Gość: Szwajcar IP: *.sattom.pl 17.08.07, 16:33 Odpowiem na wasze pytania Jechałem do Bułgari przez Rumunię a wracałem przez Serbię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joleczka Re: Wróciłem z Bułgari samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 18:20 Pytanie nr 1. Jak nazywa się stolica Bułgarii? Pytanie nr 2. Jak nazywa się graniczna rzeka z Rumunią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Wróciłem z Bułgari samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 23:23 Jezeli jechałeś w Rumuni przez Cluj, Sibiu, Pitesti, Ruse, to proszę napisz jaki jest stan robót drogowych na tym odcinku i jakie są czasy przejazdu. Staram się monitorować wszelkie informacje na ten temat, ponieważ zamierzam jechać tą trasą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pont Re: Wróciłem z Bułgari samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:40 No to zrób porównanie tych dróg. Trwa ciągły spór która droga lepsza. Czy warto nadrabiać te kilkaset km przez Serbię i płacić za autostradę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_nusia1 Re: Wróciłem z Bułgari samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 20:13 Też jadę tą trasą za kilka dni.Ile godzin jechałeś? Gdzie nocowałeś? Za ile? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vendulka Re: Wróciłem z Bułgari samochodem 27.08.07, 22:17 wybieramy się do Bułgarii od 1.09.br.i trasą przez Rumunię na Cluj- czy jest dobra droga ,czy są przy niej noclegi i jak kształuja się ceny gazu, benzyny i kwater prywatnych Odpowiedz Link Zgłoś
anakon Re: Wróciłem z Bułgari samochodem 28.08.07, 09:03 Trasa przez Oradea Cluj, Brasov, Pitesti Bukareszt Ruse jest stosunkowo najlepsza w Rumunii, inna kwesta, ze biegnie przez wioski, czasem to niekonczaca sie wioska i na prawde nie da sie jechac szybko, chyba, ze komus zycie niemile(patrz gory) lub ma ochote spotykac sie czesto z ichniejsza policja. Policji jest sporo, choc nie maja zwykle radarow to jednak jest ich duzo i zawsze za cos moga zatrzymac, a w miejscowosciach jest 50/h...a Rumunia jest dluga...sama droga ta o ktorej pisze do BG to jakies 600km- kretymi drogami, z mala predkoscia. Inna sprawa, ze widoczki sa sliczne i jak sie ma czas warto pozwiedzac to i owo. Z noclegami na trasie nie ma problemu, jest duzo moteli, pensjonatow, hoteli, troche campingow(osobiscie bardzo polecam camp pod Brasovem). Ceny paliw bardzo podobne do naszych, noclegi- srednio 100zl za pokoj 2 osobowy, mozna znalezc cos taniej, bywa i drozej. Obowiazkowy wykup winiety na wszystkie glowne drogi(nie mylic z autostradami, po prostu na wszytkie i juz), ale to groszowa sprawa-jakies 7-10zl. Ceny zywnosci w Rumunii sa wyzsze niz u nas, ogolnie jest tam jakby drozej. W drodze warto(jesli ktos ma takie upodobania) zakupic cos na licznych straganach z wyrobami recznie robionymi- sliczne serwety, narzuty, obrusy itp. Wiele takich straganow jest na tej drodze juz blizej Oradei. W BG dojazd od Ruse do Warny to sa juz raptem 2-3h, zalezy jak kto jedzie i czy robi sie postoj. Jest spory kawalek autostrady, drogi sa niezle.( Ta w Rumunii tez ma niezla nawierzchnie i raczej nie ma w tej chwili robot drogowych). Jesli ktos nie lubi zwiedzac, chce sie szybko przedostac, to jednak droga przez Serbie bedzie sensowniejszym rozwiazaniem...duzo szybszym, choc pewnie nieco drozszym(odleglosc, ceny winiet, serbska policja(brrrrrr)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops Re: Wróciłem z Bułgari samochodem IP: 194.183.57.* 29.08.07, 14:46 można odpocząć w brasovie,sibiu lub sigishoarze. noclegi od 10 euro na osobę. paliwo w rumunii jest parę groszy tańsze niż u nas. jechanie przez serbię to jakaś pomyłka raczej.viniet w rumunii nie można nigdzie kupić choć są obowiązkowe. przejechaliśmy w tę i z powrotem bez ich zakupu. policji więcej stoi w bulgarii. szczęśliwie nie mieliśmy okazji zweryfikować jak to z nimi jest. na całej trasie żadnej kontroli choć przepisy parę razy złamaliśmy na oczach patrolu.bułgarzy i rumuni mrugają światlami, więc można zwolnić, bo pewne jest że za kilka chwil będzie stać drogówka. Odpowiedz Link Zgłoś
anakon Re: Wróciłem z Bułgari samochodem 30.08.07, 23:55 Akurat policji to my widzielismy duzo wiecej w Rumunii niz w BG...tyle, ze nie maja zwykle radarow...winiety kupowalismy raczej bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś