Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ubrać mamę

13.02.12, 18:24
    No właśnie - 63 lata, baaardzo zachowawczy gust i największy problem - wymiary: 100 - 100 100 (tak, tak, wszędzie to samo!). Jaka sukienka, spódnica, spodnie, gdzie to kupić? Proszę o inspiracje...
    Obserwuj wątek
      • horpyna4 Re: ubrać mamę 13.02.12, 22:23
        Jeżeli talia jest szeroka, to najlepiej leżą spodnie męskie o kroju dżinsowym. Co do spódnic i sukienek, to nie powinny być za długie, bo wtedy całość sylwetki jest zbyt wielka. Błędem jest uważanie, że długie spódnice wyszczuplają. Najlepsza jest spódnica ledwie zakrywająca kolana, wąska lub minimalnie rozszerzona.

Bluzki lepsze są na wierzch, bo przy wpuszczonych do środka spódnicy lub spodni za bardzo widać, jak walcowata jest figura. A tak mogą udawać, że zakrywają talię węższą, niż jest w rzeczywistości. I oczywiście nie powinny być ani za długie, ani za obszerne.

Żakiety najlepsze są takie, które przynajmniej z przodu mają pionowe szwy, a właściwie niedokładnie pionowe - u góry zaczynające się od rękawów, potem łukiem przez biust i do dołu. Takie szwy modelują żakiet bez klasycznych zaszewek, a optycznie nie tylko wyszczuplają całość, ale sprawiają wrażenie, że w talii jest znacznie węziej, niż w biuście. To samo zresztą dotyczy sukienek.

Jeżeli proporcje figury na to pozwalają, to na sukience można nosić pasek, najlepiej szeroki, miękki i zdecydowanie ciemniejszy od sukienki. Wtedy jest złudzenie posiadania wcięcia w talii.

No i oczywiście trzeba wszystko mierzyć. W grę wchodzą wyłącznie sklepy stacjonarne, chociaż być może trzeba się będzie nachodzić.
      • szarrak Re: ubrać mamę 14.02.12, 16:29
        Naprawdę ma 100cm w talii?! W najwęższym miejscu całego korpusu ma tyle, co w biuście i biodrach? Jakoś mi się nie chce wierzyć, musiałaby wyglądać jak walec. Podejrzewam, że podałaś środkowy wymiar z brzucha, a to zmienia postać rzeczy. Jeśli tak, to podaj jeszcze obwód NAJWĘŻSZEGO miejsca. Jeśli nie, to nie jestem w stanie sobie wyobrazić takiej sylwetki, przykro mi, ale brzmi to jak jakaś kompletna anomalia.
        • cherry-cherry Re: ubrać mamę 14.02.12, 18:11
          Dlaczego zaraz anomalia??? Mama watkodawczyni ma 63 lata, w tym wieku zdarzaja sie kobietom takie sylwetki typu jablko. Malo to kobiet, nawet sporo mlodszych, zupelnie nie ma talii? Nie rozumiem, wiec skad to zdziwienie - ja moge sobie doskonale wyobrazic taka sylwetke, ze wszystkiego "po rowno". Wystarczy miec na brzuchu duza oponke ktora rownowazy sie z obwodem bioder i juz talia znika, a wraz z nia owo najwezsze miejsce o ktorym piszesz. Zwlaszcza po menopauzie, kiedy przemiana tluszczow juz nie ta...
          • hankaanka11 Re: ubrać mamę 14.02.12, 19:22
            100 cm w pasie to jest potężna otyłość brzuszna, a nie żadna figura typu jabłko.
            • olewka100procent Re: ubrać mamę 14.02.12, 20:16
              co nie zmienia faktu że takich kobiet jest mnóstwo
            • nessie-jp Re: ubrać mamę 14.02.12, 21:06
              hankaanka11 napisała:

> 100 cm w pasie to jest potężna otyłość brzuszna, a nie żadna figura typu jabłko

A co ma piernik do wiatraka? Pytał ktoś w tym wątku o porady medyczne? W skarpetki też innym zaglądasz? Albo w oczy, czy aby nie mają zapalenia spojówek?

Niepojęte jest dla mnie to wieczne wytykanie ludziom ich problemów zdrowotnych. To jest forum o MODZIE i ubraniu, do licha, a nie o ortopedii (bo ktoś może mieć garba nieprawdaż i modnisie mu nie doradzą ubrania, bo taki jest fe), okulistyce (bo przecież ktoś może mieć chore oczy i mu czapki nie pomożesz dobrać, bo chory jest, albo zgoła endokrynologii (bo cierpi na otyłość brzuszną typu tarczycowego).

• hankaanka11 Re: ubrać mamę 14.02.12, 22:03
                Jak wynika z drzewka, pisałam odnosnie postu cherry-cherry. Niepotrzebnie się plujesz, forum jest o modzie, co nie znaczy, że mamy zakaz robienia dygresji.
                • nessie-jp Re: ubrać mamę 15.02.12, 13:21
                  hankaanka11 napisała:

> Jak wynika z drzewka, pisałam odnosnie postu cherry-cherry. Niepotrzebnie się p
                  > lujesz, forum jest o modzie, co nie znaczy, że mamy zakaz robienia dygresji.

Nikt cię dziecko nie pytał o porady medyczne, a cherry-cherry wyraźnie w swoim poście napisała, że taka sylwetka jest bardzo typowa i nie jest żadną anomalią. Szkoda, że nie znalazłaś czasu, żeby się odnieść do tematu wątku, zamiast pytlować o cudzej chorobie.

• hankaanka11 Re: ubrać mamę 15.02.12, 14:59

cherry-cherry wyraźnie w swoim
                    > poście napisała, że taka sylwetka jest bardzo typowa i nie jest żadną anomalią.

I do tego się odniosłam, sylwetka ktora wg rozmiarówki ma w biodrach rozmiar 40, a w talii rozmiar 50, jest anomalią. Mimo, że Cherry-cherry napisała inaczej, i że Tobie gul skacze na taką informację. Nigdzie nie znajdziesz gotowych ubrań na tę, jakże typową, sylwetkę.

> Szkoda, że nie znalazłaś czasu, żeby się odnieść do tematu wątku, zamiast pytl
                    > ować o cudzej chorobie.

Ty za to odniosłas się do tematu wątku i popełniłas merytoryczny wpis :DDD
                    Przypieprzyłas się akurat do mnie, nie wiadomo czemu, nie pisałam o niczyjej chorobie, zrobiłam tylko to, co sama robisz: skomentowałam post, z którym się nie zgadzam. Tak, jak wczesniej cherry-cherry. Naprawdę, kobieto, pij meliskę i panuj nad kompleksami, bo się kompromitujesz.
      • niebo.nad.berlinem Re: ubrać mamę 15.02.12, 13:28
        garderobe33.blogspot.com/2009/03/jak-sie-ubrac-sylwetka-korpulentna.html
        Tutaj są dość fajne porady. Dobry pomysł z prostą spódnicą do kolan i kopertową bluzką (albo sweterkiem). Dobre też rozpinane sweterki na bluzkę (np. gładki top - można spokojnie kupić w większych rozmiarach, np. w C&A)) z dość dużym dekoltem (w ogóle doradzałabym dekolty). Może spodobały by się Twojej mamie żakiety, o krojach podobnych do tych na zdjęciach?
        Strój zawsze "robią" też dodatki - np. jakiś szal (poza innymi zaletami wydłuży też sylwetkę), biżuteria etc. Buty i torebka - ważne. No i przede wszystkim dobór kolorów i - ewentualnie wzorów. Może mama da się namówić na jakiś eksperyment kolorystyczny? Jakiś kolor, którego nigdy nie nosiła?
        Możesz też spróbować skompletować mamie komplety - tak, żeby najpierw nosiła "wedle wskazań", a później sama "kombinowała":)
        Na pewno trzeba mamę zabrać na zakupy i przymierzać przymierzać przymierzać.
        Przepraszam za chaos i pozdrawiam:)
        • milly_milly Re: ubrać mamę 15.02.12, 20:03
          O bardzo slusznie z tymi szalami, zwlaszcza dlugimi wiszacymi wzduz sylwetki. Niedawno widzialam jak ochrona na lotnisku kazala pewnej okraglej pani zdjac taki szalik do kontroli bezpieczenstwa (po jakie licho?) i pani zrobila sie o 10 kg wieksza. Szalik byl w kontrastowym kolorze.
      • retro-story Re: ubrać mamę 16.02.12, 18:29
        Podobną figurę ma chyba pani prezydentowa? Możnaby skorzystać z niektórych trików, a jednocześnie nie powielać błędów.

Dobre triki:
        - dekolt w szpic: www.maciejorzechowski.pl/wp-content/gallery/anna-komorowska-w-krotoszynie/anna_komorowska_krotoszyn31.jpg
        - gładka sukienka i kontrastujące, dość luźne wdzianko na wierzch:
        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Anna_Komorowska_official_photo.jpg
        imworld.aufeminin.com/dossiers/D20100705/ania-150356_L.jpg
        Błędy:
        - okrągły, mały dekolt (robi się Absolutny Brak Szyi)
        m.onet.pl/_m/9db47050cc26ad79eb9c058800ecb61c,14,1.jpg (chociaż tutaj to akurat pionowy pas bardzo dobrze robi).
        - duże wzory: www.ro.com.pl/public/grafika/komorowscy.jpg

Fajnie wygląda zawieszony pionowo szal albo długi wisior, wyszczuplają sylwetkę. Na czarną, wyszczuplającą bazę można narzucić luźny, kolorowy fraczek (byle nie zapinany, bo tylko uwypukli brzuch). Podkreślać biust.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka