malagracja 12.05.09, 18:59 Jeżeli nie wiesz jaki rozmiar pończoch wybrać, wpisz się do tego wątku. Podaj swój wzrost i wagę - postaramy się pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antek_boryna Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 13.05.09, 07:57 długość stopy- 23cm wysokość krocza- 84cm obwód uda- 48cm waga- nie wiem, nie mam w domu wagi:-) Chyba lepszy jest rozmiar 3/4, chociaż 1/2 też sie da nosić bo ponczochy sporo się naciągają Odpowiedz Link Zgłoś
malagracja antek_boryna 13.05.09, 22:28 Masz sytuacje podobną do mnie, bo ja mam 43cm obowdu w udzie. I niestety zaliczamy się do grupy, której producenci nie uwzględniają. Ja mam 85cm krocze i zawsze brałam pończochy w najmniejszych rozmiarach. Z Veneziany powinnaś brać 1/2 ponieważ jej stopa jest wytrzymalsza niż w Gattcie (model ze szwem ma nawet wzmocnienia na palcach). I z doświadczenia wiem, że ponczochy Veneziany maja bardzo podobna rozmiarowke :-) A co do Gatty - to jest tak samo jak w samonośnych, każdy model rządzi się swoimi prawami :-( Maja tak duzą rozbieżność, że czasami rozmiar 3/4 sięga mi odrobinę wyżej niż za kolano, a czasami 1/2 sięga prawie pod sam tyłek. Jak kiedyś będziesz miała ochote przejrzyj sobie oferte pończoch nylonowych, ich rozmiarówka rozwiązuje dla mnie problem za szerokich pończoch :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_j Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 19.05.09, 09:23 Wzrost 163 cm rozmiar buta 36-37, długość stopy 24,5 cm, stopa smukła obwód uda 51 cm, nogi szczupłe waga 49 kg pończochy maja sięgać pod pupę długość krocza ok. 76 cm Odpowiedz Link Zgłoś
malagracja kasia_j 19.05.09, 10:10 Veneziana do pasa jest węższa niż Gatta. Rozmiar 1/2. Gatta będzie za szeroka w udzie. Odpowiedz Link Zgłoś
leokitty Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 20.05.09, 20:30 wzrost: 153 cm, waga: 50 kg Chcę sobie kupić pierwsze pończochy do pasa i nie wiem jakie... Odpowiedz Link Zgłoś
malagracja leokitty 21.05.09, 18:22 Kolorowe? Naturalne? Czarne? Ze szwem? Kabaretki? :-) Kup Veneziane 1/2 - one są węższe niż Gatta. Np. w Auchan są jeszcze dostępne pończochy Hudson - dziewczyny sobie je chwalą, z nich powinnaś wziąć 1. To nie są typowe nylony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
golew na małą stópkę ;) 28.05.09, 08:37 Witam, proszę doradźcie. Mam bardzo małą stopę (nr buta 36, czasem nawet 35) no i problem z doborem pończoch. Zgodnie już z poradami malagracji (malejgracji?) chcę chodzić za Venezianą białą i nie wiem czy wybrać ich 1-2 czy 3-4, bo stópka mała, wzrostowo też jestem nieduża (155cm) ale niestety uda mam już dość grube. Najbardziej jednak chodzi mi o to, żeby stopa nie przeszkadzała, bo np. 2 z Evy (nylonowych) była za duża w stopie. A że pończochy mają być na ślub, to chcę takie, żebym nie musiała o nich mysleć, że się marszczą albo uciekają z nogi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malagracja golew 28.05.09, 22:48 Juz Ci mowilam jak z tymi Evami jest :-) Dlugie i szerokie stopy :-) Gatta ma mniejszą stopę niż Veneziana, ale Veneziana ma ją lepiej wyprofilowaną - a poza tym maja model bialy ze szwem :-) Ja bym wzięła 1/2 :-) No i wybacz, ale ja grubych ud NIE widziałam. ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
golew Re: golew 29.05.09, 08:30 Dzięki. Wczoraj tak z głupia wchodziłam do bieliźniaków i kupiłam sobie białe i naturalne pończochy do paska Marilyn (czy jakoś tak) po.. 6 zł. Na sam początek przyzwyczajenia się do pończoch akurat, nawet jak się podrą nie będzie żal aż tak ciężkich pieniędzy ;) I wzięłam faktycznie 1/2 z powodu stopy i są nawet ok. Teraz jeszcze tylko pas żeby któryś dotarł szybko, bo jeszcze trzeba się do chodzenia z pasem przyzwyczaić, a do ślubu już całkiem niedaleko. > No i wybacz, ale ja grubych ud NIE widziałam. ! ! ! Hihi. Jak dla mnie jednak dość grube są, no ale dzięki za dobre słowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja-ana Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 06.04.10, 17:38 Witam, proszę podpowiedzcie jaki rozmiar pończoch powinnam nosić:) Mam 164 cm wzrostu, wagę 60 kg, rozmiar buta 38,39 w zależności od rozmiarówki:)Będę wdzięczna za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
malagracja ja-ana 19.04.10, 18:53 Z Veneziany i Gatty śmiało bierz 3/4, zwłaszcza z tych wiosennych kolekcji (8, 10 den). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 08.05.10, 21:10 180 cm wzrostu, waga 87kg, stopa 27,5 cm. Mam szczuple nogi. Hudsony nosze w rozmiarze 5, chociaz nie wiem, czy nie sa za wysokie ( w porownaniu do ponczoch samonosnych w rozmiarze 4, czyli na 82 cm - koncza mi sie w polowie uda)... Czy znajde cos na siebie z innej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 31.05.10, 15:11 Myślę, że możesz spróbować też rozmiar 4 Veneziany a z "ciepłych" (no, to informacja na zapas ^_^) "uniwersalny" Halimex (do dostania czasem na Allegro). Na pewno nie bierz Gatty 3/4, bo jestem od Ciebie niższa a i tak są za krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
azymut17 Calzedonia 50den 19.11.10, 11:44 Znalazłam na Allegro takie: allegro.pl/calzedonia-ponczochy-do-pasa-50den-1-2-cieliste-i1289697188.html allegro.pl/calzedonia-ponczochy-do-pasa-50den-3-4-cieliste-i1298785430.html Który rozmiar będzie lepszy na 160 wzrostu, 56 kg i stopę 38? Najlepsze nylony dla mnie to Cerviny Capri rozmiar 2, Evy classic były dla mnie za duże, a raczej za szerokie w kostce i łydce, za wąskie w udzie i za długie, tak że nie mogłam ich naciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
laurelindorinan Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 14.07.11, 20:57 Dopiero zaczynam moją przygodę z pończochami do pasa, nylonowymi jak i nie-nylonowymi. Pewnie jak większość z Was na początku mam problem z doborem odpowiedniego dla siebie rozmiaru. Mam nadzieję, że jako eksperci mi pomożecie ;) Moje wymiary: wzrost - 163 cm waga - 54 kg długość stopy - 24 cm obwód uda - 51 cm długość od pięty do krocza - 70 cm Wszystko co do tej pory kupowałam było za duże, jakoś nie mogę znaleźć nic dla siebie ;( mam nadzieję, że pomożecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
margot452 Re: WATEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY DO PASA NIE-NYLO 28.12.15, 11:43 Dzień dobry, kupiłam sobie pas Admirała, M-kę (nie wiem, czy nie wyjdzie za luźny, ale najwyżej wymienię) i potrzebuję podpowiedzi w zakresie pończoch do niego: Najlepiej podaj: - wzrost 162 - numer buta/długość stopy 37-38, długość stopy 22cm - czy stopa jest smukła? TAK - obwód uda i łydki, albo chociaż informację , czy uda/nogi należą do tych szczuplejszych czy okrąglejszych zdecydowanie szczupłe, nie mam jak dokładnie zmierzyć obwodu - wagę (lub coś w tym stylu) 54kg - wysokość na jakiej pończochy mają być noszone (np 3/4 uda, pod samą pupą, tuż nad kolanem) pod pupą, w ostateczności 3/4 uda - ewentualnie wysokość krocza (od pięty do pupy) 74cm Będę wdzięczna za podpowiedź, na pierwszy ogień chciałabym coś niedrogiego. A, samonośne noszę rozmiar 2. Odpowiedz Link Zgłoś