Gość: M. IP: 62.52.27.* 09.04.08, 10:25 "Politycy myślą także, aby przez taki punkt emigranci mogli wymienić dowód osobisty." Rychło w czas... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slon2002 Będziecie u nas bezrobotni, damy wam zasiłek 600zł 09.04.08, 14:07 będzie jak przed tym wyjazdem Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great POżebrzecie i będzie cudownie! Ryży nigdy nie kłam 09.04.08, 14:13 POżebrzecie i będzie cudownie! Ryży nigdy nie kłamie... slon2002 napisała: > będzie jak przed tym wyjazdem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Do 30 ekspertow IP: *.unh.edu 09.04.08, 15:25 BARDZO dobry pomysl. Ja wlasnie zamierzam wracac i portal z roznymi informacjami na pewno sie przyda. Szczegolnie mnie cieszy ze zauwazono problem dzieci powracajacych z zagranicy i potrzeby dodatkowych zajec dla nich. OBY WIECEJ TAKICH INICJATYW ! (malkontentow prosze o nieodpowiadanie na moj post) Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Emigranci: PO ! Sp..j! 09.04.08, 19:09 Nic dodac, nic ujac... Gorsze zarobki przy wyzszych podatkach i cenach zupelnie nie zachecaja by wracac... Odpowiedz Link Zgłoś
jakubowska100 aaaaaa znaczące powroty będą za jakieś 10-15 lat 11.04.08, 10:02 tak jak w Irlandii było. Najpierw 20 lat na dorobku w USA potem nagle powroty z pełną kasą do kraju i rozkręcanie biznesów. No i Irlandia tygrysem Jewropy. Te krzyki polityków to tak naprawdę zaklinanie pogody - ludzie i tak zrobią co chcą. Tusk wie, że przecież niewielu skusi sie na ulotki - głupi nie jest. Nie o to więc chodzi. Tusk chce po pierwsze pokazać, że coś robi w związku ze swoją obietnicą przedwyborczą. Po drugie chce jednak (jest premierem w końcu) przekazać emigrantom że sa potrzebni w kraju (bo są) i po prostu pokazuje swoimi wypowiedziami, że są ważni i że on chce lepszej Polski. Szczerze mówiąc to podoba mi się że mówi na ten temat. Kaczyński gdyby jeszcze rządził nazwałby emigramtów zdrajcami. A Miller gdyby rządził w ogóle by ich zignorował. A tak przynajmniej jest jakiś facet, który o tym mówi i wie, że tylko to może zrobić, bo co zrobić innego? Kraj się zmienia wolno, ale zmiany są w wielu miejscach - to już nie ta Polska z 2000 roku! Wszędzie się coś buduje, moi znajomi dobrze zarabiają, ludzie są lepiej sytuowani, moi sąsiedzi, którzy zawsze cienko przędli w 2007 wakacje pojechali do Egiptu pierwszy raz w życiu za granicę. Zmiany widać i są odczuwalne dla wszystkich. A Tusk niech sobie mówi i nakłania - taka jego rola, trochę rozpaczliwa co prawda, ale on o tym dobrze wie że rozpaczliwa. Ludzie wyjechali bo tam jest po prostu lepiej i są lepsze możliwości i już nie czuje się tam człowiek tak samotnie i obco jak kiedyś. Czyli jest normalnie. I o to chodzi. Jaki z tego wniosek? Pracować, pracować i jeszcze raz pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
potomar Re: aaaaaa znaczące powroty będą za jakieś 10-15 11.04.08, 12:17 A Pani jakubowska100 jest posłem czy ministrem? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 portal z informacjami 11.04.08, 00:24 A czy jesteś skłonny w te informacje uwierzyć?? Nie bądź naiwny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaterland Za pozno - kupilem dom. IP: *.twi.tudelft.nl 09.04.08, 11:26 Teraz gdy ja zaczynam ukladac sobie zycie w Holandii? Troszke pozno sie upomnieliscie. Ale moze za pare lat... Odpowiedz Link Zgłoś
szulgan Re: Za pozno - kupilem dom. 09.04.08, 13:51 Nie ulozysz sobie, zawsze bedziesz traktowany jak polak, czyli (w Holandii) gorzej niz arab Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaterland Re: Za pozno - kupilem dom. IP: *.twi.tudelft.nl 09.04.08, 14:45 Nie jest tak zle. Wystarczy nie przystawac z "polaczkami". Mieszkam w dobrej dzielnicy, i tego dziadostwa tu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz(UK) PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.aster.pl 09.04.08, 11:30 te pomysly sa ... straszne. Nowy dowod, prawko, pesel , ... to wszystko MAM. Portal rzadowy, jak zalozyc firme...NIEEEEE Narazie zostaje w UK i poczekam. Pozdrawiam Tomek (chwilowo na urlopie w PL) funt po 4,21 grrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great A u nas funt po 4,39 PLN. Skąd ta różnica? 09.04.08, 14:15 A u nas funt po 4,39 PLN. Skąd ta różnica? Ale przecież nikt wam nie każe wymieniać funtów na zł. :-) Gość portalu: tomasz(UK) napisał(a): > te pomysly sa ... straszne. > Nowy dowod, prawko, pesel , ... to wszystko MAM. > Portal rzadowy, jak zalozyc firme...NIEEEEE > > Narazie zostaje w UK i poczekam. > > Pozdrawiam > Tomek > (chwilowo na urlopie w PL) > funt po 4,21 grrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawrócona PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 11:31 i do czego tu wracać... do statusu bezrobotnego i wysłuchiwania "a może się Pani odmieni i bedzie chciała Pani tam jeszcze wrócić" mimo tego ze wyjazd był traktowany jako przygoda zycia a nie sposób na zarobienie kasy. Nic sie nie zmieniło. A dowody wymienić musieli bo nasze legendarne książeczki to lamus w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Emigranci: Platformo, nie zartujcie! 09.04.08, 11:39 "Lyberalowie" powolaja urzad, ktory opracuje "rzadowy program". Ha, ha, ha!!! No po prostu malo sie nie posikalem ze szczescia! Juz lece, po PESEL i ksiazeczke wojskowa dla syna, po formularze PIT, CIT, ZUS i SRUS dla mnie. Niech no tylko sprawdze, kiedy mam najblizszy samolot, ha, ha, ha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Emigranci: Platformo, nie zartujcie! 09.04.08, 11:43 a niby po co wracac i dlaczego tym liberalom pozal sie boze zalezy na tym by wracali !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shem @jerry21 IP: *.tueuropa.pl 09.04.08, 11:57 jerry21 napisał: > a niby po co wracac i dlaczego tym liberalom pozal sie boze > zalezy na tym by wracali !? Rzadowi zalezy na powrocie emigrantow,bo emigracja bardzo negatywnie odbila sie na stanie funduszy emerytalnych i ZUS. 2 mln potencjalnych platnikow przestalo zasilac polski system emerytur,a to jest kwota niebagatelna. Rzad dobrze wie,ze przy obecnej strukturze spoleczenstwa nie da sie dlugo utrzymac ZUSu, stad rozpaczliwe projekty majace zachecic Polakow do powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great POpaprańcy to gorzej niż żenada !!! Zrozumcie to!! 09.04.08, 14:17 POpaprańcy to gorzej niż żenada !!! Zrozumcie to!! szczurek.polny napisał: > "Lyberalowie" powolaja urzad, ktory opracuje "rzadowy program". > Ha, ha, ha!!! > No po prostu malo sie nie posikalem ze szczescia! Juz lece, po PESEL > i ksiazeczke wojskowa dla syna, po formularze PIT, CIT, ZUS i SRUS > dla mnie. Niech no tylko sprawdze, kiedy mam najblizszy samolot, ha, > ha, ha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia-monte-christo -----wracajcie - POligarchom brakuje niewolnikow-- 09.04.08, 11:41 ktorzy beda robic za 1 200 brutto buhahaha a Donald wciaz mazi, ze sie cud wydazi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika [...] IP: *.chello.pl 09.04.08, 11:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Powody wyjazdow 09.04.08, 12:09 Wyjezdza sie nie tylko dla pieniedzy. Wielu ludzi wyjechalo, bo: - chca mieszkac w normalnym kraju z normalna infrastruktura: drogi, koleje, lotniska, internet - maja kaprys mieszkac w kraju z jako-tako dzialajaca sluzba zdrowia - chca cos wiecej zobaczyc, zwiedzic, nauczyc sie. Chca mieszkac w kraju, w ktorym cos sie dzieje: sa koncerty, mozna bezpiecznie pojsc na dobry mecz pilkarski, sa wyscigi F1, parki rozrywki i inne atrakcje. - nie chca sluchac, ze pieniadze z ich podatkow ida na odszkodowanie dla Eureko i tych, ktorzy utracili w Polsce majatki zanim nawet ci emigranci sie urodzili - chca byc szanowani w pracy za to co robia - nawet jesli zmywaja przyslowiowe talerze, to wola aby ktos byl ich szanowal, za to, ze moze w restauracji zjesc z czystego talerza, niz byc "je..nym cwokiem, ktory do niczego nie doszedl". - przywykli, ze w urzedzie sa szanowani, jako ci ktorzy utrzymuja swoja praca panstwo, a nie jak bydlo, bedace tego panstwa wlasnoscia Poza Polska, za te same pieniadze, zyje sie czesto duzo wygodniej, spokojniej, stabilniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Powody wyjazdow IP: *.idc.net.pl 09.04.08, 12:18 Nic dodac nic ujac. Ot po prostu narod nie taki ciemny i nie wszystko kupi Odpowiedz Link Zgłoś
liztooney Re: Powody wyjazdow 09.04.08, 13:51 To cała prawda, popieram Twoją wypowiedz! W Polsce nie da się zyć poprostu! Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 ma Pan/Pani świętą rację, wiać z Polski gdzie się 09.04.08, 14:14 do Normalności!do Normalności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Ryży daje Żydom, Eurekom, tylko nie Polakom... :-( 09.04.08, 14:21 Ryży daje Żydom, Eurekom, tylko nie Polakom... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Nie ważna siła PLN dziś, ale np. w 2012... :-( 09.04.08, 14:19 Nie ważna siła PLN dziś, ale np. w 2012... :-(, i jak ci wszystkie złotówki na Euro wymienią... :-( Gość portalu: monika napisał(a): > Tak naprawdę większość większość osób przed powrotem lub wyjazdem powinna się > zastanowić i dokładnie przeliczyć jakie są różnice w zarobkach między polską a > innymi krajami. Jest to zwłaszcza teraz ważne gdy w Polsce są coraz > powszechniejsze podwyżki i złoty jest coraz silniejszy. Takie sprawdzenie można > zobaczyć dla polskich miast w www.ile-zarabiamy.pl . Natomiast dla > zagranicy już nie znam zbytnio serwisów, gdzie można by było coś takiego > zobaczyć... no może salary.com ale to jest dla USA, a tam Polacy już rzadziej > wyjeżdżają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oligatorek PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.ppcor.org.pl 09.04.08, 11:46 HI, hi, hi, HHHHAAAAAAAHHHHAAAAA!!!!!!! Bo pęknę ze śmiechu! Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Brawo Premier Tusk! 09.04.08, 11:51 Polacy odsuwają PiS na boczny tor. Zostały tylko popłuczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Brawo Premier Tusk! 09.04.08, 12:14 jajcarz jestes! akurat PO spadło a PiSowi urosło. Tusk zaczyna chyba zjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Rzygam na Ryżego i POpaprańców !!! 09.04.08, 14:23 Rzygam na Ryżego i POpaprańców !!! Niech teraz zrobią takie warunki do życia, pracy i funkcjonowania społeczeństwa jak w Irlandii (ha, ha, ha!) albo GB. wrojoz napisał: > Polacy odsuwają PiS na boczny tor. Zostały tylko popłuczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-emigrantka PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 12:00 ale pierdoly!!!!!!!!!!!! szukam pracy od 8 miesiecy wrociwszy wlasnie z emigracji.... jezyki obce, swietne studia.... i NIC!!!!! broszurki maja mi w tym pomoc?????? szkoda gadac, denerwowac sie...... Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Każdy PO-wiec niech sobie ulotki w zadek włoży!!! 09.04.08, 14:25 Każdy PO-wiec niech sobie ulotki w zadek włoży!!! Gość portalu: ex-emigrantka napisał(a): > ale pierdoly!!!!!!!!!!!! szukam pracy od 8 miesiecy wrociwszy wlasnie z > emigracji.... jezyki obce, swietne studia.... i NIC!!!!! broszurki maja mi w ty > m > pomoc?????? szkoda gadac, denerwowac sie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Niech sobie wsadza gdzies ulotki i punkty inf. IP: *.griffin.managedbroadband.co.uk 09.04.08, 12:01 Czego oczekuje by wrocic: 1) Prostych i niskich podatkow (idealne zastapienie PIT podatkiem od funduszu wynagrodzen na poziomie platnika) 2) Godziwej placy i NORMALNYCH godzin pracy (a nie od 9 do 22), platnych nadgodzin, mozliowsci 'homeworking' w razie pilnych spraw itd. 3) Zniesiena przymusu placenia parapodatkow (skladki ZUS, NFZ) Wtedy moze zaczne sie zastanawiac. God bless Poland;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rci Tego mi brak - Pomysl dla rzadu IP: *.rohde-schwarz.com 09.04.08, 12:02 Osobiscie, planuje powrot bo dotarlo do mnie, jakie sa moje priorytety zyciowe. To co by sie przydalo w tych "punktach informacyjnych" to mozliwosc przeniesienia swojej dzialalnosci gospodarczej w tychze miejscach. Bez potrzeby odwiedzania wszystkich urzedow co kosztuje czas i pieniadze. Aktualnie niestety jestem w trakcie i ciezko mi pogodzic osobiste wizyty w urzedach z praca dla moich klientow. pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Tego mi brak - Pomysl dla rzadu IP: 194.168.231.* 09.04.08, 12:07 Bedziecie tworzyc nowe "punkty konsultacyjne" ?? Obok Konsulatow ??? K.u.rw.a - zrobcie wreszcie porzadek w samych Konsulatach - wlasnie wczoraj omal mnie tam szlag nie trafil a nie tworzcie nowych stanowisk dla waszych kolesi. Kolejny belkot i medialna hucpa zamiast rzetelnego wykonywania swoich obowiazkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua wy sie najpierw ku*wy zajmijcie... IP: *.torun.mm.pl 09.04.08, 12:05 ..poprawa losu tych co w kraju haruja za 800-1000 zl. z tuska wylazi coraz wiekszy duren. po prostu brak mupomyslow na ta irlandie w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: wy sie najpierw ku*wy zajmijcie... IP: *.griffin.managedbroadband.co.uk 09.04.08, 12:08 Co to za Milosciwie Nam Panujacego Donalda Wielkiego ludzie jeszcze dostaja tak glodowe pensje? Myslalem, ze za Tyrana Kaczora Malego bylo tak zle, ze gorzej byc nie moglo. PO 'Kocham' Was...Jak 'Irlandie' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua tyle zarabiaja... IP: *.torun.mm.pl 09.04.08, 12:11 ...ludzie ze stazem i po studiach w sredniej wielkosci miescie wojewodzkim w Polsce. ludzie ze "specjalnej strefy ekonomicznej" nie maja nawet szans na ten tysiac harujac nawet w wielkanoc i inne swieta (nie mowiac juz o umowie na czas dluzszy niz miesiac). na razie to sie tu robia drugie chiny a nie irlandia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: tyle zarabiaja... IP: *.griffin.managedbroadband.co.uk 09.04.08, 12:27 W sumie nie ma sie co dziwic. Kolejne swinie dorwaly sie do koryta wiec dlaczego mialby sobie te koryto pomniejszac 'dajac' wiecej tym ktorzy ich wybrali:) Obnizenie podatkow = mniejsze koryta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Ryży-Kłamca to nie dureń - to już idiota !!! 09.04.08, 14:27 Ryży-Kłamca to nie dureń - to już idiota !!! Gość portalu: ua napisał(a): > ..poprawa losu tych co w kraju haruja za 800-1000 zl. z tuska wylazi coraz wiek > szy duren. po prostu brak mupomyslow na ta irlandie w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.Red-213-96-7.staticIP.rima-tde.net 09.04.08, 12:06 Broszurka i strona internetowa ma skłonić do powrotu te setki tysięcy (miliony?), które w poszukiwaniu normalności i przyzwoitych warunków życia przemieściły się kilkaset / kilka tysięcy kilometrów na kierunku zachodnim. Gratuluję rządowi innowacyjności, doprawdy... Ci ludzie wrócą bez broszurek i stron www, kiedy w Polsce: - będzie 20 linii metra w różnych miastach - będzie kilka lotnisk będących w stanie obsłużyć kilkadziesiąt mln pasażerów rocznie - będzie odpowiednia sieć kolei i autostrad - będzie gdzie wyjść zjeść, wypić, obejrzeć, generalnie bawić się - duże miasta przestanie się zabudowywać chaotycznym gównem architektonicznymi postawi się na transport publiczny i urbanistykę zamiast amerykanizacji i dezintegracji tkanki miejskiej - minimalna płaca będzie przynajmniej na poziomie 1.5x portugalskiej, a inżynier, lekarz czy nauczyciel będzie zarabiał tyle, co w Hiszpanii - będzie kilka uniwersytetów na średnim poziomie europejskim - decyzje zaczną podejmować profesjonaliści, biorąc na siebie odpowiedzialność (vs. urzędniczy chaos i nikt nie odpowiada za nic, jak to jest teraz) - zaprzestanie się prześladowania Teletubisiów, choćby nie wiadomo jak zniewieściałe były - ze szkół znikną krzyże i pacierze, a posłowie, miast się modlić w godzinach pracy, wezmą się do roboty - głosem doradczym polityków zaczną być doświadczeni fachowcy, a nie belzebuby z Torunia Broszurkę i stronę zrobi Wam każda agencja reklamowa w 5 minut. Proponuję się więc raczej skupić na ISTOTNYCH problemach wynikających z niedorozwoju tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krociech PESEL dla dziecka IP: *.sm-rozstaje.pl 09.04.08, 12:36 Jest znacznie ważniejszy niż wszystko to, co raczyłeś wymienić. I nowy dowód osobisty. I REGON w przyspieszonym trybie. I 10% ulgi na rejestrację VAT! O TYM WSZYSTKIM MARZĄ EMIGRANCI! A nie jakichś tam barach, miastach i drogach. PESEL, mój drogi, PESEL dla dziecka! Z drugiej strony - Tusk udaje idiotę, czy naprawdę głupieje na starość? Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great A POtem to wszystko spłukamy w klozecie... :-( 09.04.08, 14:29 A POtem to wszystko spłukamy w klozecie... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PO: Emigranci, wracajcie! 09.04.08, 14:50 tylko powiedz mi dlaczego polski lekarz ma zarabiać tyle co hiszpański, skoro jego wydajnośc pracy jest 5 razy niższa Odpowiedz Link Zgłoś
olias PO: Emigranci, wracajcie! 09.04.08, 12:09 dostaną: ulotki,broszury oraz nowy portal internetowy, Jak powszechnie wiadomo wyjechali na Wysapy, bo tam były ładniejsze ulotki,broszury oraz nowe portale internetowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sil PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.szczecin.uw.gov.pl 09.04.08, 12:09 Taka akcja to za przeproszeniem "śmiech na sali". Akurat nagle coś się zmieni jeśli chodzi o zatrudnienie. Jakoś jak wróciłam z zagranicy w grudniu ub.r. musiałam czekać 3miesiące zanim znaleziono środki na to,abym mogła odbyć staż, a pracy jak nie było tak nie ma. Poza tym kto chciałby wracać do tak niskich zarobków, z których młody człowiek za żadne skarby nie zdoła się utrzymać. Nasz rząd chce się tylko wzbogacić w euro i funty, taka jest prawda. I jak zwykle tworzy mity i baśnie o lepszych warunkach w kraju, które nie istnieją... Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Takiego hu.... Nie wracam. Do czego? 09.04.08, 12:22 Chamowatego urzędasa? Dziurawych dróg? Beznadziejnej ligi pilkarskiej? Cen za benzyne porownywalnych z zachodem, a zrobkow porownywalnych ze wschodem? Do ZUS'u ktory grabi i niszczy, zeby placic wysokie emerytury zomowcom i mlodym gornikom? Pocalujcie mmnie w du...zu palec u nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EU Re: Takiego hu.... Nie wracam. Do czego? IP: 217.140.4.* 09.04.08, 13:47 dopisuję się do Twojej opinii Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Takiego hu.... Nie wracam. Do czego? 09.04.08, 14:30 I ja też! Gość portalu: EU napisał(a): > dopisuję się do Twojej opinii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DArek PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 12:22 spowrotem za granicę bo w tym kraju nic dobrego was nie spotka ani godziwe pieniądze ani normalne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Głosowanie pocztowe dla emigracji! 09.04.08, 12:22 Najwyższa pora wprowadzić to, co jest normalne: głosowanie korespondencyjne, czy jak to tam nazwać. Ostatnie wybory musiałem odpuścić, ponieważ 2,5 godziny jazdy (w jedną stronę) w deszczu i długie stanie w ogonku przed konsulatem (też w deszczu) to nieco przesadne poświęcenie się dla "obowiązku obywatelskiego". Rządzący mają też pewne obowiązki - generalnie są od tego, żeby obywatelom żyło się łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu przy tak silnym zlotym i skoku kosztow zycia IP: *.114.159.223.plusnet.thn-ag1.dyn.plus.net 09.04.08, 12:25 powrot emigrantow jest juz raczej niemozliwy, nie udal im sie krotkotrwaly wyjazd tzw. 'skok na kase' nie maja z czym wrocic a zaadoptowali sie juz do miejscowych warunkow i w obliczu spadku cen nieruchomosci na wyspach napewno wielu bedzie myslalo o tym zeby zainwestowac w cos swojego i pogodzic sie z faktem ze powrot przez najblizszych pare lat jest niemozliwy, przynajmiej do czasu az i poziom zycia i wynagrodzenia w polsce dobija do sredniej unijnej ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyspia Re: przy tak silnym zlotym i skoku kosztow zycia IP: *.vnu.co.uk 09.04.08, 12:44 Dokladnie jest tak jak mowisz. Wlasnie kupuje mieszkanie w Londynie za cene 143 000 funtow. 3 minuty do stacji paciagu piechotka, gotowa infrastruktora, ogromny park z polami golfowymi dostepny dla kazdego, 15 minut podrozy do London Bridge lub 20 do London Blackfire. Stabilna praca w wyuczonym zawodzie, zona Hiszpanka, koledzy i przyjaciele z calego swiata. I mam teraz wracac do zakorkowanego Krakowa? Rzadzacy obudzcie sie, Polsce potrzeba infrastruktury, szybkich linii tramwajowych, pociagow metra ulic autostrad, kanalizacji, ladu architektonicznego. Co wy chcecie nas ulotkami sciagnac do Polski? Przeczyscie kamienice bo zasyfiale od spalin, zabroncie ludzia na wsiach opalac domy smieciami i mialem weglowym bo w zimie syf, smord i brud nie do pojecia. Budujcie obwodnice dla miast, wymiencie autobusy miejskie na nowoczesne spalajace gas lub wodor itd. itd Ale przede wszystkim przestancie krasc i zabierzcie sie za robote. Reforma ZUSu lub calkowita likwidacja tej instytucji, mniejsze podatki, mniej biurokracji co w dobie komputeryzacji i internetu nie jest przeciez takie trudne do zrealizowania. Jak bedzie to wszystko wykonane to wowcza nie bedziecie musieli namawiac, sami wrocimy i przywieziemy ze soba nasze zony, mezow ktore beda pracowac i placic podatki w Polsce. Wszystko jest w waszych rekach i to od was zalezy czy Polska stanie sie atrakcyjnym krajem czy pozostanie zasciankowym duzym krajem rzadzonym przez niudacznikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: przy tak silnym zlotym i skoku kosztow zycia IP: *.griffin.managedbroadband.co.uk 09.04.08, 13:03 Swiete slowa Kolego. Platformersi: skopiowac sobie te wypowiedz, wydrukowac, oprawic i powiesic na scianie. Dopoki rzadzacy nie zdadza sobie sprawy z tego, o czym mowisz ja takze zostaje tutaj. Mam 25 lat, pracuje bynajmniej nie przy zmywaku i przymierzam sie do zakupu domu lub mieszkania tutaj. Bylem ostatnio w Walii, gdzie koszty nieruchomosci sa troche tansze i ogladalem pare domow. Porzadny semi detached,3 bedrooms, z ogrodem , po remoncie mozna kupic juz za ok. 120 - 170K. Kupcie sobie dom tej wielkosci na rynku wtornym za 500-700 tys.PLN w Polsce...Tyle, ze pracujac tutaj rocznie zarabiam 1/4 wartosci tego domu. Gdybym zostal w Polsce wskaznik ten wynioslby ok. 1/11 (przy zalozeniu wyzszej pensji niz srednia krajowa). Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Kocham te wszystkie wypowiedzi bo mówią prawdę! 09.04.08, 14:32 Kocham te wszystkie wypowiedzi bo mówią prawdę! Całą prawdę o PO-rażce PO-paprańców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mentat5 PO: Emigranci, wracajcie! 09.04.08, 12:26 Czekam na akcję zachęcającą do pozostania w kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Wracajcie, wracajcie bo w kasie dno widać!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 12:33 W Polsce skasują od Was w postaci różnych podatków jak za pobyt na Hawajach ale warunki wam zafundują jak w gułagu na Syberii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.aster.pl 09.04.08, 12:47 bu ha ha ha.....ale sie ubawilem!!!! moze by tak zaczac, od akcji polegajacej na uporzadkowaniu tego burdelu w kraju. wowczas nikogo nie bedzie trzeba zachecac do powrotu, a i chetnych do wyjazdu bedzie mniej. Doniu - zacznij od realizacji obietnic wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś