Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Skład swetra

08.11.12, 11:35
    Chciałabym sobie kupić sweter na zimę. Niestety nie mogę zdecydować jaki powinien być skład.
    Dotąd kupowałam swetry akrylowe i z domieszka akrylu, ale chcę z tym skończyć, bo nawet domieszka sprawia, że bardzo szybko się mechacą i odkształcają.
    Swetry bawełniane posiadam, ale wszystkie, które mam na zimę są zbyt lekkie.
    Najbardziej podoba mi się angora, ale niemiłosiernie mnie gryzie.
    Jeszcze jakieś pomysły?
    Obserwuj wątek
      • sfornarina Re: Skład swetra 08.11.12, 11:43
        Kaszmir lub wełna z merynosów, im więcej w składzie, tym lepiej.
      • duchess85 Re: Skład swetra 08.11.12, 23:53
        Moje ukochane dwa mają 50% wełny, chyba 40% akrylu i resztę lycry. Są akurat, nie za ciepłe, nie za zimne :-)
      • zewszad_i_znikad Re: Skład swetra 09.11.12, 14:51
        Ech, szczęśliwe te, które mogą się zastanawiać nad praktycznym wymiarem składu... Dla mnie skład ma jeden aspekt: zdrowotny.
      • nessie-jp Re: Skład swetra 09.11.12, 17:47
        Akurat domieszka akrylu NIE sprawia, że się odkształcają :) Swetry z dobrego jakościowo akrylu są zupełnie niewrażliwe na odkształcanie, można je prać w pralce, wirować itp. Mechacą się, owszem, ale i tak mniej, niż delikatna wełna czy kaszmir.

Każdy surowiec ma swoje wady i zalety. Akryl się nie odkształca, ale nie grzeje dobrze i nie pochłania wilgoci; bawełna doskonale chłonie wilgoć, ale jest upiornie ciężka i odkształca się; wełna grzeje, pięknie wygląda i jest leciutka, ale jest delikatna, wrażliwych uczula i gryzie, no i wymaga uważnego traktowania, żeby się nie sfilcowała i nie zmechaciła.

Ja najbardziej lubię mieszankę bawełny z akrylem, bo jest delikatna i przytulna, nie traci kształtu, nie uczula. Na rzeczy wierzchnie (bez kontaktu ze skórą) toleruję wełny, ale też najchętniej z domieszką akrylu, żeby trzymał dzianinę w ryzach i nie pozwalał na odkształcanie.

Sugeruję ci szukanie jednak dzianin z mieszanek wełny z akrylem w proporcjach 80/20.

No i najważniejsze
      • ja.dorcia Re: Skład swetra 10.11.12, 17:15
        Dla mnie dobry skład to taki, który po założeniu na gołe ciało nie gryzie.
        Moje ulubione swetry są w 100% z akrylu. Lubię gdy swetry są takie grube i mięsiste w dotyku. Fakt, że mechacą się, ale nie więcej niż różne inne mieszanki. No i nie gryzą. Wielokrotnie spotkałam się tutaj ze stwierdzeniem, że akryl jest zimny, i dziwię się, bo dla mnie to są najcieplejsze i najprzyjemniejsze w noszeniu swetry.
        Gorzej z takimi, które mają choć 1% wełny w składzie - mnie strasznie gryzą i generalnie dobre są do założenia na krótko, ale tak cały dzień w pracy bym nie wytrzymała. A znowu jeszcze długi rękaw pod sweter to zbyt ciepło.
        Natomiast marzy mi się z kaszmiru - niestety, nie mam gdzie kupić. Wiadomo, tanie nie są a zazwyczaj fason i kolorystyka które spotykam jakoś nie powalają na kolana w stosunku do ceny :(
        • nessie-jp Re: Skład swetra 10.11.12, 18:17
          > Wielokrotnie spotkałam się tutaj ze stwierdzeniem, że akryl jest
          > zimny, i dziwię się, bo dla mnie to są najcieplejsze i najprzyjemniejsze w nos
          > zeniu swetry.

Poliamid jest "zimny", taki chłodny, leisty, gładki i mięsisty w dotyku
        • maitresse.d.un.francais leć na foro dziergane 10.11.12, 18:43
          kup sobie kaszmir i znajdź dziergaczkę z Twojego miasta

zresztą możesz wysłać włóczkę, a babka odeśle Ci gotowy sweter, mam sweter robiony tą metodą ;-)
          • maitresse.d.un.francais Re: leć na foro dziergane 10.11.12, 18:44
            to do jadorci było

co do meritum: wełna i basta

nie gryzą ponoć merynosy, za to są drogie
            • sfornarina Re: leć na foro dziergane 10.11.12, 19:22
              > nie gryzą ponoć merynosy, za to są drogie

Tańsze niż kaszmir.
              Do tego można prać w pralce i całe lata będą są jak nowe - w przeciwieństwie do wełny, z którą trzeba obchodzić się jak z bombką.
              • maitresse.d.un.francais Re: leć na foro dziergane 10.11.12, 19:34
                sfornarina napisał(a):

> > nie gryzą ponoć merynosy, za to są drogie
                >
                > Tańsze niż kaszmir.
                > Do tego można prać w pralce i całe lata będą są jak nowe - w przeciwieństwie do
                > wełny, z którą trzeba obchodzić się jak z bombką.

Dzięki za istotną informację.
              • nessie-jp Re: leć na foro dziergane 10.11.12, 22:00
                sfornarina napisał(a):

> > nie gryzą ponoć merynosy, za to są drogie
                >
                > Tańsze niż kaszmir.
                > Do tego można prać w pralce i całe lata będą są jak nowe - w przeciwieństwie do
                > wełny, z którą trzeba obchodzić się jak z bombką.

Ratunku, nie wprowadzaj zamętu
                • maitresse.d.un.francais Re: leć na foro dziergane 11.11.12, 16:14

> Ratunku, nie wprowadzaj zamętu
                  • znana.jako.ggigus welna - nazewnictwo 11.11.12, 16:21
                    Nazewnictwo

Niektóre nazwy stosowane w odniesieniu do włókien wełnianych i wyrobów z tych włókien:

owcza – merynos, szewiot, szetland
                    wielbłądzia – wikunia, kamel
                    lam – alpaka
                    kozia – moher, kaszmir
                    królicza – angora
          • pinkdot Re: leć na foro dziergane 11.11.12, 10:58
            > kup sobie kaszmir i znajdź dziergaczkę z Twojego miasta
            >
            > zresztą możesz wysłać włóczkę, a babka odeśle Ci gotowy sweter, mam sweter robi
            > ony tą metodą ;-)

Dobry pomysł, włóczki teraz można cudne dostać, czy to merynosy, czy mieszanki z alpaką (moja ulubiona 80% alpaki, 20% jedwabiu).

Mnie akurat dzierganie rozbestwiło materiałowo, akrylu nie założę na siebie już nawet za dopłatą.

A ktoś napisał, że kaszmir się mechaci...nie wiem jaki kaszmir, może taki z Tesco tak...Mam parę swetrów kaszmirowych już od paru lat, prane chemicznie - wyglądają jak nowe i była to na pewno dobra inwestycja, kto wie czy do końca życia w nich nie pochodzę (o ile się nie roztyję albo mole mi ich nie zeżrą).
            • maitresse.d.un.francais Re: leć na foro dziergane 11.11.12, 16:15
              pinkdot napisała:

> > kup sobie kaszmir i znajdź dziergaczkę z Twojego miasta
              > >
              > > zresztą możesz wysłać włóczkę, a babka odeśle Ci gotowy sweter, mam swete
              > r robi
              > > ony tą metodą ;-)
              >
              > Dobry pomysł, włóczki teraz można cudne dostać, czy to merynosy, czy mieszanki
              > z alpaką (moja ulubiona 80% alpaki, 20% jedwabiu).

No widzisz. Mnie baba z Pomorza machnęła sweter za stówę. Teraz pewnie podniosła ceny wraz z inflacją, ale w porównaniu z ofertą sklepową i tak ci wyjdzie trzy razy taniej.

Tylko musisz umieć się zmierzyć.
      • znana.jako.ggigus swetry bawełniane wcale nie muszą być za lekkie 11.11.12, 14:00
        mam pare bawełnianych golfów i nie marznę.
        Pod sweter w wielkie zimno zakładam poliestrową bluzkę, która dodatkowo izoluje ciepło.
        w zimie jest lepiej ubierać się na cebulkę - czyli sweter, a pod to koszula/bluzka, na to np. cienka kurtka dżinsowa - ale niekoniecznie i płaszcz.
        Poza tym dodam, że całe lata byłam zmarźluchem, ale od kiedy biegam cały rok, świadomość, że przy -10 wyjdę na dwór w bawełnianej bluzie z kapturem i spodniach i przeżyję, spowodowała, że ubieram się lżej. Fakt że pierwsze minuty to koszmar, kiedy sobie np. na rowerze jadę do parku, ale potem jest ciepło i przyjemnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka