Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kieca do uzdatnienia

23.05.12, 11:26
    Pomocy! Chcę uzdatnić kieckę ślubną. Chyba się nada, bo to nie przypomina bezy z tafty.
    Ma być raczej na elegancka imprezę . W każdej opcji raczej likwiduję "skrzydła" na plecach i zostawiam te takie zakładki z przodu. Lub, ponieważ sukienka jest odcinana pod biustem i ma pasek te "skrzydła" wszywam pod niego (po lekkim skróceniu i dopasowaniu do długości kiecki),będzie wtedy taka z "dyndadłami". Materiał to gaza jedwabna (zatem trudna do szycia), kolor jasny beż/bardzo, bardzo jasny brudny róż, cholera wie.

Czy zatem:
    a) obciąć do kolan
    b) obciąć do pół łydki
    c) zostawić do kostek
    d) inna koncepcja. Jaka???
    https://www.instyle.co.uk/sites/default/files/imagecache/width_390/Turquesa.png
    https://blog.webboda.es/wp-content/uploads/modelos/pronovias/2010/novia/Manuel%20Mota/Turquesa-3.jpg

Szkoda mi, żeby wisiała w szafie, nie mam zamiaru sprzedawać, a przydać by się mogła.
    Obserwuj wątek
      • znana.jako.ggigus poniewaz jest odcieta pod biustem, 23.05.12, 11:29
        wiec jak ja skrocisz, to zaburzysz proporcje. Plus material - stworzony do dlugich, lejacych sie sukien.
        Ja bym ja zostawila i to w szafie, bo widac, ze to sukienka slubna.
      • mocno.zdziwiona Re: Kieca do uzdatnienia 23.05.12, 11:49
        Moim zdaniem jeśli zostawisz te przednie zakładki to każde skrócenie spowoduje zaburzenie proporcji. Więc albo wyciąć zakładki przednie i tylne i uciąć do kolana albo nie ruszać. Ewentualnie zostaw w szafie i jak trafi Ci się jakaś super ekstra gala to możesz sukienkę zanieść do przefarbowania na inny kolor.
      • anel_ma Re: Kieca do uzdatnienia 23.05.12, 19:23
        wypuść zakładki z tyłu, z przodu zostaw i zobacz jak to wygląda, moze jednak trzeba bedzie wybrać nieco z przodu i ją "odchudzić"

a potem ja bym ciachnęła w kolano, jak masz figurę jak na zdjęciu, to będzie idealnie
      • cherry-cherry Re: Kieca do uzdatnienia 23.05.12, 20:16
        A nie moglaby sobie sentymentalnie powisiec w tej szafie? Czy koniecznie wszystko trzeba uzdatniac, recyklowac, przerabiac? Suknia slubna to suknia slubna. Podobnie jak buty i inne slubne akcesoria, ktore maja to do siebie, ze trudno je potem zreutylizowac. I moze trzeba sie z tym pogodzic. Fajnie bedzie te sukienke za 15 czy 20 lat wyciagnac, powspominac, powzruszac sie, pokazac dzieciom, wnukom, nie wiem. Szkoda by ja bylo tak brutalnie pociachac i strywializowac. Tym bardziej, ze wyjdzie pewnie ni to pies ni to wydra (tak sie najczesciej dzieje z przerabianymi ciuchami), tak ze koniec koncow wyladuje pewnie zwinieta w klebek gdzies na dnie szafy.
        Ja bym nie przerabiala i zostawila na pamiatke, ale oczywiscie zrobisz jak uwazasz.
      • kasiarec Re: Kieca do uzdatnienia 23.05.12, 20:18
        Szkoda mi byłoby jej ruszać na Twoim miejscu i skracać, serca bym nie miała, już niech lepiej w szafie wisi.:))
        Ale wiem na pewno, że nie skróciłabym jej do pół łydki, bo tej sukni to urody nie doda, a poza tym nienawidzę takiej długości sukienek/spódnic.;)
      • lonely.stoner Re: Kieca do uzdatnienia 23.05.12, 20:44
        ja bym z tylu te nietoperze skrzydla odciela i zobaczyla jak bedzie wygladac z puszczonymi luzem, jak ujowo to obcinam, jak fajnie to zostawiam, dlugosc tez. Fajna romantyczna sukienka, wcale nie wyglada slubnie.
      • razlemongrass Re: Kieca do uzdatnienia 23.05.12, 22:06

Ja bym odpruła te zakładki- skrzydła z tyłu bo wg mnie dziwnie wygladają, z przodu pewnie też i jesli dałoby rade przefarbować - np na chaber, butelkową zielen - wygladałaby super!
      • sofitell Re: Kieca do uzdatnienia 24.05.12, 09:03
        Jeśli dobrze zrozumiałam, jest to sukienka, w której brałaś ślub, a teraz chcesz ją wykorzystać na inną okazję - optuję za wersją a). (do kolna) wraz z obcięciem tylnych skrzydeł. Szkoda, żeby ta śliczna i zwiewna sukienka zalegiwała w szafie.
      • aiczka Re: Kieca do uzdatnienia 24.05.12, 12:02
        Raczej bym tej sukni nie przycinała. Można pomyśleć o przefarbowaniu na nieco ciemniejszy kolor (jeśli to włókna naturalne, to powinno się udać bez komplikacji).
        Przód tej sukni wygląda tak, że materiał na staniku przechodzi płynnie w wierzchnią warstwę spódnicy. Dlatego wydaje mi się, że nie można go po prostu wyciąć - stanik będzie wyglądał dziwnie. Może udałoby się przerobić "skrzydła" na warstwę sukienki, która także z tyłu zaczynałaby się z linią stanika. Mniej więcej jak tu:

https://www.mangobridal.com/images/cocktail-dresses/evening_dress_208-3.jpg
      • eny-style Re: Kieca do uzdatnienia 25.05.12, 10:27
        Ja bym obcięła do kolan (bo pełno podobnego kroju jest kiecek na allegro z długością do pół łydki :-P )
        Materiał wg mnie ciekawy, więc pewnie na nie jeden imprezie zrobisz w niej wrażenie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka