aniamorsa 21.03.07, 13:49 Czy kupujecie tylko skórzane??? (pomijając zamszowe, materiałowe itd). Bo ja bez względu na to jakie i za ile kupię to i tak mam albo poobcierane pięty albo palce i ogólnie rzadko kiedy dla moich nóg buty sa wygodne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cioccolato_bianco Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 13:50 zamsz to tez skora Odpowiedz Link Zgłoś
paddinktun Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:02 Kupuje tylko ekologiczne. Ze wzgledow swatopogladowych i dlatego, ze szybko mi sie nudza, zuzywam na rowerze i moge wyrzucic bez zalu, poza tym sa wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
hazel_dobkins Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:07 Posiadam buty tylko z eko-skóry + z tekstyliów..(prawdziwych skór nie używam) Co do obcierania..ja jakoś nie mam szczególnego problemu..warto kupować sprawdzone marki, bo z wykonaniem bywa różnie.. Poza tym, nie wiem na czym to polega, ale moja przyjaciółka ma dokładnie tak jak Ty - jakikolwiek but nie kupi, musi minąć czas ścierania, a potem już są wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:07 ja tylko skórzane (zamsz to też skóra!! No chyba że mowa o zamszu ekologicznym). Z materiału chyba nie mam żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:16 Ja pierwszy raz kupiłam z zamszu ekolgicznego i są to pierwsze buty,które mnie nie obtarły.Są bardzo wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
michalinna2 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:07 Nieulegajmy zboczeniu skóra czy nie skóra. But ma być fajny. I tyle!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:18 a co ma ekologia do wygody? Odpowiedz Link Zgłoś
aniamorsa Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:25 Tak jak niektóre z Was pisały zamsz też może być sztuczny - chodziło mi o to czy kupujecie skórzane buty czy "sztuczne". Najbardziej interesowały mnie butki typu pantofle, mokasyny, balerinki itp no i ogólny Wasz pogląd, bo swój mam - kupuję takie jakie mi się podobają bez względu na materiał z którego są wykonane. Ekologia do wygody raczej nic nie ma mój wątek tralalumpku pisałam z myślą o wielu aspektach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:38 ja kupuje buty ktore mi sie podobaja i ktore sa wygodne, sama optyka nie wystarcza prawie zawsze sa to buty skorzane nie wierze w to ze buty nie pasujace w sklepie sie rozchodza, zrobia w domu wygodne, nie beda uwieraly co do ekologii - jak sie ma ekologia do tworzywa sztucznego? jak sie maja ekologiczne buty (no chyba ze sa z paieru!) do ochrony srodowiska w ktorym zyje czlowiek jako czesc tego srodowiska i rowniez tak brane pod ochrone zwierzeta? kto dal prawo rozkrzyczanym panienkom z zielonych szeregow do zatruwania plastikem siedlika zwierzat? dlaczego je w ten sposob podtruwaja? dlaczega patrza jak te biedne zwierzeta nacpane otaczajaca je ekologiczna chemia cierpia np na raka? Odpowiedz Link Zgłoś
aniamorsa Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:49 Ale ja zupełnie nie piszę tu o ekologii i nie jestem zwolenniczką sztucznych butów, ani skórzanych jak już napisałam. Co do wygody jak już pisałam po prostu mam takie dziwne stopy że ciężko mi znależć wygodne buty. I akurat udało mie się kupić taki które się "rozchodziły". Co do tych rozkrzyczanych dziewcząt, to uważam że więcej było by pożytku z ich działań gdyby zaczęły robić coś innego. Ja do nich zdecydowanie nie należę. Można chronić zwierzęta w inny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
zolwik Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:52 i co ma nazwa "skora ekologiczna" do ochrony srodowiska, one sa po prostu plastikowe, same sobie odpowiedzcie na pytanie co jest bardziej szkodliwe dla srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
ciak1 Jak się chodzi w butach ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:24 Ja noszę buty tylko z naturalnej skóry (w tym z zamszu) i z płótna (espadryle i conversy). Posiadaczki obuwia z tworzyw sztucznych - czy mogłybyście podzielić się wrażeniami z użytkowania? Czy noga się w takich butach nie przegrzewa? Nie macie żadnych odparzeń, odcisków itp.? I jeszcze jedno - czy lakierowane tworzywo nie pęka i nie ściera się zbyt szybko? Z góry dzięki za odpowiedzi:) Strasznie spodobały mi się buty, które nie są skórzane i cały czas się waham czy je kupić... Odpowiedz Link Zgłoś
aniamorsa Do ciak1 21.03.07, 14:28 Tak jak napisałam w pierwszym poście nie mam szcęścia (niestety) do butów - bez względu na to z czego są zazwyczaj nie jestem zadowolona. Ale moje ulubione białe butki są ze skóry ekologicznej i jako jedyne mi w zupełności pasują. Zazwyczaj używam w butach ze skóry ekologicznej wkładek skórzanych lub takich specjalnych kiwi odświeżających i nie mam problemów z przegrzewaniem nogi. A obtarcia - cóż,.. chyba mam jakieś nietypowe stopy :( Odpowiedz Link Zgłoś
ciak1 Re: Do ciak1 21.03.07, 14:30 Dzięki za odpowiedź:) A gdzie można kupić takie wkładki skórzane? Co prawda jeszcze nie kupiłam tych butów, ale to tak na wypadek, gdybym się zdecydowała;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniamorsa Re: Do ciak1 21.03.07, 14:34 W większości sklepów obuwniczych - musisz zapytać. Czasem też w supermarketach. te odświeżające z kolei są prawie wszędzie (Tesco, Real, Leclerc), są naprawde bardzo fajne. A jeśli już mowa o różnych wynalazkach do butów to fajne są też chusteczki do czyszczenia obuwia (chyba też z kiwi)- całą zimę używałam, są naprawdę super Odpowiedz Link Zgłoś
hazel_dobkins Re: Do ciak1 21.03.07, 14:39 Ja nie mam zasadniczo tego typu problemów, przy użytkowaniu butów z eko-skóry, ale wiem, że np. Scholl ma wkładki przeciwpotne i bodajże w dwóch parach mam takie "zamontowane" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Do ciak1 21.03.07, 15:02 Każdy szanujący się sklep obuwniczy ma wkładki i półwkładki skórzane. W supermarketach też są - i to w różnych wersjach, luksusowe i zupełnie zwyczajne. Ja miałam kiedyś dużo butów z syntetyków. Niestety nie mogę takich butów nosić na gołą stopę ani na cienkie rajstopy, więc wszelkie czółenka i w ogóle letnie buty mam skórzane. Z syntetyku mam kozaki, luźne mary janes, niektóre półbuty. Szczerze powiedziawszy, chętnie bym nosiła więcej syntetyków, bo czasem bardzo podoba mi się model, ale mam bardzo wrażliwe stopy, w dodatku skłonne do potliwości. Nawet w skórzanych butach czasem wysiadam :( PS. Buty 'materiałowe' też mogą być syntetyczne. Nie wszystko len, co się świeci ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciak1 Re: Do ciak1 21.03.07, 17:39 dzięki dziewczyny - może się skuszę na te buty:) ps. gdyby nie to forum, to chyba w ogóle nie wiedziałabym o istnieniu wkładek do butów, a teraz znam już prawie wszystkie rodzaje:D Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 17:35 Oprocz obuwia sportowego i plazowych japonek nie nosze syntetycznych butow, nie ma takiej mozliwosci. Poza tym, jak juz wyzej wspomniano, nieskorzane buty wcale nie sa "ekologiczne", wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalinna2 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:12 Fajnie sjest krzewić idee, noszenia ekologicznych, czy też nieekologicznych butów w imię walki o wyższe wartosci. Co z tego jeżeli większość ciuchów które nosimy są nieekologiczne, w wiekszości całkowicie lub w dużym stopniu syntetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
brahenn Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 17:43 ja noszę tylko ze skóry Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 17:48 Nosze takze sztuczne, pod warunkiem, ze sa wygodne. Jednak wiekszosc mojego obuwia sanowie te ze skory. Niestety - bo gdydby te z tworzyw sztucznych byly ladnejsze i wygodniejsze, to chetnie darowalabym sobie skore. Odpowiedz Link Zgłoś
pistacja5 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 19:26 Noszę tylko ze skórzane/naturalny zamsz Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 20:30 nie posiadalam i nie posiadam i mysle ze posiadac nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
pieczyste Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 20:56 Nie licząc kąpilelowych japonek, mam tylko skórzane buty. Odpowiedz Link Zgłoś
panigazeta Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:04 Ja kupowalalm do tej zimy roznie, ale postanowilam nie kupywac juz byle szmatlawcow , śmierdziuchow i innego chlamu, skorka to skorka i wykonanie i estetyka lepsza :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michalinna2 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:05 Niesądze żeby rodzaj materiału miał jakies większe znaczenie. Dobrze dobierz rozmiar i kup pożądne skarpetki Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:08 tylko takie Odpowiedz Link Zgłoś
heart_of_ice Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:15 "posiadamy"? nie, ja nie mam, wole normalna skore, bo sie stopy nie mecza.... a skora ekologiczna ma bardzo niewiele wspolnego z ekologia (poza nazwa, oczywiscie) Pauli -- "Miotłę z wystrzelonym airbagiem. Niewielki przebieg. Na chodzie. Sprzedam." Odpowiedz Link Zgłoś
karin.dsi Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 22.03.07, 00:15 mam wyjątkowe nogi. cokolwiek założe, nic mnie nigdy nie obciera, nie wiem co to odciski, buty mogę nosić od rozm. 35 do 37 (polska) a kozaki nawet 38. Obecnie kupuję buty solo femme- przeważnie ze skóry ale był okres kiedy kupowałam w ccc albo w ambra jakieś tańsze, z materiałów skóropodobnych. Moim nogom nie było nic! kazdy but dobrze mi się nosi ( z. wyj. japonek). myślę, że to kwestia b. indywidualna. jeden musi ze skóry bo odciski, spocone stopy itp. a drugi może plastiki założyć i też dobrze,:D Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 22.03.07, 00:20 tylko nturalna skóra. Odpowiedz Link Zgłoś