mężów - czy chcą bić WŁASNE żony; 4. pracodawców - czy chcą płacić na czas albo w ogóle SWOIM pracownikom i dawać im urlopy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaćka kolejne martwe prawo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 17:15 którego nikt nie będzie ani przestrzegał ani egzekwował. Jak to w polandzie. Nie ma nad czym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.popins Re: Dadzą popalić palaczom 10.05.06, 17:20 "roslina ktora wypedza choroby glowy i mozgu", teraz widac czyje sa idiotyczne pomysly. Sale dla niepalacych, a nie uszczesliwianie na sile, ci co chca zachowac mnie w dobrym zdrowiu - prosze sie odpieprzyc i zajac soba, albo przymusowe leczenie z checi narzucania swojego porzadku innym Odpowiedz Link Zgłoś