kell99 22.07.07, 20:42 haha :) adblockplus.org/en/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r E-reklama z czym? 23.07.07, 01:18 Gdy uważa, że już wie, z kim ma do czynienia, przechodzi do interesów. To przyszłość reklamy internetowej. Wszystko dzieje się automatycznie, niezauważalnie dla samego zainteresowanego. Przy każdym wejściu na serwis gość jest identyfikowany za pomocą tzw. plików cookies zapisywanych na twardym dysku jego komputera. **************************************** I automatycznie kasowanych po zamknięciu przeglądarki, np. Firefox (Narzędzia-Opcje-Prywatność). W przypadku nieco głupszych przeglądarek można stosować skrypt kasujący zawartość katalogów przechowujących cookies. Co do bazy IP, to większość łączy dostępowych opartych jest na dynamicznym IP, więc sprawa wygląda na naciąganą. Poza tym żadna reklama mi się nie wyświetla dzięki wtyczce NoScript. No i wbrew temu, co twierdzą autorzy, żadna reklama mi się nie przydaje. Rozważając zakup czegokolwiek, omijam reklamowane produkty, wychodząc z założenia, że muszą mieć jakiś feler, skoro wymagają szczególnie intensywnej promocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3mia100 Re: E-reklama z czym? IP: *.crowley.pl 23.07.07, 09:45 Na tym polega cała zabawa. Reklamodawców nie interesują takie osoby, jak Ty (z pełnym szacunkiem). Więc dzięki temu, że stosujesz różne sztuczki na zamazanie śladów w sieci, nikt nie wyda złotówki, by publikować niechciane przez Ciebie komunikaty marketingowe. Obie strony zyskują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: E-reklama z czym? IP: *.chello.pl 23.07.07, 10:18 i w ogóle jesteś w błędzie twierdząc że nie korzystasz z żadnej formy reklamy online. korzystasz, nawet nie wiedząc kiedy. bo co robisz gdy czegoś szukasz? wpisujesz w google. jeżeli omijasz linki sponsorowane to klikasz w naturalne wyniki które i tak są spozycjonowane, czyli firma tak się reklamuje. nie korzystasz z google? reklama jest w kazdej wyszukiwarce, katalogu branżowym etc. gdyby nie ona tak naprawde nic bys nie znalazł bo wyszukiwarki nie miały by za co żyć...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: E-reklama z czym? 23.07.07, 18:07 Gość portalu: Artur napisał(a): > i w ogóle jesteś w błędzie twierdząc że nie korzystasz z żadnej formy reklamy > online. korzystasz, nawet nie wiedząc kiedy. bo co robisz gdy czegoś szukasz? > wpisujesz w google. jeżeli omijasz linki sponsorowane to klikasz w naturalne > wyniki które i tak są spozycjonowane, czyli firma tak się reklamuje. nie > korzystasz z google? reklama jest w kazdej wyszukiwarce, katalogu branżowym *************************************** Sprawa nie jest tak oczywista, jak przedstawiasz. Jeżeli wybieram np. telefon komórkowy, to nie wpisuję do wyszukiwarki "telefon komórkowy", bo to bez sensu. Najpierw analizuję na stronach parametry techniczne, wybieram interesujące mnie modele, a następnie poszukuję sklepu z rozsądną ceną (w porównywarkach cen). Jeżeli już korzystam z wyszukiwarki, to tylko po to, by ustalić producenta. I znów jestem na początku analizy. Różnica między infantylnym zawierzaniu reklamom, a świadomym wyborem jest dość istotna, choć często wiedzie podobnymi drogami. Szukam pralki w sklepie AGD, a nie w piekarni. Posługuję się więc informacją zawartą w witrynie sklepu. Korzystam z informacji handlowej. Natomiast ideą reklamy jest skłonienie mnie do zakupienia tego jednego produktu, bo reklama podaje już pewne dane. Mogę w to uwierzyć, ale nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millsky Re: E-reklama z czym? IP: *.crowley.pl 23.07.07, 16:42 dobrze prawisz, Grzesiu ;]] Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: E-reklama z czym? 23.07.07, 18:51 Ale reklamy nie powinny byc az tak wielkim problemem. Logujac sie do webowej wersji gmail nie zostajesz zaatakowany przez 3 flashowe bannery i wielgasny flashowy pop-up. Problem jest w braku jakiejkolwiek wyobrazni u tworcow reklam. Na *.pl reklama to musi byc migajace i piszczace obrzydlistwo. Nie ma w tym ani grama orginalnosci. Czy *.pl reklamy sa skierowane tylko i wylacznie do idiotow - kto chce byc klientem np banku ktory serwuje im migajaca reklame zaslaniajaca czytany artykul? A 'inteligentne' reklamy to kolejny belkot tworcow reklam, bo rozumiem, ze google moze mi zaserwowac reklame analizujac email ktory odebralem, czy strony ktore przeszukiwalem, ale na dluzsza mete o ile nie loguje sie do gmail, ani nie trzymam ciach (co jest zagrozeniem dla bezpieczenstwa) miedzy sesjami, tak na prawde nic o mnie beda wiedziec. Potrzeba dobrych pomyslow. Gdy wpisuje np tytul ksiazki, to milo zobaczyc reklame z linkiem do ksiegarni. Ale gdy zobacze migajace flashowe badziewie, to caly serwis trafia do adBlocka i juz na mnie zlamanego grosza nie zarobia. Odpowiedz Link Zgłoś
dipl Re: E-reklama z czym? 12.08.07, 14:15 maruda.r napisał: > > Gdy uważa, że już wie, z kim ma do czynienia, przechodzi do interesów. To > przyszłość reklamy internetowej. > Wszystko dzieje się automatycznie, niezauważalnie dla samego zainteresowanego. > Przy każdym wejściu na serwis gość jest identyfikowany za pomocą tzw. plików > cookies zapisywanych na twardym dysku jego komputera. > > **************************************** > > I automatycznie kasowanych po zamknięciu przeglądarki, np. Firefox > (Narzędzia-Opcje-Prywatność). > wiesz o tym Ty, wiem o tym ja, że można próbować przynajmniej trochę zadbać o swoją anonimowość w internecie, ale ogólnie świadomość społeczna tego zagadnienia nie jest zbyt duża, wiele osób nie ma o tym pojęcia i to właśnie jest wykorzystywane przez e-reklamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: 88.156.63.* 23.07.07, 11:47 zastanawia mnie jedna rzecz - nikt w tego typu artykulach nie pisze jednej, oczywistej rzeczy - niechciane reklamy mozna po prostu wylaczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: *.icm.edu.pl 23.07.07, 16:29 bo to art. reklamowy :p Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: E-reklama z chirurgiczną precyzją 23.07.07, 18:10 Gość portalu: d napisał(a): > bo to art. reklamowy :p ***************************************** Oczywiście. Wszak ma skłonić reklamodawców do uwierzenia w jej niesłychaną skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatyk E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 15:30 Prosimy nie straszyc Internautów zapisami Cookies. Jest to potrzebne dla samego bezpieczenstwa Internauty i Zaintersowanego. Ci którzy rozprowadzają informację o groznych Cookies sami będą w potrzasku. Cookies i częsciowe statystki wykorzystywane są wszędzie w wortalach i portalach transakcyjnych i medialnych. Jest to minimum, które musi spełnić Internauta, ponadto jest to potrzebne z zwalczaniu przestępczości CyberTerroryzmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: *.acn.waw.pl 24.07.07, 22:01 no właśnie - co takie cookie może mi zaszkodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
strega_aradia Co do cookies 27.08.07, 00:22 Z tego co wiem [wiedza bardzo niefachowa], to cookies trzeba mieć chociazby do używania forów. Inaczej forum za każdym razem nie pozwala nic zrobić. Loguję się - wchodzę na stronę - otwiera się dla niego nowa strona - on mnie już nie pamięta - krzyczy, że nie jestem zalogowana... Po drugie - jeśli przez cookies mam reklamy dedykowane dla mnie - i mam je zamiast innych, a nie oprócz - to co z tego? Jak mi się wyświetli reklama książki zamiast płyty, to dla mnie bez znaczenia. Gorzej, jakby się wyświetlały 'moje' reklamy oprócz podstawowych. Ale dopóki sa zamiast, to pół biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp E-reklama z chirurgiczną precyzją IP: *.net.autocom.pl 27.08.07, 22:41 Po pierwsze: u mnie z jednego komputera korzystają 3 dorosłe osoby, matka, ,ojciec i syn student + dziecko z gimnazjum. Ustalenie naszych preferencji jest niemożliwe. Sa za bardzo wymieszane. Po drugie: Jak każdy internauta mam dar NIEDOSTRZEGANIA reklamy na stronie. Widze ja sekundkę i od razu krzyżyk. Jak mi krzyzyk lata po stronie, to się wkurzam. Do góry na bannery nie patrzę, na dół też nie. Denerwuje mnie reklama przerywająca wątki na forum. Na niektorych portalach tak jest. W poczcie Gzaety mam jakiś 80 maili reklamowych, kasuję od razu, nawet nie czytam. Maili przysyłanych na moją poczte z interii i wp nie czytam. Nie mpamiętam żadnej reklamy z ostatnich kilku dni. Nic nie widziałem nic nie czytałem. Po trzecie: Ja sięgam pamięcią do ostatnich 10 lat internetu, widziałem kilka fajnych reklam na stronach. Kilka. Na 10 lat. Reklama w internecie jest po prostu głupia. Firmy wydają miliony na promocje. po grzyba. Odpowiedz Link Zgłoś