Gość: Sineira portwel - aż minutę się zastanawiałam, co to:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:18 Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 15.08.05, 17:00 I co, już wiesz???;-) W tym wątku się nastawiamy mentalnie na "dziwadła" ale jak człowiek nagle spotka...;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 15.08.05, 19:11 Ostatnio natrafiłam ta takie "kffiatki": "perła chodowlana" i "równiesz" (szkoda, że nie "ruwniesz"). Tak, wiem że trzeba być "politically correct" i doskonale rozumiem takie przypadki jak dysleksja, jak RÓWNIEŻ (ach, ta moja złośliwość) byki i literówki, które każdemu mogą się przytafić. Jednak jakimś dziwnym trafem, akurat Forum Moda GW jest istnym skupiskiem dyslektyków z całej Polski, którzy zamiast oddawać się np. innemu, bardziej kreatywnemu hobby czy pracy nad sobą, debatują godzinami o dekoldach, spudnicach i bluskach ;-) Przypadek (pszypadek)? A może raczej DYSLEKCJA, czyli nieuważanie na lekcjach, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_333 Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 15.08.05, 19:16 Z ostatnich obserwacji: prezęt.I często spotykana ochyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalicja Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 23:00 Rekaf skojarzylam, potwel tez, ale prezęt mnie zastrzelil. przeczytalam raz, przeczytalam drugi raz, przeczytalam na glos, powtorzylam, obejrzalam w skupieniu... I skojarzylam, ze chodzi o prezent, ale bede wdzieczna, jesli ktos mnie upewni, ze sie nie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
krowa_w_kropki Re: A ja minutę myślałam co to jest rekaf n/t 16.08.05, 09:26 No cóż, nie jestem pewna, ale sądzę, że ma to coś wspólnego z rekom i rekaficzkom ;))) Fakt faktem, musiałam sobie ten rekaf (i nie tylko, było więcej takich byczków i na tym forum i na innych) przeczytać na głos, żeby skojarzyć co to jest. No cóż, jestem wzrokowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hke Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.net.autocom.pl 15.08.05, 20:36 Mnie rani oczy i poczucie logiki pisanie łączne "także" w zdaniach typu "Wszedł tak, że nikt go nie zauważył". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Trochę off topic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:46 Nie ma tu wprawdzie tradycyjnych "ortów", właściwie wszystkie błędy w zdaniu można uznać za literówki (dochodzi oczywiście kulejąca składnia), ale efekt jest naprawdę piorunujący: "Tak to jest jak jest sie bez uczucia w zwiaku, wtedy łatwiej o skos w bok." Niestety, nie jestem pierwsza. Ktoś już wypatrzył to zdanie przede mną. :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi PS. No proszę, drugą setkę napoczęłam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:49 Szybko poszło. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
inecita Re: Trochę off topic 18.08.05, 13:21 mi się najbardziej podoba "i jeszcze mi LASKE robi!!!" (zamiast łaskę oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
krowa_w_kropki Ale muszę się przyznać 16.08.05, 12:00 że jak zrobiłam dzieciakom dyktando (praktyki studenckie w gimnazjum) to już przy sprawdzaniu piątego tak mi się wszystko pomieszało, że bez słownika ortograficznego ani rusz (mimo, że wzór tekstu, oczywiście bez błędów, miałam przed nosem). Zwłaszcza, że były tam w zdaniach obok siebie słówka: porządny i pożądany. Co dzieciaki powyrabiały to sobie same wybraźcie, ja miałam potem taki mętlik, że uroczyście sobie przysięgłam nie robić więcej dyktand :) "Ziemji" to był też standard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Bo też nikt nie mówi, że to wszystko jest łatwe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:54 I trudno się dziwić dzieciom, które słysząc słowo "kszysz" piszą wyraz "kszysz" zamiast "krzyż". I dlaczego różnicę pomiędzy słowami "dańja" i "dania" oddaje się w piśmie... rodzajem litery na początku wyrazu (Dania/dania)? Ale akurat pod tym względem nasz język nie jest jeszcze najgorszy - ortografia francuska czy angielska to dopiero prawdziwy koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Bo też nikt nie mówi, że to wszystko jest łat 16.08.05, 12:57 bardzo przepraszam, ale ortografia francuska jest niezwykle logiczna i fonetyczna Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Bo też nikt nie mówi, że to wszystko jest łat 17.08.05, 12:45 Ja jakoś z ortografią nigdy nie miałam problemów... Może dlatego, że od piątego roku życia czytałam, zamiast huśtać się na trzepaku. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 17.08.05, 11:43 a nie widziałyście dziweczyny tych rozlicznych blusek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuś Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:05 z innego forum (o gratisach) "bryloczek" lub "brylok" Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_grzeskow_czekoladowych Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 17.08.05, 17:04 PERFUM ludzieeeee... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 20:28 "czy mam kupić TĄ bluzkę?" "popatrzcie na TĄ kobietę" Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun DysLEKCJA opanowała "ruwniesz" Allegro! 19.08.05, 09:14 Oto najnowszy przykład języka Zulu-Gula-Kali-Złowić-Wielka-Ryba-Buana! allegro.pl/show_item.php?item=60400561 Miłej lektury :-DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: DysLEKCJA opanowała "ruwniesz" Allegro! 19.08.05, 15:33 sigrun napisała: > Oto najnowszy przykład języka Zulu-Gula-Kali-Złowić-Wielka-Ryba-Buana! > allegro.pl/show_item.php?item=60400561 > Miłej lektury :-DDDDD to chyba imigrant z Dalekiego Wschodu jest:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hazel2 Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 19:06 Z forum regionalnego : dziewczyna się "szczygla" u fryzjera! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. podruby i husteczki n/t IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 20.08.05, 08:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: podruby i husteczki n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 19:53 "Husteczkę" jeszcze mogę zrozumieć - jako literówkę. Ostatnio mi się zdarzyła, bo palec omsknął się z klawiatury. Bardzo mi było wstyd, jak zauważyłam to PO naciśnięciu entera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvie Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język IP: *.77.classcom.pl 20.08.05, 12:42 o ile bledy ortograficzne jeszcze jakos mozna przelknac, usprawiedliwic (literowki) itp. (choc z ciezkim sercem) o tyle najstraszniejsza rzecza jest mylenie slow i uzywanie takich, ktorych piszaca osoba nie rozumie, a przynajmniej to wynika z kontekstu. najpopularniejszy: mylenie slow: przynajmniej i bynajmniej az mi moje metrowe wlosiska na glowie staja Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 23.08.05, 19:00 Nowość. Nie z tego forum, więc nikt się nie obrazi. "stanik ktory wiaze sie na szyji" Grrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
uka_m Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 23.08.05, 19:11 Nie wiem jak się odnieść do cyt; egzotyczność w wyglądzie Może lepiej egzotyka lub uroda egzotyczna W skrócie egzotyczna dziewczyna.co na to pan maleńczuk?;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza KONKURS - kto zgadnie? 23.08.05, 23:36 co to ma być "skłoł"? (Nie wiąże się z modą). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: KONKURS - kto zgadnie? IP: *.bumc.bu.edu 23.08.05, 23:41 kochanica-francuza napisała: > co to ma być "skłoł"? > > (Nie wiąże się z modą). Indianska squaw? (nota bene slowo uwazane w USA za obrazliwe) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza kalina i ania - dobrze!n/t 25.08.05, 00:13 Gość portalu: Ania napisał(a): > kochanica-francuza napisała: > > > co to ma być "skłoł"? > > > > (Nie wiąże się z modą). > > Indianska squaw? (nota bene slowo uwazane w USA za obrazliwe) Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag BYNAJMNIEJ !!!!!!!!!!!! 24.08.05, 12:12 Mnie naprawdę szlag trafia jak słyszę słowo BYNAJMNIEJ używane zamiast PRZYNAJMNIEJ!!!!!!!!! Co za straszna faza na to przyszła!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sineira wziąść - na litość boską, co to jest?!? 25.08.05, 17:10 Jestem ciężko na to uczulona. WZIĄĆ!!! W żadnym wypadku "wziąść"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariposa Re: wziąść - na litość boską, co to jest?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:18 ja tez:))tak samo jak na perfum:) a tak z innej beczki moja kolezanka mowi zjem pomaranczko Odpowiedz Link Zgłoś
hazel2 Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 25.08.05, 17:47 Nie jest to żaden błąd ale irytuje mnie nazywanie dodatków akcesoriami. Brzmi pewnie światowo ;) ale ja zgrzytam zębami! Odpowiedz Link Zgłoś
hazel2 Re: o "dekoldach", czyli forumowych perłach język 25.08.05, 17:48 Akcesoriami - zębami, sama nie czuję jak rymuję! :D Odpowiedz Link Zgłoś