pianii 30.03.11, 11:24 Jak wybierac wysokie obcasy, zeby dalo sie w nich chodzic dluzej niz trzy-cztery godziny? Z tym ze naprawde chodzic, a nie siedziec za biurkiem i czasem sie przespacerowac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiki74 Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 30.03.11, 11:39 Obcas powinien być tak wyprofilowany aby podpierał środek pięty, niezbyt wąski przód, wykonanie ze skóry naturalnej i to chyba wszystko. Mam 3 pary klasycznych butów na obcasie - dwie eleganckie mniej wygodne, trzecia - włoskie z miękkiej skóry ma około 12 lat, rozmiar większe, ale noszę je bez problemu na gołą stopę w lecie. No ale wyglądają na szlachetnie znoszone;) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus w poscie powyzej 30.03.11, 17:17 sa cenne wskazowki. cenna rada: unikac butow Zary, H&M itepe, bo sa szpilki zle wyprofilowane. Rylko robil kiedys dobre szpilki, mam stare. I za dlugo sie nie da chodzic wygodnie, cudow anatomicznych nie ma, szpilki nie sa od wygody. (napisala to ggigus, ktora jako 20paroletnia kobieta pojechala na calodzienny wyjazd w 10 cm obcasach. ale to byly wygodne buty, dobrze wyprofilowany, gruby (to wazne, inaczej sie noga chwieje, obcas. Buty jak do tanga i ten solidny obcas. Ale po latach albo sie firma stoczyla, albo mnie procesy starcze dosiegly i dzis juz bym rady nie dala. ) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: w poscie powyzej 01.04.11, 20:39 > (napisala to ggigus, ktora jako 20paroletnia kobieta pojechala na calodzienny w > yjazd w 10 cm obcasach. ale to byly wygodne buty nchyb też miała takowe, godzinami w nich chodzić mogła, Ryłki to były. To nie nchyb się postarzała, ale ryłki się popsuły, już nie ma takich ryłków jak przed laty... Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: w poscie powyzej 06.04.11, 22:59 nie, chociaz rylki kiedys tez byly lepsze (??) to byly bronxy, kochalam je. Ale ortopeda zlapal mnie za nagniotki, jak sobie skrecilam kiedys noge (na plaskim). Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjm Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 30.03.11, 18:16 szczerze? nie :( Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 30.03.11, 20:35 Tak do 7 cm (no może 8) miewałam wygodne szpilki (Ryłko, Eksbut), ale to stare dzieje, teraz mam problemy z kupieniem wygodnych butów w ogóle. Nie wiem, czy producenci ogłupieli, czy ja się popsułam... Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 30.03.11, 20:45 Mam jedne z Tamarisa, ale one mają trochę grubszy, wysoki obcas ( więc nie są to klasyczne cieniutkie szpilki). Mają podeszwę z systemem amotyzacyjnym, są bardzo wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 30.03.11, 20:55 > Jak wybierac wysokie obcasy, zeby dalo sie w nich chodzic dluzej niz trzy-czter > y godziny? Z tym ze naprawde chodzic, a nie siedziec za biurkiem i czasem sie p > rzespacerowac. Mam jedne, dziesięciocentymetrowe, na cienkiej szpilce. Potrafię w nich wytrwać na ślubie, weselichu i cały następny dzień na poprawinach. Albo iść na spacer. Bose stopy też się w nich nie odparzą. Naprawdę dobra marka + świetny producent obuwia + (niestety) bardzo wysoka cena działają cuda. Ale takie buty kupuje się raz na ruski rok;) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 09:11 Wygodnie to się chodzi w adidasach :) A tak poważnie, to dłużej mogę pochodzić wyłącznie w butach na szerszym obcasie niż szpilka, solidnie umocowanym i jak pisały przedmówczynie umieszczonym w dobrym miejscu na środku pięty, aby dawały podparcie ciału. Mam takie buty. Ale polskie chodniki dają tak wiele możliwości skręcenia nogi nawet w dobrych butach, że nie często z takiej okazji korzystam... Na co dzień wybieram buty o nieco szerszym obcasie 5-6 cm, w których noga wygląda już nieźle, a są jeszcze w miarę wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
pampleluna Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 09:22 Chadzam w szpilkach ze względów służbowych i stwierdzam, że mam dwie pary na tyle wygodne, że wytrzymuję dłużej niż 4h na nogach, jedne to Aldo - ich zaletą jest to, że szpilka nie jest wysunięta na tył pięty tylko bardziej do środka i mają szeroki przód co jest ważne jak noga trochę spuchnie i przesuwa się do przodu a drugie to MaxMara, które z kolei mają szeroką górę szpilki i tak samo szeroki przód. Podobne w kształcie są Blachniki i stąd równie "wygodne". Mówię o butach z 12cm obcasem więc to sporo. Generalnie nie kupuję szpilek z obcasem na końcu pięty i bardzo wąskim przodem, chyba, że potrzebuję tylko na godzinną przebieżkę reprezentacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
usunelamkonto Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 10:57 nie mam szpilek i.... nie mam przymusu zebym miala. za to mam buty o grubych obcasach i w nich moge smigac :) Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 12:05 Ja również nie mam klasycznych szpilek, ponieważ obcas ten sprawdza się wyłącznie na trasie taksówka - cel podroży i vice versa. Nawet prowadzić bezpiecznie samochodu na tak niestabilnej szpilce się nie da. O przemieszczaniu się pieszo po polskich chodnikach już nie wspomnę. Mimo tego posiadam bardzo wygodne buty na nieco szerszych niż szpilki obcasach 7cm i śmigam w nich pieszo, nawet biegiem przez cały dzień. Cały sekret to dobrze wyprofilowana, przylegająca na całej powierzchni stopy podeszwa (śródstopie nie może wisieć w powietrzu) i zaokrąglone lub nawet kwadratowe noski (wąskie noski w szpic typu lata '50 w butach na wysokim obcasie to zabójstwo dla stóp i jedna z przyczyn halluksów). Odpowiedz Link Zgłoś
usunelamkonto Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 14:06 ost widzialam pania z wozkiem w parku, ktora miala dosyc wysoki obcas (ale nie szpilke). sciezka wylozona taka kostka-kamieniami. co krok to stopa (i nogi) lataly na boki, jakby byly z galaretki komentarz z przyjaciolka oczywiscie postawiony. widocznie nie kazdy sie nadaje do obcasow Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 06.04.11, 20:30 Gdzie to tacy barbarzyńcy, którzy zmuszają kobiety do noszenia szpilek? A jeżeli któraś ma zupełnie prawdziwe przeciwwskazania zdrowotne, to co? "NIkt jej nie każe tu pracować"? Odpowiedz Link Zgłoś
po-trafie Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 16:46 Wlasnie sie zastanawiam co dziewczyny maja na mysli zazwyczaj piszac 'szpilki' - dla mnie szpilki to powyzej 7cm i bez zadnych oszukanstw w stylu wrabianej w przod platformy. I idac ta mysla - mialam buty na waskim obcasie niebedace szpilkami w ktorych potrafilam chodzic i 6-8h (i to tak ostro zakupowomiejsko turystycznie chodzic); niestety nigdy nie znalazlam szpilek (czyli >7cm) w ktorych bym tyle wychodzila. Bywaly wygodne w ktorych moglabym godzine dwie chodzic, ale npo drugiej bym je zdjela albo siadla chocby na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 19:31 po-trafie napisała: > Wlasnie sie zastanawiam co dziewczyny maja na mysli zazwyczaj piszac 'szpilki' > - dla mnie szpilki to powyzej 7cm i bez zadnych oszukanstw w stylu wrabianej w > przod platformy. Dla mnie "szpilki" to typ obcasa Odpowiedz Link Zgłoś
ala1986 Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 17:11 Musi być lekka platforma, noszą się o niebo lepiej! Szerokie noski. Stabilny obcas mniej więcej po środku pięty. Miękkie w środku, najlepiej ze skóry naturalnej albo miękkiego materiału. Uważać z wszelkimi paseczkami itp. Łatwiej obcierają. Wkładki żelowe - czynią cuda. Plus plastry na obtarcia i dezodorant lub talk jeśli zakładamy je na bose stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 20:04 Mam dwie pary klasycznych wysokich szpilek, ktore sa bardzo wygodne, jedne Vicini drugie Sergio Rossi. I co ciekawe wiekszosc butow tej drugiej marki jest jak dla mnie niewygodna wiec niekotre sa dobrze wyprofilowane inne beznadziejnie, nie wiem jak i dlaczego oni to robia:) I kilka innych, ktore tez nie sa zle. Odpowiedz Link Zgłoś
cherryhills Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 31.03.11, 20:42 Najgorsze szpilki jakie przyszło mi nosić pochodziły z Zary. Za każdym razem dawałam się skusić bo były ładne, ale chodzić się w tym niestety nie da. Mam nauczkę, czego jak czego ale butów tam nigdy już nie kupię. Doświadczenie pokazuje, że najwygodniej jest w butach ze skóry, polskich producentów. Chyba tylko u nich ostała się wiedza jak dobrze wyprofilować buty (podeszwę, obcas w prawidłowym miejscu). Wtedy wysokość obcasa nie ma znaczenia - a butów nie czuje się po całym dniu noszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 01.04.11, 13:13 menbur. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 01.04.11, 13:40 owszem, mam wygodne buty na wysokim obcasie czasami mam dzien dluuuuuuuugi i musze miec buty dobrych pare godzin nan nogach i nie gryze scian :) mam jedna zasade: jezeli probuje buty to musza 'lezec' od poczatku, wiara w rozchodzenie sie, 'zwygodnienie' czy inne bajki sie nie sprawdzi Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.e Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 01.04.11, 21:11 Przez kilka sezonów dla mnie najwygodniejsze były szpilki z Nine West. Nie obcierały i obcas był dobrze wyprofilowane mogę w nich chodzić cały dzień. Niestety wydaje mi się że od zeszłego sezonu troszkę się u nich popsuło, albo moja stopa uległa zmianie Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 01.04.11, 21:34 nine west jakos chyba nie trafia w wygode :) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkdot Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 04.04.11, 09:42 Zgadzam się. Mam takie klasyczne szpilki Nine West, które wyglądają na zabójcze dla stopy, a chodzi się w nich całkiem wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkdot Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 04.04.11, 09:46 Miało być pod pauliną...te moje też są sprzed kilku sezonów. Ostatnimi czasy jakoś u nich nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 04.04.11, 13:54 Mialam/mam wiele butow na obcasach, w ktorych spokojnie moge chodzic prawie caly dzien. Moje najwygodniejsze buty na obcasach kupilam...w H&M i w Zarze. Te z H&M wyrzucilam po dwoch sezonach intensywnego noszenia, bo zaczely sie robic dziury w podeszwach. Sandaly z Zary mialam przez cale lato, ale byly "zarowej" jakosci i niestety w koncu zniszczylam obcasy na wloskich chodnikach ;) Kwestia wygody na obcasach to pojecie wzgledne. Mam mnostwo kolezanek, ktore nie potrafia chodzic na obcasach, albo zakladaja od czasu do czasu, bo nie czuja sie komfortowo. Ja z kolei w ogole nie potrafie chodzic w balerinach, zle sie czuje w plaskich butach. Za to uwielbiam obcasy 9-12 cm i w takich chodze na co dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 05.04.11, 19:22 > Ja z kolei w ogole nie potrafie chodzic w balerinach, zle sie c > zuje w plaskich butach. Za to uwielbiam obcasy 9-12 cm i w takich chodze na co > dzien. Przykurcze podkolanowe. Radzę to szybko rozćwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 05.04.11, 21:03 > Przykurcze podkolanowe. Radzę to szybko rozćwiczyć. Nie wiedzialam, ze mozna tu dostac diagnozy medyczne na podstawie jednego zdania :D Zapewniam, ze nic mi nie dolega. O opinie na temat balerinek wystarczy spytac ortopedow. A piszac 'zle sie czuje w plaskich butach' mialam na mysli, ze to nie moj styl. Chyba jedyne plaskie buty, jakie nosze, to buty wojskowe w gorach i czarne buty podczas jazdy motocyklem. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 06.04.11, 20:28 shilaa napisała: > O opinie na temat balerinek wystarczy spytac ortopedow. Czy odmiany butów ograniczają się do szpilek i balerinek? Owszem, całkowicie płaska podeszwa, a tym bardziej cieniuteńka całkiem płaska powierzchnia, zdrowa nie jest. Ale to nie znaczy, że szpilki dobrze służą nogom. Obcas powinien mieć ok. 1-2,5 cm i oczywiście być szeroki. Takie są najzdrowsze buty. Osobiście nie widzę żadnego powodu, by z opóźnieniem przechodzić tresurę szpilkową. Nie jestem modna, nie jestem zgrabna, nie jestem seksualna, nie czuję potrzeby podobania się mężczyznom (choć jeżeli podobają im się wzory na moim stroju, to dobrze świadczy o ich zachowaniu zdolności doceniania barw mimo upiornej jednostajności męskich ubrań), nie jestem grzeczną panienką, która spokojnie się przemieszcza, tylko babą, która snuje się po mieście ciężkim krokiem. Szpilki to wymysł najzupełniej sztuczny, niezgodny z budową ludzkich nóg. Narzucenie ich kobietom ma jeden powód: przekonanie mężczyzn, że to oni rozstrzygają, jak powinny wyglądać kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 06.04.11, 23:48 jeżeli, tak jak piszesz, jesteś "babą, która snuje się po mieście ciężkim krokiem" i właśnie tak siebie postrzegasz, szpilki nie są dla Ciebie z bardzo prostej przyczyny: nie potrafiłabyś w nich chodzić, a nawet gdyby, to widok by był groteskowy i śmieszny. >Szpilki > to wymysł najzupełniej sztuczny, niezgodny z budową ludzkich nóg. Być może, ale nic tak nie podkreśla urody pięknych, długich nóg, jak szpilki. Narzucenie ic > h kobietom ma jeden powód: przekonanie mężczyzn, że to oni rozstrzygają, jak po > winny wyglądać kobiety. tu można dyskutować, znam też opinie n/t krawatu: żydowki wymysł, poddusza i t.p. i też narzucony mężczyznom z góry, przez Żydów, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 06.04.11, 22:13 ponoc (wg ortopedow) zupelnie plaskie buty sa niezdrowe. jakis obcas (nawet 2-3 cm) powinien byc Odpowiedz Link Zgłoś
yag-ga Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 05.04.11, 14:47 ja ostatnio kupiłam te oto czólenka: www.cozabuty.pl/product-pol-2438-Czolenka-Nessi-21801.html i chodzi mi sie badrzo dobrze, zero obtarć cały dzień w pracy a nogi wieczorem mnie nie bolą Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Macie szpilki w ktorych wygodnie sie chodzi? 07.04.11, 06:41 mam. co być może niektórych zdziwi - z H&M :) Odpowiedz Link Zgłoś