Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Strój urzędowy.

15.10.08, 20:20
    Drogie forumowiczki, niedługo zaczynam moją pierwszą pracę. Jest to praca w
    Ministerstwie. Proszę Was bardzo o porady jak się ubierać w takim miejscu
    pracy, co wypada, czego nie wypada nosić. Interesują mnie Wasze opinie zarówno
    na temat stylu, kroju jak i koloru ubrań. Jakieś zdjęcia również byłyby
    pomocne. Styl urzędowy kojarzy mi się z nudnym, bardzo klasycznym i prostym. W
    kolorach czerni, granatu lub szarości. Czy rzeczywiście tak musi być? Białe
    koszule i garnitur?
    Obserwuj wątek
      • kala23.beauty Re: Strój urzędowy. 15.10.08, 20:26
        To zalezy, na jakim stanowisku bedziesz pracowac!ja pracowałam w 2
        ministerstwach i generalnie klasyka przeważa choc dopuszczalne sa
        takze jeany, sweterk czy klasyczne T-shirty. Wszystko zalezy w czym
        dobrze sie czujesz i jaki styl preferujesz, oczywiscie niemile
        widziane sa wszelakie pstrokacizny!:) Zreszta po tygodniu sama
        bedziesz wiedziala co wypada, a co raczej nie....
        • dakota77 Re: Strój urzędowy. 15.10.08, 20:28
          Moim zdaniem warto zapytac przelozonego, jaki dokladnie stroj jest wymagany
          jeszcze zanim pojdziesz do pracy pierwszego dnia. Tak czy owak pierwszego dnia
          warto ubrac sie klasycznie biurowo, to nigdy nie zaszkodzi. No i obserowowac,
          jaki jest dress code. Ale zawsze jestem za tym, zeby zapytac.
        • mitad.del.mundo Re: Strój urzędowy. 15.10.08, 20:29
          Jestem absolwentką, więc jest to stanowisko referendarza. Myślę o klasyce tylko
          właśnie zastanawiam się czy sweterek zamiast marynarki na przykład jest
          dopuszczalny. Skoro mówisz, że tak to ok. Nie chciałabym za bardzo odstawać w
          żadną stronę. :)
          • kala23.beauty Re: Strój urzędowy. 15.10.08, 20:31
            spokojnie bedzie pasowal, o ile nie jest to zolty sweterek w
            czerwone renifery:)
            Jesli sie obawiasz, to najlepiej pierwszego dnia zaloz marynarke, a
            potem sama sie przekonasz jaki jest dress code!Powodzenia:)
            • mitad.del.mundo Re: Strój urzędowy. 15.10.08, 20:38
              Dzięki za rady. :)
      • magdalaena1977 Re: Strój urzędowy. 15.10.08, 22:13
        Dla mnie strój urzędowy to taki konkretnie określony przepisami - toga, mundur itp.

A do ministerstwa ... pierwszego dnia załóż klasyczny kostium (np. ten z
        egzaminu magisterskiego), a potem obserwuj jak się ubierają koleżanki i koledzy.
        Unikałabym bluzek na ramiączka (chyba że pod żakietem), odblaskowych kolorów,
        adidasów. Na początku także dżinsów, bo to one są najbardziej problematyczne i
        trzeba dostosować się do reszty biura.
      • elfia4 Re: Strój urzędowy. 15.10.08, 23:04
        Ja pracuję oc prawda nie w ministerstwie, ale też w urzędzie i to co zauważyłam to panuje spora swoboda. Ludzie noszą wszystko od garniturów i klasycznych kostiumów po swetry i dzinsy poprzez różne modyfikacje tych strojów. Są wydziały, gdzie praca wiąże się z kontrolami w terenie poza miastem i dziewczyny przychodzą wtedy do pracy w dzinsach i adidasach, bo nikt nie wymaga biegania po polach i lasach w szpilkach;)
        Dużo zależy od specyfiki wydziału i tego co noszą ludzie tam pracujący. Najprawdopodbie będą to kostiumy, marynarki, bluzki z kołnierzykiem noszone solo, do marynarek, swetrów itp. Warto mieć kilka sweterków w stonowanych barwach (co nie oznacza szaro-burych barw), kilka par spodni w kant, moze klasyczne dzinsy, marynarki, buty na obcasie. Na zimę przyadzą się wygodne buty na niższym obcasie jako obuwie zmienne, bo trudno cały dzień pocić nogi w kozakach.
        Wiadomo też, ze szefa departamentu obowiazuje strój bardziej oficjalny, niż szeregowego pracownika siedzącego cały dzień przy biurku penym papierów. Jesli będziesz miała duzy kontakt z interesantami to tez musisz bardziej zwracać uwagę na strój, niż wtedy kiedy masz od czynienia tylko z ludźmi z twojego i sąsiednich biur:)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka