Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakie to niesprawiedliwe!!!!

04.10.06, 17:26
    u nas bluzka z zary kosztuje 60 zl a w niemczech 15 euro(1euro=4zl) czyli
    wychodzi dokladnie na to samo chociaz Polacy zarabiaja 4x mniej niz
    Niemcy...oswieci mnie ktos???
    Obserwuj wątek
      • ingeborg Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 17:34
        widzisz... wolny rynek... a potem mówią żebyśmy nie wyjeżdżali na zachód za
        kasą...
      • napolnoc Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 17:37
        Wlasnie dlatego H&M,C&A i Zara sa (poza PL) traktowane jako szmateksy, tylko w secondhandach
        ciuchy sa tansze, choc i niekonieczne.
        I wlasnie dlatego te szmaty sa w PL traktowane jako niemalze srednia polka, kiedy tak naprawde to
        tandeta szyta na tony w Bangladeszu.
        • flaminia Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 05.10.06, 13:11
          napolnoc napisała:

> Wlasnie dlatego H&M,C&A i Zara sa (poza PL) traktowane jako szmateksy, tylko
          w
          > secondhandach
          > ciuchy sa tansze, choc i niekonieczne.
          > I wlasnie dlatego te szmaty sa w PL traktowane jako niemalze srednia polka,
          ki
          > edy tak naprawde to
          > tandeta szyta na tony w Bangladeszu.

Jak w takim razie wytlumaczyc zjawisko, ze dla takiego szmateksu jak H&M
          projektuja takie slawy, jak Lagerfeld, McCartney czy ostatnio Victor&Rolf???

Zupelnie nic nie rozumiem...

F.
          ps.
          bylas kiedykolwiek w jakiejkolwiek fabryce w Bangladeszu (czy gdziekolwiek
          indziej w Azji), ze tak sie wypowiadasz? Wierz mi, wiekszosc europejskich
          zakladow tekstylnych nie dorownuje standartom tych fabryk, w ktorych szyje
          przykladowo taki H&M w Azji:-)
          A jezeli chodzi o dyskusje nt fair trade i cr to poczytaj sobie raporty np.
          Oxfam.
          • uasiczka Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 06.10.06, 12:11

> Jak w takim razie wytlumaczyc zjawisko, ze dla takiego szmateksu jak H&M
            > projektuja takie slawy, jak Lagerfeld, McCartney czy ostatnio Victor&Rolf???
            >
            > Zupelnie nic nie rozumiem...

no i co z tego że projektują osoby, które podałaś jeśli materiał i wykonanie są
            beznadziejne....
        • naels Szmateksy?! 05.10.06, 15:54
          Ludzie, co wyscie sie tak czepili tego nieszczesnego H&Ma, C&A i innych Zar!?
          Znalazla sie nastepna krolewna, co to tylko u Prady kupuje, bo cala reszta,
          to "szmaty"! Ja kupuje sporo moich ubran w H&M juz od dobrych paru lat, rowniez
          z koniecznosci - to jedna z nielicznych sieciowek w moim miescie, ktora oferuje
          w miare przyzwoity asortyment ubran w rozmiarze 34-36 (poza tym w mojej
          zadupnej miescinie jest akurat chyba z 10 H&Mów). Jeszcze mi sie nie zdarzylo
          kupic tam czegos naprawde kiepskiej jakosci. Sadzac po kolejkach do kas,
          pelnych glownie mlodych, calkiem niezle ubranych ludzi obojga plci, nie wydaje
          mi sie, zeby tam kupowal jakis margines spoleczny z najnizszej polki.

Owszem, to prawda, ze w H&M, Zarze, KappAhlu, Vero Modzie czy innych
          sieciowkach mozna znalezc, obok fajnych ubran, rowniez straszna tandete w
          niskiej cenie. Ale na litosc boska, przeciez porzadna, profesjonalnie uszyta z
          dobrych materialow rzecz musi swoje kosztowac! Czego wy sie spodziewacie,
          kupujac piec razy przeceniony akrylowy sweterek za 9.99? Rzecz w tym, ze,
          odpowiadajac na potrzeby rynku, wiele sieciowek oferuje, obok porzadnej jakosci
          kolekcji, rowniez serie tanich gówienek jednego sezonu czy nawet jednej
          imprezy. Kosztuja dokladnie tyle, ile sa warte, a na Zachodzie kupuja je
          glownie nastolatki na jedno wyjscie. W Polsce te akurat serie ciesza sie
          najwiekszym powodzeniem: sa tanie, wiec masa dziewczyn je kupuje, cieszy sie,
          jak dzieci, ze taki swietny interes ubila, a potem narzeka, jakie to dziadostwo
          te sieciowki sprzedaja...
          • napolnoc Re: Szmateksy?! 05.10.06, 16:56
            Nie chodzi o to by zamiast do H&M, w Pradzie czy Donnie sie ubierac :)
            Jest przeciez mnostwo "sklepow" pomiedzy.
            H&M to tania masowka, Aldi wsrod odziezy, idealny dla niedofinansowanych nastolatek a nie dla
            powaznych pan z biura. Po prostu chodzi o to by nie wpadac w zachwyt nad odziezowym fast foodem.
            A co slawne nazwiska tam robia? Proste, od dawna wiadomo, ze nastolatki (w raczej bogatszych
            panstwach) maja kieszonkowe w wysokosci budzetu ministerstwa edukacji w Zambii, wiec kasa jest
            warta swieczki. Coz szkodzi Stelli zaprojektowac jakis sweterek dla masowki, niech sie "dzieci" ciesza,
            ze cos od projektanta maja, a przy okazji utrwali sie nazwisko u przyszlej klienteli.
            • zettrzy Re: Szmateksy?! 06.10.06, 07:06

> A co slawne nazwiska tam robia? Proste, od dawna wiadomo, ze nastolatki (w racz
              > ej bogatszych
              > panstwach) maja kieszonkowe w wysokosci budzetu ministerstwa edukacji w Zambii,

te nastolatki nie kupuja w H&M - co prawda jeden miesci sie przy 5th Ave. czyli
              adres super duper, ale trudno tam wypatrzec "lepszych klientow"; natomiast jest
              to sieciowka o niewiarygodnej masie sprzedazy, wiec wielcy projektanci robia to
              co wielcy projektanci zaczeli juz dawno, kiedy nazywalo sie to "pret-a-porter"
              - nabijaja sobie kase aby miec czym finansowac artystycznie lepsze, ale
              totalnie nierynkowe i jadace na permanentnej stracie kolekcje haute couture
        • sabna Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 12:44
          bardzo male masz pojecie o zagranicy.
      • nessie-jp Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 18:02
        Bywa gorzej. Buty z Deichmanna, które u nas kosztują 100 zł, w niemieckim
        Deichmannie były za 80 zł po przeliczeniu z EUR. :(

A co dopiero powiedzieć o kosmetykach i perfumach, które nie dość, że droższe u
        nas, to jeszcze obłożone akcyzą...
        • nie-niebieska Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 05.10.06, 08:58
          akcyza zostala zniesiona
          inna sprawa, ze ceny pozostaly takie same!
          • nessie-jp AKCYZA jak najbardziej jest! 05.10.06, 13:23
            Akcyza NIE została zniesiona! Rząd nasz miłościwie panujący postanowił, że
            jednak nie i już :(
            gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,3651093.html
            Jak zwykle rząd narobił mnóstwo szumu o tym, jak to obniża i likwiduje i
            ułatwia, po czym wszystko zostało po staremu. A niech ich wszystkich kaczka
            kopnie, o. :(
      • foamclene Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 18:35
        niemiec sie nie opierdziela, jest specjalista,
        sila wykwalifikowana dlatego zarabia 4x wiecej
        gdyby polacy pracowali w polsce tak jak pracuja poza granicami kraju moze
        ruszylibysmy do przodu ;)
        • miska_malcova Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 19:10
          pozwole sie z Toba nie zgodzić. Też się nie opierdzielam, jestem specjalistą, a
          zarabiam żenujaco mało
          • foamclene Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 19:11
            sa wyjatki :)
            ja np opierdzielam sie ale jak juz zarabiam to bardzo duzo ;)
            • miska_malcova Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 19:36
              ja niestety pracuję w budżetówce, ale przynajmniej robote mam satysfakcjonującą
            • silencia22 Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 05.10.06, 10:46
              nie masz sie czym chwalić foamclene:>>
              • foamclene Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 06.10.06, 11:40
                tez tak sadze
                czasem nawet wsydze sie brac tak duze pieniadze za swoje lenistwo ;)
        • sabriel Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 23:06
          Boże co za głupota aż ręce opadają.
      • h.e.r.m.i.o.n.a Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 04.10.06, 19:28
        Tu nie ma nic do wyjaśniania. Tak po prostujest i już. Tęż bym chciała żeby
        było inaczej. każda z nas by chciała.
      • cioccolato_bianco Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 05.10.06, 08:15
        ogolnoeuropejskie sieciowki maja +/- stale ceny wszedzie. inna rzecz, ze w np
        niemczech kupowanie w zarze to nie jest zaden luksus, a u nas jednak dla ogolu
        spoleczenstwa (!) ciagle tak.
        • nie-niebieska Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 05.10.06, 09:00
          zara jak zara, ale ciagle dziewczyny na tym forum zachwycaja sie ciuchami z H&M
          lub C&A co na zachodzie jest zazywane wdziecznie 'szmaciarnie'
          • annie_laurie_starr Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 05.10.06, 09:02
            Naprawde maja takie same ceny czekoladko? Ja niedawno czytalam w Wall Street
            Journal, ze Zara w Hiszpanii jest tansza o kilkanascie do kilkudziesieciu
            procent niz w innych krajach.
            • nie-niebieska Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 05.10.06, 09:08
              nie jestem czekoladka, ale ci odpowiem
              maja nizsze ceny w hiszpani
              inna hiszpanska firma mango tez ma nizsze ceny 'u siebie', wejdz na siec i porownaj
            • cioccolato_bianco Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 05.10.06, 09:08
              w krajach: belgia, holandia, niemcy, francja, polska - takie same, sprawdzilam
              na wlasne oczy ;) nawet jesli sa roznice miedzy polska a strefa euro, to
              minimalne. drozej w porownaniu do krajow z euro bylo na wyspach, ale w sumie
              roznica tez mala i moze wynika w wahnieciach kursow walut? nie wiem.
              w hiszpanii nie bylam baardzo dawno, wiec trudno mi sie wypowiadac.

ps. jak ktos kupuje w vero moda, to moze popatrzec na metke, tam sa ceny dla
              roznych panstw - ta sama bluzka potrafi w belgii kosztowac np. 20 euro, a w
              holandii 18 ;))
              • smigol0 Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 11.10.06, 18:25
                Kupuje w Vero Modzie....ale trzeba pamietac o tym ze te metki to tylko
                przykladowe ceny..,i wcale sie to nie odnosi do rzeczywistosci..trzeba jeszcze
                pamietac o tym iz sa rozne przeliczniki w danych momentach. Jezeli chodzi o
                zare to sadze iz jest to sklep drogi, i nie kazy moze sobie pozwolic na
                zazkupy w nim. Natomiast wiem ze we wloszech, zima, na wielkich wyprzedazach
                mozna kupic ubrania nawet do 5 razy tansze niz w polskiej zarze!! To samo
                dotyczy innych sieci, czy chodzby Armaniego! mozna tam nawet kupic dzinsy za
                120 złotych!! od armaniego!!
      • patyska a propos zary ;) 05.10.06, 10:50
        15 euro za ciuch z zary to akurat, ale tylez za szmate z camaieu to gruba przesada ;)
        • asiawoodstock MNG 05.10.06, 11:06
          Wczoraj kupiłam w Mango sweterkowy bezrękawnik z serii BASIC za 69,00 zl a na
          metce cena dla Hiszpanii i Portugalii - 12,90 euro, w przeliczeniu wychodzi ok.
          51 zl
          • nie-niebieska Re: MNG 05.10.06, 11:12
            dlaczego nie zamawiasz przez internet?
            • asiawoodstock Re: MNG 05.10.06, 11:14
              A można tak ? Nie wiedziałam.
              • ally Re: MNG 08.10.06, 14:24
                np. jeśli chciałabym zamówić coś w promodzie, za przesyłkę zapłacę chyba 25
                euro. jakbym mieszkała w niemczech, płaciłam 5 albo 8, dokładnie nie pamiętam
          • nessie-jp Re: MNG 05.10.06, 13:24
            Może należało polecieć do kantoru, wymienić PLN na EUR i przy kasie zapłacić
            12,90 EUR :)) No, bo skoro taką cenę podają na metce??
            • krakoma Re: MNG 05.10.06, 13:43

• moniqep Re: MNG 05.10.06, 16:55
                Nie jestem modna,nie chadzam czesto po super "firmowych" sklepach ale takiej
                tandety i brzydoty jak w H&M (w Polsce) dawno nie widzialam.
                • annie_laurie_starr H&M 06.10.06, 08:13
                  nigdy nie bylam w H&M w Polsce, ale bylam w Szwecji i nie ukrywam, ze to co
                  widzialam bardzo mi sie podobalo. Modne ciuchy po przystepnych cenach Jakosc
                  srednia, ale te ciuchy za dwa lata nie beda modne wiec nie bedzie zalu wyrzucac
                  czy oddac biednym.
                  • czarna1232 Re: H&M 06.10.06, 10:31
                    annie_laurie_starr napisała:

> nigdy nie bylam w H&M w Polsce, ale bylam w Szwecji i nie ukrywam, ze to co
                    > widzialam bardzo mi sie podobalo. Modne ciuchy po przystepnych cenach
                    Jakosc
                    > srednia, ale te ciuchy za dwa lata nie beda modne wiec nie bedzie zalu
                    wyrzucac
                    >
                    > czy oddac biednym.

Dokladnie, tak jest. W Szwecji H&M sa poprostu na kazdym rogu, do jakiego CH
                    nie poszłam to same H&M-y i CUBUS-y, chyba tylko w NK sa inne sklepy ale tez
                    inne, odpowiednie ceny. Słyszałam od kilku Szwedow ze prawie wszyscy ubieraja
                    sie w H&M, Zarze itp. No nie wiem, ale mi sie podobaja jak sa Szwedzi ubrani,
                    poza kilkoma "oszołami", ktorych mozna spotkac czasami na ulicy :)
                    Podoba mi sie u tych ludzi to, ze jak ktoś jest inaczej ubrany - odwazniej- to
                    nie ma spojrzen innych typu "co ta idiotka na siebie włóżyła" i obgadywania.
                    Każdy nosi to co lubi a ze wyglada innaczej nikogo to nie dziwi. Pełna
                    tolerancja.
                    • annie_laurie_starr Re: H&M 06.10.06, 14:35
                      Czarna - mnie tez podobal sie ubior Szwedek. Moze wyglosze teraz herezje, ale w
                      tym roku Sztokholm zrobil na mnie wieksze wrazenie pod wzgledem modowym niz
                      Paryz.
                      • dakota77 Re: H&M 09.10.06, 21:04
                        Ja jestem ciuchami Szwedow bardzo zachwycona:). Maja fajne wyczucie stylu.
      • ala1986 Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 06.10.06, 11:31
        No niestety. Wydaje mi się, że oceniając czy coś jest dolną półką (jak wy to
        nazywacie - szmaciarnią) czy lepszą bierze się pod uwagę relatywne ceny. U nas
        też jest wiele masówek, które mają niskie ceny (np. butik) i są uważane za
        kiepskie sklepy, ludzie z wyższymi dochodami raczej tam nie zaglądają. Dla nas
        H&M niestety jest z tych średnich - żadna Prada ale lepszy niż bazarek. Wcale
        się nie dziwię, że ciuchy C&A, Zary itp. u nas są uważane za lepsze. Jakby na
        zachodzie mieli takie ceny jak u nas (czyli np. coś z H&M co u nas jest za 80
        zł, w Anglii by kosztował 80 funtów - bo tak właściwie powinno się przeliczać
        biorąc pod uwagę zarobki) to też by na to inaczej patrzyli. To samo wspomniany
        wcześniej butik - gdyby postawili go gdzieś w biednym kraju to też pewnie byłby
        przywilejem bogatszych.
        • nie-niebieska Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 06.10.06, 12:07
          widze, ze masz skolonosci socjalistyczne i nie slyszalas o zjawisku wolnego rynku
          • m_ze_wsi Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 06.10.06, 21:11
            A dlaczego za marynarke river island w angli place 45 funtow czylo ok 260 zl a
            za ta sama marynarke w polsce trzeba zaplacic 400zł?pani w sklepie oswiecila
            mnie ze to koszty transporu itp. hahah dobre sobie.roznica w cenie jak dla mnie
            spora. o roznicy w zarobkach nie wspominajac...
            • sumire Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 00:15
              nie, to po prostu nasza dziwaczna moda robienia marek ekskluzywnych z fajnych, ale przeciętnych. w UK River Island to sklep jak każdy inny i rzeczywiście jest jakby taniej, niż u nas...
            • tralalumpek Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 13:13
              to dobrze ze chociaz na koszty transporu zwalial wine
              ja kiedys w jakim krakowskim sklepie/butiku spytalam co jest powodem tak
              wysokiej ceny kostiumu ktory ogladalam marki 'krzak' (nazwe marki ktos gdzies
              ostatnio uztyl :), nawiasem mowiac kostium brazowa z granatowa podszewka! a
              pani mi rozbrajajaco odpowiedziala ze to polska marka a kostium byl szyty na
              zachodzie! stad ta cena
          • ala1986 Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 13:37
            nie-niebieska napisała:

> widze, ze masz skolonosci socjalistyczne i nie slyszalas o zjawisku wolnego
            ryn
            > ku

Wypraszam sobie. O wolnym rynku wiem na pewno więcej niż ty (nie mam zamiaru
            tłumaczyć dlaczego) ale przyznasz sama, że polski rynek jest zupełnie inny niż
            zachodni. U nas np. żywność jest tańsza (chociaż biorąc pod uwagę zarobki
            pewnie na to samo wyjdzie) a ubrania dużo droższe. I nie powiesz mi,
            że "szmata", którą możesz kupić na bazarku za 10 zł i "szmata" ale kupiona w
            markowym sklepie, to to samo. To jest inny produkt! Cena ma znaczenie. W Polsce
            nikt ze średnią krajową (2400 zł) nie kupiłby torebki za 6000 zł, a w Anglii
            taką samą za 1000 funtów (przy zarobkach np. 1500 funtów), czemu nie? Kupiłabyś
            (chociaż raz w życiu) torebkę za 2/3 pensji wiedząc, że jest markowa? Ja tak
            ale w Polsce za 2/3 pensji nie kupi się oryginału. I to jest właśnie ta różnica.
            • ala1986 Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 13:38
              Zauważ też, że w Polsce wolny rynek nie jest jeszcze aż tak rozwinięty jak na
              Zachodzie.
      • magdaksp Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 00:49
        niby tak ale ostatnio przyszly do hama dwie islandki izrobily zakupy dzieciecych
        ciuchow za jakies 3 tysiace bo stwierdzily ze unich w islandii zaplacilyby
        conajmniej 50%wiecej
        • nie-niebieska Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 12:44
          niezle, ciekawe czy im sie skalkuluje jak dodadza doplate na nadbagaz
          choc moze zaloza mini i wysokie obcasy to jakis pan sie zapatrzy ;) i jeszcze
          zaproponuje klase biznes!
        • tralalumpek Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 12:47
          bylam na islandii 2 razy ale nie zauwazylam zeby tam byly tak drogie rzeczy
      • kadarkaa Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 05:02
        Ależ wszystko jest niesprawiedliwe... Samochód w Unii kosztuje powiedzmy 15 000
        euro, czyli mniej więcej, upraszczając, jakieś 15 minimalnych pensji. Komputer
        to jedna pensja. 1,7 kg ostryg = 10 euro. Kilogram wołowiny 11 euro. A w
        Polsce? - wszystko oprócz pensji x 4 conajmniej. Tylko ceny mieszkań są mniej
        więcej proporcjonalne.

Czy to jest wina zagranicznych koncernów, czy może polskiej polityki, polskich
        polityków, polskich wyborców, polskiej mentalności, polskich realiów? Siła
        nabywcza pieniądza jest jaka jest (polecam coroczne raporty "Polityki" ) i
        porównywanie tu Polski z krajami Unii jest po prostu absurdem.
        • tralalumpek Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 12:47
          absuredem jest twoj wpis, jakie auto kosztuje na zachodzie 15.000 euro?
          komputer to jedna pensja? jaki komputer?
          e takie farmazony ze szkoda odpisywac
          • napolnoc Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 13:02
            Komputer w Holandii mozesz dostac za darmo :) Tak samo jak tv czy system nawigacji. Wystarczy, ze
            wezmiesz kolejny telefon kom. (oczywiscie za darmo) z abonamentem za 15 euro. Ja sobie wzielam
            IPoda bo kolejnego kompa nie potrzebowalam :)
            • tralalumpek Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 13:07
              powalilas mnie swoja wypowiedzia, otoz kazdy ma inne podejscie do jakosci
              narzedzi ktore uzywa, dla jednego komputer 20-letni,wygrzebany na smietniku
              bedzie objawieniem a dla kogos innego nie
              to co jest dawane jako dodatek do zameldowania jest czyms co sie chce
              najczesciej sklep pozbyc, relacje nie pasuja i jest niemozliwym zeby sklep
              dawal dobre/drogie urzadzenia, ekonomia nie pasuje
          • kadarkaa Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 15:27
            Tu sobie zobacz komputery - nawet za mniej niż jedną pensję:
            tiny.pl/rhq7
            A auta od 11 000 np. tu:
            www.aramisauto.com/
            I niech będzie na Twoje, niech to będzie nawet 20 000, to i tak jest 20
            najniższych francuskich płac. A 80 000 zł to ile polskich średnich? 30? Takie są
            fakty, i nie masz się co oburzać.

• nie-niebieska Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 12:48
          zalezy zalezy zalezy: jaki samochod, jaki komputer, czyja pensja
          nie wiem kto je wolowine za 11euro za kilo, gdzie jest tak tanio?? troche
          upraszczasz z tym zachodem
          poza tym zjadliwa szynka kosztuje ok. 20 euro za kg, i niestety wiecej w niej
          soli i wody niz miesa

poza tym jak tak wam wszytskim zle i macie wielkie poczucie niesprawiedliwosci
          to co wy jeszcze robicie w tej Polsce?
          • sumire Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 12:52
            ech, bo całe to gadanie o sile nabywczej (która notabene stale się zwiększa, więc nie jest z nami tak źle) jest średnio uzasadnione - trudno porównywać Polskę z krajami, w których wolny rynek ma znacznie dłuższą niż siedemnastoletnią historię. kiedyś z pewnością pod względem zarabiania i wydawania będziemy bliżej szeroko pojętego Zachodu ;) ale to nie jest tak hop-siup...

btw - za 15 tysiączków euro w Polsce też już można nowy samochód spokojnie kupić, przecież to ponad 40 tysięcy PLN ;)
            • tralalumpek Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 12:55
              tak, tico jako polski samochod rodzinny
          • kadarkaa Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 07.10.06, 15:34
            No właśnie nic w Polsce nie robimy. Mieszkamy za granicą. Choć szczerze
            wolelibyśmy przyzwoicie zarabiać i wydawać w kraju.
      • marialu Re: jakie to niesprawiedliwe!!!! 09.10.06, 20:55
        coz, na tym polega biznes. Zeby uzmyslowic sobie skale zysku (dot. rynku USA) to
        wyobrazcie sobie ze towar sprzedawany przykladowo (zabawka) z Walmarcie za cene
        14,95 USD jest wart... 0.95 USD (material i chinska robocizna).To samo dotyczy
        ubran. Wiekosc markowych ciuchow, ktore trafiaja do sklepow (outletow) np.
        TJmaxx, Target w cenie ok 10-15 USD ma na merce wbite ok 80-150 i bardzo latwo
        mozna wytargowac znizke 50%(od tych 10 dolcow):)))). I wszystkim sie to oplaca.
        Ostatnio kupilam sweter (oczywiscie bez uszkodzen czy plam) z Zary za ...3 USD :)))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka