inezja21 11.08.04, 18:42 Jakie jest waszym zdaniem modne miasto w Polsce, takie do zwiedzenia na jeden dzień? Góra dwa? Może też być mniejsza miejscowość. Tylko nie piszcie Kraków:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fritzek Re: modne miasto 11.08.04, 18:49 trędne,nietrędne.wsio rawno.polecam swoje podwórko.na jeden dzionek Sopot. ale sam Sopot a nie całe 3-miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
inezja21 Re: modne miasto 11.08.04, 18:49 Byłam.Cały polecasz czy tylko Monciak i molo?:) Odpowiedz Link Zgłoś
fritzek Re: modne miasto 11.08.04, 19:00 inezja21 napisała: > Byłam.Cały polecasz czy tylko Monciak i molo?:) a skąd!boczne uliczki.kamienice,podwórka,klatki schodowe z secesyjnymi witrażami i sztukateriami.knajpy w zaułkach. jak ktoś lubi pobalować to do sfinksa. no i plaża nad ranem. polecam przechadzkę do orłowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
lunalovelight Re: modne miasto 11.08.04, 18:51 nie bede chyba oryginalna. gdansk. uwielbiam gdansk. Odpowiedz Link Zgłoś
fritzek Re: modne miasto 11.08.04, 19:05 grail napisał: > o taaaak wolne miasto Gdańsk :) :))) ale Danzig nie jest miastem na jeden czy dwa dni. mieszkam tu od urodzenia,interesuję się historią miasta,jego architekturą i powiem wam,że cały czas mam wrażenie,że nie widziałam chociaż 1/10 ciekawych rzeczy. ale nawet na łikendzik można wpaść i zobaczyć chociaż główne miasto(zwane starówką),przepłynąć się statkiem,zobaczyć może. zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
inezja21 Re: modne miasto 11.08.04, 19:16 TO JA OD RAZU ZAPYTAM O TEN "PORĄBANY" BUDYNEK W SOPOCIE (TEN CO SIE WYGINA I WYGLĄDA JAKBY SIE ODBIJAŁ W KRZYWYM ZWIERCIADLE) warto zobaczyć? W Sopocie byłam ostatnio 6 lat temu:) Odpowiedz Link Zgłoś
grail Re: modne miasto 11.08.04, 20:12 no cóż... szczerze mówiąc w sopocie podczas sezonu nie zwracam uwag na architekturę ;) (chociaż czasem aż się prosi, żeby sięgnąc po telefon i zadzwonić po greenpeace). akle krzywy domek można zobaczyć - złośliwi twierdzą, że to dowód, że w 3mieście można wszystko spieprzyć do ntej potęgi :) Odpowiedz Link Zgłoś
fritzek Re: modne miasto 11.08.04, 21:45 grail napisał: akle krzywy domek można zobaczyć - złośliwi twierdzą, > > że to dowód, że w 3mieście można wszystko spieprzyć do ntej potęgi :) a co należałoby postawić replikę kilku kamienic stojących kilka ulic dalej?! większym 'spieprzeniem' są wg mnie kolorowe ramy okienne w zabytkowych obiektach na głównym mieście w gdańsku. ale gdańsk i tak polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grail Re: modne miasto 12.08.04, 19:46 > większym 'spieprzeniem' są wg mnie kolorowe ramy okienne w zabytkowych > obiektach na głównym mieście w gdańsku. A i tak wygrywają kamieniczki odnowione na tysiąclecie... Ile ta farba wytrzymała zanim spłynęła - sezon? Odpowiedz Link Zgłoś
lunalovelight Re: modne miasto 12.08.04, 09:50 czy Ty mowisz o tym 'tanczacym' domku, przy monciaku [czy tez: jak sie na owy monciak wchodzi]? moj znajomy go projektowal :). www.szotynscy.pl/new.htm Odpowiedz Link Zgłoś
fritzek Re: modne miasto 11.08.04, 21:47 fritzek napisała: > grail napisał: > > > o taaaak wolne miasto Gdańsk :) > > :))) > ale Danzig nie jest miastem na jeden czy dwa dni. > mieszkam tu od urodzenia,interesuję się historią miasta,jego architekturą i > powiem wam,że cały czas mam wrażenie,że nie widziałam chociaż 1/10 ciekawych > rzeczy. > ale nawet na łikendzik można wpaść i zobaczyć chociaż główne miasto(zwane > starówką),przepłynąć się statkiem,zobaczyć może. > zapraszam! oczywiście "MORZE" ;) to wpływ forum 'kozmo-gersl' ;p ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_grzeskow_czekoladowych Re: modne miasto 11.08.04, 18:59 Świdnicy nie polecam... No, ewentualnie naszą Katedrę i Kośćiół Pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: modne miasto 11.08.04, 19:55 Tak na jeden dzień to akurat Poznań. Jest trochę miejsc zabytkowych do pozwiedzania, można przejść sie od dworca do deptaku po sklepach i odpocząć nad jeziorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakaadoo Re: modne miasto IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 22:15 oj to teraz juz wogole nie bede sie mogla pokazac w Katowicach, rodzinnym miescie. Otoz Katowice schodza na psy!! To co sie tu dzieje jest starszne cale cantrum o 20 wymiera :/ strrrraszne, ale jest jeszcze kilka ladnychdzielnic jak Ligota czy Panewniki. Chociaz zawsze lepsze to niz bytom :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: modne miasto IP: 195.117.90.* 12.08.04, 10:35 od zawsze o 20 centrum wymierało, a nie "to co się tu dzieje" i że "schodzą na psy" bo już zeszły zaś Bytom ma ładny rynek, ładne ulie w blokach urbanistycznych okalających. Reszta do chrzanu, ale rynkowi niewiele można zarzucić. To, że bytom bylejaki to stereotyp zresztą co to modne miasto. że dużo pubów? czy dużo skepów z ciuchami? Odpowiedz Link Zgłoś
inezja21 Re: modne miasto 12.08.04, 12:33 chodzi o to, żeby było coś do zwiedzania.Po pubach nie chodzę, a ciuchy kupuje u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: modne miasto IP: 195.117.90.* 12.08.04, 13:46 znaczy co do zwiedzania? dlaczego wiek ma nobilitować budowlę, a nie jej ranga. Niech będzie nawet moim własnym świętym miejscem, bo.. podoba mi się i tyle. folderciarskie społeczeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
inezja21 Re: modne miasto 12.08.04, 14:21 Kochana wrzuć na luz bo sie strasznie denerwujesz.Mnie nie chodzi o muzea,pomniki i inne oły.Coś ciekawego nietypowego-np.chciałabym zobaczyć najdłuższy blok w Europie-gdański falowiec, ale nie wiem na jakiej ulicy lub osiedlu on sie znajduje-takie perełki a nie to co wszyscy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: modne miasto IP: 195.117.90.* 12.08.04, 15:16 kochana? łof gdański falowiec to także obiekt sławny Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta.nad.wodospadem no i oczywiście Wrocław :-) 12.08.04, 10:39 najmilszy Rynek w Polsce - bez żadnych aut, rowerów i smieci czysto, wesoło, i z przepieknym Placem Solnym, na którym nawet o 3 w nocy kupisz kwiaty - jake tylko zapragniesz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
penelope_75 Re: no i oczywiście Wrocław :-) 12.08.04, 14:59 Kazimierz, Zakopane, Sopot no i Warszawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
martulla Re: modne miasto 12.08.04, 15:27 propozycje mam 2 1) dla ludzi szukającyhc czegos "innego" - moje rodzinne miasto, czyli Łódź: secesja, eklektyzm, Muzeum Sztuki, Piotrkowska, PAłac Herbsta, PAłac Poznańskich, cmentarz na Ogrodowej, Kirchol, kafejki, puby i retsuracje na Piotrkowskiej 2) Toruń - zupełnie nie doceniane przez turystów, a chyba jedno z piekniejszych miast w Polsce z urzekającym bulwarem i cudowna starówką - niestety, nie ma gdzie tanio przenocować i poza Sfinxem gdzie zjeść, ale skoro to ma byc na jeden dzień... pozdrawiam, a Trójmiasto w lecie zdecydowanie odradzam:) Odpowiedz Link Zgłoś
inezja21 Re: modne miasto 13.08.04, 12:17 Toruń chętnie, ale Łódź? Byłam w Lodzi, potwornie mnie to miasto przygnębiło, mało mnie na ulicy nie napadli, w kazdej bramie czyha grupka bandytów, szaro, brzydko, ponuro, tylko Piotrkowska i Galeria Łódzka jako tako wyglądają. Piotrkowska całkiem przyjemna. Mogłam pogłaskac po głowie Artura i Juliana:) Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: modne miasto 15.08.04, 18:25 mam wrażenie, że dla wawiaków i ślązaków najbardziej trędnym miastem jest Zakopane. Cholera wszędzie ich pełno... Na szczęście omijałam Krupówki, bo tam aż czarno od nich. Na szczęście również większość nie przyjechała połazić po górach, więc spokojnie łaziłam... Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: modne miasto 15.08.04, 18:57 e tam, dla wawiaków najbardziej trędny jest wciąż kraków:) (rymło się). Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: modne miasto 15.08.04, 21:36 hah, no bo krakowiak ci powie - 'warszawiak twój wróg!', a warszawiak - 'kraków? najładniejsze miasto w polsce, lubię je':) to oczywiście sytuacja przeciętna (chyba, tak mi się wydaje), nie mówię oczywiście że każdy tak reaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
inezja21 Re: modne miasto 16.08.04, 12:37 bliński! Lubisz Kraków? Przyjedź kiedyś, spotkamy się w realu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: modne miasto 16.08.04, 12:44 no pewnie, że lubię kraków:) a kto nie lubi:)? może kiedyś przyjadę, skoro zapraszasz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: modne miasto IP: 193.111.166.* 16.08.04, 13:03 oczywiście wszytko kwestia gustu - jedni lubią macać bo brązowych głowach okropne posągi, czy zachwycaja sie plastykową Galerią Łódzka, inni wolą Muzeum Kinematografii, Księży Młyn, ŁAgiewniki... Odpowiedz Link Zgłoś
goscgazety Coś ciekawego nietypowego 15.08.04, 20:08 W drodze z Warszawy na śląsk możesz zjechać kawałek i zobaczyć elektrownie w Bełchatowie, chyba największą w Europie, elektrownia stoji na skraju wielkiej wyrwy, bardzo głebokiej i szerokiej, powstałej po eksploatacji węgla. Jest tam taras widokowy, widok jak na księżycu, jak w filmach sci-fi. Przejeżdzając przez ślask warto zobaczyć w Gliwicach najwiekszą drewnianą wieże w Europie (ponad 100m wys.), radiostacje gliwicką, gdzie nastąpiła prowokacja niemiecka 31 sierpnia 1939r, następnego dnia ogłoszono wojnę z III Rzeszą. Same Gliwce tez są godne polecenia na jeden dzień; dużo zieleni, Palmiarnia Miejska, troche zabytków i architektury, puby na poziomie , dyskoteki, po 20:00 miasto tez żyje. Wyróżniające sie miasto na Śląsku, inne niż reszta i blisko gór oraz Czech (1h drogi samochodem). Nastepnego dnia możesz wybrać się np do Wisły zobaczyć góry i Małysza - misztrza świata w skokach narciarskich. Później może śląsk cieszyński, dalej Czechy i w kierunku Prahi. Odpowiedz Link Zgłoś
inezja21 Re: Coś ciekawego nietypowego 16.08.04, 12:35 o, to naprawdę fajne.Muszę to skopiowac do jakiegos katalogu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: modne miasto IP: 5.3.1R2D* / 212.38.128.* 16.08.04, 13:47 hmmm... z 'modnych' to polecam Darlowko, w rankingu polityki na 2 miejscu tuz po sopocie :) jezdze tam od dawien dawna i tu takie mile zaskoczenie :) nie wiem jak teraz z polsce nad morzem ale polecam, w polowie lipca bylo cudnie, opalenizna do dzis sie trzyma :) Odpowiedz Link Zgłoś