Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

moda na egoizm?

IP: *.chello.pl 09.10.04, 16:03
    Wiekszosc ludzi jest zlosliwa zawistna zazdrosna i wszystko krytykuje.Nie
    zastanawiaja sie ze takim zachowaniem wykanczaja samych siebie a co za tym
    idzie przedwczesnie umieraja...
    Obserwuj wątek
      • enixx Re: moda na egoizm? 09.10.04, 16:09
        Umre przedwczesnie...
      • papryczka_ag Re: moda na egoizm? 09.10.04, 16:24
        Nie wiem czemu miałabym umrzeć przedwcześnie z powodu zachowania, które mnie
        bawi i sprawia przyjemność... To nie palenie.
        • kochanica.francuza A po kiego żyć długo? n/t 09.10.04, 19:11
          • miska_malcova Re: A po kiego żyć długo? n/t 09.10.04, 19:15
            hm... ja tez długo nie pociągnę :-)))))))))))
      • Gość: Sineira Re: moda na egoizm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 19:17
        A co to ma wspólnego z egoizmem? Zdrowy egoizm to dobra rzecz!
        To co opisujesz to po prostu spaskudzenie charakteru, zwane upierdliwością
        tudzież pierduśnictwem i wyrastające z zakompleksienia i niskiej samooceny :)
      • aniabe13 Re: moda na egoizm? 09.10.04, 19:27
        Zgadzanie się zawsze, potakiwanie, usuwanie w cień soich potrzeb, ukrywanie
        własnego zdania, wieczny uśmiech nawet przez łzy też są zabójcze. Złotego
        środka nie znajdziesz, najwyżej pozłacany. Po za tym wszystko jest kwestią
        prirytetów.
        • miska_malcova Re: moda na egoizm? 09.10.04, 19:33
          zdecydowanie wole złośliwych ale szczerych niż uśmiechniętych i grzecznych
          fałszywców
      • tralalumpek Re: moda na egoizm? 09.10.04, 19:35
        Gość portalu: dariooox napisał(a):

> Wiekszosc ludzi jest zlosliwa zawistna zazdrosna i wszystko krytykuje.Nie
        > zastanawiaja sie ze takim zachowaniem wykanczaja samych siebie a co za tym
        > idzie przedwczesnie umieraja...

egoizm m IV, D. -u, Ms. ~zmie, blm
        «postawa człowieka myślącego wyłącznie o sobie, kierującego się jedynie własnym
        interesem ze szkodą innych; samolubstwo, sobkostwo»
        Egoizm nabyty, wrodzony.
        Kierować się, odznaczać się egoizmem.

- taka definicje znalazlam dla slowa egoizm
        jak to sie ma do twojego wpisu? co to co napisalas ma wspolnego z egoizmem?
        • miska_malcova Re: moda na egoizm? 09.10.04, 19:39
          cóż...
      • inezja21 Re: moda na egoizm? 09.10.04, 21:15
        przepraszam ale ja nie rozumiem,po co ten tekst znalazł sie na tym forum?
        • b_bb Re: moda na egoizm? 10.10.04, 01:04
          Jak to dlaczego? Przecież dotyczy mody. ;))
          Odrobina egoizmu jest zdrowa. Ja już wyrosłam (choć nie do końca) z poświęcania
          się dla dobra innych kosztem siebie, swojego zdrowia psychicznego, swoich
          interesów. Zostałam bardzo niepraktycznie wychowana, że liczy się przyjaźń,
          lojalność, szczerość, wspólne dobro itp, przez co niejednokrotnie obrywałam ( i
          nadal obrywam- trudno jest wykorzenić złe nawyki ;P)po głowie. Ludziom
          przebiegłym, myślącym jedynie o sobie jest łatwiej w życiu...ale nie
          zamieniłabym się z nimi. :)
          • hmmm7 Re: moda na egoizm? 10.10.04, 01:08
            ja sie ucze egoizmu - takiego zdrowego (jesli istnieje) ale za nic mi nie
            wychodzi.... z tym chyba trzeba sie urodzic
          • blinski Re: moda na egoizm? 10.10.04, 10:26
            b_bb napisała:

> Jak to dlaczego? Przecież dotyczy mody. ;))
            > Odrobina egoizmu jest zdrowa. Ja już wyrosłam (choć nie do końca) z
            poświęcania
            > się dla dobra innych kosztem siebie, swojego zdrowia psychicznego, swoich
            > interesów. Zostałam bardzo niepraktycznie wychowana, że liczy się przyjaźń,
            > lojalność, szczerość, wspólne dobro itp, przez co niejednokrotnie obrywałam (
            i
            > nadal obrywam- trudno jest wykorzenić złe nawyki ;P)po głowie. Ludziom
            > przebiegłym, myślącym jedynie o sobie jest łatwiej w życiu...ale nie
            > zamieniłabym się z nimi. :)

mnie wpajano to samo; sam tak uważam - to są dla mnie właśnie wyższe wartości.
            ale mimo wszystko nigdy nie obrywałem:) bo do tego mam oczy dookoła głowy i
            mimo wszystko trochę przebiegłości (taki wniosek wysnuwam, skoro tym którym
            moje zasady się nie podobały nigdy nie wychodzili na swoje:)
            • b_bb Re: moda na egoizm? 10.10.04, 14:01
              blinski napisał:
              > mnie wpajano to samo; sam tak uważam - to są dla mnie właśnie wyższe wartości.
              > ale mimo wszystko nigdy nie obrywałem:)

Zaczniesz obrywać (czego Ci nie życzę), gdy zaczniesz pracować. Walki o stołki,
              koalicje, bezpodstawna zawiść, zazdrość o czyjś sukces, a nawet o udane życie
              osobiste- to jest piekiełko, w którym trzeba nauczyć się żyć albo stamtąd zwiać.
              Ja wybrałam drugie rozwiązanie, bo mogłam, ale moja przyjaciółka tkwi w tym
              dalej, gdyż musi zarabiać na życie.

Pozdrawiam.:)
              • tralalumpek Re: moda na egoizm? 10.10.04, 16:16
                b_bb napisała:

> Zaczniesz obrywać (czego Ci nie życzę), gdy zaczniesz pracować. Walki o
                stołki,
                > koalicje, bezpodstawna zawiść, zazdrość o czyjś sukces, a nawet o udane życie
                > osobiste- to jest piekiełko, w którym trzeba nauczyć się żyć albo stamtąd
                zwiać
                > .
                > Ja wybrałam drugie rozwiązanie, bo mogłam, ale moja przyjaciółka tkwi w tym
                > dalej, gdyż musi zarabiać na życie.
                >
                > Pozdrawiam.:)

i dokad ucieklas? rzecz w tym ze nie ma idealnych miejsc, wszedzie sa piekielka
                mniejsze lub wieksze i tak naprawde uciec sie nie da, mozna sie tylko w tych
                piekielkach lepiej lub gorzej poruszac ale uciec nie ma dokad...
                • b_bb Re: moda na egoizm? 10.10.04, 21:56
                  tralalumpek napisała:
                  > i dokad ucieklas? rzecz w tym ze nie ma idealnych miejsc, wszedzie sa piekielka
                  > mniejsze lub wieksze i tak naprawde uciec sie nie da, mozna sie tylko w tych
                  > piekielkach lepiej lub gorzej poruszac ale uciec nie ma dokad...

No właśnie, jestem teraz w piekiełku, gdzie jest o wiele chłodniej. Weszłam tu z
                  pewnymi doświadczeniami, nie popełniam wcześniejszych błędów, zachowuję dystans,
                  nie szukam tu przyjaciół i jest nieźle. :)
      • Gość: dariooox Re: moda na egoizm? IP: *.chello.pl 10.10.04, 00:58
        Przeciez takie zachowanie jakie opisalam to czysty egoizm! I na dodatek glupi
        egoizm. Egoista pragnie tylko wlasnego szczescia a innym utrudnia, ktytykuje i
        jest zazdrosny o ich sukcesy.Zzera go zawisc. Swoim postepowanie uraza innych,
        nie dba o ich uczucia. Mysli tylko o sobie...Takim zachowaniem szkodzi jednakze
        rozwniez sobie. Bo wszelkie zlo wraca do czlowieka. Nawet ze zdwojona sila...
        Czemu ten post sie tu pojawil? Bo to przeciez forum zatytulowane Moda. A teraz
        chyba zapanowala moda na egoizm chamstwo i zlosliwosc. Skad takie stwierdzenie?
        Wystarczy przeczytac zamieszczone w necie posty, komentarze. Odpowiedzcie sobie
        sami...
        • papryczka_ag Re: moda na egoizm? 10.10.04, 16:11
          A ja sądzę, że nad tym co jest napisane wypadałoby się zastanowić. Obrzydliwie
          generalizujesz.
        • naels Re: moda na egoizm? 11.10.04, 14:08
          "Egoista pragnie tylko wlasnego szczescia (...)Swoim postepowanie uraza innych,
          nie dba o ich uczucia. Mysli tylko o sobie..."

Owszem, zgadzam sie. Ale juz

"[Egoista] innym utrudnia, ktytykuje i jest zazdrosny o ich sukcesy.Zzera go
          zawisc" to kompletna bzdura. Prosze cie, zajrzyj sobie do slownika i sprawdz,
          co tak naprawde oznacza slowo "egoista" i nie rob z siebie glupka na forum.

"A teraz chyba zapanowala moda na egoizm chamstwo i zlosliwosc." Wiesz co, nie
          obraz sie, ale brzmi to jak lzawe wynurzenia mlodej, skrzywdzonej przez los
          pensjonarki... Tak niesamowicie odkrywcze, swieze, tak bolesne, mesjanistyczne
          powiedzialabym...

"Skad takie stwierdzenie?"
          No wlasnie, skad?

"Wystarczy przeczytac zamieszczone w necie posty, komentarze."
          Nie, drogie dziecko, nie wystarczy. Jezeli cala swoja wiedze na temat swiata
          czerpiesz z lektury postow na forum, a na podstawie dwoch czy trzech klotni
          internautow formulujesz filozoficzne konkluzje dotyczace ludzkosci, to moze
          lepiej jednak wroc do ksiazek.

"Odpowiedzcie sobie sami..." Bardzo mi przykro, ale nie bedziemy sobie
          odpowiadac; mamy cala mase roboty na dzis. Kaganiec oswiaty, praca u podstaw,
          zaangazowanie w miedzynarodowe inicjatywy na rzecz dobra ludzkosci i te rzeczy;
          wieczorem jeszcze empatia dla bliznich i pielegnowanie zwiazkow. Ale ty, jesli
          masz czas, to pisz, pisz...
          • Gość: dariooox Re: moda na egoizm? IP: *.chello.pl 11.10.04, 14:28
            Naels prosze Cie o troche elastycznosci. Nie musze zagladac do slownika, zeby
            wiedziec co oznacza slowo egoista. A Ty tak????? Jestes kolejna osoba ktora
            zachowuje sie w sposob karygodny. Nie znasz mnie a piszesz ze robie z siebie
            glupka i krytykujesz moje postepowanie.
            Nie lubie takich pseudofilozoficznych postow jak Twoj...z persyflazem i
            odczuwalna ironia...
            Troche mnie smieszy to co napisalas, brzmi to jak nie lada reprymenda :) :) :)
            Ale Twoj przypadek w 100% potwierdzil moja regule...
            Pzdr
            • naels Re: moda na egoizm? 11.10.04, 17:08
              "Jestes kolejna osoba ktora zachowuje sie w sposob karygodny."
              Och, matko, jak mi wstyd... Ukarz mnie, ukarz, taka niegrzeczna bylam... Pasem,
              a kajdanek nie zapomnij...

"Nie musze zagladac do slownika, zeby wiedziec co oznacza slowo egoista."
              Alez wlasnie caly czas probuje ci uswiadomic, ze jednak MUSISZ, poniewaz podana
              przez ciebie we wczesniejszym poscie definicja byla kompletnie bzdurna - mylisz
              egoizm z chamstwem czy zawiscia; wszystko, co ci sie w ludziach nie podoba,
              wrzucasz do jednego worka z napisem "egoizm". Niestety, uwierz mi, nikomu nie
              przynosi splendoru popisywanie sie uzywaniem slow, ktorych sie nie rozumie; to
              wlasnie mialam m.in. na mysli, krytykujac cie.

"Nie znasz mnie a piszesz ze robie z siebie glupka i krytykujesz moje
              postepowanie." a dalej "Ale Twoj przypadek w 100% potwierdzil moja regule..."
              No tak, ja ciebie nie znam, wiec nie mam prawa cie oceniac, ale ty za to mnie
              znasz, jak widac, rewelacyjnie. Do tego stopnia, zeby wiedziec, w ilu
              procentach moj przypadek potwierdzil twoja regule - nawet nie 98.17%, ale cale
              100! Jestem pod wrazeniem! Mode i mediane tez masz obliczone?

Wkurzyl mnie po prostu twoj post, bo nie dosc, ze rzewnie histeryzujesz, to
              jeszcze paskudnie generalizujesz i obrazasz internautow przypinajac im
              latke "egoistow" a siebie stawiajac w pozycji jedynego sprawiedliwego, proroka,
              ktory przyszedl nawracac wstretne forum i ze swoich wyzyn stawia nam bolesne
              pytania kwitujac filozoficznym "odpowiedzcie sobie sami". Jak juz wspomnialam,
              nie bedziemy sobie odpowiadac, bo jestesmy zajeci praca, ja na przyklad pracuje
              rowniez w imie tzw. wspolnego dobra. A ty, czym rewelacyjnie altruistycznym sie
              zajmujesz?
      • Gość: Jasna Re: moda na egoizm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 14:18
        Zdrowy egoizm jest naturalny. Ja na przykład mam wszystkich gdzieś, robię swoje
        najlepiej jak potrafię i cieszę się życiem. Uprawiam swój mały ogródek. Dbam o
        rodziców, rodzeństwo, dziadków, mężczyznę i najbliżych przyjaciół, a i oni
        dbają o mnie. Cudzego nie ruszę, ale swojego nie dam. Pracuję jako wolontariusz
        w poradni prawnej dla ubogich, bo chcę żeby ludzie lepiej znali prawo i mieli z
        niego większe korzyści.
        Dziś miałam rozmowę w sprawie pracy i pan radca prawny powiedział, że kobiet
        nie zatrudnia. Jego strata. To właśnie jedna z tych osób, które mam w dupie.
        • zettrzy Re: moda na egoizm? 11.10.04, 17:16
          Gość portalu: Jasna napisał(a):

> Dziś miałam rozmowę w sprawie pracy i pan radca prawny powiedział, że kobiet
          > nie zatrudnia. Jego strata. To właśnie jedna z tych osób, które mam w dupie.

sa miejsca na swiecie gdzie podobne zdanie mozna powiedziec LEGALNIE?
          jestem w szoku
          sprawdz czy nie mozesz mu narobic zdrowych klopotow, nie po to zeby u niego
          pracowac, ale po prostu zeby go przestawic na prosta droge
          • Gość: Jasna Re: moda na egoizm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 00:18
            Zettrzy, dla tego piernika już nie ma nadziei. Jest stary i tak pewien siebie,
            że aż trzeszczy w szwach. Powiedział mi to w zaufaniu, po kilku komplemetach
            dot. moich kwalifikacji, kiedy uznał, że nawiązała się między nami nić sympatii.

Nie można mówić takich zdań legalnie, ale:
            a) trudności dowodowe (słowa są ulotne, a pozwany rzadko ma dobrą pamięć);
            b) przeszłam przez sito gdzie indziej, gdzie będę miała etat, a nie umowę
            zlecenie :)

Poza tym, gdzieś tam, przyznaję mu prawo do pracowania z kim chce. Ale nie
            powinien tak rąbać po oczach :(
            • zettrzy Re: moda na egoizm? 12.10.04, 00:35
              jestes ogromnie tolerancyjna ... no coz, na zdrowy rozsadek nie zawsze oplaca
              sie walczyc o oczywiste prawa, ale jednak ...
              zycze ci wszystkiego najlepszego w tej nowej pracy ... ja sama zreszta tez wiele
              lat temu uslyszalam "do pracy tego rodzaju przyjmujemy tylko chlopcow" i co,
              uparlam sie i znalazalam prace tego rodzaju w innej firmie, za lepsza
              kompensacje i z lepsza tzw. przyszloscia, w sume wyszlam na tym duzo lepiej niz
              gdyby dali mi oferte tam gdzie "przyjmuja tylko chlopcow" ...
              prawo do pracy z kim chcemy ma kazdy, ale prawa do dyskryminacji absolutnie nie
          • tralalumpek Re: moda na egoizm? 12.10.04, 08:06
            zettrzy napisała:

> Gość portalu: Jasna napisał(a):
            >
            > > Dziś miałam rozmowę w sprawie pracy i pan radca prawny powiedział, że kob
            > iet
            > > nie zatrudnia. Jego strata. To właśnie jedna z tych osób, które mam w dup
            > ie.
            >
            > sa miejsca na swiecie gdzie podobne zdanie mozna powiedziec LEGALNIE?
            > jestem w szoku
            > sprawdz czy nie mozesz mu narobic zdrowych klopotow, nie po to zeby u niego
            > pracowac, ale po prostu zeby go przestawic na prosta droge

coz za gleboka filozofia w tym wpisie szoka tylko ze jest to "filozofia inaczej"

pozdrawiam serdecznie i zycze dalszych podobnie udanych wpisow
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka