Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dostałam prace- ale w co sie ubierac?

31.10.06, 17:10
    tak wiec jestem wniebowzieta.ale tez zdezorentowana. studencka zakrecona
    garderoba do biura sie nie nadaje.
    Wiem ze potrzebuje garnituru:), no ale co jeszcze? wiecie juz pare razy
    robiłam zakupy, ale co wezmę jakąs rzecz do przymiezenia, to nie moge sie
    zdecydowac- kupić czy nie?
    jak wasza garderoba wyglądała gdy zaczynałyscie prace? czego napewno nie
    kupowac? wiem ze szpilki to troche kiepski pomysł, choć niekturzy mają super
    stopy- i po 10 godzin chodzą i nic :))
    no i czy chodzicie w tych modnych spodenkach 3/4 do biura?
    i czy w dzinsach to mam nawet nie wyskakiwac?
    a , ja prosze zeby na mnie sie tu nikt nie wyżywał:), ze nie uswiadomiona
    jestem:))
    pozdrawiam:))
    Obserwuj wątek
      • czarna_plomba Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 31.10.06, 17:14
        zależy jakie biuro.. są takie do których w dzinsach i bardziej eleganckiej
        bluzce się chodzi, są takie, w których obowiązują garnitury..
      • alex_koz Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 31.10.06, 17:31
        skad ja znam te dylematy;)))

wszystko zalezy od biura i panujacych w nim zwyczajow ubraniowych, na pewno
        mialas okazje co nieco zaobserwowac podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

ja po rozpoczeciu mojej poprzedniej pracy - gdzie styl byl bardzo formalny tj.
        bez wzgledu na pogode buty na obcasie, bluzka koszulowa i spodnica plus zakiet -
        hurtem kupowalam bluzki koszulowe.

moje zasady:
        1) zawsze buty na obcasie (od chodzenia po biurze stopy nie bola), nigdy
        kozaczki w pracy
        2) zadnych dzinsow, szortow, spodni 3/4
        3) zestawy ubraniowy oparty na 2-3 kolorach, ja najczesciej wybieram jasna gore
        i ciemny dol
        4) zadnych przesadnie wzorzystych i kolrowych rajstop

kilka prostych (oczywistych zestawow):
        spodnie w kancik (np. czarne) plus jednokolorowy sweterek w serek (szare) a pod
        nim bluzka koszulowa (np. jasnorozowa)
        spodnica jednobarwna np. szara plus sweterek kopertowy (np. turkusowu( a pod
        nim bluzka koszulowa - chocby biala, badz gladki top)

polecam klasyczne kolory z ktorych latwo cos wyczarowac (szary, czarny, bialy,
        blekitny, jasnorozowy)

jezeli nie wiesz co kupic, to polecam na poczatkek zakup kilku bluzek
        koszulowych (calkiem niezle sa w zara i h&m), sweterek w serek badz sweterek
        kopertowy (rowniez zara, h&m), spodnice i spodnie o uniwersalnym kroju
        (olowkowe, litera A etc.). wtedy zawsze cos wyczarujesz;)))

obserwuj wspolpracownikow;)
        • azazela Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 31.10.06, 20:00
          alex_koz napisała:

> moje zasady:
          > 1) zawsze buty na obcasie (od chodzenia po biurze stopy nie bola), nigdy
          > kozaczki w pracy
          dlaczego nie?
          wiem ze siedzenie w biurze w ocieplanych butach to nie najlepszy pomysl, wiec
          co, brac pantofle na przebranie?
          tak w ogole to dzieki za swietny przewodnik:))
          • alex_koz Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 01.11.06, 14:12
            ja mam zawsze kolo biurka dwie pary butow, a czesto nawet - jak mi zadne nie
            pasuja - to wole wziac ze soba buty na zmiane (co zajmuje 30 sekund) niz
            siedziec 8h w kozaczkach. w wielu biurach sa szafki na obuwie, od biedy zawsze
            mozna postawic kozaczki pod biurkiem.

pomijam fakt, ze glupio to wyglada jak sie chodzi po biurze w zimowych
            kozaczkach,
      • zettrzy Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 31.10.06, 17:35
        modne spodenki na sam poczatek to dosc kiepski patent, poczekaj az nieco
        osiadziesz, wtedy bedziesz miala wieksza swobode stroju
        najlepiej dobrac garderobe na zasadzie elementow - pare marynarek, bluzek,
        spodnic, spodni, w takich kolorach zeby do siebie pasowalo, tzn. zebys mogla
        zalozyc jedna marynarke do 3 par spodni i jedne spodnie do 3 marynarek

taniej a rownie biurowo wychodza sweterkowe bluzki i tzw. blizniaki, czyli
        sweterek na cialo i identyczny sweter-blezer

w ogole wstrzymaj sie z zakupami przez pierwszy tydzien i obserwuj, wtedy sie
        zorientujesz czy musisz przebudowac cala garderobe czy nie, czesto wystarczy
        dokupic ze dwa zakiety aby wystarczylo na pare pierwszych miesiecy

powodzenia na nowej drodze zycia!
      • mikams75 Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 31.10.06, 17:42
        przez pierwszy tydzien kladz cos neutralnego i obserwuj a sama sie przekonasz
        jakie zasady panuja w firmie. To tez zalezy od twojego stanowiska (przygladaj
        sie ludziom na podobnych stanowiskach) i kontaktow z klientami.
        • vivis_cortez Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 31.10.06, 17:55
          przede wszystkim gratuluję. Radzę poobserwowac otoczenie i być na poczatku
          ostrożnym w noszeniu różnych ciuchów
          • mon_cherie Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 31.10.06, 18:06
            popieram poprzednie wypowiedzi.
            unikaj ciuszków bardzo rzucających się w oczy (krojem czy kolorem itp.) i
            wielkich krzyków mody z ostatniej chwili.
            proste fasony, stonowane kolorki, delikatne dodatki, schludność, elegancja i
            kobiecość :)
            powodzenia!
      • shangrila Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 31.10.06, 18:11
        ja pracuje w dziekanacie, w tzw "powaznej uczelni";) tak jak pisza dziewczyny,
        przez pierwsze dni badalam teren. teraz mam kilka mundurkow skompletowanych ale
        bez przesadnej elegancji. spodnie glownie z materialu, marynarki, jakies
        "nienerwowe" bluzki, tudziez koszule. czasem spodnica w rozsadnej dlugosci albo
        sukienka. jest kilka rzeczy, ktorych unikam:
        - za duze dekolty,
        - za krotkie spodniczki/spodnie,
        - za duzo wzorow i kolorow zeby nikogo oczy nie rozbolaly,
        - nie przesadzam z wysokoscia obcasow bo kolo poludnia mam bole;)
      • daisy81 Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 01.11.06, 12:07
        jestem nowicujszka w pracy biuroej bo coz mozna powiedziec o pracowniku ktory
        pracuje ok roku...nosze przede wszystkim koszule...w kazdym wydaniu zazwyczaj z
        bezrekawnikami jakos najbardziej mi ten klimat co do poracy odpowiada.mieszam
        koloramiswietna zabawa...pozdrawiamz beznadziejnego nadmorza
      • molonela Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 01.11.06, 13:37
        Zmiana butów w pracy to całkiem dobry pomysł. Ja mam zawsze kilka par
        zakamuflowanych pod biurkiem i dobieram do konkretnego stroju. W zimie - żeby
        nie chodzić w ciepłych butach i nie męczyć stóp. W lecie też zmieniałam, a to
        dlatego, że u mnie nie można nosić butów z odkrytymi palcami lub piętą. Więc
        przychodziłam np. w japonkach i przebierałam się w stosowne w obuwie. Inaczej
        nie dość, że przez całe lato nie założyłabym letnich butów (chyba, że w
        weekend), to jeszcze musiałabym chodzić w upał w zakrytych szpilkach.

U mnie w pracy obowiązują b. rygorystyczne zasady, ale nie znaczy, że nie można
        przemycić czegoś modnego. Ja noszę spodnie 3/4 (nie dżinsy, ale eleganckie na
        kancik), bolerko na elegancką koszulę, korale, itp. I jest OK, przynajmniej nie
        nudno.
        • neurona Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 01.11.06, 14:11
          Do molonela!
          Bradzo podoba mi sie to co piszesz. Bolerka, spodnie 3/4, pewnie nie boisz sie
          tez kolorow. Jesli ma sie wyobraznie, mozna ubierac sie biurowo, a przy tym
          ciekawie. Dobija mnie to, ze czesto kobiety same narzucaja sobie pewne reguly.
          Nikt tego nie wymaga, ale np. wszystkie chodza w czarnych garniturach.
          • molonela Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 01.11.06, 16:24
            Do molonela!
            > Bradzo podoba mi sie to co piszesz. Bolerka, spodnie 3/4, pewnie nie boisz
            sie
            > tez kolorow. Jesli ma sie wyobraznie, mozna ubierac sie biurowo, a przy tym
            > ciekawie.

Fakt, nie boję się kolorów :-) Mój ulubiony to czerwony... hi hi
            A nudy w ubiorze nie znoszę ;-)
            Pozdrowionka!
      • lilola Re: nie daj się zwariować 01.11.06, 14:12
        unikaj nadmiernej extrawagancji, ale poza tym wystarczy, że będziesz wyglądała
        ŁADNIE. mówię to jako osoba z kilkuletnim doświadczeniem zawodowym w biurach
        róznej maści:)
        • sigmasigma a sweter? 01.11.06, 14:55
          jeszcze nie pracuje w biurze, ale wiem ze przed tym nie uciekne. Zastanawia
          mnie, czy mozna ubrac sie w grubszy sweter (ladny, powiedzmy przy ciele, nowy,
          bez kuleczek itd) kiedy jest zima. Jesli na dworze jest minus 20, a pracuje sie
          w starym budownictwie, to trzeba marznac?? Czy np. bezowy, moherowy sweter z
          Solara, nadalby sie do biura?
          • alex_koz Re: a sweter? 01.11.06, 15:03
            juz pisalam w poprzednim poscie o swetrzanych zwyczajach. moim zdaniem - jezeli
            nie jest to wyraznie zabronione przez regulamin pracy i biura - to wypada zima
            zalozyc sweter. oczywiscie nie zadnen goralski, ze wzorem w renifery itepe
            klasyczny kroj, stonowane kolory, najlepiej jednobarwny (zadnych rzucajacych
            sie w oczy wzorow).
            note bene, nie nalezu popadac w przesade, biuro biuru nie rowne. to co nie
            wypada w jednym biurze (np. bank w zespole ds. obslugi klienta bezposrednio,
            kancelaria) z powodzeniem jest akceptowane w innych biurach (np. pracownie
            architektoniczne, bank - infolinia).
            • sigmasigma Re: a sweter? 01.11.06, 15:15
              Moj maz jest architektrem, jak ja mu zazdroszce! Pracuje w duzym biurze, fajnie
              zarabia, a moze nosic co tylko chce. Wszyscy tam chodza w dzinsach i to nie
              musza byc wcale dzinsy "sztywne". Moga miec dziury, przetarcia, cwieki i
              wszystko, czego dusza zapragnie. Nie o to chodzi, ze ja taki styl lubie, ale
              lubie jak jest mi cieplo i wygodnie.
              A w takim sztywnym biurze, wezmy kancelaria, to swetry pewnie odpadaja?
              Alex, przepraszam jesli dubluje pytanie, ale nie znalazalam Twojego wpisu o
              swetrach, chyba ze to bylo to o szarym sweterku i rozowej koszuli. Mnie jednak
              chodzi o sweter gruby, taki jak sie zaklada przy minus 20.
              • molonela Re: a sweter? 01.11.06, 16:26
                Można spokojnie założyć sweter do biura, tylko zależy jaki, np. ładny kardigan
                zawiązywany w pasie + bluzka koszulowa to fajny i elegancki zestaw

• alex_koz Re: a sweter? 01.11.06, 16:38
                to moze mi sie wydawalo ze ja o tych sweterach pisalam i znowu cos mi zjadlo;)

takie grubasny sweter moim zdaniem nie za bardzo, ALE jak w biurze zimno - to
                gruby sweter jest ok. a jak sie pracodawcy nie podoba niech ogrzewanie lepsze
                zalozy, przeciez nikt przy zdrowyc zmyslach nie bedzie marzl.
                • aggus79 Re: a sweter? 01.11.06, 21:46
                  Ja pracuje w kancelarii i chodzę w swetrach i w spodniach 3/4 - oczywiście
                  takich bardziej eleganckich :)
                  • sigmasigma do aggus 01.11.06, 21:59
                    Gratuluje swietnej pracy:) A prosze napisz, czy moherowy sweter z Solara by sie
                    tam nadal? Lubie te ich swetry, a nie wiem czy on podpada pod
                    kategorie "elegancki". Tylko szczerze:)
      • axasa2 Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 02.11.06, 11:23
        Calych garniturow nie nosze (bo uwazam, ze nie musze), za to koszule chetnie
        (kremowe, blekitne, czarne), spodnie w kancik (garniturowe, zima welniane,
        jedna para granatowych prostych jeansow), spodniczki do kolan, rozne kobiece
        sweterki (wiazane, przy ciele, kopertowe bluzki), marynarki, buty na zmiane
        (nigdy szpilki!), koraliki, male kolczyki. Jesli gora obcisla, to dol np.
        szerokie spodnie w kant, lubie apaszki. Nigdy dresy, adidasy, bojowki, plecaki,
        wielgachne swetry, kuse spodniczki i jasne jeansy. Ale to sekretariat, jesli
        pracowalabym w biurze w agencji reklamowej czy gazecie - tam niemal wszystkie
        chwyty dozwolone. Obserwuj jak inni w twojej firmie sie ubieraja. Gratulacje!
      • mili_vanili Re: dostałam prace- ale w co sie ubierac? 02.11.06, 14:21
        wiele rad jest bardzo rzeczowych i trafionych (kolorystyka, propozycje zestawów)- chociaż oczywiście prawdą jest, że wiele zależy od biura.

Od siebie chciałabym dodać, że dress code nie akceptuje biżuteri(i?): szczególnie tej dużej, żadnych wiszących kolczyków, koralików, nie daj Boże hand made.

Wiem, idzie zima, ale może przyda się tobie latem: _niedopuszczone są gołe nogi_ - zawsze muszą być w rajstopach.

I jeszcze link:
        www.kadry.izinfo.pl/artykuly/artykul_5938.htm
        życzę powodzenia
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka