Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

marc jacobs-no i co dalej:(

04.07.06, 17:46
    Bardzo podoba mi się taka sukienka (oczywiście nia ta co można kupić ją na
    aukcji- bo widać że to podróba, tylko ta na zdjęciu katalogowym)...i tutak
    moje pytanie-można gdzieś w Polsce kupić sukienki tej firmy??....Pomóżcie bo
    zachorowałam na tę sukienkę i muszę ją mieć
    Obserwuj wątek
      • magdzia_p link:) 04.07.06, 17:47
        cgi.ebay.co.uk/New-Marc-Jacobs-MJ-Spring-2006-Runway-Dress-US2-UK6-8_W0QQitemZ290004219281QQihZ019QQcategoryZ86262QQrdZ1QQcmdZViewItem
        • foamclene Re: link:) 29.11.06, 14:57
          nie widze zblizen metki...
      • marinesha Re: marc jacobs-no i co dalej:( 04.07.06, 17:54
        W Polsce o oryginał to będzie trudno. Już predzej w Anglii, albo w USA.
        • mef8 Re: marc jacobs-no i co dalej:( 04.07.06, 17:58
          Głupie pytanie (mam sklerozę) - a to przypadkiem nie sklep MJ jest w Warszawie
          przy Nowym świecie (tuż obok Placu 3 +), obok Escady i Republica Latina? Jeśli
          tak, to popytaj tam.
          • lunalovelight Re: marc jacobs-no i co dalej:( 04.07.06, 21:06
            to bodajze Marc Cain :).
      • jaleo Re: marc jacobs-no i co dalej:( 04.07.06, 20:22
        A po czym poznalas, ze to podroba? Tak z ciekawosci pytam.
        • zwykladziewczyna5 Tez uwazam, ze podroba 04.07.06, 20:34
          Przede wszystkim cena absurdalnie niska.
          Poza tym, to jest inna sukienka, co widac na zblizeniach. Zwroccie uwage na jej
          dol. Nie ma oczywiscie zblizen oryginalu, ale roznica miedzy dolami wystarcza.
          Ta podroba jest koszmarna.
          • jaleo Re: Tez uwazam, ze podroba 04.07.06, 20:42
            zwykladziewczyna5 napisała:

> Przede wszystkim cena absurdalnie niska.
            > Poza tym, to jest inna sukienka, co widac na zblizeniach. Zwroccie uwage na
            jej
            >
            > dol. Nie ma oczywiscie zblizen oryginalu, ale roznica miedzy dolami
            wystarcza.
            > Ta podroba jest koszmarna.

Nie za bardzo sie znam na Ebay bo nigdy tam nie kupuje, ale wydaje mi sie, ze
            wszystkie aukcje zaczynaja sie od £0.99.

Jesli chodzi o roznice pomiedzy egzemplarzem "wybiegowym" a kolekcja w
            sklepach, to oczywiscie zdarzaja sie nawet spore roznice, jesli chodzi o
            kolekcje R-T-W.

Dol rzeczywiscie kiepsko wyglada, ale Marc Jacobs nie slynie ze swietnego
            wykonczenia ;-)

Wydaje mi sie malo prawdopodobne, zeby ktos sobie zadal trud podrobienia Marc
            Jacobs, bo ta sukienka kosztowala gora £450, kupiona pewnie na letniej
            wyprzedazy wiec cos kolo £250. Jedwab i uszycie wyszloby na to samo.
            • kashunda raczej oryginal 05.07.06, 06:07
              Po pierwsze, aukcja konczy sie dopiero za osiem dni ,cena pojdzie do gory w
              ostatnich dniach (godzinach )aukcji.Po drugie, osoba sprzedajaca ma bardzo
              dobry feedback .
              • pepsicoco Re: raczej oryginal 05.07.06, 12:10
                Jest szansa ze to oryginal.Jacobs zazwyczaj ma kiepskie wykonczenie-i u niego to
                nie dziwne.Czesto takie rzeczy sa wynoszone z fabryk przez pracownice i
                sprzedawane gdzies na "czarnym rynku".
                Jacobs szyje ciuchy(min.) w jednej z polskich fabryk gdzies w okolicach Lodzi-i
                czesto mialam oferty sprzedazy tych ciuchow od ich pracownic kiedy jeszcze
                prowadzilam butik w Polsce.
                • edavenpo Re: raczej oryginal 05.07.06, 12:12
                  pepsicoco napisała:

> Jest szansa ze to oryginal.Jacobs zazwyczaj ma kiepskie wykonczenie-i u niego t
                  > o
                  > nie dziwne.Czesto takie rzeczy sa wynoszone z fabryk przez pracownice i
                  > sprzedawane gdzies na "czarnym rynku".
                  > Jacobs szyje ciuchy(min.) w jednej z polskich fabryk gdzies w okolicach Lodzi-i
                  > czesto mialam oferty sprzedazy tych ciuchow od ich pracownic kiedy jeszcze
                  > prowadzilam butik w Polsce.
                  ___

Hmmm... to duzo wyjasnia.
                  Znajoma w UK kupila wlasnie kurtke Jacobsa z Ebay od polskiego sprzedawcy
                  wlasnie. Kurtka na 100% oryginalna.
                • daino Re: raczej oryginal 05.07.06, 14:07
                  wiekszosc ubran mam z Marc Jacobs Collection (nie mylic z Marc by Marc Jacobs)
                  i zawsze jest opisane ze material import, a szyte w USA. nie wiem tez o co
                  chodzi z tym "zlym wykonczeniem"... czasem jedwab/crepe de chine ma male
                  farfocle przy nieobrabionych krawedziach, ale nie jest to wylacznie cecha MJ i
                  nie jest traktowane jak wada.
                  • jaleo Re: raczej oryginal 05.07.06, 14:35
                    daino napisała:

> wiekszosc ubran mam z Marc Jacobs Collection (nie mylic z Marc by Marc
                    Jacobs)
                    > i zawsze jest opisane ze material import, a szyte w USA.

???
                    Wydaje mi sie, ze Marc Jacobs juz od kilku lat nie szyje w USA.

nie wiem tez o co
                    > chodzi z tym "zlym wykonczeniem"... czasem jedwab/crepe de chine ma male
                    > farfocle przy nieobrabionych krawedziach, ale nie jest to wylacznie cecha MJ
                    i
                    > nie jest traktowane jak wada.

Chodzio o zdjecie zalaczone w tym watku - na dole sukienki jest widoczny
                    tacking (nie wiem, jak to sie nazywa po polsku). Natomiast sam fakt, ze
                    ubranie jest inne, niz to pokazywane na wybiegu nie swiadczy o tym, ze jest to
                    podrobka, bo to sie zdarza bardzo czesto. Egzemplarze na wybieg w kolekcjach
                    RTW sa produkowane w krotkiej serii przed produkcja masowa, i w miedzyczasie
                    szczegoly moga sie zmienic (nawet znacznie).
                    • daino Re: raczej oryginal 05.07.06, 14:38
                      jaleo napisała> ???
                      > Wydaje mi sie, ze Marc Jacobs juz od kilku lat nie szyje w USA.

wlasnie sprawdzilam, wszystko oprocz kaszmirowych/lub innych welnianych swetrow
                      (Italy) jest USA.

?
                    • softie Re: raczej oryginal 29.11.06, 14:52
                      jaleo napisała: > ???
                      > Wydaje mi sie, ze Marc Jacobs juz od kilku lat nie szyje w USA

I znowu, zle Ci sie wydaje. Owa nieszczesna sukienka z ebayowego linku, na yoox
                      lub inna, na net-a-porter, jest podana w amerykanskim rozmiarze, przyklady
                      opisow kolekcji:

z neimanmarcus.com (Jesien-Zima 2006):
                      • Beaded Blouse: ...100% silk. Made in USA of imported fabric.
                      • Wide-Leg Pants: ...77% wool, 23% linen. Made in USA.

Saks.com:(Resort 2007 collection):
                      Silk Cocktail Dress...Made in USA
                      Linen Cropped Pants...Made in USA

e-luxury.com (2006/07):
                      Leopard Print Velvet Slip Dress 80% rayon, 20% silk ...
                      Note: Marc Jacobs Collection tends to run large. We recommend ordering one size
                      down. Made in the USA

Plaid Sarong Skirt 100% wool ...Made in the USA
                • daino Re: raczej oryginal 05.07.06, 15:15
                  moze pomylilo ci sie z Hugo Boss (polskie koszule w nowym jorku).
                  albo zle wyciagnelam wnioski z wszywek made in Italy (welna) lub USA (jedwab).
                  :)
            • softie Re: Tez uwazam, ze podroba 29.11.06, 14:30
              jaleo napisała: > Wydaje mi sie malo prawdopodobne, zeby ktos sobie zadal trud
              podrobienia Marc > Jacobs, bo ta sukienka kosztowala gora £450, kupiona pewnie
              na letniej > wyprzedazy wiec cos kolo £250. Jedwab i uszycie wyszloby na to
              samo.

Sadze, ze sie mylisz bo jakis czas temu po roznorakich modnych forach
              angielskojezycznych krazyly linki z podrabianymi sukienkami Jacobsa. Natomiast
              oryginalna sukienke mozna kupic na yoox.com, dzial "spring-summer" za $
              1,370.00 (yoox jedna z bardziej znanych www z Wloch, oferujaca przecenione
              kolekcje).
      • zettrzy Re: marc jacobs-no i co dalej:( 29.11.06, 15:45
        ta sukienka ma bardzo prosty kroj... pokaz zdjecie krawcowej, powinna na jego
        podstawie uszyc taka sama (chociaz oczywiscie material bedzie inny)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka