Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 12:03
    Moi Drodzy,

Doskonale wiecie jak dramatyczna jest sytuacja. Historia jest
    nieprzewidywalna. Teraz to od nas oczekuje się solidarności. Zróbcie co
    możecie aby być w tych dniach z wolną Ukrainą.
    Skoro to Forum Moda, bardzo proszę zaakcentujcie poparcie dla demokracji
    ubierając coć bardzo pomarańczowego. Niech inni ludzie widząc nas wiedzą, że
    myślimy o tych, co walczą!

Oto list od naszej koleżanki z Uniwersytetu Grekokatolickiego we Lwowie:

hello, friends!!!!!!

We, the students of Ukrainian Universities, as well as everybody in Ukraine
    who wants to live in a free and just society, protest against falsifications
    of the elections!!!!!!!!!! We want our country to be a free member of the
    world community, not the colony ruled by criminals!!!!
    If you have a chance to support Ukraine and its choice to be free, please do
    so in all the ways you can. We want justice and freedom and we ask for you
    help and support! Together we are the strenth which cannot be defeated ever!

Ania Trofimova
    Obserwuj wątek
      • lunalovelight Re: Ukraina 24.11.04, 12:09
        traf chcial, ze wczoraj kupilam pomaranczowy golf w h&m.
        • Gość: Jasna Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 12:15
          Ja mam tylko pomarańczową chustę - ale zawiązałam ją na ramieniu; ludzie
          dziwnie patrzą, ale kojarzą. I o to chodzi. Żyjemy w XXI wieku, podobno się
          zglobalizowaliśmy, a tuż za granicą UE niby wolny naród nie może dać wyrazu
          swojej woli.
          • lunalovelight Re: Ukraina 24.11.04, 12:36
            ja nadal wierze, ze im sie uda jednak dopiac swego [moze to i durne / naiwne]...
      • tralalumpek Re: Ukraina 24.11.04, 12:47
        pamietam w polsce wiece dla czeczenii, pamietam na ulicach krakowa tych
        oszolomow krzyczacych .....
        a kto powiedzial ze ukraina musi byc prozachodnia?
        a moze wlasnieim bedzie lepiej byc prorosyjkimi?
        obroncy ucisnionych jak amerykanie caly swiat wedlug wlsnego szkielka chca
        widziec
        • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 13:00
          tralalumpek, nie podejrzewałem ciebie o aż taki cynizm i brak empatii.
          ja też uważam po części za oszołomów takich np. antyglobalistów, ale tu chodzi
          o coś zupełnie innego! ty sobie siedzisz w austrii i gó.no cię obchodzi całą
          reszta świata - to się przynajmniej nie udzielaj i nie rób sobie wstydu. na
          ukrainie właśnie sfałszowano wybory, janukowycz jest człowiekiem rosji która
          będzie mogła zrobić z ukrainą co jej się będzie podobało. dążenie do
          demokratyzacji życia na ukrainie nie tylko cię nie obchodzi, ale na dodatek
          ludzi popierających to uważasz za oszołomów! sory, dla mnie to szczyt
          wszystkiego. ukraińcom przez wspieranie juszczenki nikt nic nie chce narzucać,
          jak to robią często amerykanie - to właśnie janukowycz został im narzucony
          przez rosję w sposób dużo bardziej perfidny niż amerykanie narzucają swoją
          władzę gdzie indziej!
          wqrwiłaś mnie teraz, myślałem że masz więcej rozumu w głowie.
          • lunalovelight Re: Ukraina 24.11.04, 13:09
            blinski, spokojnie, nie kazdy mysli, jak wiekszosc. ja osobiscie szanuje
            tralalumpka za to, ze otwarcie mowi, co sadzi, nawet, jesli wie, ze zostanie
            zaatakowana.
            • Gość: dobry humorek Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:26
              Wg mnie to głupia przekora ,,a nie odwaga wypowiedzenia swoich myśli
              • tralalumpek Re: Ukraina 24.11.04, 13:35
                Gość portalu: dobry humorek napisał(a):

> Wg mnie to głupia przekora ,,a nie odwaga wypowiedzenia swoich myśli

wychowalam sie w domu z dosc duza tradycja walk o niepodleglosc i w kraju gdzie
                dane mi bylo na wlasne oczy (i nie tylko oczy) zobaczyc na czym polega
                demokracja, przezylam naloty na akademiki za moich studenckich czasu i ....
                nawiazalam do czeczenii bo to co powiedzialam to to co bylo
                polacy demonstrowali na rzecz terrorystow czeczenskich i trudno mi to
                zapomniec, nie chceili widziec drugiej strony medalu - o co tak naprawde idzie
                wczeczenii
                aktualny temat ukraina - czy ukraina to jedyny kraj gdzie sfalszowano wybory?
                ja tylko napisalam ze nie jestem przekonana ze pod wodza ameryki ukrainie
                bedzei lepiej n iz pod wladza rosji, ot i wszystko
                zanim mi jedna z druga madroscia polityczna zacznie upychac niech sie zastanowi
                ze mozna swiat woidzien na rozne sposoby, ja widze na swoj i mam do tego prawo
                a w sparwiedliwosc, demokracje i dobrobyt dla ludu juz dawno przestalam wierzyc
                i wspolczuje tym ktorzy wierza w wolnosc narodo dla idei, wyzwalanie narodow
                zeby narodowi pomoc!!! tak bezinteresownie
                • czarnybehemot Re: Ukraina 24.11.04, 14:21
                  Nie wyskakuj tu z domem i tradycjami, oraz tym co "na własne i nie tylko" oczy
                  mogłaś zobaczyć. Nie ma tutaj mowy o tym, że tylko na Ukrainie sfałszowano
                  wybory. Chodzi o solidarność z tymi ludzmi. Porównując sytuację jaka tam panuje
                  do świrowania antyglobalistów i innej maści czubków powiedziałaś juz wszystko.
                  Piszesz o drugiej stronie medalu, o co naprawdę idzie w Czeczeni, tutaj tez się
                  nie popisałaś. Nikt terrorystów czeczeńskich czy innych nie popiera, ale nie
                  zdajesz sobie sprawy co dzieje się z ludzmi, którzy tam mieszkają i która
                  strona w tym konflikcie uprawia terroryzm. Świat można widziec na różne
                  sposoby, szkoda tylko że ty widzisz go w tak cyniczny sposób. Masz do tego
                  prawo jasne. Ja też zastanawiam się, co będzie dalej, jeśli im się uda ale nie
                  o to tutaj chodzi, nie o wiare w bezinteresowność ale o wolność i prawdę.
                • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 14:55
                  > a w sparwiedliwosc, demokracje i dobrobyt dla ludu juz dawno przestalam
                  wierzyc
                  >
                  > i wspolczuje tym ktorzy wierza w wolnosc narodo dla idei, wyzwalanie narodow
                  > zeby narodowi pomoc!!! tak bezinteresownie

dzięki choć ksztynie idealizmu ideału się nie osiągnie, ale na pewno można
                  próbować uczynić - niekoniecznie od razu świat - ale przynajmniej swoje państwo
                  lepszym, sprawiedliwszym, uczciwszym. jeśli uważasz, że nie masz na to
                  absolutnie żadnego wpływu, bo i tak ktoś robi to za ciebie, jeśli cynizm wyżarł
                  ci resztki idealizmu i nadziei - to tobie należy współczuć (nie lubię szafować
                  tym współczuciem, ale tutaj wg. mnie jest to uzasadnione). bałbym się świata
                  opanowanego przez samych takich cyników, którzy 'zrozumieli w czym rzecz'
                  i 'współczują naiwnym'. brr..
              • lunalovelight Re: Ukraina 24.11.04, 14:29
                nie uwazam, zeby dla doroslej, inteligentnej kobiety glupia przekora miala
                znaczenie.
                • Gość: dobry humorek Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:32
                  Oj to się mylisz bardzo,,,czasami się z tego poprostu nie wyrasta ..a dorosłość
                  i inteligencja tutaj nie mają nic do rzeczy ...
            • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 14:57
              nie ważne jest czy myślisz tak jak większość czy tak jak mniejszość. jeśli
              twoje myślenie jest głupie, to zawsze mnie wkurzysz. a głupie nie dlatego, że
              inne od mojego, tylko dlatego że szkodliwe.
        • Gość: dobry humorek Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:04
          mam dla Ciebie propozycję do nieodrzucenia: pakuj swoje ciuszki i przenieś się
          na Ukrainę , podzielisz los tych ludzi ,,zobaczymy jak wtedy będziesz gadać
        • Gość: eliza Re: Ukraina IP: *.ct.com.pl 24.11.04, 13:11
          A może należałoby się zastanowić nie jak amerykanie chcą widzieć Ukrainę tylko
          w jakim państwie chca żyć ukraińcy. Póki co amerykanie nikogo im nie narzucili,
          wybory zostały sfałoszowane. Jeżeli nie masz nic normalnego do powiedzenia na
          tematy poważniejsze niz ciuchy nie mów nic bo tylko się pogrążasz w swoich
          jadowitych i głupich komentarzach.
      • Gość: eliza Re: Ukraina IP: *.ct.com.pl 24.11.04, 12:49
        Mam na sobie gruby pomarańczowy golf a jutro założę pomaranczową sportową
        kurtkę już nie przez przypadek:)
        • miska_malcova Re: Ukraina 24.11.04, 13:05
          Ukraina jest mi dość bliska. Wczoraj z napięciem oglądałam Wiadomości.
          Trzymam za nich kciuki.
          • lunalovelight Re: Ukraina 24.11.04, 13:07
            mi tez.
            chcialabym znowu odwiedzic cmentarz lyczakowski i orlat...
            • miska_malcova Re: Ukraina 24.11.04, 14:22
              byłam tam kilka miesięcy temu. Jak chcesz, to Ci zdjęcia pokażę :-)
              • lunalovelight Re: Ukraina 24.11.04, 15:33
                miska, no jasne, ze chce! ja bylam tam ostatni raz 6 lat temu i znajomy
                naswietlil mi klisze [!!!], nie mialam jeszcze cyfrowki wtedy, cholera.
      • katia.pl Re: Ukraina 24.11.04, 13:15
        Trzymamy kciuki za Ukrainę !!!

We suport Ukraine !!!
        • Gość: meg Re: Ukraina IP: *.chello.pl 24.11.04, 13:57
          niektórzy mówią, że to tylko wojna oligarchów, że chodzi o pięniądze, kto
          będzie finansował, ale nawet gdyby tak było to - oni wybrali Juszczenkę! W
          wyborach i kropka. Rosja nic do tego nie powinna mieć. Mi też Ukraina jest
          bardzo bliska, dlatego chcę, żeby tym ludziom było lepiej. Byłam wczoraj w
          pomarańczowym szaliku :)
          --
          Sława Ukraini
          • Gość: Aga Re: Ukraina IP: 213.17.249.* 30.11.04, 11:40
            W3e wrześniu byłam na Ukrainie, konkretnie na Krymie i we Lwowie. Rozmawiałam
            ze zwykłymi ludźmi. Mieli dość panowania Kuczmy, sznureczków, za które pociąga
            Moskwa. Chcieli wymienić Kuczmę na Juszczenkę. Czekali na wybory, wierzyli, że
            moga coś zmienić. Mówili o wolności, o poprawie bytu. Mam nadzieję, że im się
            uda. Trzymam za nich kciuki - właśnie dlatego, że większość chce zmian. Zmian
            na lepsze.
      • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 14:45
        nie mam nic pomarańczowego, zgroza
        nie mam nic propaństowego, zgroza, obraziłam się na państwo wtedy kiedy państwo
        miało mnie w dupie. Nie jestem ponad własny zasmarkany interes, bo jak maslow
        powiedział, będzie ci zimno to nie pomyślisz o ideałach. A ja pamiętliwa
        jestem. Dopóki nie wyjdzie się ponad własne zimno, na nic innego nie będzie
        ochoty.
        Sfałszowano wybory, ale dla ludzi biednych, górników ze wschodu, emerytów i
        rencistów, utrzymywanych przez państwowe fabryki janukowycz jest sto rzy
        lepszy. Co będzie gdy tam wkroczy gospodark rynkowa, będą nasz pgrowskie wsie z
        50% bezrobociem, bo drugiej połowie nie chciało się iść do pośredniaka
        zarejestrować się.
        Po rz kolejny, o, idea, fajnie, fajnie, fajnie, klask w ręce, popodskakujy
        sobie. Pomarańczowa chustka nie dość że trendy, to jeszcze wskzuje, że raz na
        tydzień dziennik oglądamy. Jak my lubimy wspólne demonstracje. Noo, w dupę
        ciepło, poczucie bezpieczeństwa zapewnione, no to trzeba wynaleźć sobie nową
        zabawkę.

Też chcę być wolna, zorganizujcie protest przeciw mojemu zniewoleniu i
        ubierzcie się w chustki koloru lila-róż.
        • tralalumpek Re: Ukraina 24.11.04, 14:53
          zgadzam sie z kazdym slowem
          nie w ramach solidarnosci macic ale po prostu dokladnie tak samo mysle
        • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 15:00
          richelieu, na ogół twoje komentarze są dla mnie zabawne, ale teraz to po prostu
          jest niesmaczne. choć mogłem sie tego spodziewać.
          • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 15:11
            chłopcu, któremu niebo przychylają, małe ziarenko gorczycy będzie już
            niesmaczne. Mnie dano całe talerze gorczycy i aby nie zdecnąć trzeba było
            nauczyć się jeść to co się ma.
            Będę miała gdzieś innych dopóki nie będzie mi ciepło i bezpiecznie. Tyle

Oczywiście twiertdzę o sfałszowaniu wyborów i, że moralnym obowiązkiem jest
            sądowe zweryfokowanie wyniku, ale co z tego. Co wyniknie z mojego dyndania na
            pomarańczowo? Jkabym większych problemów nie miała tylko zajmowanie się kimś
            kompletnie obcym, który nie ruszył palcem w mojej intencji.
            • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 15:19
              > chłopcu, któremu niebo przychylają, małe ziarenko gorczycy będzie już
              > niesmaczne. Mnie dano całe talerze gorczycy i aby nie zdecnąć trzeba było
              > nauczyć się jeść to co się ma.
              > Będę miała gdzieś innych dopóki nie będzie mi ciepło i bezpiecznie. Tyle
              >
              > Oczywiście twiertdzę o sfałszowaniu wyborów i, że moralnym obowiązkiem jest
              > sądowe zweryfokowanie wyniku, ale co z tego. Co wyniknie z mojego dyndania na
              > pomarańczowo? Jkabym większych problemów nie miała tylko zajmowanie się kimś
              > kompletnie obcym, który nie ruszył palcem w mojej intencji.

powiem ci, że szczerze nienawidzę takiego podejścia. co, myślisz że ja,
              mieszkając w warszawce, mam tak super? małostkowa mentalność, spuścizna po
              polsce ludowej, mimo że tobie udało sie ją ledwo dziabnąć. całe szczęście że
              teraz polaków tak myślących jest mało, lub przynajmniej trzymają gęby na
              kłódkę. nie muszę się wstydzić za nich.
              • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 15:41
                chodzisz do jednego z najdroższych szkół w Polsce bliński, na studia dzienne..
                nie mam więcej pytań
                • ludzka_budowla Re: Ukraina 24.11.04, 15:52
                  nie rozumiem cie. czy dlatego ze ktos chodzi do drogiej szkoly jego zdanie
                  mniej sie liczy? czy trzeba byc biednym i sie z tego wybic zebys czyjes zdanie
                  docenila?
                  • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:09
                    co ma do rzeczy moje docenienie. Do rzeczy zaś ma dziwactwo najedzonych i
                    szczęśliwych dzieciaków z drogich szkół paradujących w pamarańczach przy
                    autentycznym życiu Ukraińców, nie tych z demonstracji, ale tych, co na
                    demonstrację sił nie mają.
                    • ludzka_budowla Re: Ukraina 24.11.04, 16:13
                      ale ja nie rozumiem dlaczego twierdzisz ze sa to tylko i wylacznie:
                      dziwactwo najedzonych i
                      > szczęśliwych dzieciaków z drogich szkół paradujących w pamarańcza

skad wiesz jakie sa ich motywy tego solidaryzowania sie. to ze maja lepiej to
                      nie znaczy ze nia moga zrozumiec nieszczescia drugiego czlowieka.
                • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:10
                  nie jest istotne realne bogactwo, lecz aspiracje. w polsce problem ludzi polega
                  nie na tym, że są biedni, ale na tym, że siebie za takich postrzegają - i to
                  niezależnie od tego, ile zarabiają; a ty jako ktoś mający styk z socjologią na
                  pewno to wiesz. wiesz, gdzie mieszkają ludzie najbardziej zadowoleni z życia? w
                  somalii.
                • lunalovelight Re: Ukraina 24.11.04, 16:13
                  richelieu, moja druga uczelnia tez jest jedna z najdrozszych w stolicy. ale co
                  to ma do rzeczy?
            • ludzka_budowla Re: Ukraina 24.11.04, 15:24
              nie ty jedna dostalas cale talerze gorczycy, nie jedna osoba dostaje, nie jedna
              osoba jeszcze dostanie. niestety taki jest ten swiat niesprawiedliwy. dlatego
              wlasnie mamy dazyc do czegos lepszego. do godzniejszych warunkow zycia.
              gdyby na ukrainie nikt nie dostawal tych talerzy gorczycy toby tak bardzo zmian
              nie chcieli. cala ta pomaranczowa agitacja swiadczy wlasnie o tym, ze dobrze im
              nie jest. i to obywatele ukrainy chca tych zmian najbardziej.
              • Gość: Richelieu* pomarańczowa solidarność panienek IP: 195.117.90.* 24.11.04, 15:58
                dążenia to także wysiłek, i to niekoneicznie dla siebie. Aby dążyć, trzeba
                mieć zapewnione podstawy, jezu po raz kolejny.

Pomarańczowa demonstracja, kogo? panienek z polskich dobrych szkółek z
                napełnionymi brzuchami, która w ramach solidarności wydadzą 50zł na szalik
                pomarańczowy? Ja się pytam po choler dzieci mają bawić się w przebieranbki,
                masz za dużo, wpłać pieniądze za rzecz pomarańczową na konto organizacji
                dożywiającej marginesowe obszary Ukrainy.
                • ludzka_budowla Re: pomarańczowa solidarność panienek 24.11.04, 16:09
                  1. nie tylko najedzone panienki sie solidaryzuja. zreszta mi nie o polakow
                  chodzilo.
                  2. napisalas: "dążenia to także wysiłek, i to niekoneicznie dla siebie. Aby
                  dążyć, trzeba mieć zapewnione podstawy". sami przede wszystkim musza sobie te
                  podstawy stworzyc i wlasnie probuja to zrobic. maja jeszcze 100 lat zyc tak jak
                  teraz? na co maja czekac? dazenia to wysilek i poswiecenie. nie odrazu Rzym
                  zbudowano.
                  ,
                  • Gość: Richelieu* Re: pomarańczowa solidarność panienek IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:14
                    a jak żyją teraz i jak będą żyć za "państwa wolnościowyborowego"? Czy widzisz
                    zasadnicze różnice pomiędzy życiem teraz a życiem 15 lat temu? Czy może 15 lat
                    to za mało aby demokracja mogła osiągnąć swój kształt w miarę optymalny. A..
                    nie ma demokracji nigdzie na świecie? Bo jak nie hegemonia to oligarchia. Więc
                    co za różnica czy na mój los wpływa jeden czy sto.

i przede wszystkim, demonstracja, taki tytuł. Kogo?
                    • ludzka_budowla Re: pomarańczowa solidarność panienek 24.11.04, 16:23
                      Czy może 15 lat
                      > to za mało aby demokracja mogła osiągnąć swój kształt w miarę optymalny. A

oczywiscie ze za malo - inne panstwa demokratyczne maja ja duzo dluzej. nic nie
                      przychodzi z dnia na dzien. dostaniemy po d..pie (za przeproszeniem) jeszcze
                      nie raz. ja jednak mysle ze predzej czy pozniej bedzie dobrze. i jestem
                      wdzieczna tym ktorzy walczyli o to zebym mogla w kraju demokratycznym zyc. ze
                      nie czekali. im wczesniej zacznie sie kraj rozwijac tym lepiej

> a jak żyją teraz i jak będą żyć za "państwa wolnościowyborowego"

nie wiem jak beda zyc w przyszlosci. nie umiem patrzec w przyszlosc. nie
                      rozumiem jednak dlaczego nie warto walczyc o cos czego sie chce? kto nie
                      ryzykuje ten nie wygrywa

Bo jak nie hegemonia to oligarchia. Więc
                      > co za różnica czy na mój los wpływa jeden czy sto.
                      roznica jest i to duza. co dwie glowy to nie jedna.
                • lunalovelight Re: pomarańczowa solidarność panienek 24.11.04, 16:18
                  richelieu, cenie Twoje wypowiedzi, jestes madra i inteligentna osoba, ale coraz
                  czesciej mam wrazenie, ze celowo starasz sie wsadzac przyslowiowy kijek w
                  mrowisko, nawet, jesli to nie jest konieczne.
                  • Gość: Richelieu* Re: pomarańczowa solidarność panienek IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:28
                    nie jest konieczne. Lecz to nie moja wina, że sprzeciw dla pomarańczowej
                    solidarności najedzonych panienek odczytano być może jako sprzeciw dla
                    juszczenki.
                    Jeśli demokracji nie ma tylko oligarchia, bo co dwie głowy to nie jedna, jak tu
                    napisano, to po co demostrować? Dla swojej wolności? Nie, dla wolności
                    oligarchów, którzy przychylą nieba społeczeństwu wtedy, kiedy i im będzie się
                    to opłacało.
                    • ludzka_budowla Re: pomarańczowa solidarność panienek 24.11.04, 16:31
                      a kto by palcem ruszyl gdyby mu sie to nie oplacalo??? nikt i nie zalezy to od
                      tego czy zyjemy w kraju kapitalistycznym czy komunistycznym.
                      • Gość: Richelieu* Re: pomarańczowa solidarność panienek IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:36
                        o, właśnie, nie dość, że wybrać własnych oligarchów to jeszcze liczyć na to, że
                        przypadkiem i łaskawie przypomną sobie o narodzie, kiedy będą widzieć w nim
                        korzyść.
                        Rządzący ma nie myśleć o własnej korzyści przecież, to nie jest jakiś tam
                        Kowalski tylko ten, którego wybrano aby solidnie wywiązywał się ze swoich psich
                        obowiązków.
                        • ludzka_budowla Re: pomarańczowa solidarność panienek 24.11.04, 16:39
                          Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> o, właśnie, nie dość, że wybrać własnych oligarchów to jeszcze liczyć na to,
                          że
                          >
                          > przypadkiem i łaskawie przypomną sobie o narodzie, kiedy będą widzieć w nim
                          > korzyść.
                          > Rządzący ma nie myśleć o własnej korzyści przecież, to nie jest jakiś tam
                          > Kowalski tylko ten, którego wybrano aby solidnie wywiązywał się ze swoich
                          psich
                          >
                          > obowiązków

a ponoc idealy sa ci obce.
                          • Gość: Richelieu* Re: pomarańczowa solidarność panienek IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:51
                            moje własne ideały nie są mi obce, zaś obce będą ideały narzucone mi jeśli
                            tylko moja świadomość zauważy proces narzucania
                            • ludzka_budowla Re: pomarańczowa solidarność panienek 24.11.04, 16:56
                              ale czy tobie ktos cos narzuca?? czy ktos ci powiedzial zakladaj pomaranczowy
                              szalik a jak nie to won z polski?? nie przesadzaj.
                              • r.richelieu Re: pomarańczowa solidarność panienek 24.11.04, 17:02
                                pomarańczowy szalik ma taki związek z ideą jak jak z zakonem braci milczących
                                • tralalumpek blinski- dla rownowagi! 24.11.04, 17:30
                                  odgrzebmy moze jeszcze sprawy ukrainsko-polskie, posluchajmy opowiesci rodzicow
                                  czy dziadkow, tych co przezyli czasy okupacji ....to przeciez taka ciekawa
                                  historia, historia tych 2 narodow....

a tez mozesz mi upychac ze sie czepiam i ....
                                  • blinski Re: blinski- dla rownowagi! 24.11.04, 17:43
                                    co, że niby upa? tak jakbym nie wiedział o tym.. to może ty tam na miejscu skop
                                    ode mnie paru austriaków, że to u nich się hitler urodził, co:)? wybacz, mroki
                                    przeszłości to dla mnie kiepski argument.. żenujące jest dla mnie np.
                                    wystawianie niemcom rachunków za warszawę przez kaczyńskiego..
                                    a jeśli chodzi o ukrainę, to ułatwię ci sprawę - pamiętam jeszcze, że
                                    juszczenko był przeciw budowie cmentarza orląt lwowskich, co bardzo polaków
                                    zabolało. ale zrozum, naprawdę - teraz chwila jest szczególna, i
                                    rozpamiętywanie takich rzeczy w sytuacji dla ukrainy przełomowej jest dl mnie
                                    małostkowością - i nie dlatego, że tak mi wmówili w tv (to dla richelieu),
                                    tylko dlatego że tak mi mówi sumienie.
                                    poza tym powtarzam - dyskusja o takich sprawach jak upa czy cmentarz będzie
                                    niemożliwa, jeśli do ukrainy dobierze się rosja.
            • Gość: eliza Re: Ukraina IP: *.ct.com.pl 24.11.04, 15:39
              Nie Ty jedna dostałaś całe talerze gorczycy, gdyby wszyscy mieli takie
              podejscie jak Ty, każdy dbałby o swoje interesy i pielęgnował urazy z komunizmu
              nie wyszlibyśmy jeszcze przez sto lat. Będziesz miała innych gdzieś dopóki
              Tobie nie będzie ciepło i bezpiecznie, to smutne, tylko tyle mogę powiedzieć.
            • Gość: Aga Re: Ukraina IP: 213.17.249.* 30.11.04, 12:05
              Richelieu, widzę, że tylko coś za coś. Bezinteresownie nie możesz prawda. Może
              już nie pamiętasz jak za sprawą Reagana amerykanie zapalali świeczki w oknach
              kiedy u nas wybuchł stan wojenny. Może masz w nosie to, że U2 poruszone
              wydarzeniami u nas napisało "New Years Day". Myślisz, że inne kraje nie
              trzymały wtedy za nas kciuków??
              Masz rację, że pomarańczowa chustka nie zmieni tego co się dzieje, ale pokaże
              Ukraińcom, że nie sa sami. A to jest cholernie ważne!!!
              Może nie dla ciebie.
              Wyuczona be4zradność. Najłatwiej powiedzieć: "mnie dano całe talerze goryczy".
              A co z nimi zrobiłaś?? Wylałaś czy zjadłaś?? Wyuczona bezradnośc. Wsystko
              trzeba otrzymać! A nie łaska sobie wypracować?
        • Gość: Aga Re: Ukraina IP: 213.17.249.* 30.11.04, 11:58
          Obraziłaś sie na państwo?? hmm.. a mnie się wydawało, że im mniej Państwa w
          państwie tym lepiej..
          Moja droga, nie wiem czy byłaś kiedykolwiek na Ukrainie, czy masz tam
          znajomych - bo ja akurta byłam i znajomych mam.
          Pytasz co będzie gdy wkroczy tam gospodarka rynkowa??
          A ja ci powiem co będzie gdy nie wkroczy.
          Będzie biednie jak teraz - ludzie zarabiają w przeliczeniu na złotówki po
          160,00 PLN, 240,00 PLN to już jet dużo. A ceny: jedzenia w zasadzie takie jak w
          Polsce (z wyjątkiem droższego mięsa, ziemniaków! i paruinnych); ubrania-
          droższe, dużo droższe. Z biedy wszystko zagryzają chlebem. Nawet do ziemniaków
          jedzą chleb. Wędlina albo mięso, to rarytas, na który mogą sobie pozwolić od
          święta. Kiedy ostatnio dałam moim znajomym ze Lwowa 100,oo Eur płakali mi w
          rękaw ze szczęścia bo dałam im 3-4 pensje. Mojej (pewnie i twojej)to była
          raptem część. A oni za to wyremontuja może mieszkanie.
          Piszesz o pegeerach...
          No cóż. Matka mojej znajomej dostała na Ukrainie ziemię po sowchozie. I co??
          I bieduje. Ziemię dostała, ale narzędzia, maszyny ... te są tylko m marzeniach.
          Moja znajoma jeździ do matki raz w roku (na więcej ją nie stać) na wykopki.
          Trasa Lwów - Terespol. Niby nie tak daleko. Kopią te ziemniaki ręcznie.
          Widziałaś może na Ukraińskich drogach wozy?? Mają jeszcze metalowe koła.
          A stacje benzynowe?? Jeden zapyziały dystrybutor z licznikiem, który się nie
          zeruje. Zanim zatankujesz musisz sprawdzić stan licznika. A potem sobie odjąć
          od stanu po tankowaniu.
          Wiesz, że we Lwowie woda bieżąca jest limitowana?? Płynie z kranu przez 2 h
          rano i przez 2 wieczorem. W róznych dzielnicach o różnych godzinach. Ludzie
          zawsze magazynują ją w wannie.
          Widziałaś ukraińskie drogi?? Nasze wiejskie przy nich to prawdziwe autostrady.
          A jak myslisz, dlaczego ukraińcy do nas masowo na zarobek przyjeżdzają??
          Bo ta nigdy tyle nie zarobią co tutaj.
          Mogłabym jeszcze tak długo.
          Ale wiem, że jeśli nic się nie zmieni to będzie tam tylko biedniej.
          Ukraińcy są na samym dnie piramidy Maslowa. Wraz ze zmianami mogą iść tylko w
          górę. Czego serdecznie im życzę.
      • Gość: bibi Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:59
        Ukraina jest mi bliska.
        Trzymam kciuki na pomarańczowo!!!

ps. wiadomo że transformacje nie sa łatwe,
        nigdy nie będzie dla wszystkich dobrze,
        pewnie inaczej myślałabym gdybym żyła w popegeerowskiej wsi
        na zasiłku dla bezrobotnych albo nawet i bez tego,
        ale kiedyś trzeba zacząć zmiany, żeby zmienić w końcu mentalność ludzi, że
        trzeba zawsze samemu dbać o własny tyłek, a nie patrzeć co dadzą inni.
        • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 15:06
          dbanie o własny tyłek zupełnie samodzielnie.. Jak ludziom z takich regionów
          mówić, weźcie się do roboty. Na początku wzięli by się, ale nie mieli wskazówki
          jak. W bogatych centrach wskazówki :jak: wykształcane były od pokoleń, tam
          rodzic pokazuje dziecku, a kumpel kumplowi. Inkubatory przedsiębiorczości
          działają i nawet księża będący w końcu wszędzie, w mieście są pod względem
          mobilizacji ludzi niepotrzebni.
          To figa jest, a nie dbanie o własny tyłek, bo to historia dba i przodkowie i
          państwo. Bardziej niż da konkretne 50$ renty. Tam państwo jest lepszym ojcem
          gdzie uczy ludzi, a nie tam, gdzie daje na odczepnego zabawkę, by nie
          przeszkadzało. A durni wielkomiastowi myślą, że sami, własnymi siłami, a te
          biedaki potrafią tylko doić. Prawdziwy rodzic coi da wszystko, ale tak, że
          dziecko nawet nie wie ile dostało.

• blinski Re: Ukraina 24.11.04, 15:16
            > To figa jest, a nie dbanie o własny tyłek, bo to historia dba i przodkowie i
            > państwo. Bardziej niż da konkretne 50$ renty. Tam państwo jest lepszym ojcem
            > gdzie uczy ludzi, a nie tam, gdzie daje na odczepnego zabawkę, by nie
            > przeszkadzało. A durni wielkomiastowi myślą, że sami, własnymi siłami, a te
            > biedaki potrafią tylko doić. Prawdziwy rodzic coi da wszystko, ale tak, że
            > dziecko nawet nie wie ile dostało.

to są mrzonki. chcesz zaprzepaścić lekką ręką szansę, by ci ludzie kiedykolwiek
            poznali normalne życie. państwo opiekuńcze odbierające 'zabawki' (jak rozumiem
            miałaś przez nie na myśli wolność słowa, wolnośc wyboru, etc.) to najgorsze co
            się moze człowiekowi przydażyć - może ma tą swoją stałą pensję, zapewnioną
            rentę itp. ale jego życie to tylko cień życia. to potrwałoby lata, podobnie jak
            z polskimi robotnikami czy rolnikami tęskniącymi durnie za prl-em; ale w końcu
            by sie zaczęło, coś przecięłoby tę ciągłość beznadziei.
            • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 15:34
              zabawka to właśnie renta na odczepnego

I. może chodzi o to, że choć niesamowicie lubię tutejszoforumowych ludzi, to
              nie wierzę w dojrzałość polityczną przeważającej większości z nich. Chustka
              pomarańczowa to też zabawka, gadżet na podobieństwo czerwinych maturalnych
              majtek.

Wolność słowa i wyboru, jeśli już o nich mówisz. Jaką więc Ty masz wolność
              słowa i wyboru, kiedy mając dwie zdrowe ręce i mądrą głowę dostajesz figę.
              Zresztą Polak nie ma wyboru, bo jak wybrać pomiędzy złem a złem większym. To
              nie jest wybór to jest mus. Przeciętnemu Ukraińcowi wszystko jedno kto będzie
              prezydentem, byle miał co do gara włożyć. 100tys demonstrantów to zapewne
              wyklształceni i w miarę bogaci ludzie, którzy podstawy mają zapewnione w
              nadmiarze. Mówi się o empatii, właśnie. Pokazuje w relacjach gó..arzy,
              rozentuzjazmowane panienki w pomarańczowych wstążkach. Dokładnie takie jak
              kilka lat temu nosiły w Moskwie koszulki z wizerunkiem Putina. Nie od parady
              jest młodzież, nie dość że radykalna to jeszcze na tyle głupia, że łatwo
              ulegająca wpływom. Wybór prezydenta będzie więc i tak wyborem wąskiej klasy
              najwybrańszych. Tak jak w Polsce wolność wyboru jest możliwością wąskiej klasy
              najwybrańszych. Ja nie mam tej wolności. Wiem za to napewno, że w życiu nie
              wyjdę ponad średni szczebel kadry, choć mam wykształcenie lepsze niż większość
              ze szczebla wyższego. Więc jaki mam wybór. Pewnie, że myślę najpeirw o sobie,
              to rodzaj walki o przetrwanie właśnie wtedy gdy państwo miało mnie w dupie.

• blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:07
                > zabawka to właśnie renta na odczepnego
                >

aha. wiesz richeleiu, czasem piszesz trochę zbyt chaotycznie i nie mogę sie
                połapać:)

>
                > I. może chodzi o to, że choć niesamowicie lubię tutejszoforumowych ludzi, to
                > nie wierzę w dojrzałość polityczną przeważającej większości z nich. Chustka
                > pomarańczowa to też zabawka, gadżet na podobieństwo czerwinych maturalnych
                > majtek.

i bardzo dobrze. gdyby mieli na ulice wychodzić i zmieniać coś tylko ci, którzy
                orientują się wybitnie w najmniejszych politycznych szczegółach, to wyszłaby
                garstka ludzi. wystarczy, że jasna jest dla wszystkich że wybory były po chamie
                sfałszowane, a to każdego może wkurzyć. jak kuczma chce wprowadzać autorytaryzm
                zależny od rosji, to niech jasno to powie, a nie udaje że organizuje jakieś
                wybory.

> Wolność słowa i wyboru, jeśli już o nich mówisz. Jaką więc Ty masz wolność
                > słowa i wyboru, kiedy mając dwie zdrowe ręce i mądrą głowę dostajesz figę.

widzisz, mnie w tej sytuacji to co ja z tego mam mało obchodzi. mało mnie
                obchodzi, czy jestem biedny czy bogaty, głoduję czy jeżdżę marolem - ważne, bym
                był wolny. oczywiście, można powiedzieć że nikt nie jest wolny, bo jest
                uzależniony od pieniędzy. ale w ten sposób nikt na świecie nie jest wolny, i to
                niezależnie od stanu posiadania (bo aspiracje każdy ma inne), i takie stawianie
                sprawy mnie nie interesuje, z góry mówię.

> Zresztą Polak nie ma wyboru, bo jak wybrać pomiędzy złem a złem większym. To
                > nie jest wybór to jest mus.

tak nie musi być zawsze. poza tym zależy czego ty od rządu i innych polityków
                wymagasz - jeśli rządasz by ci codzień pełna micha wjeżdżała na stół to od razu
                możesz się wyprowadzić.

Przeciętnemu Ukraińcowi wszystko jedno kto będzie
                > prezydentem, byle miał co do gara włożyć.

traktujesz ukraińców dokładnie tak, jak kuczma, januowycz i inne pachoły - jak
                bezrozumne bydło, nie kumające co to jest demokracja, wpływy obcych państw,
                brak wolności słowa i stowarzyszeń.

100tys demonstrantów to zapewne
                > wyklształceni i w miarę bogaci ludzie, którzy podstawy mają zapewnione w
                > nadmiarze.

oglądałabyś wiadomości i czytała gazety, to nie plotłabyś takich bzdur.

Mówi się o empatii, właśnie. Pokazuje w relacjach gó..arzy,
                > rozentuzjazmowane panienki w pomarańczowych wstążkach. Dokładnie takie jak
                > kilka lat temu nosiły w Moskwie koszulki z wizerunkiem Putina.

porównanie z lekka idiotyczne. popierający juszczenkę zdają sobie sprawę z
                trudów jakie po objęciu władzy przez niego czekałyby ukrainę, i nie dają się
                zwodzić janukowyczowskim podwyżkom płac i rentom; natomiast putinowcy to
                właśnie ci, którzy na lep takich 'zabawek' się łapali.

Nie od parady
                > jest młodzież, nie dość że radykalna to jeszcze na tyle głupia, że łatwo
                > ulegająca wpływom.

młodzież chce zmian, a nie z założonymi rękami siedzi w chałupie i pierdzi pod
                nosem 'resta mnie nie obchodzi dopóki nie dostanę pełnej michy'. nazywając ich
                głupimi sama wystawiasz sobie nienajlepszą laurkę.

Wybór prezydenta będzie więc i tak wyborem wąskiej klasy
                > najwybrańszych.

wybór prezydenta był zaplanowany być wyborem rosji, ale właśnie jest szansa na
                to, by był to prezydent wybrany przez lud. oczywiście masz prawo w to
                niewierzyć, bo zawsze wygodniej jest być cynikiem niż naiwniakiem; jednak
                czasem w ten sposób staczasz się w absurd.

Tak jak w Polsce wolność wyboru jest możliwością wąskiej klasy
                > najwybrańszych.

co za bzdura

Ja nie mam tej wolności. Wiem za to napewno, że w życiu nie
                > wyjdę ponad średni szczebel kadry, choć mam wykształcenie lepsze niż
                większość
                > ze szczebla wyższego.

masz dopiero 26 lat, i jesteś już w stanie przewidzieć jak będzie wyglądała
                reszta twojego życia? myślisz, że wszystko bdzie stało w miejscu?

Więc jaki mam wybór. Pewnie, że myślę najpeirw o sobie,
                > to rodzaj walki o przetrwanie właśnie wtedy gdy państwo miało mnie w dupie.

cóż, powiem ci tylko, że nigdy nie zrozumiem takiego toku myślenia.

• Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:23
                  powiem tylko tyle, że nie wierzę z demonstracje dzieci, którym kazano się
                  przebrać

• blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:28

> powiem tylko tyle, że nie wierzę z demonstracje dzieci, którym kazano się
                    > przebrać

jak samo im kazano się przebrać, jak tobie tutaj bzdurzyć. nie wiedziałem
                    richelieu, że z ciebie taki bufon stawiający się ponad tym całym 'manipulowanym
                    motłochem'.
                    • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:33
                      o, to nie jest manipulowany motłoch, tylko wiec na którym można pośmiać się i
                      podowcipkować przy rockowej muzyczce z głośników.
                      • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:34
                        twój cynizm przekracza granice rozsądku. przykro się to czyta:/
                        • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:42
                          skąd wiesz jakie idee przyświecają statystycznemu wieco-uczestnikowi.
                          • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:47
                            ja im wierzę, gdy o tym mówią; widać, że są szczerzy. ty nie wierzysz dla
                            zasady - dla ciebie ludzie to głupie bydło, nie szanujesz ich, masz za nic. a
                            mnie to brzydzi
                            • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:52
                              Ukraińcy to nie to samo, co polskie dzieci bawiące się w demonstrację
                              • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 17:11
                                obrażasz polaków, którzy brali udział w demonstracji implikując im, że nie
                                wiedzą o co chodzi w tym co robią. wyzbądź sie tego głupiego nawyku brania
                                wszystkich w około za idiotów, to strasznie irytujące.
                                • r.richelieu Re: Ukraina 24.11.04, 17:19
                                  masa demonstrujących ludzi faktycznie nie wie o co chodzi, w części spraw sama
                                  też nie wiem, ale wtedy na demonstrację nie idę. Muszę mieć głęboko
                                  przeanalizowaną sprawę, nawet jeśli będzie to na podstawie kilkudziesięciu
                                  wypowiedzi innych skonfrontowanych z moimi wartościami. Hasło "idziemy" mną nie
                                  rusza jeśli mam mgliste pojęcie.

a do demonstracji jakoś łaywiej przekonać nie mających za dużo tego
                                  politycznego pojęcia niż prawdziwie mądrcyh w tej kwestii, którzy pomarańczową
                                  chustkę zakładają na końcu, jeśli w ogóle. U nich nie ma radykalizmu, a nim
                                  każda demonstracja się rządzi
                                  • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 17:28
                                    wiesz, ja ogólnie nie cierpię radykalizmu, co jest tu chyba wiadome (pamiętasz
                                    tralalumpka, który tą niechęć do tego co radykalne nazwał 'rozmemłaniem').
                                    są jednak takie momenty, w których radykalizm jest niezbędny - radykalizm
                                    chwilowy, takie uniesienie które może zmieść falą nalot zgnilizny. i ten
                                    radykalizm popieram dopóki nie dokona się zmiana - wszelki radykalizm potem
                                    odrzucam.
          • Gość: bibi Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 15:30
            A dlaczego Ci ludzie nie mieli wskazówki - jak piszesz?
            Dlaczego te pegieery padają?
            Piszesz jak propagandystka: państwo jest ojcem, wielkomiastowi...
            • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 15:38
              właśnie, dlaczego nie mieli wskazówki? to ja się pytam. Wskazówka to 50%
              sukcesu.
              wielkomiastowi.. nie chodzi o miejsce zamieszkania, a o wykszyałcone w toku
              wielopokleniowych tradycji wskazówki, właśnie.
              • Gość: bibi Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 15:47
                Wiesz co Richelieu, tak sobie myślę, że Ty boisz się właśnie o tych
                najbiedniejszych, niewykształconych, tych którzy opierali swoją egzystancję na
                padających zakładach, którym bedzie najciężej w tych wszystkich przemianach.
                Oni na tym nawet nie skorzystają, owszem, będzie im bardzo ciężko - to prawda,
                mnie też jest ich bardzo szkoda. Ale może ich dzieci poczują już różnicę, może
                już ich wnuki na tym skorzystają? Czy lepiej jest dalej trwać w obłudzie,
                kłamstwie, ciemnocie i pogłębiać ten stan czy lepiej zrobić bolesną operację
                uzdrawiającą na przyszłość?
                • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:07
                  wielka mi różnica, obłuda janukowicza i twarda ręka putina, a brak twardej ręki
                  na szczycie więc tym samym wolna amerykanka złodziei i krętaczy. Gdyby
                  juszczenko był wybitny i miał wybitny gabinet.. ale taki nie jest, został
                  wybrany tylko jako zaprzeczenie frakcji wschodniej. Tak jakby mieć wybór bardzo
                  zły i ten drugi. Niekonicznie dobry.

Boję się, ?, nie boję się, o najbiedniejszych, tylko twierdzę, że im jest
                  dokładnie wszystko jedno kto będzie prezydentem jeśli obaj będą płacić tyle
                  samo, takimi samymi możliwościami. Jestem przeciwna tylko demonstracjom,
                  zwłaszcza, jesłi uczestniczą w nich owczym pędem wszyscy, którzy chcą
                  zaszpanować przynależnością, pobawić się ze znajomymi i pomachać flagą
      • Gość: kate Re: Ukraina IP: 80.72.37.* 24.11.04, 14:59
        Nie poruszyla mnie tak wojna w Iraku jak to co sie teraz dzieje na Ukrainie.
        Nie wiem dlaczego ale losy tego narodu nie sa mi obojetne, byc moze za sprawa
        historii [koncepcja Rzeczpospolitej Trojga Narodów], być może za sprawa faktu
        iz 20 lat temu sami walczylismy o wolna i demokratyczna Polske.

Denerwuje mnie to, iz zyjemy w dobie demokracji, rozwoju technicznego,
        informacyjnego a tam - na oczach calego swiata, w bialy dzien dokonuje sie
        takich przekrętów :/

Agencje podają informacje o nadciągających "posiłkach" - wozy opancerzone
        przeciwko ludziom, którzy pragną demokracji i sprawiedliwości. To się w głowie
        nie mieści ... jakiś ciemnogród czy co ?

Z drugiej strony co ten obóz władzy ma do stracenia ? Przecież świat
        wydarzeniami na Ukrainie się prawie wcale nie interesuje. Unia Europejska to
        skutecznie olała, Ameryka pewnie nawet nie wie gdzie dokładnie leży Ukraina, a
        państwa zachodnie to mają kłopot z indentyfikacją Polski na mapie, co
        dopiero "innych części Rosji". Totalna ignorancja, ale jakże nam znana z
        historii ... przykre.
        Zachod nie ma pojecia co to znaczy walczyc o demokracje i sprawiedliwe rzady,
        bo nigdy tego robic nie musieli.

Nasz kraj się solidaryzuje, bo 20 lat temu walczyliśmy o to samo i wiemy co
        znaczy żyć w chorym systemie.

Nie, nie jestem z tych ktorzy stoja teraz pod ambasada [z braku czasu niestety]
        i moze dla niektorych wyda sie to glupie ale założenie czegos pomaranczowego na
        siebie to narazie jedyny sposob w jaki PRZECIETNY obywatel Zachodu moze wyrazic
        calemu swiatu swoj protest wobec wladzy poplecznikow putina na Ukrainie.

Dla tych, ktorych los Ukrainy wciaz malo obchodzi przytocze slowa pewnego
        polityka [bez znaczenia z ktorego obozu pochodzi]:
        "Nie ma bezpiecznej Polski bez suwerennej i demokratycznej Ukrainy"
      • Gość: Xena Re: Ukraina IP: *.kabel.telenet.be 24.11.04, 15:55
        A ja nie moge na pomaranczowo bo mnie beda podejrzewac , ze jestem
        kibicem "Oranje" :-)
        Tak w ogole to nie lubie takich solidarnosciowych akcji i wiecow prawicowych
        zawsze kojarza mi sie z dewotyzmem
        Poza tym po co sie wtracac niech sami sprzataja wlasne podworko , kazdy
        polityk to zwykly karierowicz rwacy sie do koryta
        A wyniki wyborow oglasza o 17 i zobaczymy , ktory Wiktor wygral
        Kto ma przewage glosow ten zostanie prezydentem ot co .
        • tralalumpek Re: Ukraina 24.11.04, 15:57
          jak mowi stare chinskie przyslowie "gdyby kazdy tylko pod swoimi drzwiami
          posprzatal swiat bylby przeczysty"
        • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:33
          > Tak w ogole to nie lubie takich solidarnosciowych akcji i wiecow prawicowych
          >
          > zawsze kojarza mi sie z dewotyzmem

prawicowych? co za bzdura..:/

> Poza tym po co sie wtracac niech sami sprzataja wlasne podworko , kazdy
          > polityk to zwykly karierowicz rwacy sie do koryta

'niech na całym świecie wojna, byle moja wieś spokojna'..
          typowe polactwo.

> A wyniki wyborow oglasza o 17 i zobaczymy , ktory Wiktor wygral
          > Kto ma przewage glosow ten zostanie prezydentem ot co .

gdyby nie demonstracje, prawdopodobnie nigdy nie dowiedzielibyśmy się jaki jest
          PRAWDZIWY wynik wyborów. teraz jest na to szansa.
          • tralalumpek Re: Ukraina 24.11.04, 16:35
            blinski napisał:

>....> gdyby nie demonstracje, prawdopodobnie nigdy nie dowiedzielibyśmy się
            jaki jest
            >
            > PRAWDZIWY wynik wyborów. teraz jest na to szansa.
            >
            >
            >
            >

a co ciebie prawdziwy wynik szczypie
            co ty masz do ukraincow, oprocz pedu owczego za pomaranczowym stadem
            • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:39
              to ma, że w szkole w dniach ostatnich głoszono, że obciachem będzie nie
              kupienie sobie czegoś pomarańczowego
              • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:45
                > to ma, że w szkole w dniach ostatnich głoszono, że obciachem będzie nie
                > kupienie sobie czegoś pomarańczowego

wiesz co, chyba rację mieli ci, którzy podejrzewali cię po prostu o sprzeciw
                dla sprzeciwu. ośli upór, byle tylko pokazać, że jest się anty - obojętnie czy
                inni mają rację czy nie, skoro ich jest więcej i mówi się że mają rację, to ja
                będe na odwrót, a co. tak to wygląda, richelieu.
                • Gość: Richelieu* Re: Ukraina IP: 195.117.90.* 24.11.04, 16:49
                  dlaczego nie zajmie się Twoja szkoła demonstracją popierającą Polaków żyjącyh w
                  nędzy? Zademonstrujcie przeciw polskiej oligarchii. Nie wpadło do głowy? Aha,
                  bo tv nie mówi o polskich ubogich tylko o ukraińskich demonstrantach
                  • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 17:23
                    dlaczego nie zajmie się Twoja szkoła demonstracją popierającą Polaków żyjącyh w
                    >
                    > nędzy?

a w czym ma ich popierać? posłuchaj sobie, co na ogół mówią ci polacy żyjący w
                    nędzy. nie chce im się robić kursów przygotowujących do może słabo opłacanych,
                    ale choćby najprostszych prac. nie chce im się wykonywać prac sprzątaczek czy
                    niań w niemczech np., bo uważają to za utratę godnośći. był przypadek, że
                    ludzie z jakiegoś miasteczka nie chcieli pracować u jakiegoś bogatego gościa co
                    sobie na wsi chałupę postawił, bo się fama rozeszła że to żyd! w dupie mam
                    takich 'nędzarzy', co tylko łapy po zasiłek wyciągają smędząc o braku pracy i
                    perspektyw, a gdy ktoś do nich rękę wyciąga to udają, że nie widzą.

> Zademonstrujcie przeciw polskiej oligarchii. Nie wpadło do głowy?

w polsce można zademonstrować przeciw 'oligarchii' zakładając partię składającą
                    siez ludzi nieumoczonych, a następnie zabiegać o głosy. wiadomo że to nie jest
                    chleb z masłem, ale gdyby ktoś chciał, to się da. a ty być chciała protestu
                    przeciw - właściwie nie wiem komu dokładnie? politykom? biznesmenom? i co by
                    ten protest miał dać? gdzie alternatywa? alternatywę można wybrać drogą
                    wyborów, o ile jakaś jest. a będzie, jeśli i ludziom będzie się chciało.
                    natomiast na ukrainie tak nie ma - ludzie protestują nie wierząc święcie w to,
                    że jak będzie juszczenko to nie będzie przewałów, oligarchii, korupcji - tylko
                    w to, że gdy wybierze się jego, będzie można tych wałów kiedyś z tego
                    rozliczyć. gdyby do władzy doszedł janukowycz, ludzie liczyć to by sobie mogli
                    ale ślady po milicyjnych pałkach.

Aha,
                    > bo tv nie mówi o polskich ubogich tylko o ukraińskich demonstrantach

nie? nie mówi? mówi o wszelkiej biedzie i nieudolnośći polaków tyle, że
                    niektórzy już uwierzyli że polacy to sami skrzywdzeni przez władze i los
                    nędzarze, a kto jest bogatszy i trochę szczęśliwszy ten krętacz i
                    złodziejski 'warsiawiak'.
            • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:43

> a co ciebie prawdziwy wynik szczypie
              > co ty masz do ukraincow, oprocz pedu owczego za pomaranczowym stadem

lepiej tralalumpek nic byś nie mówiła. komuś, dla kogo wartością nadrzędną jest
              egoizm a empatię ma za frajerstwo nie warto tłumaczyć.
              • tralalumpek Re: Ukraina 24.11.04, 16:45
                blinski napisał:

>
                > > a co ciebie prawdziwy wynik szczypie
                > > co ty masz do ukraincow, oprocz pedu owczego za pomaranczowym stadem
                >
                >
                > lepiej tralalumpek nic byś nie mówiła. komuś, dla kogo wartością nadrzędną
                jest
                >
                > egoizm a empatię ma za frajerstwo nie warto tłumaczyć.
                >
                >

egoizm nie jest w mojej konstelacji genow i jest to niestety jedna z moich
                wiekszych wad :)
                • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 16:48
                  miej przynajmniej świadomośc, że nie ma sie czym chwalić.
                  :)
                  • tralalumpek Re: Ukraina 24.11.04, 16:49
                    niestety ostatnio dyrcio mi zarzucil ze nie potrafie byc egoistka i jak rade
                    wpisal mi w akta "nauczyc sie byc egoista"
                    :)
                    • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 17:30
                      a jak się zaweźmiesz w tei idei i po trupach wszystkich z drogi zmieciesz -
                      łącznie z dyrciem - to niech nie mówi że sam się o to nie prosił;)
      • Gość: kate Re: Ukraina IP: 80.72.37.* 24.11.04, 17:33
        bezczelność ludzka nie zna granic :/

co macie do akcji soldaryzujacych?
        nie ogladacie telewizji?
        ukrainscy opozycjonalisci prosza nas Polakow o wsparcie, juszczenko wyslal list
        do walesy, ktory co jak co ale stal sie dla calego swiata symbolem walk narodu
        o demokracje. Dla zwyklych ukrainskich obywateli, ktorzy wyszli na ulice
        ryzykujac zycie [tak tak - lada chwila moze nastapic krwawy pogrom
        demonstrantow] liczy sie kazdy wyraz poparcia - bo wiadomo ze samotna walka
        jest trudniejsza niz taka, w ktorej zyskuje sie chocby "psychiczne" wsparcie
        innych narodow.

Ale widze ze BETONU juz nic nie przekona. Moze zakonczmy ten temat i powrocmy
        do rozmow o ciuszkach i bucikach :/ co nas obchodzi jakas ukraina, prawda? :]
        pozdrawiam
        • tralalumpek Re: Ukraina 24.11.04, 17:35
          swietny pomysl zeby sie wyniesc z ta dyskusja z forum moda
          ona tutaj nic nie gubila czy po polsku mowiac nie ma tutaj nic do szukania
      • Gość: Xena Re: Ukraina IP: *.kabel.telenet.be 24.11.04, 17:46
        Powiedzcie tylko czy dobrym jest taki lider co namawia caly kraj do wyjscia na
        ulice ?
        Na pewno poleje sie krew
        Powinien ludzi uspokoic jak ma taki autorytet to kazac wrocic im do domow tam
        maja radio i TV
        Ale Juszczenko narobil zamieszania jeszcze wciaga w to Polske i dlatego
        nie podoba mi sie ta cala akcja

Niech sobie licza glosy do grudnia w USA tez liczyli ale ludzi powinno sie
        uspokoic a nie stwarzac niebezpieczne wiece

• r.richelieu Re: Ukraina 24.11.04, 17:53
          a to druga sprawa, rozentuzjazmowane polskie panienki a realne niebepieczeństwo
          demonstranmtów. Co to jest kilka tysięcy zabitych w imię wyższej konieczności.
          Co, że nie w imię demokracji a oligarchii, słodko i zaszczytnie jest umrzeć za
          Ojczyznę
        • ludzka_budowla Re: Ukraina 24.11.04, 17:55
          jakby nie poszli na wiec i nie pokazali ze beda walczyc o to co im sie nalezy -
          to te cale wybory bylyby bez sensu.
        • blinski Re: Ukraina 24.11.04, 17:56
          gadasz jak ludzie ze sztabu janukowycza.
          niebezpieczne to może być, gdyby milicja zaczęła tłum pacyfikować. demonstranci
          edynie na głos wyrażają swą dezaprobatę dla fałszu i odgórnych ustawień. nie
          wzniecają burd, nie chcą się bić. jeśli ktoś ucierpi, to nie z winy ich, tylko
          władzy która wyda rozkaz milicji do pałowania (co, miejmy nadzieję, nie
          nastąpi).
      • Gość: Jasna Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:23
        Nie jestem rozentuzjazmowaną polską panienką, co to tylko szuka okazji aby być
        trendy a przy okazji pomachać pomarańczową chusteczką. Martwię się o
        bezpieczeństwo demonstrantów, a jednocześnie podziwiam tych ludzi, ponieważ oni
        są odważni. Nie myślą o miskach, zimnie, własnej dupie. Wierzę, że oni szukają
        sprawiedliwości. Poza tym, jako młody prawnik, który wybrał ten zawód z
        powołania - wierzę w prawo. Jeśli zdecydowano się na demokratyczny system
        rządów, należy starannie przeliczyć i zarachować każdy głos, ponieważ jest on
        przejawem woli suwerena. Najwyższej woli - woli ludu.

Koleżanka wspomniała o polskiej nędzy. Od dwóch lat pracuję jako wolontariusz w
        poradni prawnej dla najuboższych i NĘDZY patrzę w oczy. Piszę wnioski, pozwy,
        skargi, wydeptuję ścieżki, kombinuję jak i skąd wyciągnąć pieniądze dla ubogich
        i nieporadnych życiowo. Sprzątam na swoim podwórku. Solidaryzm społeczny dla
        mnie to nie tylko pomarańczowa chustka, to ważna część mojego życia.

Najłatwiej jest negować i użalać się nad sobą. Powodzenia.

• Gość: Richelieu* świecenie przykładem IP: 195.117.90.* 25.11.04, 00:30
          i dobrze, jeśli troszczysz się najpierw o własną rodzinę, zn. współplemieńców,
          a potem o innyhc to ok. Rozentuzjazmowane panienki w pomarańczach zaś to masa
          tych, którzy za miesiąc o Ukrainie pamiętać już nie będą bo będzie Boże
          Narodzienie i trzeba będzie zająć się prezentami. Fajni demonstranci, wiece
          poparcia, złożone z pajaców? Podoba mi się to, co powiedziała poniżej eirenne,
          żeby przykładem świecić a nie strojeniem się
      • pout Re: Ukraina 24.11.04, 22:28
        ja mam przypieta pomaranczowa wstazke,juz od kilku dni
        pout
      • kochanica.francuza Re: Ukraina 24.11.04, 23:44
        bardzo mi przykro,ale:

1. w całym domu nie ma nic takiego
        2.koszmarnie się czuję w tym kolorze - noszę tylko pięć kolorów,w każdym spoza
        listy czuję się źle - forma nerwicy
        3.masz moją solidarność duchem.:-)
      • eirenne Re: Ukraina 24.11.04, 23:58
        Hehe. Zwracam tylko uwagę, że niektórzy mogą pomyśleć, że pomarańczowe szaliki
        nosicie z miłości do piłkarskiej reprezentacji Holandii:-PPP
        Prezes firmy mojego męża zwolnił cały kijowski oddział z pracy, aby mogli
        powalczyć o swój kraj. I to rozumiem, taka pomoc ze strony Polaków jest ok. Ale
        ubieranie się w szalik? Phi. Kojarzy mi się z buntem nastolatków, którzy ubiorem
        zaznaczają swoją odrębność, bo inaczej nie potrafią/nie mogą. Dziś w telewizji
        Ukrainiec mówił do kamery, że oni biorą z nas teraz przykład, bo nam się udało.
        To wielka odpowiedzialność. I myślę, że własnie praca tutaj pokazałaby, że warto
        miec demokrację. Ale praca nie polega na happeningach.
        Zajmijmy się naszą biedą, własnymi kryminalistami na stołkach w sejmie,
        korupcją, zniewoleniem jakimkolwiek, zaściankowością, nierównością... Ostatnio
        było głośno o sześciu Wietnamczykach (chyba), którzy starali się o status
        uchodźcy ze względu na przesladowania we własnym kraju. NASI urzednicy kazali im
        jednak pakowac manatki... Ale Polacy potrafią na odległość dopingować- na
        własnym podwórku empatia dla obcokrajowców gwałtownie maleje... Może to i luźne
        skojarzenie, ale jeśli popieramy sprawiedliwość i wolność...
        • miska_malcova Re: Ukraina 25.11.04, 11:05
          ja dziś przypięłam pomarańczową kokardkę
          • Gość: Pawełoś Pomarańczowe jest trendy IP: *.rzeczpospolita.pl 25.11.04, 17:41
            Wiedzą o tym najlepiej robotnicy drogowi i kolejowi. Ci od dawna nosili pomarańczowe kamizelki.
            Wiedzieli, spryciarze, jak się ustawić. Popierali Juszczenkę od dawna. Teraz nikt im nie zarzuci, że to
            tylko sezonowy szał.

Co by tu wypić? Sok pomarańczowy czy pepsi? A czym potem umyć zęby? Barwy soku stały się trendy.
            Zaraz ktoś uzna pijących pepsi za sprzyjających Rosji, bo "rosyjskie" są kolory na etykiecie. Nie mówiąc
            już o paście Aquafresh.

A za jakiś czas kolejna komisja śledcza znów będzie drążyła temat skarpetek. Tym razem
            pomarańczowych.

Nie dajmy się zwariować.
            • blinski Re: Pomarańczowe jest trendy 25.11.04, 18:32
              ciekawe, czy podczas zrywu solidarnosci tez sie niektorzy zastanawiali, co to
              za glupia moda i dlaczego ci glupi robotnicy tak mordy dra, zamiast pracowac? a
              noszacych znaczki solidarnosci mial za szpanerow wspierajacych tylko potentat
              producentow znaczkow.. pewnie wtedy tez tacy byli.
            • Gość: Ida Re: Pomarańczowe jest trendy IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 25.11.04, 18:46
              A ja nie będę nosić pomarańczowych dodatków,bo cały czas pamiętam ,ile szumu
              zrobili Ukraińcy w sprawie Cmentarza Orląt Lwowskich.Wówczas to udowodnili
              jakim są demokratycznym,cywilizowanym i skłonnym do dialogu z Polakami
              społeczeństwem...A ten,który najgłośniej krzyczał jest dzisiaj w sztabie
              wyborczym Juszczenki.Bez komentarza.Pozdrawiam.Ida
              • miska_malcova Re: Pomarańczowe jest trendy 25.11.04, 19:42
                więc powinniśmy sie zachowac tak samo?

>A ten,który najgłośniej krzyczał jest dzisiaj w sztabie
                wyborczym Juszczenki.< właśnie. Bez komentarza
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka