Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

farbowanie ubrań?

IP: *.chello.pl 23.01.05, 09:58
    Mam spódnicę- kolor wojskowy zielony, śliczny fason, materiał jakby grube
    płótno, niestety prysnęło mi na nią ACE (bez chloru oczywiście he he) no i
    mam na niej pełno malutkich kropek, od biedy można w niej chodzić ale...
    Pomyślałam żeby ją ufarbować na czekoladowy brąz. Czy warto? Ile to kosztuje?
    Jak się potem sprawuje? Gdzie to zrobić w Warszawie? O czym należy pamiętać
    decydując się na farbowanie?
    Obserwuj wątek
      • kanapkazserem Re: farbowanie ubrań? 23.01.05, 10:36
        Ja sama je farbuje. Należy kupić tylko specjalny barwnik w proszku w sklepach z
        chemia. Potem ubranie "gotuje" się w tym barwniku i tyle.
      • martvica Re: farbowanie ubrań? 23.01.05, 15:39
        jeśli to jest 100% bawełny, bez sztucznych dodatków, powinna się ładnie
        ufarbować w wielkim garze (barwniki w sklepach z chemią gospodarczą). Nie wiem
        jaki odcień ma brązowy, sprawdzone mam wszelkie niebieskości, żólty,
        pomarańczowy, bordo i zielony (butelkowy), a one raczej nie wchodzą w grę. Jeśli
        ma dodatki, może załapać nierównomiernie lub wcale, skurczyć się albo rozszerzyć...
        • Gość: aga Re: farbowanie ubrań? IP: *.chello.pl 23.01.05, 19:33
          nie ma metki niestety, wygląda na płótno, może z jakąc niewielką domieszką,
          najgorsze ze nie wiem gdzie w warszawie kupuje się barwniki, wolałabym to
          jednak oddać w ręce specjalisty :(
          • Gość: ja up IP: *.chello.pl 25.01.05, 10:53
            up
          • kayka Re: farbowanie ubrań? 25.01.05, 15:19
            Jest taki sklep na placu Grzybowskim, Farbus sie on zwie. Maja tam rewelacyjne
            farby firmy Iberia(albo podobnie), do uzywania w pralkach. Po prostu robisz
            roztwor tej farby, wlewasz do pralki i ustawiasz najdluzsze pranie w 95
            stopniach. Czesto tak "poprawiam" czarne ciuchy. Raz farbowalam tez zielona
            spodnice na czarno i nie bylo zaciekow ani innych przykrych niespodzianek,
            nawet szwy zalapalo.Pozdrawiam
            • miska_malcova Re: farbowanie ubrań? 30.01.05, 09:21
              hm... Mam nieco wyblakły plecaczek robiony ze sznurka. Myslicie, że farba
              chwyci równo i nie będzie farbowała bluzek?
      • Gość: * Re: farbowanie ubrań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 17:35
        A czy mozna farbowac "sztuczne" materialy? i czy potem taki kolor sie zmywa? i
        czy mozliwy jest kolor turkusowy?
        • inecita Re: farbowanie ubrań? 30.01.05, 20:53
          czy farba inna niż czarna weźmie plamy z wybielacza???
        • martvica Re: farbowanie ubrań? 30.01.05, 21:20
          Turkusowy widzialam. Z lapaniem koloru przez sztuczne bywa roznie - niektore
          lapia, niektore nie, moga zrobic przykra niespodzianke typu nierowny kolor,
          zacieki albo skurczenie sie - to jednak trzeba pogotowac jakis 2-3 godziny.
          Nigdy nic nie wiadomo i mozna sie czaem rozczarowac.
          Polecam farbowanie poscieli we wzory- zawiazuje sie sznurkiem lub nicia rogi,
          tworzy kola, macza w stezonym barwniku i wrzuca do gara z rozcienczonym, ladne
          rzeczy wychodza:)
          • Gość: * Re: farbowanie ubrań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:18
            a powiedzcie jeszcze Kochane ile taki barwnik kosztuje?
            • kayka Re: farbowanie ubrań? 01.02.05, 11:39
              Ten o ktorym pisalam wczesniej kosztuje okolo 8 zl. W opakowaniu sa 2 saszetki
              i starcza to na jakies 2 kg suchej tkaniny. Mozna uzywac go tez do materialow
              zawierajacych w swoim skladzie iles tam procent sztucznych wlokien(nie pamietam
              ile, a opakowania nie mam).
              Aha...i ciuchy po farbowaniu nie brudza w noszeniu.
              • chicaelectronica Re: farbowanie ubrań? 01.02.05, 12:25
                a te barwniki wezmą plamy wybielacza czy tam zostana jasniejsze miejsca???
                • kayka Re: farbowanie ubrań? 01.02.05, 13:35
                  Czarny bierze. Jak inne nie wiem, ale wydaje sie,ze jak farbujesz cos na
                  ciemniejszy kolor niz odcien pierwotny, to powinno zlapac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka