Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w H&M

20.03.07, 17:04
    Czy któraś z Was pracuje w H&M na stanowisku sprzedawcy?
    Ile się zarabia?
    Czy są możliwości awansu?
    Jak to wszystko wygląda?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • asidoo Gdzieś tam jest wątek o tej pracy... 20.03.07, 18:19
        albo zadaj pytanie...
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23
      • dziewice Re: Praca w H&M 20.03.07, 18:21
        naobiecuja Ci, bedziesz coraz bardziej wykonczona i po kilku miesiacach sie
        zwolnisz. Sorry, ale tak to widze.

przeczytaj 5 razy umowe nim podpiszesz i zastanow sie nad jej konsekwencjami.
        • aska275 Re: Praca w H&M 20.03.07, 19:38
          Ale ja się pytałam ile się zarabia i czy np. jest zniżka na ubrania i jaka? A
          to czy będę wykończona to ewentualnie przekonam się na własnej skórze.
          • asiawoodstock Re: Praca w H&M 20.03.07, 19:46
            Moja kumpela tam pracuje i dostaje 10zl brutto za godzinę.
            Magdaksp z forum chyba też tam pracuje, jeśli dobrze pamiętam. Może ona się
            odezwie i przybliży sytuację...
          • hotally Re: Praca w H&M 20.03.07, 19:55
            Jezeli lubisz kontakt z młodymi ludzmi to powinnas sie trzymac. Nigdy nie
            pracowałam w sklepie, ale mysle, ze to fajniejsze i ciekawsze niz zbijanie
            bąków za biurkiem i obijanie sie w godzinach pracy na forach.
            • pistacja5 Re: Praca w H&M 20.03.07, 21:17
              Oj to się mylisz :)
            • lilivampire Re: Praca w H&M 20.03.07, 21:28
              Ehhh ja to mam szczęście, bo się obijam tak całymi dniami. Kończę studia, nie pracuję i mam lazy day every day :)
              • ciak1 Re: Praca w H&M 20.03.07, 21:51
                to tak jak ja:D teraz jedyne moje obowiązkowe wyjścia sa na jazdy, bo próbuję
                zrobić prawko;)
          • dziewice Re: Praca w H&M 20.03.07, 21:44
            jak dla mnie jak chcesz pracowac to fajnie tylko wlasnie ostrzegam Cie przed
            w sumie to nie wiem przed czym ? :) - przed chyba kazdym polskim pracodawca :)

ew. jak ja zaloze firme to bedzie to jedna z nielicznych z normalnym podejsciem
            :)
            • lilivampire Re: Praca w H&M 20.03.07, 21:49
              To jestem wówczas chętna do bycia przez Ciebie zatrudnioną :D
              • dziewice Re: Praca w H&M 20.03.07, 22:35
                hehe, to nie widze problemu tylko sie to musi najpierw stac :).

dobranoc
        • magdaksp Re: Praca w H&M 20.03.07, 21:26
          pracowalam i odradzam ta prace!na poczatku obiecają ci że pensja poczatkowa to
          tylko na okres probny a pozniej sie okaze ze zadnych negocjacji nie ma.i wiem
          ze ludzie korzy pracują w hm nawet 2 lata zarabiaja caly czas tyle samo tyle ile
          podał ktos wtym watku.ja pracowalam w warkadii i wiem ze ludzie uciekaja z tego
          sklepu bo praca jest naprawde ciezka i nie warta tej kasy(nieduzej).inna
          kwestia to totalne olewanie pracownika ,wiele razy mialam sytuacje ze
          przychodzilam do pracy i okzaywalo sie ze nie pracuje bo mi zmieniono grafik i
          nikt mnie o tym nie poinformowal.aty jako pracownik musisz informowac
          kierownictwo okazdym ze task powiem pierdnieciu.warkadii to bylo na porzadku
          dziennym.pozatym w hm najwazniejszy jest klient wiec jak cie zwyzywa od
          najgorszych to itak to ty bedziesz musiala przepraszac.
          zaleta to znizka na ciuchy ale nie az tak zachecająca zebym zostala wtej
          firmie.jest to poprostu wielka korporacja wktorej liczy sie kasa ijuz.wybor
          nalezy do ciebie:)jak chcesz jeszcze jakies info to pisz na maila
      • aldonus Re: Praca w H&M 20.03.07, 21:38
        słyszałam i to z dwóch różnych źródeł, że polityka kadrowa jest taka, iż w tej
        firmie preferuje się osoby o orientacjach homoseksualnych (żeby było jasne: nie
        mam nic do gejów i lesbijek) piszę o tym dlatego, że zdziwiło mnie, kiedy
        usłyszałam o tym od dwojga nieznających się ludzi i to jakoś tak w krótkim
        odstępie czasu. przecież jeśli miałaby to być prawda to jakaś bzdurna
        dyskryminacja osób hetero... mam nadzieję, że to tylko jakaś głupia plotka, a
        nie idiotyczna rzeczywistość:) PS. a narzekań na prace od tych znajomych
        nasłuchałam się masę.
        • sabriel Re: Praca w H&M 20.03.07, 22:17
          Wiadomo jaka jest praca w sklepie, do tego dużym,sieciowym-zapieprz,nadgodziny i
          niewspółmiernie mała kasa.Dobre na jakiś czas, na pewno nie jest to praca na stałe.
          • fdg Re: Praca w H&M 20.03.07, 22:40
            sabriel napisała:

> Wiadomo jaka jest praca w sklepie, do tego dużym,sieciowym-zapieprz,nadgodziny
            > i
            > niewspółmiernie mała kasa.Dobre na jakiś czas, na pewno nie jest to praca na st
            > ałe.

Niestey popieram.
            Jestem studentką i mam mało czasu, a chciałam dorabiać sobie parę groszy na
            swoje zachcianki, więc zdecydowałam się na pracę w sklepie jednaj z większych
            sieciówek na polskim rynku. Pracuję 3 razy w tygodniu, po 6, 7, czasem 8 godzin,
            tak więc
            praca nie koliduje z moją nauką (najwazniejszą dla mnie w tym momencie) i
            stosunkowo dużo czasu nie zajmuje... Grafik ustalany jest wedle moich Wydawałoby
            się, że to dosklonałe dorywcze zajęcie dla studentki i w pewnym sensie tak jest,
            jednak pracuję naprawdę ciężko (muszę dawać z siebie 100% swojej energii,
            uśmiechać się i być miła oraz wyrozumiała dla klientów, profesjonalnie ich
            obsługiwać, jestem odpowiedzialna za spore sumy pieniędzy, wykonuję też prace
            biurowe, ale i tych fizycznych nie brakuje-praca z towarem, dostawy...), a
            pieniądze, które zarabiam są po prostu śmieszne, a praca ciężka, odpowiedzialna.
            .. Na szczęście jakoś to nawet polubiłam i nie jest już tak zle, jak na
            początku, gdy o pracy w sklepie nie miałam pojęcia i wyobrażałam sobie, że nic w
            zsadzie robic tam nie trzeba... Na szczęście kończę niedługo studia, na czas
            pisania pracy magisterskiej pracę rzucam a potem mam nadzieje pracowac w swoim
            zawodzie - oby tylko mi się to udało, nie chcę bowiem do konca zycia robić za
            przysłowiowego "Murzyna" (bez obrazy!) i nic z tego nie mieć...
            • kaja_jestem Re: Praca w H&M 22.03.07, 17:28
              Nie da się ukryć, że łatwiej by Ci było znaleźć pracę po studiach, gdybyś w tym
              wieku i na tym etapie studiów gdybyś miała już jakikolwiek związek ze swoim
              zawodem, a nie bawiła się szmatkami...Strata czasu. Zawsze myślałam, że to
              zajęcie na pierwszy, drugi czy ewentualnei trzeci rok studiów jak się chce
              dorobić "do kieszonkowego".
              • fdg Re: Praca w H&M 01.05.07, 23:06
                kaja_jestem napisała:

> Nie da się ukryć, że łatwiej by Ci było znaleźć pracę po studiach, gdybyś w tym
                > wieku i na tym etapie studiów gdybyś miała już jakikolwiek związek ze swoim
                > zawodem, a nie bawiła się szmatkami..

Zaczęłam niedawno robic pierwsze tłumaczenia (studiuję filologię), powoli
                "rozpoznaję branżę", oczywiście zleceń nie jest jeszcze zbyt dużo i pieniądze są
                zdecydowanie mniejsze niż w przypadku zawodowego tłumacza (choc i tak
                nieporównywalnie lepsze niż zarobione z sklepie), ale uczę się przynajmniej na
                czym to wszystko polega, nawiązuję również kontakty, które być może zaowocują w
                przyszłości:) A w sklepie pracuję nadal, 2 razy w tygodniu:)
        • magdaksp Re: Praca w H&M 21.03.07, 00:39
          w arkadii pracowalo dokladnie 8 gejów:)
          • lunalovelight Re: Praca w H&M 21.03.07, 06:55
            magda, na marginesie, pomijajac fakt, ze kiedys podgladalam Cie w arkadii zza
            wieszaka (wstydzilam sie podejsc :D), to ostatnio jestem pewna, ze widzialam Cie
            na stacji imielin :).
            • magdaksp Re: Praca w H&M 21.03.07, 22:51
              bardzo mozliwe bo ja mieszkam na imielinie:)
              • cioccolato_bianco Re: Praca w H&M 21.03.07, 22:53
                a ja magdy nie widzialam ani w hm ani nigdzie :(
                • magdaksp Re: Praca w H&M 21.03.07, 22:55
                  niewielka strata:)ale ja ciebie tez nie chociaz musze przyznac ze czasem tak sie
                  rozgladam po ludziach anuz cie zobacze:)
              • sabriel Re: Praca w H&M 02.05.07, 14:12
                Magda,to możliwe że ja też cię widziałam,też jestem z Imielina.
                • magdaksp Re: Praca w H&M 02.05.07, 14:23
                  o!a kiedy?
        • asiunia_ch Re: Praca w H&M 02.05.07, 13:42
          tak, potwierdzam, że często w H&M np w centrum Bielany Wrocław pracowało dwóch
          gejów :)
          mnie to nie przeszkadza, tko nie powinno być kryterium przy wyborze kandydata
          do pracy - bo to tak jakby dyskryminacja heteroseksualnych kandydatów
      • ambrozja15 Re: Praca w H&M 02.05.07, 12:11
        Ja wysłałam swoje CV na stanowisko kierownicze w nowo otwieranym H&M w jednym z
        polskich miast...Nie ukrywam,że praca w tej firmie byłaby moją wymarzoną pomimo
        tylu złych opinii...Kieruje mną przede wszystkim miłość do mody...Ogólnie
        jestem nastawiona pozytywnie i mam nadzieję, że mi się uda wogóle dostć ta
        pracę....
        • magdaksp Re: Praca w H&M 02.05.07, 14:24
          wiesz kierownicze stanowisko to trochę ci innego niż praca na najniższym
          szczeblu czyli jako sprzedawca
        • sabriel Re: Praca w H&M 02.05.07, 15:31
          Praca managera w sklepie też do lekkich nie należy.Finansowo lepiej to wygląda
          napewno niż zarobki sprzedawcy,ale cały caly trzeba być do dyspozycji,być na
          każde zawołanie.A i często robi się dosłownie to samo co i sprzedawcy.
          Zakosztowałam pracy w kilku sklepach i branżach i dla mnie osobiście mimo,że
          modę też lubię, nie jest to żaden szczyt marzeń.Praca naprawdę niewdzęczna.
          Stąd też tak duże rotacje personelu w sieciówkach.2 lata to wg mnie maks ile
          można w takim miejscu przepracować.
          • yo_anna4 Re:Diverse?? 04.05.07, 16:43
            A czy ktos może sie wypowiedzieć o pracy w Diverse?? W Katowicech niedawno otwarto nowy sklep, jednak nalezy on franczyzowy. I nie weim właśnie, czy warunki są takie same jak w normalnym Diversie. Z tego co słyszałam, to na rękę jest 6 zł/h, co 3 miesiące mundurki- darmowe ciuszki i zniżki8 50 % no i zapierdziel ostry.... Cy ktoś może coś na ten temat powiedzieć??
            • maggie89 house - praca 05.05.07, 13:08
              a czy ktos pracowal kiedys w housie??? ile sie zarabia i jakie sa warunki???
              • gabrielafrancuz H&M, praca w Krakowie 21.05.07, 18:07
                Witam, chcialabym sie dowiedziec, czy sa moze na forum ludzie, ktorzy pracuja
                dla H&M, jako sprzedawcy- chcialabym znalezc sobie prace na wakacje i interesuja
                mnie m.in. zarobki i atmosfera. Jest tak jak w Carry, czy moze troche lepiej?
                Warto sie starac tam jakos dostac? :)
                • makaroniara2 Re: H&M, praca w Krakowie 21.05.07, 18:57
                  a skąd mam wiedzieć jak jest w Carry pracując w H&M!!!???
                  • gabrielafrancuz Re: H&M, praca w Krakowie 21.05.07, 18:59
                    poczytaj forum i wyciagnij wnioski.
                    • makaroniara2 Re: H&M, praca w Krakowie 21.05.07, 19:14
                      Przeczytałam. W H&M jest o niebo lepiej. Pracuję już 4 rok i zwalniać się nie
                      zamierzam. Zanieś CV do sklepu a na pewno się odezwą i na rozmowie wszystkiego
                      sie dowiesz. i wtedy możesz porozmawiać z ludźmi z tego sklepu, którzy na pewno
                      powiedzą Ci prawdę jak się pracuje. Oni nie mają interesu żeby Cię bajerować.
                      Pozdrawiam.
      • o.jeny Re: Praca w H&M rowniez szukam informacji 13.06.07, 12:28
        witam, mnie rowniez interesuje praca w tym sklepie i chcialabym sie dowiedziec
        jakis konkretow a nie tylko ze jest ciazko lub nie, bo akurat tego sie nie
        boje;) to ma byc praca raczej tylko na wakacje wiec na pewno lepsze to niz
        kelnerowanie w pubie przez pol nocy :/
        w zwiazku z tym:

- co nalezy do obowiazkow sprzedawcy?
        - czy sprzedawca i kasjer to jedna osoba czy nie?
        - czy pracuje ktoras z was w katowicach na stawowej? :)
        - jak trzeba sie ubierac? wydaje mi sie ze jest pelna dowolnosc z tego co
        widzialam, ale rzeczy musza byc z H&M czy jak? jakie sa znizki na ciuszki? itp.
        - jak wyglada rozmowa kwalifikacyjna? o co pytaja, jakie chetnie zatrudniaja
        osoby?
        - czy mozna wybrac dzial na ktorym chce sie pracowac? (w katowicach sa 3 pietra
        na kazdy dzial) na ktorym sie najlepiej pracuje? :)

uf to wszystko, bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos mi cos napisal na ten
        temat, pozdrawiam :)
        • magdaksp Re: Praca w H&M rowniez szukam informacji 13.06.07, 12:44
          1.obowiazki sprzeawcy to oczywiscie pomoc klientowm,stanie na
          przymierzalni,sprzatanie sklepu i roznoszenie sztangi czyli tony ubran
          zprzymierzalni.to sa obowiazki sprzedawcy iwsumie na tym sie koncza.
          2.tak
          3.nie
          4.ubierasz sie jak chcesz
          5.nie powiem bo to tajemnica:)
          6.mozna ale jesli szukaja do jakiegos konkretnego to nie mozna:)najtrudniej jest
          na damskim i dzieciecym,luzy sa na meskim
          awogole to odradzam ta prace bo jesli chcesz zarobic to na wiecej niz pare stow
          bym nie liczyla
        • o.jeny Re: Praca w H&M rowniez szukam informacji 13.06.07, 13:31
          dzieki magda za tak szybki odzew :)
          hm skoro sprzedawca=kasjer to do jego obowiazkow nalezy tez stanie na kasie
          rozumiem? a jak jest z cala reszta np. metkowanie itp?
          i jeszcze jak jest z ciuszkami, sa znizki?
          wiesz, moze mi sie nie bedzie oplacalo pracowac ale chce miec troche pieniedzy
          na swoje male wydatki, poza tym chce zajac jakos swoj wakacyjny czas i zdobyc
          troche doswiadczenia zyciowego;) bo jestem dopiero po maturze, w zeszlym roku
          pracowalam w pubie i chociaz zarobki kiepskie jak na ilosc pracy to jednak milo
          wspominam i troche mnie o nauczylo roznych rzeczy :)
          • lilianna82 Re: Praca w H&M rowniez szukam informacji 13.06.07, 18:33
            A moglby ktos mi powiedziec co robi :
            " Pracownik odpowiedzialny za wizualizację (dekorator) " ?
            Bo przeciez codziennie czegos nie zmienia,tylko raz na jakis czas, liczmy ze
            raz-dwa razy na tydzien, a co z reszta czasu?jakie trzeba miec kwalifikacje by
            te funkcje pelnic?moglby ktos cos wiecej napisac?co z doswiadczeniem itp?
            • danuu zawod dekorator 13.06.07, 22:12
              No to tak, moge powiedziec jak bylo w moim przypadku. Moja kolezanka-dekoratorka
              w sklepie RESERVED uwazala sie za najwazniejsza osobe w cale j sieci ;) Nie jest
              to wbrew pozorom proste zajecie. Oczywiscie, ze nie tylko dekoruje, tamta byla
              tez zwyklym sprzedawca.
              Trzeba miec zmysl estetyczny i wyczucie style. W Re wygladalo to tak, ze cala
              aranzacja sklepu - czyli manekiny wewnatrz, uklad towaru, ILOSC towaru (tam
              bardzo pilnuja, zeby sklep nie byl przetowarowany i nie wygladal jak hurtownia,
              o czym czasem HM a zwlaszcza NEW YORKER zapominaja) i sety (czyli zestawy ubran
              wiszace na pierwszym wieszaku - np. t-shirt i kardigan - czyli co proponujemy
              kupic sobie na raz).
              Co do dekoracji witryny - przychodzilo zarzadzenie z Gdanska, bo wszystkie
              witryny Re w calej Polsce powinny byc jednakowe. Zmieniaja sie co dwa tygodnie -
              wtedy dekorator robi to przez cala noc (np. 7 manekinow).
              Nie jest to prosta praca, zwlaszcza, ze rzeczy na ekspozycji musza byc
              nieskazitelne - uprasowane, dobrze poupinane i czasami znajduja sie w bardzo
              trudno dostepnych miejscach :(
              Tyle o tym zawodzie, przynajmniej w Re.
              Pozdrawiam
              • kinky5 Re: zawod dekorator 13.06.07, 23:42
                ja pracowalam jako dekorator ale nie w Polsce.
                Prawda jest to ze sklepy maja wygladac (branding) tak samo wiec zazwyczaj dostaje sie wyznaczniki co
                i jaki towar ma byc wyeksponowany. Jest to wbrew pozorom zawod raczej malo kreatywny.
                Nie robilam wystaw (okien) ale robilam manekiny w sklepie.
                Nie jest to az tak straszne, moze za wyjatkiem tego ze to ciezkie jak diabli.
                Oczywiscie duzo czasu spedzilam na drabinie- bo akurat w tym sklepie w ktorym pracowalam bylo
                duzo dekoracji (np. swieta).
          • magdaksp Re: Praca w H&M rowniez szukam informacji 14.06.07, 21:09
            jest znizka po miesiacu pracy-25%.
            nic sie nie metkuje bo ciuhcy juz przyhodza z metkami tylko sie je wiesza na
            wieszaczkach.stanie na kasie rowniez nalezy do obowiazkow sprzedawcy,jak masz
            jakieś pytania to pisz na maila
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka