Dodaj do ulubionych

Smog w Opolu

IP: *.md 27.01.18, 11:18
Takiego smogu jak dzisiaj w Opolu to dawno nie było ,moze największy w histori.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: *.zwiebeltoralf.de 28.01.18, 00:21
      A zatruwanie smogiem w Opolu wzrasta w nocy ,popatrz na wykres .

tvnmeteo.tvn24.pl/smog/stacja,10374
      • Gość: behemot Re: Smog w Opolu IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.18, 01:29
        Aleś kwa zapóścił temat. I to jeszcze z tewałen.Wykresy... A jaki wspólczesny gimbus lub stary ogólniak będzie czytał i po co? Ma być wykres jasno przełożony na piktogram. Np. dziś Auschwitz. Wszyscy wiedzą, że nie należy z domu wychodzić. Czernobyl - nie wychodzimy z domu przez tydzień. Kraków,Żakopane, zakładamy maski antysmogowe...itd
    • opolak Re: Smog w Opolu 28.01.18, 11:44
      Nowa broń do walki ze smogiem w Polsce. Dron wykrywa spalane śmieci
      Wszyscy ci, którzy ogrzewają się spalając w piecach śmieci, już mogą zacząć się bać, bo na Śląsku do walki ze smogiem wykorzystano drona. Testowe urządzenie zbudowane przez firmę Flytronic, wyposażone w system obserwacyjny FlyEye i oprogramowanie do wykrywania zanieczyszczeń od Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla, już zaczęło latać po Katowicach oraz Gliwicach i sprawdzać, czy mieszkańcy tych miast palą w piecach śmieciami.
      Dron potrafi wykonać analizę składu chemicznego dymu wydobywającego się kominów z domów jedno- i wielorodzinnych. W trakcie lotu z pomocą laserowego licznika rozsianych cząstek stałych rejestrowania jest zawartości: etanolu amoniaku, chlorku wodoru, formaldehydu oraz PM10, PM2,5 czy PM1.
      Dzięki temu już przez pierwsze godziny lotu zarejestrowano kilka naruszeń prawa, co dla kilku rodzin skończyło się mandatami w wysokości 500 złotych. Władze Katowic i Gliwic mogą w ten sposób szybko egzekwować nowe przepisy ustawy antysmogowej i skuteczniej walczyć o lepszą jakość powietrza w tych miastach.
      Źródło: GeekWeek.pl/Urząd Miasta Katowic / Fot. Urząd Miasta Katowic

aqicn.org/map/wroclaw/pl/#@g/50.5673/17.4985/8z
      • Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: 192.36.27.* 28.01.18, 20:08
        Podejrzewam,że to jakieś 1 czy więcej zakładów przemysłowych zrobiło ten smog w Opolu.
    • wero-sia3 Re: Smog w Opolu 28.01.18, 23:37
      Chyba jest jeszcze gorzej jak w zeszłym roku... ja na spacerze od listopada takim długim porządnym jeszcze nie byłam :( najgorsze, że my sami za wiele nie możemy zrobić, co z tego, że zmienisz ogrzewanie na gazowe czy pellet jak 100 sąsiadów i tak będzie kopcić węglem? jedna rada to inwestycja w oczyszczacz i trwanie oby do wiosny. Ja zainwestowałam w taki sprzęt ze stacją pomiarową ranking-oczyszczaczy.pl/recenzje/lifaair-la502/ na bieżąco wiem co mi wpada do mieszkania i z czym oczyszczacz walczy. Czasami się łapię za głowę, skoro ja mam takie powietrze w domu to na zewnątrz jest jeszcze gorzej. A jak widzę matki spacerujące wtedy z wózkami to mam dreszcze. Zero wyobraźni.
    • citizen_opole Re: Smog w Opolu 29.01.18, 09:57
      Psychologowie sprzedaży mówią tak: jak się dobrze postraszy klienta, to nie ma bata we wsi!
      W marketingu i biznesie od zawsze panuje zasada, że najlepszy interes robi się na głupocie ludzi i ich strachu o zdrowie lub życie. Powietrze w Opolu ponoć coraz gorsze, więc biznes "antysmogowy" kwitnie jak nigdy. Działa tu proste równanie: Smogg Opolski + Naiwność ludzka + Obawa o zdrowie i życie = Dochodowy biznes
      • Gość: behemot Re: Smog w Opolu IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.18, 11:24
        Masz słuszną rację, jak mawiał Jan Kobuszewski do Wiesława Gołasa w skeczu o hydraulikach w kabarecie Dudek. Jak można ludziom taki kit wciskać, że jest gorzej niż było w tamtym roku? Werosia wprost namawia do kupienia urządzenia pomiarowego, monitorujacego smog w mieszkaniu. Dalej zostaną już tylko butle z mieszanką oddechową. Gaśnice samochodowe już tak nie idą. W Grodkowie, gdzie je produkują, przestawią się na butelki tlenowe z nabojami jak do wiatrówek lub syfonów, nie na CO2 ale na świeże powietrze. Maseczka buteleczka i na spacer albo jogging. Jakby co to i morsować i nurkować można. Wystarczy jakiegoś celebrytę przystroić w taki zestaw ratunkowy i będzie biznes hulał, napędzał gospodarkę i VAT.
      • Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: *.badexample.net 29.01.18, 11:33
        Citizen napisaŁ: "Psychologowie sprzedaży mówią tak: jak się dobrze postraszy klienta, to nie ma bata we wsi! "

W gazetach Fokus i National Geohraphuc i innych straszą,ze jak ludzie się nie bedą szczepic to za 5 lat wybuchnie straszliwa zaraza i umrą miliony.
        • remigius991 Re: Smog w Opolu 01.02.18, 13:36
          w Opolu to jeszcze nie ma dramatu. Gorzej zdecydowanie jest w Warszawie i w Krakowie.

• opolak Re: Smog w Opolu 03.02.18, 11:41
            popatrzcie na map.airly.eu/pl/#latitude=50.67219&longitude=17.95064&id=2169
    • Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: *.asmer.com.ua 05.02.18, 23:59
      Po 22 godzinie zanieczyszczenie powietrza w Opolu gwałtownie wzrasta
      Czy to tak trudno służbom złapać sprawców.
      Dzwoniłem do straży miejskiej,że po 22 godzinie gwałtownie wzrasta smog,powiedzieli,że po 22 nie mają uprawnień aby interweniować.
    • Gość: gosc Re: Smog w Opolu IP: *.torexitnode.net 06.02.18, 09:19
      Popatrzcie na wykres natężenie smogu zbliża się do 120,a i tak pomiary sa zaniżone

tvnmeteo.tvn24.pl/smog/stacja,10374
      • Gość: Ewa Re: Smog w Opolu IP: *.donategrid.com 06.02.18, 12:02
        Po 22 godzinie zadzwoniłam do Straży Miejskiej,ze sąsiad zaczął palic smieci i zasradza okolicę,też mi powiedzieli,że po 22 nie maja uprawnień aby interweniować.
        Powidzieli aby dzwonic w dzień,tyko ,ze w dzień sąsiad uważa i nie kopci.
        • remigius991 Re: Smog w Opolu 07.02.18, 10:06
          no wiadomo sąsiad chce na noc mieć cieplutko. I co zrobisz?? !!! ja takich ludzi nie rozumiem. Ok jakby jeszcze mieszkał na odludziu...
          • Gość: juhas Re: Smog w Opolu IP: *.hip-opole.pl 08.02.18, 11:40
            Ceny maseczek spadają. Kupujcie wszyscy, bo bez nich teraz to już absolutnie nie wypada:
            www.google.pl/search?q=maseczki+antysmogowe&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=jSd8WrafC6qg8wfOlb_ACw
    • Gość: Jacek Dziś w Opolu 150 popatrz na wykres IP: *.com 09.02.18, 09:47
      Dziś w Opolu 150 popatrz na wykres.

tvnmeteo.tvn24.pl/smog
    • Gość: gosc Dzis w Opolu największe steżenie IP: *.badexample.net 10.02.18, 08:31
      Dzis w Opolu największe steżenie smogu w Polsce

tvnmeteo.tvn24.pl/smog
    • Gość: precz ze smogiem Zamórować kominy tak ja w Londynie w 1952.r. IP: 192.36.27.* 10.02.18, 13:48
      Poziom smogu w Opolu wzrasta
      Zamórować kominy tak ja w Londynie w 1952.r.
      Link do bardziej miarodajnych pomiarów jak z tvn.

www.opole.pios.gov.pl:81/dane-pomiarowe/automatyczne/stacja/118/parametry/461/dzienny/10.02.2018
      • Gość: juhas Re: Zamórować kominy tak ja w Londynie w 1952.r. IP: *.43.4.90.ipv4.supernova.orange.pl 11.02.18, 08:08
        Sam się zamuruj ty "mórarz"
      • Gość: gosc Re: Zamórować kominy tak ja w Londynie w 1952.r. IP: *.scalaire.com 17.02.18, 09:45
        Poziom smogu wzrasta, zamórować kominy !!!!!
        Patrz wykres

www.opole.pios.gov.pl:81/dane-pomiarowe/automatyczne/stacja/118/parametry/461/dzienny/17.02.2018

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka