Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

offtopic - co byscie chcialymiec...

24.07.06, 20:02
    mam pytanie offtopicowe:

mam pytanie - co chcialybyscie miec w domu zeby latwiej wam bylo sie zdrowo
    odzywiac? wiadomo ze zdrowe odzywianie - a wiec niepodjadanie, jedzenie
    regularnych zbalansowanych posilkow i ich przygotowanie wymaga poswiecenia
    odrobiny czasu. czego byscie potrzebowaly zeby to stalo sie latwiejsze? albo
    co was zniecheca, przeszkadza wam w dbaniu o zdrowe odzywianie?

moze jest jakis gadget ktory by was do tego zachecil gdybyscie go mialy? albo
    zawsze chcialyscie zeby ktos wyprodukowal cos czego jeszcze nie ma na rynku a
    bardzo by wam pomoglo?

bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedzi. pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • gosiaqus Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:05
        porcje jakie zjem są w normie, chciałabym jednak, żeby było takie urządzenie, albo w ogóle były takie słodycze, które by były zdrowe i zachowywały te same walory smakowe i cenę, a nie jakieś sojowe żelki :)

oraz, z racji, że czasami jem za mało warzyw, to idealna krajalnica/szatkownica do nich, która sama by robiła sałatki i dobierała smaki tak, aby mi odpowiadały, czyli jednocześnie wrzucała tam kurczaka, szynkę albo tuńczyka :)))
      • mef8 Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:05
        Najlepiej kogoś na stanowisku szefa (mojej) kuchni, kto by ugotował a potem po
        sobie posprzątał (już mąż mi nie wystarcza). :-)
        • myszka_333 Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:08
          sokowirówkę
      • cioccolato_bianco Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:08
        wage kuchenna - taka mala, dokladna, elektroniczna i z bajerami
      • hanureku Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:12
        mnie by bardzo pomoglo to urzadzenie do gotowania na parze :D
        chyba tefal cos takiego ma

po prostu nie chce mi sie rozkladac tej calej piramidy z garow, dodatkowa strata czasu to gotowanie wody itp itp

lubie warzywa na parze ale nie mam czasu i checi sie w to bawic :)
        pozdrawiam!
      • nie-niebieska Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:13
        chcialabym miec gadget ktory sie nazywa SILNA WOLA

choc w tym roku jak 1 raz poszlam na basen i zobaczylam swoje faldki to sie
        zmotywowalam!
        • pianazludzen Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:15
          super, piszcie dalej, wszystkie odpowiedzi sa dla mnie bardzo cenne!
      • pianazludzen aha 24.07.06, 20:23
        jeszcze napisze jakie sa ponoc glowne tendencje w odzywianiu sie teraz
        wspolczesnych ludzi - moze to wam nasunie na mysl jakies wasze problemy:) i
        pomysly czego wam brakuje zeby je zmniejszyc

- rodziny gotuja dosc czesto pelnowartosciowe posilki w weekendy ale juz
        rzadziej w tygodniu

- kuchnia etniczna, orientalna zyskuje na popularnosci

- ludzie podjadaja, jedza przekaski zamiast jesc regularnie wieksze posilki

- ludzie inwestuja coraz wiecej pieniedzy w swoja kuchnie

- kuchnia zastepuje coraz czesciej pokoj dzienny, tocz sie w niej zycie

- ludzie spedzaja coraz wiecej czasu w kuchni

I jeszcze juz osobiscie przypomnialo mi sie zdanie z filmu Fight Club ktore mi
        bardzo zapadlo w pamiec - kuchnia wspolczesnego singla - prawie pusta lodowka i
        monostwo przypraw. Dobra obserwacja, moim zdaniem ludzie mieszkajacy sami
        kupuja czesto gotowe produkty typu fix i je gotuja doprawiajac nieco tylko wg
        wlasnego gustu.
      • foamclene Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:28
        przystojnego murzyna do wyciskania sokow ;)
        • sara_87 Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:33
          lodówkę i szafki na kłódkę bym chciała.

a tak serio to przydała by się patrlnia teflonowa i cokolwiek do gotowan ia na
          parze
      • nadinka_nadinka Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:37
        nic mi nie przychodzi do glowy. tzn. przychodzi, ale to nie ma nic wspolnego ze
        zdrowa zywnoscia: maszyne do lodow wloskich :D
        ale ja nie jestem odpowiednim materialem do badan, bo nie odzywiam sie zdrowo,
        niestety. moge powiedziec, ze racjonalnie [5xdziennie], ale nie zdrowo. a co
        mnie zniecheca do zdrowego zywienia? - taka spoleczna/medialna presja, ze trzeba
        sie zdrowo odzywiac, bo to trendi i do szczescia niezbedne :-)
      • sara_87 Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:37
        i jeszcze coś. Właściwie to nie gadżet, ale chciałabym miec wlasny ogródek,
        sad, nie pogardziłabym własną kurą i kogutem oraz krówką :)
      • facecja Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:53
        po pierwsze motywacja - bo póki co nic nie jest w stanie zmusić mnie do zmiany
        nawyków. jem - o o zgrozo - biały chleb z margaryną zamiast czarnego z masłem,
        ale ani cholesterol ani cukier nie skaczą, gruba tez nie jestem.

po drugie - musiałabym chyba zacząć palić, bo gdy czytam albo oglądam film
        muszę czymś zająć ręcę - i to jest najczesciej jedzenie lodów, paluszków,
        ciastek, słonecznika, a czasem nawet chipsów.

w domu moim było tak od zawsze, jak poczytam porady "jak się zdrowo odżywiac",
        to aż dziw bierze, że moja rodzina nie składa się z samych roseanne i danów...
      • mankencja Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 24.07.06, 20:58
        kucharkę.
      • katinkova Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 25.07.06, 03:26
        więcej czasu ;(

i gdzies blisko ryneczek owocowo-warzywny, gdzie maja 6 odmian ziemniakow, 20
        odmian jablek, mase pysznych swiezych nowalijek itp, a nie smutny warzywniak pod
        blokiem ze zwiedla kapusta :(

i hmm, kogos dla kogo chcialoby mi sie gotowac...
        mi samej wystarcza byle kanapka, sa tygodnie ze zyje tylko na kawie i paczkach :/
      • sumire Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 25.07.06, 09:00
        nie ma nic takiego. nie mam z tym problemów, ja nie podjadam, gotowanie dla
        siebie nie zajmuje mi dużo czasu, a do zdrowego odżywiania wystarczy porządny
        nóż do krojenia warzyw, dobra patelnia względnie wok, no i bazar nieopodal :)
        uważam, że to raczej kwestia chęci i wyrobienia sobie nawyku, niż gadżetów i
        sztuczek.
        • pianazludzen zadalam to pytanie bo... 25.07.06, 11:16
          zadalam to pytanie, bo chcialabym zrobic konkurs "healthy eating habits 2016"
          na urzadzenie ktore pomoglo by takie zdrowe nawyki zywieniowe kultywowac. wiem
          ze najwieksza role gra nawyk, jednak zadanie jest akurat takie.

moje dotychczasowe przemyslenia:
          - gadget powinien skladac sie z jak najmniejszej ilosci czesci zeby byl latwy
          do umycia (wiele z was powiedzialo ze nie ma czasu na zmywanie)

- moze powinien miec w srodku wage - system dzieki koremu mozna kontrolowac
          wielkosc porcji i kalorii

- powinien byc maly, taki zeby go mozna zabrac do pracy - wiekszosc w pracy
          zyje na "kawie i paczkach" bo to najlatwiej dostac w okolicach miejsca pracy i
          nie trzeba tego przygotowywac, a szybko syci. to chyba najwiekszy wrog zdrowego
          zywienia, jedzenie w pracy.

- powinien byc prosty ale multifunkcjonalny - zeby nie bylo trzeba targac ze
          soba do pracy calego osprzetu w formie nozy, tarki, itp.

- fajnie gdyby umoyliwial gotowanie na parze - myslalam nawet o malym urzadzenu
          do gotowania na parze zasilanym na USB - ale do zagotowania kubka wody trzeba
          chyba zbyt duzo energii zeby oplacalo sie obciazac tym baterie laptopa.
          • pianazludzen Re: zadalam to pytanie bo... 25.07.06, 11:19
            >zrobic konkurs "healthy eating habits 2016"

mam na mysli - zrobic projekt na konkury, wziac udzial w konkursie
            • katinkova Re: zadalam to pytanie bo... 25.07.06, 15:17
              to nie jest glupi pomysl, tylko zamiast zasilania na usb mozna na zwykle
              zasilanie sieciowe ;)

juz widze jak w biurze wyciagam sobie w czasie przerwy ziemniaczki w mundurkach ;D
              • pianazludzen Re: zadalam to pytanie bo... 25.07.06, 15:59
                racja, tym bardziej ze w 2016 roku - taki jest tytul konkursu - usb moze juz
                wcale nie byc w powszechnym uzytku, pewnie bedzie sie to wszystko raczej
                rozwijalo w strone bezprzewodowosci. z reszta jak to zasilic to chyba 2-rzedna
                kwestia :)

najwazniejsze to chyba zauwazyc problem i sprytnie go rozwiazac
      • qurna_chata ja mam wszystko co potrzebne mi 25.07.06, 11:43
        to chyba wersja nie-futurystyczna jako ze wszystko co mi potrzebe juz mam i
        powszechnie dostepne w sklepach.
        -kupuje w mlynie mixy rozne do wypiekania chleba, lub make i drozdze osobno, i
        przy pomocy maszyny do chleba wypiekam swoj chleb co 2-gi dzien. praca przy tym
        polega na wsypaniu/wlaniu odmierzonych skladnikow do maszyny i zalaczeniu
        odpowiedniego programu. 3h pozniej chleb gotowy.
        -zakupilam wage, odmierzam porcje ryzu i makaronu, makarony kupuje tylko z maki
        durum, ryz tylko pelnoziarnisty.
        -mam wielofunkcyjny robot kuchenny (blender, mikser, siekaczka, krajaczka,
        tarka, sokowirowka w jednym) i uzywam do robienia saltek. myje warzywa wrzucam
        do robota i wciskam guzik. doprawiam. salatka gotowa. calosc zajmuje zwykle 5
        minut lacznie z myciem robota. bezbledny sprzet, ktory pomogl mi bardzo
        powrocic do jedzenia swirzych warzyw.
        -wielkofunkcyjna mikrofala (fukcje piecyka, grila, mikrofali, gotowania i
        parowania). ziemniaki paruje w 5 minut, ryba-4 minuty, warzywa 3 minuty.
        rewelacja.
        przygotowanie obiadu od zera, z surowych produktow, (a nie polproduktow),
        zajmuje mi obecnie 20 minut
        za pomoca robota kuchennego robie tez shakes z owocow i jogurtu na deser.
        na przegryzke z ramach snacks kupuje pestki solnecznika, dyni itd, orzechy i
        rodzynki. mieszkam wszystko i ustawiam w pudelku przy kanapie. jem to z
        lenistwa, bo po cos innego musialabym sie poczlapac do lodowki lub szafki w
        kuchni.
        z napojow kupuje tylko syropy do rozcienczania z woda i wode mineralna gazowana
        i niegazowana. moj maz kupuje sobie sok pomaranczowy tez. to wszystko. kupujemy
        i wykorzystujemy do przygotowania posilkow tylko swieze produkty. schudlam 8
        kilo w ciagu 3 miesiecy od wprowadzenia powyzszego rezimu.
        • pianazludzen Re: ja mam wszystko co potrzebne mi 25.07.06, 11:57
          super, wielkie dzieki za tego posta!

a co robisz gdy jestes w pracy jesli moge spytac? czy tam przygot. posilki, czy
          robisz je wzcesniej w domu i zabierasz?
          • qurna_chata Re: ja mam wszystko co potrzebne mi 25.07.06, 12:19
            do pracy przygotowuje albo kanapke z ryba (sardynki, sledz, tunczyk, losos,
            czyli wszystko kupujesz gotowe w puszce, sloiku, uwedzone itd.) albo zimne
            salatki (najczesciej makaron z warzywami uparowanymi, albo warzywa z kurczakiem
            wedzonym, doprawione sosem musztrdowym, czosnkowym, majonezowym). zwykle
            przygotowuje taka slatke raz na 3 dni i zabieram potem do pracy porcje w malym
            podelku tupperware. no i zabieram tez jeden owoc na przekaske.
            w czasie okresu czesto lapie mnie ochota na slodkie to wtedy kupuje w sklepie
            batoniki slimfast. smakuje wybornie a ilosc cukru i kalorii ograniczona. przy
            okazji jest to dosc drogie jak na batonik wiec duzo nie kupuje. gorzka
            czekolada (zawartosc kakao powyzej 60%) tez zabija skutecznie ochote na slodkie
            a duzo tego nie zjesz. oprocz tego nie kupuje oabsolutnie nic co mogloby mnie
            potem w domu kusic. a potem zeby specjalnie leciec do sklepu jak mam zachcianke
            to za leniwa jestem.
      • lucy215 Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 25.07.06, 13:33
        Ja bym chciała mieć tabelki na lodówce - z prostymi przepisami na sałatki i
        przekąski - byleby smaczne.
        Albo mieć sokowirówkę - poręczną która nie brudzi wszystkiego wokół, i moznaby
        włożyć do niej np. całe jabłko bez obierania :D
        I jakąć grilującą w piekarniku.
      • nessie-jp Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 25.07.06, 16:45
        To ja pójdę w przeszłość, zamiast w przyszłość
        • pianazludzen Re: offtopic - co byscie chcialymiec... 25.07.06, 16:52
          wlasnie ze wsyzstko mi moze pomoc, temat obejmuje rowniez problem
          porzechowywania zywnosci :)

nie chodzi mi o gotowe pomysly, ale o rozpoznianie problemu - czego brakuje
          ludziom do tego aby zdrowo sie odzywiac - piwnica to tez wazna informacja :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka