Dodaj do ulubionych

E-reklama z chirurgiczną precyzją

22.07.07, 20:42
haha :)

adblockplus.org/en/
Obserwuj wątek
    • maruda.r E-reklama z czym? 23.07.07, 01:18

Gdy uważa, że już wie, z kim ma do czynienia, przechodzi do interesów. To
      przyszłość reklamy internetowej.
      Wszystko dzieje się automatycznie, niezauważalnie dla samego zainteresowanego.
      Przy każdym wejściu na serwis gość jest identyfikowany za pomocą tzw. plików
      cookies zapisywanych na twardym dysku jego komputera.

I automatycznie kasowanych po zamknięciu przeglądarki, np. Firefox
      (Narzędzia-Opcje-Prywatność).

W przypadku nieco głupszych przeglądarek można stosować skrypt kasujący
      zawartość katalogów przechowujących cookies.

Co do bazy IP, to większość łączy dostępowych opartych jest na dynamicznym IP,
      więc sprawa wygląda na naciąganą.

Poza tym żadna reklama mi się nie wyświetla dzięki wtyczce NoScript. No i wbrew
      temu, co twierdzą autorzy, żadna reklama mi się nie przydaje. Rozważając zakup
      czegokolwiek, omijam reklamowane produkty, wychodząc z założenia, że muszą mieć
      jakiś feler, skoro wymagają szczególnie intensywnej promocji.

• Gość: 3mia100 Re: E-reklama z czym? IP: *.crowley.pl 23.07.07, 09:45
        Na tym polega cała zabawa. Reklamodawców nie interesują takie osoby, jak Ty (z
        pełnym szacunkiem). Więc dzięki temu, że stosujesz różne sztuczki na zamazanie
        śladów w sieci, nikt nie wyda złotówki, by publikować niechciane przez Ciebie
        komunikaty marketingowe. Obie strony zyskują.
        • Gość: Artur Re: E-reklama z czym? IP: *.chello.pl 23.07.07, 10:18
          i w ogóle jesteś w błędzie twierdząc że nie korzystasz z żadnej formy reklamy
          online. korzystasz, nawet nie wiedząc kiedy. bo co robisz gdy czegoś szukasz?
          wpisujesz w google. jeżeli omijasz linki sponsorowane to klikasz w naturalne
          wyniki które i tak są spozycjonowane, czyli firma tak się reklamuje. nie
          korzystasz z google? reklama jest w kazdej wyszukiwarce, katalogu branżowym etc.
          gdyby nie ona tak naprawde nic bys nie znalazł bo wyszukiwarki nie miały by za
          co żyć...pozdrawiam
          • maruda.r Re: E-reklama z czym? 23.07.07, 18:07
            Gość portalu: Artur napisał(a):

> i w ogóle jesteś w błędzie twierdząc że nie korzystasz z żadnej formy reklamy
            > online. korzystasz, nawet nie wiedząc kiedy. bo co robisz gdy czegoś szukasz?
            > wpisujesz w google. jeżeli omijasz linki sponsorowane to klikasz w naturalne
            > wyniki które i tak są spozycjonowane, czyli firma tak się reklamuje. nie
            > korzystasz z google? reklama jest w kazdej wyszukiwarce, katalogu branżowym

Sprawa nie jest tak oczywista, jak przedstawiasz. Jeżeli wybieram np. telefon
            komórkowy, to nie wpisuję do wyszukiwarki "telefon komórkowy", bo to bez sensu.
            Najpierw analizuję na stronach parametry techniczne, wybieram interesujące mnie
            modele, a następnie poszukuję sklepu z rozsądną ceną (w porównywarkach cen).

Jeżeli już korzystam z wyszukiwarki, to tylko po to, by ustalić producenta. I
            znów jestem na początku analizy.

Różnica między infantylnym zawierzaniu reklamom, a świadomym wyborem jest dość
            istotna, choć często wiedzie podobnymi drogami. Szukam pralki w sklepie AGD, a
            nie w piekarni. Posługuję się więc informacją zawartą w witrynie sklepu.
            Korzystam z informacji handlowej. Natomiast ideą reklamy jest skłonienie mnie do
            zakupienia tego jednego produktu, bo reklama podaje już pewne dane. Mogę w to
            uwierzyć, ale nie muszę.

• Gość: millsky Re: E-reklama z czym? IP: *.crowley.pl 23.07.07, 16:42
          dobrze prawisz, Grzesiu ;]]
        • kell99 Re: E-reklama z czym? 23.07.07, 18:51
          Ale reklamy nie powinny byc az tak wielkim problemem. Logujac sie do webowej
          wersji gmail nie zostajesz zaatakowany przez 3 flashowe bannery i wielgasny
          flashowy pop-up.
          Problem jest w braku jakiejkolwiek wyobrazni u tworcow reklam. Na *.pl reklama
          to musi byc migajace i piszczace obrzydlistwo. Nie ma w tym ani grama
          orginalnosci. Czy *.pl reklamy sa skierowane tylko i wylacznie do idiotow - kto
          chce byc klientem np banku ktory serwuje im migajaca reklame zaslaniajaca
          czytany artykul?

A 'inteligentne' reklamy to kolejny belkot tworcow reklam, bo rozumiem, ze
          google moze mi zaserwowac reklame analizujac email ktory odebralem, czy strony
          ktore przeszukiwalem, ale na dluzsza mete o ile nie loguje sie do gmail, ani nie
          trzymam ciach (co jest zagrozeniem dla bezpieczenstwa) miedzy sesjami, tak na
          prawde nic o mnie beda wiedziec.

Potrzeba dobrych pomyslow. Gdy wpisuje np tytul ksiazki, to milo zobaczyc
          reklame z linkiem do ksiegarni. Ale gdy zobacze migajace flashowe badziewie, to
          caly serwis trafia do adBlocka i juz na mnie zlamanego grosza nie zarobia.
      • dipl Re: E-reklama z czym? 12.08.07, 14:15
        maruda.r napisał:

>
        > Gdy uważa, że już wie, z kim ma do czynienia, przechodzi do interesów. To
        > przyszłość reklamy internetowej.
        > Wszystko dzieje się automatycznie, niezauważalnie dla samego zainteresowanego.
        > Przy każdym wejściu na serwis gość jest identyfikowany za pomocą tzw. plików
        > cookies zapisywanych na twardym dysku jego komputera.
        >
        > ****************************************
        >
        > I automatycznie kasowanych po zamknięciu przeglądarki, np. Firefox
        > (Narzędzia-Opcje-Prywatność).
        >
        wiesz o tym Ty, wiem o tym ja, że można próbować przynajmniej trochę
        zadbać o swoją anonimowość w internecie, ale ogólnie świadomość
        społeczna tego zagadnienia nie jest zbyt duża, wiele osób nie ma
        o tym pojęcia i to właśnie jest wykorzystywane przez e-reklamy :)
    • Gość: ja E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: 88.156.63.* 23.07.07, 11:47
      zastanawia mnie jedna rzecz - nikt w tego typu artykulach nie pisze jednej,
      oczywistej rzeczy - niechciane reklamy mozna po prostu wylaczyc...
      • Gość: d Re: E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: *.icm.edu.pl 23.07.07, 16:29
        bo to art. reklamowy :p
        • maruda.r Re: E-reklama z chirurgiczną precyzją 23.07.07, 18:10
          Gość portalu: d napisał(a):

> bo to art. reklamowy :p

Oczywiście. Wszak ma skłonić reklamodawców do uwierzenia w jej niesłychaną
          skuteczność.

• Gość: Informatyk E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 15:30
      Prosimy nie straszyc Internautów zapisami Cookies. Jest to potrzebne dla samego
      bezpieczenstwa Internauty i Zaintersowanego. Ci którzy rozprowadzają informację
      o groznych Cookies sami będą w potrzasku. Cookies i częsciowe statystki
      wykorzystywane są wszędzie w wortalach i portalach transakcyjnych i medialnych.
      Jest to minimum, które musi spełnić Internauta, ponadto jest to potrzebne z
      zwalczaniu przestępczości CyberTerroryzmu!
      • Gość: aa Re: E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: *.acn.waw.pl 24.07.07, 22:01
        no właśnie - co takie cookie może mi zaszkodzić?
        • strega_aradia Co do cookies 27.08.07, 00:22
          Z tego co wiem [wiedza bardzo niefachowa], to cookies trzeba mieć chociazby do
          używania forów. Inaczej forum za każdym razem nie pozwala nic zrobić. Loguję się
          - wchodzę na stronę - otwiera się dla niego nowa strona - on mnie już nie
          pamięta - krzyczy, że nie jestem zalogowana...

Po drugie - jeśli przez cookies mam reklamy dedykowane dla mnie - i mam je
          zamiast innych, a nie oprócz - to co z tego? Jak mi się wyświetli reklama
          książki zamiast płyty, to dla mnie bez znaczenia. Gorzej, jakby się wyświetlały
          'moje' reklamy oprócz podstawowych. Ale dopóki sa zamiast, to pół biedy.
    • Gość: komp E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: *.net.autocom.pl 27.08.07, 22:41
      Po pierwsze:
      u mnie z jednego komputera korzystają 3 dorosłe osoby,
      matka, ,ojciec i syn student + dziecko z gimnazjum.

Ustalenie naszych preferencji jest niemożliwe. Sa za bardzo
      wymieszane.

Po drugie:
      Jak każdy internauta mam dar NIEDOSTRZEGANIA reklamy na stronie.
      Widze ja sekundkę i od razu krzyżyk. Jak mi krzyzyk lata po stronie,
      to się wkurzam.

Do góry na bannery nie patrzę, na dół też nie. Denerwuje mnie
      reklama przerywająca wątki na forum. Na niektorych portalach tak
      jest.

W poczcie Gzaety mam jakiś 80 maili reklamowych, kasuję od razu,
      nawet nie czytam.

Maili przysyłanych na moją poczte z interii i wp nie czytam.

Nie mpamiętam żadnej reklamy z ostatnich kilku dni. Nic nie
      widziałem nic nie czytałem.

Po trzecie:
      Ja sięgam pamięcią do ostatnich 10 lat internetu, widziałem kilka
      fajnych reklam na stronach. Kilka. Na 10 lat. Reklama w internecie
      jest po prostu głupia. Firmy wydają miliony na promocje. po grzyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka