Gość: maniakalny gracz IP: *.pronet.lublin.pl 26.04.07, 18:15 Poczekamy, zobaczymy, zagramy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fdsafsaas kolejny artykuł pisany przez nooba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 23:17 nieznającego tematu. wypadałoby przed pisaniem pograć w far cry (bardzo leciwa już gierka), PES 6 czy medieval total war 2, a najlepiej to nauczyć się podstaw programowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozytywista, wro Re: kolejny artykuł pisany przez nooba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 23:40 Ale o co ci chodzi? W tych grach przecież też nie było "prawdziwej" SI. Wszystko opierało się na zaprogramowanych wcześniej schematach. Artykuł bardzo ciekawy. Sam jestem bardzo ciekawy, czy np. sieci neuronowe będą stosowane w grach na dużą skalę. Na razie komputery są na to trochę za wolne, a poza tym taka prawdziwa sztuczna inteligencja wbrew pozorom wcale nie wygląda inteligentnie z perspektywy gracza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinique Kto będzie chciał grać w zbyt inteligentne gry? IP: *.acn.waw.pl 01.05.07, 00:31 Zwiększenie różnorodności reakcji otoczenia gry zależne od postępowania gracza, to może jeszcze. Ostatnio słuchałem wywiadu z głównym architektem gry Spore, który powiedział, że wyprodukowanie wysokiej jakości kontentu do gier jest obecnie bardzo rosnącym kosztem i z czasem coraz trudniej (drożej) będzie produkować gry o bardzo rozległych i skomplikowanych światach. Dlatego w Spore postawili na generację, można do tego użyć chociażby fraktali, zupełnie jak robią to kolesie z demo scene. Jaki to ma związek z AI - otóż taki, że przygotowanie ciekawego, samouczącego (lub samomodyfikującego się) AI może producentom gier oszczędzić oprogramowywania elementów zachowania postaci w grach. Tak więc AI w tego rodzaju służbie - jak najbardziej ok - wystarczyłoby np. zachowanie NPC kodować i hodować algorytmami ewolucyjnymi. Myślę, że producenci gier mogliby skorzystać dopuszczając pisanie botów do MMORPG, w zamian za współdzielenie praw autorskich do kodów najlepszych botów. Natomiast AI jest zupełnie niepotrzebne do zwiększenia stopnia trudności w grze, prosty przykład - zwycięstwa komputerów nad szachowymi mistrzami. Odpowiedz Link Zgłoś
sheer-khan Matrix ludzie stworzą sobie sami 01.05.07, 00:58 kto powiedział, że człowiek chce poznać prawdę? jak narazie to widać, że główny wysiłek idzie w stronę tworzenia coraz doskonalszych iluzji - już zaraz wyposażonej we własną inteligencję! takim symbolem niech będzie fakt, że dobry film hollywood'ski kosztuje więcej niż sonda na Marsa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z pijanego gangu [...] IP: 62.233.214.* 01.05.07, 01:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z pijanego gangu [...] IP: 62.233.214.* 01.05.07, 01:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murzynek bambo Matrix już istnieje IP: *.srem.net 01.05.07, 10:24 taki np Second Life :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: kolejny artykuł pisany przez nooba IP: *.zaodrze.punkt.pl 30.04.07, 23:41 a najlepiej to byc profesor przed napisaniem takiego artykulu. rece mi opodaja jak czytam takie zrzedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: kolejny artykuł pisany przez nooba IP: *.chello.pl 01.05.07, 06:57 lol, a ty kolego jawisz sie jako profesjonalista. To ja może o moich doswiadczeniach w pisaniu AI dla symulatorów. Tak jak napisali w artykule - to nie chodzi o jakąś mega AI, która może wszystko, tylko o to, żeby dostarczyć graczowi fun. Wirtualny pilot nie musi wiedzieć, że ma jak najdotkliwiej uszkodzić możliwości obronne przeciwnika tylko ma na poziomie strategicznym wiedzieć, że ma polecieć do A, zniszczyć B i wrócić do C. A na poziomie taktycznym dobrać sobie tor lotu omijający działka p-lot (na początek nie wpadający w ziemię ;). Albo walczyć jeśli trzeba. Co więcej, naprawdę nie jest problemem takie przygotowanie AI, żeby potrafiła skosić gracza pierwszą serią z działek. Ale nie o to chodzi. Wiem, że były prowadzone próby z ewoluowaniem sieci neuronowych do realizacji zadań taktycznych (np. dogfight) - to nie jest takie bardzo skomplikowane - tyle że u nas nnie było na to czasu. Czyli u producenta miesiąc rozgrywane są wirtualne potyczki i gotowe parametry sieci są zapisane w gotowej grze. Ale w ewolucję czegokolwiek na maszynie usera to nie wierzę. Bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariszek Re: kolejny artykuł pisany przez nooba IP: 82.139.157.* 01.05.07, 08:36 > Wiem, że były prowadzone próby z ewoluowaniem sieci neuronowych do realizacji z > adań taktycznych (np. dogfight) - to nie jest takie bardzo skomplikowane - tyle > że u nas nnie było na to czasu. Czyli u producenta miesiąc rozgrywane są wirtu > alne potyczki i gotowe parametry sieci są zapisane w gotowej grze. > > Ale w ewolucję czegokolwiek na maszynie usera to nie wierzę. Bo po co? Ej no jak to po co ? Gra nie będzie nudna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Czas na inteligentne gry komputerowe IP: *.chello.pl 30.04.07, 23:37 to mi przypomina terminatora jego CPU też było oparte na sieci nuronów dlatego mógł być bardzej "ludzki" i przez to bardzej morderczo skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pucu_SR Re: Czas na inteligentne gry komputerowe IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.07, 01:08 mi sie podobali przeciwnicy z takich gier jak F.E.A.R czy S.T.A.L.K.E.R. moze i nie była to sztuczna inteligencja jednak ich zachowanie bardzo przypominalo (przynajmniej mi i moim kumplom) zachowanie prawdziwych ludzi( choc nie wszyscy nimi byli). Ps fable 2 ma byc hitem pod tym wzgledem ?? dziwne bo fable 1 było bajecznie proste miedzy innymi dlatego ze przeciwnicy zachowywali sie jak lalki do bicia. a ataki bossow zawsze wygladaly tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X AI jest niepotrzebne IP: *.chello.pl 01.05.07, 02:39 Peter Molyneux jest mistrzem w robieniu szumu wokół siebie. "AI" które proponuje to tylko odmiana Tamagotchi - nie jego pierwsza z resztą (w "Black & White" proponował podobny patent). No i fajnie, ale prawda jest taka, że większość gier nie potrzebuje jakiejś kosmicznej AI... Poza tym - zawsze jest internet i możliwość zmieżenia się z człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wredny jestem ;) A gdzie procesor Intia!? IP: *.streamcn.pl 01.05.07, 13:26 Rozumiem, że artykuł był tłumaczony z Guardiana, ale muszę przyznać, że do brania się za tego rodzaju tematykę faktycznie przydałaby się jakaś wiedza. Gdyby bowiem autor tego artykułu (mowa tutaj o autorze oryginalnego tekstu) wiedział, że firma izraelska AIseek opracowuje układ Intia, który będzie właśnie odpowiedzialny za sztuczną inteligencję w grach wideo, to praca ta albo nie powstałaby wcale, albo została wzbogacona o informacje dot. Intii. I tym sposobem dziennikarz Gazety powielił błąd Gambotto-Burke’a. Szkoda tylko, że tekst ten trafił na stronę główną – nie macie panowie pewności, że praca jest rzetelnie przygotowana, tylko polecacie tekst ze względu na interesującą tematykę. Trochę to mało profesjonalne, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farmazoniarz drugi Re: A gdzie procesor Intia!? IP: 194.193.170.* 01.05.07, 16:42 Wiesz, z takimi rzeczami jak powstajace super-hiper-mega-rewolucyjne- wszystkomajace procesory, ktore zmienia swiat nie do poznania, to do chipa, lub entera :) Tam kochaja takie marketingowe brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aya gazeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:05 Czytam art, czytam.. myślę "niegłupi, autor ma wiedzę o tym, o czym pisze". Co się dzieje? Czy to na pewno Gazeta.pl? No i na końcu zagadka się rozwiązała sama: źródło: The Guardian:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrusza Czas na inteligentne gry komputerowe IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.07, 20:53 Polecam Civilization IV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrolog Gier które nazwać można sztuką prawie nie ma IP: 167.127.24.* 21.05.07, 15:53 ale jak każdy chłopiec w wieku 29 lat palący codziennie 3,4 skęty wiem że Heroes III nigdy się nie znudzi. No i pamiętamy zawsze o Falloucie I i II i żałujemy że II nie ma i nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś