Dodaj do ulubionych

czy potrzebny paszport?

IP: *.tempotmp.com.pl 06.08.12, 15:27
witam,

czy do Hiszpanii i Portugalii potrzebny jest paszport?
Obserwuj wątek
    • kissmygrass Re: czy potrzebny paszport? 06.08.12, 17:09
      www.msz.gov.pl/Informacje,wizowo-paszportowe,dla,obywateli,polskich,i,cudzoziemcow,1799.html
    • sid_sid Re: czy potrzebny paszport? 06.08.12, 17:10
      Oczywiście, że nie.

www.msz.gov.pl/Informacje,dla,obywateli,RP,wyjezdzajacych,za,granice,1800.html
    • Gość: Jola Re: czy potrzebny paszport? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 09:21
      Człowieku, od ilu już lat jesteśmy w Unii Europejskiej???
      • jakanu Re: czy potrzebny paszport? 07.08.12, 09:46
        A ja z przyzwyczajenia zawsze zabieram paszport, mimo tego, że od wielu lat do krajów Unii można na dowód osobisty :)
        • werkaem Re: czy potrzebny paszport? 07.08.12, 09:50
          Pytanie było o to czy potrzebny jest paszport, a nie czy Ty go zabierasz. Oczywiście wystarczy dowód osobisty.
          • urszula.slo Re: czy potrzebny paszport? 20.08.12, 23:51
            To zależy ... Jeżeli chcesz np. kupić kartę Orange (jeżeli jedziesz do Hiszp np. na parę tygodni), wymagany jesz paszport. Właśnie paszport, a nie dowód. NIby na potrzeby anty-terrorystycznie. Takie jest moje doświadczenie.
            • kissmygrass Re: czy potrzebny paszport? 21.08.12, 01:50
              urszula.slo napisała:

> To zależy ... Jeżeli chcesz np. kupić kartę Orange (jeżeli jedziesz do Hiszp np
              > . na parę tygodni), wymagany jesz paszport. Właśnie paszport, a nie dowód. NIby
              > na potrzeby anty-terrorystycznie. Takie jest moje doświadczenie.

Kupowałem karty pre-paid w wielu krajach Europy. W żadnym (w tym w Hiszpanii) nie było wymogu przedstawienia paszportu, wszędzie wystarczył dowód.
              • Gość: skara Re: czy potrzebny paszport? IP: *.Red-95-120-132.dynamicIP.rima-tde.net 21.08.12, 11:45
                Kiedyś rzeczywiście tak było. Ale teraz faktycznie wymagają paszportu - koleżanki kupowały w Movistarze i w Yoigo. Z tym że w Yoigo w końcu nawet na paszport nie udało się kupić, trzeba było mieć N.I.E. lub D.N.I.
    • africamaniac Re: czy potrzebny paszport? 22.08.12, 12:58
      Do Hiszpanii i Portugalii (również Andorry i Gibraltaru) paszport nie będzie potrzebny. Karta prepaid - chyba ten przypadek jej nie dotyczy ;). Ale - gdybyś chciał wyskoczyc na kontynent afrykański, bo jest okazja (a nie będzie to 1-dniowa wycieczka organizowana z Costa de Sol przez linie promowe) - paszport będzie konieczny. Wbrew pozorom nie jest to całkiem abstrakcja, sporo tanich lotów do Maroka, taki pomysł może się spontanicznie narodzić :) Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka