Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

toczek kapelusz na wesele

30.07.11, 11:24
    Witam mam pytanie czy do fryzury weselnej [jako gosc ] mozna zalozyc dodatek w postaci kapelusza -toczka
    Obserwuj wątek
      • znana.jako.ggigus toczek wygląda pańciowato 30.07.11, 12:11
        nosiło się go w latach 80, eleganckie paniusie tak miały. I nic tego nie zmieni:)
        • maja11-25 Re: toczek wygląda pańciowato 30.07.11, 14:33
          dzieki
        • wildor Re: toczek wygląda pańciowato 30.07.11, 17:45
          Mnie z kolei się wydaje, że w ogóle bez nakrycia głowy nie można było mówić o elegancji kobiety. Ale to było przed wojną... Później zaczęło być postrzegane jako paniusiowatość, tak jak zauważyła ggigus, już lepszą opinię miały chustki wiązane pod brodą, zagarnięte chyba ze wsi. A dzisiaj kapelusze, toczki i woalki na eleganckie przyjęcie to już kompletny ekscentryzm, będę jednak utrzymywać, że to efekt oduczenia kobiet noszenia takich części garderoby, kultura nie przymusza nas już przecież do zakrywania głowy. A mimo to, toczki, przypinki i woalki przetrwaly - ale jako "coś" dla panny młodej na "specjalną" okazję jej ślubu, mające ją... wyróżniać, heh.
          Jeśli umiesz nosić toczek i dobrze się w tym czujesz - załóż. Czemu nie?
          • znana.jako.ggigus Re: toczek wygląda pańciowato 30.07.11, 18:14
            kwestia tego, co jest eleganckie, definicji.
            Chustka zawiazana pod brode, fantazjuje sobie: Monica Vitti, lata 60, jakis plaszczyk i moped i na tych schodach w Rzymie.
            nie wiem, w samym toczku, w tej dbalosci, jest cos z tej elegancji, takiej wymuszonej, dopracowanej w kazdym szczegole, wydumanej. To juz wolalabym chustke zawiazana pod glowa i obszerny plaszcz.
            Ale jesli ktos lubi i mu pasuje, czemu nie? Ja tylko pisze nieobiektywna opnie ma.
            • wildor Re: toczek wygląda pańciowato 30.07.11, 19:49
              Ja też doceniam scenę w Śniadaniu u Tiffany'ego, w której Audrey Hepburn wiąże pod brodą chustkę, a efekt był taki: Holly w chustce ale niezupełnie o takich chustkach pisałam wcześniej. A tutaj masz Hepburn w tej samej roli, w toczku: Holly w toczku Jeśli dobrze pamiętam, w tym filmie przewijało się jeszcze parę ciekawych nakryć głowy, ale to był inny czas, inna moda, i inne podeście do wizerunku, a bohaterka ekscentryczką właśnie. A jednak mi podobają się nawet dziś. Dopicowanie stroju nie wydaje mi się złe, a wymuszenie i pretensjonalność można "osiągnąć" czasami nawet i bez toczka :) Ale w sumie, nie wiem o jakim dokładnie toczku myśli założycielka wątku.
              • keepersmaid Re: toczek wygląda pańciowato 30.07.11, 22:09
                Podejrzewam, ze chodzi o "fascinator" a la Kate z domu Middleton.

W temacie paniusiowatosci toczka polecam vintage w stylu Jackie Kennedy.

W temacie ogolnym - chyba w Polsce nie ma zwyczaju zakladania kapelusza na sluby i wesela, ale moge zie mylic.
      • zdziwaczalastarapanna Re: toczek kapelusz na wesele 31.07.11, 11:56
        Można. Świetny pomysł. Kocham wszelkie nakrycia głowy. Szkoda, że wyszły już z mody.
      • aga.pier Re: toczek kapelusz na wesele 02.08.11, 09:29
        Jak najbardziej nadaje się na wesele. I nie ma tu nic do rzeczy czy w Polsce jest zwyczaj taki czy nie. W modotwórczych periodykach toczki i ozdoby na głowę królowały już w 2008r. Mam kilka takich i zakładałam je na różne okazje, akurat na wesela nie. Uważam je za fajny dodatek do stroju ale po kilku wystąpieniach Dody i głośnym weselu w Londynie wydają mi sie zbyt pretensjonalne.
      • martalis30 Re: toczek kapelusz na wesele 02.08.11, 09:55
        Toczek może być ładny lub okropny, tych drugich jest znacznie więcej, więc zależy co wybierzesz. Mały toczek-ozdoba może być ciekawy. Sama jednak bym nie założyła toczka, to zbyt ekscentryczne. Kapelusz odpada zupełnie.
        • jolunia01 Re: toczek kapelusz na wesele 15.10.11, 22:44
          martalis30 napisała:

> .... Mały toczek-ozdoba może być ciekawy. Sama jednak bym nie zało
          > żyła toczka, to zbyt ekscentryczne. Kapelusz odpada zupełnie.

Dlaczego? Co jest ekscentrycznego w maleńkim balowym toczku? Dlaczego odpada kapelusz? Ja oczywiście rozumiem, że trudno dobrać ODPOWIEDNIE nakrycie głowy do stroju na reszcie ciała, ale tak naprawdę z gołą głową to można wystąpić dopiero na imprezach wieczornych i to raczej typu "bal w operze", gdzie krynoliny i brylanty, ale nie ma obowiązku noszenia diademów.
          Autorka wątku pytała o zdanie forumowiczek w połowie lipca. Nie ma przeszkód, żeby do letniej kreacji, nawet na wesele, załozyc kapelusz.
          • nessie-jp Re: toczek kapelusz na wesele 16.10.11, 21:49
            > Dlaczego? Co jest ekscentrycznego w maleńkim balowym toczku?

To, że wesele to nie bal?

Tak tylko gdybam. Przecież to jest zupełnie inny typ imprezy, na pewno w Polsce (u nas przeważa kultura biesiadna, a toczek do biesiady pasuje jak kwiatek do kożucha). Toczek na bal sylwestrowy to zupełnie inna sprawa, niż toczek do zasiadania za stołem z rosołem i pierogiem :P

• jolunia01 Re: toczek kapelusz na wesele 17.10.11, 15:52
              nessie-jp napisała:

> To, że wesele to nie bal?

Nie wiemy, jakie to miało być (a do dziś to pewnie było) wesele. Może akurat prawdziwy bal.

> Przecież to jest zupełnie inny typ imprezy, na pewno w Polsce
              > (u nas przeważa kultura biesiadna, a toczek do biesiady pasuje jak kwiatek do
              > kożucha).

Jw.

>Toczek na bal sylwestrowy to zupełnie inna sprawa, niż toczek do zasi
              > adania za stołem z rosołem i pierogiem :P
              Jw.
              • nessie-jp Re: toczek kapelusz na wesele 17.10.11, 17:06
                > Nie wiemy, jakie to miało być (a do dziś to pewnie było) wesele. Może akurat pr
                > awdziwy bal.

No właśnie. NIE WIEMY. A skoro nie wiemy, to ubieramy się tak, żeby nie wyglądać nie na miejscu, jeśli się okaże, że to jednak nie bal.
      • ding_yun Re: toczek kapelusz na wesele 13.10.11, 22:30
        Jeżeli dobrze wyglądasz w nakryciach głowy - nie każdy może to o sobie powiedzieć - zakładaj jak najbardziej. Może być i toczek i fascinator (nie lubię nazwy stroik, kojarzy mi się z wątpliwej urody ozdobą świąteczną). Byleby nie koszmarnej jakości i dobrany - kolorystycznie i stylowo - do stroju. Nie przejmowałabym się jakimiś uprzedzeniami co do rzekomej "pańciowatości" tego elementy ubioru. Wystarczyłoby, żeby toczki pojawiły się w kolekcji Zary czy H&M oraz na paru bardziej znanych szafiarskich blogach, żeby nagle z lekko zapomnianego dodatku stały się masowym must-have. Sztuką jest wybrać z mody to, co nam pasuje i być zawsze jednak krok przed wszystkimi, a nie nosić to, co już modne do wyrzygania.
        • lonely.stoner Re: toczek kapelusz na wesele 14.10.11, 16:21
          tak swoja droga to zaloze sie ze rozne toczki i inne tego typu ozdoby pojawia sie w polskich sieciowkach w ta wiosne :)
          • clonek13 Re: toczek kapelusz na wesele 14.10.11, 18:51
            dawniej nie wypadalo przyjsc w PL z nakryciem glowy jesli nakrycia gowy nie miala na slubie Panna mloda, ale teraz zadnych zadad nie ma ,wiec luz.
            w Anglii to wrecz obiach przyjsc na slub bez nakrycia glowy :-) moda chyba powrocila bo w sklepach internetowych masa toczkow itd...
            • aqua48 Re: toczek kapelusz na wesele 16.10.11, 21:00
              Ja jestem kapeluszowa i nie przejmuję się trędami, uwielbiam wszelkie nakrycia głowy, woalki, berety, czapki, pióra, kwiaty. Jeśli dobrze wyglądasz w tym toczku i pasuje on do całości stroju, to idź. Akurat na weselu ubranie w stylu "przebranie" nie powinno razić.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka