joko5 16.05.06, 15:26 Chodzi mi o fonetykę: pedikiur czy pedikir a może inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia.la Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 15:35 pedikir!:)chodze do szkoly kosmetycznej i tak mowimy:P Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 15:42 Pytałam się ponieważ wiele osób używa pierwszej formy Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 15:48 A ja się skłaniam do pierwszej formy - bliżej wymowy francuskiej. Tak samo, jak nie powiem ekri na ecru... A to, że w szkole kosmetycznej mówi się inaczej.... Odpowiedz Link Zgłoś
monia725 Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 16:08 Z pedikiurem sie zgadzam, ale ecru mnie zdziwilas Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 16:25 Zdecydowanie nie :) www.slownik-online.pl/kopalinski/DB4FB8212948AB16412565BD0015843F.php Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 18:52 > A ja się skłaniam do pierwszej formy - bliżej wymowy francuskiej. ke???? W "wymowie francuskiej" zbliżone do polskiego "u" są co najwyżej zbitki głosek "ou" itp, a "u" brzmi trochę jak niemieckie u umlaut, czyli na upartego bliższe polskiemu i nić u. a więc: peducure - pedikir Curie - skłodowska - kiri skłodowska, nie kuri skłodowska czy kiuri skłodowska. A więc żaden pedikiur tylko pedikir jak już. jeśli ktos ma ochotę na wygibasy, przy drugim "i" ściśnie usta jak do u. Odpowiedz Link Zgłoś
audrey.h Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 16:37 zarowno w slowie 'pedicure' jak i 'ecru' litere 'u' wymawia sie z francuskiego jak cos pomiedzy 'u' a 'i' ( [wym. pedikür], ukladamy usta jak do 'u' i mowimy 'i' - mniej wiecej). wydaje mi sie, ze mowienie: pedikir oraz ekri to po prostu potoczne spolszczenie (ulatwiajace wymowe trudnej gloski) nie wiem na ile akceptowalne przez specow od poprawnej polszczyzny, ale mi osobiscie w ogole nie wadzace :) w slowniku pwn widnieja dwie wersje: pedikiur i pedicure. -- audrey Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 16:48 Odsłuchałam w słowniku i wymawia się bliżej ekri niż ekru Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 16:53 A czy ktoś twierdził, że się wymawia "ekru"? Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 17:42 mniej więcej tak samo jak deja vu :) czyli podobnie jak niemieckie "u" umlaut [sorki jeśli rąbnęłam się w pisowni,ale w końcu robię za przyszłą italianistkę,nie germanistkę;)] a jeśli nie, to lepiej "i" niż "u" czy "iu" a,no i jeszcze akcent i w ecru, i w pedicur na ostatnią sylabę :) Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen to proste: 16.05.06, 19:08 pedicure - pedikir (ostatnie i jak u umlaut) gdyby się wymawiało pedikiur to musiałoby być to jakoś tak zapisane: pediquioure. A takiego słowa nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adriana Re: pedicure jak wymawić 16.05.06, 21:53 ja mowie pedikiur a wiec zle jak sie okazuje ;p Odpowiedz Link Zgłoś