Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

o "dekoldach", czyli forumowych perłach językowych

• Gość: Sineira portwel - aż minutę się zastanawiałam, co to:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:18
      • krowa_w_kropki A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 15.08.05, 12:53
        • kochanica-francuza Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 15.08.05, 17:00
          I co, już wiesz???;-) W tym wątku się nastawiamy mentalnie na "dziwadła" ale jak
          człowiek nagle spotka...;-)))
          • sigrun Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 15.08.05, 19:11
            Ostatnio natrafiłam ta takie "kffiatki": "perła chodowlana" i "równiesz"
            (szkoda, że nie "ruwniesz").
            Tak, wiem że trzeba być "politically correct" i doskonale rozumiem takie
            przypadki jak dysleksja, jak RÓWNIEŻ (ach, ta moja złośliwość) byki i literówki,
            które każdemu mogą się przytafić. Jednak jakimś dziwnym trafem, akurat Forum
            Moda GW jest istnym skupiskiem dyslektyków z całej Polski, którzy zamiast
            oddawać się np. innemu, bardziej kreatywnemu hobby czy pracy nad sobą, debatują
            godzinami o dekoldach, spudnicach i bluskach ;-) Przypadek (pszypadek)? A może
            raczej DYSLEKCJA, czyli nieuważanie na lekcjach, hę?
            • myszka_333 Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 15.08.05, 19:16
              Z ostatnich obserwacji: prezęt.I często spotykana ochyda.
              • Gość: natalicja Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 23:00
                Rekaf skojarzylam, potwel tez, ale prezęt mnie zastrzelil. przeczytalam raz, przeczytalam drugi raz, przeczytalam na glos, powtorzylam, obejrzalam w skupieniu... I skojarzylam, ze chodzi o prezent, ale bede wdzieczna, jesli ktos mnie upewni, ze sie nie myle.
          • krowa_w_kropki Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 16.08.05, 09:26
            No cóż, nie jestem pewna, ale sądzę, że ma to coś wspólnego z rekom i
            rekaficzkom ;)))
            Fakt faktem, musiałam sobie ten rekaf (i nie tylko, było więcej takich byczków
            i na tym forum i na innych) przeczytać na głos, żeby skojarzyć co to jest. No
            cóż, jestem wzrokowcem.
      • Gość: hke Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.net.autocom.pl 15.08.05, 20:36
        Mnie rani oczy i poczucie logiki pisanie łączne "także" w zdaniach typu
        "Wszedł tak, że nikt go nie zauważył".

• Gość: mi Trochę off topic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:46
        Nie ma tu wprawdzie tradycyjnych "ortów", właściwie wszystkie błędy w zdaniu
        można uznać za literówki (dochodzi oczywiście kulejąca składnia), ale efekt
        jest naprawdę piorunujący:

"Tak to jest jak jest sie bez uczucia w zwiaku, wtedy łatwiej o skos w bok."

Niestety, nie jestem pierwsza. Ktoś już wypatrzył to zdanie przede mną. :-(((
        • Gość: mi PS. No proszę, drugą setkę napoczęłam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:49
          Szybko poszło. ;-)
        • inecita Re: Trochę off topic 18.08.05, 13:21
          mi się najbardziej podoba "i jeszcze mi LASKE robi!!!" (zamiast łaskę
          oczywiście)
      • krowa_w_kropki Ale muszę się przyznać 16.08.05, 12:00
        że jak zrobiłam dzieciakom dyktando (praktyki studenckie w gimnazjum) to już
        przy sprawdzaniu piątego tak mi się wszystko pomieszało, że bez słownika
        ortograficznego ani rusz (mimo, że wzór tekstu, oczywiście bez błędów, miałam
        przed nosem). Zwłaszcza, że były tam w zdaniach obok siebie słówka: porządny i
        pożądany. Co dzieciaki powyrabiały to sobie same wybraźcie, ja miałam potem
        taki mętlik, że uroczyście sobie przysięgłam nie robić więcej
        dyktand :) "Ziemji" to był też standard.
        • Gość: dora Bo też nikt nie mówi, że to wszystko jest łatwe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:54
          I trudno się dziwić dzieciom, które słysząc słowo "kszysz" piszą wyraz "kszysz"
          zamiast "krzyż".
          I dlaczego różnicę pomiędzy słowami "dańja" i "dania" oddaje się w piśmie...
          rodzajem litery na początku wyrazu (Dania/dania)?

Ale akurat pod tym względem nasz język nie jest jeszcze najgorszy - ortografia
          francuska czy angielska to dopiero prawdziwy koszmar.
          • titerlitury Re: Bo też nikt nie mówi, że to wszystko jest łat 16.08.05, 12:57
            bardzo przepraszam, ale ortografia francuska jest niezwykle logiczna i
            fonetyczna
          • zewszad_i_znikad Re: Bo też nikt nie mówi, że to wszystko jest łat 17.08.05, 12:45
            Ja jakoś z ortografią nigdy nie miałam problemów... Może dlatego, że od piątego
            roku życia czytałam, zamiast huśtać się na trzepaku.
      • nancy_callahan Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 17.08.05, 11:43
        a nie widziałyście dziweczyny tych rozlicznych blusek?
      • Gość: anuś Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:05
        z innego forum (o gratisach)
        "bryloczek" lub "brylok"
      • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 17.08.05, 17:04
        PERFUM
        ludzieeeee... :P
      • Gość: Sineira Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 20:28
        "czy mam kupić TĄ bluzkę?"
        "popatrzcie na TĄ kobietę"
        • sigrun DysLEKCJA opanowała "ruwniesz" Allegro! 19.08.05, 09:14
          Oto najnowszy przykład języka Zulu-Gula-Kali-Złowić-Wielka-Ryba-Buana!
          allegro.pl/show_item.php?item=60400561
          Miłej lektury :-DDDDD
          • kochanica-francuza Re: DysLEKCJA opanowała "ruwniesz" Allegro! 19.08.05, 15:33
            sigrun napisała:

> Oto najnowszy przykład języka Zulu-Gula-Kali-Złowić-Wielka-Ryba-Buana!
            > allegro.pl/show_item.php?item=60400561
            > Miłej lektury :-DDDDD

to chyba imigrant z Dalekiego Wschodu jest:-)
      • Gość: Hazel2 Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 19:06
        Z forum regionalnego : dziewczyna się "szczygla" u fryzjera! :D
        • Gość: S. podruby i husteczki n/t IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 20.08.05, 08:09
          • Gość: Sineira Re: podruby i husteczki n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 19:53
            "Husteczkę" jeszcze mogę zrozumieć - jako literówkę. Ostatnio mi się zdarzyła,
            bo palec omsknął się z klawiatury. Bardzo mi było wstyd, jak zauważyłam to PO
            naciśnięciu entera.
      • Gość: elvie Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.77.classcom.pl 20.08.05, 12:42
        o ile bledy ortograficzne jeszcze jakos mozna przelknac, usprawiedliwic
        (literowki) itp. (choc z ciezkim sercem) o tyle najstraszniejsza rzecza jest
        mylenie slow i uzywanie takich, ktorych piszaca osoba nie rozumie, a
        przynajmniej to wynika z kontekstu.
        najpopularniejszy:
        mylenie slow: przynajmniej i bynajmniej
        az mi moje metrowe wlosiska na glowie staja
      • sineira Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 23.08.05, 19:00
        Nowość. Nie z tego forum, więc nikt się nie obrazi.
        "stanik ktory wiaze sie na szyji"
        Grrrrr...
      • uka_m Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 23.08.05, 19:11
        Nie wiem jak się odnieść do cyt; egzotyczność w wyglądzie
        Może lepiej egzotyka lub uroda egzotyczna
        W skrócie egzotyczna dziewczyna.co na to pan maleńczuk?;)
        • kochanica-francuza KONKURS - kto zgadnie? 23.08.05, 23:36
          co to ma być "skłoł"?

(Nie wiąże się z modą).

• kalinakalina Re: KONKURS - kto zgadnie? 23.08.05, 23:39
            wiem! zona indianina?
          • Gość: Ania Re: KONKURS - kto zgadnie? IP: *.bumc.bu.edu 23.08.05, 23:41
            kochanica-francuza napisała:

> co to ma być "skłoł"?
            >
            > (Nie wiąże się z modą).

Indianska squaw? (nota bene slowo uwazane w USA za obrazliwe)
            • kochanica-francuza kalina i ania - dobrze!n/t 25.08.05, 00:13
              Gość portalu: Ania napisał(a):

> kochanica-francuza napisała:
              >
              > > co to ma być "skłoł"?
              > >
              > > (Nie wiąże się z modą).
              >
              > Indianska squaw? (nota bene slowo uwazane w USA za obrazliwe)
      • papryczka_ag BYNAJMNIEJ !!!!!!!!!!!! 24.08.05, 12:12
        Mnie naprawdę szlag trafia jak słyszę słowo BYNAJMNIEJ używane zamiast
        PRZYNAJMNIEJ!!!!!!!!! Co za straszna faza na to przyszła!!!!
      • sineira wziąść - na litość boską, co to jest?!? 25.08.05, 17:10
        Jestem ciężko na to uczulona. WZIĄĆ!!! W żadnym wypadku "wziąść"!
        • Gość: mariposa Re: wziąść - na litość boską, co to jest?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:18
          ja tez:))tak samo jak na perfum:) a tak z innej beczki moja kolezanka mowi zjem
          pomaranczko
      • hazel2 Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 25.08.05, 17:47
        Nie jest to żaden błąd ale irytuje mnie nazywanie dodatków akcesoriami. Brzmi
        pewnie światowo ;) ale ja zgrzytam zębami!
      • hazel2 Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 25.08.05, 17:48
        Akcesoriami - zębami, sama nie czuję jak rymuję! :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka