Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dress code w dużej firmie

30.08.06, 18:44
    Witam, w poniedziałek rozpoczynam staż w dużej firmie konsultingowej w Wa-wie
    i nie do końca wiem jaki obowiązuje mnie dress code. Podstawy znam, bez
    przesadnych dekoltów i dzinsów ;) ale czy muszę utrzymywać styl formalny
    (garnitur/marynarka) czy wystarczą eleganckie spodnie i bluzka
    koszulowa/bluzeczka? czy mogę chodzić do pracy w balerinkach czy musi być but
    na obcasie (t zw "stukający";))? będę wdzięczna za jakieś porady. pozdrawiam s
    Obserwuj wątek
      • troubleska Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 19:01
        Balerinki - nie. Buty powinny być zakryte, klasyczne. Eleganckie spodnie plus
        elegancka bluzka jak najbardziej tak. Wszystko stonowane jeśli chodzi o
        kolorystykę. W przypadku wątpliwości, na pierwszy dzień wybierz wersję bardziej
        formalną niż mniej, na pewno na tym nie stracisz. A potem - sama
        zaobserwujesz... Powodzenia w nowej pracy.
        • edavenpo Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 19:15

Powinni ci byli powiedziec lub przy podpisywaniu umowy pownnas otrzymac pakiet
          informacyjny zawierajacy m.in. zasady dress code

Ja bym sie przeszla pod firme kolo 9:00 czy 17:00 jak najwiecej ludzi wchodzi i
          wychodzi i zaobserwowala jak ludzie sa ubrani.

W razie niepewnosci na pierwszy dzien ubralabym sie formalnie -
          marynarka/koszula/spodnie lub spodnica/eleganckie pantofle bo z tym zawsze
          trafisz w dziesiatke a dopiero w pracy zaobserwujesz co i kto nosi. Poza tym
          mozesz zapytac bezposredniego przelozonego wprost - powinni ci doradzic.

Tak na marginesie to jeszcze zalezy jaka to firma i jaki consulting. W firmach
          typu PWC dress code jest bardzo formalny. W CGEY czy D&T juz mniej a w firmach
          typu research&consulting czesto obywa sie na chinos (jak sie te spodnie nazywaja
          po polsku?), niesmiertelnej niebieskiej koszuli Polo Ralpha Laurena i mokasynach
          u facetow i eleganckich spodniach z topami wszelkiej masci, nawet tymi malo
          eleganckimi noszonymi z jakimkolwiek byle nie-sportowym obuwiem.

Zauwazylam ze w Polsce dress code jest znacznie bardziej przestrzegany w pracy
          niz w UK, gdzie czesto jest wolna amerykanka i mimo ze np. teoretycznie dzinsow
          nie mozna nosic - wszyscy nosza i nikt nic nie mowi.
          • jaleo Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 19:20
            edavenpo napisała:

>
            > > Zauwazylam ze w Polsce dress code jest znacznie bardziej przestrzegany w
            pracy
            > niz w UK, gdzie czesto jest wolna amerykanka i mimo ze np. teoretycznie
            dzinsow
            > nie mozna nosic - wszyscy nosza i nikt nic nie mowi.

To tez zalezy, w jakiej firmie. Sama pracuje w duzej firmie amerykanskiej, a
            budynek dzielimy z HP, a do niedawna rowniez z IBM. Teoretycznie u wszystkich
            trzech firm obowiazywal smart casual, ale o ile u nas i w HP zwracano na to
            uwage (a za wylamanie sie z kodu grozil "dywanik"), to w IBM nikt sie nie
            przejmowal i regularnie sie widywalo ludzi w jeansach, butach sportowych itp.
            • edavenpo Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 19:26

Fakt - nie ma reguly ;-)

IT w ogole czesto rzadzi sie swoimi prawami - swego czasu pracowalam w
              konsultingu informatycznym i na spotkaniach bylo wszystko - od wyciagnietego
              swetra poprzez dwurzedowy garnitur w prazki do bardzo ekstrawaganckich koszul
              Paula Smitha w ktorych uwielbial lansowac sie moj szef ;-)
          • alex_koz Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 20:57
            edavenpo napisała:
            > W firmach
            > typu PWC dress code jest bardzo formalny.

ja bym powiedziala ze coraz mniej formalny. polowa pracownikow chodzi w
            dzinsach;))
            • fatjedi Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 21:17
              Alex, a wiesz może czy w PWC można chodzić zimą w kozakach i np spódnicy do
              kolan? Czy zimą też czółenka?

• alex_koz Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 22:41
                primo: nie znam akurat biura Pwc ale zakladam ze wiekszosc biur maja szafe i
                szafki na buty gdzie zima mozna kozaczki po przyjsciu do pracy na czolenka
                zamienic, wiec w tym nie ma problemu. zreszta siedzenie przez 9 godzin w
                zimowych kozaczkach w temperaturze pokojowem to byloby przegiecie.

secudno: akurat a propos pwc, z tego co mi wiadomo z dobrego zrodla;)) dress
                code jest tam obecnie lzejszy - obowiazek business look maja tylko te osoby
                ktore maja w danym dniu spotkania z klientami, plus oczywiscie obsluga na
                recepcji etc. pozostalych obowiazuje styl a la casual business.

nie jak w mojej bylej firmie gdzie zakiecik byl na porzadku dziennym;(
                • alex_koz Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 22:44
                  to ja sie jeszcze poskarze publicznie ze w mojej bylej pracy nie mialam casual
                  friday'a ale w nowej pracy juz mam;))
            • edavenpo Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 21:27

Podejrzewam ze zalezy to tez od oddzialu. Znajoma pracuje w sarbanes-oxley w PWC
              i tam jest formalnie do bolu - buty typu piptoly czy top koszulowy z odkrytymi
              ramionami jest niedozwolony - nawet jak byla fala upalow ;-)
              • fatjedi Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 21:33
                Interesuje mnie Warszawski oddział. Tam chyba aż tak formalnie do bólu to nie
                jest, w dniu kiedy się pracuje w biurze a nie u klienta. Bo jak tu chodzić w
                czółenkach albo szpilkach jak na dworze leje deszcz bez przerwy albo pada
                śnieg?
                • edavenpo Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 21:44

Nie pomoge Ci bo nie mieszkam w Warszawie. Alex podejrzewam ma wieksza
                  orientacje ;-)
      • troubleska Re: dress code w dużej firmie 30.08.06, 20:57
        W moim obozie czytaj kompleksie budynków też był IBM, ale pracownicy jak
        najbardziej przestrzegali dress code, za to szwedzka Tetra Pak swobodnie sobie
        poczynała. Pod kątem ubioru oczywiście.
        Jeszcze jedno, Smok. jeżeli nie dali Ci regulaminu pracownika gdzie m.in.
        opisane są zasady ubierania się (ja to zobaczyłam dopiero klika dni po przyjściu
        do pracy), pamiętaj o piątkach, które są zazwyczaj casual. Ja w mój pierwszy
        korporacyjny piątek przyszłam ubrana bardzo elegancko, bo nie wiedziałam...
        Zresztą po tym mozna poznać młodych i niedoświadczonych pracowników. Reasumując:
        obserwuj i pytaj.
      • smok06 Re: dress code w dużej firmie 31.08.06, 08:00
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Do evydenpo: próbowałam się dowiedzieć
        wcześniej o dress code od firmy, ale pani z HR odpowiedziała że wszystkiego się
        dowiem pierwszego dnia ;) nie mogę się przechadzać pod firmą bo mieszkam w
        innym mieście, wyjeżdżam dopiero w weekend. Pozdrawiam wszystkich deszczowo :)
        Smok
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka