Gość: wookie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:12 za co mamy płacić? za to, że nie ma co oglądać w publicznej telewizji i słuchać w państwowym radiu ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: podatnik TV haracz IP: *.nbp.pl 27.06.07, 10:43 Publicznej telewizji wystarczyłby jeden program. Publiczna telewizja nie potrzebuje wsparcia ze strony abonentów, gdyż osiaga najwyższe zyski z reklam spośród wszystkich zarejestrowanych telewizji. Jeżeli te pozostałe są wstanie utrzymać się z reklam to reżimowa telewizja chyba też powinna. "Jarosław Sellin, wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego: - Te rozwiązania są konieczne, bo jeżeli chcemy mieć media publiczne, musimy zadbać o ich stałe finansowanie - mówi." Panie wiceministrze w pańskiej wypowiedzi pojawiło się pytanie, na które tak naprawdę w stanie odpowiedzieć są tylko obywatele więc może powinno się to społeczeństwu ułatwić. Ja chciałbym pana poinformować że ja nie chcę mieć medii publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
max_marcin Re: TV haracz 27.06.07, 11:18 Zgadzam się, ja też nie chcę oglądać TVP. Niech zakodują sygnał i pobierają opłaty za jego odkodowanie (dekodery). Zobaczymy wtedy jaka jest oglądalność TVP. Idea opłaty, którą objęci są wszyscy obywatele to ewidentny podatek z ulgami dla uprzywilejowanych (rencistów, emerytów itd.) Polskie prawo to zamulone dno. Odpowiedz Link Zgłoś
tewie60 Złodziejom nigdy dość ! 27.06.07, 12:08 1. Tego haraczu nie można nazywać abonamentem, to ordynarne przedłużenie podatku od luksusu (posiadania odbiornika) - fakt, iż w kampanii wyborczej co druga partia promuje likwidacje abonamentu i Krajowej (zd)Rady, a potem wszyscy wspólnie walczą o wzrost ściągalności wszelkimi metodami, świadczy dobitnie, że prawa obywateli są zawsze za prawami rządzących. 2. Bezrobotni i osoby o niskich docjodach nie płacą podatku PIT, ale haracz na tefałpe i PR (już nie Polskie Radio ale Partyjną Reklamę) płacić mają absolutnie wszyscy w wieku produkcyjnym, niezależnie od dochodów !!! 3. Medium, które emituje płatne programy kodowane oraz niekodowane, ale dostępne wyłącznie w kablówkach jest zwykłym medium komercyjnym i jako takie nie ma żadnych praw do jakichkolwiek dopłat. 4. Tefałpe emituje 3 kanały naziemne, przy czym w dwóch (1 i 2) trwa nieustanna promocja miernoty - wide procentowy udział seriali Łepkowskiej i innych niby-artystów. Same gaże trzeciego sortu aktorzyn grających w tym badziewiu oraz honoraria firemek produkcyjnych należących do pociotków i kolesiów władz tefałpe, wystarczyłyby na pokrycie realnych kosztów funkcjonowania tzw misji telewizji publicznej w całości, bez jakichkolwiek reklam. Zeby było śmieszniej - często w 1 i 2 programie serialowa sieczka nakłada się w czasie - miało być komplementarnie, jest jak jest. Sport - zakodowany, jakieś ochłapy tylko rzucają w środku nocy. Filmy - dobre kino wyłącznie w paśmie dla cierpiących na bezsenność. Rozrywka - w zasadzie brak. Nauka - zero absolutne. Przyroda i środowisko - może 1 godzina na tydzień w sobotę lub niedzielę. Kościół - pełną gębą w najlepszych godzinach Propaganda - non stop na paskach u dołu ekranu Punktualność - publikowany program nie odpowiada rzeczywistości - poza pasmami partyjnej i kościelnej propagandy, wszystko inne jest opóżnione blokami reklamowymi o różnej długości i trudno trafić w początek jakiegokolwiek programu. Czy to jest misja publicznego medium, czy może ordynarne wyłudzanie kasy ? W państwie prawa najpierw określa się jakie składniki i w jakich proporcjach składaja się na tzw. misje, potem kontroluje się ramówkę i porównuje z wydatkami. W Polsce (niezależnie od rządzącej opcji) najpierw bierze się kasę, potem płaci się swoim, a na końcu pokazuje się sfabrykowane sondaże o popularności programów dla uzasadnienia ramówki i wydatków. Konkluzja: misja i jej koszty to mit zmyślony przez kłamliwą polityczną hołotę. Wbrew pozorom, najlepiej TVP działała za czasów zamierzchłej komuny, bo poza propagandą zajmującą 50% czasu antenowego, każdy mógł znaleźć coś dla siebie, a pasma programowe były w miarę dostosowane do wieku i zainteresowań. Telewizja tamtych czasów potrafiła zainteresować nauką, techniką, sztuką, architekturą, zarazić młodzież duchem zdrowej rywalizacji i pobudzić narodowego ducha bezpośrednimi transmisjami sportowymi (vide walka z ruskimi) itd. Owczesna młodzież po obejrzeniu meczu, czy wyścigu wylegała na boiska i była dużo zdrowsza od dzisiejszej - karmionej Mroczkami,Cichopkami, Milowiczem, Lesieniem itp. Ówcześni idole byli realni, dzisiejsi są wirtualni, stworzeni przez takie Łepkowskie i Purzyńskich. Dzisiejsza tefałpe promuje totalną nicość i chciejstwo. A jako receptę podaje nie wysiłek własny zarówno fizyczny, jak umysłowy), tylko modlitwę !!! Za to nie będę płacił !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marwin29 TV haracz IP: *.ifpan.edu.pl 27.06.07, 14:07 Absolutnie zgadzam się z Panem o pseudonimie tewie60. Publiczna telewizja może nie sieka transmitowanych audycji jak inne polskie komercyjne stacje, ale skutecznie nadrabia to w przerwach między jedną a drugą audycją. Punktualnie jest jedynie dziennik czy panorama, choć żaden z nich nie podaje informacji obiektywnych, niecenzurowanych. Trzeba uczciwie przyznać, że informacje w tych blokach są starannie selekcjonowane i opracowywane tak, aby nie wypowiadały się negatywnie o aparacie rządzącym. Poza tem niektóre z kanałów tzw. tv publicznej tracą choćby najmniejsze poczucie smaku i czasu, w którym audycje dla starszej widowni są emitowane (choć inne stacje mają większe problemy w tym względzie). Pamiętam, że kiedyś można było w tygodniu do 14:00 oglądać mnóstwo programów tematycznych w tzw. bloku edukacyjnym. Teraz niestety jest to blok powtórek, reklam i informacyjnej papki, która ma skanalizować i zniechęcić do myślenia. A co z tymi, którzy korzystają z telewizji kablowych, czy platform telewizji cyfrowej? Ci już płacą abonamenty swoim operatorom, a ci z kolei powinni uiszczać opłaty abonenckie za przykładowego Kowalskiego, lub choćby stałą opłatę jaką zwykli płacić pośrednicy -retransmitujący własność intelektualną źródłowych stacji- zagranicom. Zakładając powyższe, dlaczego ten nieszczęsny Kowalski ma płacić i operatorowi i KKRiT? Zresztą o ile wiem byłby to precedens na skalę światową, gdyby taki haracz wszedł w życie, mowa oczywiście o krajach, które uważane są na demokratyczne i kapitalistyczne. Żeby płacić za coś z czego się nie korzysta, albo nie chce korzystać to już lekka przesada. Zatem oponuję za propozycją przedmówcy Pana tewie60. Niech zakodują sygnał, czy coś podobnego. Kto nie płaci ten nie ogląda i spokój. A narzucanie odgórnie opłaty abonenckiej, która w rzeczywistości jest ukrytym w mierny sposób podatkiem, który z pewnością będzie przeznaczony na coś innego niż pierwotnie. Mógłbym nawet spekulować, że to będą pieniądze na pokrycie kosztów funkcjonowania państwa, a w szczególności administracji, która się rozrasta, a obywateli płacących podatki coraz mniej. Więc na tych którzy zostali trzeba narzucić ciężar utrzymania tej drezyny wlokącej się do nikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oka TV haracz IP: 195.187.84.* 27.06.07, 15:27 Zgadzam się. To ponożej krytyki ja prawie nie oglądam telewizji - to za co mam płacić. A wiele osób rezygnuje z telewizji bo ich na to nie stać. Jak się ma pensje 1000 zł, czynsz ok. 500 zł, opłaty ok. 200 złoty, rachunki za telefon ok.60 zł to ile zostaje na życie. A jak są jszcze dzieci?! Każdy powinien mieć wybór na czym oszczędza. Nie widzę też powodu żeby płacić za oszustów - to nie ja oszukuje więc czemu ktoś chce mnie karać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacob Re: TV haracz IP: *.ols.vectranet.pl 27.06.07, 16:22 Popieram wypowiedzi i niewiele dopiszę chyba bo zbiera mnie na wymioty.Cieszę się że za niecały rok powinienem mieszkać na swoim domku.Co to ma do rzeczy? Otóż to że zdecyduje się na postawienie elektrowni wiatrowej i bede miał w d..e i tvp i przy okazji energe.Sam oglądam w domu głównie kanały tematyczne typu Discovery,Animal Planet itp,żadziej (b.żadko) TVN,TVN 24 i kilka innych oczywiście KOMERCYJNYCH.Tego g...a tvp 1 i 2 i 3 i może być tak do 100, nie oglądałem,nie oglądam i oglądać nie będe.Więc płacić też nie zamierzam. P/S a jak będzie trzeba to wyp...le telewizor i podam baranów do sądu.Przegram bo mam prąd(narazie)?? Sorry za język ale poniosło mnie już.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś