Gość: gosc IP: *.md 27.01.18, 11:18 Takiego smogu jak dzisiaj w Opolu to dawno nie było ,moze największy w histori. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: *.zwiebeltoralf.de 28.01.18, 00:21 A zatruwanie smogiem w Opolu wzrasta w nocy ,popatrz na wykres . tvnmeteo.tvn24.pl/smog/stacja,10374 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Smog w Opolu IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.18, 01:29 Aleś kwa zapóścił temat. I to jeszcze z tewałen.Wykresy... A jaki wspólczesny gimbus lub stary ogólniak będzie czytał i po co? Ma być wykres jasno przełożony na piktogram. Np. dziś Auschwitz. Wszyscy wiedzą, że nie należy z domu wychodzić. Czernobyl - nie wychodzimy z domu przez tydzień. Kraków,Żakopane, zakładamy maski antysmogowe...itd Odpowiedz Link Zgłoś
opolak Re: Smog w Opolu 28.01.18, 11:44 Nowa broń do walki ze smogiem w Polsce. Dron wykrywa spalane śmieci Wszyscy ci, którzy ogrzewają się spalając w piecach śmieci, już mogą zacząć się bać, bo na Śląsku do walki ze smogiem wykorzystano drona. Testowe urządzenie zbudowane przez firmę Flytronic, wyposażone w system obserwacyjny FlyEye i oprogramowanie do wykrywania zanieczyszczeń od Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla, już zaczęło latać po Katowicach oraz Gliwicach i sprawdzać, czy mieszkańcy tych miast palą w piecach śmieciami. Dron potrafi wykonać analizę składu chemicznego dymu wydobywającego się kominów z domów jedno- i wielorodzinnych. W trakcie lotu z pomocą laserowego licznika rozsianych cząstek stałych rejestrowania jest zawartości: etanolu amoniaku, chlorku wodoru, formaldehydu oraz PM10, PM2,5 czy PM1. Dzięki temu już przez pierwsze godziny lotu zarejestrowano kilka naruszeń prawa, co dla kilku rodzin skończyło się mandatami w wysokości 500 złotych. Władze Katowic i Gliwic mogą w ten sposób szybko egzekwować nowe przepisy ustawy antysmogowej i skuteczniej walczyć o lepszą jakość powietrza w tych miastach. Źródło: GeekWeek.pl/Urząd Miasta Katowic / Fot. Urząd Miasta Katowic aqicn.org/map/wroclaw/pl/#@g/50.5673/17.4985/8z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: 192.36.27.* 28.01.18, 20:08 Podejrzewam,że to jakieś 1 czy więcej zakładów przemysłowych zrobiło ten smog w Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
wero-sia3 Re: Smog w Opolu 28.01.18, 23:37 Chyba jest jeszcze gorzej jak w zeszłym roku... ja na spacerze od listopada takim długim porządnym jeszcze nie byłam :( najgorsze, że my sami za wiele nie możemy zrobić, co z tego, że zmienisz ogrzewanie na gazowe czy pellet jak 100 sąsiadów i tak będzie kopcić węglem? jedna rada to inwestycja w oczyszczacz i trwanie oby do wiosny. Ja zainwestowałam w taki sprzęt ze stacją pomiarową ranking-oczyszczaczy.pl/recenzje/lifaair-la502/ na bieżąco wiem co mi wpada do mieszkania i z czym oczyszczacz walczy. Czasami się łapię za głowę, skoro ja mam takie powietrze w domu to na zewnątrz jest jeszcze gorzej. A jak widzę matki spacerujące wtedy z wózkami to mam dreszcze. Zero wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
citizen_opole Re: Smog w Opolu 29.01.18, 09:57 Psychologowie sprzedaży mówią tak: jak się dobrze postraszy klienta, to nie ma bata we wsi! W marketingu i biznesie od zawsze panuje zasada, że najlepszy interes robi się na głupocie ludzi i ich strachu o zdrowie lub życie. Powietrze w Opolu ponoć coraz gorsze, więc biznes "antysmogowy" kwitnie jak nigdy. Działa tu proste równanie: Smogg Opolski + Naiwność ludzka + Obawa o zdrowie i życie = Dochodowy biznes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Smog w Opolu IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.18, 11:24 Masz słuszną rację, jak mawiał Jan Kobuszewski do Wiesława Gołasa w skeczu o hydraulikach w kabarecie Dudek. Jak można ludziom taki kit wciskać, że jest gorzej niż było w tamtym roku? Werosia wprost namawia do kupienia urządzenia pomiarowego, monitorujacego smog w mieszkaniu. Dalej zostaną już tylko butle z mieszanką oddechową. Gaśnice samochodowe już tak nie idą. W Grodkowie, gdzie je produkują, przestawią się na butelki tlenowe z nabojami jak do wiatrówek lub syfonów, nie na CO2 ale na świeże powietrze. Maseczka buteleczka i na spacer albo jogging. Jakby co to i morsować i nurkować można. Wystarczy jakiegoś celebrytę przystroić w taki zestaw ratunkowy i będzie biznes hulał, napędzał gospodarkę i VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: *.badexample.net 29.01.18, 11:33 Citizen napisaŁ: "Psychologowie sprzedaży mówią tak: jak się dobrze postraszy klienta, to nie ma bata we wsi! " W gazetach Fokus i National Geohraphuc i innych straszą,ze jak ludzie się nie bedą szczepic to za 5 lat wybuchnie straszliwa zaraza i umrą miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
remigius991 Re: Smog w Opolu 01.02.18, 13:36 w Opolu to jeszcze nie ma dramatu. Gorzej zdecydowanie jest w Warszawie i w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
opolak Re: Smog w Opolu 03.02.18, 11:41 popatrzcie na map.airly.eu/pl/#latitude=50.67219&longitude=17.95064&id=2169 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: *.asmer.com.ua 05.02.18, 23:59 Po 22 godzinie zanieczyszczenie powietrza w Opolu gwałtownie wzrasta Czy to tak trudno służbom złapać sprawców. Dzwoniłem do straży miejskiej,że po 22 godzinie gwałtownie wzrasta smog,powiedzieli,że po 22 nie mają uprawnień aby interweniować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: *.torexitnode.net 06.02.18, 09:19 Popatrzcie na wykres natężenie smogu zbliża się do 120,a i tak pomiary sa zaniżone tvnmeteo.tvn24.pl/smog/stacja,10374 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Smog w Opolu IP: *.donategrid.com 06.02.18, 12:02 Po 22 godzinie zadzwoniłam do Straży Miejskiej,ze sąsiad zaczął palic smieci i zasradza okolicę,też mi powiedzieli,że po 22 nie maja uprawnień aby interweniować. Powidzieli aby dzwonic w dzień,tyko ,ze w dzień sąsiad uważa i nie kopci. Odpowiedz Link Zgłoś
remigius991 Re: Smog w Opolu 07.02.18, 10:06 no wiadomo sąsiad chce na noc mieć cieplutko. I co zrobisz?? !!! ja takich ludzi nie rozumiem. Ok jakby jeszcze mieszkał na odludziu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juhas Re: Smog w Opolu IP: *.hip-opole.pl 08.02.18, 11:40 Ceny maseczek spadają. Kupujcie wszyscy, bo bez nich teraz to już absolutnie nie wypada: www.google.pl/search?q=maseczki+antysmogowe&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=jSd8WrafC6qg8wfOlb_ACw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Dziś w Opolu 150 popatrz na wykres IP: *.com 09.02.18, 09:47 Dziś w Opolu 150 popatrz na wykres. tvnmeteo.tvn24.pl/smog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Dzis w Opolu największe steżenie IP: *.badexample.net 10.02.18, 08:31 Dzis w Opolu największe steżenie smogu w Polsce tvnmeteo.tvn24.pl/smog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz ze smogiem Zamórować kominy tak ja w Londynie w 1952.r. IP: 192.36.27.* 10.02.18, 13:48 Poziom smogu w Opolu wzrasta Zamórować kominy tak ja w Londynie w 1952.r. Link do bardziej miarodajnych pomiarów jak z tvn. www.opole.pios.gov.pl:81/dane-pomiarowe/automatyczne/stacja/118/parametry/461/dzienny/10.02.2018 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juhas Re: Zamórować kominy tak ja w Londynie w 1952.r. IP: *.43.4.90.ipv4.supernova.orange.pl 11.02.18, 08:08 Sam się zamuruj ty "mórarz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zamórować kominy tak ja w Londynie w 1952.r. IP: *.scalaire.com 17.02.18, 09:45 Poziom smogu wzrasta, zamórować kominy !!!!! Patrz wykres www.opole.pios.gov.pl:81/dane-pomiarowe/automatyczne/stacja/118/parametry/461/dzienny/17.02.2018 Odpowiedz Link Zgłoś