Gość: Klientka banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 09:47 A ja się pytam po co są (podobno) kamery w bankomatach, skoro nie widać na nich, że jakiś bandyta zakłada bezprawnie dodatkowe akcesoria? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nanook Uwaga na bankomaty IP: *.pronet.lublin.pl 17.06.08, 17:59 "Same demontują urządzenie, zamiast zawiadomić policję" - jest jakieś postępowanie w tej sprawie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Uwaga na bankomaty 17.06.08, 18:02 Niszczenie dowowodow przestepstwa - jest chyba na to paragraf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miseq Re: Uwaga na bankomaty IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 23:07 Można próbować zapychać dziurę w bezpieczeństwie prawem, ale to nic nie da. Uwierzytelnianie transakcji bankowych łatwymi do odczytania kartami magnetycznymi, zabezpieczonymi czterocyfrowym kodem, stanowi olbrzymią lukę w bezpieczeństwie. To nie jest tak, że zabezpieczenia są wspaniałe, tylko złodzieje są mądrzejsi. Zabezpieczenie jest bardzo słabe, nigdy nie było dobre i tylko czeka na chętnego by je pokonać, o czym banki zapominają wspomnieć. Banki nie chcą ponosić kosztów związanych z modernizacją bankomatów i kart, dlatego wmawiają klientom, że sami są sobie winni, bo nie uważają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ER PIN tej Pani to 5064 ew 5864 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 01:49 Można sobie zasłaniać, ale i tak dobra kamera wychwyci ruch dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Uwaga na bankomaty 17.06.08, 18:01 Widac, ale widocznie nikt nie patrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Jasne ... ING zwróci ... za pół roku :) 17.06.08, 18:03 przy kosmicznym tempie rozpatrywania reklamacji przez ING zwrot pieniędzy gwarantowany ... za pół roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
dark.writer Re: Jasne ... ING zwróci ... za pół roku :) 17.06.08, 22:46 gregsmile napisał: > przy kosmicznym tempie rozpatrywania reklamacji przez ING zwrot > pieniędzy gwarantowany ... za pół roku :) albo WCALE już się tam znajdzie odpowiedni paragraf lub inną okoliczność uniemożliwiającą zwrot kasy banki mają klinetów za nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Uwaga na bankomaty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.08, 18:24 Co za problem na czas na czas "montowania" zakryc kamere, a pozniej znowu wszystko jest ok. Nikt nie sledzi w zapisu z kamer w czasie rzeczywistym, obraz jest tylko zapisywany i jesli pojawi sie przez kilka minut czarny ekran to nic z tym zrobic nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nel Uwaga na bankomaty IP: 80.54.48.* 17.06.08, 18:39 Ja kilka razy zgłaszałem do banku fakt, że stojąc w odległości nawet trzech metrów za klientem wybierającym kasę z bankomatu mogę odczytać wpisywany przezeń PIN. Odbija się on bowiem w obudowie świetlówki zamontowanej w jego górnej części (działa jak lustro). Mimo kilkakrotnych zgłoszeń Bank ma to w dupie. Bankomat zlokalizowany jest przy I Oddziale banku PEKAO SA w Jaśle. Nic tylko zwinie ktoś taką kartę i może się nią posłużyć znając PIN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Uwaga na bankomaty IP: *.elartnet.pl 17.06.08, 18:46 Śmiać mi się chce z tej historii, bo dokładnie 2 lata temu ten sam bankomat w ten sam sposób był "okradany"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Uwaga na bankomaty IP: *.alcatel.fr 17.06.08, 19:47 wlasnie! tak bylo! poza tym jest zamontowany w najgorszym miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
daflippi jaki pin wstukuje ta pani? 17.06.08, 19:03 jaki pin wstukuje pani na filmiku? stawiam na 5094. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deb Re: jaki pin wstukuje ta pani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 19:36 wydaje mi się, że 1751, ewentualnie 2862 - tak czy inaczej do 3 razy sztuka i widząc mniej więcej, które przyciski wybiera można raczej trafić. Czyli metoda z zasłanianiem jest mało skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ronald01 Re: jaki pin wstukuje ta pani? 2091 26.06.08, 09:27 obstawiam 2091 - spójrz na kolejność cyfr 1 -jest u góry ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bd Uwaga na bankomaty IP: 85.134.167.* 17.06.08, 19:12 Takie metody byly juz znane 4-6 lat temu w niemczech i hiszpani.nie tyle znane ale i rozszyfrowane,i banki oraz TV ostrzegaly o nich. Wina Banku ze nie ostrzegl klientow oraz nie wiedzial co sie z jego bankomatem dzieje . Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Tylko 4 cyfry PIN-u to za mało 26.06.08, 10:10 To zaledwie 10 tysięcy kombinacji. Zwykłe duperelne chaty w internecie są lepiej zabezpieczone. Porządny PIN powinien zawierać 6 cyfr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eljot Absurdalna sprawa IP: *.pronet.lublin.pl 17.06.08, 20:06 Rozumiem, że bankom nie opłaca się kontrolować nawet własnych bankomatów bo to ciągle nieopłacalne? Niech więcej kradną - może wtedy coś z tym zrobią... Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Uwaga na bankomaty 17.06.08, 20:08 Niestety banki wspomagają przestępców. Nikt od nich nie wymaga aby były zainstalowane kamery, czujniki wychwytujące próbę instalacji czegokolwiek co ma działać na niekorzyść klientów, itp. urządzeń. Decydenci w bankach zliczają koszty i ewentualne zyski. Jeśli koszt urządzeń zabezpieczających przekracza straty spowodowane okradaniem klientów to niczego nie chcą instalować. Tym smamym wspierając złodzieji. To jest niemoralane działanie nazwane biznesem. Dodatkowo bank, który naraził klienta na straty stara się przy pomocy specjalnie szkolonych pracowników nic nie wypłacić klientowi z odszkodowania, które mu się należy. To kolejne działanie niemoralne pod przykrywką tzw. biznesu. Rząd nie stara się zmienić prawa na zapewniającego poszkodowanym otrzymać zadośćuczynienie jak najszybciej. To zbyt mała ilość przestępstw żeby sie tym zajmować. I tak złodziejstwo i bandyctwo kwitnie w naszym pięknym i "prawym" kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscinnie Uwaga na bankomaty IP: *.osumc.edu 17.06.08, 20:44 hmm bankomat byl w Warszawie a zawiadomiono policje w Katowicach??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Uwaga na bankomaty IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 23:07 Widać podejrzewają, że policja warszawska jest mniej pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKracy Uwaga na bankomaty IP: *.elsat.net.pl 17.06.08, 22:27 Nie mam konta w banku na szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a UTRATA IP: *.189.74.21.e-plan.pl 17.06.08, 22:51 Hehe, nazwisko rzecznika ING doskonale pasuje do calej historii. UTRATA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Uwaga na bankomaty IP: *.ostnet.pl 17.06.08, 22:57 Dlaczego polskie banki nie śpieszą się w wydawaniem kart chipowych, które o wiele trudniej podrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Uwaga na bankomaty 17.06.08, 23:32 ja majac kombinacje PIN 0000 udaje, ze naciskam 85407540133203043 z czego wciskam jedynie 0000 a do reszty numerow przykladam palec Odpowiedz Link Zgłoś
weridi Re: Uwaga na bankomaty 18.06.08, 11:37 wszystkie te operacje, ani zasłanianie, ani sposób damianabsc (całkiem zmyślny) nie pomogą, jeśli na klawiaturze jest nakładka odczytująca PIN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LA Uwaga na bankomaty IP: 67.130.145.* 17.06.08, 23:57 kompletnie nie rozumiem jak mozna nalozyc jakiekowliek urzadzenie (skimming) w bankomacie oraz jakas nakladke na klawiature bez wiedzy bankow lub innego nadzoru np sklepow, przeciez chyba w Polsce bankomaty nie stoja na polu tylko w miastach przy bankach, lub sklepach>Mieszkam wUSA uzywam bankomaty prawie codziennie od 20 lat w roznych lokalizacjach i nigdy nie slyszalem o oszustwach w bankomatach w USA Odpowiedz Link Zgłoś
tomek1982 Re: Uwaga na bankomaty 18.06.08, 01:03 W mojej okolicy 1 bankomat jest zamontowany na aptece która o 18 jest zamknięta a po zmroku okolica pustoszeje. Drugi jest przy "delikatesach", które specjalizują się ww sprzedaży tanich alkoholi - nieciekawa klientela odstrasza ludzi i można robić przy bankomacie co się chce. Trzeci mieści się na hali targowej - ponownie gdy przychodzi wieczór okolica pustoszeje a w dzień do bankomatu jest zawsze kolejka. Takie przykłady możnaby wymieniać w nieskończoność. Zakryć kamerę można bez bycia zauważonym a na przechodniów nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Uwaga na bankomaty 18.06.08, 03:14 Gosc LA napisal, ze w Stanach nie ma problemow z bankomatami - rzeczywiscie sa bardziej pilnowane, ale od czasu do czasu zlodzieje cos tam wymyslaja. Jakis rok temu dostalem nawet taki biuletyn ostrzegawczy, opisze metode, moze ktos uniknie wpadki? Otoz, metoda uzywana w weekendy i swieta jest taka: zlodzieje instaluja w otworze czytnika karty bardzo cienki pasek plastiku, uformowany jak petla, ale wewnatrz bankomatu. Przychodzi klient, wklada karte (ktora wejdzie, ale nie do konca, a bankomat nie moze jej "wypluc" bo juz ja trzyma plastikowa petla). Oczywiscie wbijanie PINu nic nie daje, bo karta nie weszla do konca do czytnika, klient sie denerwuje, zaczyna myslec "czy to na pewno wlasciwy PIN? Czy ja sie nie pomylilem?". Jeden ze zlodziei, udajacy kolejnego klienta czekajacego w kolejce, pyta w czym problem i oferuje pomoc. Pomoc polega na tym, ze mowi "ja znam te maszyny, one sie tak blokuja bo komputer w maszynie "usiadl", trzeba go zresetowac" - po czym wmawia klientowi, ze do zresetowania musi wbic PIN, jednoczesnie naciskajac "Enter", "Cancel" i "OK". Poniewaz czlowiek ma za malo palcow, zlodziej oferuje dalsza pomoc ("je bede trzymal te 3 guziki, a ty wbij swoj PIN"), i w 90% przypadkow udaje mu sie zaobserwowac PIN. Oczywiscie cala ta operacja nic nie daje (pamietajmy, karta jest "uwieziona" w plastikowej petli), w koncu zlodziej mowi "no tak, to musi byc cos powazniejszego, sorry. Przyjdz w poniedzialek, to bank ci odda karte". Klient w koncu odchodzi, a zlodziej wyciaga plastikowa petle z karta, ktorej kodu wlasnie sie nauczyl. Podchwytliwe o tyle, ze jesli stalo sie to w sobote, to az do poniedzialku klient nawet nie wie, ze zostal okradziony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cm Re: Uwaga na bankomaty IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.08, 09:28 chyba tylko amerykanie daliby się na to nabrać :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Uwaga na bankomaty IP: 217.153.123.* 03.07.08, 13:20 No mega sprytne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbank wystarczy, ze sobie ustawie limit wyplat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 00:10 ...i zlodzieje moga mnie cmoknac w pompe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: wystarczy, ze sobie ustawie limit wyplat... 19.06.08, 03:09 Gość portalu: mbank napisał(a): > ...i zlodzieje moga mnie cmoknac w pompe :-) To prawda - ograniczenie wysokosci kwoty wydaje sie byc jedynym zabezpieczeniem (tez nieco watpliwym, bo jak stracisz 5 stow to niby jest mniej zle, niz jakbys stracil 2 tysiace, ale przeciez tez nie powod do radosci...). Swoja droga, smutne czasy nastaly... Odpowiedz Link Zgłoś
piscina w ajencji PKO 20.06.08, 21:25 W ajencji PKO na moim osiedlu kiedy podaje się pracownikowi kartę, zupełnie znika ona z oczu klienta, bo wysoki pulpit wszystko zasłania, biureczko pracownika jest nisko i w ogóle tego urządzenia nie widać, nawet nie wiem, jak ono wygląda. Klient widzi tylko to, na czym ma wystukać PIN. Kiedy zwróciłam kiedyś na to uwagę, jak to jest możliwe, bo przeciez wszędzie ostrzega sie, żeby karty nie spuszczać z oczu - popatrzono na mnie jak na jakąś marudę i nic nie odpowiedziano, tylko wzruszono ramionami. Dla zasady płacę tam gotówką (czynsz, RTV), ale zaobserwowałam, że ludzie ufnie podają kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intelinvention Banki nie zainteresowały się zabezpieczeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.09, 23:56 Dwudziestu czterem bankom w Polsce dnia 20-23 Lutego 2009 złożono pocztą propozycję zakupu indywidualnych zabezpieczeń NONSKIMMING, które chronią każdego klienta posiadającego kartę płatniczą z paskiem magnetycznym przed kopiowaniem danych z tego paska na karcie płatniczej podczas transakcji z bankomatu. Dodatkowo wspomniano prezesom tych banków oraz ich dyrektorom do spraw bezpieczeństwa o istnieniu klawiatury uniemożliwiającej sczytywanie kamerą , podglądanie za pomocą zestawów zwierciadeł czy wręcz podpatrywanie z boku wpisywanego kodu PIN z klawiatury bankomatu (przez osoby postronne). Do dnia dzisiejszego tylko jeden bank CITY HANDLOWY okazał niewielkie zainteresowanie (pracownik od bezpieczeństwa transakcji bankomatowych oddelegowany przez Panią Prezes dwa razy zadzwonił by się dowiedzieć w czym rzecz). Z oczywistych względów nie podano wszystkich informacji. * Z wcześniejszych rozmów z pracownikami (z góry) banków wynika iż BANKI NIE SĄ ZAINTERESOWANE CHRONIENIEM PRZED OKRADANIEM NAWET WŁASNYCH KLIENTÓW. Przez najbliższe dwa nadchodzące lata złodziej będą z całą pewnością nasilać swe ataki na klientów korzystających z bankomatów, gdyż wszystko wskazuje na to, że banki nie zainwestują w bezpieczeństwo tylko przerzucą ciężar na klientów i policję. Będą udzielać mądrych rad jak masz rozpoznać że złodziej właśnie zmodyfikował bankomat i czai się na Twoje pieniądze, a Ty będziesz się przyglądał i dalej nie będziesz pewien czy jesteś jedynym posiadaczem dostępu do własnych pieniędzy na koncie. Co innego banki mówią w oficjalnych komunikatach i reklamach, a w rzeczywistości co innego robią. To tylko piarowskie zabiegi wybielające ich mroczną naturę. Zabezpieczenia NONSKIMMING i prawa do nich kupią za granicą i na tym zarobią krocie, a polscy bankowcy już po czasie z dumą będą trąbić, że właśnie zakupili z zagranicy najnowsze rozwiązanie techniczne chroniące klientów. Niebawem NONSKIMMING będzie dostępny w detalu z powodu braku zainteresowania bankowców, każdy będzie mógł go kupić za własne pieniądze. Zobaczymy też niebawem, jak zainteresowane są firmy produkujące bankomaty ich właściciele zabezpieczeniem przed skimmingiem. Odpowiedz Link Zgłoś