Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wypadu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:43
    Może któraś z was była w Londynie?
    Jeśli tak,to jakie miejsca polecacie?
    I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz-komunikacja,a mianowicie jak wygląda
    sprawa z metrem.
    Będę bardzo wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • n_nicky Re: Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wyp 25.05.05, 22:45
        To zależy czy chcesz zwiedzać sklepy czy jakieś zabytki;)

Jeśli chodzi o komunikację,to najlepiej jest sobie wykupić One day
        Travelcard-jednodniowa,albo inne na więcej dni.Ten bilet wielkości karty
        kredytowej upoważnia do przejazdu metrem,pociągami w obrębie Londynu i
        przedmieść bez konieczności kupowania innych biletów.Jest dość drogi,ale tam
        wszystko jest drogie.Metro nie będzie dla Ciebie skomplikowane,jeśli jesteś
        spostrzegawcza i wiesz gdzie chcesz jechać.Chociaż gdy byłam 1 raz w
        Londynie,moja ciocia się zagapiła(to było kilka lat temu)i wylądowaliśmy gdzieś
        na drugim końcu miasta,totalne "zadupie".Metro jak to metro,zatłoczone i ponoć
        najniebezpieczniejsze na świecie,tak jak brytyjskie pociągi.
        Główną handlową ulicą jest Oxford Street,ale jest bardzo drogo.Często te same
        rzeczy znajdziesz kawałek dalej dużo taniej.Warto też chociaż wejść do
        Harrods'a,dla samego faktu,"że się było".Jeśli chcesz tanio zjeść,a lubisz
        chińszczyznę,to skorzystaj z chińskich restauracji typu "zapłać 5 funtów i jedz
        ile chcesz".Bardzo drogie są restauracje japońskie.
        Nie wiem czy interesują Cię jakieś miejsca "z przewodników"-katedra
        St.Paul's,Westminster Abbey,Big Ben,pałac królewski.W każdym razie informacje o
        nich znajdziesz w przewodnikach.Jest za to jedno miejsce w Londynie,na które
        warto stracić dużo kasy na bilety i czekać 2 godziny w kolejce do wejścia-Madame
        Tussaud's Museum i London Planetarium.Chyba nigdzie nie znajdziesz tylu gwiazd w
        jednym miejscu;)
        Londyn to bardzo fajne miasto,na luzie.Inne od Paryża,Wiednia,Warszawy czy
        Berlina.Warto też zapuścić się w mniej znane uliczki i miejsca,nieraz znajdziesz
        tam ciekawe rzeczy-antykwariaty(tych w Anglii niezliczona ilość),galerie
        niszowych artystów itp.Polecam.
        • Gość: Oliwcia Do Nicky IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 12:43
          Dziękuję bardzo :)
          Te metro trochę mnie wystraszyło,zwłaszcza,że nie często mam do czynienia z
          takim środkiem transportu.A może orientujesz się jak wyglądają opłaty za taksówki?
      • zettrzy Re: Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wyp 26.05.05, 03:36
        ja polecam Covent Garden, Soho i Mayfair - wszedzie mozna przejsc piechota,
        cudowne sklepy ze wszystkim, od A - antyki po Z - zabawki, do tego pelno
        zabytkow (caly Berkeley Square to jedna wielka atrakcja architektoniczna,
        totalnie odmienna od barokowo-kontynentalnych koszmarkow), no i te wine bars,
        gdzie mozna cos zjesc, posiedziec, obsaczyc "male" wino (kieliszek o zawartosci
        chyba z pol litra, kiedy to zobaczylam po raz pierwszy zalamalam sie na mysl o
        ewentualnym szukaniu toalety, potem jakos przywyklam - po prostu jak dopadnie
        potrzeba zawsze jest pod reka jakis inny wine bar, wiec mozna kontynuowac),
        nawiazac kontakt z ludnoscia (Londynczycy sa bardzo fajni i towarzyscy, zupelnie
        jak w NYC), koniecznie zobacz jakis musical - tego nikt nie potrafi
        reprodukowac, prawdziwy musical mozna zobaczyc tylko na West Endzie, no i blisko
        do wszystkich parkow

metro jest bardzo latwe i duzo czysciejsze i bezpieczniejsze niz wiele innych
        znanych mi metr - tyle ze to nie jest metro tylko TUBE albo UNDERGROUND, jak
        powiesz metro nikt nie zrozumie albo jeszcze cos sobie pomysla

muzeami ja bym sobie glowy nie zawracala, bo obejrzec w nich mozna glownie tlum
        innych turystow, do wielu eksponatow nie sposob sie docisnac, a juz London Tower
        to autentyczne (u)wiezienie w scisku - musisz sie poruszac z tlumem, albo
        stratuja

przeplyn sie tez statkiem z Westminster do London Tower, i wpadnij na London Eye
        - przy tej karuzeli to nawet Praterstern wysiada tylnymi drzwiami

podpisuje sie zielona z zazdrosci ze tam jedziesz, bo to cudowne miasto
        • Gość: p_i_u Re: Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wyp IP: *.broker.com.pl 26.05.05, 13:01
          Jak lecisz do Londyny, to kup mi saszki prosze, bo ponoc tam mozna je znalezc;P
      • bonzee Re: Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wyp 26.05.05, 13:25
        Metro jest naprawde tutaj fajne. (Tu masz ceny passow:
        www.tfl.gov.uk/tfl/fares-tickets/2005/one-day/travelcard-day.shtml
        ). Na uwage zasluguje jeszcze sightseeing bus, ktory dociera do najbardziej
        popularnych miejsc turystycznych (www.theoriginaltour.com/)
        Polecam spacer po Covent Garden, wypad do Victoria & Albert Muzeum (muzeum
        sztuki: www.vam.ac.uk/ , British museum (obocnie pokoje afrykanskie sa
        na topie: www.thebritishmuseum.ac.uk/), do Natural History Muzeum (
        www.nhm.ac.uk/), czy National Gallery na Trafalgar Square (
        www.nationalgallery.org.uk/ ), spacer po najdrozszej ulicy Old Bond
        Street, lunch na trawce w Hyde Parku, niedaleko Speaker's Corner....
        • Gość: Oliwcia Re: Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wyp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 13:59
          Dziekuję za wszystko.
          A znacie może jakieś niepowtarzalne sklepy?
          (oprócz tych z najdroższej ulicy itp.)
          • bonzee Re: Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wyp 26.05.05, 14:30
            Osobiscie unikam Oxford Street, ale jezeli to twoj pierwszy wypad do Londynu,
            to grzechem byloby odpuscic sobie tamtejszy shopping. Niepowtarzalny z
            pewnoscia jest Camden Town i slynne Portobello na Notting Hill. Niepowtarzalne
            cenowo sa sklepy wokol New Bond Street. Ja lubie shopping na Covent Garden i
            tamtejszy klimat..
      • charlotta_lotta Re: Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wyp 26.05.05, 21:24
        jak już kolezanka wspomniala na Portobello (Notting Hill) jest bardzo ciekawie i klimatycznie :) Londyn znam bardzo dobrze i naprawdę warto "wślizgnąć" się w jego tajemnicze zakamarki. Warto obejrzeć City :) bo to ciekawe miejsce.. portowa dzielnica stykająca się z biznessowa częścią miasta :) najlepiej letnim wieczorkiem przejść się wzdłóz Tamizy :)
        Oj.. ja jadę na wakacje :)) już nie długo :)) Moje kochane miasto!! :)
      • vic_vic Re: Lecę do Londynu,pomóżcie w ułożeniu planu wyp 26.05.05, 22:10
        Jak już kilka osób wspomniało, absolutne must-see to covent garden z
        ichniejszymi "sukiennicami" ze względu na atmosferę, podobnie soho nawet
        kosztem downing street i tego typu turystycznych przyciągaczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka