Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"?

21.03.07, 13:49
    Czy kupujecie tylko skórzane??? (pomijając zamszowe, materiałowe itd). Bo ja
    bez względu na to jakie i za ile kupię to i tak mam albo poobcierane pięty
    albo palce i ogólnie rzadko kiedy dla moich nóg buty sa wygodne
    Obserwuj wątek
      • cioccolato_bianco Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 13:50
        zamsz to tez skora
      • paddinktun Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:02
        Kupuje tylko ekologiczne. Ze wzgledow swatopogladowych i dlatego, ze szybko mi
        sie nudza, zuzywam na rowerze i moge wyrzucic bez zalu, poza tym sa wygodne.
      • hazel_dobkins Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:07
        Posiadam buty tylko z eko-skóry + z tekstyliów..(prawdziwych skór nie używam)
        Co do obcierania..ja jakoś nie mam szczególnego problemu..warto kupować
        sprawdzone marki, bo z wykonaniem bywa różnie..
        Poza tym, nie wiem na czym to polega, ale moja przyjaciółka ma dokładnie tak
        jak Ty - jakikolwiek but nie kupi, musi minąć czas ścierania, a potem już są
        wygodne.
      • jo-asiunka Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:07
        ja tylko skórzane (zamsz to też skóra!! No chyba że mowa o zamszu ekologicznym).
        Z materiału chyba nie mam żadnych.
        • tysia77 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:16
          Ja pierwszy raz kupiłam z zamszu ekolgicznego i są to pierwsze buty,które mnie
          nie obtarły.Są bardzo wygodne.
        • michalinna2 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:07
          Nieulegajmy zboczeniu skóra czy nie skóra. But ma być fajny. I tyle!!!!!!!!
      • tralalumpek Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:18
        a co ma ekologia do wygody?
        • aniamorsa Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:25
          Tak jak niektóre z Was pisały zamsz też może być sztuczny - chodziło mi o to
          czy kupujecie skórzane buty czy "sztuczne". Najbardziej interesowały mnie
          butki typu pantofle, mokasyny, balerinki itp no i ogólny Wasz pogląd, bo swój
          mam - kupuję takie jakie mi się podobają bez względu na materiał z którego są
          wykonane. Ekologia do wygody raczej nic nie ma mój wątek tralalumpku pisałam z
          myślą o wielu aspektach ;)
          • tralalumpek Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:38
            ja kupuje buty ktore mi sie podobaja i ktore sa wygodne, sama optyka nie
            wystarcza
            prawie zawsze sa to buty skorzane
            nie wierze w to ze buty nie pasujace w sklepie sie rozchodza, zrobia w domu
            wygodne, nie beda uwieraly
            co do ekologii - jak sie ma ekologia do tworzywa sztucznego? jak sie maja
            ekologiczne buty (no chyba ze sa z paieru!) do ochrony srodowiska w ktorym zyje
            czlowiek jako czesc tego srodowiska i rowniez tak brane pod ochrone zwierzeta?
            kto dal prawo rozkrzyczanym panienkom z zielonych szeregow do zatruwania
            plastikem siedlika zwierzat? dlaczego je w ten sposob podtruwaja? dlaczega
            patrza jak te biedne zwierzeta nacpane otaczajaca je ekologiczna chemia cierpia
            np na raka?
            • aniamorsa Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:49
              Ale ja zupełnie nie piszę tu o ekologii i nie jestem zwolenniczką sztucznych
              butów, ani skórzanych jak już napisałam. Co do wygody jak już pisałam po prostu
              mam takie dziwne stopy że ciężko mi znależć wygodne buty. I akurat udało mie
              się kupić taki które się "rozchodziły".
              Co do tych rozkrzyczanych dziewcząt, to uważam że więcej było by pożytku z ich
              działań gdyby zaczęły robić coś innego. Ja do nich zdecydowanie nie należę.
              Można chronić zwierzęta w inny sposób
        • zolwik Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:52
          i co ma nazwa "skora ekologiczna" do ochrony srodowiska, one sa po prostu
          plastikowe, same sobie odpowiedzcie na pytanie co jest bardziej szkodliwe dla
          srodowiska.
      • ciak1 Jak się chodzi w butach ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 14:24
        Ja noszę buty tylko z naturalnej skóry (w tym z zamszu) i z płótna (espadryle i
        conversy). Posiadaczki obuwia z tworzyw sztucznych - czy mogłybyście podzielić
        się wrażeniami z użytkowania? Czy noga się w takich butach nie przegrzewa? Nie
        macie żadnych odparzeń, odcisków itp.? I jeszcze jedno - czy lakierowane
        tworzywo nie pęka i nie ściera się zbyt szybko? Z góry dzięki za odpowiedzi:)
        Strasznie spodobały mi się buty, które nie są skórzane i cały czas się waham
        czy je kupić...
        • aniamorsa Do ciak1 21.03.07, 14:28
          Tak jak napisałam w pierwszym poście nie mam szcęścia (niestety) do butów - bez
          względu na to z czego są zazwyczaj nie jestem zadowolona. Ale moje ulubione
          białe butki są ze skóry ekologicznej i jako jedyne mi w zupełności pasują.
          Zazwyczaj używam w butach ze skóry ekologicznej wkładek skórzanych lub takich
          specjalnych kiwi odświeżających i nie mam problemów z przegrzewaniem nogi. A
          obtarcia - cóż,.. chyba mam jakieś nietypowe stopy :(
          • ciak1 Re: Do ciak1 21.03.07, 14:30
            Dzięki za odpowiedź:) A gdzie można kupić takie wkładki skórzane? Co prawda
            jeszcze nie kupiłam tych butów, ale to tak na wypadek, gdybym się zdecydowała;)
            • aniamorsa Re: Do ciak1 21.03.07, 14:34
              W większości sklepów obuwniczych - musisz zapytać. Czasem też w supermarketach.
              te odświeżające z kolei są prawie wszędzie (Tesco, Real, Leclerc), są naprawde
              bardzo fajne. A jeśli już mowa o różnych wynalazkach do butów to fajne są też
              chusteczki do czyszczenia obuwia (chyba też z kiwi)- całą zimę używałam, są
              naprawdę super
            • hazel_dobkins Re: Do ciak1 21.03.07, 14:39
              Ja nie mam zasadniczo tego typu problemów, przy użytkowaniu butów z eko-skóry,
              ale wiem, że np. Scholl ma wkładki przeciwpotne i bodajże w dwóch parach mam
              takie "zamontowane" ;)
            • nessie-jp Re: Do ciak1 21.03.07, 15:02
              Każdy szanujący się sklep obuwniczy ma wkładki i półwkładki skórzane. W
              supermarketach też są - i to w różnych wersjach, luksusowe i zupełnie zwyczajne.

Ja miałam kiedyś dużo butów z syntetyków. Niestety nie mogę takich butów nosić
              na gołą stopę ani na cienkie rajstopy, więc wszelkie czółenka i w ogóle letnie
              buty mam skórzane. Z syntetyku mam kozaki, luźne mary janes, niektóre półbuty.
              Szczerze powiedziawszy, chętnie bym nosiła więcej syntetyków, bo czasem bardzo
              podoba mi się model, ale mam bardzo wrażliwe stopy, w dodatku skłonne do
              potliwości. Nawet w skórzanych butach czasem wysiadam :(

PS. Buty 'materiałowe' też mogą być syntetyczne. Nie wszystko len, co się świeci
              ;)))
              • ciak1 Re: Do ciak1 21.03.07, 17:39
                dzięki dziewczyny - może się skuszę na te buty:)

ps. gdyby nie to forum, to chyba w ogóle nie wiedziałabym o istnieniu wkładek
                do butów, a teraz znam już prawie wszystkie rodzaje:D
      • nelly.nelly nie n/t 21.03.07, 16:08
      • keepersmaid Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 17:35
        Oprocz obuwia sportowego i plazowych japonek nie nosze syntetycznych butow, nie
        ma takiej mozliwosci.
        Poza tym, jak juz wyzej wspomniano, nieskorzane buty wcale nie
        sa "ekologiczne", wrecz przeciwnie.
        • michalinna2 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:12
          Fajnie sjest krzewić idee, noszenia ekologicznych, czy też nieekologicznych
          butów w imię walki o wyższe wartosci. Co z tego jeżeli większość ciuchów które
          nosimy są nieekologiczne, w wiekszości całkowicie lub w dużym stopniu
          syntetyczne.
      • brahenn Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 17:43
        ja noszę tylko ze skóry
        • annie_laurie_starr Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 17:48
          Nosze takze sztuczne, pod warunkiem, ze sa wygodne. Jednak wiekszosc mojego
          obuwia sanowie te ze skory. Niestety - bo gdydby te z tworzyw sztucznych byly
          ladnejsze i wygodniejsze, to chetnie darowalabym sobie skore.
      • pistacja5 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 19:26
        Noszę tylko ze skórzane/naturalny zamsz
      • paulinaa nie mam n/t 21.03.07, 20:25

• siog Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 20:30
        nie posiadalam i nie posiadam i mysle ze posiadac nie bede.
      • pieczyste Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 20:56
        Nie licząc kąpilelowych japonek, mam tylko skórzane buty.
        • panigazeta Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:04
          Ja kupowalalm do tej zimy roznie, ale postanowilam nie kupywac juz byle
          szmatlawcow , śmierdziuchow i innego chlamu, skorka to skorka i wykonanie i
          estetyka lepsza :) pozdrawiam
      • michalinna2 Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:05
        Niesądze żeby rodzaj materiału miał jakies większe znaczenie. Dobrze dobierz
        rozmiar i kup pożądne skarpetki
      • magdaksp Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:08
        tylko takie
      • heart_of_ice Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 21.03.07, 21:15
        "posiadamy"?
        nie, ja nie mam, wole normalna skore, bo sie stopy nie mecza....
        a skora ekologiczna ma bardzo niewiele wspolnego z ekologia (poza nazwa, oczywiscie)

Pauli
        --
        "Miotłę z wystrzelonym airbagiem. Niewielki przebieg. Na chodzie. Sprzedam."
      • karin.dsi Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 22.03.07, 00:15
        mam wyjątkowe nogi.
        cokolwiek założe, nic mnie nigdy nie obciera, nie wiem co to odciski, buty mogę
        nosić od rozm. 35 do 37 (polska) a kozaki nawet 38.
        Obecnie kupuję buty solo femme- przeważnie ze skóry ale był okres kiedy
        kupowałam w ccc albo w ambra jakieś tańsze, z materiałów skóropodobnych.
        Moim nogom nie było nic!
        kazdy but dobrze mi się nosi ( z. wyj. japonek).
        myślę, że to kwestia b. indywidualna.
        jeden musi ze skóry bo odciski, spocone stopy itp. a drugi może plastiki
        założyć i też dobrze,:D
      • hotally Re: Posiadacie buty ze "skóry ekologicznej"? 22.03.07, 00:20
        tylko nturalna skóra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka