Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLONOWE

12.05.09, 18:59
    Jeżeli nie wiesz jaki rozmiar pończoch wybrać, wpisz się do tego wątku. Podaj
    swój wzrost i wagę - postaramy się pomóc.
    Obserwuj wątek
      • antek_boryna Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 13.05.09, 07:57
        długość stopy- 23cm
        wysokość krocza- 84cm
        obwód uda- 48cm
        waga- nie wiem, nie mam w domu wagi:-)
        Chyba lepszy jest rozmiar 3/4, chociaż 1/2 też sie da nosić bo
        ponczochy sporo się naciągają
        • malagracja antek_boryna 13.05.09, 22:28
          Masz sytuacje podobną do mnie, bo ja mam 43cm obowdu w udzie. I niestety
          zaliczamy się do grupy, której producenci nie uwzględniają. Ja mam 85cm krocze i
          zawsze brałam pończochy w najmniejszych rozmiarach. Z Veneziany powinnaś brać
          1/2 ponieważ jej stopa jest wytrzymalsza niż w Gattcie (model ze szwem ma nawet
          wzmocnienia na palcach). I z doświadczenia wiem, że ponczochy Veneziany maja
          bardzo podobna rozmiarowke :-) A co do Gatty - to jest tak samo jak w
          samonośnych, każdy model rządzi się swoimi prawami :-( Maja tak duzą
          rozbieżność, że czasami rozmiar 3/4 sięga mi odrobinę wyżej niż za kolano, a
          czasami 1/2 sięga prawie pod sam tyłek.
          Jak kiedyś będziesz miała ochote przejrzyj sobie oferte pończoch nylonowych, ich
          rozmiarówka rozwiązuje dla mnie problem za szerokich pończoch :-)
      • kasia_j Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 19.05.09, 09:23
        Wzrost 163 cm
        rozmiar buta 36-37, długość stopy 24,5 cm, stopa smukła
        obwód uda 51 cm, nogi szczupłe
        waga 49 kg
        pończochy maja sięgać pod pupę
        długość krocza ok. 76 cm

• malagracja kasia_j 19.05.09, 10:10
          Veneziana do pasa jest węższa niż Gatta. Rozmiar 1/2. Gatta będzie za szeroka w
          udzie.
      • leokitty Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 20.05.09, 20:30
        wzrost: 153 cm, waga: 50 kg
        Chcę sobie kupić pierwsze pończochy do pasa i nie wiem jakie...
        • malagracja leokitty 21.05.09, 18:22
          Kolorowe? Naturalne? Czarne? Ze szwem? Kabaretki? :-)
          Kup Veneziane 1/2 - one są węższe niż Gatta.
          Np. w Auchan są jeszcze dostępne pończochy Hudson - dziewczyny sobie je chwalą,
          z nich powinnaś wziąć 1. To nie są typowe nylony :-)
      • golew na małą stópkę ;) 28.05.09, 08:37
        Witam,
        proszę doradźcie. Mam bardzo małą stopę (nr buta 36, czasem nawet 35) no i problem z doborem pończoch. Zgodnie już z poradami malagracji (malejgracji?) chcę chodzić za Venezianą białą i nie wiem czy wybrać ich 1-2 czy 3-4, bo stópka mała, wzrostowo też jestem nieduża (155cm) ale niestety uda mam już dość grube. Najbardziej jednak chodzi mi o to, żeby stopa nie przeszkadzała, bo np. 2 z Evy (nylonowych) była za duża w stopie. A że pończochy mają być na ślub, to chcę takie, żebym nie musiała o nich mysleć, że się marszczą albo uciekają z nogi ;)
        • malagracja golew 28.05.09, 22:48
          Juz Ci mowilam jak z tymi Evami jest :-) Dlugie i szerokie stopy :-)

Gatta ma mniejszą stopę niż Veneziana, ale Veneziana ma ją lepiej wyprofilowaną
          - a poza tym maja model bialy ze szwem :-) Ja bym wzięła 1/2 :-)

No i wybacz, ale ja grubych ud NIE widziałam. ! ! !
          • golew Re: golew 29.05.09, 08:30
            Dzięki. Wczoraj tak z głupia wchodziłam do bieliźniaków i kupiłam sobie białe i naturalne pończochy do paska Marilyn (czy jakoś tak) po.. 6 zł. Na sam początek przyzwyczajenia się do pończoch akurat, nawet jak się podrą nie będzie żal aż tak ciężkich pieniędzy ;) I wzięłam faktycznie 1/2 z powodu stopy i są nawet ok.
            Teraz jeszcze tylko pas żeby któryś dotarł szybko, bo jeszcze trzeba się do chodzenia z pasem przyzwyczaić, a do ślubu już całkiem niedaleko.

> No i wybacz, ale ja grubych ud NIE widziałam. ! ! !
            Hihi. Jak dla mnie jednak dość grube są, no ale dzięki za dobre słowo :)
      • ja-ana Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 06.04.10, 17:38
        Witam, proszę podpowiedzcie jaki rozmiar pończoch powinnam nosić:) Mam 164 cm
        wzrostu, wagę 60 kg, rozmiar buta 38,39 w zależności od rozmiarówki:)Będę
        wdzięczna za pomoc:)
        • malagracja ja-ana 19.04.10, 18:53
          Z Veneziany i Gatty śmiało bierz 3/4, zwłaszcza z tych wiosennych
          kolekcji (8, 10 den). :-)
      • ladybird_91 Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 08.05.10, 21:10
        180 cm wzrostu, waga 87kg, stopa 27,5 cm. Mam szczuple nogi.
        Hudsony nosze w rozmiarze 5, chociaz nie wiem, czy nie sa za wysokie ( w porownaniu do ponczoch samonosnych w rozmiarze 4, czyli na 82 cm - koncza mi sie w polowie uda)... Czy znajde cos na siebie z innej firmy?
        • aiczka Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 31.05.10, 15:11
          Myślę, że możesz spróbować też rozmiar 4 Veneziany a z "ciepłych" (no, to
          informacja na zapas ^_^) "uniwersalny" Halimex (do dostania czasem na Allegro).
          Na pewno nie bierz Gatty 3/4, bo jestem od Ciebie niższa a i tak są za krótkie.
      • azymut17 Calzedonia 50den 19.11.10, 11:44
        Znalazłam na Allegro takie:
        allegro.pl/calzedonia-ponczochy-do-pasa-50den-1-2-cieliste-i1289697188.html
        allegro.pl/calzedonia-ponczochy-do-pasa-50den-3-4-cieliste-i1298785430.html
        Który rozmiar będzie lepszy na 160 wzrostu, 56 kg i stopę 38? Najlepsze nylony dla mnie to Cerviny Capri rozmiar 2, Evy classic były dla mnie za duże, a raczej za szerokie w kostce i łydce, za wąskie w udzie i za długie, tak że nie mogłam ich naciągnąć.
      • laurelindorinan Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 14.07.11, 20:57
        Dopiero zaczynam moją przygodę z pończochami do pasa, nylonowymi jak i nie-nylonowymi. Pewnie jak większość z Was na początku mam problem z doborem odpowiedniego dla siebie rozmiaru. Mam nadzieję, że jako eksperci mi pomożecie ;)

Moje wymiary:

wzrost - 163 cm
        waga - 54 kg
        długość stopy - 24 cm
        obwód uda - 51 cm
        długość od pięty do krocza - 70 cm

Wszystko co do tej pory kupowałam było za duże, jakoś nie mogę znaleźć nic dla siebie ;( mam nadzieję, że pomożecie ;)
      • margot452 Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 28.12.15, 11:43
        Dzień dobry,
        kupiłam sobie pas Admirała, M-kę (nie wiem, czy nie wyjdzie za luźny, ale najwyżej wymienię) i potrzebuję podpowiedzi w zakresie pończoch do niego:
        Najlepiej podaj:
        - wzrost 162
        - numer buta/długość stopy 37-38, długość stopy 22cm
        - czy stopa jest smukła? TAK
        - obwód uda i łydki, albo chociaż informację , czy uda/nogi należą do tych
        szczuplejszych czy okrąglejszych zdecydowanie szczupłe, nie mam jak dokładnie zmierzyć obwodu
        - wagę (lub coś w tym stylu) 54kg
        - wysokość na jakiej pończochy mają być noszone (np 3/4 uda, pod samą pupą, tuż
        nad kolanem) pod pupą, w ostateczności 3/4 uda
        - ewentualnie wysokość krocza (od pięty do pupy) 74cm

Będę wdzięczna za podpowiedź, na pierwszy ogień chciałabym coś niedrogiego. A, samonośne noszę rozmiar 2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka