Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    21.12.11, 16:37
    Dzisiaj u nas w radiu slyszalam ze Zara musi zaplacic kilka Milionow Kaye, za to ze , pracownicy szyjacy spodnie (w Brazylii) mieli warunki pracy niewolnikow....

Karygodne, jak cos takiego slysze, to natychmiast dla mnie taka firma "umiera"...
    Obserwuj wątek
      • musam Re: ZARA::::: 21.12.11, 16:37
        Kary...mialo byc
      • pamana Re: ZARA::::: 21.12.11, 18:44
        Nie oni pierwsi i nie ostatni a firma będzie sie miała dobrze nawet jeśli ty tam nic nie kupisz nigdy wiecej.
        Firma się pewnie martwi ,że została na tym przyłapana a nie ,że robi z ludzi niewolników.
        p. ,która nigdy nie kupiła nic w zarze i żyje i firma też.
        • malwina79 Re: ZARA::::: 21.12.11, 19:49
          Niestety, Zara nie pierwsza i nie ostatnia. Z tego co się słyszy i czyta to generalnie pracownicy w Chinach itp mają straszne warunki pracy.
          • b.davies Re: ZARA::::: 22.12.11, 14:59
            Przykro mi bardzo, ale nie zarabiam na tyle dużo, żeby mieć ten luksus zastanawiania się i wybierania jedynie marek, które dobrze traktują swoich wszystkich pracowników. Zresztą rzeczy Zary są naprawdę niezłe, więc czemu miałabym zrezygnować z ich zakupu?
            • crises Re: ZARA::::: 23.12.11, 15:41
              Zwłaszcza że spora część tych, ktore uchodzą za takie niby etyczne, po prostu najwyżej nie została dotąd złapana za rękę i tyle.
      • hawa.etc Re: ZARA::::: 22.12.11, 15:07
        Gdybym chciala mieć pewność, że moje ubrania były szyte w dobrych warunkach, to musiałabym wszystko szyć na miarę, niestety. Nie stać mnie na to, jestem skazana na sieciówki, przynajmniej dopóki nie opanuję porządnie sztuki krawieckiej, a to potrwa. Wszystkie masowe firmy mniej lub bardziej wyzyskują ludzi, ZARA po prostu wpadła, ale nie jest gorsza od swoich konkurentów, którzy na razie ukrywają swe niecne praktyki.
        • ding_yun Re: ZARA::::: 23.12.11, 15:59
          Nawet gdyby się szyło na miarę, nie miałoby się pewności, że ubranie jest w całości "fair trade" bo ważne są też warunki wyrobu tkanin.Czy wiadomo jakie są warunki pracy na plantacjach bawełny? Albo jak wyglądają ukryte gdzieś w głębi Chin fabryki produkujące plastik z którego później są guziki? Niewiele możemy kontrolować tak naprawdę.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka