Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opadły mi rece

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 20:26
    Miałam dzisiaj wf, nie cwiczylam ze wzgledu na niedyspozycje i ogolnie zle
    samopoczucie. Siedzialam sobie na parapecie i patrzylam jak inni cwicza. Na
    sele weszla jakas nauczycielka,podchodzi do mnie i mowi; 'Jestes taka
    chudziutka, dlaczego nie cwiczysz? Powinnas cwiczyc jestes taka chudziutka'
    opadla mi szczeka, zupelnie nie wiedzialam co odpowiedziec. To bylo zenujace.
    Obserwuj wątek
      • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 26.04.05, 20:28
        A ja nie wiem,o co ci chodzi.
        • lunalovelight Re: opadły mi rece 26.04.05, 20:31
          ja niestety rowniez nie wiem.
          jakies wyjasnienie?
          • Gość: nastka Re: opadły mi rece IP: *.leon.com.pl 26.04.05, 20:33
            no i jaki płynie z tego moral???????
        • Gość: kiciorun Re: opadły mi rece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 20:33
          no strasznie Żenujące rzeczywiście. ciesz sie, że Ci nie powiedziała "jak taka
          gruba jesteś to powinnaś ćwiczyć". a jaki cel ma Twój post?
      • Gość: bez_mapy Re: opadły mi rece IP: *.wroclaw.mm.pl 26.04.05, 20:34
        I chcesz, żebyśmy ci poradziły, co powinnaś jej odpowiedzieć? Proponuję:"A
        czemu Pani nie ćwiczy, jest Pani taka gruba...Zresztą w Pani wieku ćwiczenia są
        bardziej wskazane niż w moim".
      • Gość: marcin Re: opadły mi rece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 20:38
        niedospozycja tzn. okres czy nie chcialo sie cwiczyc ?
      • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 26.04.05, 20:40
        No dobra.Chyba dziwczęciu o to chodziło,że czego się jej babsko czepia,skoro
        jest chuda(chuda = taka jak trzeba).

Droga autorko wątku,

Zapewne odchudzasz się od 10-12 roku życia,by wyglądać "jak trzeba".Czeka cię
        osteoporoza.Twoja nauczycielka,która pochodzi z innego pokolenia,co nie
        xnaczy,że jest bezmózgim homo sovieticusem (być może działała w
        opozycji),postrzega cię nie jak atrakcyjne dziewczę,ale jak niedożywioną,ledwo
        żywą sierotę.Po prostu zatroszczyła się o Twój stan fizyczny.

Nie śledząc biedaczka najnowszych trendów "Jak Być Jeszcze Chudszą" wśród
        młodych dam,nie wiedziała,że taki właśnie wygląd jest lansowany jako idealny,i
        nic w tym dziwnego.Ty tak samo odnosić się będziesz do pokolenia swoich dzieci.
        • elizucha-l Re: opadły mi rece 26.04.05, 21:04
          o co chodzi? napadłyscie na dziewczyne zupełnie bez powodu. moze jest szczupla
          i uwagi nauczycielki odebrala jako nietakt? mam kolezanke, ktora jest naprawde
          wyjatkowo szczupla chociaz wcale sie nie odchudza i bardzo chcialaby miec
          troche wiecej ciala. wciaz wysluchuje uwag typu: jaka ty chuda jestes, jedz
          wiecej bo wygladasz okropnie, wygladasz jak anorektyczka, na pewno sie
          głodzisz. co najciekawsze te teksty slychac tyko od osob naprawde grubych.
          prawda jest taka, ze szczupla lub normalnie wygladajaca dziewczyna nie powie
          grubasce, ze wyglada jak kotlet schabowy i moglaby zaczac sie ruszac lub mniej
          zrec. dziewczyna je normalnie, nawet wiecej niz osoby majace normalna wage.
          zastanawiam sie kochanico dlaczego tak szybko wyciagasz nioski i oceniasz kogos
          po jednym poscie? moze ona wcale nie uwaza ze chuda=taka jak trzeba...
          stwierdzenie: zapewne odchudzasz sie od 12 roku zycia... to przegiecie. na
          wszystkie szczuplejsze od ciebie osoby napadasz w ten sposob?
          • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 27.04.05, 00:26
            elizucha-l napisała:

> o co chodzi? napadłyscie na dziewczyne zupełnie bez powodu. moze jest szczupla
            > i uwagi nauczycielki odebrala jako nietakt? mam kolezanke, ktora jest naprawde
            > wyjatkowo szczupla chociaz wcale sie nie odchudza i bardzo chcialaby miec
            > troche wiecej ciala. wciaz wysluchuje uwag typu: jaka ty chuda jestes, jedz
            > wiecej bo wygladasz okropnie, wygladasz jak anorektyczka, na pewno sie
            > głodzisz. co najciekawsze te teksty slychac tyko od osob naprawde grubych.

to ciekawe,nigdy,niezależnie od wagi,nie czyniłam tego typu uwag,a za innych nie
            odpowiadam

> prawda jest taka, ze szczupla lub normalnie wygladajaca dziewczyna nie powie
            > grubasce, ze wyglada jak kotlet schabowy i moglaby zaczac sie ruszac lub mniej
            > zrec.

nie??????

dziewczyna je normalnie, nawet wiecej niz osoby majace normalna wage.

twoja koleżanka,tak(sama zresztą miałam taką koleżankę w podstawówce),ale skąd
            wiesz,że autorka wątku?

> zastanawiam sie kochanico dlaczego tak szybko wyciagasz nioski i oceniasz kogos
            >
            > po jednym poscie? moze ona wcale nie uwaza ze chuda=taka jak trzeba...
            > stwierdzenie: zapewne odchudzasz sie od 12 roku zycia... to przegiecie.

wcale nie,mniej więcej w tym wieku człowiek wpada w młyny popkultury i
            cywilizacji konsumpcyjnej,a pisma dla dziewcząt,skierowane do 12-13-latek
            zaczynają go pouczać,jak powinien się zachowywać,ubierać,malować i odchudzać.

to nie przegięcie,tylko obserwacja świata,w którym żyję.

na
            > wszystkie szczuplejsze od ciebie osoby napadasz w ten sposob?
            nie,tylko na te,które mi wyglądają na młode dziewczyny postponujące swoje
            nauczycielki (nie jestem nauczycielką,jakby co)
      • Gość: anka Re: opadły mi rece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 20:43
        A mi się wydaję, ze autorce wątku chodzi o to, że zachowanie nauczycielki było
        nietaktowne. To tak samo jakby powiedziała "ale ty gruba jesteś, dlaczego nie
        ćwiczysz" albo "ale ty brzydka jesteś, dlaczego się nie malujesz" czy coś w tym
        stylu. Chociaż ja osobiście w byciu chudą nie widzę nic złego.
        • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 26.04.05, 20:45
          Gość portalu: anka napisał(a):

> A mi się wydaję, ze autorce wątku chodzi o to, że zachowanie nauczycielki było
          > nietaktowne.

Niestety gdxzieś przepadła,więc się nie dowiemy.
          • Gość: baret Re: opadły mi rece IP: *.chello.pl 26.04.05, 21:11
            z powodu niedyspozycji wciaz poszukuje szczeki która jej opadła, a poniewaz
            opadły jej takze ręce, wiec ma z tym niejakie trudnosci z jej podniesieniem i
            umieszczeniem na własciwym miejscu, konsekwencja czego ma niejakie problemy z
            odpowiedzią
            • Gość: fritzek Re: opadły mi rece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:08
              Jak ja chodziłam do podstawówki,to 90% dzieciaków była bardzo szczupła.Nie było
              chipsów,makgówien,przesiadywania przed tv itd. itp.Jak któraś z dziewczyn była
              przesadnie chuda,to wuefista albo wychowawca brał za szmaty i prowadził do
              gabinetu lekarskiego w szkole.
              btw/Nie jestem pokoleniem wojennym.Rocznik 1976,90% moich koleżanek w moim
              wieku,to szczupłe(nie chude)kobiety.
              • elka007 Re: opadły mi rece 26.04.05, 23:28
                a ja mysle, ze autorka postu chciala sie pochwalic, ze jest szczupla. to tyle...
                No i szokuje ja uwaga, ze szczupli powinni cwiczyc ( zdaniem nauczycielki).
                • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 26.04.05, 23:49
                  elka007 napisała:

> a ja mysle, ze autorka postu chciala sie pochwalic, ze jest szczupla. to tyle..
                  > .
                  > No i szokuje ja uwaga, ze szczupli powinni cwiczyc ( zdaniem nauczycielki).
                  a co w tym "szokującego"? przewrażliwione jakieś to pokolenie...
                  • elka007 Re: opadły mi rece 27.04.05, 05:22
                    zgadza sie, przewrazliwione, infantylne i jakies takie slabe psychiczne.
                    za moich czasow trzeba bylo byc twardym i juz. Ach, gdzie te czasy....
              • kiciorun Re: opadły mi rece 28.04.05, 15:11
                siebie weź za szmaty. boże co za pogardliwe słownictwo.
        • Gość: opadnieta szczeka Re: opadły mi rece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 10:42
          Przeczytałam wszystkie posty w odpowiedzi na poruszony przeze mnie temat.
          Chodzilo mi o to, ze podszedl do mnie ktos obcy, nauczycielka i nagle
          stwierdzila, ze taka chudziutka jestem, to dlaczego nie cwicze? Bylo to dla
          mnie szokujace-co ja to obchodzi? ja nie mowie jej: taka pani inteligentna i
          uczy tylko w szkole sredniej?!? nie smialabym. Poza tym jestem szczuplutka
          zabolaly mnie jej slowa, bo juz od podstawowki probuje przytyc, slysze
          komentarze a nie moge, od tak taka mam urode. A poza tym jak nie cwicze to moja
          sprawa, nawet gdyby mi sie nie chcialo cwiczyc to tez moja sprawa. Nie musze
          sie jej usprawiedliwiac.
          • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 27.04.05, 13:09
            Gość portalu: opadnieta szczeka napisał(a):

> Przeczytałam wszystkie posty w odpowiedzi na poruszony przeze mnie temat.
            > Chodzilo mi o to, ze podszedl do mnie ktos obcy, nauczycielka i nagle
            > stwierdzila, ze taka chudziutka jestem, to dlaczego nie cwicze? Bylo to dla
            > mnie szokujace-co ja to obchodzi?

To było zapytać:a dlaczego pani profesor pyta?

ja nie mowie jej: taka pani inteligentna i
            > uczy tylko w szkole sredniej?!? nie smialabym. Poza tym jestem szczuplutka
            > zabolaly mnie jej slowa, bo juz od podstawowki probuje przytyc, slysze
            > komentarze a nie moge, od tak taka mam urode.

aaa,to bardzo przepraszam.

A poza tym jak nie cwicze to moja
            >
            > sprawa, nawet gdyby mi sie nie chcialo cwiczyc to tez moja sprawa.

A tu nie masz racji.Człowiek powinien ćwiczyć,bo jest całością umysłowo-fizyczną
            ,umysł wpływa na ciało i odwrotnie.Nasza kultura obsesyjnie dzieli ludzi na
            "wątłych inteligentów" i "mięśniaków",a niesłusznie. O jedno i drugie trzeba
            dbać tak samo.

A od ćwiczeń ,gdyby przybyłoby Ci mięśni,to wyglądałabyś mniej szczuplutko.

• kochanica-francuza poprawka 27.04.05, 13:09
              "gdyby przybyło"
          • kiciorun Re: opadły mi rece 28.04.05, 15:13
            mylisz się- jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych musisz ćwiczyć. A
            stwierdzenia typu "jestem szczuplutka" nie wskazują na zkompleksienie, wprost
            przeciwnie na jakiś autozachwyt bym powiedziała.
      • Gość: : Re: opadły mi rece IP: *.pl / *.protonet.pl 27.04.05, 00:02
        Jeszcze raz sie przekonalam,ze ty kochanica wredna baba jestes
        strasznie...pewnie wygladasz na zarosnieta tluszczem brzydka 120-kilowa gore.A
        co do autorki watku,to sie nie martw-niestety wredne babska sie zdarzaja...
        • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 27.04.05, 00:21
          Gość portalu: : napisał(a):

> Jeszcze raz sie przekonalam,ze ty kochanica wredna baba jestes
          > strasznie...

Możesz ujawnić,co w mojej wypowiedzi było takiego wrednego?

Naprawdę,jeśli ktoś odchudzając się od dzieciństwa ma stałą niedowagę i
          niedożywione ,cienkie kości,to owszem,jest trendny i śliczny,ale osteoporoza jak
          w banku.Zapytaj dowolnej lekarki.Tylko żeby ważyła poniżej 40 kg,bo innej nie
          uwierzysz.:-PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

• dori7 Re: opadły mi rece 27.04.05, 00:51
            Nie rozumiem w ogole zamieszania, nauczyciel w szkole jest takze wychowawca i
            ma prawo, a wrecz obowiazek zareagowac na niepokojaca go sytuacje.
            • Gość: asik Re: opadły mi rece IP: 211.26.55.* 27.04.05, 07:20
              O matko dziewczyny.. ups kobiety jak wy sie klucicie!!1 Ja mysle ze autorce
              chodzilo o to ze siedzac na lawce i czujac sie jak shit..nie wazne dlaczego
              moze popila dziewczyna poprzedniego wieczora, moze miala okres, moze miala
              duuuzo sexu co ja wykonczylo, a moze zjadla cos i zle sie czula, a moze byla po
              prostu chora!!!!!! co za big deal z tego robicie i co was to interesuje!!!
              point jest w tym ze jesli juz wychowawca wf-u ja zwolnil z cwiczen to co ta
              baba sie jeszcze wtraca ze ona siedzi na lawce.. nie wspomne juz o tych
              komentarzach 'jaka chudziutka jestes' jak ktos sie zle czuje z JAKIEGOKOLWIEK
              POWODU to chyba w wiekszosci jest tak ze nie chce ci sie gebuli otworzyc do
              nikogo.. tym bardziej nie chce sie sluhac jakichs dziwacznych uwag.. bo
              wszystko cie drazni!!! end of story..
        • kiciorun Re: opadły mi rece 28.04.05, 15:15
          ojoj biedne chudzinki! w tym waszym użalaniu sie nad sobą brzmi nutka fałszu
          moje drogie! zauważlne przedewszystkim u autorki wątku.
      • Gość: :) Re: opadły mi rece IP: *.wsse.gda.pl 27.04.05, 09:07
        Ja też nie rozumiem o co chodzi...opadły mi ręce......
        P.S. Jestem nauczycielką w-f i "niedyspozycja" absolutnie nie jest powodem do
        siedzenia na ławce ....bo jeżeli jest, to jak ja jestem "niedysponowana" to nie
        powinnam przychodzic do pracy? ...albo nie prowadzic lekcji?? Ale taka jest
        młodzież dzisiejsza..... Po co się ruszać jak można sobie posiedzieć.
        • Gość: ania Re: opadły mi rece IP: *.chello.pl 27.04.05, 13:43
          niedyspozycja jest absoltunie powodem siedzenia na lawce (niedyspozycja w
          rozumieniu okresu). Dzisiejsza mlodziez ? A co to, ewenement ze tylko dzisiejsza
          mlodziez zenska dostaje okresu i czuje sie wtedy na tyle zle ze nie jest w
          stanie cwiczyc ??? Nowosc....
          Jesli ty majac okres czujesz sie zawsze super to sie ciesz, ale nie wymgaja od
          innych zeby w zwiazku z tym robili tak samo..
          znam instruktorki fitness ktore majac okres staraja sie jak moga unikac wysilku
          bo_sie_po_prostu_zle_czuja....
          • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 27.04.05, 13:47
            Gość portalu: ania napisał(a):

> niedyspozycja jest absoltunie powodem siedzenia na lawce (niedyspozycja w
            > rozumieniu okresu). Dzisiejsza mlodziez ? A co to, ewenement ze tylko dzisiejsz
            > a
            > mlodziez zenska dostaje okresu i czuje sie wtedy na tyle zle ze nie jest w
            > stanie cwiczyc ??? Nowosc....
            >
            Moje koleżanki ZAWSZE ,REGULARNIE unikały wf-u i nie wmówisz mi,że miały okres
            dwa razy w tygodniu!
            (to w żadnym razie nie jest do autorki wątku - po prostu dygresja nam się rozwija)
          • papryczka_ag Re: opadły mi rece 27.04.05, 13:51
            Na 67 panienek w liceum - 3 klasy - okres boleśnie przechodziło 9...
            Reszta ściemniała bo po prostu nie chciało im się ćwiczyć.
            A nauczycielka autorki wątku sugerowała zapewne przybranie nieco masy
            mięśniowej.
      • very_famous Re: opadły mi rece 27.04.05, 14:02
        Opadnieta szczęko - proponuję olać takie uwagi w przyszłości i nie zawracać
        sobie nimi czterech liter :))
      • karrmen Re: opadły mi rece 27.04.05, 14:30
        ja mysle, ze tej babie chodzilo o to, ze jak jestes taka chuda, to powinnas
        cwiczyc i spalic te resztki tluszczu, jakie ci zostaly (a jak juz nie masz
        zadnego tluszczu, to zawsze mozna spalic nieco tkanki miesniowej, co nie) i w
        ogole najlepiej wyciagnac kopyta;)
        • baret Re: opadły mi rece 27.04.05, 14:49
          Gość portalu: :) napisał(a):

> Ja też nie rozumiem o co chodzi...opadły mi ręce......
          > P.S. Jestem nauczycielką w-f i "niedyspozycja" absolutnie nie jest powodem do
          > siedzenia na ławce ....bo jeżeli jest, to jak ja jestem "niedysponowana" to
          nie powinnam przychodzic do pracy? ...albo nie prowadzic lekcji?? .

masz rację co do "niedyspozycji". Wtedy jest jak najbardziej wskazane by
          ćwiczyć.

> Ale taka jest
          > młodzież dzisiejsza..... Po co się ruszać jak można sobie posiedzieć

tu sie nie zgadzam, nie tylko młodziez dzisiejsza... moje kolezanki w latach 70-
          tych tez nie ćwiczyły z powodu "niedyspozycji" o co nauczyciele WF-u wściekali
          sie, ale skoro było od rodziców zwolnienie.. nic nie mogli poradzić
          • Gość: anka Re: opadły mi rece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 10:47
            > masz rację co do "niedyspozycji". Wtedy jest jak najbardziej wskazane by
            > ćwiczyć.

Ale bzdura! Ludzie, skąd wy się urwaliście? Chyba, że to było ironicznie a ja
            nie zakumałam.
            Niektóre kobiety mają tak bolesną miesiączke, ewentualnie pierwszy dzień lub
            dwa, że wstanie z łóżka jest dla nich heroicznym wysiłkiem, a co dopiero
            ćwiczenia. Ja sama, chciaż znoszę "trudne dni" ok, to w tym czasie rezygnuję z
            siłowni, roweru a już na pewno basenu. Jak nie poćwiczę przez jakieś 4 - 5 dni
            to nic mi się nie stanie.
            • regata7 Re: opadły mi rece 29.04.05, 09:33
              Gość portalu: anka napisał(a):

> > masz rację co do "niedyspozycji". Wtedy jest jak najbardziej wskazane by
              > > ćwiczyć.
              >
              > Ale bzdura! Ludzie, skąd wy się urwaliście? Chyba, że to było ironicznie a ja
              > nie zakumałam.
              > Niektóre kobiety mają tak bolesną miesiączke, ewentualnie pierwszy dzień lub
              > dwa, że wstanie z łóżka jest dla nich heroicznym wysiłkiem, a co dopiero
              > ćwiczenia.

być może rzeczywiście część kobiet tak ma, jednak dla większości ruch w tym
              czasie jest jak najbardziej wskazany - pomaga rozluźnić, rozkurczyć mięśnie,
              także brzucha, i choć na początku ciężko się zmusić do ćwiczeń, to w efekcie
              przynoszą one ulgę.

Dziewczyny, które uprawiają wyczynowo sport nie przerywają treningów na każdy
              okres, tylko co najwyżej ćwiczą nieco mniej, więcej odpoczywają.
              A zwykły WF w szkole to jest nic w porównaniu z przeciętnym treningiem.

A tak na marginesie - ciekawa jestem, czy te niedysponowane na WF-ie tak samo
              lekko rezygnują z pójścia na dyskotekę w tym samym dniu...
        • kochanica-francuza Re: opadły mi rece 27.04.05, 14:58
          karrmen napisała:

> ja mysle, ze tej babie chodzilo o to, ze jak jestes taka chuda, to powinnas
          > cwiczyc i spalic te resztki tluszczu, jakie ci zostaly (a jak juz nie masz
          > zadnego tluszczu, to zawsze mozna spalic nieco tkanki miesniowej, co nie) i w
          > ogole najlepiej wyciagnac kopyta;)

dziewczę,o co ci chodzi?
          • karrmen Re: opadły mi rece 28.04.05, 10:32
            nie umiesz czytac? mam ci przetlumaczyc z polskiego na polski czy jak? czyba
            jasno napisalam. co ze pomysl, ze od ruchu sie tyje. tyje sie od jedzenie, a
            cwiczac mazna jedynie spalic kalorie. zalosne, ze tego nie rozumiesz. gdyby bylo
            inaczej, to anorektyuczki nie cwiczylyby, zeby szybciej schudnac.

• kochanica-francuza Re: opadły mi rece 28.04.05, 23:36
              karrmen napisała:

> nie umiesz czytac? mam ci przetlumaczyc z polskiego na polski czy jak? czyba
              > jasno napisalam. co ze pomysl, ze od ruchu sie tyje. tyje sie od jedzenie, a
              > cwiczac mazna jedynie spalic kalorie. zalosne, ze tego nie rozumiesz. gdyby byl
              > o
              > inaczej, to anorektyuczki nie cwiczylyby, zeby szybciej schudnac.
              >
              anorektyczki poza tym,że ćwiczą,to również NIC NIE JEDZĄ
              przeoczyłaś to?
          • karrmen Re: opadły mi rece 28.04.05, 10:36
            > dziewczę

czy to ma byc poblazliwe okreslenie. nie szkodzi, czuje do ciebie to samo,
            tymbardziej, ze slabo rozumiesz co czytasz;>
            • monia515 Re: opadły mi rece 28.04.05, 11:12
              Ćwiczy sie nie tylko żeby spalić kalorie i schudnąć, ale również żeby nabrać
              masy mięśniowej. Nóżki-patyczki czy rączki-gałązki nabiorą mięśni tylko poprzez
              ćwiczenia.
              I pewnie o to chodziło tej pani.
      • Gość: carra Re: opadły mi rece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 16:38
        moja trenerka (prowadzi zajecia na silowni) bardzo czesto pozwala sobie na rozne
        uwagi w stosunku do cwiczacych. oczywiscie na forum i glosno. slyszalam juz ze
        'ojej, ale jestes chuda', 'ojej, jestes blada jak sciana.. ty tak zawsze?',
        kolezanki sluszaly uwagi typu 'masz za male spodnie, zaraz ci spadna, kup numer
        wieksze', 'ej blondyna, ty w ogole nie masz kondycji' itp.
        dla mnie takie cos swiadczy o braku taktu. jesli martwi sie np. o kolor mojej
        cery to moze spytac z boku czy dobrze sie czuje, a nie na srodku sali i glosno.
        nie wiem, moze to miala na mysli autorka postu..
        • elka007 Re: opadły mi rece 28.04.05, 23:56
          Drogie panie, nie robmy z igly widly, jak to sie kiedys mowilo.
          Po co wdawac sie w dyskusje typu: co przyrasta i od czego, skoro autorka
          chciala nam wszystkim zaimponowac swoja figura, tzn, pochwalic sie ze jest taka
          szczuplutka a na forum same grube baby siedza, no i stad historia z
          nauczycielka.
          A nie prosciej byloby: " Stoje przed lusterm i widze, ze jestem taka
          szczuplutka. Rewelacja, mowie wam. A jak u Was te sprawy, drogie panie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka