Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Może wy mi doradzicie-off topic

03.02.07, 14:07
    Za kilka miesięcy muszę podjąć decyzję o studiach.Kompletnie nie wiem,co
    wybrać.Narazie jestem na profilu humanistycznym,będę zdawać historię,polski i
    angielski.Rodzice bardzo chcą żebym poszła na prawo,ale nie czuję kompletnie
    powołania w tym kierunku.Konkretnie chodzi o notariusza,a ja nie znoszę
    papierkowej roboty.Umrę z nudy.Chciałabym mieć kreatywny zawód...Praca w
    jakimś czasopiśmie,reklamie...Z jednej strony to ciekawe zajęcia,ale nie wiem
    czy się z nich utrzymam to takie pójście w ciemno.Mam do wyboru albo mieć
    nudną ale pewną pracę,albo interesującą,ale ryzykowną.
    Może mogłybyście mi doradzić jakieś kierunki jako bardziej doświadczone
    koleżanki?Mogą być w Warszawie.
    Obserwuj wątek
      • stara.krupczatka Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:20
        wiesz jak trudno dostać się na aplikację notarialną? to kastowy zawód, no
        chyba,że Twoi rodzice są notariuszami...:) i nudny- to prawda.ale są też inne
        aplikacje- ciekawsze: radcowska, adwokacka. z tym,że na prawie straszny wyścig
        szczurów jest od początku.
        ja tylko jednego zawodu ludziom zazdroszczę i żałuję ,że nie poszłam na te
        studia. chodzi o zawód architekta.
        • dakota77 Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:30
          Musisz sie dobrze zastanowic, do czego masz predyspozycje. Ja studiowalam dziennikarstwo i powiem ci, ze nieraz zalowalam, ze nie wybralam innego kierunku stusiow, czegos solidniejszego. Nie zalowalam samego wyboru branzy, tylko ze tu nikogo nie interesuje jakie masz wyksztalcenie, tylko czy sie nadajesz do tej pracy. Moi koledzy z roku brali drugi kierunek- prawo, psychologie, wlasnie zeby sie zabezpieczyc:). Konkurencja w mediach jest duza, inna rzecz, ze rotacja tez bywa spora.
          Niezaleznie od tego, jakie studia skonczysz, zawsze mozesz pomyslec o mediach czy reklamie, o ile masz do tego odpowiednie zdolnisci. Znam dziennikarzy po najdziwniejszych studiach:)
        • laccrimosa Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:31
          Nie chodzi o sam trud dostania się tam,ale o to ,że nie chcę robić do końca
          życia czegoś co mi się nie podoba...
          • laccrimosa Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:33
            Dakota,dlaczego żałowałaś pójścia na dziennikarstwo?
            Czy na prawdę jest tak trudno dostać pracę w tym zawodzie?
            • dakota77 Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:55
              laccrimosa napisała:

> Dakota,dlaczego żałowałaś pójścia na dziennikarstwo?
              > Czy na prawdę jest tak trudno dostać pracę w tym zawodzie?

Kack ci pisalam wczesniej, nie zalowalam, ze zajelam sie dziennikarstwem, ale uznalam, ze moglam wybrac inne studia. Do tej pracy wyksztalcenie kierunkowe nie ejst potrzebne, w POlsce studia dzienniakrskie maja za malo elemenrtow praktycznych. Moglam studiowac cos innego, co daloby mi ciekawa wiedze, chodcby jakas filologie, a i tak pracowac jako dzienniarka.

Co do problemow z praca- o praktyki latwo, o prace trudniej. Chetnych jest wiecej niz stanowisk:)
        • pianazludzen Re: Może wy mi doradzicie-off topic 04.02.07, 18:38
          > ja tylko jednego zawodu ludziom zazdroszczę i żałuję ,że nie poszłam na te
          > studia. chodzi o zawód architekta.

:) naprawde? czasem nie ma czego zazdroscic - jak moje np ostatnie tygodnie
          prawie bez snu, ale zgadza sie, nie zamienilabym tych studiow na zadne inne:)
      • sabriel Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:35
        Rodziców nie słuchaj,idź swoja drogą.
        Bez sensu jest wybierania prawa jak cie to nie interesuje.Wybieranie kierunku
        "bo rodzice tak chcą" to tylko strata czasu skoro i tak nie chcesz wiązać z tym
        swojej przyszłości.Wybierz to co cię naprawdę pociąga.Tylko wtedy masz szanse
        osiągnąć sukces kiedy robisz to co lubisz.
      • cioccolato_bianco Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:35
        no to moze dziennikarstwo?
      • kum-nye Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:42
        Notariusz to moze i pewny zawod, ale zeby sie na niego dostac trzeba miec naprawde sporo szczescia (nie bede tu wspominac o znajomosciach). To najbardziej z hermetycznych zawodow prawniczych, na ktory w dodatku jest bardzo maly nabor... Jesli mialabys isc na w ogole studia prawnicze to polecam wybrac jakas alternatywe. To tyle ode mnie :)
        • kum-nye Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:44
          * "najbardziej hermetyczny z zawodow" mialo byc oczywiscie:)
          • laccrimosa Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:45
            Bardziej od dostania się tam przeraża mnie NUDA.
            • valentina23 Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:50
              ja jestem na kierunku europejski rzeczoznawca majątkowy i bardzo go sobie
              chwale.
            • kropisia Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:51
              Kochana, samo pojscie na prawo nie czyni notariusza. Po magsterce trzeba
              jeszcze zrobic aplikacje. 8 lat studiow w sumie.

Idz na jakies stosunki miedzynarodowe lub kilturoznawstow. A moze historia
              sztuki?
              • laccrimosa Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 14:54
                8 lat?!

Kulturoznawstwo -możecie coś więcej o tym opowiedzieć?
                Co do historii sztuki to bardzo ciekawe,ale musiałabym zdawać to na maturze,a to
                wymaga solidnego przygotowania(a ja nawet nie mam takiego przedmiotu).
                • stara.krupczatka Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 15:02
                  niekoniecznie- idź tam gdzie nie wymagają- ale oczywicie musisz się znać na
                  sztuce:)
                  a na prawie nie ma łatwo- egzaminy na alikacje są b trudne, odsiew spory, a na
                  karierę można liczyć po 30-tce jak się ma szczęście ( bo jak kropisia napisała
                  są jeszcze 3 lata aplikacji prócz studiów). będę brutalna: na aplikację
                  notarialną na rzie nie ma się szans dostać chyba,że są PLECY:(
                  • laccrimosa Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 15:04
                    A kim mogłabym być po historii sztuki?
                    • stara.krupczatka Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 15:04
                      dziennikarzem?:)))
                      • dakota77 Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 15:07
                        Kustoszem muzeum? Kuratorem wystawy? redaktorem branzowego pisma?
                        • stara.krupczatka Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 15:10
                          wszystko prawda. ale najlepiej mieć jeszcze jakieś studia w odwodzie:)
                • mroof kulturoznawstwo 04.02.07, 16:05
                  Ja jestem na kulturoznawstwie. Całkiem miło się studiuje. Na pierwszym roku
                  póki co mamy luzy, nie wiem jak będzie dalej i nie wiem czy jest po tym praca,
                  wychodzę z założenia że jak się jest w czymś dobrym to po najbardziej
                  beznadziejnym kierunku da się zarobić konkretne pieniądze.
                  • mroof Re: kulturoznawstwo 04.02.07, 16:07
                    zdawałam cztery przedmioty, wszystkie rozszerzone:
                    polski, historię, angielski, niemiecki. Na mój kierunek trzeba było mieć
                    polski, język i jakiś przedmiot dodatkowy (nie pamiętam czy były roszerzone -
                    pewnie tak), dostałam się dzięki polskiemu, niemieckiemu i angielskiemu.
      • alex_koz Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 19:02
        idz na prawo i jakas filogie. to najlepsze polaczenie.
        • tequilkuk Re: Może wy mi doradzicie-off topic 04.02.07, 00:37
          Filologia to dobry wybor jesli sie nie wie co sie lubi.
          Po pierwsze szlifujesz jezyk do poziomu jaki niewiele osob osiaga. Dwa:
          wiekszosc przedmiotow przydaje sie pozniej: fonetyka, fonologia, gramatyka
          opisowa pomagaja przy kazdym kolejnym jezyku. Metodyka do studiowania
          czegokolwiek.
          Psychologia, filozofia, jezykoznawstwo, kulturoznawstwo - jakie mozliwosci
          drugiego kierunku :)
      • foamclene Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 19:18
        jezlei marzy Ci sie reklama polecam psychologie...
        • coffe13 Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 19:36
          Szczerze mówiąć to też rozważałam pójście na prawo, dziennikarstwo, lub
          politologię... W grę wchodziła również filozofia- komunikacja społeczna...
          Niestety (teraz już wiem, że stety)na prawo zabrakło mi kilku punktów...
          Obecnie jestem studentką filologii polskiej... Uwielbiam literaturę, poezję,
          uwielbiam pisać... Wybrana specjalność to dziennikarska, gdyż chciałabym z tym
          wiązać swoją przyszłość.
          A od przyszłego roku zamierzam zacząć także europeistykę- czyli prawo
          europejskie. Po tym kierunku są o wiele lepsze perspektywy pracy niż po zwykłym
          prawie...
          W taki oto sposób będę miała wiele kombinacji!
          Pozdrawiam! i pamiętaj... nie ulegaj presji rodziców.. to Twoje życie!
          • dakota77 Re: Może wy mi doradzicie-off topic 03.02.07, 23:50
            Lacrimosa, zebysmy sie zle nie zrozumialy:). Ja ci nie odradzam studiowania dziennikarstwa:). Raz, ze chce ci uswiadomic, ze w tej branzy wyksztalcenie kierunkowe nie ma raczej znaczenia. Dwa, chce zebys wiedziala, zanim sie zdecydujesz, ze dzienniaksrstwo w naszym kraju to zwykle studia mocno teoretyczne, z przedmiotami takimi jak teoria komunikowania, masa jezykoznawstwa, prawo ( mialam przez 5 lat), ekonomia. Psychologia to byla akurat jasna strona:). Wybierz na co masz ochote, ale rozwaz starannie rozne opcje.
      • rmaciej1985 Re: Może wy mi doradzicie-off topic 04.02.07, 16:20
        nie idź na polibudę tylko.
      • angel_dust1 Re: Może wy mi doradzicie-off topic 04.02.07, 16:28
        Wiem ze ciezko jest podjac tak wazna decyzje, ktora rzutuje na cale zycie,
        majac 18 lat, ale moze pomoglby Ci zwykly bilans plusow i minusow. Odpowiedz
        sobie na kilka podstawowych pytan np. czy lubisz pracowac z ludzmi, czy
        potrafisz z nimi nawiazac dobry kontakt, czy lubisz prace zespolowa, jak
        znosisz wysoki poziom stresu, czy masz zdolnosci manualne, czy
        jestes "kreatywna" czy "odtworcza", czy masz zdolnosci przywodcze, czy lubisz
        przedmioty techniczne, matematyke, itd. Moze wyda Ci sie to banalne, ale uwierz
        mi, pomoze Ci zaciesnic pole poszukiwan/pule kierunkow studiow do wyboru. A to
        juz cos.
        • kochanica-francuza Dwie sprawy 04.02.07, 18:17
          1. czym się interesujesz

2. i to, co polecał angel_dust - może idź do psychologa, oni mają takie testy
          odnośnie przyszłej pracy (bo w necie nie wiem gdzie je znaleźć a testy w pismach
          są do dupy)
      • vicky_vale Re: Może wy mi doradzicie-off topic 04.02.07, 19:39
        Laccrimoso:)
        Zawód prawnika w dzisiejszych czasach nie jest pewny ( jak żaden zresztą:)
        Ktoś Ci dobrze dradził testy. Poza tym zawsze możesz po roku zmienić studia.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka