Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Modne, niemodne - cholera bierze!

15.10.04, 12:35
    Ja już osłabłam... Chyba naprawdę żyjemy w czasach kompletnego obłędu.
    Dlaczego tak wiele osób pyta czy coś jest modne, czy niemodne bo chce sobie
    TO kupić??? Czy juz przestało być ważne to, czy się podoba, czy jest dobrej
    jakości, czy dobrze się w tym czujesz???
    Takie osoby to prawdziwe ofiary mody!!! Co sezon zakupy, pytania,
    wątpliwości... A co z własnym stylem, samopoczuciem, oryginalnością???
    Cholera mnie bierze jak czytam " Podoba mi się X i chciałabym kupić, ale nie
    wiem czy nie jest niemodne...". Modne zawsze będzie bycie sobą i dobre
    samopoczucie w noszonych ubraniach. Niemodne zawsze będzie bezmyślne
    odtwarzanie zestawów ze zdjęć mody i klonowanie pseudogwiazdeczek
    sezonowych...
    Modny będzie zawsze mózg. Sprawnie działający. Pełen pomysłów na siebie i
    wiary w swój dobry gust!
    Obserwuj wątek
      • ludzka_budowla Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 12:43
        no tak... zgadzam sie ale to forum jest o modzie, wiec takie pytania tutaj to
        chyba normalka?
        wydaje mi sie duzo osob potrzebuje poprostu:

a) potwierdzenia swoich pomyslow
        b) znalezienie pomyslu

ale fakt faktem, ze lepiej jest mniejsza uwage zwracac na to co modne a wieksza
        na to co nam sie podoba.
        • papryczka_ag Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 12:46
          No cóż - ja zawsze myslałam, że to forum ma docelowo służyć dyskusjom o modzie.
          Co jest modne wiadomo zawsze i bez pytania...
          • ludzka_budowla Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 12:59
            widocznie nie kazdy wie....

sama sie tu pytalam ostatnio o plaszcze z futerkiem (chociaz powod byl inny niz
            kupono takowego) nie zaliczam sie do osob, ktore slepo brna za moda... wrecz
            przeciwnie.
            staram sie zawsze kupowac tylko to co podoba sie MI, to co dobrze na mnie lezy
            i to w czym czuje sie dobrze. nie mam zamiaru jednak calkowicie ignorowac
            nowych trendow (ze sie tak wyraze). w koncu zeby wygladac stylowo nie mozna byc
            calkowitym analfabeta jesli chodzi o mode ;-)
      • krysia_laska Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 12:46
        Popieram na całej linii. Nie należę do osób bezkrytycznie naśladujących trendy
        mody, choć biorę je pod uwagę. Ubieram się w to, co lubię i w czym dobrze się
        czuję, choć czasami nie są to trendowe ciuchy. Faktem jest, że dzięki importowi
        z Dalekiego Wschodu można się ubrać modnie i trendy co sezon za stosunkowo
        niewielki pieniądze, co jeszcze kilka lat temu było nimożliwe.
      • Gość: Sonia 18 Re: Modne, niemodne - cholera bierze! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 12:59
        papryczka-akurat tu sie z tobą zgodze w 100% choc pewnie mamy inne gusty w
        dziedzinie mody, bo mnie też total rozwalaja posty typu cytat "dziewczyny
        poradzcie, bardzo mi sie podoba taka a taka rzecz i bardzo chcialabym sobie ją
        kupic ale nie wiem czy to jest jeszcze modne,prosze napiszcie mi bo nie wiem co
        mam zrobic??" hi hi.No sorry stare ale jezeli wy nie kupujecie rzeczy które wam
        sie podobają tylko ze względu że kilku gostków zwanych kreatorami mody i kilka
        czasopism tego nie lansuje to jestescie dla mnie puste laski na dodatek
        totalnie odmóżdzone,ja kieruje sie generalnie tylko wlasnym gustem jak kazda
        osoba znająca swoją wartosc i nigdy nie odmawiam sobie tego na co mam ochote a
        już szczegolnie nie z tak błahego powodu że cos jest rzekomo niemodne.TRZEBA
        MIEC WŁASNY STYL I GUST A NIE BIEGAC ZA MODĄ.Papatki
        • krysia_laska Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:04
          fakt, Sonia 18 ma swój własny styl
        • papryczka_ag Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:06
          Tym razem Soniu zgadzam się z Tobą. Może mamy bardzo rozbieżny gust, ale Twoje
          stanowisko dotyczące kreatorów i naśladownictwa bardzo mi się podoba.
      • grochalska Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:34
        Nigdy nie noszę tego, co akurat jest modne, bo jest "modne". Jeśli coś, co
        akurat jest na topie mi się podoba, to sobie to zapożyczam. Mało by brakowało,
        żebym różowe kaszkiety nosiła, bo taka jest moda! Być modnym znaczy mieć styl i
        naginać trendy do własnych potrzeb, a nie siebie do trendów.
        Pozdrawiam
      • tralalumpek Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:38
        papryczko! opanuj sie ;)
        tyle energii wyprodukowalas na forum tym wpisem, ze az ekran mi sie na czerwono
        zapalil :)

zaraz sie zaczne zastanawiac czy sie dzisiaj modnie ubralam
        o cholera, mam dlugie wlosy, dziewczyny czy dlugie wlosy sa modne bo jak nie to
        musze jeszcze szybko dzisiaj do fryzjera....powiedzcie co o tym myslicie,
        blagam o szybkie odpowiedzi!
        • grochalska Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:41
          cóż, ogólnie wątek ten jest dość obklepany. Ale widać ironie stare, ale jare.
        • miska_malcova Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:42
          wiesz co tralalumpek?
          Długie włosy ok, ale pod warunkiem że czarno-białe pasma, albo blond z różowymi
          warkoczykami (takie dziś np. widziałam). A ty pewnie jednobarwne i w dodatku
          zdrowe i błyszczące??? WSTYD I HAŃBA!!!!!

:-d:-d
          • tralalumpek Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:44
            miska_malcova napisała:

> wiesz co tralalumpek?
            > Długie włosy ok, ale pod warunkiem że czarno-białe pasma, albo blond z
            różowymi
            >
            > warkoczykami (takie dziś np. widziałam). A ty pewnie jednobarwne i w dodatku
            > zdrowe i błyszczące??? WSTYD I HAŃBA!!!!!
            >
            > :-d:-d

to ide sypac glowe popiolem co by sie kolor pomieszal i wlosy zmatowialy!
            • miska_malcova Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:45
              no zrób coś z głową! Chociaż wytapiruj :-D
              • tralalumpek Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 15:06
                miska_malcova napisała:

> no zrób coś z głową! Chociaż wytapiruj :-D

a czy tapirowane glowy sa modne?
                jestem taka zagubiona a chcialabym odnalezc naprawde wlasny styl
      • blinski Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 13:41
        Ja już osłabłam... Chyba naprawdę żyjemy w czasach kompletnego obłędu.
        > Dlaczego tak wiele osób pyta czy coś jest modne, czy niemodne bo chce sobie
        > TO kupić??? Czy juz przestało być ważne to, czy się podoba, czy jest dobrej
        > jakości, czy dobrze się w tym czujesz???

czasy są właśnie bardzo dobre! zobacz, jak wiele ludzi się z tobą zgadza, jak
        dużó ludzi myśli tak jak ty. kiedyś popatrzyliby się na ciebie jak na dziwaka -
        jeszcze z 17 lat temu było jasne, że ubierasz się tylko w to, co modne - a jak
        nie, to jesteś śmieszna. czy dzisiaj ktoś tak w ogóle myśli? to byłoby mało
        możliwe, ponieważ taki ktoś jest raczej w mniejszości.
        wg. was po ulicach chodzą klony. owszem, ale te klony to nie więcej jak 10%
        ogółu (chyba że dla niektórych klonami są np. wszyscy ci, co noszą w zimie
        kurtki puchowe bądź kozaki).
        teraz tak naprawdę o modzie decyduje zaopatrzenie sklepów. gdyby w sklepach
        dostępne były wszelkiem ożliwe style, kolory, kroje najróżniejszych ciuchów,
        przypuszczam że problem klonów prawie w ogóle by znikł.
        • tralalumpek Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 15:27
          blinski napisał:

>......
          > teraz tak naprawdę o modzie decyduje zaopatrzenie sklepów. gdyby w sklepach
          > dostępne były wszelkiem ożliwe style, kolory, kroje najróżniejszych ciuchów,
          > przypuszczam że problem klonów prawie w ogóle by znikł.
          >
          >
          >
          blinski byla w polsce moda na kolor bordowy, gdzie sie nie obejrzales bylo
          bordowo, do tej pory jezeli pojawi sie na forum temat "suknia wieczorowa" 90%
          powie bordowa z gorsetem
          a nie powiesz mi ze materialow w innych kolorach nie ma: popyt/podaz
          dla rownowagi ja nie mam nic bordowego bo jest to kolor ktory absolutnie do
          mnie nie pasuje ani ja do niego
          i chocby byl najmodniejszy i placili za noszenie tego koloru to i tak mnie nie
          ruszy
          • blinski Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 16:27
            właśnie to 'gdzie się nie obejrzałeś' dotyczy m/w 10%. tak na oko oczywiście;
            jeśli ktoś jest do czegoś uprzedzony, bardzo czegoś nie lubi, bądź coś go
            strasznie drażni to wiadomo że będzie to wszędzie widział - bo będzie
            nieświadomie dążył do tego, by to widzieć.
            • tralalumpek Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 16:37
              blinski napisał:

> właśnie to 'gdzie się nie obejrzałeś' dotyczy m/w 10%. tak na oko oczywiście;
              > jeśli ktoś jest do czegoś uprzedzony, bardzo czegoś nie lubi, bądź coś go
              > strasznie drażni to wiadomo że będzie to wszędzie widział - bo będzie
              > nieświadomie dążył do tego, by to widzieć.
              >

jeszcze raz blinski: spytaj na forum w jakich kolorach maja forumowiczki suknie
              wieczorowe np i pogadamy na temat statystyki (cholera, juz klne bo wlasnie
              drugi dzien siedze nad planowaniem ....i poknocona statystyka)
              • blinski Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 17:22
                suknie wieczorowe.. to trochę co innego; w sumie tutaj ilość opcji jest
                poważnie ograniczona. o modzie na bordo poza tym nigdy nie słyszałem.. może też
                dlatego, że kreacje wieczorowe to w ogóle nie moja działka:)
                • papryczka_ag Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 17:47
                  Bo to nie była moda. To był SZAŁ.
                  • blinski Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 17:50
                    > Bo to nie była moda. To był SZAŁ.

no to jakoś przeszedł mi koło gał;)

a tak w ogóle my tu mówimy o modzie, nie o szałach.
                    :))))
      • Gość: minkair Re: Modne, niemodne - cholera bierze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:53
        zgadzam się z papryczką w 100% , czytam często posty na forum i mam wrażenie,że
        mnóstwo kobiet traktuje porady jak wyrocznię ...Wszelkie magazyny, które
        promują to co aktualnie można kupić w sklepach są dla wielu podobną
        wyrocznią ..tak samo jak reklamy ...a potem się dziwić jak wchodzę np do
        autobusu a babki "modnie" ubrane patrzą na moje buty , czy płaszczyk... których
        one nie widziały w kolorowych magazynach ( bo mam je już kilka latek..i co
        więcej lubię bardzo ) ...moda tak więc to pojęcie względne .Ja w wyżej
        opisywanej sytuacji się nie oprę stylowi, który posiadam... ale jest wiele
        ludzi na których łatwo znaleźć wpływ..i poddają się "klonowaniu"..i co więcej
        uważają się za super "modne"
        • grochalska Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 14:01
          Tak sobie czasem myślę, że chyba wolałabym się własną pięścią uśmiericić, niż
          podążać ślepo za magazynami. Oj,tzn "wyznacznikami mody".
          • ludzka_budowla Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 14:59
            no ale przeciez to chyba oczywiste kto bezkrytycznie podaza za tym co pokazuja
            czasopisma - ktos kto nie ma zupelnie gustu, poza tym to bardzo bezpieczne
            (przynajmniej wg mniemania niektorych)
            • b_bb Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 15:09
              Wyrobienie własnego stylu wymaga czasu. Często młode dziewczyny dosyć długo są
              uzależnione od tego, co im kupi mama i dopiero mając własne dochody zaczynają
              pracować nad własnym stylem. Niektóre uczą się z kolorowych czasopism, inne
              podglądają ulicę. Łatwo jest pomylić to, co modne z tym, co ładne, często
              dziewczyny popełniają podstawowy błąd bezrefleksyjnie kopiując modę, z nadzieją,
              że będą wyglądać ładnie. Kobietom wiedzącym, czego chcą, w czym im do twarzy
              (czy też do figury) porady czasopism typu Avanti nie są do niczego potrzebne.
              Warto jednak śledzić trendy, gdyż mogą być inspiracją dla każdego.
              • ludzka_budowla Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 15:17
                no nic dodac nic ujac.... istnieja jednak wyjatki - patrz doda ;-)
                • b_bb Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 15:21
                  ludzka_budowla napisała:

> istnieja jednak wyjatki - patrz doda ;-)

Nie wymawiaj tego imienia na d, bo zaraz się tu pojawi Sonia ze swoim nudnym
                  tekstem o hardrockowości tej pani. ;)
      • aniabe13 Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 21:21
        Właśnie mnie cholera wzięła. Rozumiem pytania różne ale przed zadaniem pytania
        należy się zastanowić, czego nie robi spora część forumowiczek. Całkowicie
        popieram to, co napisałaś Papryczko. Może należy przypominać bez końca, że
        zawsze modne jest myślenie, własny styl, ciuchy tylko podkreślają osobowość, że
        pokazy mody i fotki w gazetach to tylko inspiracja, nie nakaz. Zeszłoroczny
        ciuch nie jest przestępstwem, a to, że się ktoś ubiera inaczej niż większość
        nie znaczy, że jest gorszy. Dyskusje o ciuchach mogą być ciekawe...dyskusje nie
        beradne "kupiłabym ale czy to jest modne" . Pozdrowienia.
      • inezja21 Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 21:42
        ja zawsze powtarzam to samo,swoje zdanie: jestem zmuszona do wybierania wśród
        trendów,jeśli robię zakupy,bo odzwierciedlenie trendów ląduje w 90% polskich
        sklepów.Ale wybieram to,co mi się podoba i co do mnie pasuje.Np.z trendów
        wiosny wybrałam trencz, tego lata wybrałam wściekły róż,bo mi pasują i nie
        obchodzi mnie,co się mówi na ten temat.A do tego ubieram moje sześcioletnie
        martensy,bo mi w nich wygodnie i ciepło:)
        Jak dwa lata temu były modne zimowe kurtki do pasa,większość tak chodziła i
        przeziębiała sobie to i owo.A ja w płaszczu za kolano:):)
      • Gość: Richelieu* Re: Modne, niemodne - cholera bierze! IP: 195.117.90.* 15.10.04, 22:02
        racja, cholera bierze. Miętolenie zmiętolonej forumowej kupy. Fuj
        w te i we wte, a gdy przyschnie to ssspowrotem
        • inezja21 Re: Modne, niemodne - cholera bierze! 15.10.04, 22:04
          No.A nie rusz g****** nie będzie śmierdzieć:)
          • Gość: Richelieu* Re: Modne, niemodne - cholera bierze! IP: 195.117.90.* 16.10.04, 00:37
            tak, tylko rozprawy nad gównem nie sprawią, że będzie mniej śmierdzieć. Gdyby
            jeszcze rozprawa specjalisty od utylizacji, ale każda inna jest ględzeniem 90-
            letnich w kolejce do rodzinnego o polityce lub kobiet pracujących w domu w
            kolejce po schab o gospodarce. Mają swoje zdanie, prawdziwe na ich własnym
            centymetrze życia, a infantylne i naiwne w stosunku do zdania ekonomistów czy
            politologów i socjologów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka