Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ubiór na wesele

19.09.12, 20:57
    Za dwa tygodnie ide na wesele, kupiłam sukienke "małą czarna" w orseyu, wczoraj wkleiłam link z tą kiecką na ematke, Panie stwierdziły, że to nie jest suknia na wesele tylko na sylwestra albo na stype. Więc pytam jaka powinna wyglądać suknia lub ubiór na wesele ?
    Obserwuj wątek
      • alpepe Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:05
        nie czarna.
      • varna771 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:11
        Nie wyglądam w niej źle ... teraz juz sama nie wiem :)

store.orsay.com/index.shtml?lg=pl#sukienka-czarny.htm%3Fv%3Dp%26lg%3Dpl%26cat%3D4%26type%3Dcategory%26page%3D4%26listType%3Dlimited%26productId%3D46641660%26ajax%3Dcontent%26timestamp%3D1348000426163%26sId%3DBFA74E96B9E1A14315F4505295D6F443%26divTarget%3Dcontentarea%26listType%3Dlimited%26divTarget%3Dcontentarea
        • aqua48 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:18
          varna771 napisała:

> Nie wyglądam w niej źle ... teraz juz sama nie wiem :)

No właśnie powinnaś sama najlepiej wiedzieć jak w niej wyglądasz, i jak się w niej czujesz oraz przede wszystkim, czy panna młoda nie będzie miała pretensji - generalnie zwyczaj mówi, że na wesele nie wkłada się ani białej, ani czarnej sukienki. Ale od tego zwyczaju coraz częściej się odchodzi. Jednak głos decydujący co do tych dwóch kolorów powinna mieć panna młoda.

• alpepe Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:19
          w naszej kulturze przyjęło się, że nietaktem jest udawanie na weselu czarnej wdowy i drugiej panny młodej i tyle. Jeśli sądzisz, że należy uprawiać żałobę, bo ktoś bierze ślub, to śmiało, czarna kiecka, czarny toczek z woalką i czarne rękawiczki.
          • anka33_online Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:21
            > w naszej kulturze przyjęło się, że nietaktem jest udawanie na weselu czarnej wd
            > owy i drugiej panny młodej i tyle. Jeśli sądzisz, że należy uprawiać żałobę, bo
            > ktoś bierze ślub, to śmiało, czarna kiecka, czarny toczek z woalką i czarne rę
            > kawiczki.

Staroświeckie, zaściankowe podejście do tematu..
            Oczywiście możesz iść w czarnej sukience na wesele. Baw się dobrze!
            • lejdi35 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:24
              zalezy jaki krój ,materiał i fason czarnej kiecki.Tez uwazam że jest to staroswieckie i niestety,ale wsiowe podejscie do tematu.JA alpepe lepiej nie wypowiadaj się,bo już dzis dałas popis jaka to jestes inteligentna i SWIATOWA.
            • alpepe Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:26
              Nie zgodzę się. Obserwuję niemieckie społeczeństwo, w końcu podobne do polskiego i to, jak ktoś reaguje na konwenanse, świadczy o klasie społecznej, której przynależy. W pewnych kręgach pewne rzeczy nie są mile widziane i tyle.
              • anka33_online Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:32
                > Nie zgodzę się. Obserwuję niemieckie społeczeństwo, w końcu podobne do polskieg
                > o i to, jak ktoś reaguje na konwenanse, świadczy o klasie społecznej, której pr
                > zynależy. W pewnych kręgach pewne rzeczy nie są mile widziane i tyle.

Konwenanse - zmora ludzkości
                • alpepe Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:41
                  Zawsze można być Dyzmą, byle być tego świadomym.
                  • anka33_online Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:48
                    Lepiej być Dyzmą, niż ofiarą konwenansów.
                    • alpepe Re: ubiór na wesele 19.09.12, 22:08
                      kwestia wyboru.
                      Moja matka ostatnio była na wiejskim weselu i przeżyła szok, bo tam małżeństwa witały się tak: kobieta z kobietą, mężczyzna z mężczyzną, tylko szwagier mojego ojca, były sołtys, człowiek w świecie bywały witał się i z kobietami.
                      • varna771 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 22:20
                        alpepe napisała:

> kwestia wyboru.
                        > Moja matka ostatnio była na wiejskim weselu i przeżyła szok, bo tam małżeństwa
                        > witały się tak: kobieta z kobietą, mężczyzna z mężczyzną, tylko szwagier mojego
                        > ojca, były sołtys, człowiek w świecie bywały witał się i z kobietami.

:D żart prawda ?
                        • alpepe Re: ubiór na wesele 19.09.12, 22:27
                          prawda. Moja mama nie pochodzi ze wsi, ale na wiejskich weselach to była chyba z 10 razy, takie przywitanie się było dla niej novum, a i dla mojego ojca było to dziwne.
            • bell82 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:59
              anka33_online napisała:
              > Staroświeckie, zaściankowe podejście do tematu..
              > Oczywiście możesz iść w czarnej sukience na wesele. Baw się dobrze!

Tłumaczac - zasady sv to zaścianek?? Ciekawa teoria, ludzie mnie nigdy nie przestaną zaskakiwac :D
              • anka33_online Re: ubiór na wesele 19.09.12, 22:12
                Tłumaczac - zasady sv to zaścianek?? Ciekawa teoria, ludzie mnie nigdy nie prze
                > staną zaskakiwac :D

Czasy się zmieniają, a zasady SV pozostają takie same. Wiele z nich jest staroświeckich. Ale jeżeli Ty masz ochotę robić wszystko wg jakiegoś kodeksu, to proszę bardzo. Ja wychodzę z założenia, że nikt nie jest na tyle głupi żeby się obrazić za kolor sukienki:) Bo czym on jest wobec wszechświata:)
            • 5th_element Re: ubiór na wesele 20.09.12, 09:40
              anka33_online napisała:

> Staroświeckie, zaściankowe podejście do tematu..
              > Oczywiście możesz iść w czarnej sukience na wesele. Baw się dobrze!

moja kuzynka tez tak uwaza. Na pogrzeby zaklada czerwone mini w kropki a na wesela male czarne.
              I w swym nadętym łbie nawet nie miesci, ze robi komus zwyczajnie przykrosc.

Oczywiscie mozna traktowac okazywanie emocji jako zasciankowe. Lemingi, swojsko nazywane też "słoikami" oderwane granatem od pługa tak miewają.
          • varna771 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:27
            alpepe napisała:

> w naszej kulturze przyjęło się, że nietaktem jest udawanie na weselu czarnej wd
            > owy i drugiej panny młodej i tyle. Jeśli sądzisz, że należy uprawiać żałobę, bo
            > ktoś bierze ślub, to śmiało, czarna kiecka, czarny toczek z woalką i czarne rę
            > kawiczki.
            nie zamierzam obrażać panny młodej swoim strojem, przymierzałam taką samą ecru i sie po prostu nie czułam. Na wierzch mam żakiet własnie ecru i buty szpile ciemny róż.
      • hawa.etc Re: ubiór na wesele 19.09.12, 21:25
        Możesz iść w czarnej, ale ja bym zapytała na Twoim miejscu pannę młodą. I założyła kolorowe buty.
      • aga90210 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 22:27
        Rozwalają mnie zawsze wątki "czy ta kiecka nadaje sie na wesele" lub "na romzowę kwalifikacyjną". I czesto mam wrażenie, ze zakladajace je osoby ida na wesele pierwszy raz w zyciu, wyciagajac z szafy sukienkę jak na dyskotekę...

Przeciez zasady sa proste

-> NIE biała- i to nie tylko z powodu konwenansów, panna młoda naprawdę może się obrazić!
        -> raczej nie czarna (choc to nie jest tak scisle przestrzegane jak nie biała) a jeśli już to jakieś jasne dodatki
        -> do koscioła trzeba zakryć ramiona, cycki, uda (tak przynajmniej do polowy) i plecy
        -> wybór spośród tzn. sukienek koktajlowych (tzn. nie balowych i nie dyskotekowych)
        -> niekoniecznie powinna to być poliestrowa sukienka za 60 zł, czyjś ślub to jednak dość ważna okazja więc popatrzmy z czego i jak sukienka jest uszyta aby docenić rangę uroczystości.

Sukienek spełniających wyżej wymienione kryteria jest multum. Ta z orsaya ujdzie, ale po pierwsze jest czarna a po drugie bardzo "codzienna", jak na spotkanie w pracy. Ja nie poszłabym w takiej ani na ślub, ani na wesele.
        • alpepe Re: ubiór na wesele 19.09.12, 22:32
          aga90210 napisała:
          Ta z orsaya ujdzie, ale po pierwsze jest czarna a po drugie bardzo "codzienna", jak na spotkanie
          w pracy.
          chyba po pracy, bo, jeśli się nie mylę, to te falbanki błyszczą.
          Sukienka bardzo ładna. Córka ma podobną, ale niebieską i z nieprześwitującą górą, no i córka ma 10 lat.
          • varna771 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 22:37
            alpepe napisała:

> aga90210 napisała:
            > Ta z orsaya ujdzie, ale po pierwsze jest czarna a po drugie bardzo "codzienna",
            > jak na spotkanie
            > w pracy.
            > chyba po pracy, bo, jeśli się nie mylę, to te falbanki błyszczą.
            > Sukienka bardzo ładna. Córka ma podobną, ale niebieską i z nieprześwitującą gór
            > ą, no i córka ma 10 lat.

to ta sukienka na ile jest lat? wydaje mi sie, że 10 letnie dziecko w takiej sukni wygląda jak stara maleńka.
            • alpepe Re: ubiór na wesele 19.09.12, 22:51
              wystąpiła w niej w telewizji, to sukienka galowa oczywiście. Na codzień w niej nie chodzi.
              • alpepe Re: ubiór na wesele 20.09.12, 08:35
                www.amazon.de/gp/product/B005NYEURM/ref=wms_ohs_product
          • aga90210 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 23:32
            > Sukienka bardzo ładna. Córka ma podobną
            > ą, no i córka ma 10 lat.

To raczej argument za tym, że sukienka sie NIE nadaje dla dorosłej kobiety na wesele.
            • varna771 Re: ubiór na wesele 19.09.12, 23:39
              aga90210 napisała:

> > Sukienka bardzo ładna. Córka ma podobną
              > > ą, no i córka ma 10 lat.
              >
              > To raczej argument za tym, że sukienka sie NIE nadaje dla dorosłej kobiety na w
              > esele.
              Z Twojego poprzedniego wpisu dowiedziałam sie, że suknia nadaje sie do pracy !! Nie widziałam nigdy żeby któras z koleżanek w takiej kiecce przyszła do roboty!!! Dla kogo to jest sukienka dla dzieci ???
              • paartycja Re: ubiór na wesele 20.09.12, 06:32
                sukienka fajna-śmiało zakładaj na wesele i nie przejmuj się opiniami forumowymi
      • butterfly_girl Re: ubiór na wesele 20.09.12, 09:11
        Na pewno nadaje się bardziej na wesele niż na stypę. Nie widzę nic złego w czarnej sukience na wesele, choć wiadomo, że opinie na ten temat są podzielone. A tak w ogóle - sukienka bardzo ładna.
      • nagikosl Re: ubiór na wesele 20.09.12, 09:18
        żeby czerń nie była taka czarna, jak ją malują dorzuć kolorowe dodatki: buty, żakiet, torebka, ważne aby były eleganckie, w stylu POSH, stonowany elegancki makijaż, dobrze ułożone włosy, biżuteria też dyskretna i elegancka, taka jak na rozmowę o pracę.. i będzie dobrze:)
      • mojestylio Re: ubiór na wesele 20.09.12, 09:34
        szkoda, że nie widziałam tej sukienki :/ Ale powiem szczerze, że teraz już nie ma takich podziałów, że czarna i biała to kolory zakazane na ślub i wesela. Byłam na kilku weselach w tym roku i dziewczyny wyglądały bardzo różnie. Miały białe sukienki ale do niej kolorowe dodatki. Ja bym się nie przejmowała i poszła w czarnej. załóż do niej tylko kolorowe buty, albo kolorowy pasek czy biżuterię. Nie idź cała na czarno, bo faktycznie będzie trochę smutno. Baw się strojem :) powodzenia i baw się dobrze :)
        • lady-z-gaga Re: ubiór na wesele 20.09.12, 22:05
          Ale powiem szczerze, że teraz już nie
          > ma takich podziałów, że czarna i biała to kolory zakazane na ślub i wesela. Był
          > am na kilku weselach w tym roku i dziewczyny wyglądały bardzo różnie.

Twoje wesela pokazały jedynie, że wszędzie mozna spotkac osoby, ktore nie potrafią się zachować. Wyciąganie wniosków o rewolucji modowej jest co najmniej pochopne.
      • kaga9 Re: ubiór na wesele 20.09.12, 18:46
        varna771 napisała:
        > wkleiłam link z tą kiecką na ematke, Panie stwierdziły, że to nie jest suknia
        > na wesele tylko na sylwestra albo na stype.

No, jak ematki chodzą na stypy w falbankowych miniówach z odsłoniętymi ramionami, to dopiero muszą mieć wyczucie, hoho;)
      • mechantloup Re: ubiór na wesele 21.09.12, 10:13
        Żartujesz?
        Pytałaś jednostki płci żeńskiej, które mają zamiast mózgu pieluchę, jak się ubrać?
        • varna771 Re: ubiór na wesele 21.09.12, 22:00
          mechantloup napisała:

> Żartujesz?
          > Pytałaś jednostki płci żeńskiej, które mają zamiast mózgu pieluchę, jak się ubr
          > ać?
          >
          Nie wiem ile masz lat, ale po poście sadze, że niewiele .... dużo jest złośliwości na ematce, ale pod tym co napisałaś nie podpisuje się :) Pozdrawiam
      • lonely.stoner Re: ubiór na wesele 21.09.12, 22:37
        hehe, ja chyba ide w malej czarnej albo dlugiej czarnej - nie mam nic innego, i kropka. Buty tez mam czarne. Co mnie dobija, czemu na wesele niby nie mozna sie ubrac klasycznie w mala/dluga czarna, a na urodziny czy bankiet wrecz wypada??? wtf??? to jakis przesad z ta czernia czy co?
        • z.pasternakiem Re: ubiór na wesele 22.09.12, 00:58
          Nie przepadam za weselami i nie znam zwyczajów. Ale jeśli są takie, uszanowałabym, żeby nie robić pannie młodej przykrości. Bo jeśli nawet ją zapytam, nie będę pewna, czy odpowiedziała szczerze, że jej kolor zupełnie nie przeszkadza. To delikatna sprawa.
          No chyba że ją i jej poglądy dobrze znam.
          • lonely.stoner Re: ubiór na wesele 22.09.12, 12:19
            a w sumie to racja- mi by przeszkadzalo na weselu glownie pijanstwo, wiejskie przyspiewki i glupkowate zabawy weselne ;)
            • varna771 Re: ubiór na wesele 22.09.12, 12:41
              lonely.stoner napisała:

> a w sumie to racja- mi by przeszkadzalo na weselu glownie pijanstwo, wiejskie p
              > rzyspiewki i glupkowate zabawy weselne ;)

dokładnie :) pytałam panne młodą i mnie uroczo wyśmiała, mówiąc,że chciałaby by wszyscy goście się zajebiście bawili, a kto w czym przyjdzie ubrany nie za bardzo Ją interesuje. Od razu napisze zanim sie pojawią wpisy, że pewnie panna młoda ze wsi i po zawodówce,a taka to nie może znać się na zasadach s-v nic z tego jest to dziewczyna po trzech fakultetach na porządnych uczelniach w Polsce oraz Usa, poza tym pochodzi z wykształconej rodziny, która zna zasady elagancji i dobrych manier, ale widocznie nie jest zasciankowa i czarną kiecke ma gdzieś :)
          • kol.3 Re: Mama Kwaśniewska "o zgrozo" w białej sukni! 23.09.12, 07:34
            Na weselu roku starsza pani Kwaśniewska wystąpila w białej koronkowej sukni. I do tego miała woalkę na głowie.
            Nawiasem mówiąc wyglądała szałowo.
            • lady-z-gaga Re: Mama Kwaśniewska "o zgrozo" w białej sukni! 23.09.12, 11:53
              O zgrozo, Twój monitor wymaga naprawy ;)
      • kol.3 Re: ubiór na wesele 22.09.12, 14:38
        Małe czarne na weselach się nosi i nikt nie robi z tego problemu.
        SV się jak najbardziej zmienia, bo i czasy się zmieniają. Czy dzisiaj ktoś całuje rodziców, dziadków w ręke co było symbolem dobrego wychowania 100 lat temu?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka