se.la.vie 18.08.05, 16:15 Czy można zrobić coś takiego,żeby nie przychodził listonosz do domu,tylko samemu odebrać na poczcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kot Zbyszek Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro IP: *.ols.vectranet.pl 18.08.05, 16:22 do mnie zawsze przychodzi karteczka z poczty, zeby łodebrać, a liśćionosz nidgy nie przyszedł do mej rezydencji Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie kotku! 18.08.05, 16:24 A jak to zrobić żeby nie przychodził listonosz? Odpowiedz Link Zgłoś
reniuszka Re: kotku! 18.08.05, 17:12 Założyłam sobie przegródkę na mojej poczcie (jest bezpłatna) i w ustawieniach zmieniłam moje dane w Allegro wpisując zamiast ulicy numer tej przegródki. Zdarzyło mi się, że firma, która dostarcza przesyłki (bo nie zawsze jest to poczta) znając mój adres w wcześniejszych kontaktów i tak zawitała w moje progi ale to się rzadko zdarza. R. Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: kotku! 18.08.05, 17:23 Jak to się zakłada?Jak to się fachowo nazywa?Panie z mojej poczny są takie nieprzyjemne ,że zabiją mnie wzrokiem jak zaczne gadać o przegródkach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzaba Re: kotku! IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 18.08.05, 20:18 To sie nazywa skrytka pocztowa. Jak ją sobie wykupisz, to przesyłki będa tam przychodzić. A "karteczke" czyli awizo listonosz zostawia, jak nie zastanie nikogo w domu. Pzdr Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: kotku! 18.08.05, 20:22 Ile kosztuje założenie skrytki? zdaj sie ktoś pisał ,że jest bezpłatna.... Odpowiedz Link Zgłoś
magdzie Re: kotku! 18.08.05, 20:23 nie jest bezplatna. na mojej poczcie jest to koszt 40zl, dostajesz kluczyk i szalejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
magdzie Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro 18.08.05, 20:22 bez dodatkowych oplat-nie. chyba, ze pracownik Poczty nie zastanie nikogo z domownikow i przesylka bedzie awizowana, wteyd zglosisz sie na poczte z dowodem tozsamosci i odbierzesz to na co czekasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Zbyszek Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro IP: *.ols.vectranet.pl 18.08.05, 20:35 nie otwieraj listonoszowi, zostawi awizo i wsio :) Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro 18.08.05, 20:38 Bo wiecie,moja mama nie cierpi odbierania przesyłek,a zawsze się tak zdarza ,że to listonosz na nią trafia.I nie wiem ,co będzie jak trafi na kolejną przesyłkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
magdzie Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro 18.08.05, 20:40 to podaj temu u kogo kupilas adres kolezanki, na ktory ma byc wyslany produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro 18.08.05, 20:52 Niestety to odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
dafir Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro 18.08.05, 21:01 Możliwa jest usługa, która nazywa się "POSTE-RESTANTE". W ten sposób wysłana przesyłka dociera do określonego urzędu pocztowego, a Ty już sama musisz się po nią zgłosić. Nie wiem ile się za to płaci, ale masz pewność, że listonosz Ci jej nie przyniesie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dafir Opłata 18.08.05, 21:04 Właśnie sprawdziłam - usługa POSTE-RESTANTE przy nadaniu paczki priorytetowej jest BEZPŁATNA :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Dafir! 18.08.05, 21:09 Ale teraz tak:jak będę opłacać przelew to co mam powiedzieć babce?Na bank nie zrozumie co to znaczy"poste-restante".Mówie wam mam takie wredne baby na poczcie,dlatego tak się dopytuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dafir Re: Dafir! 18.08.05, 21:18 Na pewno zrozumie na poczcie co to znaczy Poste-Restante... Ale skoro wysyłasz przekaz do kogoś od kogo kupiłaś coś na Allegro, to przekaz pocztowy wyślij tradycyjnie bez żadnych dopisków. Natomiast Sprzedającemu zaznacz, aby nie wysyłał paczki na Twój adres, a na Poste-Restante - wtedy podaje się Twoje imię i nazwisko i adres poczty, na którą chcesz otrzymasz przesyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dafir Re: Dafir! 18.08.05, 21:21 Chociaż myślę, że nawet w zupełności by wystarczył na paczce Twój adres i dopisek "Poste-Restante". Po Twoim adresie dojdą, który urząd pocztowy Ciebie obsługuje :-) A przynajmniej będą mogli porównać nazwisko i adres z Twoim dokumentem tożsamości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: Dafir! 18.08.05, 21:32 A wystarczy moje 15 i pół lat ?:) może być paszport,a nie legitymacja ,którą zgubiłam? Odpowiedz Link Zgłoś
dafir Re: Dafir! 18.08.05, 21:36 Paszport jest w porządku, to też dokument tożsamości :-) A jeśli chodzi o wiek, to chyba nie ma szczególnych ograniczeń dla Poste-Restante, w końcu przesyłka jest dla Ciebie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia se.la.vie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:42 jestes w wieku mojego brata ... a on to taki dzieciak ... o niczym pojecia nie ma ... a Ty w necie siedzisz i sama zalatwiasz jakies przesylki .. on sam to z trudem do sklepu ( po żarcie) pojdzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: se.la.vie IP: *.76.classcom.pl 19.08.05, 00:17 chlopcy sa opoznieni w rozwoju ;) moj 16-letni brat tez niczego by nie zalatwil;) gdzies kolo 18-ki zaczyna sie wyrownywac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaqus Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:21 udawaj, że nikog nie ma w domu, listonosz zostawi awizo, i z tą zieloną karteczką udasz się na pocztę po przesyłkę Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro 18.08.05, 22:24 Mieszkam z 4 innymi osobami :) a niedługo wprowadzi się jeszcze Fafik(świnka morska) i ciężko będzie ich namówić żeby nie dawali znaków życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaqus Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:26 ale to będzie fajna zabawa, typu- nikogo nie ma w domu, ukryjecie się wszyscy :))), wiadomo, listonosz dzwoni 2 razy, to będzie znak, ze nawet świnka ma siedzieć cicho :) Odpowiedz Link Zgłoś
charlotta_lotta Re: Mam pytanie dot.przesyłek na allegro 19.08.05, 00:05 :))) Selavie.. masz bardzo fajną sygnaturkę ;-) to tak na marginesie :) Odpowiedz Link Zgłoś