Dodaj do ulubionych

Abonament RTV pobierany z podatkiem ?

15.03.07, 11:18
Każdemu? Jeśli tak, to jeszcze OC za samochód doliczcie do cen energii, bo
przecież każdy ma samochód, a ile osób nie płaci.
Obserwuj wątek
    • Gość: Koneser Misyjna TVP prezesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:22
      Nie mozna placic na "misyjna" TVP Urbanskiego. Koszty misjonarstwa powinno
      ponosic ugrupowanie o. Tadeusza.
      • Gość: openmind.desk.pl niezgodne z konstytucją IP: *.pekao.com.pl 15.03.07, 13:03
        nie można zmuszać do płacenia ludzi którzy nie oglądają telewizji lub nawet nie
        mają telewizora
        • Gość: Nicos Niech zakodują to badziewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 23:12
          i wtedy będzie płacił ten kto chce wspierać tych misjonarzy od 7 boleści.
          • glaba Trzeba więcej kasy, by było więcej miejsc pracy 15.03.07, 23:24
            dla półgłówków onanistów typu Bosaka i temu podobnych specjalistów od lizania
            otworów.

Na tym polega misja publiczna TVP.
            • pastor Re: Trzeba więcej kasy, by było więcej miejsc pra 16.03.07, 14:50
              To w końcu Bosak jest onanistą, czy liże otwory??? :DDDD
          • Gość: z ostatniej chwili PO i SLD deklarują, że są za likwidacją abonamentu IP: *.icpnet.pl 31.10.07, 14:40
            Brak tylko informacji, jak sobie wyobrażaja dalsze funkcjonowanie
            mediów publicznych (a moze ich likwidację?); bo realizować "misję"
            wyłącznie za wływy z rekalm, to będzie chyba raczej trudno ? ;)
        • Gość: Witek Re: niezgodne z konstytucją IP: *.tkdami.net 16.03.07, 00:22
          Za panowania pisu w tym kraju wszystko mozna co wymysla nasi wodzowie LECH I
          JAROSLAW . Jak jestescie durne glaby ,to cierpcie za glosowanie na PIS i
          pokornie placcie , bo jak nie to do " ciurmy ".
          • Gość: autor Re: niezgodne z konstytucją IP: *.icpnet.pl 16.03.07, 07:00
            Nie zauważyłem by wszystko można a pomysł z abonamentem połączonym z prądem nie wymyślił PiS, zastosowany został jakiś czas temu w Czechach, pajacyku.
    • Gość: Jaro Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.teleton.pl 15.03.07, 11:31
      Po prostu, pozbędę się odbiorników. TV i tak nie oglądam, a radia mogę sobie
      słuchać przez komputer.
      • jorge.martinez Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? 15.03.07, 21:40
        To opodatkują komputery, jako potencjalne odbiorniki radiowo-telewizyjne.
      • Gość: rtv Re: radia mogę słuchać przez komputer IP: *.icpnet.pl 31.10.07, 14:51
        Telewizję też możesz sobie oglądać; wystarczy tuner tv - zewnętrzny
        lub w postaci karty PCI.
      • kemer2 Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? 01.11.07, 18:10
        Abonament RTV powinien być pobierany razem z opłatą za korzystanie z
        kanalizacji lub szamba.
    • p.s.j A jak ktos nie ma TV, tak jak ja? n/t 15.03.07, 11:35

• Gość: ech nie mam tv IP: *.brda.net 15.03.07, 12:02
      A ja naprawdę nie mam telewizora (ani karty telewizyjnej w komputerze). Płacę
      abonament za radio, ponieważ słucham radia (posiadam odbiorniki radiowe).

Nie mam telewizora. Nie oglądam telewizji. Nie zamierzam płacić za coś, z czego
      absolutnie nie korzystam.

Czy trzeba udowadniać, że nie jest się wielbłądem?
      • Gość: korzeń musicie płacić mi abonament i nie narzekać IP: 85.219.206.* 15.03.07, 12:36
        co prawda nie transmituję sukcesów Polaków Mś w siatkówce, recznej, hokeju czy
        formuły 1 znajdzie sobie inne kanały do tego a ostatnio przerwałem relacje z
        kóncówki meczów hokeja 2 razy i wpuściłem reklamy i dobrze wam tak. Ja musze
        mieć wasze pieniadze na mój kanał Tvp sport którego i tak nie dostaniecie za
        darmo chociaż jest robiony z waszych abonamentów i oglądam go ja i moi znajomi
        z pracy a , zresztą tez nic ciekawego w nim znajdziecie to co w eurosporcie tak
        że tam sobie oglądajcie. On powstał po to żebym ja był potrzebny wraz z moimi
        kolegami a za darmo nie bedę pracowł .
      • Gość: ag Re: nie mam tv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:39
        Ja też już 11 rok żyję bez TV. Jestem przeciw tym pomysłom!
        • Gość: zzz jajca, okazuje sie ze rzeczywiscie polowa IP: 151.204.99.* 15.03.07, 23:42
          Polakow nie ma telewizorow. Czyli wszystko sie zgadza co do sztuki.

Nie mam telewizora to nie musze placic podatku telewizyjnego. Okradziono mnie a
          policja machnela reka wiec nie musze placic podatkow na policje. A co.

Polski narod jest wspanialy, ale powiedzmy szczerze ze jestesmy narodem
          kombinatorow.
          • Gość: Stary Qfwfq Re: jajca, okazuje sie ze rzeczywiscie polowa IP: *.acn.waw.pl 16.03.07, 15:02
            Niech zwolnia tysiące darmozjadow pracujących w TVP: stacje komercyjne mają 10
            razy mniejsze zatrudnienie, a oglądalnosc podobną. I nie mają abonamentu. I
            przynosza duze zyski. A ich program jest tak samo 'misyjny' (czyli wcale).

No i oczywiscie albo reklamy, albo abonament.
          • Gość: P.S.J. Re: jajca, okazuje sie ze rzeczywiscie polowa IP: *.itpp.pl 19.03.07, 14:52
            > Polakow nie ma telewizorow. Czyli wszystko sie zgadza co do sztuki.

A co to, q...a, jakiś przymus posiadania teleodbiornika?

> Nie mam telewizora to nie musze placic podatku telewizyjnego. Okradziono mnie
            a
            > policja machnela reka wiec nie musze placic podatkow na policje.

Sugeruję doliczyć ci do obciążeń pensji podatek drogowy, nawet jeśli nie masz
            samochodu. A co.
            • Gość: wuka Re: jajca, okazuje sie ze rzeczywiscie polowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 18:50
              Po przeczytaniu wszystkich komentarzy na temat <abonamentu rtv>
              muszę poważnie się zastanowić nad dalszym jego opłacaniem. Przyznam
              się, że z chwilą wejścia w dorosłe samodzielne życie regularnie cały
              czas, bez chwili przerwy opłacam <abonament rtv>. Mam obecnie ponad
              60 lat, jestem na emeryturze i mogę porównać ilość i jakość
              programów rtv. Obecnie opłacam najtańszą TV kablową, najtańszy
              pakiet TV C+ i sumiennie choć z mieszanymi uczuciami opłacam
              podwójnie <abonament> dla TP SA. Zadaję sobie pytanie, czy słusznie
              płacę TPSA. Nie posiadam anteny do odbioru programów z telewizji
              naziemnej. Z decyzją poczekam jeszcze chwilę.
    • Gość: djmakz Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: 193.62.43.* 15.03.07, 12:27
      a ile osob nie placi za energie?? co z nimi?
      • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? 15.03.07, 12:35
        Gość portalu: djmakz napisał(a):

> a ile osob nie placi za energie?? co z nimi?

Im się energię dopisze do opłat za wodę, a jak nie płacą za wodę, to sumę
        dopisze im się do pitu, jak pracują za czarno to do biletów, rachunku w kasie
        czy datku na tacę. Gdzieś się ich uda dorwać.
      • Gość: abc Tym, co nie płacą - odciąć sygnał! IP: *.icpnet.pl 18.03.07, 14:07
        Gość portalu: djmakz napisał(a):
        > a ile osob nie placi za energie?? co z nimi?

Jak ktoś nie płaci za energię, to mu wyłączają prąd!!

Proponuję wszystkim, którzy nie płacą abonamentu - odciąć sygnał TVP.
    • maruda.r Zlikwidować 15.03.07, 17:13
      - Są rozważane trzy warianty: połączenie płacenia abonamentu z rachunkiem za
      elektryczność, zniesienie abonamentu i wprowadzenie publicznej opłaty
      radiowo-telewizyjnej połączonej z płatnością podatku dochodowego (PIT) lub
      uszczelnienie obecnego systemu, np. dzięki skorzystaniu z baz danych telewizji
      kablowych - tłumaczy Wojciech Dziomdziora, członek KRRiT.

Z uszczelnieniem może być problem. Zbieranie przez jakąkolwiek instytucję
      pozostawia problem zaufania między rządem, a obywatelami. Pozostaje ryczałt
      podatkowy.

Jednak i on godzi w wolność wyboru. Należy więc zlikwidować formalnie abonament
      RTV i wykroić w budżecie coś związanego z liczbą obywateli. Liczba odbiorników
      jest sprawą bardzo enigmatyczną. Wiele osób ma radio w telefonie komórkowym i
      teoretycznie powinna z tego tytułu płacić. Sęk w tym, że oglądanie i słuchanie
      radia z kilku odbiorników jednocześnie jest prawdopodobne tylko w teorii
      niektórych urzędników.

Pewnie wielu się zgodzi, że jakaś określona forma dotacji dla telewizji
      publicznej (Urbański nie będzie prezesem do końca świata) powinna być, choćby w
      kwestii rozliczenia rzeczywistego mecenatu tej części twórczości, która dotowana
      być powinna. Chodzi o tzw. interes społeczny - chcemy dobrego teatru, ambitnej
      muzyki (bez Rubika), filmów historycznych, przyrodniczych i edukacyjnych.

Żeby problem rozwiązać, należy przy okazji najbliższego podwyższania progu
      podatkowego (która to zmiana powinna wg MF zmniejszyć wpływy do budżetu)
      uwzględnić jakąś symboliczną sumę - np. 60 zł od osoby fizycznej płacącej
      podatki. Z kieszeni jej nie ubędzie, a w budżecie znajdzie się pozycja księgowa
      - RTV. Oczywiście, musi to być kwota, której oszacowanie ma jakiś związek z
      faktem, że wielu podatników żyje we wspólnych gospodarstwach.

• Gość: orient Re: Zlikwidować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:46
        > być powinna. Chodzi o tzw. interes społeczny - chcemy dobrego teatru, ambitnej
        > muzyki (bez Rubika), filmów historycznych, przyrodniczych i edukacyjnych.

Co to znaczy, że chceMY. Jacy MY? Jak chcę dobrego teatru to do niego idę, film
        - kino albo wypozyczalnia, muzyka - CD, koncerty. TV nie jest mi do tego
        potrzebna. Niech sobie zakodują tą "misję" i jak ktoś będzie chciał oglądać to
        kupi dekoder. Okaże się ilu jest naprawdę zainteresowanych TV.
      • balajan1 Re: Zlikwidować 16.03.07, 11:00
        Pewnie wielu się zgodzi, że jakaś określona forma dotacji dla telewizji
        publicznej (Urbański nie będzie prezesem do końca świata) powinna być, choćby w
        kwestii rozliczenia rzeczywistego mecenatu tej części twórczości, która dotowana
        być powinna. Chodzi o tzw. interes społeczny - chcemy dobrego teatru, ambitnej
        muzyki (bez Rubika), filmów historycznych, przyrodniczych i edukacyjnych.KONIEC CYTATU Kto i kiedy widział dobry film w naszej TV.tu jest kultura ,festiwale ale nie nasze gdzie jest dobry program rozrywkowy ,ZAKODOWAĆ TO , KTO CHCE NIECH SOBIE KUPI DEKODER I NIECH PŁACI ZOBACZYMY ILE PROCENT SPOŁECZEŃSTWA TO ZROBI.PODEJRZEWAM,ŻE TYLKO CI KTÓRZY NIE MAJĄ MOŻLIWOŚCI ODBIORU INNYCH KANAŁOW.ALE NA PEWNO TV KOMERCYJNE SZYBKO TŻ LUKĘ WYPEŁNIĄ.I NA KONIEC DLACZEGO JAMAM PŁACIĆ ZA REKLAMOWANIE SIĘ TAM RÓŻNYCH POLITYKIERÓW
    • Gość: Lelekl Jeżeli już to z podatkiem dochodowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:49
      Co się wszyscy od lat doczepili do tego rachunku za prąd. Opłata publiczna
      pobierana przez państwową spółkę ? Może przy rachunku za gaz a może za
      kanlizację lub śmieci
      • Gość: aaa Re: Jeżeli już to z podatkiem dochodowym IP: *.icpnet.pl 18.03.07, 14:11
        Gość portalu: Lelekl napisał(a):
        > Może przy rachunku za gaz

Może być... nie wszyscy mają gaz w domu ;)
    • Gość: Lelekl Jeżeli już to z podatkiem dochodowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:51
      Co się wszyscy od lat doczepili do tego rachunku za prąd. Opłata publiczna
      pobierana przez państwową spółkę ? Może przy rachunku za gaz a może za
      kanalizację lub śmieci
    • paddinktun Zlodziejstwo ? 15.03.07, 18:18
      Mam nadzieje, ze to zlodziejstwo nie przejdze. Place za kablowke. Ewentualnie
      niech pertraktuja z operatorami sieci kablowych, zobaczymy co z tego wyniknie ;)
      • Gość: aaa Re: Zlodziejstwo ? IP: *.icpnet.pl 18.03.07, 14:13
        paddinktun napisała:
        > Mam nadzieje, ze to zlodziejstwo nie przejdze. Place za kablowke. Ewentualnie
        > niech pertraktuja z operatorami sieci kablowych, zobaczymy co z tego wyniknie ;)

A dlczego za kablówkę? Ja mam kablówkę, żeby mieć internet.
        Nie mogę wykupić samego internetu bez kablówki!!
    • Gość: Bidulec Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:32
      Co będzie z bezrobotnymi bez prawa do zasiłku.
      Czyli najbiedniejszymi z biednych?
      Nawet poparzeć nie będą mogli?
    • Gość: Grzesiek lewica rzadzi IP: 194.75.37.* 15.03.07, 19:45
      lewica zbiera haracze. co w tym dziwnego?
    • Gość: strun Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:46
      Już czuję jak chcą obniżyć abonament. Teraz płacę 180 z groszami i ogląda cała
      moja rodzina. Będzie taniej gdy wszyscy "pitowcy" w rodzinie będą bulić po 120.
      Jedyni mądrzy w Polsce to parlamentarzyści, cała reszta to barany do strzyżenia.
    • Gość: manifest Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:46
      PRECZ Z ABONAMENTEM RTV!

Głośna i szeroka zrobiła się ostatnio akcja promowania płacenia abonamentu RTV. W reklamówkach, zamieszczanych w telewizji, w radiu, itd. PRZYPOMINA SIĘ o "obowiązku" uiszczania tego abonamentu. Owszem, ta opłata jest obowiązkowa. I tu zaczynają się argumenty wolnościowe przeciw niej.

Po pierwsze, sprytna i myląca jest nazwa "abonament". Wprowadza ona w błąd. Na całkowicie wolnym rynku mediów, "abonamentem" nazywamy opłatę ponoszoną WYŁĄCZNIE przez tych, którzy wykupili możliwość odbioru danej stacji, która jest np. zakodowana lub w inny sposób niedostępna dla tych, którzy NIE CHCĄ z niej korzystać.

Przez kontrast, przymusowy "abonament" RTV jest po prostu formą podatku, który jest narzucany WSZYSTKIM posiadaczom odbiorników radiowych i telewizyjnych, za sam fakt posiadania takowych. Co gorsza, dochody z tego podatku NIE idą na rzecz "budżetu państwa" lub "budżetu samorządu". Są one w całości przeznaczane na rzecz konkretnej firmy, nazywającej się Telewizja Polska oraz Polskie Radio (nie mam nic przeciw tym firmom, poza takim sposobem ich finansowania i tym, że są państwowe). Abonament RTV jest więc po prostu zwykłym haraczem - jak każdy haracz, wymuszany na rzecz usług, z których niekoniecznie chcemy korzystać, a w każdym razie - nie wszyscy z nas chcą; i, jako haracz, jest niedopuszczalny.

Często słyszy się twierdzenia, że ten podatek jest używany na opłacanie "mediów publicznych". Zapytam: Po co nam one ? Wolny rynek mediów (wolny naprawdę - NIEskrępowany kajdanami koncesji) może spokojnie dostarczyć wszystkiego, czego ludzie chcą i potrzebują - zarówno kultury "popularnej" jak i "wysokiej". Nie uważam utrzymywania mediów "publicznych" (czytaj: dominujących na rynku z woli "państwa") za słuszny ani usprawiedliwiony cel, nawet gdyby miały być one finansowane wyłącznie z pieniędzy prywatnych, np. z reklam. Jestem im przeciwny co najmniej tak samo, jak państwowej telekomunikacji, kolei, energetyce itd. Dodatkowo, niezależnie od aktualnych układów (i nie zarzucając nic obecnym mediom) - jeśli istnieją "państwowe" media, to zawsze istnieje ryzyko, że będą one wykorzystywane przez polityków w celu promowania swojej partii lub poglądów. Politycy mają świetne narzędzie do kreowania propagandy, które zawsze mogą wykorzystać - zwalniając uczciwych dziennikarzy, a zatrudniając "swoich" - było tak w wielu państwach na świecie, również w PRLu, gdzie telewizja była całkowicie podporządkowana władzy komunistycznej. Nie jest więc słuszne zmuszanie do płacenia na potencjalną propagandę, i za ZŁY system, który może być wykorzystany przeciw NAM.

Kto tu jest posiadaczem?

Formalnie, abonament RTV jest nazywany "abonamentem za posiadanie (lub za używanie) odbiornika telewizyjnego i/lub radiowego". Zastanawiam się - jakie prawo ma ktokolwiek do pobierania ode mnie opłat za używanie czegoś, co JEST MOJĄ WŁASNOŚCIĄ? Nie pożyczam telewizora od TVP ani odbiornika radiowego od PR, więc NIE MAJĄ one moralnie prawa do żądania ode mnie opłat za posiadanie takowych. Przypominam, że na zakup telewizora zostały spożytkowane dochody, od których został już "odprowadzony podatek dochodowy" (czytaj: "których niemała część została już ukradziona"). Czyżby ktoś kwestionował moje prawo własności?

"Abonament" RTV a wolność i jej zagrożenia. Metody ściągania tej "opłaty"

Przez swoją przymusowość, podatek radiowo-telewizyjny, zwany szumnie "abonamentem RTV" jest sprzeczny z zasadami wolnościowymi i narusza wolność jednostki dokonywania przez nią wyborów. Przez swoją specyfikę, jest jeszcze bardziej rażący i nieusprawiedliwiony niż inne podatki (którym również jestem przeciwny). Nawoływanie do jego płacenia, apelowanie do uczciwości, moralności, etyki, itd. jest niedopuszczalnym nadużyciem, zwykłą propagandą propaństwową. Jest ono oczywiście mniej szkodliwe, niż próby poprawiania "ściągalności" tej opłaty metodami siłowymi.

No właśnie, metody siłowe, tak ulubione w niektórych krajach - w tych państwach określanych jako 'totalitarne' ale także np. w USA, gdzie do egzekwowania każdego tyranicznego przepisu jest osobna brygada "federalna". Czy wyobrażasz sobie takie specjalne brygady w Polsce? Brygady, które mają prawo wejść do Twojego domu, sterroryzować wszystkich jego mieszkańców ("na podłogę! twarzą do ziemi, bo strzelam!") i zacząć gruntowną rewizję, w poszukiwaniu "nielegalnie" używanego telewizora lub radia?

Naruszenie prywatności w domu jest poważne, ale nie jedyne do wyobrażenia. Czy wyobrażasz sobie inne brygady (nawet zwykłą policję) z uprawnieniami do żądania okazania kwitu zapłacenia abonamentu RTV od kierowcy każdego samochodu, w którym jest zamontowane radio? A policję zatrzymującą młodzież z przenośnymi radyjkami (niekiedy wbudowanymi do innych urządzeń) i również domagającą się okazania takowego? Zbyt straszne? Totalitarne? No właśnie. A dokładnie TAM zmierzają wszelkie "siłowe" metody wyegzekwowania różnych niesłusznych opłat - ZWŁASZCZA takich, które są powszechnie nieakceptowane i mało kto je płaci (jak "abonament" RTV)

Abonament RTV powinien zostać niezwłocznie zniesiony. Nie tylko, że sam z siebie jest niesłuszną opłatą, ale również próby jego ściągania umożliwiają realizację najbardziej koszmarnych, totalitarnych wizji społeczeństwa i jego władz państwowych. Odrzućmy więc ten spadek po PRLu, zanim przywróci on PRLowskie "realia" w naszych czasach.

W Imię Wolności!!

Krzysztof "Critto" Sobolewski

(c) Copyright by Krzysztof "Critto" Sobolewski 30.I.2001

Przedruk, kopiowanie, rozpowszechnianie i dystrybucja dozwolone bez żadnych ograniczeń w dowolnym celu. Modyfikacje dozwolone pod warunkiem ich wyraźnego zaznaczenia w tekście i poinformowania o tym, kto modyfikował, lub napisanie, iż modyfikacja jest anonimowa. W żadnym wypadku podpis autora, tj. wyrazy: Krzysztof "Critto" Sobolewski nie mogą być usunięte ani zmienione
      • Gość: ja Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: 83.238.5.* 15.03.07, 22:20
        Cóż, chyba da się zrobić tak jak z samochodami :(
        Masz -> musi być ubezpieczony.
        Przenosząc to na grunt TVP można powiedzieć, że jest to forma obowiązkowego ubezpieczenia od kożyści których obywatel nie odniesie.
        Wydając te pieniądz np na butelkę wódki i wsiadjąc poten za kierownicę - nierosądne społeczeństwo weszłoby w kolizję z prawem, straiło prawojazdy itd. Dzięki temu ubezpieczeniu wydaje pieniądze na abonament, siada przed TV i zasypia spokojnym snem.
    • Gość: bolo manifest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:47
      PRECZ Z ABONAMENTEM RTV!

Głośna i szeroka zrobiła się ostatnio akcja promowania płacenia abonamentu RTV. W reklamówkach, zamieszczanych w telewizji, w radiu, itd. PRZYPOMINA SIĘ o "obowiązku" uiszczania tego abonamentu. Owszem, ta opłata jest obowiązkowa. I tu zaczynają się argumenty wolnościowe przeciw niej.

Po pierwsze, sprytna i myląca jest nazwa "abonament". Wprowadza ona w błąd. Na całkowicie wolnym rynku mediów, "abonamentem" nazywamy opłatę ponoszoną WYŁĄCZNIE przez tych, którzy wykupili możliwość odbioru danej stacji, która jest np. zakodowana lub w inny sposób niedostępna dla tych, którzy NIE CHCĄ z niej korzystać.

Przez kontrast, przymusowy "abonament" RTV jest po prostu formą podatku, który jest narzucany WSZYSTKIM posiadaczom odbiorników radiowych i telewizyjnych, za sam fakt posiadania takowych. Co gorsza, dochody z tego podatku NIE idą na rzecz "budżetu państwa" lub "budżetu samorządu". Są one w całości przeznaczane na rzecz konkretnej firmy, nazywającej się Telewizja Polska oraz Polskie Radio (nie mam nic przeciw tym firmom, poza takim sposobem ich finansowania i tym, że są państwowe). Abonament RTV jest więc po prostu zwykłym haraczem - jak każdy haracz, wymuszany na rzecz usług, z których niekoniecznie chcemy korzystać, a w każdym razie - nie wszyscy z nas chcą; i, jako haracz, jest niedopuszczalny.

Często słyszy się twierdzenia, że ten podatek jest używany na opłacanie "mediów publicznych". Zapytam: Po co nam one ? Wolny rynek mediów (wolny naprawdę - NIEskrępowany kajdanami koncesji) może spokojnie dostarczyć wszystkiego, czego ludzie chcą i potrzebują - zarówno kultury "popularnej" jak i "wysokiej". Nie uważam utrzymywania mediów "publicznych" (czytaj: dominujących na rynku z woli "państwa") za słuszny ani usprawiedliwiony cel, nawet gdyby miały być one finansowane wyłącznie z pieniędzy prywatnych, np. z reklam. Jestem im przeciwny co najmniej tak samo, jak państwowej telekomunikacji, kolei, energetyce itd. Dodatkowo, niezależnie od aktualnych układów (i nie zarzucając nic obecnym mediom) - jeśli istnieją "państwowe" media, to zawsze istnieje ryzyko, że będą one wykorzystywane przez polityków w celu promowania swojej partii lub poglądów. Politycy mają świetne narzędzie do kreowania propagandy, które zawsze mogą wykorzystać - zwalniając uczciwych dziennikarzy, a zatrudniając "swoich" - było tak w wielu państwach na świecie, również w PRLu, gdzie telewizja była całkowicie podporządkowana władzy komunistycznej. Nie jest więc słuszne zmuszanie do płacenia na potencjalną propagandę, i za ZŁY system, który może być wykorzystany przeciw NAM.

Kto tu jest posiadaczem?

Formalnie, abonament RTV jest nazywany "abonamentem za posiadanie (lub za używanie) odbiornika telewizyjnego i/lub radiowego". Zastanawiam się - jakie prawo ma ktokolwiek do pobierania ode mnie opłat za używanie czegoś, co JEST MOJĄ WŁASNOŚCIĄ? Nie pożyczam telewizora od TVP ani odbiornika radiowego od PR, więc NIE MAJĄ one moralnie prawa do żądania ode mnie opłat za posiadanie takowych. Przypominam, że na zakup telewizora zostały spożytkowane dochody, od których został już "odprowadzony podatek dochodowy" (czytaj: "których niemała część została już ukradziona"). Czyżby ktoś kwestionował moje prawo własności?

"Abonament" RTV a wolność i jej zagrożenia. Metody ściągania tej "opłaty"

Przez swoją przymusowość, podatek radiowo-telewizyjny, zwany szumnie "abonamentem RTV" jest sprzeczny z zasadami wolnościowymi i narusza wolność jednostki dokonywania przez nią wyborów. Przez swoją specyfikę, jest jeszcze bardziej rażący i nieusprawiedliwiony niż inne podatki (którym również jestem przeciwny). Nawoływanie do jego płacenia, apelowanie do uczciwości, moralności, etyki, itd. jest niedopuszczalnym nadużyciem, zwykłą propagandą propaństwową. Jest ono oczywiście mniej szkodliwe, niż próby poprawiania "ściągalności" tej opłaty metodami siłowymi.

No właśnie, metody siłowe, tak ulubione w niektórych krajach - w tych państwach określanych jako 'totalitarne' ale także np. w USA, gdzie do egzekwowania każdego tyranicznego przepisu jest osobna brygada "federalna". Czy wyobrażasz sobie takie specjalne brygady w Polsce? Brygady, które mają prawo wejść do Twojego domu, sterroryzować wszystkich jego mieszkańców ("na podłogę! twarzą do ziemi, bo strzelam!") i zacząć gruntowną rewizję, w poszukiwaniu "nielegalnie" używanego telewizora lub radia?

Naruszenie prywatności w domu jest poważne, ale nie jedyne do wyobrażenia. Czy wyobrażasz sobie inne brygady (nawet zwykłą policję) z uprawnieniami do żądania okazania kwitu zapłacenia abonamentu RTV od kierowcy każdego samochodu, w którym jest zamontowane radio? A policję zatrzymującą młodzież z przenośnymi radyjkami (niekiedy wbudowanymi do innych urządzeń) i również domagającą się okazania takowego? Zbyt straszne? Totalitarne? No właśnie. A dokładnie TAM zmierzają wszelkie "siłowe" metody wyegzekwowania różnych niesłusznych opłat - ZWŁASZCZA takich, które są powszechnie nieakceptowane i mało kto je płaci (jak "abonament" RTV)

Abonament RTV powinien zostać niezwłocznie zniesiony. Nie tylko, że sam z siebie jest niesłuszną opłatą, ale również próby jego ściągania umożliwiają realizację najbardziej koszmarnych, totalitarnych wizji społeczeństwa i jego władz państwowych. Odrzućmy więc ten spadek po PRLu, zanim przywróci on PRLowskie "realia" w naszych czasach.

W Imię Wolności!!

Krzysztof "Critto" Sobolewski

(c) Copyright by Krzysztof "Critto" Sobolewski 30.I.2001

Przedruk, kopiowanie, rozpowszechnianie i dystrybucja dozwolone bez żadnych ograniczeń w dowolnym celu. Modyfikacje dozwolone pod warunkiem ich wyraźnego zaznaczenia w tekście i poinformowania o tym, kto modyfikował, lub napisanie, iż modyfikacja jest anonimowa. W żadnym wypadku podpis autora, tj. wyrazy: Krzysztof "Critto" Sobolewski nie mogą być usunięte ani zmienione
      • Gość: emeryt Re: manifest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:06
        Oświadczam ,że nie płacę i nie będę płacił abonamentu ponieważ :
        1 Programy publicznej telewizji są mało interesujące - nudne (naszpikowane
        tanim amerykańskim chłamem -bez żadnego przesłania)
        2 Każdy kanał niby publiczny , naładowany programami religijnymi ( nie
        religioznawczymi ) co mnie nie interesuje ( jestem niewierzący ) a wręcz
        oburza - bo po to zostały powołane kanały Trwam i Puls , by kościół mógł
        dowolnie nadawać swoje audycje ,nauki,dewagacje itp , więc jakim prawem mam za
        to jeszcze płacić , skoro tyle pieniędzy , bez mojej zgody idzie z podatków na
        kościół.
        3 Począwszy od Prezesów Zarządu poprzez Kierowników poszczególnych kanałów i
        redakcji , pozostali i zatrudnieni są aktualnie mierni fachowcy. W programach
        publicystycznych występują dziennikarze , politycy i ludzie
        jednomyślni !? ,selekcjonowani dla tworzenia jedynie słusznej aury i klimatu
        nieudolnie rządzących .
        4. Dlatego nie oglądam ich i publicznych kanałów - oszczędzając sobie stresu.
        Wystarczają mi TVN i POLSAT z , którymi TV publiczna nie dzieli się
        abonamentem.Uzupełnieniem jeśli potrzebuję jest ponad 150 bezpłatnych kanałów z
        telewizji satelitarnej.
        5. Płace pracowników telewizji są według mnie i wysokości mojej emeryury -
        porażająco wysokie - dlaczego ja , który mam trudności z co miesięcznym
        utrzymaniem domu , mam im dokładać . Niech pracują tak jak to robią w
        telewizjach komercyjnych - gdzie normalnie generują zysk. Przecież wszystkie
        programy obłożone są dużą ilością reklam . Więc wara od mojej małej emerytury!
    • Gość: Jarek Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:58
      Zakodujciw wreszcie te programy i będzie święty spokój. Kto będzie chciał się
      raczyć tą telewizją to sobie wykupi abonament i kwita.
      Nie wolno na siłę uszczęśliwiać ludzi by oglądali te programy. Ja osobiście bez
      nich mogę żyć.
    • Gość: Pio Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 19:59
      a ja pie.. tę waszą katoTV - nie chcę żadnego publicznego programu, proszę
      mi to odłączyć, złodzieje
    • Gość: no to maphia Haracz za bylejakość i niby misję . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:05
    • Gość: precz z socjalem To jest socjalizm PiS ,SLD i PO. Podoba się ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:06
    • Gość: pokrak Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:13
      Absurd, a gdy mam telewizor lcd i używam go tylko do sporadycznego grania na konsoli lub podpinam pod komputer by sobie film na dużym ekranie zobaczyc to kuźwa musze płacić? To by być okej muszę go sprzedać i kupić równie duży panel który będzie się nazywał monitorem a nie telewizorem?
      • Gość: asdas Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.it-net.pl 15.03.07, 20:28
        zakodowac tvp , nie mam zamiaru placic za biesiady telenowele i programy dla
        emerytów , juz teraz nie goladam tvp
    • bibbi5 TVP powinna być gratis, przecież płacimy podatki 15.03.07, 20:21
      i to jakie!!! Płacimy słone podatki, a za wszystko i tak musimy płacić: za
      leczenie, za naukę, za bezpieczeństwo i za wszystko, więc na co idą nasze
      bardzo wysokie podatki? A swoją drogą, to TVP nie przyciąga widzów, nie ma tam
      nic do oglądania.
    • Gość: karol_7 Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:28
      Niech sp...lają
      Jak publiczna to niech idzie na garnuszek budżetu, Jak na razie to jest to
      zdzierstwo i łupieżstwo za posiadanie odbiornika. Ja sobie nie życze aby za
      przeproszeniem "publiczna" siała mi energią elektromagnetyczną po głowie. A
      oglądać faktycznie nie ma czego i nie jestem tym ani trochę zainteresowany.
      Niech zasrańcy sobie kodują swoje programy i kto zechce popatrzeć to za dekoder
      zapłaci, a resztę niech zostawią w spokoju.
      To jest rozbój w biały dzień zmuszać ludzi do płacenia za to aby dupki mmiały
      za co nadawać a nie za to że ich się ogląda i słucha.
      ZLIKWIDOWAĆ PUBLICZNĄ !!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: shocking truth Re: Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:19
        Gość portalu: karol_7 napisał(a):

> Niech sp...lają. Jak publiczna to niech idzie na garnuszek budżetu, Jak na
        > razie to jest to zdzierstwo i łupieżstwo za posiadanie odbiornika.
        > Niech zasrańcy sobie kodują swoje programy i kto zechce popatrzeć to za
        > dekoder zapłaci, a resztę niech zostawią w spokoju
        Kaczory to jednak zręczni makiaweliści ;-) Wynajmują ludzi, by na forach
        internetowych udawali wykształciuchów :-) Kurde, sam bym na to nie wpadł, żeby
        protestować przeciw merdiom państwowym i w tym samym poście postulować
        FINANSOWANIE Z BUDŻETU ZAMIAST Z ABONAMENTU ;-)))))))))

I jeszcze ten piękny ortograf ('łupieżstwo'). Dobra robota chłopaki!
    • Gość: IoN Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: *.autocom.pl 15.03.07, 20:28
      Nie mam ani telewizora, ani radia. Też mam płacić?!
    • Gość: maj Abonament RTV pobierany z podatkiem ? IP: 84.38.160.* 15.03.07, 20:29

"- Są rozważane trzy warianty: połączenie płacenia abonamentu z rachunkiem za
      elektryczność, zniesienie abonamentu i wprowadzenie publicznej opłaty
      radiowo-telewizyjnej połączonej z płatnością podatku dochodowego (PIT) lub
      uszczelnienie obecnego systemu, np. dzięki skorzystaniu z baz danych telewizji
      kablowych - tłumaczy Wojciech Dziomdziora, członek KRRiT."

We wszystkich wariantach to nie jest abonament a podatek, który wymaga zmiany
      ustawy o podatku dochodowym!!!
      Co do elektrowni - podobno możemy teraz wybierać dostawcę... Żaden nie pójdzie
      na taki numer, podobnie jak ma to miejsce z komercyjnymi stacjami tv.

No to zdecydować, czy jest to podatek, bo na pewno nie abonament, którego
      wprowadzenie powinno być poprzedzone referendum z zapytaniem: 'chcesz płacić,
      czy wolisz reklamy na początku w środku i na końcu' badziewnego repertuaru.

A co z internetem, też go opodatkujecie???
    • gp221 Abonament RTV pobierany z podatkiem ? 15.03.07, 20:32
      A co z tymi co nie są podatnikami? Np rolnicy.
      Jak w mieszkaniu jest jeden telewizor,a trzy osoby płacą podatki to każdy bedzie
      płacił abonament?
      Jesten za tym,zeby kandydatów na posłow i rząd badał psychiatra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka