Dodaj do ulubionych

Co Polak potrafi w internecie

03.06.07, 21:05
A co to za filozofia korzystac z programów p2p czy dzwonic przy uzyciu voip ??
A stworzyc wlasna strone internetowa to tez zaden problem. Takich rzeczy ucza
sie juz dzieci w podstawowce. Napisac software to juz wyzsza szkola... ale
teraz coraz wiecej osób to potrafi, bo to też przestaje by problemem :)

Nie rozumiem czemu jestesmy w czołówce. Biorąc pod uwage liczbe polaków
korzystających z internetu... to tak jakbyśmy to my byli państwem wysoko
rozwiniętym :P a nie rozwinietym za jakich mają nas w ONZ
Obserwuj wątek
    • lmblmb Niska penetracja 03.06.07, 23:08
      Fakt, że w korzystaniu z zaawansowanych technologii jesteśmy powyżej średniej
      jedynie potwierdza to, że Polacy mało chętnie korzystają z komputerów. Pozostają
      one w gestii lepiej znających się na technologii, stąd takie dane.
      • skubi6 Porównałem się z ankietą i śmiesznie mi wyszło 04.06.07, 11:13
        ... bo prowadziłem wykłady z handlu elektronicznego, na temat bezpieczeństwa
        internetu publikowałem i mam złożony wniosek patentowy w USA, ale skype'a ani
        P2P nie umiem, więc w ankiecie wypadłym poniżej średniej.

www.skubi.net/ecommerce/index.html
        www.skubi.net/sowinska.html
        www.skubi.net/macierewicz.html
        • jarekp666 Re: Porównałem się z ankietą i śmiesznie mi wyszł 04.06.07, 13:51
          A ja, choc pisac programow nie umiem, to jednak tworzenie www mi chyba w miare
          wychodzi? Własne strony:

www.sukces.pepekswiata.pl
          www.biznes.pepekswiata.pl
          Własne fora internetowe:
          www.ocean.pepekswiata.pl
          • Gość: mapiarstwo Re: Porównałem się z ankietą i śmiesznie mi wyszł IP: *.sd.sd.cox.net 05.06.07, 16:32
            mapiarstwo u nas w Polsce tez zaczyna sie na calego jak w innych czesciach swiata:

stuFFLiX.com
            zumi.pl
            targeo.pl
            szukacz.pl
            zna ktos cos wiecej?
            • tetlian Re: Porównałem się z ankietą i śmiesznie mi wyszł 05.06.07, 18:44
              Niby Polska taka zacofana, a jednak pod pewnymi względami przodujemy :)
              • synziemi Re: Porównałem się z ankietą i śmiesznie mi wyszł 07.06.07, 10:26
                Widocznie Polska jest zacofana jedynie intelektualnie a nie technologicznie.
      • Gość: Sedzia TK To oznaka biedy polakow !!!! IP: 58.175.193.* 05.06.07, 09:18
        Korzystanie w takim stopniu z tego typu programow nie jest niczym innym jak cwaniactwem polakow no i co tu duzo gadac....biedy ktora zmusza ich do kombinowania.... !!!!
        • dgr Re: To oznaka biedy polakow !!!! 05.06.07, 11:56
          Czy możesz napisać dlaczego korzystanie z programu typu skype jest wyrazem
          cwaniactwa Polaków ?
          • Gość: mis Re: To oznaka biedy polakow !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 15:28
            Cwaniactwo to brzydkie słowo ale fakt faktem, że Polacy są dużo efektywniejsi w
            znajdowaniu sposobów na zaoszczędzenie pieniędzy niż inne narody. Po części
            wynika to z przymusu ekonomicznego, po części pewnie z wyćwiczonego
            kombinatorstwa, które też w jakimś stopniu pochodzi z biedy. Prowadziłem kiedyś
            badania na ten temat i takich przykładów jest mnóstwo. Część z nich - jak
            SKype - to nic złego, część to ewidentne cwaniactwo:

- bardzo duże piractwo: software, filmy przez p2p, muzyka etc.
            - jeden z najwyższych współczynników penetracji OpenOffice na świecie
            - czołówka światowa jeśli chodzi o Skype
            i wiele innych.

M
    • Gość: zbyh28 Co Polak potrafi w internecie IP: *.lutn.cable.ntl.com 04.06.07, 01:14
      to ze przedstawiciele innych krajow korzytsja mniej z programow p2p i voip
      swiadczy o tym ze sa oni bardziej zamozniejsci tzn nabywaja oni filmy,muzyke z
      oficjalnego obiegu i kontaktuja sie za pomoca "starodawnych" telefonow
      stacjonarnych. rownien nalezy wziasc pod uwage ze w wielu krajach ceny np za
      muzyczne albumy mieszcza sie w granicach przecietnego konsumenta; analogiczny
      przyklad mozna rowniez wywnioskowac odnosnie telekomunikacji
      • Gość: Stanisław Re: Co Polak potrafi w internecie IP: *.pools.arcor-ip.net 04.06.07, 01:26
        A może po prostu Hiszpanie i Francuzi bardziej sobie cenią jakość połączenia
        telefonicznego i dlatego telefonują tradycyjnie?
        Ja bym nie miał czelności dzwonić do swoich kontrahentów handlowych przez Skypa
        albo im klikać SMS-y.
        • amatil Re: Co Polak potrafi w internecie 05.06.07, 11:40
          Bzdura, nieraz rozmawiając w pracy z Anglikiem lub Francuzem słyszę
          charakterystyczne echo jak to w VoIPie
        • Gość: abhaod Re: Co Polak potrafi w internecie IP: *.adsl.alicedsl.de 05.06.07, 12:50
          przez skypa jakosc rozmow jest super, lepsza niz przez zwykle lacza
        • Gość: Infolinia Re: Co Polak potrafi w internecie IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.06.07, 13:57
          Tacy Francuzi na przyklad w ramach abonamentu maja darmowe rozmowy ze wszystkimi
          nr stacjonarnymi w prawie calej Europie, USA, Kanadzie, Chinach... Po co im Skype?
          Ja z Anglii z normalnego telefonu dzwonie do Polski za 3 gr. za minute (w
          przeliczeniu) - po co mi Skype, ktory jest drozszy?
          W innych krajach pewnie jest podobnie.
    • Gość: maciek Re: Co Polak potrafi w internecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 17:50
      ja to bym chciał przede wszystkim, żeby dostęp do sieci był tani; jak ktoś ma
      dostęp do internetu to może sie prawie wszystkiego sam nauczyc; ale w Polsce nei
      do końca to kumaja decydenci na górze, dlatego tepa jest wiecznym monopolistą, a
      jak juz jakas Netia wchodzi im w droge to zaraz im utrudiaja w kazdy mozliwy sposob;
      • Gość: chp Re: Co Polak potrafi w internecie IP: *.chello.pl 04.06.07, 20:28
        ten monopolizm tepsy skonczy sie szybciej niz ci sie wydaje. najlepszym
        argumentem jest chyba polityka cenowa konkurencyjnych firm, ktore nie
        pozostawiaja wielkiego wyboru tepsie, albo zejdzie z cen i przestanie kombinowac
        , albo zniknie zapomniana.
    • Gość: tomekkwr Co Polak potrafi w internecie IP: 62.87.136.* 05.06.07, 08:23
      sam kozystam ze skype'a od kilku lat i sobie chwalę i to bardzo - polecam
      www.podajdalej.com.pl/
    • Gość: s Co Polak potrafi w internecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 08:24
      Zaznaczcie lepiej ile w tym zasługi piractwa. Gdyby nie ono wielu nie miało by wogóle PCta...
    • Gość: zenek ptak A ja ni umim interneta ni h.uja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 09:08
      ni umim nic nie wiem czego nie wiem sie jak to jakoś nie wiem
    • Gość: caleb9 Re: Co Polak potrafi w internecie IP: *.adsl.cybercity.dk 05.06.07, 09:25
      to wcale nie dziwi. zapewne aby zbadać wysokość zarobków w tych państwach, wystarczy ustawić ranking do góry nogami. normalna rzecz więc, że stojąc przed wyborem: być głąbem z minimalną wiedzą o światowej kulturze albo używać p2p więcej polaków jest zmuszonych wybrać to drugie, czy dajmy na to francuzów czy austriaków, którym być może łatwiej jest wrzucić film do koszyka podczas zakupów niż uczyć się obsługi p2p...
    • dzimbim Co Polak potrafi w internecie 05.06.07, 09:32
      Jestem wśród tych 44%. Biorąc pod uwagę nasze opóznienia cywilizacyjne,to
      zupełnie niezły wynik.
    • Gość: abhaod "umijetnosc sciagania muzyki i filmow" inaczej IP: 85.178.46.* 05.06.07, 10:08
      "zlodziejstwo", Polak "potrafi"
      • p4p2pc Nie obrażaj mnie chamie 06.06.07, 11:45
        ...bo to, że korzystam z P2P i pobieram muzykę i filmy z internetu, wcale nie
        znaczy, że jestem złodziejem. Wcale nie chodzi mi o to, że nie można ukraść
        czegoś co jest niematerialne, oraz tego, że prawo dopuszcza pobieranie utworów
        objętych zamordystyczną licencją (C) w ramach użytku dozwolonego. Ja pobieram
        "legalnie" muzykę na licencji CC min. poprzez P2P np. z jamendo.com. Przez P2P
        zasysam i rozsyłam całe gigabjaty danych i robię to w zgodzie z prawem.
        Tak więc następnym razem pomysl trochę, zanim znowu się wygłupisz.
    • Gość: T-Driver Co Polak potrafi w internecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 10:10
      Nie ma się czym chwalić, że Polacy potrafią telefonować przez internet - to
      życie ich do tego zmusza. Tylu emigrantów co Polska to nikt w Europie nie ma.
    • Gość: crim Re: Co Polak potrafi w internecie IP: *.natpool.mwn.de 05.06.07, 11:23
      To ze polacy prowadza w kozystaniu z p2p wogole mnie nie dziwi.
      Przeciez w 99,9% sciagana muzyka, filmy, programy sa nielegalne.
      Moralnosc w Polsce lezy i to jest tego efekt.
      Pozdro
      • Gość: El Moherro Re: Co Polak potrafi w internecie IP: 193.201.167.* 05.06.07, 12:59
        Moralność leży?! No co ty, to kraj katolicki jest... Moralność jest najwyższa w
        UE, Europie jako takiej i wszystkich kontynentach.
        • ilirian Mylisz moralność z praworządnością 05.06.07, 13:06
          Polacy nie przestrzegają prawa. Prawo owszem ma pewien związek z moralnością,
          ale nie zawsze i nie wszędzie.
          • Gość: crim Re: Mylisz moralność z praworządnością IP: *.informatik.tu-muenchen.de 05.06.07, 15:37
            Moze i pomyslilem pojecia:)
            Ale to ze Polacy uzywaja nielegalnego oprogramowania to jest akurat pewne.
            Na zachodzie jest to zjawisko o wiele rzadziej spotykane.
    • Gość: ilr Co Polak potrafi w internecie IP: 195.116.120.* 05.06.07, 12:42
      Stopniując, jest: święta prawda, cała prawda, g... prawda i prawda statystyczna.
      I to by było na tyle, jeżeli chodzi o badania statystyczne...
    • Gość: Polak Co Polak potrafi w internecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 13:13
      Co potafi tego nie wiem ale
      wiele wskazuje,ze chociaż troche
      poprawia to samopoczucie zwykłego
      Kowalskiego.
      Internet oznacza możliwość pogadania.
      I jeszcze natamiastke świata którego
      zobaczenie prawie nic nie kosztuje

Oczywiste jest ze Internet nie zastąpi
      realnego świata.
      • Gość: gosc z caribbean Re: Co Polak potrafi w internecie? IP: *.socal.res.rr.com 05.06.07, 17:45
        sadze ze to sa nieprawdziwe dane co do pisania software czy tworzenia website,
        to Polska powinna byc potega komputerowa
    • mark.brando Re: Co Polak potrafi w internecie 05.06.07, 20:22
      cutiz napisał:

> Nie rozumiem czemu jestesmy w czołówce. Biorąc pod uwage liczbe polaków
      > korzystających z internetu... to tak jakbyśmy to my byli państwem wysoko
      > rozwiniętym :P a nie rozwinietym za jakich mają nas w ONZ

Państwo będące w ogonie pod względem informatyzacji w UE jest w czymś dobre! A
      to ciekawe?! Cutiz ma rację jesteśmy krajem wysoko rozwiniętym informatycznie :P
      • Gość: Ranger Co nieco potrafi IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 06.06.07, 06:01
        Mieszkam w Californii w Los Angeles. Pracuje w wysoko notowanej firmie, na
        srednim stanowisku, pisze to po to by:

- uswiadomic Wam fakt, ze rzeczywiscie na programach typu Skype musimy znac sie
        niezle, bo u mnie w pracy 80% nie potrafi zainstalowac kamery w kompie do
        viderozmow,

-sporo osob nie potrafi sobie tutaj poradzic z chipami do aparatow cyfrowych,
        niektorzy mysla, ze to "jednorazowka" (serio) i za droga,

- SMS czyli text msg, nie jest popularny w CA, bo telofon komorkowy ma takie
        same koszty jak "zwykly" i jego nr nie rozni sie od stacjonarnego,

Teksty tego typu " mieszkam w Anglii i rozmowa kosztuje mnie 3 gr za min", sa
        dla mnie bez sensu, nie wszyscy mieszkaja w Anglii, a ja mieszkaniec Los
        Angeles, ciesze sie , gdy zobacze rodzine na zywo przez Skype'a.

Aha, bylbym b. daleki od krytyki Amerykanow, ze sa tumanami w koncu Internet to
        ich zasluga m.in), na gadzetach znaja sie niezle mlodzi ludzie. Jak wszedzie.

Nie sadze, ze Polacy znaja sie lepiej niz inni na dzwonieniu za darmo, po
        prostu ze wzgledu na emigracje, zmusza ich do tego sytuacja.
        A co do piractwa, coz moj zamozny kolega przyniosl mi pare m-cy
        temu "spiratowany" film pt "Borat"...Tak jest na calym swiecie, tylko tu
        bardziej sie boja.
        • andrze_n poziom wiedzy amerykanow (przyklad) > > > 07.06.07, 12:36
          Familjada made in USA
          www.youtube.com/watch?v=g_aPGI5dUeo
        • Gość: ! Re: Co nieco potrafi IP: 70.90.174.* 10.06.07, 22:13
          inernet to KOGO zasluga?
          CHyba zwariowales
          • Gość: !!! Re: Co nieco potrafi IP: 70.90.174.* 10.06.07, 22:14
            mowisz jak Al Gore ktory twierdzi ze zbudowal internet
    • Gość: rafiko 1.5 mln polaków potrafi napisać program? :) IP: *.allegro.pl 13.06.07, 11:08
      Czy te informacje oby na pewno są rzetelne. Może jednak chodzi o instalację
      oprogramowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka